logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: LACTIC ACID BACTERIA
Liczba odnalezionych rekordów: 17



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/17
Rok: 2019
Autorzy: Marta Molska, Julita Reguła
Tytuł: Potential Mechanisms of Probiotics Action in the Prevention and Treatment of Colorectal Cancer
Źródło: Nutrients. - 2019, vol. 11, 10, art. no. 2453, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 2072-6643
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 23 października 2019].
Angielskie słowa kluczowe: lactic acid bacteria ; mechanism of probiotic action ; anticancerogenic action of probiotics ; therapeutic dose ; therapy and protective effects
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.171
Punktacja MNiSW: 140.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/17
Rok: 2018
Autorzy: Paulina Bierzuńska, Dorota Cais-Sokolińska
Tytuł: Determination of antioxidant activity of yoghurt enriched with polymerized whey protein
Źródło: Mljekarstvo. - 2018, vol. 68, 4, s. 272-281, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0026-704X e-ISSN: 1846-4025
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 23 października 2018].
Angielskie słowa kluczowe: yoghurt ; polymerized whey protein ; antioxidant activity ; lactic acid bacteria
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.806
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/17
Rok: 2018
Autorzy: Irakli Janashia, Yvan Choiset, Damian Jozefiak, Franck Déniel, Emmanuel Coton, Ali Akbar Moosavi-Movahedi, Nina Chanishvili, Thomas Haertlé
Tytuł: Beneficial protective role of endogenous lactic acid bacteria against mycotic contamination of honeybee beebread
Źródło: Probiotics Antimicrob. Proteins. - 2018, vol. 10, iss. 4, s. 638-646, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1867-1306 e-ISSN: 1867-1314
Uwagi: First Online: 03 January 2018. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 grudnia 2018].
Angielskie słowa kluczowe: beebread ; microbiology ; lactic acid bacteria ; antifungal activity ; honeybee
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.962
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
4/17
Rok: 2018
Autorzy: Mariola Kozłowska, Małgorzata Ziarno, Magdalena Rudzińska, Katarzyna Tarnowska, Ewa Majewska, Dorota Kowalska
Tytuł: Skład chemiczny olejku eterycznego z kolendry i jego wpływ na wzrost wybranych szczepów bakterii kwasu mlekowego
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2018, R. 25, nr 1 (114), s. 97-111, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 2451-0769 e-ISSN: 2451-0777
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 23 listopada 2018].
Polskie słowa kluczowe: Coriandrum sativum ; olejki eteryczne ; metoda GC/MS ; bakterie kwasu mlekowegoo ; Lactobacillus
Angielskie słowa kluczowe: Coriandrum sativum ; essential oils ; GC/MS method ; lactic acid bacteria ; Lactobacillus
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
5/17
Rok: 2017
Autorzy: Noraphat Hwanhlem, Teodora Ivanova, Vanessa Biscola, Yvan Choiset, Thomas Haertlé
Tytuł: Bacteriocin producing Enterococcus faecalis isolated from chicken gastrointestinal tract originating from Phitsanulok, Thailand: Isolation, screening, safety evaluation and probiotic properties
Źródło: Food Contr. - 2017, vol. 78, s. 187-195, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0956-7135
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 czerwca 2017].
Angielskie słowa kluczowe: bacteriocin ; lactic acid bacteria ; Enterococcus faecalis ; probiotics ; gastrointestinal tract ; chicken
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.667
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
6/17
Rok: 2017
Autorzy: Katarzyna Ratajczak, Agnieszka Piotrowska-Cyplik
Tytuł: Metabolity bakterii kwasu mlekowego i ich zastosowanie w przemyśle
Źródło: Postępy Mikrobiol. - 2017, t. 56, z. 4, s. 416-421, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0079-4252
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 stycznia 2018].
Polskie słowa kluczowe: bakterie kwasu mlekowego ; fermentacja mlekowa ; probiotyki
Angielskie słowa kluczowe: lactic acid bacteria ; lactic fermentation ; probiotics
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.354
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
7/17
Rok: 2016
Autorzy: Katarzyna Grajek, Anna Sip, Joanna Foksowicz-Flaczyk, Anna Dobrowolska, Agnieszka Wita
Tytuł: Adhesive and hydrophobic properties of the selected LAB isolated from gastrointestinal tract of farming animals
Źródło: Acta Biochim. Pol. - 2016, vol. 63, no. 2, s. 311-314, il., bibliogr.
p-ISSN: 0001-527X e-ISSN: 1734-154X
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 20 stycznia 2017].
Polskie słowa kluczowe: bakterie fermentacji mlekowej ; adhezja ; hydrofobowość
Angielskie słowa kluczowe: lactic acid bacteria ; aghesion ; hydrophobicity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.159
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
8/17
Rok: 2016
Autorzy: Anna Sip, Joanna Le Thanh-Blicharz, Katarzyna Siergiej, Mariusz Lesiecki, Grażyna Lewandowicz
Tytuł: Odpady przemysłu ziemniaczanego jako podłoże do hodowli bakterii mlekowych
Źródło: Postępy Nauk. Technol. Przem. Rol.-Spoż. - 2016, t. 71, nr 1, s. 65-80, il., bibliogr.
p-ISSN: 2083-5809
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 czerwca 2016].
Polskie słowa kluczowe: wycierka ziemniaczana ; sok z ziemniaka ; hydroliza enzymatyczna ; bakterie kwasu mlekowego
Angielskie słowa kluczowe: potato pulp ; potato juice ; enzymatic hydrolysis ; lactic acid bacteria
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
9/17
Rok: 2015
Autorzy: Corinna Markowicz, Marcin T. Schmidt
Tytuł: Zastosowanie egzopolisacharydów produkowanych przez bakterie kwasu mlekowego
Źródło: Przem. Spoż. - 2015, t. 69, 11, s. 18-20, bibliogr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: egzopolisacharydy ; dodatki do żywności ; bakterie kwasu mlekowego
Angielskie słowa kluczowe: exopolysaccharides ; food additives ; lactic acid bacteria
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
10/17
Rok: 2012
Autorzy: Anna Sip, Michał Więckowicz, Agnieszka Olejnik-Schmidt, Włodzimierz Grajek
Tytuł: Anti-Listeria activity of lactic acid bacteria isolated from golka, a regional cheese produced in Poland
Źródło: Food Contr. - 2012, vol. 26, iss. 1, s. 117-124, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0956-7135
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 17 kwietnia 2019].
Angielskie słowa kluczowe: golka ; lactic acid bacteria ; anti-Listeria activity ; bacteriocins ; PCR
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.738
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
11/17
Rok: 2011
Autorzy: Dorota Cais-Sokolińska, Krzysztof Borski, Małgorzata Lasik
Tytuł: Assessment of suitability of yoghurts produced in Poland for the diet of children and teenagers suffering from hypolactasia
Tytuł równoległy: Ocena przydatności jogurtów produkowanych w Polsce w diecie dzieci i młodzieży z hypolaktazją
Źródło: Zdr. Publ. - 2011, 121 (4), s. 407-411, il., bibliogr.
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line na stronie czasopisma "Zdrowie Publiczne " [Dostęp 25 lutego 2013].
Polskie słowa kluczowe: choroby człowieka ; hipolaktazja ; dzieci ; młodzież ; żywienie człowieka ; jogurty ; beta-D-galaktozydaza ; bakterie kwasu mlekowego
Angielskie słowa kluczowe: yoghurt ; hypolactasia ; beta-D-galactosidase ; lactic acid bacteria
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
12/17
Rok: 2009
Autorzy: Katarzyna Leja, Magdalena Broda
Tytuł: The occurrence and identification of microbiological contamination in fuel ethanol production
Tytuł równoległy: Zanieczyszczenia mikrobiologiczne procesu fermentacji etanolowej
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2009, 8 (4), s. 25-31, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 23 lutego 2015].
Polskie słowa kluczowe: bakterie kwasu mlekowego ; zanieczyszczenia mikrobiologiczne ; fermentacja etanolowa ; produkcja biopaliw
Angielskie słowa kluczowe: lactic acid bacteria ; contaminants ; fuel ethanol production
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
13/17
Rok: 2009
Autorzy: Anna Sip, Michał Więckowicz, Maria Krasowska
Tytuł: Charakterystyka listeriobójczych bakteriocyn klasy IIa bakterii fermentacji mlekowej
Źródło: Biotechnologia. - 2009, 3 (86), s. 111-128, il., bibliogr.
p-ISSN: 0860-7796
Polskie słowa kluczowe: bakterie fermentacji mlekowej ; bakteriocyny klasy IIa ; właściwości fizykochemiczne ; biosynteza ; mechanizm działania ; aktywność bakteriobójcza
Angielskie słowa kluczowe: antilisterial bacteriocins ; lactic acid bacteria ; class IIa bacteriocins
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
14/17
Rok: 2009
Autorzy: Justyna Sadowska, Włodzimierz Grajek
Tytuł: Odpowiedź komórkowa bakterii kwasu mlekowego na stresy środowiskowe
Źródło: Biotechnologia. - 2009, 4 (87), s. 115-132, bibliogr.
p-ISSN: 0860-7796
Polskie słowa kluczowe: bakterie kwasu mlekowego ; reakcja na stres ; odpowiedź komórkowa ; stresy ; stres osmotyczny ; stres cieplny ; stres kwasowy ; stres oksydacyjny
Angielskie słowa kluczowe: lactic acid bacteria ; stress response ; oxidative stress ; heat stress ; osmotic stress
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
15/17
Rok: 2009
Autorzy: Anna Sip, Maria Krasowska, Michał Więckowicz
Tytuł: Zastosowanie bakteriocyn klasy IIa bakterii fermentacji mlekowej
Źródło: Biotechnologia. - 2009, 3 (86), s. 129-147, bibliogr.
p-ISSN: 0860-7796
Polskie słowa kluczowe: skażenie żywności ; bakterie ; Listeria monocytogenes ; inaktywacja ; bakteriocyny klasy IIa ; bakterie fermentacji mlekowej ; wykorzystanie ; aktywność bakteriobójcza
Angielskie słowa kluczowe: antilisterial bacteriocins ; Listeria monocytogenes ; lactic acid bacteria ; antilisterial activity ; class IIa bacteriocins ; biopreservation
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
16/17
Rok: 2006
Autorzy: Małgorzata Lasik, Jacek Nowak
Tytuł: Ocena zmian aktywności metabolicznej bakterii fermentacji mlekowej w czasie przechowywania produktów fermentowanych
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2006, t. 39, supl., s. 313-317, il., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8-9 czerwca 2006
Polskie słowa kluczowe: produkty fermentowane ; przechowywanie ; bakterie fermentacji mlekowej ; aktywność metaboliczna
Angielskie słowa kluczowe: fermented food ; storage ; lactic acid bacteria ; metabolic activity
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
17/17
Rok: 2003
Autorzy: Aleksandra Łangowska, Bożena Szymaś, Magdalena Baryczko
Tytuł: Laboratory evaluation of proteinaceous feed for bees containing lactic acid bacteria
Źródło: Sci. Pap. Agric. Univ. Pozn., Anim. Sci. - 2003, vol. 5, s. 53-61, il., bibliogr.
p-ISSN: 1508-9185
Angielskie słowa kluczowe: honey bee ; pollen substitute ; lactic acid bacteria ; pharyngal glands
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 3.000
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP