logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: NUTRITIONAL VALUE
Liczba odnalezionych rekordów: 21



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/21
Rok: 2019
Autorzy: Z. Wiśniewska, M. Kasprowicz-Potocka, A. Zaworska-Zakrzewska, E. Kicka, A. Kreuschner
Tytuł: The effect of different methods of processing lentil seeds on their nutritional value
W: Third International Legume Society Conference ILS3: Legumes for human and planet health : 21-24 May 2019, Poznań, Poland, Book of abstracts / E.
Adres wydawniczy: Poznań : Fundacja UAM w Poznaniu, 2019
Szczegóły: s. 165
ISBN: 978-83-950380-1-3
Angielskie słowa kluczowe: lentils ; processing ; nutritional value
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
2/21
Rok: 2019
Autorzy: M. Zielińska-Dawidziak, D. Piasecka-Kwiatkowska, M. Nogala-Kałucka, A. Siger, K. Dwiecki, J. Czubiński, A. Tomczak, M. Burzyńska, E. Lampart-Szczapa
Tytuł: New varieties of Lupinus angustifolius as a source of interesting nutrients for human
W: Third International Legume Society Conference ILS3: Legumes for human and planet health : 21-24 May 2019, Poznań, Poland, Book of abstracts / E.
Adres wydawniczy: Poznań : Fundacja UAM w Poznaniu, 2019
Szczegóły: s. 47
ISBN: 978-83-950380-1-3
Angielskie słowa kluczowe: Lupinus angustifolius ; nutritional value ; bioactive compounds
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
3/21
Rok: 2018
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak, Grzegorz P. Łysiak
Tytuł: Bioactive properties of Sambucus nigra L. as a functional ingredient for food and pharmaceutical industry
Źródło: J. Funct. Foods. - 2018, vol. 40, s. 377-390, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1756-4646
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 28 czerwca 2018].
Polskie słowa kluczowe: czarny bez ; skład chemiczny ; wartość odżywcza ; związki biologicznie aktywne ; właściwości bakteriobójcze ; zastosowanie
Angielskie słowa kluczowe: elderberry ; chemical composition ; nutritional value ; bioactive compounds ; antibacterial and antiviral properties ; medicinal use
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.197
Punktacja MNiSW: 45.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
4/21
Rok: 2018
Autorzy: Piotr Szulc, Zbigniew Podkówka, Jan Bocianowski, Daniel Krauklis, Wioletta Wilczewska
Tytuł: Chemical composition and nutritional value of maize grains from cultivars of different breeding and seed companies
Tytuł równoległy: Skład chemiczny oraz wartość pokarmowa ziarna kukurydzy odmian różnych firm hodowlano-nasiennych
Źródło: J. Res. Appl. Agric. Eng. - 2018, vol. 63, 4, s. 203-208, il., bibliogr., abstr., streszcz.
p-ISSN: 1642-686X
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 3 stycznia 2019].
Polskie słowa kluczowe: kukurydza ; ziarno kukurydzy ; odmiany roślin ; wartość odżywcza ; analiza składowych głównych
Angielskie słowa kluczowe: maize ; grain ; cultivars ; nutritional value ; Principal Component Analysis
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
5/21
Rok: 2018
Autorzy: Alina Pacesz, Anna Sip
Tytuł: Komosa ryżowa nie tylko skarb Inków
Źródło: Przem. Spoż. - 2018, t. 72, 6, s. 23-27, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0033-250X
Uwagi: Wykaz literatury jest dostępny na stronie internetowej www.przemyslspozywczy.eu w zakładce Archiwum przydanym tytule artykułu.
Polskie słowa kluczowe: komosa ; wartość odżywcza ; fermentacja
Angielskie słowa kluczowe: quinoa ; nutritional value ; fermentation
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
DOI:
6/21
Rok: 2017
Autorzy: Marzanna Hęś
Tytuł: Protein-lipid interactions in different meat systems in the presence of natural antioxidants - a review
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2017, vol. 67, no. 1, s. 5-17, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 29 stycznia 2018].
Angielskie słowa kluczowe: meat ; proteins ; lipid oxidation products ; interactions ; plant extracts ; nutritional value ; essential amino acids
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.697
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
7/21
Rok: 2017
Autorzy: S. A. Wdowienko, L. Dawidowicz
Tytuł: Cinnii i malovidomii vid glivi Pleurotus nebrodensis (Inzengae) Quel
Źródło: Sil. Gospodar. Lisiv. - 2017, no. 7, s. 95-102, il., bibliogr., annot., abstr.
p-ISSN: 2476626
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 8 stycznia 2018].
Angielskie słowa kluczowe: fungi ; cultivation ; substrate ; waste ; nutritional value ; biologically active compounds ; medicinal properties
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: UKR
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
8/21
Rok: 2017
Autorzy: S. A. Wdowienko, K. Sobieralska, L. Dawidowicz
Tytuł: Glva legeneva Pleurotus pulmonarius (Fr.) Quel perspektivnij istivnij griedlâ funkcional'nogo harčuvannâ
Tytuł równoległy: The lung oyster mushroom Pleurotus pulmonarius (Fr.) Quel promising edible mushroom for functional food
Źródło: Sil. Gospodar. Lisiv. - 2017, no. 7, s. 141-149, il., bibliogr., annot., abstr.
p-ISSN: 2476626
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 8 stycznia 2018].
Polskie słowa kluczowe: uprawa grzybów ; wartość odżywcza ; właściwości lecznicze
Angielskie słowa kluczowe: mushrooms ; cultivation ; nutritional value ; bioactive compounds ; fruiting bodies ; hat ; substrate ; protein ; amino acids ; foods
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: UKR
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
9/21
Rok: 2017
Autorzy: A. Zaworska, M. Kasprowicz-Potocka, T. Kołata, Z. Wiśniewska, M. Hejdysz, A. Rutkowski
Tytuł: A comparative study of the chemical composition and nutritional value of the domestic soybeans seeds
Tytuł równoległy: Badanie porównawcze składu chemicznego i wartości odżywczej krajowych nasion soi
W: XXIX Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie PB WPSA "Nauka praktyce - praktyka nauce" : 18-20.09.2017, Tarnowo Podgórne, Poland, Materiały konferencyjne.
Adres wydawniczy: [B.m] : [b.w.], 2017
Szczegóły: s. 150-151
Polskie słowa kluczowe: nasiona soi ; skład chemiczny ; wartość odżywcza
Angielskie słowa kluczowe: soybeans seeds ; chemical composition ; nutritional value
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
10/21
Rok: 2016
Autorzy: Małgorzata Kasprowicz-Potocka, Paulina Borowczyk, Anita Zaworska, Włodzimierz Nowak, Andrzej Frankiewicz, Piotr Gulewicz
Tytuł: The effect of dry yeast fermentation on chemical composition and protein value of blue lupin seeds
Źródło: Food Technol. Biotechnol. - 2016, vol. 54, no. 3, s. 360-366, bibliogr.
p-ISSN: 1330-9862 e-ISSN: 1334-2606
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 14 października 2016].
Angielskie słowa kluczowe: yeast ; fermentation ; lupin ; nutritional value ; antinutritional factors
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.891
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
11/21
Rok: 2016
Autorzy: A. Gramza-Michalowska, M. Czlapka-Matyasik, B. Kulczynski
Tytuł: Shaping of the nutritional value and antiradical potential of phytochemicals enriched food products for obeese consumers
Źródło: Obes. Rev. - 2016, vol. 17, suppl. 2, s. 148 [T5:S33:39]
p-ISSN: 1467-7881
Uwagi: Wydanie specjalne: Abstracts of the 13th International Congress on Obesity, 1-4 May 2016, Vancouver, Canada. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 sierpnia 2016].
Angielskie słowa kluczowe: nutritional value ; antioxidant potential ; buckwheat ; phytochemicals ; rose fruit ; collagen ; stevia ; obesity
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
DOI:
12/21
Rok: 2016
Autorzy: Katarzyna Wojtkowiak, Arkadiusz Stępień, Agnieszka Waśkiewicz, Bożena Cwalina-Ambroziak
Tytuł: Foliar application of micronutrients (Cu, Zn and Mn) and its effect on yield and selected macronutriens content in winter triticale grain
Tytuł równoległy: Wpływ dolistnego opryskiwania mikroelementami (Cu, Zn i Mn) na plonowanie i wybrane makroelementy w ziarnie pszenżyta ozimego
Źródło: Pol. J. Nat. Sci. - 2016, vol. 31, 3, s. 331-343, bibliogr., abstr., streszcz.
p-ISSN: 1643-9953 e-ISSN: 1898-6196
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 23 października 2017].
Polskie słowa kluczowe: nawożenie ; komponenty plonu ; wartość odżywcza
Angielskie słowa kluczowe: fertilization ; yield components ; nutritional value
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 14.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
13/21
Rok: 2016
Autorzy: Łukasz Tomczyk, Tomasz Szablewski, Renata Cegielska-Radziejewska
Tytuł: Wartość odżywcza jaj konsumpcyjnych pozyskiwanych od kur niosek utrzymywanych w różnych systemach
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2016, R. 23, nr 6 (109), s. 20-27, bibliogr., streszcz., summ.
p-ISSN: 2451-0769 e-ISSN: 2451-0777
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 13 marca 2017].
Polskie słowa kluczowe: jaja konsumpcyjne ; wartość odżywcza ; kury nioski ; systemy utrzymania ; kształtowanie wartości odżywczej
Angielskie słowa kluczowe: table eggs ; nutritional value ; laying hens ; housing system ; forming nutritional value of eggs
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 13.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
14/21
Rok: 2015
Autorzy: Sławomir Sokół, Agnieszka Jasińska, Iwona Golak-Siwulska, Małgorzata Jędryczka, Lidia Błaszczyk, Janusz Łuszczyński, Katarzyna Górka, Adam Kwieciński
Tytuł: Polówka południowa Agrocybe cylindracea: : biologia, uprawa i właściwości prozdrowotne / Pod red. Krzysztofa Sobieralskiego i Marka Siwulskiego
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2015. - 86 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
ISBN: 978-83-7160-813-1
Liczba arkuszy: 7,8
Polskie słowa kluczowe: grzybnia ; odmiany grzybów ; uprawa grzybów ; wartość odżywcza ; właściwości lecznicze
Angielskie słowa kluczowe: mycelium ; mushroom strains ; mushroom cultivation ; nutritional value ; medicinal properties
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
15/21
Rok: 2015
Autorzy: Wojciech Andrzejewski, Sylwia Graja-Zwolińska, Aleksandra Spychała, Maria Urbańska, Jan Mazurkiewicz
Tytuł: Czym jest "Szlak karpia"? Percepcja przez Wielkopolan
Źródło: Stud. Mater. Cent. Eduk. Przyr.-Leś. - 2015, R. 17, z. 45 (4), s. 9-15, il., bibliogr.
p-ISSN: 1509-1414
Uwagi: Tytuł zeszytu: Turystyka w lasach i na obszarach przyrodniczo cennych. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 23 lutego 2016].
Polskie słowa kluczowe: szlaki turystyczne ; promocja marki ; karp ; łowiska wędkarskie ; ryby ; wartość odżywcza
Angielskie słowa kluczowe: tourist trail ; brand promotion ; carp ; angling ; fishes ; nutritional value
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 7.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
16/21
Rok: 2015
Autorzy: Danuta Górecka
Tytuł: Produkty zbożowe
W: Żywienie i usługi gastronomiczne. Cz. 2, Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem t. 2 / Danuta Górecka, Halina Limanówka, Ewa Superczyńska, Malania Żylińska-Kaczmarek.
Adres wydawniczy: Warszawa : Format-AB, 2015
Szczegóły: s. 70-120, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-89184-64-1
Uwagi: Podręcznik przeznaczony do kształcenia w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w zakresie kwalifikacji. Kwalifikacja T. 6. Sporządzanie potraw i napojów.
Liczba arkuszy: 2,69
Polskie słowa kluczowe: zboża ; kasze ; skład chemiczny ; wartość odżywcza ; potrawy z kasz
Angielskie słowa kluczowe: cereals ; chemical composition ; groat ; nutritional value ; groats dishes
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
17/21
Rok: 2013
Autorzy: Małgorzata Kasprowicz-Potocka, Ewa Walachowska, Anita Zaworska, Andrzej Frankiewicz
Tytuł: The assessment of influence of different nitrogen compounds and time on germination of Lupinus angustifolius seeds and chemical composition of final products
Źródło: Acta Soc. Bot. Pol. - 2013, vol. 82, no. 3, s. 199-206, bibliogr.
p-ISSN: 0001-6977
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 14 maja 2014].
Angielskie słowa kluczowe: lupin ; germination ; N-sources ; nutritional value
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.195
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
18/21
Rok: 2013
Autorzy: Zbigniew Gruca
Tytuł: Doceńmy wiśnie
Źródło: Działkowiec. - 2013, nr 9 (757), s. 47-49, il.
p-ISSN: 0137-7930
Polskie słowa kluczowe: owoce ; wiśnie ; wartość odżywcza ; odmiany roślin ; wymagania uprawowe
Angielskie słowa kluczowe: cherries ; plant varieties ; nutritional value
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
19/21
Rok: 2013
Autorzy: Julita Reguła, Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Wartość odżywcza oraz indeks glikemiczny produktów zbożowych z dodatkiem suszu boczniaka ostrygowatego (Pleurotus ostreatus)
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2013, R. 20, nr 5 (90), s. 119-128, bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 kwietnia 2014].
Polskie słowa kluczowe: produkty zbożowe ; boczniak ostrygowaty ; Pleurotus ostreatus ; chleb ; wartość odżywcza ; indeks glikemiczny
Angielskie słowa kluczowe: cereal product ; oyster mushroom ; Pleurotus ostreatus ; bread ; nutritional value ; glycemic index
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.311
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
20/21
Rok: 2010
Autorzy: J. Reguła, A. Gramza-Michałowska
Tytuł: New cereal food products with dried shiitake mushroom (Lentinula edodes) added as a source of selected nutrients
Źródło: Ital. J. Food Sci. - 2010, vol. 22, no. 3, s. 292-297, il., bibliogr.
p-ISSN: 1120-1770
Angielskie słowa kluczowe: cereal food ; nutritional value ; shiitake ; sorption of minerals
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.500
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
21/21
Rok: 2005
Autorzy: Julita Reguła, Jan Jeszka, Anna Gramza
Tytuł: A comparison of the nutritional value of selcted reducing diets with regard to micronutrients
Tytuł równoległy: Porównywanie wartości odzywczej wybranych diet redukcyjnych ze szczególnym uwzględnieniem składników mineralnych
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2005, R. 32, supl. 1, cz. 1, s. 693-699, il., bibliogr.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: diety odchudzające ; otyłość ; składniki odżywcze ; składniki mineralne
Angielskie słowa kluczowe: reducing diet ; obesity ; nutritional value ; micronutrients
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP