logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: MEAT
Liczba odnalezionych rekordów: 40



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/40
Rok: 2019
Autorzy: Magdalena Montowska, Emilia Fornal
Tytuł: Absolute quantification of targeted meat and allergenic protein additive peptide markers in meat products
Źródło: Food Chem. - 2019, vol. 274, 15 February, s. 867-864, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 16 listopada 2018].
Angielskie słowa kluczowe: food authenticity ; meat ; soy ; milk ; egg ; stable isotope-labelled peptides
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 5.399
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/40
Rok: 2019
Autorzy: Adam Górnowicz, Monika Starosta-Grala, Anna Ankudo-Jankowska, Krzysztof Adamowicz
Tytuł: Wpływ zmian cen żywca wieprzowego i wołowego na ceny tusz zwierząt łownych w latach 2005-2016
Źródło: Sylwan. - 2019, R. 163, nr 2, s. 168-176, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0039-7660
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 marca 2019].
Angielskie słowa kluczowe: hunting economy ; game ; meat ; boar ; deer ; roe-deer ; correlation
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.623
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/40
Rok: 2017
Autorzy: Marek Stanisz, Renata Matuszewska
Tytuł: Wykorzystanie mięsa i jego przetworów w budowaniu oferty turystycznej
W: Agroturystyka w teorii i praktyce / Pod red. nauk. Jarosława Uglisa, Anny Jęczmyk.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2017
Szczegóły: s. 99-108, il., bibliogr., streszcz., abstr.
ISBN: 978-83-7160-882-7
Liczba arkuszy: 0,557
Polskie słowa kluczowe: mięso ; kozy ; gospodarstwa agroturystyczne
Angielskie słowa kluczowe: meat ; goats ; agritourism farm
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
DOI:
4/40
Rok: 2017
Autorzy: Lidia Lewko, Ewa Gornowicz, Marian Pietrzak, Waldemar Korol
Tytuł: The effect of origin, sex and feeding on sensory evaluation and some quality characteristics of goose meat from Polish native flocks
Źródło: Ann. Anim. Sci. - 2017, vol. 17, no. 4, s. 1185-1196, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1642-3402 e-ISSN: 2300-8733
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 lutego 2018].
Angielskie słowa kluczowe: goose ; genotype ; diet ; meat ; sensory analysis ; physical properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.018
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
5/40
Rok: 2017
Autorzy: A. M. Kaczmarek, M. Muzolf-Panek, M. Rudzińska, T. Szablewski, R. Cegielska-Radziejewska
Tytuł: The effect of plant extracts on pork quality during storage
Źródło: Ital. J. Food Sci. - 2017, vol. 29, no. 4, s. 644-656, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1120-1770
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 grudnia 2017].
Angielskie słowa kluczowe: antimicrobial effect ; antioxidant effect ; plant extracts ; meat ; storage
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.615
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
6/40
Rok: 2017
Autorzy: Magdalena Stanek, Wojciech Andrzejewski, Bogdan Janicki
Tytuł: Impact of the environmental factors on the total cholesterol content in the meat of freshwater fish of Poland
Tytuł równoległy: Wpływ czynników środowiskowych na zawartość cholesterolu całkowitego w mięsie ryb słodkowodnych Polski
Źródło: J. Cent. Eur. Agric. [Dokument elektroniczny]. - 2017, vol. 18, no. 1, s. 214-225, il., bibliogr., abstr., streszcz.
https://jcea.agr.hr/articles/773926_Impact_of_the_environmental_factors_on_the_total_cholesterol_content_in_the_meat_of_freshwater_fish_of_Poland_en.pdf
p-ISSN: 1332-9049
Polskie słowa kluczowe: ryby słodkowodne ; mięso ; cholesterol całkowity
Angielskie słowa kluczowe: freshwater fish ; meat ; tptal cholestrol
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 14.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
7/40
Rok: 2017
Autorzy: Marzanna Hęś, Artur Szwengiel, Krzysztof Dziedzic, Joanna Le Thanh-Blicharz, Dominik Kmiecik, Danuta Górecka
Tytuł: The effect of buckwheat hull extract on lipid oxidation in frozen-stored meat products
Źródło: J. Food Sci. - 2017, vol. 82, no. 4, s. 882-889, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0022-1147 e-ISSN: 1750-3841
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 1 sierpnia 2017].
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; buckwheat hull ; lipid oxidation ; meat
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.018
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
8/40
Rok: 2017
Autorzy: Joanna Kobus-Cisowska, Ewa Flaczyk, Dominik Kmiecik, Anna Gramza-Michałowska, Bartosz Kulczyński, Paweł Juszczak
Tytuł: Applicability of asparagus (Asparagus officinalis L.) as a component of meatloaf
Tytuł równoległy: Możliwość zastosowania szparagów (Asparagus officinalis L.) jako składnika pieczeni rzymskiej
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2017, t. 11, z. 1, s. 87-96, il., bibliogr., abstr., streszcz.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_11_8.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: przeciwutleniacze ; szparagi ; polifenole ; mięso ; pieczeń rzymska ; aktywność chelatująca
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; asparagus ; polyphenols ; meat ; meatloaf ; chelating activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
9/40
Rok: 2017
Autorzy: Marzanna Hęś
Tytuł: Protein-lipid interactions in different meat systems in the presence of natural antioxidants - a review
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2017, vol. 67, no. 1, s. 5-17, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 29 stycznia 2018].
Angielskie słowa kluczowe: meat ; proteins ; lipid oxidation products ; interactions ; plant extracts ; nutritional value ; essential amino acids
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.697
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
10/40
Rok: 2017
Autorzy: Ewa Gornowicz, Marian Pietrzak, Daniel Stanisławski, Ryszard Steppa, Lidia Lewko, Artur Kryza
Tytuł: Charakterystyka jakości mięsa kurcząt rzeźnych odchowywanych ekologicznie i intensywnie
Źródło: Rocz. Nauk. PTZ. - 2017, t. 13, nr 3, s. 33-41, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1733-7305
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 31 października 2017].
Polskie słowa kluczowe: kurczęta ; brojlery kurze ; ekologia ; mięso drobiowe ; jakość mięsa
Angielskie słowa kluczowe: chickens ; broiler ; ecology ; meat ; quality
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 7.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
11/40
Rok: 2017
Autorzy: E. Gornowicz, S. Nowaczewski, L. Lewko, R. Zwierzyński, K. Moliński, E. Skotarczak
Tytuł: Characteristics of slaughter value in geese depending on genotype and diet supplementation of herbs
Tytuł równoległy: Charakterystyka wartości rzeźnej gęsi w zależności od pochodzenia i żywienia z dodatkiem ziół
W: XXIX Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie PB WPSA "Nauka praktyce - praktyka nauce" : 18-20.09.2017, Tarnowo Podgórne, Poland, Materiały konferencyjne.
Adres wydawniczy: [B.m] : [b.w.], 2017
Szczegóły: s. 134-135
Polskie słowa kluczowe: gęsi ; rasy zwierząt ; odmiany ; płeć ; tucz ; mięso ; jakość
Angielskie słowa kluczowe: geese ; breed ; variety ; sex ; fattening ; meat ; quality
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
12/40
Rok: 2016
Autorzy: Małgorzata Muzolf-Panek, Agnieszka Waśkiewicz, Ryszard Kowalski, Piotr Konieczny
Tytuł: The effect of blueberries on the oxidative stability of pork meatloaf during chilled storage
Źródło: J. Food Process. Preserv. - 2016, vol. 40, iss. 5, s. 899-909, il., bibliogr.
p-ISSN: 0145-8892
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 czerwca 2016].
Polskie słowa kluczowe: stabilność oksydacyjna ; borówki ; mięso
Angielskie słowa kluczowe: oxidative stability ; blueberries ; meat
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.791
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
13/40
Rok: 2016
Autorzy: Magdalena Stanek, Wojciech Andrzejewski, Jan Mazurkiewicz, Bogdan Janicki, Dorota Cygan-Szczegielniak, Aleksandra Roślewska, Karolina Stasiak, Iwona Waszak
Tytuł: Seasonal investigation of mineral contents in the meat, gills and liver of perch (Perca fluviatilis L.) from the Wielkopolska Lakes District (Poland)
Źródło: Pol. J. Environ. Stud. - 2016, vol. 25, no. 1, s. 301-309, il., bibliogr.
p-ISSN: 1230-1485 e-ISSN: 2083-5906
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 20 grudnia 2016].
Angielskie słowa kluczowe: minerals ; meat ; liver ; gills ; perch
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.793
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
14/40
Rok: 2016
Autorzy: A. Kaczmarek, M. Rudzińska, M. Muzolf-Panek, T. Szablewski, R. Cegielska-Radziejewska
Tytuł: Antioxidant and antimicrobial effect of garlic, onion and marjoram in fresh minced pork during refrigerated storage
W: Proceedings of the 7th International Conference on the "Quality and safety in food production chain" : Wrocław 23-24 June 2016.
Adres wydawniczy: Wrocław : [Wrocław University of Environmental and Life Sciences], 2016
Szczegóły: s. 36-37
ISBN: 978-83-7717-240-7
Polskie słowa kluczowe: lipidy ; utlenianie ; mięso
Angielskie słowa kluczowe: lipids ; oxidation ; meat
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
15/40
Rok: 2015
Autorzy: Agnieszka Frala, Ryszard Kowalski, Agnieszka Waśkiewicz, Tomasz Szablewski
Tytuł: Wpływ marynowania na powstawanie heterocyklicznych amin w mięsie poddawanym grillowaniu
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2015, t. 20, nr 1, s. 46-51, il., bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600 e-ISSN: 2392-1765
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 9 września 2015].
Polskie słowa kluczowe: mięso ; gillowanie ; heterocykliczne aminy aromatyczne
Angielskie słowa kluczowe: meat ; grilling ; heterocyclic aromatic amines
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
16/40
Rok: 2015
Autorzy: Marta Bykowska, Paulina Jarmakiewicz, Marek Stanisz
Tytuł: The processing utility of farmed deer (Dama dama) meat
W: Trends in meat and meat products manufacturing : 4th International Conference, Kraków, 11-12 June 2015 / Ed. Joanna Tkaczewska, Piotr Kulawik, Władysław Migdał, Maria Walczycka, Ewelina Węsierska, Marzena Zając.
Adres wydawniczy: Kraków : Polish Society of Food Technologists Małopolska Branch, 2015
Szczegóły: s. 21
ISBN: 978-83-930769-4-9
Angielskie słowa kluczowe: Dama dama ; meat ; processing utility
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
17/40
Rok: 2015
Autorzy: Marta Cieślik, Katarzyna Ratajczak
Tytuł: Porównanie wybranych metod identyfikacji mikroorganizmów w analizie mikrobiologicznej mięsa
W: VII Interdyscyplinarna Konferencja Naukowa TYGIEL 2015 Interdyscyplinarność kluczem do rozwoju : Lublin, 21-22 marca 2015 roku, Abstrakty / Red. Monika Olszówka, Kinga Kropiwiec, Kamil Maciąg.
Adres wydawniczy: Lublin : Sorus, 2015
Szczegóły: s. 119
ISBN: 978-83-63768-62-1
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 24 listopada 2015].
Polskie słowa kluczowe: bezpieczeństwo żywności ; konsorcjum mikrobiologiczne ; mięso
Angielskie słowa kluczowe: food safety ; microbial consortium ; meat
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
18/40
Rok: 2015
Autorzy: Ewa Gornowicz, Tomasz Szwaczkowski, Marian Pietrzak, Magdalena Graczyk
Tytuł: Wpływ masy tuszki na barwę mięsa kaczek typu pekin
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2015, R. 22, nr 4 (101), s. 60-72, bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 grudnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: kaczki ; mięso drobiowe ; barwa ; tuszki drobiowe ; masa ubojowa ; płeć
Angielskie słowa kluczowe: duck ; sex ; carcass weight ; meat ; colour
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 13.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
19/40
Rok: 2014
Autorzy: Ryszard Cholewa, Marian Pietrzak
Tytuł: Związki (korelacje) między cechami mięsa nutrii
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2014, t. 19, nr 2, s. 205-208, bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 lutego 2015].
Polskie słowa kluczowe: nutria ; mięso ; korelacje między cechami
Angielskie słowa kluczowe: coypu ; meat ; correlation between features
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
20/40
Rok: 2014
Autorzy: Joanna Kobus-Cisowska, Ewa Flaczyk, Magdalena Rudzińska, Dominik Kmiecik
Tytuł: Antioxidant properties of extracts from Ginkgo biloba leaves in meatballs
Źródło: Meat Sci. - 2014, vol. 97, iss. 2, s. 174-180, il., bibliogr.
p-ISSN: 0309-1740
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 26 stycznia 2015].
Polskie słowa kluczowe: ekstrakt z miłorzębu ; utlenianie tłuszczy ; utlenianie cholesterolu ; pochodne utlenione cholesterolu ; przeciwutleniacze ; mięso
Angielskie słowa kluczowe: Ginkgo biloba leaf extracts ; lipid oxidation ; cholesterol oxidation ; cholesterol oxidation products ; antioxidants ; meat
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.615
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
21/40
Rok: 2013
Autorzy: Adam Cieslak, Marek Stanisz, Jacek Wojtowski, Emilia Pers-Kamczyc, Joanna Szczechowiak, Mohamed El-Sherbiny, Malgorzata Szumacher-Strabel
Tytuł: Camelina sativa affects the fatty acid contents in M. longissimus muscle of lambs
Źródło: Eur. J. Lipid Sci. Technol. - 2013, vol. 115, 11, s. 1258-1265, bibliogr.
p-ISSN: 1438-7697 e-ISSN: 1438-9312
Uwagi: Special Issue: EuroFedLipid Highlights 2013. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 7 marca 2014].
Angielskie słowa kluczowe: Camelina sativa ; conjugated isomers ; fatty acids ; meat ; ruminants
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.033
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
22/40
Rok: 2013
Autorzy: Magdalena Montowska
Tytuł: Proteins and peptides in the authentication of meat and meat products
W: Food Authentication Using Bioorganic Molecules / Ed. Stefano Sforza.
Adres wydawniczy: Lancaster [Pensylwania] : DEStech Publications, Inc., 2013
Szczegóły: s. 75-102, il., bibliogr.
ISBN: 978-1-60595-045-7
Liczba arkuszy: 3,0
Angielskie słowa kluczowe: meat ; authentication ; markers ; species identification ; undeclared animal and plant components proteins ; peptides ; DNA
Charakt. formalna: ZRM
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
23/40
Rok: 2013
Autorzy: Ewa Gornowicz, Lidia Lewko, Karol Węglarzy, Marian Pietrzak
Tytuł: Wpływ utrzymania krajowych gęsi odmian południowych zgodnie z wymogami rolnictwa ekologicznego na jakość mięsa
Tytuł równoległy: Effect of the maintenance of a native varieties of Southern Polish geese according to the requirements of an organic agriculture on the meat quality
Źródło: J. Res. Appl. Agric. Eng. - 2013, vol. 58, 3, s. 165-168, bibliogr.
p-ISSN: 1642-686X
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 20 marca 2014].
Polskie słowa kluczowe: odchów zwierząt ; ekologia zwierząt ; gęś ; mięso ; jakość
Angielskie słowa kluczowe: rearing ; ecology ; goose ; meat ; quality
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
24/40
Rok: 2013
Autorzy: Ryszard Cholewa, Marian Pietrzak
Tytuł: The correlations between meat features of nutria
Tytuł równoległy: Związki (korelacje) między cechami mięsa nutrii
W: Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz w analityce : IX Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Zakopane 15 - 17.10.2013 / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2013
Szczegóły: s. 192-193
Polskie słowa kluczowe: nutria ; mięso nutrii ; cechy użytkowe ; korelacja cech
Angielskie słowa kluczowe: coypu ; meat ; correlation between features
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
25/40
Rok: 2013
Autorzy: Ryszard Cholewa, Dorothea Beutling, Mirosław Mleczek, Gisela Arndt
Tytuł: Mineral content in meat of coypu
Tytuł równoległy: Zawartość składników mineralnych w mięsie nutrii
W: Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz w analityce : IX Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Zakopane 15 - 17.10.2013 / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2013
Szczegóły: s. 178-179
Polskie słowa kluczowe: nutria ; mięso nutrii ; składniki mineralne
Angielskie słowa kluczowe: coypu ; meat ; mineral content
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
26/40
Rok: 2012
Autorzy: Marzanna Hęś, Katarzyna Waszkowiak, Krystyna Szymandera-Buszka
Tytuł: The effect of iodine salts on lipid oxidation and changes in nutritive value of protein in stored processed meats
Źródło: Meat Sci. - 2012, vol. 92, iss. 2, s. 139-143, il., bibliogr.
p-ISSN: 0309-1740
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 stycznia 2015].
Polskie słowa kluczowe: mięso ; sole jodu ; utlenianie lipidów ; lizyna ; metionina ; strawność białka
Angielskie słowa kluczowe: meat ; iodine salts ; lipid oxidation ; lysine ; methionine ; protein digestibility
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.754
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
27/40
Rok: 2011
Autorzy: A. Perek, A. Waśkiewicz, R. Kowalski, W. Dolata
Tytuł: Addition of red wine to steaks affects the formation of heterocyclic aromatic amines during grilling
W: Proceedings of the 5th International Conference on the Quality and Safety in Food Production Chain : Wrocław, 19-20 September 2011.
Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2011
Szczegóły: s. 126
ISBN: 978-83-7717-070-0
Polskie słowa kluczowe: grilowanie ; dodatki do żywności ; wina czerwone ; mięso ; heterocykliczne aminy aromatyczne
Angielskie słowa kluczowe: red wine ; heterocyclic aromatic amines ; meat ; grilling
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
28/40
Rok: 2011
Autorzy: Marzanna Hęś, Martyna Jeżewska, Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Wpływ dodatków przeciwutleniających na wybrane wskaźniki wartości odżywczej mięsa suszonego
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2011, R. 18, nr 5 (78), s. 94-106, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 sierpnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: mięso ; liofilizacja ; utlenianie lipidów ; przeciwutleniacze ; wartość odżywcza
Angielskie słowa kluczowe: meat ; lyophilization ; oxidation of lipids ; antioxidants ; nutritive value
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.155
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
29/40
Rok: 2010
Autorzy: Bożena Danyluk, Beata Mikołajczak, Bożena Grześ, Edward Pospiech, Ryszard Kowalski, Piotr Konieczny
Tytuł: Assessment of the shelf-life of meat packed in various protective atmospheres with addition of lysozyme
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2010, vol. 60, no. 2, s. 115-120, il., bibliogr.
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 9 lutego 2017].
Angielskie słowa kluczowe: meat ; modified atmosphere ; microbiology ; hydrophobicity ; lysozyme
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 8.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
30/40
Rok: 2009
Autorzy: Andrzej Łyczyński, Grażyna Runowska, Edward Pospiech, Maria Koćwin-Podsiadła, Janusz Wojtczak, Ewa Rzosińska, Bożena Grześ, Beata Mikołajczak, Ewa Iwańska
Tytuł: Estimation of selected porcine meat quality indicators on the basis of electrical conductivity measured 24 hours post-slaughter
Tytuł równoległy: Wybrane parametry jakości mięsa wieprzowego szacowane na podstawie pomiarów jego przewodności elektrycznej mierzonej 24 h po uboju
Źródło: Anim. Sci. Pap. Rep. - 2009, vol. 27, no. 1, s. 51-57, bibliogr.
p-ISSN: 0860-4037
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line na stronie czasopisma "Animal Science Papers and Reports" [dostęp: 10 sierpnia 2009]
Polskie słowa kluczowe: trzoda chlewna ; tusze wieprzowe ; mięso wieprzowe ; jakość ; przewodność elektryczna
Angielskie słowa kluczowe: electrical conductivity ; meat ; quality ; pigs ; porcine
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.349
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
31/40
Rok: 2009
Autorzy: Eugenia Grześkowiak, Andrzej Borys, Karol Borzuta, Janusz T. Buczyński, Dariusz Lisiak
Tytuł: Slaughter value, meat quality and backfat fatty acid in Zlotnicka White and Zlotnicka Spotted fatteners
Tytuł równoległy: Wartość rzeźna, jakość mięsa i profil kwasów tłuszczowych słoniny świń ras złotnickiej białej i złotnickiej pstrej
Źródło: Anim. Sci. Pap. Rep. - 2009, vol. 27, no. 2, s. 115-125, bibliogr.
p-ISSN: 0860-4037
Polskie słowa kluczowe: trzoda chlewna ; świnia złotnicka biała ; świnia złotnicka pstra ; wartość rzeźna ; mięso wieprzowe ; słonina ; skład chemiczny ; profil kwasów tłuszczowych ; jakość
Angielskie słowa kluczowe: fatteners ; fatty acids ; meat ; quality ; pigs ; slaughter value ; Złotnicka White pig ; Złotnicka Spotted pig
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.349
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
32/40
Rok: 2008
Autorzy: Ewa Gornowicz, Lidia Lewko, Marian Pietrzak
Tytuł: The effect of parent stock age in meat type hens on the physicochemical traits of meat
Tytuł równoległy: Wpływ wieku stada rodzicielskiego kur mięsnych na cechy fizykochemiczne mięsa brojlerów
W: Book of abstracts of the 3rd International Symposium : "Safe food. Plant production, animal production, management", September 18-20, 2008, Bydgoszcz, Poland.
Adres wydawniczy: Bydgoszcz : Bydgoszcz University of Technology and Life Sciences Press, 2008
Szczegóły: s. 36
ISBN: 978-83-61314-24-0
Angielskie słowa kluczowe: parent ; chicken ; meat ; carcase ; quality
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
33/40
Rok: 2008
Autorzy: Tomasz Strzyżewski, Agnieszka Bilska, Krystyna Krysztofiak
Tytuł: Zależność pomiędzy wartością pH mięsa a jego barwą
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2008, t. 2, z. 2, art. 12, il., bibliogr., streszcz., abstr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_2_12.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: mięso ; jakość ; barwa mięsa ; pH ; wady mięsa
Angielskie słowa kluczowe: meat ; quality ; colour ; pH ; meat faults
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
34/40
Rok: 2007
Autorzy: Marzanna Hęś, Józef Korczak, Anna Gramza
Tytuł: Changes of lipid oxidation degress and their influence on protein nutritive value of frozen meat products
Tytuł równoległy: Zmiany stopnia utlenienia lipidów i ich wpływ na wartość odżywczą białka mrożonych produktów mięsnych
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2007, vol. 57, no. 3, s. 323-328, il., bibliogr.
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 26 sierpnia 2016].
Angielskie słowa kluczowe: meat ; lipid peroxidation ; antioxidants ; nutritive value ; lysine ; methionine ; protein digestibility
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
35/40
Rok: 2006
Autorzy: Ewa Flaczyk, Magdalena Rudzińska, Erwin Wąsowicz, Józef Korczak, Ryszard Amarowicz
Tytuł: Effect of cracklings hydrolysates on oxidative stability of pork meatballs fat
Źródło: Food Res. Int. - 2006, vol. 39, iss. 8, s. 924-931, il., bibliogr.
p-ISSN: 0963-9969
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line w ramach konsorcjum wydawnictwa Elsevier
Polskie słowa kluczowe: stabilność oksydacyjna ; tłuszcz ; mięso ; hydrolizaty białkowe ; produkty utleniania cholesterolu
Angielskie słowa kluczowe: oxidative stability ; fat ; meat ; protein hydrolysates ; cholesterol oxidation products
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.652
Punktacja MNiSW: 24.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
36/40
Rok: 2005
Autorzy: Anna Sip, Włodzimierz Grajek
Tytuł: Aktywność bakteriocyny wytwarzanej przez bakterie Carnobacterium divergens AS7 w mielonym mięsie wołowym
Źródło: Folia Univ. Agric. Stetin., Sci. Aliment. - 2005, 4 (246), s. 255-265, bibliogr.
p-ISSN: 1643-7683
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line na stronie Wydawnictwa Naukowego Akademii Rolniczej w Szczecinie
Polskie słowa kluczowe: mięso wołowe mielone ; antagonizm bakteryjny ; bakteriocyny ; diwercyna ; czynniki hamujące ; Listeria monocytogenes ; Carnobacterium divergens
Angielskie słowa kluczowe: bacteriocin ; divercin ; Listeria monocytogenes ; antagonistic activity ; meat
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
37/40
Rok: 2004
Autorzy: Józef Korczak, Marzanna Hęś, Anna Gramza, Anna Jędrusek-Golińska
Tytuł: Influence of fat oxidation on the stability of lysine and protein digestibility in frozen meat products
Źródło: Electron. J. Pol. Agric. Univ. [Dokument elektroniczny]. - 2004, vol. 7, iss. 1, art. 2, il., bibliogr.
http://www.ejpau.media.pl/volume7/issue1/food/art-02.html
e-ISSN: 1505-0297
Uwagi: Topic: Food Science and Technology.
Angielskie słowa kluczowe: meat ; fat oxidation ; antioxidants ; nutritive value ; lysine ; protein digestibility
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
38/40
Rok: 2001
Autorzy: Mariusz Pierzchała, Agnieszka Korwin-Kossakowska, Iwona Cymerowska-Prokopczyk, Maciej Szydłowski, Jolanta Kurył, Maciej Żurkowski, Marian Kamyczek, Andrzej Janik
Tytuł: The Polish "Pig Genome Mapping" project. 12, Identification of quantitative traits loci affecting carcass proportions and meat deposition
Tytuł równoległy: Polski projekt "Mapowanie genów u świń". 12, Identyfikacja genów ilościowych wpływających na budowę tuszy i zawartość w niej mięsa
Źródło: Anim. Sci. Pap. Rep. - 2001, vol. 19, no. 1, s. 5-26, il., bibliogr., abstr., streszcz.
p-ISSN: 0860-4037
Angielskie słowa kluczowe: carcass ; gene mapping ; meat ; microsatellites ; pig ; QTLs
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
39/40
Rok: 1997
Autorzy: Bożena Grześ, Edward Pospiech, Marion Lewis Greaser, Edward Mozdziak
Tytuł: Evaluation of structural changes in cured meat trough the determination of myosin in the centrifugal drip
Tytuł równoległy: Ocena zmian strukturalnych mięsa peklowanego poprzez oznaczanie miozyny w wycieku wirówkowym
Źródło: Rocz. Inst. Przem. Mięs. Tłuszcz. - 1997, t. 34, s. 171-177, il., bibliogr.
p-ISSN: 0138-080X
Angielskie słowa kluczowe: meat ; salts ; extraction of proteins ; myosin content ; centrifugal drip ; western blotting
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
40/40
Rok: 1996
Autorzy: Piotr Gronek, Janusz Buczyński
Tytuł: Jakość surowców poubojowych dzika (Sus scrofa Ferus)
Źródło: Rocz. AR Pozn., Zootech. - 1996, 48 (289), cz. 2, s. 105-111, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0137-1770
Angielskie słowa kluczowe: wild boar ; pH ; meat ; organs
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP