logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: EXTRACTION
Liczba odnalezionych rekordów: 18



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/18
Rok: 2019
Autorzy: Katarzyna Polanowska, Rafał M. Łukasik, Maciej Kuligowski, Jacek Nowak
Tytuł: Development of a sustainable, simple, and robust method for Efficient l-DOPA extraction
Źródło: Molecules. - 2019, vol. 24, iss. 12, art. 2325, il.,bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1420-3049
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 7 listopada 2019].
Angielskie słowa kluczowe: l-DOPA ; Vicia faba ; extraction ; Parkinson's disease ; stability
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.060
Punktacja MNiSW: 100.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/18
Rok: 2019
Autorzy: Tomasz Małachowski, Marcin Wysokowski, Mikhail V. Tsurkan, Roberta Galli, Christian Schimpf, David Rafaja, Erica Brendler, Christine Viehweger, Sonia Żółtowska-Aksamitowska, Iaroslav Petrenko, Katarzyna Czaczyk, Michael Kraft, Martin Bertau, Nicole Bechmann, Kaomei Guan, Stefan R. Bornstein, Alona Voronkina, Andriy Fursov, Magdalena Bejger, Katarzyna Biniek-Antosiak, Wojciech Rypniewski, Marek Figlerowicz, Oleg Pokrovsky, Teofil Jesionowski, Hermann Ehrlich
Tytuł: Spider chitin: an ultrafast microwave-assisted method for chitin isolation from Caribena versicolor spider molt cuticle
Źródło: Molecules. - 2019, vol. 24, iss. 20, art. 3736, il.,bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1420-3049
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 października 2019].
Angielskie słowa kluczowe: biopolymer ; chitin ; microwave ; extraction ; spider molt cuticle ; melanin
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.060
Punktacja MNiSW: 100.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/18
Rok: 2018
Autorzy: Anna Przybylska, Kinga Stuper-Szablewska, Anna Matysiak, Juliusz Perkowski
Tytuł: Optymalizacja warunków ekstrakcji związków fenolowych ogółem i aktywności przeciwutleniającej z ziarna pszenicy
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2018, t. 23, nr 1, s. 4-12, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1426-9600 e-ISSN: 2392-1765
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 2 października 2018].
Polskie słowa kluczowe: ekstrakcja ; związki fenolowe ; aktywność przeciwutleniająca ; pszenica
Angielskie słowa kluczowe: extraction ; phenol compounds ; antioxidative activity ; wheat
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
4/18
Rok: 2018
Autorzy: Anna Kondratowicz, Grażyna Neunert, Natalia Niezgoda, Joanna Bryś, Aleksander Siger, Magdalena Rudzińska, Grażyna Lewandowicz
Tytuł: Egg yolk extracts as potential liposomes shell material. Composition vs. vesicles characteristics
Źródło: J. Food Sci. - 2018, vol. 83, no. 10, s. 2527-2535, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0022-1147 e-ISSN: 1750-3841
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 października 2018].
Angielskie słowa kluczowe: extraction ; extracts composition ; fluorescent probe ; liposome ; membrane permeability
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.081
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
5/18
Rok: 2017
Autorzy: Maria Różańska, Radosław Dembczyński, Wojciech Białas, Anna Olejnik, Anita Zalewska, Grażyna Lewandowicz
Tytuł: Extraction and characterisation of anthocyanins obtained from lingonberry fruit
W: Current trends in commodity science : 14th IComSC'17, 19th-22nd June 2017, Poznań, Poland, Book of abstracts / Eds. Daniela Gwiazdowska, Urszula Samotyja, Krzysztof Juś.
Adres wydawniczy: Poznań : Faculty of Commodity Science Poznań University of Economics and Business, 2017
Szczegóły: s. 98
ISBN: 978-83-943304-7-7
Uwagi: 14th International Commodity Science Conference - Current Trends in Commodity Science, Faculty of Commodity Science, Poznan University of Economics and Business, 19th-22nd June 2017.
Angielskie słowa kluczowe: extraction ; anthocyanins ; antioxidant activity ; lingonberry
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
6/18
Rok: 2017
Autorzy: Maria Różańska, Radosław Dembczyński, Wojciech Białas, Anna Olejnik, Anita Zalewska, Grażyna Lewandowicz
Tytuł: Extraction and purification of anthocyanins of lingonberry fruit
W: Current trends in commodity science : Food safety and analysis of bioactive substances / Ed. Hanna Śmigielska.
Adres wydawniczy: Poznań : University of Economics and Business, Faculty of Commodity Science, 2017
Szczegóły: s. 60-74, il., bibliogr., abstr., streszcz.
ISBN: 978-83-94206-1-9
Polskie słowa kluczowe: ekstrakcja ; antocyjany ; aktywność przeciwutleniająca ; borówka brusznica
Angielskie słowa kluczowe: extraction ; anthocyanins ; antioxidant activity ; lingonberry
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
7/18
Rok: 2016
Autorzy: Raffaele Spinelli, Emmanuel Cacot, Matevz Mihelic, Ljupco Nestorovski, Piotr S. Mederski, Eduardo Tolosana
Tytuł: Techniques and productivity of coppice harvesting operations in Europe: a meta-analysis of available data
Źródło: Ann. For. Sci. - 2016, vol. 73, iss. 4, s. 1125-1139, il., bibliogr.
p-ISSN: 1286-4560 e-ISSN: 1297-966X
Uwagi: Publikacja dostępna online first [Dostęp: 10 stycznia 2017].
Angielskie słowa kluczowe: felling ; extraction ; logging ; hardwood mechanization ; clear cut ; selection
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.101
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
8/18
Rok: 2016
Autorzy: Mariola Kozłowska, Eliza Gruczyńska, Iwona Ścibisz, Magdalena Rudzińska
Tytuł: Fatty acids and sterols composition, and antioxidant activity of oils extracted from plant seeds
Źródło: Food Chem. - 2016, vol. 213, 15 December, s. 450-456, bibliogr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 28 października 2016].
Polskie słowa kluczowe: nasiona oleiste ; kwasy tłuszczowe ; sterole ; związki fenolowe ; DPPH ; ekstrakcja
Angielskie słowa kluczowe: plant seed soils ; fatty acids ; sterols ; phenolic compounds ; DPPH ; extraction
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.529
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
9/18
Rok: 2016
Autorzy: Zuzanna Szczepaniak, Mateusz Sydow, Justyna Staninska-Pięta
Tytuł: Rhamnolipid-enhanced elution of organic compounds from the creosote-contaminated soil
Tytuł równoległy: Elucja związków organicznych z gleby zanieczyszczonej kreozytem wspomagana ramnolipidami
Źródło: J. Res. Appl. Agric. Eng. - 2016, vol. 61, 1, s. 100-103, il., bibliogr.
p-ISSN: 1642-686X
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 14 września 2016].
Polskie słowa kluczowe: ramnolipidy ; kreozot ; ekstrakcja ; GC-MS ; wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne
Angielskie słowa kluczowe: rhamnolipids ; creosote ; extraction ; GC-MS ; PAHs
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
10/18
Rok: 2015
Autorzy: Radosław Dembczyński, Wojciech Białas, Anna Olejnik, Przemysław Kowalczewski, Agnieszka Drożdżyńska, Tomasz Jankowski
Tytuł: Pozyskiwanie antocyjanów z owoców aronii, czarnego bzu, czarnej porzeczki i korzenia czarnej marchwi metodą ekstrakcji
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2015, R. 22, nr 5 (102), s. 165-181, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostepna również online [Dostęp: 20 września 2016].
Polskie słowa kluczowe: antocyjany ; ekstrakcja ; właściwości przeciwutleniające ; ABTS+ ; FRAP
Angielskie słowa kluczowe: anthocyanins ; extraction ; antioxidant properties ; ABTS+ ; FRAP
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 13.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
11/18
Rok: 2015
Autorzy: Radosław Dembczyński, Wojciech Białas, Anna Olejnik, Przemysław Kowalczewski, Agnieszka Drożdżyńska, Tomasz Jankowski
Tytuł: Separacja antocyjanów z owoców aronii, czarnego bzu, czarnej porzeczki i korzenia czarnej marchwi za pomocą chromatografii preparatywnej
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2015, R. 22, nr 6 (103), s. 41-52, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostepna również online [Dostęp: 20 września 2016].
Polskie słowa kluczowe: antocyjany ; ekstrakcja ; chromatografia cieczowa ; chromatografia preparatywna ; liofilizacja
Angielskie słowa kluczowe: anthocyanins ; extraction ; liquid chromatography ; preparative chromatography ; lyophilization
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 13.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
12/18
Rok: 2013
Autorzy: Monika Przeor, Ewa Flaczyk
Tytuł: Effect of different kinds of water extraction on the antioxidant activity of dried white mulberry leaves
Tytuł równoległy: Wpływ sposobu ekstrakcji wodnej na aktywność przeciwutleniającą suszu z liści morwy białej
W: Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz w analityce : IX Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Zakopane 15 - 17.10.2013 / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2013
Szczegóły: s. 136-137
Polskie słowa kluczowe: morwa biała ; aktywność przeciwutleniająca ; ekstrakcja ; liście
Angielskie słowa kluczowe: white mulberry ; antioxidant activity ; extraction ; leaves
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
13/18
Rok: 2013
Autorzy: Joanna Skręty, Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Plant carrier influence on bioactive compounds availability
Tytuł równoległy: Wpływ zastosowanego nośnika na dostępność polifenoli z ekstraktów roślinnych
W: Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz w analityce : IX Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Zakopane 15 - 17.10.2013 / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2013
Szczegóły: s. 146-147
Polskie słowa kluczowe: związki bioaktywne ; babka płesznik ; beta-glukany ; polifenole ogółem ; ekstrakcja
Angielskie słowa kluczowe: bioactive compounds ; psyllium ; beta-glucane ; polyphenols ; extraction
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
14/18
Rok: 2013
Autorzy: Radosław Dembczynski, Aleksandra M. Dolata, Kinga Bombczyńska, Wojciech Białas, Tomasz Jankowski
Tytuł: Separacja laktoferyny z serwatki w ekstrakcyjnych układach trójfazowych
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2013, R. 20, nr 1 (86), s. 119-136, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 stycznia 2014].
Polskie słowa kluczowe: układ trójfazowy ; laktoferyna ; serwatka ; tert-butanol ; ekstrakcja
Angielskie słowa kluczowe: three-phase system ; lactoferrin ; whey ; tert-butanol ; extraction
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.311
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
15/18
Rok: 2012
Autorzy: Henryk H. Jeleń, Małgorzata Majcher, Mariusz Dziadas
Tytuł: Microextraction techniques in the analysis of food flavor compounds: A review
Źródło: Anal. Chim. Acta - 2012, vol. 738, s. 13-26, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0003-2670
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 listopada 2017].
Angielskie słowa kluczowe: microextraction ; extraction ; food flavors ; volatiles
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.387
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
16/18
Rok: 2012
Autorzy: Joanna Suliburska, Karolina Kaczmarek
Tytuł: Herbal infusions as a source of calcium, magnesium, iron, zinc and copper in human nutrition
Źródło: Int. J. Food Sci. Nutr. - 2012, vol. 63, no. 2, s. 194-198, bibliogr.
p-ISSN: 0963-7486
Polskie słowa kluczowe: zioła ; napary ; składniki mineralne ; herbata
Angielskie słowa kluczowe: herbs ; infusion ; minerals ; tea ; extraction
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.257
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
17/18
Rok: 2011
Autorzy: Roman Wojtkowiak, Hubert Kawalec, Mirosław Nowiński, Jan Bocianowski
Tytuł: Analiza porównawcza zwięzłości gleby leśnej w wyniku zrywki drewna forwarderem i sprzężajem konnym
Źródło: Zarz. Ochr. Przyr. Lasach. [Pr. zbior. pod red. Krzysztofa Kannenberga i Huberta Szramki]. - 2011, t. 5, s. 291-302, il., bibliogr.
p-ISSN: 2081-1438 e-ISSN: 2391-4106
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 6 maja 2016].
Polskie słowa kluczowe: zwięzłość gleb ; forwarder ; zrywka drewna ; gleby leśne
Angielskie słowa kluczowe: soil cohesion ; forwarder ; extraction ; forest soils
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 2.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
18/18
Rok: 2008
Autorzy: Aleksander Siger, Małgorzata Nogala-Kałucka
Tytuł: Zmiany zawartości natywnych przeciwutleniaczy w nasionach rzepaku podczas procesu tłoczenia i ekstrakcji oleju
Tytuł równoległy: The changes of native antioxidants content in rapeseed during pressing and oil extraction
W: Rośliny oleiste : XXIX Konferencja Naukowa, Poznań, 11-12.03.2008, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : [Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin], 2008
Szczegóły: s. 168-170
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; przeciwutleniacze ; tłoczenie ; ekstrakcja
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed oil ; antioxidants ; pressing ; extraction
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP