logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: ELDERBERRY
Liczba odnalezionych rekordów: 16



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/16
Rok: 2018
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak, Grzegorz P. Łysiak
Tytuł: Bioactive properties of Sambucus nigra L. as a functional ingredient for food and pharmaceutical industry
Źródło: J. Funct. Foods. - 2018, vol. 40, s. 377-390, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1756-4646
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 28 czerwca 2018].
Polskie słowa kluczowe: czarny bez ; skład chemiczny ; wartość odżywcza ; związki biologicznie aktywne ; właściwości bakteriobójcze ; zastosowanie
Angielskie słowa kluczowe: elderberry ; chemical composition ; nutritional value ; bioactive compounds ; antibacterial and antiviral properties ; medicinal use
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.197
Punktacja MNiSW: 45.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/16
Rok: 2018
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Produkty handlowe z bzu czarnego, ocena właściwości bioaktywnych
Źródło: Przem. Spoż. - 2018, t. 72, 8, s. 70-73, il., bibliogr., abstr., streszcz.
p-ISSN: 0033-250X e-ISSN: 2449-996X
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole ; antocyjany
Angielskie słowa kluczowe: elderberry ; antioxidant activity ; polyphenols ; anthocyanins
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
3/16
Rok: 2018
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak, Artur Szwengiel
Tytuł: The content of bioactive compounds and cyanogenic glycosides in elderberry fruit, flower and leaf
W: XII Copernican International Young Scientists Conference : Nicolaus Copernicus University, 28-29 June, 2018, Toruń, Poland.
Adres wydawniczy: Toruń : Nicolaus Copernicus University, 2018
Szczegóły: s. 124, bibliogr.
Angielskie słowa kluczowe: elderberry ; antioxidant activity ; polyphenols ; anthocyanins ; sambunigrin
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
4/16
Rok: 2018
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak, Katarzyna Czaczyk, Anna Dobrowolska
Tytuł: The effect of pre-treatment of fruit pulp on the bioactive and antybacterial proprties of elderberry juice
W: XII Copernican International Young Scientists Conference : Nicolaus Copernicus University, 28-29 June, 2018, Toruń, Poland.
Adres wydawniczy: Toruń : Nicolaus Copernicus University, 2018
Szczegóły: s. 125, bibliogr.
Angielskie słowa kluczowe: elderberry ; antioxidant activity ; polyphenols ; anthocyanins ; antibacterial activity
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
5/16
Rok: 2017
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Wpływ zabiegów technologicznych i pochodzenia surowca na aktywność przeciwutleniającą i właściwości fizyczno-chemiczne soku z bzu czarnego.
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2017, t. 11, z. 4, s. 385-395, il., bibliogr., abstr., streszcz.
https://www.npt.up-poznan.net/pub/art_11_36.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; sok ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole ; antocyjany ; barwa
Angielskie słowa kluczowe: elderberry ; juice ; anti-oxidative activity ; polyphenols ; anthocyanins ; colour
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
6/16
Rok: 2016
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak, Janusz Czapski, Karolina Młynarczyk
Tytuł: Assessment of colour changes during storage of elderberry juice concentrate solutions using the optimization method
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2016, 15 (3), s. 299-309, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 listopada 2016].
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; soki owocowe ; barwa owoców ; antocyjany
Angielskie słowa kluczowe: elderberry ; juice ; colour ; anthocyanins ; response surface
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
7/16
Rok: 2016
Autorzy: Anna Olejnik, Mariola Olkowicz, Katarzyna Kowalska, Joanna Rychlik, Radosław Dembczyński, Kamila Myszka, Wojciech Juzwa, Wojciech Białas, Mary Pat Moyer
Tytuł: Gastrointestinal digested Sambucus nigra L. fruit extract protects in vitro cultured human colon cells against oxidative stress
Źródło: Food Chem. - 2016, vol. 197, pt. A, 15 April 2016, s. 648-657, il., bibliogr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 grudnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; komórki okrężnicy ; aktywność przeciwutleniająca ; uszkodzenia DNA ; produkcja ROS ; aktywność przeciwmutagenna
Angielskie słowa kluczowe: elderberry ; colon cells ; antioxidant activity ; DNA damage ; ROS generation ; antimutagenic activity
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.529
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
8/16
Rok: 2016
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Właściwości przeciwutleniające handlowych soków z owoców bzu czarnego
W: Nauka dla środowiska. t. 2 / Red. nauk. Tomasz Cłapa, Emil Mariusz Szymański.
Adres wydawniczy: Zgorzelec : GSP, 2016
Szczegóły: s. 38-47, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-944317-0-9
Uwagi: IV Ogólnopolska Konferencja Młodych Naukowców "Nauka dla środowiska przyrodniczego", Poznań, 23-25 kwietnia 2015 r.
Liczba arkuszy: 0,7
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; soki owocowe ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole ; antocyjany
Angielskie słowa kluczowe: elderberry ; juice ; antioxidant activity ; polyphenols ; anthocyanins
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
9/16
Rok: 2015
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak, Marcin Kidoń, Róża Biegańska-Marecik, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela
Tytuł: Characteristics of bioactive properties of elder flowers
Źródło: Biotechnol. Food Sci. - 2015, vol. 79, no. 1, s. 33, bibliogr.
p-ISSN: 2084-0136 e-ISSN: 2299-6818
Uwagi: Biologicaly active compounds in food: International conference, Łódź, Poland, 15-16 october 2015. Book of abstracts.
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; kwiaty ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole
Angielskie słowa kluczowe: elderberry ; flowers ; antioxidant activity ; polyphenols
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
10/16
Rok: 2015
Autorzy: K. Młynarczyk, D. Walkowiak-Tomczak, M. Kidon, R. Bieganska-Marecik, E. Radziejewska-Kubzdela
Tytuł: Evaluation of colour and anthocyanins content in commercial elderberry juices
Źródło: J. EcoAgriTour. - 2015, spec. iss., s. 192
p-ISSN: 1844-8577
Uwagi: NEEFood 3rd North and East European Congress on Food, Global and Local Challenges in Food Science and Technology Brasov, Romania, 20 to 23 may 2015. NEEFood Congress 2015. Book of Abstracts
Angielskie słowa kluczowe: elderberry ; Sambucus nigra ; anthocyanins ; colour ; juice
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
11/16
Rok: 2015
Autorzy: Andrzej Sidor, Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Advanced research on the antioxidant and health benefit of elderberry (Sambucus nigra) in food - a review
Źródło: J. Funct. Foods. - 2015, vol. 18, pt. B, s. 941-958, il., bibliogr.
p-ISSN: 1756-4646
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 19 stycznia 2016].
Polskie słowa kluczowe: czarny bez ; Sambucus nigra ; działanie zdrowotne
Angielskie słowa kluczowe: elderberry ; Sambucus nigra ; health value
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.973
Punktacja MNiSW: 45.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
12/16
Rok: 2015
Autorzy: Anna Olejnik, Katarzyna Kowalska, Mariola Olkowicz, Joanna Rychlik, Wojciech Juzwa, Kamila Myszka, Radosław Dembczyński, Wojciech Białas
Tytuł: Anti-inflammatory effects of gastrointestinal digested Sambucus nigra L. fruit extract analysed in co-cultured intestinal epithelial cells and lipopolysaccharide-stimulated macrophages
Źródło: J. Funct. Foods. - 2015, vol. 19, pt. A, s. 649-660, il., bibliogr.
p-ISSN: 1756-4646
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 10 grudnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; Sambucus nigra ; owoce bzu czarnego ; potencjał przeciwzapalny ; trawienie in vitro
Angielskie słowa kluczowe: elderberry ; Sambucus nigra ; elderberry fruits ; anti-inflammatory potential ; in vitro digestion ; transepithelial transport ; intracellular ROS generation ; proinflammatory genes expression
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.973
Punktacja MNiSW: 45.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
13/16
Rok: 2015
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Barwa soków handlowych z owoców bzu czarnego jako wskaźnik ich jakości [*]
W: Owoce i warzywa od świtu do zmierzchu : VIII Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Poznań, 28-29 maja 2015 r., Materiały konferencyjne.
Adres wydawniczy: Poznań : Mags Production Sp. z o.o., 2015
Szczegóły: s. 55
Uwagi: VIII Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw "Owoce i warzywa od świtu do zmierzchu", Poznań, 28-29 maja 2015 r.
Liczba znaków: 2500
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; soki owocowe ; barwa
Angielskie słowa kluczowe: elderberry ; fruit juice ; colour
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
14/16
Rok: 2015
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Właściwości przeciwutleniające handlowych suszy z owoców bzu czarnego [*]
W: Owoce i warzywa od świtu do zmierzchu : VIII Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Poznań, 28-29 maja 2015 r., Materiały konferencyjne.
Adres wydawniczy: Poznań : Mags Production Sp. z o.o., 2015
Szczegóły: s. 15
Uwagi: VIII Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw "Owoce i warzywa od świtu do zmierzchu", Poznań, 28-29 maja 2015 r.
Liczba znaków: 2500
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: elderberry ; polyamines ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
15/16
Rok: 2015
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Andrzej Sidor
Tytuł: Czarny bez Sambucus nigra w dietoterapii chorób cywilizacyjnych
Źródło: Przem. Spoż. - 2015, t. 69, 1, s. 38-41, il.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; Sambucus nigra ; związki bioaktywne ; działanie prozdrowotne ; właściwości przeciwutleniające
Angielskie słowa kluczowe: elderberry ; Sambucus nigra ; bioactive compounds ; pro-health influence ; antioxidant potential
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
16/16
Rok: 2015
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Brakuje plantacji bzu
Źródło: Warz. Owoce Miękkie. - 2015, 6, s. 58-61, il.
p-ISSN: 2449-7134
Liczba znaków: 10400
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; warunki uprawy ; wykorzystanie ; przetwórstwo owoców
Angielskie słowa kluczowe: elderberry ; growing conditions ; processing
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP