logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: FERMENTATION
Liczba odnalezionych rekordów: 63



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/63
Rok: 2018
Autorzy: Jacek Dach
Tytuł: Biowaste to biogas/biohydrogen: innovative Polish real-scale installations
W: Ecological and environmental engineering : The First International Scientific Conference, 26-29 June 2018, Kraków, Poland, Book of Abstracts / Ed. Krzysztof Jóźwiakowski, Agnieszka Listosz, Alina Kowalczyk-Juśko.
Adres wydawniczy: Lublin : University of Life Sciences, 2018
Szczegóły: s. 45
ISBN: 978-8363657-99-4
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 20 sierpnia 2018].
Angielskie słowa kluczowe: biowaste ; biohydrogen, ; biogas plants ; fermentation ; renewable energy
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
2/63
Rok: 2018
Autorzy: Aleksandra Drażbo, Katarzyna Ognik, Anita Zaworska, Karolina Ferenc, Jan Jankowski
Tytuł: The effect of raw and fermented rapeseed cake on the metabolic parameters, immune status, and intestinal morphology of turkeys
Źródło: Poult. Sci. - 2018, vol. 97, no. 11, s. 3910-3920, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0032-5791 e-ISSN: 1525-3171
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed cake ; fermentation ; redox status ; intestinal morphology ; turkeys
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.027
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
3/63
Rok: 2018
Autorzy: Alina Pacesz, Anna Sip
Tytuł: Komosa ryżowa nie tylko skarb Inków
Źródło: Przem. Spoż. - 2018, t. 72, 6, s. 23-27, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0033-250X
Uwagi: Wykaz literatury jest dostępny na stronie internetowej www.przemyslspozywczy.eu w zakładce Archiwum przydanym tytule artykułu.
Polskie słowa kluczowe: komosa ; wartość odżywcza ; fermentacja
Angielskie słowa kluczowe: quinoa ; nutritional value ; fermentation
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
4/63
Rok: 2017
Autorzy: Kamil Kozłowski, Jacek Dach, Andrzej Lewicki, Marta Cieślik, Damian Janczak, Wojciech Czekała, Jakub Mazurkiewicz, Piotr Sołowiej, Michał Brzoski
Tytuł: Application of agri-food industry waste to biogas production in Poland
W: 3rd International Conference on Energy and Environment: bringing together Economics and Engineering : 29-30 june 2017, University of Porto / Ed. Isabel Soares, Joana Resende.
Adres wydawniczy: Porto : School of Economics and Management of the University of Porto, 2017
Seria: Proceedings of the 3rd International Conference on Energy and Environment, ISSN 2183-3982
Szczegóły: s. 603-608, bibliogr., abstr.
ISBN: 978-972-95396-9-5
Angielskie słowa kluczowe: agri-food waste ; fermentation ; renewable energy sources
Charakt. formalna: ZRZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Inne bazy podające opis:
  • Web of Science

    5/63
    Rok: 2017
    Autorzy: Anita Zaworska, Andrzej Frankiewicz, Małgorzata Kasprowicz-Potocka
    Tytuł: The influence of narrow-leafed lupin seed fermentation on their chemical composition and ileal digestibility and microbiota in growing pigs
    Źródło: Arch. Anim. Nutr. - 2017, vol. 71, no. 4, s. 285-296, bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 1745-039X e-ISSN: 1477-2817
    Polskie słowa kluczowe: fermentacja ; łubin wąskolistny ; trzoda chlewna ; żywienie zwierząt
    Angielskie słowa kluczowe: bacterial count ; fermentation ; Lupinus angustifolius ; pigs ; protein digestibility ; nutritive value
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.887
    Punktacja MNiSW: 30.000
    Praca afiliowana przez UP
    DOI:
    6/63
    Rok: 2017
    Autorzy: Iwona Jasińska-Kuligowska, Maciej Kuligowski, Bingzhu Hou
    Tytuł: Changes in bioactive compounds and antioxidative activity during douchi fermentation process
    W: Current trends in commodity science : Food safety and analysis of bioactive substances / Ed. Hanna Śmigielska.
    Adres wydawniczy: Poznań : University of Economics and Business, Faculty of Commodity Science, 2017
    Szczegóły: s. 20-37, il., bibliogr., abstr., streszcz.
    ISBN: 978-83-94206-1-9
    Polskie słowa kluczowe: Douchi ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca ; żywność funkcjonalna ; jakość żywności ; fermentacja
    Angielskie słowa kluczowe: Douchi ; polyphenols ; antioxidative activity ; functional food ; food quality ; fermentation
    Charakt. formalna: PRM
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    7/63
    Rok: 2017
    Autorzy: D. A. Marrez, A. Cieślak, R. Gawad, H. M. Ebeid, M. Chrenkova, M. Gao, Y. R. Yanza, M. El-Sherbiny, M. Szumacher-Strabel
    Tytuł: Effect of freshwater microalgae Nannochloropsis limnetica on the rumen fermentation in vitro?
    Źródło: J. Anim. Feed Sci. - 2017, vol. 26, no. 4, s. 359-364, bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 1230-1388
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 1 lutego 2018].
    Angielskie słowa kluczowe: microalgae ; rumen ; in vitro ; fermentation ; fatty acids
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.900
    Punktacja MNiSW: 20.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    8/63
    Rok: 2017
    Autorzy: M. Kasprowicz-Potocka, A. Zaworska, S. Kaczmarek, M. Hejdysz, R. Mikuła, A. Rutkowski
    Tytuł: The effect of Lupinus albus seeds on digestibility, performance and gastrointestinal tract indices in pigs
    Źródło: J. Anim. Physiol. Anim. Nutr. - 2017, vol. 101, iss. 5, s. e216-e224, bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 0931-2439 e-ISSN: 1439-0396
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 30 listopada 2017].
    Angielskie słowa kluczowe: pig ; white lupine ; digestibility ; growth ; fermentation ; villi
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.607
    Punktacja MNiSW: 30.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    9/63
    Rok: 2017
    Autorzy: Sylwia Grochowska, Włodzimierz Nowak, Małgorzata Lasik-Kurdyś, Robert Mikuła, Jacek Nowak
    Tytuł: Wpływ drożdży Saccharomyces cerevisiae na wzrost i fermentację in vitro Selenomonas ruminantium i Megasphaera elsdenii
    Źródło: Rocz. Nauk. PTZ. - 2017, t. 13, nr 3, s. 9-22, il., bibliogr., streszcz., abstr.
    p-ISSN: 1733-7305
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 31 października 2017].
    Polskie słowa kluczowe: Saccharomyces cerevisiae ; żywe kultury drożdży ; Megasphaera elsdenii ; Selemonas ruminantium ; wzrost bakterii ; fermentacja ; badania in vitro
    Angielskie słowa kluczowe: Saccharomyces cerevisiae ; live yeast culture ; Megasphaera elsdenii ; Selenomonas ruminantium ; bacterial growth ; fermentation ; in vitro
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 7.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    10/63
    Rok: 2016
    Autorzy: Wioleta Adamczak, Mariusz Adamski, Karol Durczak, Ewa Osuch, Andrzej Osuch
    Tytuł: Spektrometryczne modele kalibracyjne do oceny zawartości kwasu propionowego w fermentującym substracie
    W: Aktualne problemy inżynierii biosystemów / Pod red. Mariana Lipińskiego i Jacka Przybyła.
    Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2016
    Szczegóły: s. 272-278, il., bibliogr.
    ISBN: 978-83-7160-827-8
    Liczba arkuszy: 0,532
    Polskie słowa kluczowe: lotne kwasy tłuszczowe ; detekcja NIR ; kwas propionowy ; fermentacja ; biogaz ; modele kalibracyjne
    Angielskie słowa kluczowe: volatile fatty acids ; NIR detection ; propionic acid ; fermentation ; biogas ; calibration models
    Charakt. formalna: PRM
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    11/63
    Rok: 2016
    Autorzy: Mariusz Adamski, Wioleta Adamczak, Natalia Mioduszewska, Dawid Wojcieszak, Ewa Osuch, Andrzej Osuch, Zbigniew Dworecki, Waldemar Szaferski, Piotr Mitkowski
    Tytuł: Wpływ inicjowania procesu rozkładu materii organicznej substratów roślinnych w komorze i poza komorą fermentacyjną na wydajność biogazową z zastosowaniem preparatu wspomagającego proces mineralizacji
    W: Aktualne problemy inżynierii biosystemów / Pod red. Mariana Lipińskiego i Jacka Przybyła.
    Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2016
    Szczegóły: s. 259-271, il., bibliogr.
    ISBN: 978-83-7160-827-8
    Liczba arkuszy: 1,114
    Polskie słowa kluczowe: materia organiczna ; mineralizacja ; fermentacja ; biogaz
    Angielskie słowa kluczowe: organic matter ; mineralization ; fermentation ; biogas
    Charakt. formalna: PRM
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    12/63
    Rok: 2016
    Autorzy: Ewelina Celińska, Monika Borkowska, Wojciech Białas
    Tytuł: Evaluation of a recombinant insect-derived amylase performance in simultaneous saccharification and fermentation process with industrial yeasts
    Źródło: Appl. Microbiol. Biotechnol. - 2016, vol. 100, iss. 6, s. 2693-2707, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0175-7598 e-ISSN: 1432-0614
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 października 2016].
    Polskie słowa kluczowe: amylaza ; hydroliza ; fermentacja ; drożdże
    Angielskie słowa kluczowe: amylase ; yeast ; heterologous expression ; raw starch ; simultaneous saccharification ; fermentation ; bioethanol
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG, ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.420
    Punktacja MNiSW: 35.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    13/63
    Rok: 2016
    Autorzy: Maria de los Ángeles Fernandez, Maria de los Ángeles Sanromán, Stanisław Marks, Jacek Makinia, Araceli Gonzalez del Campo, Manuel Rodrigo, Francisco Jesus Fernandez
    Tytuł: A grey box model of glucose fermentation and syntrophic oxidation in microbial fuel cells
    Źródło: Bioresour. Technol. - 2016, vol. 200, s. 396-404, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 0960-8524
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 6 lipca 2018].
    Angielskie słowa kluczowe: microbial fuel cell ; glucose ; fermentation ; ethanol ; modeling
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 5.651
    Punktacja MNiSW: 45.000
    Adres url:
    DOI:
    14/63
    Rok: 2016
    Autorzy: Małgorzata Kasprowicz-Potocka, Paulina Borowczyk, Anita Zaworska, Włodzimierz Nowak, Andrzej Frankiewicz, Piotr Gulewicz
    Tytuł: The effect of dry yeast fermentation on chemical composition and protein value of blue lupin seeds
    Źródło: Food Technol. Biotechnol. - 2016, vol. 54, no. 3, s. 360-366, bibliogr.
    p-ISSN: 1330-9862 e-ISSN: 1334-2606
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 14 października 2016].
    Angielskie słowa kluczowe: yeast ; fermentation ; lupin ; nutritional value ; antinutritional factors
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.891
    Punktacja MNiSW: 25.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    15/63
    Rok: 2016
    Autorzy: A. Zaworska, M. Kasprowicz-Potocka, A. Frankiewicz, Z. Zduńczyk, J. Juśkiewicz
    Tytuł: Effects of fermentation of narrow-leafed lupine (L. angustifolius) seeds on their chemical composition and physiological parameters in rats
    Źródło: J. Anim. Feed Sci. - 2016, vol. 25, no. 4, s. 326-334, bibliogr.
    p-ISSN: 1230-1388
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 stycznia 2017].
    Angielskie słowa kluczowe: lupine ; fermentation ; yeast ; bacteria ; intestinal parameters ; rats
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.024
    Punktacja MNiSW: 20.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    16/63
    Rok: 2016
    Autorzy: Mariusz Adamski, Wioleta Adamczak, Mirosław Czechlowski, Tomasz Wojciechowski, Karol Durczak
    Tytuł: Calibration model for spectral analysis of dry matter content in fermenting hybrids substrate
    Tytuł równoległy: Model kalibracyjny dla analizy widmowej zawartości materii suchej w fermentującej mieszance substratów
    Źródło: J. Res. Appl. Agric. Eng. - 2016, vol. 61, 3, s. 12-15, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1642-686X
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 17 października 2016].
    Polskie słowa kluczowe: spektrofotometria ; modele kalibracyjne PLS ; materia sucha ; biogaz ; fermentacja
    Angielskie słowa kluczowe: spectrophotometry ; PLS calibration models ; dry matter ; biogas ; fermentation
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 12.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    17/63
    Rok: 2016
    Autorzy: Agnieszka Olejnik-Schmidt, Marcin Kuprewicz, Marcin Schmidt
    Tytuł: Bakteriofagi - narastający problem w przemysle mleczarskim
    Źródło: Prz. Mlecz. - 2016, 3, s. 3-9, il., bibliogr., streszcz., abstr.
    p-ISSN: 0478-6599
    Polskie słowa kluczowe: bakteriofagi ; bakterie mlekowe ; mleczarnie ; fermentacja
    Angielskie słowa kluczowe: bacteriophages ; lactic acis bacteria ; dairy ; fermentation
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    18/63
    Rok: 2016
    Autorzy: Agata Lasik, Jan Pikul, Małgorzata Majcher, Małgorzata Lasik-Kurdyś, Piotr Konieczny
    Tytuł: Characteristics of fermented ewe's milk product with an increased ratio of natural whey proteins to caseins
    Źródło: Small Ruminant Res. - 2016, vol. 144, s. 283-289, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0921-4488
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 stycznia 2017].
    Polskie słowa kluczowe: mleko owcze ; białka serwatkowe ; procesy membranowe ; fermentacja
    Angielskie słowa kluczowe: ewe's milk ; whey proteins ; membrane processing ; fermentation
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.947
    Punktacja MNiSW: 30.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    19/63
    Rok: 2015
    Autorzy: Pablo César Rodríguez Carmona, Wojciech Czekała, Damian Janczak, Andrzej Lewicki, Kamil Witaszek
    Tytuł: Comparison between biogas production efficiencies from poultry manure mixed with maize straw and poultry litter
    W: 2'nd International Conference Renewable Energy Sources : engineering, technology, innovations - scientific conference, May 26-29, 2015 - Krynica, Poland, Book of abstracts.
    Adres wydawniczy: Krynica : [Traicon S.C.], 2015
    Szczegóły: s. 73
    ISBN: 978-83-65180-01-8
    Angielskie słowa kluczowe: poultry manure ; biogas ; fermentation ; maize straw
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    20/63
    Rok: 2015
    Autorzy: Moumita Sahoo, Indira Dash, Ajay Dethose, M.J. Eldin, Kamila Goderska, A.P. Sasikumar, Joo-Won Suh, R. Jayabalan
    Tytuł: Potential probiotics from home-made curds of Odisha producing angiotensin converting enzyme (ACE) inhibitory peptides by proteolysis of bovine milk
    W: 2nd International Conference on Frontiers in Biological Sciences (InCoFIBS-2015) : Rourkela, Odisha, India, January 22-24, 2015, Book of abstracts.
    Adres wydawniczy: Rourkela : [b.w.], 2015
    Szczegóły: s. 186
    Polskie słowa kluczowe: probiotyki ; bakterie kwasu mlekowego ; fermentacja
    Angielskie słowa kluczowe: probiotics ; LAB ; fermentation
    Charakt. formalna: ZSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    21/63
    Rok: 2015
    Autorzy: Wioleta Kot, Mariusz Adamski, Mirosław Czechlowski, Tomasz Wojciechowski, Karol Durczak
    Tytuł: Charakterystyka widm spektralnych VIS-NIR materiału organicznego poddawanego procesowi rozkładu beztlenowego
    W: Aktualne problemy inżynierii biosystemów / Pod red. Mariana Lipińskiego i Jacka Przybyła.
    Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2015
    Szczegóły: s. 316-324, il., bibliogr.
    ISBN: 978-83-7160-778-3
    Polskie słowa kluczowe: lotne kwasy tłuszczowe ; detekcja NIR ; kwas octowy ; fermentacja ; biogaz
    Angielskie słowa kluczowe: volatile fatty acids ; NIR detection ; acetic acid ; fermentation ; biogas
    Charakt. formalna: PRM
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    22/63
    Rok: 2015
    Autorzy: Wioleta Kot, Mariusz Adamski, Karol Durczak
    Tytuł: Wpływ zastosowania wysłodków buraczanych na wybrane parametry sterowania procesem wytwarzania biogazu
    W: Aktualne problemy inżynierii biosystemów / Pod red. Mariana Lipińskiego i Jacka Przybyła.
    Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2015
    Szczegóły: s. 277-283, il., bibliogr.
    ISBN: 978-83-7160-778-3
    Polskie słowa kluczowe: biogaz ; wysłodki buraczane ; fermentacja ; wydajność biogazowa ; inhibitory
    Angielskie słowa kluczowe: biogas ; sugar beet pulp ; alcohol ; fermentation ; biogas yield inhibitors
    Charakt. formalna: PRM
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    23/63
    Rok: 2015
    Autorzy: Pablo César Rodriguez Carmona, Jacek Dach
    Tytuł: Comparison of sewage sludge biogas fermentation with different temperatures and addition of maize silage
    Tytuł równoległy: Porównanie wydajności biogazowej osadów ściekowych, w tym z dodatkiem kiszonki z kukurydzy w różnych temperaturach
    Źródło: Arch. Gospod. Odpad. Ochr. Śr. [Dokument elektroniczny]. - 2015, vol. 17, 3, s. 61-72, il., bibliogr.
    http://awmep.org/?journal=ago&page=article&op=view&path[]=470
    p-ISSN: 1733-4381
    Polskie słowa kluczowe: biogaz ; osady ściekowe ; kiszonka z kukurydzy ; fermentacja mezofilowa ; fermentacja termofilowa
    Angielskie słowa kluczowe: biogas ; sewage sludge ; maize silage ; fermentation ; mesophilic ; thermophilic
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    24/63
    Rok: 2015
    Autorzy: Małgorzata Kasprowicz-Potocka, Anita Zaworska, Andrzej Frankiewicz, Włodzimierz Nowak, Piotr Gulewicz, Zenon Zduńczyk, Jerzy Juśkiewicz
    Tytuł: The nutritional value and physiological properties of diets with raw and Candida utilis - fermented lupine seeds in rats
    Źródło: Food Technol. Biotechnol. - 2015, vol. 53, no. 3, s. 286-297, bibliogr.
    p-ISSN: 1330-9862
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 17 września 2015].
    Polskie słowa kluczowe: fermentacja ; łubin ; szczury
    Angielskie słowa kluczowe: fermentation ; lupin ; Candida utilis ; digestive tract ; rats
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.179
    Punktacja MNiSW: 25.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    25/63
    Rok: 2015
    Autorzy: Dorota Cais-Sokolińska, Jacek Wójtowski, Jan Pikul, Romualda Danków, Małgorzata Majcher, Joanna Teichert, Emilia Bagnicka
    Tytuł: Formation of volatile compounds in kefir made of goat and sheep milk with high polyunsaturated fatty acid content
    Źródło: J. Dairy Sci. - 2015, vol. 98, iss. 10, s. 6692-6705, bibliogr.
    p-ISSN: 0022-0302
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 22 październik 2015].
    Polskie słowa kluczowe: mleko kozie ; mleko owcze
    Angielskie słowa kluczowe: goat milk ; sheep's milk ; fermentation
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.408
    Punktacja MNiSW: 45.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    26/63
    Rok: 2015
    Autorzy: Monika Jakubus
    Tytuł: Gospodarka odpadami ulegającymi biodegradacji w świetle obowiązujących polskich i europejskich aktów prawnych
    Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2015, t. 9, z. 4, art. 52, il., bibliogr.
    http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_9_52.pdf
    p-ISSN: 1897-7820
    Uwagi: Dział: Rolnictwo.
    Polskie słowa kluczowe: frakcje odpadów komunalnych ; odpady biodegradowalne ; kompostowanie ; fermentacja
    Angielskie słowa kluczowe: fractions of municipal wastes ; biodegradable wastes ; composting ; fermentation
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 9.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    27/63
    Rok: 2015
    Autorzy: Z. Zduńczyk, J. Jankowski, S. Kaczmarek, J. Juśkiewicz
    Tytuł: Determinants and effects of postileal fermentation in broilers and turkeys. Part 1, Gut microbiota composition and its modulation by feed additives
    Źródło: Worlds Poultry Sci. J. - 2015, vol. 71, iss. 1, s. 37-48, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0043-9339 e-ISSN: 1743-4777
    Polskie słowa kluczowe: indyki ; kurczęta ; fermentacja
    Angielskie słowa kluczowe: turkeys ; chickens ; fermentation
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.974
    Punktacja MNiSW: 30.000
    Praca afiliowana przez UP
    DOI:
    28/63
    Rok: 2015
    Autorzy: Z. Zduńczyk, J. Jankowski, S. Kaczmarek, J. Juśkiewicz
    Tytuł: Determinants and effects of postileal fermentation in broilers and turkeys. Part 2, Cereal fibre and SBM substitutes
    Źródło: Worlds Poultry Sci. J. - 2015, vol. 71, iss. 1, s. 49-58, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0043-9339 e-ISSN: 1743-4777
    Polskie słowa kluczowe: brojlery kurze ; indyki ; fermentacja
    Angielskie słowa kluczowe: broiler chickens ; turkeys ; fermentation
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.974
    Punktacja MNiSW: 30.000
    Praca afiliowana przez UP
    DOI:
    29/63
    Rok: 2014
    Autorzy: Katarzyna Leja, Kamila Myszka, Agnieszka K. Olejnik-Schmidt, Wojciech Juzwa, Katarzyna Czaczyk
    Tytuł: Selection and characterization of Clostridium bifermentans strains from natural environment capable of producing 1,3-propanediol under microaerophilic conditions
    Źródło: Afr. J. Microbiol. Res. - 2014, vol. 8 (11), s. 1187-1197, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1996-0808
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 23 lutego 2015].
    Polskie słowa kluczowe: fermentacja ; Clostridium bifermentans ; izolacja
    Angielskie słowa kluczowe: fermentation ; isolation ; aerotolerant ; glycerol ; Clostridium bifermentans
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    30/63
    Rok: 2014
    Autorzy: D. Józefiak, B. Kierończyk, M. Rawski, M. Hejdysz, A. Rutkowski, R. M. Engeberg, O. Hojberg
    Tytuł: Clostridium perfringens challenge and dietary fat type affect broiler chicken performance and fermentation in the gastrointestinal tract
    Źródło: Animal. - 2014, vol. 8, iss. 6, s. 912-922, bibliogr.
    p-ISSN: 1751-7311 e-ISSN: 1751-732X
    Angielskie słowa kluczowe: broiler chickens ; Clostridium perfringens ; fat ; digestibility ; fermentation
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.841
    Punktacja MNiSW: 35.000
    Praca afiliowana przez UP
    DOI:
    31/63
    Rok: 2014
    Autorzy: Pablo Cesar Rodriguez Carmona, Kamil Witaszek, Damian Janczak, Wojciech Czekała, Andrzej Lewicki, Jacek Dach, Krzysztof Pilarski, Robert Mazur
    Tytuł: Methane fermentation of the poultry manure as an alternative and environmentally friendly technology of its management
    Tytuł równoległy: Fermentacja metanowa pomiotu kurzego jako alternatywa i przyjazna środowisku technologia jego zagospodarowania
    Źródło: Arch. Gospod. Odpad. Ochr. Śr. [Dokument elektroniczny]. - 2014, vol. 16, 1, s. 21-26, il., bibliogr.
    http://awmep.org/index.php/ago/article/download/310/259
    p-ISSN: 1733-4381
    Polskie słowa kluczowe: pomiot kurzy ; kiszonka z kukurydzy ; biogaz ; fermentacja
    Angielskie słowa kluczowe: poultry ; manure ; maize silage ; biogas ; fermentation
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    32/63
    Rok: 2014
    Autorzy: Daria Szymanowska-Powałowska
    Tytuł: 1,3-Propanediol production fromcrude glycerol by Clostridium butyricum DSP1 in repeated batch
    Źródło: Electron. J. Biotechnol. [Dokument elektroniczny]. - 2014, vol. 17, no. 6, s. 322-328, il., bibliogr.
    http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0717345814001171
    p-ISSN: 0717-3458
    Polskie słowa kluczowe: stres środowiskowy ; fermentacja
    Angielskie słowa kluczowe: environmental stresses ; fermentation ; high-performance liquid chromatography
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.681
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    33/63
    Rok: 2014
    Autorzy: Małgorzata Gumienna, Magdalena Rudzińska, Małgorzata Majcher, Artur Szwengiel, Zbigniew Czarnecki
    Tytuł: Influence of broad beans biotechnological treatment on volatile compounds, sterols and bioactive components in cookies
    W: Food Science and Technology Excellence for a Sustainable Bioeconomy : 3rd International Iseki Food Conference, 21-23 May, 2014, Athens, Greece, Book of Abstracts / Ed. Rui Costa, Paola Pittia, Cristina L.M. Silva, Eleni Gogou.
    Adres wydawniczy: Athens : Cosmosware, 2014
    Szczegóły: s. 140
    ISBN: 978-960-89789-8-0
    Polskie słowa kluczowe: bób ; ciastka ; fermentacja ; Lactobacillus plantarum
    Angielskie słowa kluczowe: broad bean ; cookies ; fermentation ; Lactobacillus plantarum
    Charakt. formalna: ZSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    34/63
    Rok: 2014
    Autorzy: Artur Szwengiel, Małgorzata Gumienna, Jacek Nowak, Barbara Górna, Zbigniew Czarnecki, Wiktor Obuchowski
    Tytuł: The use of legumes in the creation of pasta products with high content of nutrients and bioactive components
    W: Food Science and Technology Excellence for a Sustainable Bioeconomy : 3rd International Iseki Food Conference, 21-23 May, 2014, Athens, Greece, Book of Abstracts / Ed. Rui Costa, Paola Pittia, Cristina L.M. Silva, Eleni Gogou.
    Adres wydawniczy: Athens : Cosmosware, 2014
    Szczegóły: s. 116
    ISBN: 978-960-89789-8-0
    Polskie słowa kluczowe: fermentacja ; strączkowe ; Lactobacillus plantarum ; makaron
    Angielskie słowa kluczowe: fermentation ; leguminous ; Lactobacillus plantarum ; pasta
    Charakt. formalna: ZSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    35/63
    Rok: 2014
    Autorzy: Daria Szymanowska-Powałowska, Grażyna Lewandowicz, Piotr Kubiak, Wioletta Błaszczak
    Tytuł: Stability of the process of simultaneous saccharification and fermentation of corn flour. The effect of structural changes of starch by stillage recycling and scaling up of the process
    Źródło: Fuel. - 2014, vol. 119, 1 March, s. 328-334, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0016-2361
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 sierpnia 2015].
    Angielskie słowa kluczowe: ethanol ; simultaneous saccharification ; fermentation ; native corn starch
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.520
    Punktacja MNiSW: 40.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    36/63
    Rok: 2014
    Autorzy: Maciej Kuligowski, Agnieszka Gorzan, Iwona Jasińska-Kuligowska, Jacek Nowak
    Tytuł: Ocena wpływy obróbki hydrotermicznej i czasu fermentacji na zawartość polifenoli i właściwości antyoksydacyjne produktów tempeh
    Źródło: Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. - 2014, z. 577, s. 73-82, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0084-5477
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostep: 3 września 2015].
    Polskie słowa kluczowe: tempeh ; fermentacja ; fasola ; właściwości antyoksydacyjne ; polifenole
    Angielskie słowa kluczowe: tempeh ; fermentation ; bean ; antioxidative properties ; polyphenols
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 9.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    37/63
    Rok: 2013
    Autorzy: Agata Lasik, Jan Pikul, Dorota Cais-Sokolińska
    Tytuł: The characteristic of probiotic fermented sheep milk with increased proportion of whey proteins
    W: 18th Conference of Young Researchers Section of Polish Society of Food Technologist - 2nd International Session : Quo vadis alimentum?, Poznań, 14th-16th May 2013.
    Adres wydawniczy: [Poznań] : [b.w.], [2013]
    Szczegóły: s. 108
    Angielskie słowa kluczowe: sheep's milk ; probiotics ; whey proteins ; fermentation
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    38/63
    Rok: 2013
    Autorzy: Małgorzata Gumienna, Katarzyna Szambelan, Małgorzata Lasik, Henryk Jeleń, Zbigniew Czarnecki
    Tytuł: Use of Saccharomyces cerevisiae and Zymomonas mobilis for bioethanol production from sugar beet pulp and raw juice
    Źródło: Afr. J. Biotechnol. - 2013, vol. 12 (18), s. 2464-2470, bibliogr.
    p-ISSN: 1684-5315
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 3 grudnia 2013].
    Angielskie słowa kluczowe: sugar beet roots ; raw juice ; fermentation ; bioethanol ; Saccharomyces cerevisiae ; Zymomonas mobilis
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    39/63
    Rok: 2013
    Autorzy: Artur Szwengiel, Małgorzata Gumienna, Małgorzata Lasik-Kurdyś, Zbigniew Czarnecki, Wiktor Obuchowski
    Tytuł: The content of some selected pro-health ingredients in extrudates containing different morphological components of red kidney bean
    W: EuroFoodChem XVII : May 07-10, 2013 Istanbul, Turkey, Book of Abstracts / Ed. by Hamit Köksel.
    Adres wydawniczy: Ankara : Hacettepe University, 2013
    Szczegóły: s. 393
    ISBN: 978-605-63935-0-1
    Polskie słowa kluczowe: fermentacja ; czerwona fasola ; Lactobacillus plantarum ; chrupki
    Angielskie słowa kluczowe: fermentation ; Red Kidney bean ; Lactobacillus plantarum ; crunchy
    Charakt. formalna: ZSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    40/63
    Rok: 2013
    Autorzy: Małgorzata Gumienna, Małgorzata Lasik-Kurdyś, Sylwia Mildner-Szkudlarz, Zbigniew Czarnecki, Jacek Nowak
    Tytuł: Influence of biotechnological treatment on bioactive components and nutrients in raw materials and pasta products obtained
    W: EuroFoodChem XVII : May 07-10, 2013 Istanbul, Turkey, Book of Abstracts / Ed. by Hamit Köksel.
    Adres wydawniczy: Ankara : Hacettepe University, 2013
    Szczegóły: s. 395
    ISBN: 978-605-63935-0-1
    Polskie słowa kluczowe: fermentacja ; bób ; Lactobacillus plantarum ; przekąski
    Angielskie słowa kluczowe: fermentation ; broad bean ; Lactobacillus plantarum ; snacks
    Charakt. formalna: ZSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    41/63
    Rok: 2013
    Autorzy: Małgorzata Gumienna, Małgorzata Lasik, Sylwia Mildner-Szkudlarz, Zbigniew Czarnecki, Jacek Nowak
    Tytuł: Influence of biotechnological treatment on bioactive components and textural properties of snacs
    W: EuroFoodChem XVII : May 07-10, 2013 Istanbul, Turkey, Book of Abstracts / Ed. by Hamit Köksel.
    Adres wydawniczy: Ankara : Hacettepe University, 2013
    Szczegóły: s. 392
    ISBN: 978-605-63935-0-1
    Angielskie słowa kluczowe: fermentation ; broad bean ; Lactobacillus plantarum ; snacks
    Charakt. formalna: ZSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    42/63
    Rok: 2013
    Autorzy: Pablo Cesar Rodriguez Carmona, Tomasz Piechota, Robert Mazur
    Tytuł: Influence of added Co substrates, technical and technological factors on the fermentation process of municipal wastewater sludge
    Źródło: Procedia Technol. - 2013, vol. 8, s. 618-621, il., bibliogr.
    p-ISSN: 2212-0173
    Uwagi: 6th International Conference on Information and Communication Technologies in Agriculture, Food and Environment (HAICTA 2013): September 19-22, 2013, Corfu Island, Greece. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 czerwca 2014].
    Angielskie słowa kluczowe: biogas ; sewage sludge ; fermentation ; methane ; wastewater
    Charakt. formalna: ZRZ
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 10.000
    Praca afiliowana przez UP
    Inne bazy podające opis:
  • Web of Science

    Adres url:
    DOI:
    43/63
    Rok: 2013
    Autorzy: Małgorzata Gumienna, Artur Szwengiel, Małgorzata Lasik, Katarzyna Szambelan, Kamila Goderska, Zbigniew Czarnecki
    Tytuł: Effect of agronomic factors on alkoholic fermantation process yield from non-starch raw material
    Tytuł równoległy: Wpływ czynników agrotechnicznych surowca nieskrobiowego na wydajność procesu fermentacji alkoholowej
    W: Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz w analityce : IX Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Zakopane 15 - 17.10.2013 / Red. Izabela Górecka.
    Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2013
    Szczegóły: s. 120-121
    Polskie słowa kluczowe: alkohol ; burak cukrowy ; destylaty ; fermentacja ; sacharoza
    Angielskie słowa kluczowe: alcohol ; sugar beet ; destillate ; fermentation ; sucrose
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG, POL
    Praca afiliowana przez UP
    44/63
    Rok: 2013
    Autorzy: Maciej Kuligowski, Małgorzata Gumienna, Jacek Nowak, Zbigniew Czarnecki
    Tytuł: The use of electrophoretic technics in the estimation of proteins changes as the fermentation process intensity marker
    Tytuł równoległy: Zastosowanie technik elektroforetycznych do oceny zmian białek jako wskaźnika intensywności procesów fermentacyjnych
    W: Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz w analityce : IX Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Zakopane 15 - 17.10.2013 / Red. Izabela Górecka.
    Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2013
    Szczegóły: s. 170-171
    Polskie słowa kluczowe: nasiona strączkowe ; fermentacja ; elektroforeza ; białka
    Angielskie słowa kluczowe: leguminous seeds ; fermentation ; electrophoresis ; proteins
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG, POL
    Praca afiliowana przez UP
    45/63
    Rok: 2012
    Autorzy: Daria Szymanowska-Powałowska, Grażyna Lewandowicz, Wioletta Błaszczak, Artur Szwengiel
    Tytuł: Structural changes of corn starch during fuel ethanol production from corn flour
    Źródło: BioTechnologia (JBCBB). - 2012, vol. 93 (3), s. 333-341, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0860-7796
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 maja 2015].
    Angielskie słowa kluczowe: ethanol ; simultaneous saccharification ; fermentation ; native corn starch
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 5.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    46/63
    Rok: 2012
    Autorzy: M. Gumienna, M. Lasik, J. Nowak, Z. Czarnecki
    Tytuł: Influence of biotechnological treatment on phenolic content and antioxidant activity of bean
    W: EFFoST Annual meeting 2012 : A lunch box for tomorrow: An interactive combination of integrated analysis and specialized knowledge of food, 20 - 23 November 2012, Montpellier, France.
    Adres wydawniczy: [B.m.] : Elsevier, 2012
    Szczegóły: [P2.38]
    Angielskie słowa kluczowe: fermentation ; hydrothermal procesing ; bean ; antioxidant activity
    Charakt. formalna: ZSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    47/63
    Rok: 2012
    Autorzy: Agata Lasik, Jan Pikul
    Tytuł: Production of fermented goat beverage using a mixed starter culture of lactic acid bacteria and yeasts
    Źródło: Eng. Life Sci. - 2012, vol. 12, iss. 4, s. 486-493, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1618-0240 e-ISSN: 1618-2863
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 kwietnia 2017].
    Angielskie słowa kluczowe: fermentation ; goat beverage ; goat milk ; starter culture
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.633
    Punktacja MNiSW: 20.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    48/63
    Rok: 2012
    Autorzy: Małgorzata Gumienna, Artur Szwengiel, Małgorzata Lasik, Zbigniew Czarnecki
    Tytuł: Influence of selected quality factors of a raw material for non starch ethanol yield
    Tytuł równoległy: Wpływ wybranych wyróżników jakościowych surowca nie skrobiowego na wydajność etanolu
    W: Rozwój aparatury i prac naukowo badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz analityce : VIII Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Łomża, 23-25.05.2012 r. / Red. Izabela Górecka.
    Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2012
    Szczegóły: s. 152-153
    Polskie słowa kluczowe: alkohol ; burak cukrowy ; destylaty ; fermentacja ; sacharoza
    Angielskie słowa kluczowe: alcohol ; sugar beet ; distillate ; fermentation ; sucrose
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG, POL
    Praca afiliowana przez UP
    49/63
    Rok: 2011
    Autorzy: Agata Lasik, Jan Pikul, Romualda Danków, Dorota Cais-Sokolińska
    Tytuł: The fermentation dynamics of sheep milk with increased proportion of whey proteins
    Tytuł równoległy: Dynamika ukwaszania mleka owczego o zwiększonym udziale białek serwatkowych
    Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2011, 10 (2), s. 155-163, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 lutego 2013].
    Polskie słowa kluczowe: mleko owcze ; białka serwatkowe ; fermentacja mlekowa ; dynamika
    Angielskie słowa kluczowe: sheep's milk ; whey proteins ; fermentation ; dynamics
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 9.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    50/63
    Rok: 2011
    Autorzy: Katarzyna Leja, Katarzyna Czaczyk, Kamila Myszka
    Tytuł: Biotechnological synthesis of 1,3-propanediol using Clostridium ssp.
    Źródło: Afr. J. Biotechnol. - 2011, vol. 10 (54), s. 11093-1110, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1684-5315
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 20 lutego 2015].
    Polskie słowa kluczowe: 1,3-propanediol ; Clostridium
    Angielskie słowa kluczowe: glycerol ; 1,3-propanediol ; fermentation ; Clostridium
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej,
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    51/63
    Rok: 2011
    Autorzy: Katarzyna Leja, Katarzyna Czaczyk, Kamila Myszka
    Tytuł: The use of microorganisms in 1,3-propanediol
    Źródło: Afr. J. Microbiol. Res. - 2011, vol. 5 (26), s. 4652-4658, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1996-0808
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 20 lutego 2015].
    Polskie słowa kluczowe: glicerol ; 1,3-propanediol
    Angielskie słowa kluczowe: 1,3-propanediol ; fermentation ; glycerol
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.539
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    52/63
    Rok: 2010
    Autorzy: Magdalena Broda, Katarzyna Leja
    Tytuł: The microbiological situation of distilleries in Poland
    Źródło: Pol. J. Environ. Stud. - 2010, vol. 19, no. 5, s. 901-906, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1230-1485
    Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 25 lutego 2015].
    Polskie słowa kluczowe: zanieczyszczenia mikrobiologiczne ; fermentacja
    Angielskie słowa kluczowe: microorganism contamination ; mash ; fermentation
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.543
    Punktacja MNiSW: 13.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    53/63
    Rok: 2009
    Autorzy: Małgorzata Gumienna, Małgorzata Lasik, Zbigniew Czarnecki, Katarzyna Szambelan
    Tytuł: Applicability of unconventional energy raw materials in ethanol production
    Tytuł równoległy: Możliwości wykorzystania niekonwencjonalnych surowców energetycznych do produkcji etanolu
    Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2009, 8 (4), s. 17-24, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 16 lutego 2016].
    Polskie słowa kluczowe: bioetanol ; burak cukrowy ; fermentacja ; sok gęsty
    Angielskie słowa kluczowe: bioethanol ; sugar beets ; fermentation ; thick juice
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    54/63
    Rok: 2009
    Autorzy: Joanna Suliburska, Zbigniew Krejpcio, Eleonora Lampart-Szczapa, Rafał W. Wójciak
    Tytuł: Effect of fermentation and extrusion on the release of selected minerals from lupine grain preparations
    Tytuł równoległy: Wpływ fermentacji i ekstruzji na stopień uwolnienia wybranych składników mineralnych z preparatów nasion łubinu
    Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2009, 8 (3), s. 87-96, bibliogr.
    p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 lutego 2014].
    Polskie słowa kluczowe: łubin ; fermentacja ; ekstruzja ; żelazo ; miedź ; cynk
    Angielskie słowa kluczowe: lupine ; fermentation ; extrusion ; iron ; copper
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    55/63
    Rok: 2009
    Autorzy: Katarzyna Leja, Grażyna Lewandowicz, Włodzimierz Grajek
    Tytuł: Produkcja bioetanolu z surowców celulozowych
    Źródło: Biotechnologia. - 2009, 4 (87), s. 88-101, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0860-7796
    Polskie słowa kluczowe: bioetanol ; produkcja ; procesy technologiczne ; lignoceluloza ; hydroliza ; fermentacja
    Angielskie słowa kluczowe: bioethanol ; lignocellulose ; hydrolysis ; fermentation
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    56/63
    Rok: 2009
    Autorzy: Zbigniew Krejpcio, Eleonora Lampart-Szczapa, Joanna Suliburska, Rafał W. Wojciak, Anna Hoffmann
    Tytuł: Effect of technological processes on the release of copper, iron and zinc from lupine grain preparations (Lupinus albus Butan var.) in in vitro enzymatic digestion [*]
    Źródło: Fresenius Environ. Bull. - 2009, 18, 10a, s. 1923-1926
    p-ISSN: 1018-4619
    Polskie słowa kluczowe: uwalnianie ; składniki mineralne ; łubin
    Angielskie słowa kluczowe: lupine ; fermentation ; extrusion ; iron ; copper ; zinc
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.531
    Punktacja MNiSW: 10.000
    Praca afiliowana przez UP
    57/63
    Rok: 2008
    Autorzy: Włodzimierz Grajek, Daria Szymanowska
    Tytuł: Stresy środowiskowe działające na drożdże Saccharomyces cerevisiae w procesie fermentacji etanolowej
    Źródło: Biotechnologia. - 2008, 3 (82), s. 46-63, bibliogr.
    p-ISSN: 0860-7796
    Polskie słowa kluczowe: drożdże ; Saccharomyces cerevisiae ; fermentacja etanolowa ; stresy ; stres osmotyczny ; stres cieplny ; stres etanolowy ; stres oksydacyjny ; deficyt pokarmu ; stres mechaniczny ; stres wieloczynnikowy
    Angielskie słowa kluczowe: yeast ; Saccharomyces cerevisiae ; osmotic stress ; heat stress ; oxidative stress ; ethanol stress ; cell response ; ethanol ; fermentation
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    58/63
    Rok: 2007
    Autorzy: Eleonora Lampart-Szczapa, Jerzy Szukała, Zbigniew Krejpcio, Małgorzata Nogala-Kałucka, Katarzyna Czaczyk, Izabela Kossowska, Anna Hoffmann
    Tytuł: Warunki uprawy i przetwarzania łubinu - czynniki modyfikujące zawartość fitynianów i tanin - endogennych inhibitorów biodostępności składników mineralnych
    Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2007, R. 34, nr 3/4, s. 1274-1280, bibliogr.
    p-ISSN: 0209-164X
    Polskie słowa kluczowe: łubin ; uprawa roślin ; nawożenie ; składniki mineralne ; biodostępność ; nasiona ; fermentacja ; ekstruzja ; fityniany ; taniny
    Angielskie słowa kluczowe: lupin ; seeds ; fertilization ; fermentation ; extrusion ; phytate ; tannins
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 2.000
    Praca afiliowana przez UP
    59/63
    Rok: 2006
    Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak
    Tytuł: Ocena zawartości azotanów (III) i (V) w zakwasach buraczanych
    Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2006, t. 39, supl., s. 575-579, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0365-9445
    Uwagi: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8-9 czerwca 2006
    Polskie słowa kluczowe: burak ćwikłowy ; zakwas buraczany ; azotany
    Angielskie słowa kluczowe: leaven ; red beet ; fermentation ; nitrates
    Charakt. formalna: PRZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    60/63
    Rok: 2006
    Autorzy: Izabela Kossowska, Eleonora Lampart-Szczapa, Małgorzata Nogala-Kałucka, Anna Hoffmann, Maria Malinowska
    Tytuł: Wpływ fermentacji mlekowej i ekstruzji na jakość białka preparatów otrzymanych z nasion łubinu
    Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2006, t. 39, supl., s. 163-167, bibliogr.
    p-ISSN: 0365-9445
    Uwagi: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8-9 czerwca 2006
    Polskie słowa kluczowe: łubin ; procesy technologiczne ; fermentacja mlekowa ; ekstruzja ; nasiona ; białka ; strawność in vitro ; taniny
    Angielskie słowa kluczowe: lupin ; fermentation ; extrusion ; soluble protein ; in vitro protein digestibility ; tannins
    Charakt. formalna: PRZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    61/63
    Rok: 2006
    Autorzy: Dorota Cais-Sokolińska, Jan Pikul, Romualda Danków
    Tytuł: Physicochemical and sensory changes of goat milk permeate following its fermentation and storage
    Tytuł równoległy: Zmiany wybranych cech fizyko-chemicznych i sensorycznych permeatu mleka koziego w wyniku jego ukwaszania i przechowywania
    Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2006, vol. 15/56, SI 1, s. 41-45, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1230-0322
    Uwagi: Publikacja dostępna również on-line na stronie czasopisma " Polish Journal of Food and Nutrition Sciences" [Dostęp: 12 lutego 2013].
    Angielskie słowa kluczowe: permeate ; goat milk ; fermentation ; storage time
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    62/63
    Rok: 2003
    Autorzy: Eleonora Lampart-Szczapa, Małgorzata Nogala-Kałucka, Krystyna Trojanowska, Magdalena Miśkiewicz, Katarzyna Czaczyk, Izabela Kossowska, Wiktor Obuchowski, Marlena Malinowska, Jan Kiryluk, Anna Hoffmann
    Tytuł: Wpływ procesów technologicznych na profil oligosacharydów w preparatach z nasion łubinu
    Źródło: Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. - 2003, z. 495, s. 359-366, bibliogr.
    p-ISSN: 0084-5477
    Uwagi: Tytuł okł. zeszytu: Łubin wysokobiałkowa roślina XXI wieku.
    Polskie słowa kluczowe: rośliny strączkowe ; łubin biały ; łubin żółty ; łubin wąskolistny ; nasiona ; ekstruzja ; fermentacja mlekowa ; preparaty łubinowe ; oligosacharydy
    Angielskie słowa kluczowe: lupin ; fermentation ; extrusion ; seeds ; oligosaccharides
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    63/63
    Rok: 2003
    Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Eleonora Lampart-Szczapa, Rafał Janczak, Maria Malinowska, Izabela Kossowska
    Tytuł: Zmiany jakościowe i ilościowe tokochromanoli w preparatach łubinowych uzyskiwanych na drodze modyfikacji technologicznych
    Źródło: Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. - 2003, z. 495, s. 375-382, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0084-5477
    Uwagi: Tytuł okł. zeszytu: Łubin wysokobiałkowa roślina XXI wieku.
    Polskie słowa kluczowe: rośliny strączkowe ; łubin biały ; łubin wąskolistny ; łubin żółty ; nasiona ; ekstruzja ; fermentacja mlekowa ; tokochromanole ; tokoferole ; zmiany ilościowe ; zmiany jakościowe
    Angielskie słowa kluczowe: lupin ; tocopherols ; fermentation ; extrusion
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
      Wyświetl ponownie stosując format:
  • Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP