logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: DIETARY FIBER
Liczba odnalezionych rekordów: 24



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/24
Rok: 2019
Autorzy: Jacek Anioła
Tytuł: Wpływ mikronizacji błonnika na jego właściwości fizykochemiczne
Źródło: Przem. Spoż. - 2019, t. 73, 5, s. 40-43, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0033-250X e-ISSN: 2449-996X
Polskie słowa kluczowe: błonnik pokarmowy ; preparaty wysokobłonnikowe ; mikronizacja ; właściwości funkcjonalne
Angielskie słowa kluczowe: dietary fiber ; high-fiber preparations ; micronization ; functional properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
DOI:
2/24
Rok: 2018
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak, Julita Reguła, Angelika Śmidowicz
Tytuł: Effect of prune Prunus domestica consumption on blood lipid profile in patients with moderate hypercholesterolemia
Źródło: Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus. - 2018, vol. 17 (6), s. 17-25, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1644-0692
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 stycznia 2019].
Angielskie słowa kluczowe: prunes ; dietary fiber ; hypercholesterolemia ; LDL cholesterol ; HDL cholesterol
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.443
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/24
Rok: 2018
Autorzy: Agnieszka Makowska
Tytuł: Technologiczne i żywieniowe aspekty wykorzystania ziarna krajowych odmian pszenzyta
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2018. - 170 s. : il., bibliogr., streszcz., abstr. ; 24 cm
Seria: Rozprawy Naukowe. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ISSN 1896-1894, 502
ISBN: 978-83-7160-905-3
Liczba arkuszy: 12,7
Polskie słowa kluczowe: pszenżyto ; pieczywo ; pieczywo cukiernicze ; wartość technologiczna mąki ; ekstruzja ; wykorzystanie białka netto ; aktywność przeciwutleniająca ; błonnik pokarmowy ; substancje antyodżywcze
Angielskie słowa kluczowe: triticale ; bread ; pastry ; technological value of flour ; extrusion ; net protein utilization ; antioxidative activity ; dietary fiber ; anti-nutritive substances
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 80.000
Praca afiliowana przez UP
4/24
Rok: 2017
Autorzy: Danuta Górecka, Marzanna Hęś, Anna Stachecka, Krzysztof Dziedzic
Tytuł: Produkty zbożowe źródło składników prozdrowotnych
Źródło: Przem. Spoż. - 2017, t. 71, 1, s. 30-33, il.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: produkty zbożowe ; błonnik pokarmowy ; fitoestrogeny ; przeciwutleniacze ; spożycie
Angielskie słowa kluczowe: cereal products ; dietary fiber ; phytoestrogens ; antioxidants ; consumption
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
5/24
Rok: 2017
Autorzy: Grażyna Podolska, Danuta Górecka, Krzysztof Dziedzic, Marzanna Hęś
Tytuł: Wpływ sposobu pielęgnacji na zawartość wybranych składników orzeszków gryki
Źródło: Zesz. Nauk. Uniw. Przyr. Wroc., Rol. - 2017, 122 (nr 625), s. 77-86, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1897-2098
Polskie słowa kluczowe: gryka ; skład chemiczny ; błonnik pokarmowy ; poplon z zyta ; herbicydy ; Linurex 500 Sc
Angielskie słowa kluczowe: buckwheat ; chemical composition ; dietary fiber ; active substance ; rye catch crop ; herbicides ; Linurex 500 SC
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
6/24
Rok: 2016
Autorzy: Patrycja Komolka, Danuta Górecka, Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Jędrusek-Golińska, Krzysztof Dziedzic, Katarzyna Waszkowiak
Tytuł: Sensory qualities of pastry products enriched with dietary fiber and polyphenolic substances
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2016, 15 (2), s. 161-170, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 14 lipca 2016].
Polskie słowa kluczowe: QDA ; akceptacja soryczna ; inulina ; błonnik pokarmowy ; przeciwutleniacze
Angielskie słowa kluczowe: QDA ; sensory acceptance ; inulin ; dietary fiber ; antioxidants
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
7/24
Rok: 2015
Autorzy: Danuta Górecka, Krzysztof Dziedzic, Artur Szwengiel, Hanna Sulewska, Rafał Sobieszczański, Dominika Radzikowska, Anna Brzozowska
Tytuł: The content of dietary fiber and polyphenols in buckwheat (Fagopyrum tataricum) depending on the morphological parts of the plant
W: Buckwheat in Europe - History, Culture, Gastronomy and Nutrition : euro-ibra 2015 - European Regional IBRA Meeting, 10th - 12th December 2015, National Museum of Natural History Luxembourg, Book of abstracts / Coord. of abstr. book Chrstian Ries.
Adres wydawniczy: Luxembourg : Musée national d'histoire naturelle, 2015
Szczegóły: s. 52
Angielskie słowa kluczowe: Fagopyrum tataricum ; polyphenols ; dietary fiber ; morphological parts
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
8/24
Rok: 2015
Autorzy: Piotr Kołodziejczyk, Agnieszka Makowska, Jan Michniewicz
Tytuł: Wysokobłonnikowe produkty żytnie i ich wykorzystanie
W: Parametry oceny jakości ziarna zbóż i mąki do produkcji wyrobów piekarsko-ciastkarskich : XXXVI konferencja w Krynicy Morskiej, 27-30 maja 2015 roku / [Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego].
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 2015
Szczegóły: s. 15-17
ISBN: 978-83-933341-6-2
Polskie słowa kluczowe: błonnik pokarmowy ; żyto
Angielskie słowa kluczowe: dietary fiber ; rye
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
9/24
Rok: 2014
Autorzy: D. Górecka, K. Dziedzic, M. Hęś
Tytuł: A characteristic of dietary fiber in barley and buckwheat groats and its bile acid binding capacity
Źródło: Ital. J. Food Sci. - 2014, vol. 26, no. 1, s. 103-108, il., bibliogr.
p-ISSN: 1120-1770
Angielskie słowa kluczowe: fractions ; barley groats ; buckwheat groats ; dietary fiber ; bile acids
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.285
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
10/24
Rok: 2014
Autorzy: Marzanna Hęś, Krzysztof Dziedzic, Danuta Górecka, Agnieszka Drożdżyńska, Elżbieta Gujska
Tytuł: Effect of boiling in water of barley and buckwheat groats on the antioxidant properties and dietary fiber composition
Źródło: Plant Foods Hum. Nutr. - 2014, vol. 69, 3, s. 276-282, il., bibliogr.
p-ISSN: 0921-9668 e-ISSN: 1573-9104
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 stycznia 2015].
Polskie słowa kluczowe: kasza jęczmienna ; kasza gryczana ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca ; błonnik pokarmowy
Angielskie słowa kluczowe: barley groats ; buckwheat groats ; polyphenols ; antioxidant activity ; dietary fiber
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.976
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
11/24
Rok: 2014
Autorzy: Jacek Anioła
Tytuł: Badania nad fizykochemicznymi i biologicznymi właściwościami mikronizowanych preparatów wysokobłonnikowych w aspekcie ich zastosowania w leczeniu oraz profilaktyce chorób dietozależnych
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2014. - 120 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
Seria: Rozprawy Naukowe. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ISSN 1896-1894, 476
ISBN: 978-83-7160-763-6
Liczba arkuszy: 9,7
Polskie słowa kluczowe: błonnik pokarmowy ; wysokie rozdrobnienie ; skład frakcyjny ; właściwości funkcjonalne ; właściwości biologiczne ; szczury ; in vivo
Angielskie słowa kluczowe: dietary fiber ; fine grinding ; fractional composition ; functional properties ; biological properties ; rats ; in vivo
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
12/24
Rok: 2014
Autorzy: Agata Kurzawska, Krzysztof Dziedzic, Danuta Górecka, Paulina Smoczyńska
Tytuł: Wiązanie kwasów żółciowych przez pieczywo bezglutenowe z udziałem mączki z kłącza pałki wodnej (Typha latifolia) w warunkach trawienia in vitro
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2014, t. 95, nr 3, s. 709-712, bibliogr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 3 lutego 2015].
Polskie słowa kluczowe: mączka ; pałka wodna ; błonnik pokarmowy ; kwasy żółciowe
Angielskie słowa kluczowe: flour ; common cattail ; dietary fiber ; bile acids
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 7.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
13/24
Rok: 2013
Autorzy: Agnieszka Makowska
Tytuł: Wpływ dodatku wytłoków lnianych na wybrane cechy jakościowe wyrobów przekąskowych wytwarzanych metodą ekstruzji
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2013, t. 18, nr 4, s. 309-316, il., bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 24 listopada 2015].
Polskie słowa kluczowe: wytłoki liniane ; ekstruzja ; błonnik pokarmowy ; jakość ekstrudatów
Angielskie słowa kluczowe: flaxseed by-product ; extrusion-cooking ; dietary fiber ; extrudaes quality
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
14/24
Rok: 2012
Autorzy: Patrycja Komolka, Danuta Górecka, Krzysztof Dziedzic
Tytuł: The effect of thermal processing of cruciferous vegetables on their content of dietary fiber and its fractions
Tytuł równoległy: Wpływ obróbki termicznej warzyw kapustnych na zawartość błonnika pokarmowego i jego frakcji
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2012, 11 (4), s. 347-354, bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 marca 2015].
Polskie słowa kluczowe: warzywa kapustne ; błonnik pokarmowy ; obróbka termiczna ; celuloza ; hemicelulozy ; lignina
Angielskie słowa kluczowe: cruciferous vegetables ; dietary fiber ; thermal processing ; cellulose ; hemicelluloses ; lignin
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
15/24
Rok: 2012
Autorzy: Anna Gramza-Michalowska, Julita Reguła
Tytuł: Mushrooms as novel high fiber bakery food products constituents
W: Proceedings. Science and Technology Innovation for Healthy Cereals and Oils : 14th ICC Cereal and Bread Congress and Forum on Fats and Oils, August 6-9, 2012, Beijing, China.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], [2012]
Szczegóły: s. 572
Angielskie słowa kluczowe: shiitake ; Lentinula edodes ; oyster mushroom ; Pleurotus ostreatus ; dietary fiber ; bakery products
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
16/24
Rok: 2012
Autorzy: Agnieszka Makowska, Wiktor Obuchowski, Jan Michniewicz, Jolanta Ziółkowska, Jacek Anioła
Tytuł: Effect of extrusion-cooking parameters on some pro-health components of triticale extrudates
Tytuł równoległy: Wpływ warunków ekstruzji na wybrane składniki prozdrowotne ekstrudatów pszenżytnich
W: Rozwój aparatury i prac naukowo badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz analityce : VIII Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Łomża, 23-25.05.2012 r. / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2012
Szczegóły: s. 146-147
Polskie słowa kluczowe: pszenżyto ; ekstruzja ; aktywność przeciwutleniająca ; pentozany ; błonnik pokarmowy
Angielskie słowa kluczowe: triticale ; extrusion-cooking ; antioxidant activity ; pentosans ; dietary fiber
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
17/24
Rok: 2012
Autorzy: Jan Michniewicz, Piotr Kołodziejczyk, Agnieszka Makowska, Łucja Wardzińska
Tytuł: The effect of micronization of fiber-rich rye product on comopsition of dietary fiber and its components
Tytuł równoległy: Wpływ mikronizacji wysokobłonnikowego produktu żytniego na skład jakościowy błonnika pokarmowego i jego wybranych frakcji
W: Rozwój aparatury i prac naukowo badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz analityce : VIII Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Łomża, 23-25.05.2012 r. / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2012
Szczegóły: s. 142-143
Polskie słowa kluczowe: żyto ; mikronizacja ; błonnik pokarmowy
Angielskie słowa kluczowe: rye ; micronization ; dietary fiber
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
18/24
Rok: 2011
Autorzy: Alicja Kawka, Danuta Górecka
Tytuł: Functional properties of dietary fiber of wheat-barley bread
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2011, vol. 61, Suppl. 1, s.101-102
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Tytuł zeszytu: EuroFoodChem XVI Translating food chemistry into health benefits: Conference Proceedings Gdańsk 6th-8th July, 2011. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 2 sierpnia 2014].
Angielskie słowa kluczowe: dietary fiber ; functional properties ; whole barley flour ; starters ; bread
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
19/24
Rok: 2007
Autorzy: Jacek Anioła, Małgorzata Paczkowska
Tytuł: A comparison of two enzymatic methods for the analysis of dietary fiber in high-fiber preparations
Tytuł równoległy: Porównanie wyników oznaczeń błonnika pokarmowego w preparatach wysokobłonnikowych dwiema metodami enzymatycznymi
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2007, t. 1, z. 2, art. 36, bibliogr., abstr., streszcz.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_1_36.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: preparaty wysokobłonnikowe ; błonnik pokarmowy ; oznaczanie ; metody ; porównanie
Angielskie słowa kluczowe: high-fiber preparations ; dietary fiber ; determination ; methods ; comparison
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
20/24
Rok: 2006
Autorzy: Jacek Anioła, Danuta Górecka
Tytuł: Charakterystyka składu nowych mikronizowanych preparatów wysokobłonnikowych
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2006, t. 39, supl., s. 357-359, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8-9 czerwca 2006
Polskie słowa kluczowe: preparaty wysokobłonnikowe ; preparaty wysokorozdrobnione ; skład chemiczny ; skład frakcyjny ; błonnik pokarmowy
Angielskie słowa kluczowe: dietary fiber ; fractional composition ; high-fiber preparations
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
21/24
Rok: 2006
Autorzy: Danuta Górecka, Marzanna Hęś, Krystyna Szymandera-Buszka, Katarzyna Butka, Jacek Anioła, Józef Korczak
Tytuł: Wpływ obróbki termicznej kaszy jęczmiennej na zawartość i skład błonnika pokarmowego
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2006, t. 39, supl., s. 587-590, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8-9 czerwca 2006
Polskie słowa kluczowe: kasza jęczmienna ; obróbka termiczna ; gotowanie ; błonnik pokarmowy ; skład frakcyjny
Angielskie słowa kluczowe: barley groats ; thermal treatment ; dietary fiber ; fractional composition
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
22/24
Rok: 2006
Autorzy: Jacek Anioła, Jan Gawęcki, Anna Ferens-Świątkowska, Julita Reguła
Tytuł: Wpływ wysokiego stopnia rozdrobnienia na wybrane właściwości nowych preparatów wysokobłonnikowych w badaniach in vitro
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2006, t. 39, supl., s. 529-532, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8-9 czerwca 2006
Polskie słowa kluczowe: błonnik pokarmowy ; preparaty wysokobłonnikowe ; preparaty wysokorozdrobnione ; właściwości chemiczne ; właściwości fizykochemiczne ; badania in vitro
Angielskie słowa kluczowe: dietary fiber ; high-fiber preparations ; micronization ; physicochemical properties ; in vitro study
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
23/24
Rok: 2005
Autorzy: Jacek Anioła, Anna Ladorudzka, Jan Gawęcki, Danuta Górecka
Tytuł: Wpływ wysokiego stopnia rozdrobnienia na wybrane właściwości fizykochemiczne preparatów wysokobłonnikowych
Źródło: Now. Lek. - 2005, 74, 4, s. 358-360, bibliogr.
p-ISSN: 0860-7397
Polskie słowa kluczowe: błonnik pokarmowy ; preparaty wysokobłonnikowe ; rozdrobnienie ; właściwości fizykochemiczne
Angielskie słowa kluczowe: dietary fiber ; high-fiber preparations ; micronization ; physicochemical properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
24/24
Rok: 2002
Autorzy: Danuta Górecka, Józef Korczak, Ernest Balcerowski, Klaudia Decyk
Tytuł: Sorption of bile acids and cholesterol by dietary fiber of carrots, cabbage and apples
Źródło: Electron. J. Pol. Agric. Univ. [Dokument elektroniczny]. - 2002, vol. 5, iss. 2, il., bibliogr., abstr.
http://www.ejpau.media.pl/volume5/issue2/food/art-02.html
e-ISSN: 1505-0297
Uwagi: Topic: Food Science and Technology.
Angielskie słowa kluczowe: dietary fiber ; bile acids ; cholesterol ; heat treatment
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP