logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: DIETARY FIBRE
Liczba odnalezionych rekordów: 15



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/15
Rok: 2018
Autorzy: Krzysztof Dziedzic, Danuta Górecka, Artur Szwengiel, Hanna Sulewska, Ivan Kreft, Elżbieta Gujska, Jarosław Walkowiak
Tytuł: The content of dietary fibre and polyphenols in morphological parts of buckwheat (Fagopyrum tataricum)
Źródło: Plant Foods Hum. Nutr. - 2018, vol. 73, 1, s. 82-88, bibliogr.
p-ISSN: 0921-9668 e-ISSN: 1573-9104
Uwagi: Wersja online artykułu zawiera materiały uzupełniające, które są dostępne dla autoryzowanych użytkowników (The online version of this article contains supplementary material, which is available to authorized users). - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 7 marca 2018].
Polskie słowa kluczowe: gryka tatarka ; błonnik pokarmowy ; związki fenolowe ; ekstrakt wodny ; ekstrakt metanolowy
Angielskie słowa kluczowe: tartary buckwheat ; dietary fibre ; phenolic substances profile ; water extract ; methanol extract
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.465
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/15
Rok: 2015
Autorzy: Agnieszka Makowska, Anna Polcyn, Sylwia Chudy, Jan Michniewicz
Tytuł: Application of oat, wheat and rye bran to modify nutritional properties, physical and sensory characteristics of extruded corn snacks
Tytuł równoległy: Wykorzystanie otrąb owsianych, pszennych i żytnich do kształtowania właściwości dietetycznych, cech fizycznych i sensorycznych ekstrudowanych przekąsek kukurydzianych
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2015, 14 (4), s. 375-386, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 grudnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: ekstruzja ; otręby ; błonnik pokarmowy ; testy lepkości ; jakość ; temperatura kleikowania
Angielskie słowa kluczowe: extrusion ; bran ; dietary fibre ; critical paste test ; quality
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/15
Rok: 2014
Autorzy: S. Mildner-Szkudlarz, A. Makowska, W. Obuchowski, J. Michniewicz
Tytuł: Phytochemicals as functional ingredients: effects on crisp bread and pasta nutritional and physical properties
W: 3rd International ISEKI Food Conference : Food Science and Technology Excellence for a Sustainable Bioeconomy, 21-23 May 2014, Athens, Greece, Book of abstracts / Ed. Rui Costa, Paola Pittia, Cristina L. M. Silva, Eleni Gogou.
Adres wydawniczy: Athens : Cosmosware, 2014
Szczegóły: s. 154
ISBN: 978-960-89789-8-0
Polskie słowa kluczowe: aktywność antyoksydacyjna ; błonnik pokarmowy ; związki fenolowe
Angielskie słowa kluczowe: antioxidant activity ; dietary fibre ; phytochemicals ; sensory analysis
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
4/15
Rok: 2013
Autorzy: Wiktor Obuchowski, Małgorzata Majcher, Agnieszka Makowska, Piotr Kołodziejczyk, Aleksandra Chalcarz, Hanna Paschke
Tytuł: Makaron jako źródło i nośnik substancji o charakterze bioaktywnym
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2013, t. 46, nr 3, s. 323-330, il., tab., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 września 2014].
Polskie słowa kluczowe: makarony ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole ; błonnik ; dodatki bioaktywne
Angielskie słowa kluczowe: pasta ; antioxidant activity ; polyphenols ; dietary fibre ; bioactive additives
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
5/15
Rok: 2013
Autorzy: Krzysztof Sobieralski, Marek Siwulski, Iwona Sas-Golak
Tytuł: Potential utilisation of vegetables and mushrooms as components of functional food
Tytuł równoległy: Możliwość wykorzystania warzyw i grzybów jako składników żywności funkcjonalnej
Źródło: Folia Hortic. - 2013, 25/1, s. 79-88, bibliogr.
p-ISSN: 0867-1761 e-ISSN: 2083-5965
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 listopada 2013].
Angielskie słowa kluczowe: bioactive components ; civilisation-related diseases ; dietary fibre ; health-promoting value ; nutrition ; polysaccharides
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 8.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
6/15
Rok: 2013
Autorzy: Sylwia Mildner-Szkudlarz, Joanna Bajerska, Renata Zawirska, Danuta Górecka
Tytuł: White grape pomace as a source of dietary fibre and polyphenols and its effect on physical and nutraceutical characteristics of wheat biscuits
Źródło: J. Sci. Food Agric. - 2013, vol. 93, iss. 2, s. 389-395, bibliogr.
p-ISSN: 0022-5142
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 listopada 2013].
Angielskie słowa kluczowe: white grape pomace ; wheat biscuits ; farinograph ; phenolic compounds ; dietary fibre ; texture analysis ; antioxidants ; sensory
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.879
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
7/15
Rok: 2012
Autorzy: K. Dziedzic, D. Górecka
Tytuł: Assessment of influence of buckwheat groats processing on functional of dietary fibre
W: 5th International Dietary Fibre Conference 2012 : 7-9 May 2012, Centro Congressi Fontana di Trevi Rome, Italy. Book of abstracts.
Adres wydawniczy: [Rome] : [b.w.], [2012]
Szczegóły: s. 118, bibliogr.
Angielskie słowa kluczowe: buckwheat groats ; dietary fibre ; technological process ; functional properties
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
8/15
Rok: 2012
Autorzy: D. Górecka, K. Dziedzic, M. Hęś
Tytuł: Characteristics of dietary fibre in barley and buckwheat groats and its bile acid binding capacity
W: 5th International Dietary Fibre Conference 2012 : 7-9 May 2012, Centro Congressi Fontana di Trevi Rome, Italy. Book of abstracts.
Adres wydawniczy: [Rome] : [b.w.], [2012]
Szczegóły: s. 119, bibliogr.
Angielskie słowa kluczowe: barley groats ; buckwheat groats ; dietary fibre ; bile acids
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
9/15
Rok: 2012
Autorzy: Krzysztof Dziedzic, Danuta Górecka, Monika Kucharska, Barbara Przybylska
Tytuł: Influence of technological process during buckwheat groats production on dietary fibre content and sorption of bile acids
Źródło: Food Res. Int. - 2012, vol. 47, iss. 2, s. 279-283, bibliogr.
p-ISSN: 0963-9969
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 marca 2015].
Angielskie słowa kluczowe: buckwheat ; dietary fibre ; bile acids ; sorption
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.005
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
10/15
Rok: 2012
Autorzy: Patrycja Komolka, Danuta Górecka
Tytuł: Wpływ obróbki termicznej warzyw kapustnych na zawarość błonnika pokarmowego
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2012, R. 19, nr 2 (81), s. 68-76, bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 marca 2015].
Polskie słowa kluczowe: warzywa kapustne ; błonnik pokarmowy ; obróbka termiczna
Angielskie słowa kluczowe: brassica vegetables ; dietary fibre ; heat treatment
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.190
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
11/15
Rok: 2011
Autorzy: Sylwia Mildner-Szkudlarz, Renata Zawirska-Wojtasiak, Artur Szwengiel, Mariusz Pacyński
Tytuł: Use of grape by-product as a source of dietary fibre and phenolic compounds in sourdough mixed rye bread
Źródło: Int. J. Food Sci. Technol. - 2011, vol. 6, iss. 7, s. 1485-1493, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0950-5423
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 sierpnia 2017].
Angielskie słowa kluczowe: dietary fibre ; grape by-products ; phenolic compounds ; sourdough mixed rye bread ; texture analysis ; volatile compounds
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.259
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
12/15
Rok: 2011
Autorzy: Sylwia Mildner-Szkudlarz, Joanna Bajerska, Elżbieta Piotrowska
Tytuł: Nutritional and sensory evaluation of breads supplemented with grape by-product
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2011, vol. 61, Suppl.1, s. 39
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Tytuł zeszytu: EuroFoodChem XVI Translating food chemistry into health benefits: Conference Proceedings Gdańsk 6th-8th July, 2011. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 23 listopada 2017].
Angielskie słowa kluczowe: sourdough mixed rye bread ; grape by-product ; dietary fibre ; phenolic compounds
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
13/15
Rok: 2011
Autorzy: Sylwia Mildner-Szkudlarz, Joanna Bajerska, Renata Zawirska-Wojtasiak
Tytuł: Use of white grape pomace as a source of dietary fibre and polyphenols in biscuits
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2011, vol. 61, Suppl.1, s. 103
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Tytuł zeszytu: EuroFoodChem XVI Translating food chemistry into health benefits: Conference Proceedings Gdańsk 6th-8th July, 2011. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 23 listopada 2017].
Angielskie słowa kluczowe: biscuits ; phenolic compounds ; dietary fibre ; sensory analysis ; texture analysis
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
14/15
Rok: 2008
Autorzy: Alicja Kawka, Danuta Górecka, Agnieszka Budna, Patrycja Duda
Tytuł: Jakość pieczywa pszenno-owsianego otrzymanego na zakwasach owsianych fermentowanych kulturami starterowymi
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2008, t. 41, nr 3, s. 604-609, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Polskie słowa kluczowe: otręby owsiane ; kultury starterowe ; pieczywo ; błonnik pokarmowy
Angielskie słowa kluczowe: oat bran ; starter culture ; bread ; dietary fibre
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
15/15
Rok: 2007
Autorzy: Danuta Górecka, Józef Korczak, Marzanna Hęś, Krystyna Szymandera-Buszka, Ewa Flaczyk, Grzegorz Czachor
Tytuł: Wpływ obróbki termicznej ryżu na zawartość i skład błonnika pokarmowego
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2007, R. 34, nr 3/4, s. 1206-1210, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: ryż ; obróbka termiczna ; błonnik pokarmowy ; frakcje
Angielskie słowa kluczowe: rice ; thermal processing ; dietary fibre ; fractions
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 2.000
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP