logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: GREEN TEA
Liczba odnalezionych rekordów: 14



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/14
Rok: 2018
Autorzy: M. Stepien, M. Kujawska-Luczak, M. Szulinska, M. Kregielska-Narozna, D. Skrypnik, J. Suliburska, K. Skrypnik, J. Regula, P. Bogdanski
Tytuł: Beneficial dose-independent influence of Camellia sinensis supplementation on lipid profile, glycemia, and insulin resistance in an NaCl-induced hypertensive rat model
Źródło: J. Physiol. Pharmacol. - 2018, vol. 69, no. 2, s. 275-282, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0867-5910
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 16 sierpnia 2018].
Angielskie słowa kluczowe: green tea ; hypertension ; nomeostatic model assessment ; high sodium intake ; lipid profile ; glucose ; insulin
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.544
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/14
Rok: 2017
Autorzy: Marzanna Hęś, Anna Gliszczyńska-Świgło, Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: The effect of antioxidants on quantitative changes of lysine and methionine in linoleic acid emulsions at different pH conditions
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2017, 16 (1), s. 53-67, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 29 stycznia 2018].
Angielskie słowa kluczowe: lipid oxidation ; linoleic acid emulsion ; green tea ; osemary and thyme extracts ; lysine ; methionine ; environmental pH
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/14
Rok: 2016
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Joanna Kobus-Cisowska, Dominik Kmiecik, Józef Korczak, Barbara Helak, Krzysztof Dziedzic, Danuta Górecka
Tytuł: Antioxidative potential, nutritional value and sensory profiles of confectionery fortified with green and yellow tea leaves (Camellia sinensis)
Źródło: Food Chem. - 2016, vol. 211, 15 November, s. 448-454, il., bibliogr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 sierpnia 2016].
Angielskie słowa kluczowe: tea ; Camellia sinensis ; yellow tea ; green tea ; antioxidants ; fiber ; lipids ; oxidation
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.529
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
4/14
Rok: 2015
Autorzy: A. Lisowska, B. Stawinska-Witoszynska, J. Bajerska, P. Krzyżanowska, J. Walkowiak
Tytuł: Green tea influences intestinal assimilation of lipids in humans: a pilot study
Źródło: Eur. Rev. Med. Pharmacol. Sci. - 2015, vol. 19, no. 2, s. 209-214, bibliogr.
p-ISSN: 1128-3602 e-ISSN: 2284-0729
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 31 sierpnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: herbata zielona ; zespół metaboliczny ; test oddechowy
Angielskie słowa kluczowe: green tea ; metabolic syndrome ; Breath test
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.575
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
5/14
Rok: 2015
Autorzy: Moumita Sahoo, Banishree Sahoo, Indira Dash, Ajay Dethose, Eldin Jhonson, Jayabalan Rasu, P. Thangaraj, S. Marimuthu, A.P. Sasikumar, Suh Joo-Won, Yang Seung Hwan, Kamila Goderska
Tytuł: Changes in content of tea polyphenols in tea curd (functional food) developed by lactic acid bacteria (LAB) during refrigerated storage
Źródło: Res. J. Pharm. Biol. Chem. Sci. - 2015, vol. 6, iss. 3, s. 406-417, il., bibliogr.
p-ISSN: 0975-8585
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 3 września 2015].
Polskie słowa kluczowe: żywność funkcjonalna ; herbata zielona ; herbata czarna
Angielskie słowa kluczowe: functional food ; green tea ; black tea ; biogenic amines ; probiotics ; tea curd
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
6/14
Rok: 2015
Autorzy: Klaudia Lochocka, Joanna Bajerska, Aleksandra Glapa, Ewa Fidler-Witon, Jan K. Nowak, Tomasz Szczapa, Philip Grebowiec, Aleksandra Lisowska, Jarosław Walkowiak
Tytuł: Green tea extract decreases starch digestion and absorption from a test meal in humans: a randomized, placebo-controlled crossover study
Źródło: Sci. Rep. - 2015, vol. 5, art. no. 12015, bibliogr.
p-ISSN: 2045-2322
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 22 grudnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: herbata zielona ; skrobia ; trawienie
Angielskie słowa kluczowe: green tea ; starch ; digestion
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 5.228
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
7/14
Rok: 2013
Autorzy: Joanna Bajerska, Sylwia Mildner-Szkudlarz, Ewa Pruszynska-Oszmalek
Tytuł: May rye bread enriched with green tea extract be useful in the prevention of obesity in rats?
Źródło: Acta Aliment. - 2013, vol. 42, no. 1, s. 69-78, bibliogr.
p-ISSN: 0139-3006 e-ISSN: 1588-2535
Angielskie słowa kluczowe: green tea ; rye bread ; body weight ; rats ; functional foods
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.427
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
8/14
Rok: 2013
Autorzy: Jarosław Walkowiak, Joanna Bajerska, Angelika Kargulewicz, Aleksandra Lisowska, Gwidon Siedlerski, Tomasz Szczapa, Natalia Kobelska-Dubiel, Marian Grzymisławski
Tytuł: Single dose of green tea extract decreases lipid digestion and absorption from a test meal in humans
Źródło: Acta Biochim. Pol. - 2013, vol. 60, no. 3, s. 481-483, bibliogr.
p-ISSN: 0001-527X
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 listopada 2013].
Angielskie słowa kluczowe: green tea ; digestion ; absorption ; mixed triglyceride breath test
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.389
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
9/14
Rok: 2012
Autorzy: Joanna Suliburska, Pawel Bogdanski, Monika Szulinska, Marta Stepien, Danuta Pupek-Musialik, Anna Jablecka
Tytuł: Effects of green tea supplementation on elements, total antioxidants, lipids, and glucose values in the serum of obese patients
Źródło: Biol. Trace Elem. Res. - 2012, vol. 149, iss. 3, s. 315-322, il., bibliogr.
p-ISSN: 0163-4984 e-ISSN: 1559-0720
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 24 lutego 2014].
Polskie słowa kluczowe: otyłość ; herbata zielona ; składniki mineralne ; stres oksydacyjny ; lipidy ; glukoza
Angielskie słowa kluczowe: obesity ; green tea ; polyphenol epigallocatechin-3-gallate ; minerals ; oxidative stress ; lipids ; glucose
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.307
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
10/14
Rok: 2012
Autorzy: Pawel Bogdanski, Joanna Suliburska, Monika Szulinska, Marta Stepien, Danuta Pupek-Musialik, Anna Jablecka
Tytuł: Green tea extract reduces blood pressure, inflammatory biomarkers, and oxidative stress and improves parameters associated with insulin resistance in obese, hypertensive patients
Źródło: Nutr. Res. - 2012, vol. 32, iss. 6, s. 421-427, bibliogr.
p-ISSN: 0271-5317
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 24 lutego 2014].
Polskie słowa kluczowe: nadciśnienie ; otyłość ; herbata zielona ; stany zapalne ; stres oksydacyjny ; insulinooporność
Angielskie słowa kluczowe: hypertension ; obesity ; green tea ; polyphenol epigallocatechin-3-gallate ; inflammation ; oxidative stress ; insulin resistance ; randomized trial
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.142
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
11/14
Rok: 2010
Autorzy: Małgorzata Muzolf-Panek, Bożena Tyrakowska
Tytuł: Influence of green tea catechins biotransformation on their antioxidant activity
Tytuł równoległy: Wpływ biotransformacji na aktywność przeciwutleniającą katechin występujących w herbacie zielonej
Źródło: Zesz. Nauk. - Uniw. Ekon. Pozn. - 2010, 158, s. 61-71, il., bibliogr.
p-ISSN: 1689-7374
Uwagi: Tytuł zeszytu: Current trends in commodity science: food quality; ISBN 978-83-7417-536-4
Polskie słowa kluczowe: herbata zielona ; biotransformacja ; katechiny ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: green tea ; biotransformation ; catechins ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
12/14
Rok: 2007
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Józef Korczak, Marzanna Hęś
Tytuł: Purification process influence on green tea extracts' polyphenol content and antioxidant activity
Tytuł równoległy: Wpływ procesów oczyszczania na aktywność przeciwutleniającą ekstraktu zielonej herbaty
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2007, 6 (2), s. 41-48, bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 26 sierpnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: herbata zielona ; ekstrakt etanolowy ; aktywność przeciwutleniająca ; kwas linolowy ; polifenole ; aktywność przeciwrodnikowa ; DPPH ; oczyszczanie
Angielskie słowa kluczowe: green tea ; Camellia sinensis ; ethanolic extract ; antioxidant activity ; linoleic acid emulsion ; polyphenols ; antiradical activity ; DPPH ; purification
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
13/14
Rok: 2005
Autorzy: Anna Gramza, Józef Korczak, Rafał Wójciak, Zbigniew Krejpcio, Marzanna Hęś, Anna Jędrusek-Golińska
Tytuł: Influence of Fe2+ on antioxidant activity of tea extracts
Tytuł równoległy: Wpływ dodatku Fe2+ na aktywność przeciwutleniającą ekstraktów z herbaty
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2005, R. 32, supl. 1, cz. 2, s. 1135-1139, bibliogr.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: herbata ; Camellia sinensis ; wyciągi z herbaty ; herbata czarna ; herbata zielona ; działanie przeciwutleniające ; polifenole ; utlenianie tłuszczu ; Oksydograf
Angielskie słowa kluczowe: tea ; Camellia sinensis ; tea extracts ; black tea ; green tea ; antioxidative activity ; polyphenols ; lipid oxidation ; Oxidograph
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
14/14
Rok: 2004
Autorzy: Magdalena Rudzińska, Józef Korczak, Anna Gramza, Erwin Wąsowicz, Paresh C. Dutta
Tytuł: Inhibition of stigmasterol oxidation by antioxidants in purified sunflower oil
Źródło: J. AOAC Int. - 2004, vol. 87, iss. 2, s. 499-504
p-ISSN: 1060-3271
Polskie słowa kluczowe: herbata zielona ; alfa-tokoferol ; ekstrakty roślinne ; rozmaryn lekarski ; hydroksytoluen ; stigmasterol ; olej słonecznikowy ; przeciwutleniacze ; utlenianie
Angielskie słowa kluczowe: green tea ; alpha-tocopherol ; plant extracts ; rosemary ; butylated hydroxytoluene ; stigmasterol ; sunflower oil ; antioxidants ; oxidation
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.147
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP