logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: LYSOZYME
Liczba odnalezionych rekordów: 25



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/25
Rok: 2019
Autorzy: Magdalena Zielińska-Dawidziak, Michał Michalak
Tytuł: Influence of magnetic field on extraction of model proteins in polyethylene glycol/magnesium sulfate aqueous two-phase system
Źródło: J. Chromatogr. B. - 2019, vol. 1126/1127, 121760, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1570-0232
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 października 2019].
Angielskie słowa kluczowe: partition coefficient ; separation in magnetic field ; polymer/salt two-phase systems ; bovine serum albumin ; haemoglobin ; lysozyme
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.813
Punktacja MNiSW: 70.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/25
Rok: 2018
Autorzy: Katarzyna Walkowiak, Łukasz Masewicz, Hanna Maria Baranowska
Tytuł: LF NMR studies of microwave modified starch with lysozyme
Tytuł równoległy: Analiza metodą LF NMR mikorofalowo zmodyfikowanej skrobi z dodatkiem lizozymu
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2018, t. 12, z. 4, s. 341-351, bibliogr., streszcz., abstr.
https://www.npt.up-poznan.net/pub/art_12_28.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Food and Nutrition Sciences.
Polskie słowa kluczowe: lizozym ; skrobia ziemniaczana ; skrobia modyfikowana ; mikrofale ; metoda LF NMR ; energia aktywacji
Angielskie słowa kluczowe: lysozyme ; modified potato starch ; microwave ; low field NMR ; interaction energy
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/25
Rok: 2017
Autorzy: Jakub Cieslak, Lukasz Wodas, Alicja Borowska, Jan Sadoch, P. Pawlak, Kamila Puppel, Beata Kuczynska, Mariusz Mackowski
Tytuł: Variability of lysozyme and lactoferrin bioactive protein concentrations in equine milk in relation to LYZ and LTF gene polymorphisms and expression
Źródło: J. Sci. Food Agric. - 2017, vol. 97, iss. 7, s. 2174-2181, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0022-5142 e-ISSN: 1097-0010
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 kwietnia 2017].
Angielskie słowa kluczowe: equine milk ; lysozyme ; lactoferrin ; polymorphism ; gene expression
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.379
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
4/25
Rok: 2016
Autorzy: Grzegorz Leśnierowski, Renata Cegielska-Radziejewska
Tytuł: Nowe formy lizozymu - potencjalne możliwości produkcji i wykorzystania
Źródło: Przem. Spoż. - 2016, t. 70, 4, s. 27-29, bibliogr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: lizozym ; modyfikacje lizozymu ; aktywność antybakteryjna ; monomer ; dimer
Angielskie słowa kluczowe: lysozyme ; modifiction of lysozyme ; antibacterial activity ; monomer ; dimer
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
5/25
Rok: 2015
Autorzy: G. Leśnierowski
Tytuł: Lysozyme and its modified forms: properties, potential for its production and application
W: Handbook of eggs in human function / Ed. by Ronald Ross Watson, Fabien de Meester.
Adres wydawniczy: Wageningen : Wageningen Academic Publisher, 2015
Seria: Human Health Handbooks, ISNN 2212-375X ; no. 9
Szczegóły: s. 483-495, bibliogr.
ISBN: 978-90-8686-254-2
Liczba arkuszy: 1,02
Polskie słowa kluczowe: modyfikacje lizozymu ; aktywność bakteriobójcza
Angielskie słowa kluczowe: lysozyme ; modification ; antibacterial activity
Charakt. formalna: ZRM
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
6/25
Rok: 2015
Autorzy: Grzegorz Lesnierowski, Jerzy Stangierski, Renata Cegielska-Radziejewska
Tytuł: New properties of the modified lysozyme and the possibility of its practical use
W: International Conference on Protein Engineering [Dokument elektroniczny] : October 26-28, 2015 Chicago, USA.
Adres wydawniczy: Chicago : OMICS International, 2015.
Lokalizacja: ePoster PDF ; https://protein-engineering.conferenceseries.com/2015/eposter-presentation.php%20http://protein-engineering.conferenceseries.com/2015/eposter/new-properties-of-the-modified-lysozyme-and-the-possibility-of-its-practical-use-protein-engineering-2015 [Dostęp: 23 listopada 2017].
conferenceseries.com
Polskie słowa kluczowe: lizozym ; modyfikacja ; lizozym modyfikowany ; wykorzystanie
Angielskie słowa kluczowe: lysozyme ; lysozyme modification ; practical application
Charakt. formalna: POS
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
7/25
Rok: 2014
Autorzy: Robert Borowiak, Grzegorz Leśnierowski
Tytuł: Physicochemical properties of lysozyme modified thermally with dextran
W: Food Science Horizon 2014 : 19th Conference of Young Researchers Sections of Polish Society of Food Technologists, 3rd International Conference, 7-9 May 2014, Warsaw, Poland, Book of abstracts / Ed. by Bartosz Kruszewski.
Adres wydawniczy: [Warszawa] : [b.m.], [2014]
Szczegóły: s. 131
Angielskie słowa kluczowe: lysozyme ; dextran ; modification ; oligomers ; physicochemical properties
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
8/25
Rok: 2014
Autorzy: S. Nowaczewski, T. Szablewski, M. Rudzińska, G. Leśnierowski, R. Cegielska-Radziejewska
Tytuł: Effect of Japanese quails age on cholesterol and lysozyme content in egg
W: Wrocław Banff Egg Forum : Egg: Bioactive Treausure, Wrocław, 25-27 June 2014 / Ed. by Małgorzata Korzeniowska i Tadeusz Trziszka.
Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2014
Szczegóły: s. 40
ISBN: 978-83-7714-185-1
Polskie słowa kluczowe: przepiórka japońska ; cholesterol ; lizozym ; jaja
Angielskie słowa kluczowe: japanese quails ; cholesterol ; lysozyme ; eggs
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
9/25
Rok: 2013
Autorzy: Jacek Kijowski, Celina Marciszewska, Renata Cegielska-Radziejewska, Anna Popiół
Tytuł: Effect of lysozyme treatment on quality and bacterial contamination of chilled chicken legs
Źródło: Bull. Vet. Inst. Pulawy. - 2013, vol. 57, no. 1, s. 79-84, il., bibliogr.
p-ISSN: 0042-4870 e-ISSN: 2300-3235
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 września 2015].
Polskie słowa kluczowe: kurczęta ; przechowywanie chłodnicze ; lizozym ; flora bakteryjna ; okres trwałości ; jakość sensoryczna
Angielskie słowa kluczowe: chicken legs ; cold storage ; lysozyme ; bacteriological flora ; shelf-life ; sensory quality
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.365
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
10/25
Rok: 2013
Autorzy: Radosław Dembczynski, Wojciech Białas, Tomasz Jankowski
Tytuł: Partitioning of lysozyme in aqueous two-phase systems containing ethylene oxide-propylene oxide copolymer and potassium phosphates
Źródło: Food Bioprod. Process. - 2013, vol. 91, iss. 3, s. 292-302, il., bibliogr.
p-ISSN: 0960-3085
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp 10 stycznia 2014].
Angielskie słowa kluczowe: lysozyme ; aqueous two-phase system ; partition coefficient ; ethylene oxide-propylene oxide copolymer ; thermoseparation
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.285
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
11/25
Rok: 2013
Autorzy: Grzegorz Leśnierowski, Robert Borowiak, Renata Cegielska-Radziejewska, Jerzy Stangierski
Tytuł: Resorcinol as protective agent in thermochemical modification of lysozyme
Źródło: Food Technol. Biotechnol. - 2013, vol. 51, no. 3, s. 410-413, il., bibliogr.
p-ISSN: 1330-9862
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 26 listopada 2013].
Angielskie słowa kluczowe: lysozyme ; resorcinol ; modification ; oligomers ; hydrolytic activity
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.977
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
12/25
Rok: 2013
Autorzy: Radosław Dembczynski, Wojciech Białas
Tytuł: Pilot-scale separation of lysozyme from hen egg white by integrating aqueous two-phase partitioning and membrane separation processes
Źródło: Process Biochem. - 2013, vol. 48, iss. 12, s. 1992-1998, il., bibliogr.
p-ISSN: 1359-5113
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostep: 10 stycznia 2014].
Angielskie słowa kluczowe: lysozyme ; hen egg white ; thermoseparation ; microfiltration ; ultrafiltration
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.524
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
13/25
Rok: 2013
Autorzy: R. Cegielska-Radziejewska, T. Szablewski
Tytuł: Przeciwbakteryjna aktywność modyfikowanego lizozymu izolowanego z białka jaja
Tytuł równoległy: Antimicrobial activity of modified lysozyme isolated from the egg white
W: XXV Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie PO WPSA "Nauka praktyce drobiarskiej - praktyka drobiarska nauce" : Materiały konferencyjne: 02-04.09.2013 r., Zegrze k. Warszawy, Poland.
Adres wydawniczy: [Warszawa] : [ Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego. Wydawnictwo], 2013
Szczegóły: s. 122-123
ISBN: 978-83-7583-488-8
Polskie słowa kluczowe: lizozym ; aktywność przeciwbakteryjna ; mięso wieprzowe
Angielskie słowa kluczowe: lysozyme ; antibacterial activity ; pork meat
Charakt. formalna: PKN
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
14/25
Rok: 2012
Autorzy: Grzegorz Leśnierowski, Renata Cegielska-Radziejewska
Tytuł: Potential possibilities of production, modification and practical application of lysozyme
Tytuł równoległy: Możliwości produkcji, modyfikacji i praktycznego wykorzystania lizozymu
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2012, 11 (3), s. 223-230, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 grudnia 2014].
Polskie słowa kluczowe: lizozym ; aktywność przeciwbakteryjna ; modyfikacja ; monomer ; dimer
Angielskie słowa kluczowe: lysozyme ; antybacterial activity ; modification ; monomer ; dimer
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
15/25
Rok: 2012
Autorzy: Grzegorz Leśnierowski, Robert Borowiak
Tytuł: Próba zwiększenia funkcjonalności preparatów otrzymanych metodą wysokotemperaturowej modyfikacji lizozymu
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2012, R. 19, nr 5 (84), s. 124-134, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 grudnia 2014].
Polskie słowa kluczowe: lizozym ; modyfikacja wysokotemperaturowa ; funkcjonalność
Angielskie słowa kluczowe: lysozyme ; high-temperature modification ; functionality
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.190
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
16/25
Rok: 2012
Autorzy: Grzegorz Leśnierowski, Robert Borowiak
Tytuł: Wpływ warunków środowiskowych na zmianę właściwości lizozymu w białku jaj kurzych
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2012, R. 19, nr 3 (83), s. 77-87, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 grudnia 2014].
Polskie słowa kluczowe: lizozym ; dimer ; aktywość hdrolityczna
Angielskie słowa kluczowe: lysozyme ; dimer ; hydrolitic activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.190
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
17/25
Rok: 2012
Autorzy: Grzegorz Leśnierowski, Robert Borowiak
Tytuł: Zastosowanie rezorcyny jako środka ochronnego lizozymu podczas jego wysokotemperaturowej modyfikacji
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2012, R. 19, nr 2 (81), s. 131-142, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 grudnia 2014].
Polskie słowa kluczowe: lizozym ; rezorcyna ; modyfikacja termiczna
Angielskie słowa kluczowe: lysozyme ; resorcin ; modficaction
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.190
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
18/25
Rok: 2011
Autorzy: R. Cegielska-Radziejewska, T. Szablewski, G. Leśnierowski, J. Kijowski
Tytuł: The effect of modified lysozyme on microflora of cold-stored comminuted fresh and heat pork meat
W: Proceedings of the 5th International Conference on the Quality and Safety in Food Production Chain : Wrocław, 19-20 September 2011.
Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2011
Szczegóły: s. 31
ISBN: 978-83-7717-070-0
Polskie słowa kluczowe: lizozym ; modyfikacja ; aktywność antybakteryjna
Angielskie słowa kluczowe: lysozyme ; lysozyme modificates ; antibacterial activity
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
19/25
Rok: 2010
Autorzy: Renata Cegielska-Radziejewska, Grzegorz Lesnierowski, Tomasz Szablewski, Jacek Kijowski
Tytuł: Physico-chemical properties and antibacterial activity of modified egg white-lysozyme
Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2010, vol. 231, iss. 6, s. 959-964, il., bibliogr.
p-ISSN: 1438-2377
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 grudnia 2014].
Polskie słowa kluczowe: lizozym ; modyfikacja ; aktywność antybakteryjna
Angielskie słowa kluczowe: lysozyme ; modification ; antibacterial activity
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.585
Punktacja MNiSW: 32.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
20/25
Rok: 2010
Autorzy: Bożena Danyluk, Beata Mikołajczak, Bożena Grześ, Edward Pospiech, Ryszard Kowalski, Piotr Konieczny
Tytuł: Assessment of the shelf-life of meat packed in various protective atmospheres with addition of lysozyme
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2010, vol. 60, no. 2, s. 115-120, il., bibliogr.
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 9 lutego 2017].
Angielskie słowa kluczowe: meat ; modified atmosphere ; microbiology ; hydrophobicity ; lysozyme
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 8.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
21/25
Rok: 2010
Autorzy: Renata Cegielska-Radziejewska, Grzegorz Leśnierowski, Tomasz Szablewski, Jacek Kijowski
Tytuł: Antybakteryjna aktywność modyfikowanych preparatów lizozymu w stosunku do bakterii Pseudomonas fluorescens
Źródło: Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. - 2010, z. 553, s. 21-29, il., bibliogr.
p-ISSN: 0084-5477
Uwagi: Tytuł okł. zeszytu: Wybrane aspekty oceny jakości surowców, dodatków i produktów żywnościowych. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 grudnia 2014].
Polskie słowa kluczowe: lizozym ; aktywność przeciwbakteryjna ; modyfikacja
Angielskie słowa kluczowe: lysozyme ; antibacterial activity ; modification enzyme
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
22/25
Rok: 2009
Autorzy: Renata Cegielska-Radziejewska, Grzegorz Leśnierowski, Tomasz Szablewski, Jacek Kijowski
Tytuł: Antibacterial acitvity of lysozyme depending on dimer content
W: 4th International Conference on Quality and Safety in Food Production Chain : Wrocław, 24-25 September 2009.
Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, [2009]
Szczegóły: s. 30
ISBN: 978-83-60574-65-2
Polskie słowa kluczowe: lizozym ; aktywność antybakteryjna ; modyfikacja
Angielskie słowa kluczowe: lysozyme ; antibacterial activity ; modification
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
23/25
Rok: 2009
Autorzy: R. Kożuszek, Helena Kontecka, S. Nowaczewski, G. Leśnierowski, J. Kijowski, A. Rosiński
Tytuł: Quality of pheasant (Phasianus colchicus L.) eggs with different shell colour
Źródło: Arch. Geflugelkd. - 2009, t. 73, z. 3, s. 201-207, bibliogr.
p-ISSN: 0003-9098
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 11 czerwca 2014].
Angielskie słowa kluczowe: pheasant ; eggshell quality ; interior egg quality ; lysozyme
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.448
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
24/25
Rok: 2009
Autorzy: Renata Cegielska-Radziejewska, Grzegorz Leśnierowski, Jacek Kijowski, Tomasz Szablewski, Jan Zabielski
Tytuł: Effects of treatment with lysozyme and its polymers on the microflora and sensory properties of chilled chicken breast muscles
Źródło: Bull. Vet. Inst. Pulawy. - 2009, vol. 53, no. 3, s. 455-461, il., bibliogr.
p-ISSN: 0042-4870 e-ISSN: 2300-3235
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 września 2015].
Polskie słowa kluczowe: mięso drobiowe ; lizozym ; aktywność bakteriostatyczna
Angielskie słowa kluczowe: poultry meat ; lysozyme ; bacteriostatic activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.218
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
25/25
Rok: 2009
Autorzy: Renata Cegielska-Radziejewska, Grzegorz Leśnierowski, Tomasz Szablewski, Jacek Kijowski
Tytuł: Antibacterial activity of lisozyme depending on dimer content
W: Food quality and safety / ed. by Grażyna Krasnowska and Anna Pęksa.
Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2009
Szczegóły: s. 120-124, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-60574-66-9
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: aktywność antybakteryjna ; lizozym ; lizozym modyfikowany
Angielskie słowa kluczowe: antibacterial activity ; lysozyme ; modified lysozyme
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP