logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: FREE RADICALS
Liczba odnalezionych rekordów: 10



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/10
Rok: 2019
Autorzy: Roma Durak, Waldemar Bednarski, Magda Formela-Luboińska, Agnieszka Woźniak, Beata Borowiak-Sobkowiak, Tomasz Durak, Radosław Dembczyński, Iwona Morkunas
Tytuł: Defense responses of Thuja orientalis to infestation of anholocyclic species aphid Cinara tujafilina
Źródło: J. Plant Physiol. - 2019, vol. 232, January 2019, s. 160-170, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0176-1617
Uwagi: Publikacja posiada status In progress [Dostęp: 18 grudnia 2018].
Angielskie słowa kluczowe: Cinara tujafilina ; Thuja orientalis ; free radicals ; manganese ions ; superoxide dismutase ; phenolic compounds
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.825
Punktacja MNiSW: 100.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/10
Rok: 2018
Autorzy: Magdalena Zielinska-Dawidziak, Krzysztof Dwiecki, Katarzyna Lewko
Tytuł: Modification of soybean and lupine sprouting conditions: influence on yield, ROS generation, and antioxidative systems
Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2018, vol. 244, iss. 11, s. 1945-1952, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1438-2377 e-ISSN: 1438-2385
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 7 stycznia 2019].
Angielskie słowa kluczowe: abiotic stress ; flavonoids ; fortified sprouts ; free radicals ; phenolic compounds ; total antioxidant capacity
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.056
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
3/10
Rok: 2017
Autorzy: Elżbieta Wojtowicz, Aldona Krupska, Renata Zawirska-Wojtasiak
Tytuł: Antioxidant activity and free radicals of roasted herbal materials
Źródło: Herba Pol. - 2017, vol. 63, no. 2, s. 34-41, il., bibliogr., abstr., streszcz.
p-ISSN: 0018-0599
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 stycznia 2018].
Polskie słowa kluczowe: zioła ; rokitnik ; jarząb pospolity ; lubczyk ogrodowy ; mniszek lekarski ; proces prażenia ; własności antyoksydacyjne ; wolne rodniki
Angielskie słowa kluczowe: herbs ; sea buckthorn fruits ; rowanberry ; lovage roots ; dandelion roots ; roasting process ; antioxidant activity ; free radicals
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 14.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
4/10
Rok: 2014
Autorzy: Joanna Kobus-Cisowska, Ewa Flaczyk, Marzanna Hęś, Dominik Kmiecik, Małgorzata Kobus-Moryson, Monika Przeor
Tytuł: Ocena aktywności przeciwutleniającej prób kakao dostępnego na rynku
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2014, t. 95, nr 1, s. 138-142, bibliogr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 28 stycznia 2015].
Polskie słowa kluczowe: kakao ; przeciwutleniacze ; wolne rodniki ; polifenole
Angielskie słowa kluczowe: cocoa ; antioxidants ; free radicals ; polyphenols
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 7.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
5/10
Rok: 2012
Autorzy: Przemysław Sosnowski, Hanna Krauss, Pawel Bogdanski, Joanna Suliburska, Anna Jablecka, Artur Cieslewicz, Danuta Pupek-Musialik, Rafał Jastak
Tytuł: The influence of short-term L-arginine supplementation on rats' muscular and hepatic cells in ischemia-reperfusion syndrome
Źródło: J. Physiol. Biochem. - 2012, vol. 68, iss. 1, s. 1-9, il., bibliogr.
p-ISSN: 1138-7548
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 24 lutego 2014].
Polskie słowa kluczowe: L-arginina ; niedokrwienie ; reperfuzja ; wolne rodniki ; aminotransferazy ; wątroba ; mięśnie szkieletowe
Angielskie słowa kluczowe: L-arginine ; ischemia ; reperfusion ; free radicals ; aminotransferases ; liver ; skeletal muscles
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.654
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
6/10
Rok: 2012
Autorzy: Andrzej Sidor, Anna Gramza-Michałowska, Joanna Skręty
Tytuł: Using microplate reader in antioxidant potential of plant extracts determination
Tytuł równoległy: Możliwości wykorzystania czytnika mikropłytek do oznaczania potencjału przeciwutleniającego ekstraktów roślinnych
W: Rozwój aparatury i prac naukowo badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz analityce : VIII Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Łomża, 23-25.05.2012 r. / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2012
Szczegóły: s. 36-37
Polskie słowa kluczowe: czytnik mikropłytek ; aktywność przeciwutleniająca ; wolne rodniki
Angielskie słowa kluczowe: microplate reader ; antioxidant activity ; free radicals
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
7/10
Rok: 2011
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Aleksander Siger
Tytuł: Free radicals in biological and food systems
W: Frying of food : Oxidation, nutrient and non-nutrient antioxidants, biologically active compounds and high temperatures / Ed. by Dimitrios Boskou, Ibrahim Elmadfa.
Adres wydawniczy: Boca Raton : CRC Press, cop. 2011
Szczegóły: s. 49-69, bibliogr.
ISBN: 978-1-4398-0682-1
Polskie słowa kluczowe: wolne rodniki ; tokochromanole ; karotenoidy ; związki fenolowe
Angielskie słowa kluczowe: free radicals ; tocochromanols ; carotenoids ; phenolic compounds
Charakt. formalna: ZRM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
8/10
Rok: 2011
Autorzy: Małgorzata Jezierska, Anna Gramza-Michałowska, Andrzej Sidor
Tytuł: Evaluation of selected fruits extracts from Rutheacae and Punicaceae family influence on tea Camellia sinensis extracts antioxidant potential
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2011, vol. 61, Suppl.1, s. 108
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Tytuł zeszytu: EuroFoodChem XVI Translating food chemistry into health benefits: Conference Proceedings Gdańsk 6th-8th July, 2011. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 października 2016].
Angielskie słowa kluczowe: fruits ; polyphenols ; ascorbic acid ; anthocyanins ; free radicals ; DPPH ; ABTS+ ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
9/10
Rok: 2008
Autorzy: Iwona Morkunas, Waldemar Bednarski, Małgorzata Kopyra
Tytuł: Defense strategies of pea embryo axes with different levels of sucrose to Fusarium oxysporum and Ascochyta pisi
Źródło: Physiol. Mol. Plant Pathol. - 2008, vol. 72, iss. 4/6, s. 167-178, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0885-5765
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 29 czerwca 2018].
Angielskie słowa kluczowe: antioxidant enzymes ; Ascochyta pisi ; electron paramagnetic resonance ; Fusarium oxysporum ; free radicals ; manganese ions ; Pisum sativum ; respiration ; sucrose
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.409
Punktacja MNiSW: 27.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
10/10
Rok: 2007
Autorzy: Anna Gramza-Michalowska
Tytuł: Antiradical methods in evaluating antioxidant potential of preparations of plant origin
Źródło: Med. Aromat. Plant Sci. Biotechnol. - 2007, vol. 1, no. 2, s. 227-233, bibliogr.
p-ISSN: 1752-3389
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 26 sierpnia 2016].
Angielskie słowa kluczowe: free radicals ; antioxidants
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP