logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: LIPIDS
Liczba odnalezionych rekordów: 19



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/19
Rok: 2018
Autorzy: Silvia Nogales-Merida, Paola Gobbi, Damian Józefiak, Jan Mazurkiewicz, Krzysztof Dudek, Mateusz Rawski, Bartosz Kierończyk, Agata Józefiak
Tytuł: Insect meals in fish nutrition
Źródło: Rev. Aquacult. - [2018], il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1753-5123
Uwagi: Publikacja posiada status Early view (First published: 06 September 2018). - Dostępna online [Dostęp: 10 września 2018].
Angielskie słowa kluczowe: alternative source of protein ; antimicrobial peptides ; chitin ; indispensable amino acids ; dispensable amino acids ; fatty acids ; lipids
Charakt. formalna: PRE
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej,
Praca afiliowana przez UP
DOI:
2/19
Rok: 2016
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Joanna Kobus-Cisowska, Dominik Kmiecik, Józef Korczak, Barbara Helak, Krzysztof Dziedzic, Danuta Górecka
Tytuł: Antioxidative potential, nutritional value and sensory profiles of confectionery fortified with green and yellow tea leaves (Camellia sinensis)
Źródło: Food Chem. - 2016, vol. 211, 15 November, s. 448-454, il., bibliogr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 sierpnia 2016].
Angielskie słowa kluczowe: tea ; Camellia sinensis ; yellow tea ; green tea ; antioxidants ; fiber ; lipids ; oxidation
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.529
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/19
Rok: 2016
Autorzy: A. Kaczmarek, M. Rudzińska, M. Muzolf-Panek, T. Szablewski, R. Cegielska-Radziejewska
Tytuł: Antioxidant and antimicrobial effect of garlic, onion and marjoram in fresh minced pork during refrigerated storage
W: Proceedings of the 7th International Conference on the "Quality and safety in food production chain" : Wrocław 23-24 June 2016.
Adres wydawniczy: Wrocław : [Wrocław University of Environmental and Life Sciences], 2016
Szczegóły: s. 36-37
ISBN: 978-83-7717-240-7
Polskie słowa kluczowe: lipidy ; utlenianie ; mięso
Angielskie słowa kluczowe: lipids ; oxidation ; meat
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
4/19
Rok: 2016
Autorzy: Romualda Danków, Jan Pikul, Joanna Teichert, Dorota Cais-Sokolińska
Tytuł: Charakterystyka podstawowych składników mleka klaczy
Źródło: Prz. Mlecz. - 2016, 2, s. 45-50, il., bibliogr.
p-ISSN: 0478-6599
Polskie słowa kluczowe: mleko klaczy ; mleko krowie ; mleko kobiece ; lipidy ; związki azotowe ; węglowodany ; substancje mineralne ; witaminy ; właściwości fizykochemiczne
Angielskie słowa kluczowe: mare's milk ; cow's milk ; human's milk ; lipids ; nitrogenous compounds ; carbohydrates ; minerals ; vitamins ; physicochemical properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
5/19
Rok: 2014
Autorzy: Joanna Suliburska, Paweł Bogdański, Zbigniew Krejpcio
Tytuł: Evaluation of nutritional and biochemical parameters in spontaneously hypertensive rats following antihypertensive treatment
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2014, 13 (1), s. 103-110, bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 20 lutego 2014].
Polskie słowa kluczowe: leki hipotensyjne ; stan odżywienia ; glukoza ; lipidy ; hematokryt ; szczury SHR
Angielskie słowa kluczowe: antihypertensive drugs ; nutritional status ; glucose ; lipids ; hematocrit ; spontaneously hypertensive rats
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
6/19
Rok: 2014
Autorzy: Joanna Suliburska, Paweł Bogdański, Ewelina Król, Halina Staniek, Rafał W. Wójciak, Katarzyna Marcinek, Zbigniew Krejpcio, Danuta Pupek-Musialik
Tytuł: Wpływ długoterminowej terapii orlistatem na masę ciała, ciśnienie tętnicze krwi oraz wybrane parametry biochemiczne krwi osób otyłych
Źródło: Farm. Współ. - 2014, t. 7, nr 3, s. 117-120, il.
p-ISSN: 1899-2293
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 lutego 2015].
Polskie słowa kluczowe: orlistat ; otyłość ; ciśnienie tętnicze krwi ; gospodarka lipidowa ; glukoza ; gospodarka mineralna
Angielskie słowa kluczowe: orlistat ; obesity ; blood pressure ; lipids ; glucose ; minerals
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
7/19
Rok: 2013
Autorzy: Joanna Suliburska
Tytuł: A six-week diet high in fat, fructose, and salt disturbs lipid and mineral status, in rats
Tytuł równoległy: Wpływ sześciotygodniowej diety z dużą zawartością tłuszczu, fruktozy i soli na gospodarkę lipidową oraz mineralną u szczurów
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2013, 12 (2), s. 195-202, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 14 listopada 2013].
Polskie słowa kluczowe: tłuszcz ; fruktoza ; sól ; lipidy ; cynk ; miedź ; żelazo ; magnez ; wapń ; nerki
Angielskie słowa kluczowe: fat ; fructose ; salt ; lipids ; zinc ; copper ; iron ; magnesium ; calcium
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
8/19
Rok: 2013
Autorzy: Agata Chmurzyńska, Anna M. Malinowska, Jolanta Twardowska-Rajewska, Jan Gawęcki
Tytuł: Elderly women: Homocysteine reduction by short-term folic acid supplementation resulting in increased glucose concentrations and affecting lipid metabolism (C677T MTHFR polymorphism)
Źródło: Nutrition. - 2013, vol. 29, no. 6, s. 841-844, il., bibliogr.
p-ISSN: 0899-9007 e-ISSN: 1873-1244
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 14 listopada 2013].
Angielskie słowa kluczowe: folic acid supplementation ; homocysteine ; MTHFR ; lipids ; elderly
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.046
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
9/19
Rok: 2012
Autorzy: Joanna Suliburska, Pawel Bogdanski, Monika Szulinska, Marta Stepien, Danuta Pupek-Musialik, Anna Jablecka
Tytuł: Effects of green tea supplementation on elements, total antioxidants, lipids, and glucose values in the serum of obese patients
Źródło: Biol. Trace Elem. Res. - 2012, vol. 149, iss. 3, s. 315-322, il., bibliogr.
p-ISSN: 0163-4984 e-ISSN: 1559-0720
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 24 lutego 2014].
Polskie słowa kluczowe: otyłość ; herbata zielona ; składniki mineralne ; stres oksydacyjny ; lipidy ; glukoza
Angielskie słowa kluczowe: obesity ; green tea ; polyphenol epigallocatechin-3-gallate ; minerals ; oxidative stress ; lipids ; glucose
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.307
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
10/19
Rok: 2012
Autorzy: Anna Glapa, Marta Mendak, Joanna Suliburska, Paweł Bogdański
Tytuł: Zastosowanie L-argininy w leczeniu zaburzeń gospodarki węglowodanowej i lipidowej u osób otyłych
Źródło: Forum Zaburzeń Metab. - 2012, t. 3, nr 4, s. 167-172, bibliogr.
p-ISSN: 2081-2450 e-ISSN: 2081-531X
Polskie słowa kluczowe: L-arginina ; otyłość ; glukoza ; insulina ; lipidy
Angielskie słowa kluczowe: L-arginine ; obesity ; glucose ; insulin ; lipids
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 3.000
Praca afiliowana przez UP
11/19
Rok: 2011
Autorzy: Joanna Suliburska, Paweł Bogdański, Danuta Pupek-Musialik, Zbigniew Krejpcio
Tytuł: Dietary intake and serum and hair concentrations of minerals and their relationship with serum lipids and glucose levels in hypertensive and obese patients with insulin resistance
Źródło: Biol. Trace Elem. Res. - 2011, vol. 139, iss. 2, s. 137-150, bibliogr.
p-ISSN: 0163-4984 e-ISSN: 1559-0720
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 26 lutego 2014].
Polskie słowa kluczowe: składniki mineralne ; lipidy ; glukoza ; nadciśnienie tętnicze ; otyłość ; insulinooporność
Angielskie słowa kluczowe: minerals ; lipids ; glucose ; hypertension ; obesity ; insulin resistance
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.923
Punktacja MNiSW: 13.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
12/19
Rok: 2008
Autorzy: Joanna Suliburska, Zbigniew Krejpcio, Krzysztof Michalski, Paweł Bogdański, Danuta Pupek-Musialik
Tytuł: Ocena wybranych wskaźników biochemicznych krwi osób z pierwotnym nadciśnieniem tętniczym w aspekcie ich sposobu żywienia
Źródło: Endokrynol. Otyłość Zaburzenia Przemiany Mater. - 2008, t. 4, nr 3, s. 101-106, bibliogr.
p-ISSN: 1734-3321
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 14 maja 2013].
Polskie słowa kluczowe: nadciśnienie tętnicze ; sposób żywienia ; badania krwi ; wskaźniki biochemiczne ; lipidy ; glukoza ; sód ; potas
Angielskie słowa kluczowe: hypertension ; human nutrition ; blood ; biochemical indicator ; lipids ; glucose ; sodium ; potassium
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
13/19
Rok: 2008
Autorzy: T. Cegielska-Taras, I. Bartkowiak-Broda, M. Nogala-Kałucka, A. Siger, L. Szała
Tytuł: Tocochromanols and fat content in seeds of winter oilseed rape (Brassica napus L.) doubled haploids
W: North European Olive Oil - Rapeseed Oil : 9th International Conference on Research and Technology, September 25-27, 2008, Toruń, Poland, Abstracts.
Adres wydawniczy: Toruń : Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, 2008
Szczegóły: s. 33
Polskie słowa kluczowe: rzepak ; linie podwojonych haploidów ; tłuszcz
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed ; doubled haploid line ; lipids
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
14/19
Rok: 2008
Autorzy: Grażyna Duda, Joanna Suliburska, Danuta Pupek-Musialik
Tytuł: Effects of short-term garlic supplementation on lipid metabolism and antioxidant status in hypertensive adults
Źródło: Pharmacol. Rep. - 2008, vol. 60, no. 2, s. 163-170, bibliogr.
p-ISSN: 1734-1140
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 lutego 2014].
Polskie słowa kluczowe: nadciśnienie tętnicze ; preparaty czosnku ; lipidy ; przeciwutleniacze ; witaminy ; peroksydaza glutationu ; glutation
Angielskie słowa kluczowe: hypertension ; oily garlic preparation ; serum ; lipids ; antioxidants ; vitamins ; glutathione ; glutathione peroxidase
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.167
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
15/19
Rok: 2008
Autorzy: Krzysztof Dziedzic, Danuta Górecka, Agnieszka Drożdżyńska, Katarzyna Czaczyk
Tytuł: Wpływ procesu otrzymywania kaszy gryczanej prażonej na zawartość wybranych składników odżywczych
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2008, R. 15, nr 5 (60), s. 63-70, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 czerwca 2019].
Polskie słowa kluczowe: ziarniaki gryki ; kasza gryczana ; procesy technologiczne ; białka ; tłuszcze ; sacharydy ; kwasy uronowe
Angielskie słowa kluczowe: buckwheat grains ; buckwheat groats ; technological process ; proteins ; lipids ; saccharides ; uronic acids
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
16/19
Rok: 2007
Autorzy: A. Gramza-Michalowska, J. Korczak
Tytuł: Polyphenols - potential food improvement factor
Źródło: Am. J. Food Technol. - 2007, vol. 2, iss. 7, s. 662-670, il., bibliogr.
p-ISSN: 1557-4571
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 26 sierpnia 2016].
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; tea extracts ; rosemary extract ; lipids ; TAG ; lipid oxidation
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
17/19
Rok: 2006
Autorzy: Anna Gramza, Santosh Khokhar, Shihikura Yoko, Anna Gliszczyńska-Swiglo, Marzanna Hes, Jozef Korczak
Tytuł: Antioxidant activity of tea extracts in lipids and correlation with polyphenol content
Źródło: Eur. J. Lipid Sci. Technol. - 2006, vol. 108, 4, s. 351-362, il., bibliogr.
p-ISSN: 1438-7697 e-ISSN: 1438-9312
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 sierpnia 2016].
Angielskie słowa kluczowe: tea extracts ; polyphenols ; catechins ; antioxidant activity ; lipids ; Rancimat
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.184
Punktacja MNiSW: 24.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
18/19
Rok: 2003
Autorzy: Jolanta Czarnocińska, E. Stankiewicz, R. Świerszcz, Jacek Anioła, Jan Gawęcki, Aldona Stępniak-Jasińska, Marek Gogolewski
Tytuł: Ocena porównawcza aktywności biologicznej A-tokoferolu i 5,7-dimetyloetylotokoferolu
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2003, R. 30, nr 3/4, s. 988-991, bibliogr.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: tokoferole ; alfa-tokoferol ; 5,7-dimetyloetylotokoferol ; witamina E ; aktywność biologiczna ; krew ; surowica krwi ; lipidy ; zwierzęta laboratoryjne ; szczury
Angielskie słowa kluczowe: vitamin E ; tocopherols ; biological activity ; blood ; lipids
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
19/19
Rok: 1995
Autorzy: Tomasz Szkudelski, Andrzej Kliber, Jolanta Chichłowska
Tytuł: Wpływ alloksanu na metabolizm weglowodanowy i lipidowy u szczurów
Źródło: Rocz. AR Pozn., Zootech. - 1995, 47 (272), s. 137-142, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0137-1770
Angielskie słowa kluczowe: alloxan ; metabolism ; lipids ; carbohydrates ; insulin
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP