logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: EXTRUSION
Liczba odnalezionych rekordów: 44



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/44
Rok: 2019
Autorzy: Natalia Poliszko, Przemysław Łukasz Kowalczewski, Iga Rybicka, Piotr Kubiak, Stefan Poliszko
Tytuł: The effect of pumpkin flour on quality and acoustic properties of extruded corn snacks
Źródło: J. Consum. Protect. Food Saf. - 2019, vol. 14, iss. 2, s. 121-129, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1661-5751 e-ISSN: 1661-5867
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 maja 2019].
Angielskie słowa kluczowe: corn extrudates ; pumpkin ; extrusion ; acoustic emission ; texture ; minerals ; potential renal acid load
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.581
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/44
Rok: 2018
Autorzy: Joanna Bajerska, Agata Chmurzynska, Sylwia Mildner-Szkudlarz, Sławomira Drzymała-Czyż, Paweł Górnas, Agnieszka Waśkiewicz, Agata Muzsik, Tomasz Podgórski, Paulina Nowaczyk, Małgorzata Woźniewicz
Tytuł: Effects of unextruded and extruded cranberry pomace on selected metabolic parameters in high-fat diet fed rats
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2018, 17 (1), s. 91-100, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 26 września 2018].
Angielskie słowa kluczowe: cranberry pomace ; extrusion ; high-fat diet ; metabolic parameters ; rats
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/44
Rok: 2018
Autorzy: Tomasz Żelaziński, Adam Ekielski, Adam Siwek, Karol Durczak
Tytuł: Iby-products from brewery industry as the attractive additives to the extruded cereals food
Źródło: Carpath. J. Food Sci. Technol. - 2018, vol. 10, iss. 5, s. 83-97, il., bibliogr.,abstr.
p-ISSN: 1842-4090 e-ISSN: 1844-489X
Uwagi: Special Issue - BEMS 2018 Conference.
Angielskie słowa kluczowe: brewer's spent grain ; dietary food ; expansion ; extrusion ; maize
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Inne bazy podające opis:
  • Web of Science Core Collection - Emerging Sources Citation Index

    4/44
    Rok: 2018
    Autorzy: Agnieszka Makowska, Magdalena Zielińska-Dawidziak, Przemysław Niedzielski, Michał Michalak
    Tytuł: Effect of extrusion conditions on iron stability and physical and textural properties of corn snacks enriched with soybean ferritin
    Źródło: Int. J. Food Sci. Technol. - 2018, vol. 53, iss. 2, s. 296-303, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 0950-5423
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 1 lutego 2018].
    Angielskie słowa kluczowe: corn snacks ; extrusion ; iron-fortified food ; plant ferritin
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.383
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    5/44
    Rok: 2018
    Autorzy: M. Hejdysz, S. A. Kaczmarek, M. Kubiś, D. Jamroz, M. Kasprowicz-Potocka, A. Zaworska, A. Rutkowski
    Tytuł: Effect of increasing levels of raw and extruded narrow-leafed lupin seeds in broiler diet on performance parameters, nutrient digestibility and AMEN value of diet
    Źródło: J. Anim. Feed Sci. - 2018, vol. 27, no. 1, s. 55-64, bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 1230-1388
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 3 sierpnia 2018].
    Angielskie słowa kluczowe: digestibility ; extrusion ; Lupinus angustifolius ; performance ; poultry
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.900
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    6/44
    Rok: 2018
    Autorzy: A. Zaworska, M. Kasprowicz-Potocka, A. Rutkowski, D. Jamroz
    Tytuł: The influence of dietary raw and extruded field peas (Pisum sativum L.) on nutrients digestibility and performance of weaned and fattening pigs
    Źródło: J. Anim. Feed Sci. - 2018, vol. 27, no. 2, s. 123-130, bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 1230-1388
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 3 sierpnia 2018].
    Angielskie słowa kluczowe: digestibility ; extrusion ; growth ; pea ; pigs
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.900
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    7/44
    Rok: 2018
    Autorzy: Agnieszka Makowska
    Tytuł: Technologiczne i żywieniowe aspekty wykorzystania ziarna krajowych odmian pszenzyta
    Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2018. - 170 s. : il., bibliogr., streszcz., abstr. ; 24 cm
    Seria: Rozprawy Naukowe. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ISSN 1896-1894, 502
    ISBN: 978-83-7160-905-3
    Liczba arkuszy: 12,7
    Polskie słowa kluczowe: pszenżyto ; pieczywo ; pieczywo cukiernicze ; wartość technologiczna mąki ; ekstruzja ; wykorzystanie białka netto ; aktywność przeciwutleniająca ; błonnik pokarmowy ; substancje antyodżywcze
    Angielskie słowa kluczowe: triticale ; bread ; pastry ; technological value of flour ; extrusion ; net protein utilization ; antioxidative activity ; dietary fiber ; anti-nutritive substances
    Charakt. formalna: PM
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    8/44
    Rok: 2018
    Autorzy: Maria Różańska, Sylwia Mildner-Szkudlarz
    Tytuł: Pieczywo bezglutenowe wyzwania technologiczne
    Źródło: Przem. Spoż. - 2018, t. 72, 4, s. 32-35, il., bibliogr., streszcz., abstr.
    p-ISSN: 0033-250X
    Polskie słowa kluczowe: pieczywo bezglutenowe ; technologia HHP ; ekstruzja ; miesienie ultradżwiękowe
    Angielskie słowa kluczowe: gluten-free bread ; HHP technology ; extrusion ; ultrasound mixing
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    DOI:
    9/44
    Rok: 2018
    Autorzy: Dariusz Niedzielski, Joanna Pasikowska, Mateusz Hebel, Małgorzata Filistowicz
    Tytuł: Diagnostyka i leczenie ekstruzji krążka międzykręgowego w odcinku szyjnym kręgosłupa u psów ras dużych - opis przypadku
    Źródło: Weter. Prakt., Dodatek VET Chir. - 2018, Październik, s. 6-13, il., bibliogr., streszcz., abstr.
    p-ISSN: 1732-1999
    Polskie słowa kluczowe: ekstruzja ; tomografia komputerowa ; dekompresja rdzenia ; ventral slot ; stabilizacja kręgosłupa
    Angielskie słowa kluczowe: extrusion ; computed tomography ; spinal decompression ; ventral slot ; stabilization ; vertebral disc disease
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    10/44
    Rok: 2017
    Autorzy: M. Hejdysz, S. A. Kaczmarek, M. Adamski, A. Rutkowski
    Tytuł: Influence of graded inclusion of raw and extruded pea (Pisum sativum L.) meal on the performance and nutrient digestibility of broiler chickens
    Źródło: Anim. Feed Sci. Tech. - 2017, vol. 230, s. 114-125, bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 0377-8401
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 czerwca 2017].
    Angielskie słowa kluczowe: pea ; performance ; phytic P ; nutrient digestibility ; extrusion
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.143
    Punktacja MNiSW: 45.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    11/44
    Rok: 2017
    Autorzy: Agnieszka Makowska, Hanna Maria Baranowska, Jan Michniewicz, Sylwia Chudy, Przemysław Łukasz Kowalczewski
    Tytuł: Triticale extrudates - changes of macrostructure, mechanical properties and molecular water dynamics during hydration
    Źródło: J. Cereal Sci. - 2017, vol. 74, s. 250-255, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 0733-5210
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 kwietnia 2017].
    Angielskie słowa kluczowe: extrusion ; hydration ; 1H NMR ; relaxation time
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.302
    Punktacja MNiSW: 35.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    12/44
    Rok: 2017
    Autorzy: Agnieszka Makowska, Przemysław Kowalczewski, Hanna Paschke
    Tytuł: Wpływ wilgotności mieszanek na właściwości i teksturę eksrudatów kukurydzianych wzbogaconych w wytłoki lniane
    Źródło: Postępy Nauk. Technol. Przem. Rol.-Spoż. - 2017, t. 72, nr 4, s. 14-24, il., bibliogr., streszcz., abstr.
    p-ISSN: 2083-5809
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 stycznia 2018].
    Polskie słowa kluczowe: wytłoki liniane ; ekstrudaty kukurydziane ; ekstruzja ; tekstura
    Angielskie słowa kluczowe: flaxseed by-product ; corn extrudates ; extrusion ; texture
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 6.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    13/44
    Rok: 2017
    Autorzy: M. Hejdysz, S. A. Kaczmarek, M. Kubiś, A. Zaworska, M. Kasprowicz-Potocka, M. Wiąz, A. Rutkowski
    Tytuł: Influence of faba bean seeds in raw and extruded form on the performance and nutrient digestibility of broiler chickens
    Tytuł równoległy: Wpływ surowych i ekstrudowanych nasion bobiku na wyniki odchowu i strawność składników pokarmowych kurcząt rzeźnych
    W: XXIX Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie PB WPSA "Nauka praktyce - praktyka nauce" : 18-20.09.2017, Tarnowo Podgórne, Poland, Materiały konferencyjne.
    Adres wydawniczy: [B.m] : [b.w.], 2017
    Szczegóły: s. 114-115
    Angielskie słowa kluczowe: pea ; performance ; phytic P ; nutrient digestibility ; extrusion
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG, POL
    Praca afiliowana przez UP
    14/44
    Rok: 2016
    Autorzy: M. Hejdysz, S. A. Kaczmarek, A. Rutkowski
    Tytuł: Extrusion cooking improves the metabolisable energy of faba beans and the amino acid digestibility in broilers
    Źródło: Anim. Feed Sci. Tech. - 2016, vol. 212, s. 100-111, bibliogr.
    p-ISSN: 0377-8401
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 22 czerwca 2016].
    Angielskie słowa kluczowe: faba bean ; antinutritional compounds ; phytic P ; extrusion
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.755
    Punktacja MNiSW: 45.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    15/44
    Rok: 2016
    Autorzy: Andrzej Rutkowski, Sebastian A. Kaczmarek, Marcin Hejdysz, Dorota Jamroz
    Tytuł: Effect of extrusion on nutrients digestibility, metabolizable energy and nutritional value of yellow lupine seeds for broiler chickens
    Źródło: Ann. Anim. Sci. - 2016, vol. 16, no. 4, s. 1059-1072, bibliogr.
    p-ISSN: 1642-3402 e-ISSN: 2300-8733
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 20 grudnia 2016].
    Angielskie słowa kluczowe: broiler chickens ; lupine ; extrusion ; digestibility
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.731
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    16/44
    Rok: 2016
    Autorzy: Marcin Hejdysz, Sebastian Kaczmarek, Andrzej Rutkowski
    Tytuł: Effect of extrusion on the nutritional value of peas for broiler chickens
    Źródło: Arch. Anim. Nutr. - 2016, vol. 70, no. 5, s. 364-377, bibliogr.
    p-ISSN: 1745-039X e-ISSN: 1477-2817
    Polskie słowa kluczowe: groch ; czynniki antyżywieniowe ; brojlery kurze ; strawność
    Angielskie słowa kluczowe: antinutritional factors ; broilers ; digestibility ; extrusion ; peas ; phytate
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.306
    Punktacja MNiSW: 30.000
    Praca afiliowana przez UP
    DOI:
    17/44
    Rok: 2016
    Autorzy: Krzysztof Pilarski, Agnieszka Anna Pilarska, Kamil Witaszek, Zbigniew Dworecki, Tomasz Żelaziński, Adam Ekielski, Agnieszka Makowska, Jan Michniewicz
    Tytuł: The impact of extrusion on the biogas and biomethane yield of plant substrates
    Źródło: J. Ecol. Eng. - 2016, vol. 17, iss. 4, s. 264-272, il., bibliogr.
    p-ISSN: 2299-8993
    Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 21 września 2016].
    Polskie słowa kluczowe: ekstruzja ; biomasa lignocelulozowa ; fermentacja metanowa ; bilans ekonomiczny
    Angielskie słowa kluczowe: extrusion ; lignocellulosic biomass ; anaerobic digestion ; biomethane yield ; economic balance
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 12.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    18/44
    Rok: 2015
    Autorzy: Kamil Witaszek, Zbigniew Dworecki, Krzysztof Pilarski, Agnieszka Pilarska, Tomasz Żelaziński
    Tytuł: The impact of extrusion on the biogas and biomethane yield of plant substrates
    W: 2'nd International Conference Renewable Energy Sources : engineering, technology, innovations - scientific conference, May 26-29, 2015 - Krynica, Poland, Book of abstracts.
    Adres wydawniczy: Krynica : [Traicon S.C.], 2015
    Szczegóły: s. 92
    ISBN: 978-83-65180-01-8
    Angielskie słowa kluczowe: biogas ; methane fermentation ; extrusion ; lignocellulose substrates
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    19/44
    Rok: 2015
    Autorzy: Agnieszka Makowska, Anna Polcyn, Sylwia Chudy, Jan Michniewicz
    Tytuł: Application of oat, wheat and rye bran to modify nutritional properties, physical and sensory characteristics of extruded corn snacks
    Tytuł równoległy: Wykorzystanie otrąb owsianych, pszennych i żytnich do kształtowania właściwości dietetycznych, cech fizycznych i sensorycznych ekstrudowanych przekąsek kukurydzianych
    Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2015, 14 (4), s. 375-386, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 grudnia 2015].
    Polskie słowa kluczowe: ekstruzja ; otręby ; błonnik pokarmowy ; testy lepkości ; jakość ; temperatura kleikowania
    Angielskie słowa kluczowe: extrusion ; bran ; dietary fibre ; critical paste test ; quality
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    20/44
    Rok: 2015
    Autorzy: Wiktor Obuchowski, Artur Szwengiel, Joanna Kobus-Cisowska, Dominik Kmiecik, Anna Łuczak
    Tytuł: Opracowanie technologii produkcji chleba chrupkiego z pszenżyta, jako nośnika substancji bioaktywnych
    Źródło: Inż. Przetw. Spoż. - 2015, 2/4 (14), s. 24-30, il., bibliogr.
    p-ISSN: 2084-9494 e-ISSN: 2300-2018
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 1 lutego 2016].
    Polskie słowa kluczowe: pszenżyto ; ekstruzja ; błonnik ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca
    Angielskie słowa kluczowe: triticale ; extrusion ; fiber ; polyphenols ; antioxidative activity
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 3.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    21/44
    Rok: 2015
    Autorzy: Kamil Witaszek, Zbigniew Dworecki, Krzysztof Pilarski, Agnieszka Pilarska, Tomasz Żelaziński
    Tytuł: The impact of extrusion on the biogas and biomethane yield of plant substrates
    W: Renewable Energy Sources: engineering, technology, innovations - scientific conference : 2'nd International Conference May 26-29, 2015 - Krynica, Poland, Book of abstracts.
    Adres wydawniczy: [B.m] : [b.w.], 2015
    Szczegóły: s. 92
    ISBN: 978-83-65180-01-8
    Uwagi: Książka zawiera streszczenia prac prezentowanych podczas II Międzynarodowej Konferencji Odnawialne Źródła Energii - techniki, technologie, innowacje.
    Polskie słowa kluczowe: biogaz ; fermentacja metanowa ; ekstruzja ; lignocelulozowe substraty
    Angielskie słowa kluczowe: biogas ; methane fermentation ; extrusion ; lignocellulose substrates
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    22/44
    Rok: 2014
    Autorzy: Agnieszka Makowska, Dorota Cais-Sokolińska, Agata Lasik
    Tytuł: Effect of technological factors on water activity of extruded corn product with an addition of whey proteins
    Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2014, 13 (3), s. 243-247, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 17 października 2014].
    Angielskie słowa kluczowe: water activity ; extrusion ; stability ; whey proteins ; corn puffs
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 10.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    23/44
    Rok: 2013
    Autorzy: Iwona Jasińska-Kuligowska, Maciej Kuligowski, Piotr Kołodziejczyk, Jan Michniewicz
    Tytuł: Wpływ procesów fermentacji, ekstruzji i wypieku na zawartość fruktanów w produktach żytnich
    Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2013, R. 20, nr 5 (90), s. 129-141, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1425-6959
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 lutego 2014].
    Polskie słowa kluczowe: fruktany ; żyto ; ekstruzja ; fermentacja mlekowa
    Angielskie słowa kluczowe: fructans ; rye ; extrusion ; lactic acid fermentation
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.311
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    24/44
    Rok: 2012
    Autorzy: Joanna Le Thanh-Blicharz, Zuzanna Małyszek, Artur Szwengiel, Tomasz Zięba, Grażyna Lewandowicz
    Tytuł: Sodium salt of starch octenylsuccinate as an emulsifier in "light" type mayonnaises
    Tytuł równoległy: Sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego jako emulgator w majonezach typu "light"
    Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2012, 11 (3), s. 265-271, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 22 kwietnia 2014].
    Polskie słowa kluczowe: sól sodowa oktenylobursztynianu skrobi ; ekstruzja ; hydroliza enzymatyczna ; majonezy typu light
    Angielskie słowa kluczowe: sodium salt of starch octenylsuccinate ; extrusion ; enzymatic hydrolysis ; light mayonnaises
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 9.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    25/44
    Rok: 2012
    Autorzy: M. Gumienna, M. Lasik, Z. Czarnecki
    Tytuł: Changes on total phenols and antioxidant activity of broad bean after lactic fermentation, exstrusion and in vitro digestion process
    W: EFFoST Annual meeting 2012 : A lunch box for tomorrow: An interactive combination of integrated analysis and specialized knowledge of food, 20 - 23 November 2012, Montpellier, France.
    Adres wydawniczy: [B.m.] : Elsevier, 2012
    Szczegóły: [P2.36]
    Angielskie słowa kluczowe: extrusion ; lactic fermentation ; digestion process ; poliphenolic compounds
    Charakt. formalna: ZSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    26/44
    Rok: 2010
    Autorzy: Anna Barańska, Agata Kurzawska, Eleonora Lampart-Szczapa, Dorota Piasecka-Kwiatkowska
    Tytuł: Ekstrudowane preparaty łubinowe - wsteona charakterystyka immunochemiczna
    Źródło: Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. - 2010, z. 551, s. 33-41, il., bibliogr., streszcz., abstr.
    p-ISSN: 0084-5477
    Uwagi: Tytuł okł. zeszytu: Łubin źródłem białka dla Europy. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 sierpnia 2017].
    Polskie słowa kluczowe: alergia na łubin ; immunoblotting ; ekstruzja
    Angielskie słowa kluczowe: lupine allergy ; immunoblotting ; extrusion
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 6.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    27/44
    Rok: 2009
    Autorzy: Joanna Suliburska, Zbigniew Krejpcio, Eleonora Lampart-Szczapa, Rafał W. Wójciak
    Tytuł: Effect of fermentation and extrusion on the release of selected minerals from lupine grain preparations
    Tytuł równoległy: Wpływ fermentacji i ekstruzji na stopień uwolnienia wybranych składników mineralnych z preparatów nasion łubinu
    Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2009, 8 (3), s. 87-96, bibliogr.
    p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 lutego 2014].
    Polskie słowa kluczowe: łubin ; fermentacja ; ekstruzja ; żelazo ; miedź ; cynk
    Angielskie słowa kluczowe: lupine ; fermentation ; extrusion ; iron ; copper
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    28/44
    Rok: 2009
    Autorzy: Zbigniew Krejpcio, Eleonora Lampart-Szczapa, Joanna Suliburska, Rafał W. Wojciak, Anna Hoffmann
    Tytuł: Effect of technological processes on the release of copper, iron and zinc from lupine grain preparations (Lupinus albus Butan var.) in in vitro enzymatic digestion [*]
    Źródło: Fresenius Environ. Bull. - 2009, 18, 10a, s. 1923-1926
    p-ISSN: 1018-4619
    Polskie słowa kluczowe: uwalnianie ; składniki mineralne ; łubin
    Angielskie słowa kluczowe: lupine ; fermentation ; extrusion ; iron ; copper ; zinc
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.531
    Punktacja MNiSW: 10.000
    Praca afiliowana przez UP
    29/44
    Rok: 2009
    Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Eleonora Lampart-Szczapa, Inga Krzyżostaniak, Aleksander Siger
    Tytuł: Natywne antyoksydacyjne biokomponenty preparatów łubinowych
    Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2009, R. 16, nr 4 (65), s. 70-78, bibliogr.
    p-ISSN: 1425-6959
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 kwietnia 2016].
    Polskie słowa kluczowe: preparaty łubinowe ; fermentacja mlekowa ; ekstruzja ; tokoferole ; aktywność przeciwutleniająca
    Angielskie słowa kluczowe: lupin preparation ; lactic fermentation ; extrusion ; tocopherols ; antioxidant activity
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    30/44
    Rok: 2009
    Autorzy: Eleonora Lampart-Szczapa, Piotr Konieczny, Izabela Kossowska, Małgorzata Nogala-Kałucka, Renata Zawirska-Wojtasiak, Anna Hoffmann
    Tytuł: Właściwości sensoryczne a zawartość tanin w fermentowanych i ekstrudowanych preparatów łubinowych
    Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2009, R. 16, nr 4 (65), il., bibliogr., streszcz., abstr.
    p-ISSN: 1425-6959
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 30 stycznia 2018].
    Polskie słowa kluczowe: nasiona łubinu ; fermentacja mlekowa ; ekstruzja ; taniny
    Angielskie słowa kluczowe: lupin seeds ; lactic acid fermentation, ; extrusion, ; tannins
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    31/44
    Rok: 2007
    Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Eleonora Lampart-Szczapa, Maria Malinowska, Anna Gramza, Izabela Kossowska
    Tytuł: Ocena efektywności przeciwutleniającej preparatów łubinowych w układzie modelowym z kwasem linolowym
    Źródło: Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. - 2007, z. 522, s. 405-412, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0084-5477
    Uwagi: Tytuł okł. zeszytu: Strategie wykorzystania roślin strączkowych.
    Polskie słowa kluczowe: preparaty łubinowe ; fermentacja mlekowa ; ekstruzja ; kwas linolowy ; efektywność przeciwutleniająca
    Angielskie słowa kluczowe: lupin preparations ; lactic acid fermentation ; extrusion ; linoleic acid ; antioxidative effectiveness
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    32/44
    Rok: 2007
    Autorzy: Zbigniew Krejpcio, Eleonora Lampart-Szczapa, Joanna Suliburska, Rafał W. Wójciak, Małgorzata Nogala-Kałucka, Anna Hoffmann
    Tytuł: Wpływ zabiegów technologicznych na stopień uwolnienia składników mineralnych z nasion łubinu białego odmiany Boros
    Źródło: Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. - 2007, z. 522, s. 379-386, bibliogr.
    p-ISSN: 0084-5477
    Uwagi: Tytuł okł. zeszytu: Strategie wykorzystania roślin strączkowych. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 lutego 2014].
    Polskie słowa kluczowe: składniki mineralne ; trawienie enzymatyczne in vitro ; śruta łubinowa ; ekstruzja ; fermentacja mlekowa
    Angielskie słowa kluczowe: minerals ; enzymatic digestion in vitro ground ; lupin grain ; extrusion ; lactic acid fermentation
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    33/44
    Rok: 2007
    Autorzy: Eleonora Lampart-Szczapa, Izabela Kossowska, Małgorzata Nogala-Kałucka, Marlena Malinowska, Aleksander Siger
    Tytuł: Związki polifenolowe ekstrudowanych preparatów łubinowych
    Źródło: Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. - 2007, z. 522, s. 393-397, bibliogr.
    p-ISSN: 0084-5477
    Uwagi: Tytuł okł. zeszytu: Strategie wykorzystania roślin strączkowych.
    Polskie słowa kluczowe: łubin ; ekstruzja ; polifenole
    Angielskie słowa kluczowe: lupin ; extrusion ; polyphenols
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    34/44
    Rok: 2007
    Autorzy: Eleonora Lampart-Szczapa, Jerzy Szukała, Zbigniew Krejpcio, Małgorzata Nogala-Kałucka, Katarzyna Czaczyk, Izabela Kossowska, Anna Hoffmann
    Tytuł: Warunki uprawy i przetwarzania łubinu - czynniki modyfikujące zawartość fitynianów i tanin - endogennych inhibitorów biodostępności składników mineralnych
    Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2007, R. 34, nr 3/4, s. 1274-1280, bibliogr.
    p-ISSN: 0209-164X
    Polskie słowa kluczowe: łubin ; uprawa roślin ; nawożenie ; składniki mineralne ; biodostępność ; nasiona ; fermentacja ; ekstruzja ; fityniany ; taniny
    Angielskie słowa kluczowe: lupin ; seeds ; fertilization ; fermentation ; extrusion ; phytate ; tannins
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 2.000
    Praca afiliowana przez UP
    35/44
    Rok: 2007
    Autorzy: Małgorzata Gumienna, Maria Czarnecka, Zbigniew Czarnecki
    Tytuł: Zmiany zawartości wybranych składników żywności w produktach otrzymanych z nasion roślin strączkowych pod wpływem obróbki biotechnologicznej
    Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2007, R. 14, nr 6 (55), s. 159-169, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1425-6959
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 lutego 2016].
    Polskie słowa kluczowe: fasola czerwona ; soczewica zielona ; bób ; fermentacja mlekowa ; ekstruzja ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca
    Angielskie słowa kluczowe: red bean ; green lentil ; broad bean ; lactic fermentation ; extrusion ; polyphenols ; antioxidant activity
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    36/44
    Rok: 2006
    Autorzy: Izabela Kossowska, Eleonora Lampart-Szczapa, Małgorzata Nogala-Kałucka, Anna Hoffmann, Maria Malinowska
    Tytuł: Wpływ fermentacji mlekowej i ekstruzji na jakość białka preparatów otrzymanych z nasion łubinu
    Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2006, t. 39, supl., s. 163-167, bibliogr.
    p-ISSN: 0365-9445
    Uwagi: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8-9 czerwca 2006
    Polskie słowa kluczowe: łubin ; procesy technologiczne ; fermentacja mlekowa ; ekstruzja ; nasiona ; białka ; strawność in vitro ; taniny
    Angielskie słowa kluczowe: lupin ; fermentation ; extrusion ; soluble protein ; in vitro protein digestibility ; tannins
    Charakt. formalna: PRZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    37/44
    Rok: 2006
    Autorzy: Małgorzata Gumienna, Maria Czarnecka, Zbigniew Czarnecki
    Tytuł: Wpływ warunków przechowywania produktów otrzymanych z nasion roślin strączkowych na zmiany aktywności antyoksydacyjnej
    Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2006, t. 39, supl., s. 183-188, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0365-9445
    Uwagi: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8-9 czerwca 2006
    Polskie słowa kluczowe: groch ; fasola ; nasiona ; produkty fermentowane ; przechowywanie ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca
    Angielskie słowa kluczowe: lactic fermentation ; extrusion ; storage ; polyphenols ; antioxidant activity
    Charakt. formalna: PRZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    38/44
    Rok: 2006
    Autorzy: Eleonora Lampart-Szczapa, Piotr Konieczny, Małgorzata Nogala-Kałucka, Sylwia Walczak, Izabela Kossowska, Marlena Malinowska
    Tytuł: Some functional properties of lupin proteins modified by lactic fermentation and extrusion
    Źródło: Food Chem. - 2006, vol. 96, iss. 2, s. 290-296, bibliogr.
    p-ISSN: 0308-8146
    Uwagi: Publikacja dostępna również on-line w ramach konsorcjum wydawnictwa Elsevier
    Polskie słowa kluczowe: łubin ; nasiona ; białka ; właściwości funkcjonalne ; modyfikacja ; fermentacja mlekowa ; ekstruzja
    Angielskie słowa kluczowe: lupin ; seeds ; functional properties ; surface hydrophobicity ; lactic acid fermentation ; extrusion
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.433
    Punktacja MNiSW: 24.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    39/44
    Rok: 2005
    Autorzy: Waldemar Kuśnierek, Andrzej Potkański, Sylwia Kuśnierek
    Tytuł: Strawność całkowita i jelitowa u świń białka i aminokwasów poekstrakcyjnej śruty rzepakowej przed i po ekstruzji w temperaturach 140 i 160 0C
    Źródło: Rośl. Oleiste. - 2005, t. 26, z. 2, s. 537-548, bibliogr.
    p-ISSN: 1233-8273
    Polskie słowa kluczowe: pasze ; śruta rzepakowa ; ekstruzja ; poekstrakcyjna śruta rzepakowa ; białka ; aminokwasy ; strawność ; strawność całkowita ; strawność jelitowa ; trzoda chlewna ; badania strawnościowe
    Angielskie słowa kluczowe: rapeseed meal ; extrusion ; digestibility ; amino acid ; pig
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 5.000
    Praca afiliowana przez UP
    40/44
    Rok: 2003
    Autorzy: Eleonora Lampart-Szczapa, Małgorzata Nogala-Kałucka, Krystyna Trojanowska, Magdalena Miśkiewicz, Katarzyna Czaczyk, Izabela Kossowska, Wiktor Obuchowski, Marlena Malinowska, Jan Kiryluk, Anna Hoffmann
    Tytuł: Wpływ procesów technologicznych na profil oligosacharydów w preparatach z nasion łubinu
    Źródło: Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. - 2003, z. 495, s. 359-366, bibliogr.
    p-ISSN: 0084-5477
    Uwagi: Tytuł okł. zeszytu: Łubin wysokobiałkowa roślina XXI wieku.
    Polskie słowa kluczowe: rośliny strączkowe ; łubin biały ; łubin żółty ; łubin wąskolistny ; nasiona ; ekstruzja ; fermentacja mlekowa ; preparaty łubinowe ; oligosacharydy
    Angielskie słowa kluczowe: lupin ; fermentation ; extrusion ; seeds ; oligosaccharides
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    41/44
    Rok: 2003
    Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Eleonora Lampart-Szczapa, Rafał Janczak, Maria Malinowska, Izabela Kossowska
    Tytuł: Zmiany jakościowe i ilościowe tokochromanoli w preparatach łubinowych uzyskiwanych na drodze modyfikacji technologicznych
    Źródło: Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. - 2003, z. 495, s. 375-382, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0084-5477
    Uwagi: Tytuł okł. zeszytu: Łubin wysokobiałkowa roślina XXI wieku.
    Polskie słowa kluczowe: rośliny strączkowe ; łubin biały ; łubin wąskolistny ; łubin żółty ; nasiona ; ekstruzja ; fermentacja mlekowa ; tokochromanole ; tokoferole ; zmiany ilościowe ; zmiany jakościowe
    Angielskie słowa kluczowe: lupin ; tocopherols ; fermentation ; extrusion
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    42/44
    Rok: 2000
    Autorzy: Antoni Przybył
    Tytuł: Evaluation of the usability of "BETAFIN" as an additive to extruded feed mixes for carp fry
    Źródło: Sci. Pap. Agric. Univ. Pozn., Anim. Sci. - 2000, vol. 2, s. 111-118, bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 1508-9185
    Angielskie słowa kluczowe: carp ; betaine ; feeding ; feed mixes ; extrusion
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    43/44
    Rok: 2000
    Autorzy: Antoni Przybył, Jan Mazurkiewicz
    Tytuł: Usability of extruded leguminous and rape feed mixes in the feeding of carp
    Źródło: Sci. Pap. Agric. Univ. Pozn., Anim. Sci. - 2000, vol. 2, s. 119-126, bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 1508-9185
    Angielskie słowa kluczowe: carp ; feeding ; extrusion ; soya ; lupin ; rape
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    44/44
    Rok: 1999
    Autorzy: Antoni Przybył, Maria Jezierska-Madziar, Karol Girus, Arkadiusz Koligot
    Tytuł: Evaluation of the value of narrow-leaved lupin seeds in pelleted feed mixes for carp
    Źródło: Sci. Pap. Agric. Univ. Pozn., Anim. Sci. - 1999, vol. 1, s. 37-45, bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 1508-9185
    Angielskie słowa kluczowe: carp ; feeding ; lupine seeds ; feed mixes ; extrusion
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
      Wyświetl ponownie stosując format:
  • Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP