logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: HUMAN NUTRITION
Liczba odnalezionych rekordów: 13



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/13
Rok: 2017
Autorzy: Maciej Kazimierski, Julita Reguła
Tytuł: Ocena skuteczności interwencji żywieniowej opartej na zaleceniach diety DASH u osób z zaburzeniami lipidowymi
Źródło: Forum Zaburzeń Metab. - 2017, t. 8, nr 3, s. 97-102, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 2081-2450 e-ISSN: 2081-531X
Polskie słowa kluczowe: dieta ; frakcja LDL ; cholesterol ; żywienie człowieka
Angielskie słowa kluczowe: diet ; cholesterol ; human nutrition
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
2/13
Rok: 2017
Autorzy: Marzena Bueschke, Bartosz Kulczyński, Anna Gramza-Michałowska, Tomasz Kubiak
Tytuł: Alternatywne źródła białka w żywieniu człowieka
Źródło: Zesz. Nauk. SGGW Wars., Probl. Rol. Świat. - 2017, t. 17 (32), z. 3, s. 49-59, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 2081-6960 e-ISSN: 2544-0659
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 grudnia 2017].
Polskie słowa kluczowe: białko ; żywienie człowieka ; alternatywne źródła białka ; owady jadalne
Angielskie słowa kluczowe: protein ; human nutrition ; alternative protein sources ; edible insects
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 13.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/13
Rok: 2016
Autorzy: Joanna Kobus-Cisowska, Dominik Kmiecik, Monika Przeor, Anna Jędrusek-Golińska, Katarzyna Waszkowiak, Halina Żołna
Tytuł: Ocena poziomu wiedzy żywieniowej i sposobu żywienia kobiet w okresie ciąży
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2016, t. 49, nr 3, s. 531-535, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 lutego 2018].
Polskie słowa kluczowe: kobiety ciężarne ; żywienie człowieka ; wiedza żywieniowa
Angielskie słowa kluczowe: pregnant women ; human nutrition ; frequency of consumption
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
4/13
Rok: 2016
Autorzy: Krzysztof Durkalec-Michalski, Bogna Zawieja, Emilia Zawieja, Tomasz Podgórski, Jan Jeszka
Tytuł: Ocena sposobu żywienia, stanu odżywienia i zdolności wysiłkowych wybranej grupy mężczyzn uprawiających siatkówkę
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2016, t. 97, nr 1, s. 56-61, il., bibliogr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 kwietnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: piłka siatkowa ; sport ; sportowcy ; żywienie człowieka ; wydolność fizyczna ; skład ciała
Angielskie słowa kluczowe: volleyball ; sport ; human nutrition ; physical capacity ; body composition
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
5/13
Rok: 2016
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Danuta Górecka, Krystyna Szymandera-Buszka
Tytuł: Produkty funkcjonalne w żywieniu osób starszych
Źródło: Przem. Spoż. - 2016, t. 70, 5, s. 39-43, bibliogr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: ludzie starsi ; żywienie człowieka ; żywność funkcjonalna
Angielskie słowa kluczowe: elderly people ; human nutrition ; functional foods
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
6/13
Rok: 2015
Autorzy: Krzysztof Durkalec-Michalski, Anna Baraniak, Jan Jeszka
Tytuł: Wpływ zbilansowania diety na skład ciała i zdolności wysiłkowe rekreacyjnych biegaczy długodystansowych
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2015, t. 96, nr 3, s. 662-667, bibliogr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 6 listopada 2015].
Polskie słowa kluczowe: żywienie człowieka ; stan odżywienia ; wydolność fizyczna ; wytrzymałość ; sport
Angielskie słowa kluczowe: human nutrition ; nutritional status ; physical capacity ; endurance ; sport
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
7/13
Rok: 2011
Autorzy: Krzysztof Durkalec-Michalski, Jan Jeszka
Tytuł: Czy suplementacja argininą jest skuteczną metodą wspomagania zdolności wysiłkowych w sporcie?
Źródło: Stud. Periegetica. - 2011, nr 6, s. 101-110, il., bibliogr.
p-ISSN: 1897-9262
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 14 maja 2013].
Polskie słowa kluczowe: sportowcy ; żywienie człowieka ; suplementacja ; arginina ; wydolność fizyczna ; kreatyna ; tlenek azotu ; hormon wzrostu
Angielskie słowa kluczowe: sport ; human nutrition ; supplementation ; arginine ; functional capacity ; creatine ; nitric oxide ; growth hormone
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 3.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
8/13
Rok: 2009
Autorzy: Krzysztof Durkalec-Michalski, Joanna Suliburska, Zbigniew Krejpcio, Paweł Bogdański
Tytuł: Ocena stosowania suplementów witaminowo-mineralnych oraz preparatów ziołowych przez wybraną grupę pacjentów z pierwotnym nadciśnieniem tetniczym
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2009, t. 42, nr 3, s. 728-733, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 29 kwietnia 2013].
Polskie słowa kluczowe: pierwotne nadciśnienie tętnicze ; ludzie chorzy ; żywienie człowieka ; suplementacja żywności ; witaminy ; składniki mineralne ; preparaty ziołowe
Angielskie słowa kluczowe: primary hypertension ; human nutrition ; supplementation ; vitamins ; minerals ; herbal preparations
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
9/13
Rok: 2009
Autorzy: Elżbieta Goryńska-Goldmann
Tytuł: Ewolucja zwyczajów żywieniowych i ich znaczenie obecne
Źródło: Mark. Rynek. - 2009, nr 12, s. 18-24, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1231-7853
Polskie słowa kluczowe: konsumpcja żywności ; Zachowania konsumenta ; żywienie człowieka ; zachowania żywieniowe ; terminologia ; definicje
Angielskie słowa kluczowe: food consumption ; consumer behaviour ; human nutrition ; nutritional behaviour ; terminology ; definition
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
10/13
Rok: 2009
Autorzy: Krzysztof Durkalec-Michalski, Joanna Suliburska, Zbigniew Krejpcio, Paweł Bogdański
Tytuł: Ocena stosowanych modyfikacji dietetycznych i profilu lipidowego pacjentów z pierwotnym nadciśnieniem tętniczym
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2009, R. 36, nr 2, s. 396-401, bibliogr.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: nadciśnienie tętnicze ; żywienie człowieka ; zwyczaje żywieniowe ; modyfikacja diety ; profil lipidowy
Angielskie słowa kluczowe: primary hypertension ; human nutrition ; dietary habits ; dietary modifications ; lipid profile
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 2.000
Praca afiliowana przez UP
11/13
Rok: 2008
Autorzy: Joanna Suliburska, Zbigniew Krejpcio, Krzysztof Michalski, Paweł Bogdański, Danuta Pupek-Musialik
Tytuł: Ocena wybranych wskaźników biochemicznych krwi osób z pierwotnym nadciśnieniem tętniczym w aspekcie ich sposobu żywienia
Źródło: Endokrynol. Otyłość Zaburzenia Przemiany Mater. - 2008, t. 4, nr 3, s. 101-106, bibliogr.
p-ISSN: 1734-3321
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 14 maja 2013].
Polskie słowa kluczowe: nadciśnienie tętnicze ; sposób żywienia ; badania krwi ; wskaźniki biochemiczne ; lipidy ; glukoza ; sód ; potas
Angielskie słowa kluczowe: hypertension ; human nutrition ; blood ; biochemical indicator ; lipids ; glucose ; sodium ; potassium
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
12/13
Rok: 2007
Autorzy: Ewelina Król, Zbigniew Krejpcio, Urszula Troszok
Tytuł: Ocena poziomu wiedzy żywieniowej u pacjentów chorych na cukrzycę typu 2
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2007, R. 34, nr 3/4, s. 1127-1130, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: wiedza żywieniowa ; żywienie człowieka ; cukrzyca typu 2
Angielskie słowa kluczowe: nutrition knowledge ; human nutrition ; type 2 diabetes
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 2.000
Praca afiliowana przez UP
13/13
Rok: 2005
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Józef Korczak, Anna Gliszczyńska-Świgło, Katarzyna Czaczyk, Dominik Kmiecik
Tytuł: Koncentraty białkowe śruty rzepakowej jako surowiec do produkcji hydrolizatów białkowych
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2005, t. 26, z. 1, s. 249-259, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1233-8273 e-ISSN: 2084-5057
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 14 czerwca 2018], badania finansowane przez KBN, projekt nr 0756/P06/2003/25.
Polskie słowa kluczowe: koncentraty białkowe ; śruta rzepakowa ; żywienie człowieka ; hydroliza kwasowa ; skład chemiczny hydrolizatów ; smak hydrolizatów
Angielskie słowa kluczowe: protein concentrates ; rapeseed meal ; human nutrition ; acid hydrolysis ; protein hydrolysates ; chemical composition of hydrolysates ; taste evaluation
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP