logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: LIPID PEROXIDATION
Liczba odnalezionych rekordów: 14



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/14
Rok: 2018
Autorzy: Barbara Poniedziałek, Piotr Rzymski, Małgorzata Pięt, Monika Gąsecka, Anna Stroińska, Przemysław Niedzielski, Mirosław Mleczek, Paweł Rzymski, Maciej Wilczak
Tytuł: Relation between polyphenols, malondialdehyde, antioxidant capacity, lactate dehydrogenase and toxic elements in human colostrum milk
Źródło: Chemosphere. - 2018, vol. 191, s. 548-554, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0045-6535
Uwagi: In Progress. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 31 października 2017].
Angielskie słowa kluczowe: human colostrum milk ; polyphenols ; malondialdehyde ; toxic elements ; lipid peroxidation ; breastfeeding
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.427
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/14
Rok: 2016
Autorzy: Małgorzata Kujawska, Małgorzata Ewertowska, Teresa Adamska, Ewa Ignatowicz, Ewa Flaczyk, Monika Przeor, Monika Kurpik, Jadwiga Jodynis-Liebert
Tytuł: Protective effect of Morus alba leaf extract on N-nitrosodiethylamine-induced hepatocarcinogenesis in rats
Źródło: In Vivo. - 2016, vol. 30, no. 6, s. 807-812, il., bibliogr.
p-ISSN: 0258-851X e-ISSN: 1791-7549
Angielskie słowa kluczowe: Morus alba ; mulberry ; comet assay ; lipid peroxidation ; protein carbonyls
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.953
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
3/14
Rok: 2016
Autorzy: Małgorzata Kujawska, Małgorzata Ewertowska, Ewa Ignatowicz, Teresa Adamska, Hanna Szaefer, Anna Gramza-Michałowska, Józef Korczak, Jadwiga Jodynis-Liebert
Tytuł: Evaluation of safety and antioxidant activity of yellow tea (Camellia sinensis) extract for application in food
Źródło: J. Med. Food. - 2016, vol. 19, iss. 3, s. 330-336, bibliogr.
p-ISSN: 1096-620X e-ISSN: 1557-7600
Angielskie słowa kluczowe: antioxidant enzymes ; Camellia sinensis ; clinical chemistry ; hematology ; lipid peroxidation
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.955
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
4/14
Rok: 2016
Autorzy: Małgorzata Kujawska, Małgorzata Ewertowska, Teresa Adamska, Ewa Ignatowicz, Anna Gramza-Michałowska, Jadwiga Jodynis-Liebert
Tytuł: Protective effect of yellow tea extract on N-nitrosodiethylamine-induced liver carcinogenesis
Źródło: Pharm. Biol. - 2016, vol. 54, iss. 9, s. 1891-1900, il., bibliogr.
p-ISSN: 1388-0209 e-ISSN: 1744-5116
Uwagi: Published online: 03 Feb 2016.
Angielskie słowa kluczowe: antioxidant enzymes ; chemoprevention ; histopathology ; lipid peroxidation ; oxidative stress ; paraoxonase 1 ; polyphenols
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.916
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
5/14
Rok: 2014
Autorzy: B Morawin, D Turowski, M Naczk, I. Siatkowski, A Zembron-Lacny
Tytuł: The combination of alpha-lipoic acid intake with eccentric exercise modulates erythropoietin release
Źródło: Biol. Sport. - 2014, vol. 31, no. 3, s. 179-185, il., bibliogr.
p-ISSN: 0860-021X e-ISSN: 2083-1862
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 9 kwietnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: dwukierunkowa analiza wariancji ; test Tukeya ; korelacje
Angielskie słowa kluczowe: nitric oxide ; hydrogen peroxide ; muscle damage ; protein carbonylation ; lipid peroxidation
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.789
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
6/14
Rok: 2013
Autorzy: Sylwia Mildner-Szkudlarz, Joanna Bajerska
Tytuł: Protective effect of grape by-product-fortified breads against cholesterol/cholic acid diet-induced hypercholesterolaemia in rats
Źródło: J. Sci. Food Agric. - 2013, vol. 93, iss. 13, s. 3271-3278, bibliogr.
p-ISSN: 0022-5142
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 listopada 2013].
Angielskie słowa kluczowe: grape by-products ; polyphenols ; hypercholesterolemia ; atherogenic index of plasma ; protein digestion ; lipid peroxidation ; rats
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.879
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
7/14
Rok: 2013
Autorzy: Van Chung Mai, Waldemar Bednarski, Beata Borowiak-Sobkowiak, Barbara Wilkaniec, Sławomir Samardakiewicz, Iwona Morkunas
Tytuł: Oxidative stress in pea seedling leaves in response to Acyrthosiphon pisum infestation
Źródło: Phytochemistry. - 2013, vol. 93, s. 49-62, il., bibliogr.
p-ISSN: 0031-9422
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 marca 2014].
Angielskie słowa kluczowe: Pisum sativum ; Acyrthosiphon pisum ; oxidative stress ; hydrogen peroxide ; superoxide anion radical ; semiquinone radicals ; superoxide dismutase ; catalase ; lipid peroxidation
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.350
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
8/14
Rok: 2012
Autorzy: Hanna Bandurska, Małgorzata Pietrowska-Borek, Małgorzata Cieślak
Tytuł: Response of barley seedlings to water deficit and enhanced UV-B irradiation acting alone and in combination
Źródło: Acta Physiol. Plant. - 2012, vol. 34, no. 1, s. 161-171, il., bibliogr.
p-ISSN: 0137-5881
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 12 luty 2013].
Polskie słowa kluczowe: jęczmień ; siewki ; niedobór wody ; promieniowanie ultrafioletowe ; flawonoidy ; peroksydacja lipidów ; prolina ; fenole ; amoniakoliaza fenyloalaninowa
Angielskie słowa kluczowe: barley ; seedlings ; water deficit ; UV-B radiation ; flavonoids ; 4-Coumarate:CoA ligase ; lipid peroxidation ; proline ; phenols ; phenyloalanine ammonia-lyase
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.305
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
9/14
Rok: 2011
Autorzy: Joanna Gmerek, Barbara Politycka
Tytuł: Response of maize, pea and radish roots to allelochemical stress
Źródło: Acta Biol. Crac. Ser. Bot. - 2011, vol. 53, 1, s. 32-37, il., bibliogr.
p-ISSN: 0001-5296
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 kwietnia 2014].
Angielskie słowa kluczowe: allelopathic stress ; p-coumaric acid ; ferulic acid ; lipid peroxidation ; lipoxygenase ; pea ; plasma membrane injury ; radish ; roots ; sweet maize
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.565
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
10/14
Rok: 2010
Autorzy: Hanna Bandurska, Weronika Jóźwiak
Tytuł: A comparison of the effects of drought on proline accumulation and peroxidases activity in leaves of Festuca rubra L. and Lolium perenne L.
Źródło: Acta Soc. Bot. Pol. - 2010, vol. 79, no. 2, s. 111-116, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0001-6977
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 20 czerwca 2018].
Angielskie słowa kluczowe: red fescue ; grasses ; lipid peroxidation ; peroxidases ; proline ; ryegrass
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.256
Punktacja MNiSW: 13.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
11/14
Rok: 2007
Autorzy: Marzanna Hęś, Józef Korczak, Anna Gramza
Tytuł: Changes of lipid oxidation degress and their influence on protein nutritive value of frozen meat products
Tytuł równoległy: Zmiany stopnia utlenienia lipidów i ich wpływ na wartość odżywczą białka mrożonych produktów mięsnych
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2007, vol. 57, no. 3, s. 323-328, il., bibliogr.
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 26 sierpnia 2016].
Angielskie słowa kluczowe: meat ; lipid peroxidation ; antioxidants ; nutritive value ; lysine ; methionine ; protein digestibility
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
12/14
Rok: 2004
Autorzy: Małgorzata Garnczarska, Waldemar Bednarski, Iwona Morkunas
Tytuł: Re-aeration - induced oxidative stress and antioxidative defenses in hypoxically pretreated lupine roots
Źródło: J. Plant Physiol. - 2004, vol. 161, iss. 4, s. 415-422, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0176-1617
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 lipca 2018].
Angielskie słowa kluczowe: catalase ; electron paramagnetic resonance ; hydrogen peroxide ; hypoxia ; lipid peroxidation ; lupine ; peroxidase ; re-aeration ; superoxide dismutase
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.054
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
13/14
Rok: 2004
Autorzy: Iwona Morkunas, Waldemar Bednarski, Monika Kozłowska
Tytuł: Response of embryo axes of germinating seeds of yellow lupine to Fusarium oxysporum
Źródło: Plant Physiol. Biochem. - 2004, vol. 42, iss. 6, s. 493-499, il. bibliogr.
p-ISSN: 0981-9428
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line w ramach konsorcjum wydawnictwa Elsevier
Polskie słowa kluczowe: wolne rodniki ; Fusarium oxysporum ; nasiona kiełkujące ; nadtlenek wodoru ; łubin żółty ; Lupinus luteus ; stres oksydacyjny
Angielskie słowa kluczowe: free radical ; Fusarium oxysporum ; germinating seeds ; hydrogen peroxide ; Lupinus luteus ; lipid peroxidation ; oxidative stress
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.414
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
14/14
Rok: 2002
Autorzy: Hanna Bandurska, Jolanta Floryszak-Wieczorek
Tytuł: Water deficit-induced membrane injury and oxidative stress in two barley genotypes
Źródło: Acta Soc. Bot. Pol. - 2002, vol. 71, no. 1, s. 17-21, il., bibliogr., abstr., streszcz.
p-ISSN: 0001-6977
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 6 września 2018].
Polskie słowa kluczowe: deficyt wody ; jęczmień ; peroksydacja lipidów ; rodniki ; uszkodzenia błon
Angielskie słowa kluczowe: barley ; lipid peroxidation ; membrane injury ; superoxide anion ; water deficit
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.222
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP