logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: CHOLESTEROL
Liczba odnalezionych rekordów: 20



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/20
Rok: 2019
Autorzy: Emila E. Zawieja, Bogna Zawieja, Agata Chmurzyńska
Tytuł: A systematic review and meta-analysis for betaine supplementation moderately increases total cholesterol levels
W: 49 Międzynarodowe Colloquium Biometryczne : Siedlce, 8-12 września 2019.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie pdf.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2019
Szczegóły: s. 5
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 15 października 2019].
Angielskie słowa kluczowe: betaine ; supplementation ; cholesterol ; lipids ; triglycerides
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
2/20
Rok: 2018
Autorzy: D. Cais-Sokolińska, M. Rudzińska
Tytuł: Short communication: Cholesterol oxidation products in traditional buttermilk
Źródło: J. Dairy Sci. - 2018, vol. 101, iss. 5, s. 3829-3834, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0022-0302
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 26 czerwca 2018].
Angielskie słowa kluczowe: buttermilk ; cholesterol ; oxysterol ; DPPH
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.749
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/20
Rok: 2017
Autorzy: Maciej Kazimierski, Julita Reguła
Tytuł: Ocena skuteczności interwencji żywieniowej opartej na zaleceniach diety DASH u osób z zaburzeniami lipidowymi
Źródło: Forum Zaburzeń Metab. - 2017, t. 8, nr 3, s. 97-102, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 2081-2450 e-ISSN: 2081-531X
Polskie słowa kluczowe: dieta ; frakcja LDL ; cholesterol ; żywienie człowieka
Angielskie słowa kluczowe: diet ; cholesterol ; human nutrition
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
4/20
Rok: 2016
Autorzy: Romualda Danków, Joanna Teichert, Jan Pikul, Natalia Osten-Sacken, Dorota Cais-Sokolińska
Tytuł: Cholesterol i produkty jego utleniania w liofilizatach mleka klaczy i kumysu
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2016, t. 10, z. 1, art. 11, il., bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_10_11.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: liofilizacja ; mleko klaczy ; kumys ; oksysterole ; cholesterol ; TBA ; indeks bieli
Angielskie słowa kluczowe: freeze-drying ; mare milk ; kumiss ; oxysterols ; cholesterol ; TBA ; white index
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
5/20
Rok: 2014
Autorzy: S. Nowaczewski, T. Szablewski, M. Rudzińska, G. Leśnierowski, R. Cegielska-Radziejewska
Tytuł: Effect of Japanese quails age on cholesterol and lysozyme content in egg
W: Wrocław Banff Egg Forum : Egg: Bioactive Treausure, Wrocław, 25-27 June 2014 / Ed. by Małgorzata Korzeniowska i Tadeusz Trziszka.
Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2014
Szczegóły: s. 40
ISBN: 978-83-7714-185-1
Polskie słowa kluczowe: przepiórka japońska ; cholesterol ; lizozym ; jaja
Angielskie słowa kluczowe: japanese quails ; cholesterol ; lysozyme ; eggs
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
6/20
Rok: 2013
Autorzy: Ireneusz Ryszard Antkowiak
Tytuł: Wydajność oraz skład chemiczny, jakość higieniczna i profil lipidowy mleka krów rasy jersey pochodzących po ojcach trzech odmian
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2013. - 151 s. : bibliogr. ; 24 cm
Seria: Rozprawy Naukowe. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ISSN 1896-1894, 467
ISBN: 978-83-7160-726-4
Liczba arkuszy: 14,6
Polskie słowa kluczowe: bydło jersey ; wydajność mleka ; wydajność dobowa ; mleko ; kwasy tłuszczowe ; cholesterol
Angielskie słowa kluczowe: Jersey cattle ; daily milk yield ; milk ; fatty acids ; cholesterol
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
7/20
Rok: 2012
Autorzy: Małgorzata Kaźmierska, Magdalena Rudzińska, B. Jarosz, Z. Dobrzański, T. Trziszka
Tytuł: Changes of the fatty acid composition, cholesterol and cholesterol oxide contents in whole egg after pulsed electric field treatment
Źródło: Arch. Geflugelkd. - 2012, t. 76, z. 4, s. 246-253, bibliogr.
p-ISSN: 0003-9098
Angielskie słowa kluczowe: enriched eggs ; polyunsaturated fatty acids ; cholesterol ; oxysterols ; pulsed electric fields
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.400
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
8/20
Rok: 2011
Autorzy: Dominik Kmiecik, Marzanna Hęś, Magdalena Rudzińska, Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Changes of cholesterol in deep-fat fried meat products with addition of natural antioxidants during storage
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2011, vol. 61, Suppl.1, s. 123
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Tytuł zeszytu: EuroFoodChem XVI Translating food chemistry into health benefits: Conference Proceedings Gdańsk 6th-8th July, 2011. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 października 2016].
Angielskie słowa kluczowe: deep fried meat products ; phenolic antioxidants ; cholesterol ; oxycholesterols
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
9/20
Rok: 2011
Autorzy: Marzanna Hęś, Dominik Kmiecik, Magdalena Rudzińska, Anna Gramza-Michałowska, Krzysztof Dziedzic
Tytuł: Changes of cholesterol in roasted meat products with addition of natural antioxidants during storage
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2011, vol. 61, Suppl.1, s. 114
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Tytuł zeszytu: EuroFoodChem XVI Translating food chemistry into health benefits: Conference Proceedings Gdańsk 6th-8th July, 2011. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 października 2016].
Angielskie słowa kluczowe: roasted meat products ; phenolic antioxidants ; cholesterol ; oxycholesterols
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
10/20
Rok: 2011
Autorzy: Marzanna Hęś, Dominik Kmiecik, Magdalena Rudzińska, Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Effect on antioxidants addition on changes in cholesterol content and its oxidation products in frozen meat products
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2011, vol. 61, Suppl.1, s. 116
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Tytuł zeszytu: EuroFoodChem XVI Translating food chemistry into health benefits: Conference Proceedings Gdańsk 6th-8th July, 2011. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 października 2016].
Angielskie słowa kluczowe: meat products ; phenolic antioxidants ; cholesterol ; oxycholesterols
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
11/20
Rok: 2011
Autorzy: Julita Reguła
Tytuł: Wykorzystanie suszu boczniaka ostrygowatego (Pleurotus ostreatus) i wybranych produktów zbożowych z jego dodatkiem w prewencji i terapii zaburzeń gospodarki lipidowej ustroju
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2011. - 98 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
Seria: Rozprawy Naukowe. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, 1896-1894, 421
Liczba arkuszy: 6,6
Polskie słowa kluczowe: dieta ; cholesterol ; grzyby
Angielskie słowa kluczowe: diet ; cholesterol ; mushrooms
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
12/20
Rok: 2011
Autorzy: T. Szablewski, M. Rudzińska, R. Cegielska-Radziejewska, E. Gornowicz
Tytuł: Comparative analysis of fatty acids profile and cholesterol content of eggs yolks of different breeds laying hens housed in ecological conditions
W: Proceedings of the 5th International Conference on the Quality and Safety in Food Production Chain : Wrocław, 19-20 September 2011.
Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2011
Szczegóły: s. 179-180
ISBN: 978-83-7717-070-0
Polskie słowa kluczowe: kury nioski ; utrzymanie zwierząt ; rasy zwierząt ; jaja kurze ; żółtko jaja ; profil kwasów tłuszczowych ; zawartość cholesterolu
Angielskie słowa kluczowe: eggs yolk ; fatty acids ; cholesterol
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
13/20
Rok: 2011
Autorzy: Joanna Suliburska, Paweł Bogdański
Tytuł: Palenie papierosów a skuteczność leczenia pacjentów z nadciśnieniem tętniczym
Źródło: Prz. Lek. - 2011, t. 68, nr 10, s. 724-726, il., bibliogr.
p-ISSN: 0033-2240
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 26 lutego 2014].
Polskie słowa kluczowe: palenie papierosów ; leczenie hipotensyjne ; nadciśnienie tętnicze ; cholesterol ; glukoza ; ciśnienie tętnicze krwi
Angielskie słowa kluczowe: smoking ; hypotensive therapy ; hypertension ; cholesterol ; glucose ; blood pressure
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
14/20
Rok: 2009
Autorzy: Agnieszka Bilska, Magdalena Rudzińska, Ryszard Kowalski, Krystyna Krysztofiak
Tytuł: The effect of soy hydrolysates on changes in cholesterol content and its oxidation products in fine - ground model sausages
Tytuł równoległy: Wpływ hydrolizatów sojowych na zmiany zawartości cholesterolu i produktów jego utleniania w kiełbasie modelowej typu parówkowa
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2009, 8 (3), s. 15-22, il., bibliogr., abstr., streszcz.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 6 grudnia 2017].
Polskie słowa kluczowe: hydrolizaty białkowe ; cholesterol ; produkty utleniania cholesterolu ; oksysterole ; liczba nadtlenkowa
Angielskie słowa kluczowe: protein hydrolysates ; cholesterol ; cholesterol oxidation products ; oxisterols ; peroxide value
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
15/20
Rok: 2008
Autorzy: Jan Pikul, Jacek Wójtowski
Tytuł: Fat and cholesterol content and fatty acid composition of mares' colostrums and milk during five lactation months
Źródło: Livest. Sci. - 2008, vol. 113, iss. 2/3, s. 285-290, bibliogr.
p-ISSN: 1871-1413 e-ISSN: 1878-0490
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line [Dostęp: 19 lutego 2013].
Polskie słowa kluczowe: konie wielkopolskie ; klacze ; okres laktacji ; mleko klaczy ; siara ; zawartość tłuszczu ; zawartość cholesterolu ; profil kwasów tłuszczowych
Angielskie słowa kluczowe: mare ; colostrum ; mare milk ; lactation stage ; cholesterol ; fatty acids ; fat content
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.091
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
16/20
Rok: 2004
Autorzy: Jacek Wójtowski, Romualda Danków, Adam Gut, Jan Pikul, Piotr Ślósarz, Marek Stanisz, Ryszard Steppa
Tytuł: Fettsäurenzusammensetzung und Cholesteringehalt im Schaf- und Ziegenmilchfett im Laufe der Laktation
Tytuł równoległy: Fatty acid composition and cholesterol content of sheep and goat milk fat during lactation
Źródło: Arch. Tierz.-Arch. Anim. Breed. - 2004, vol. 47, spec. iss., s. 299-308, il., bibliogr., abstr., Zsfassung.
p-ISSN: 0003-9438
Uwagi: International symposium Breeding and Husbandry of Small Ruminants in Terms of National Production Potential and Market Requirements, Warsaw, 25th-27th November 2004.
Angielskie słowa kluczowe: sheep ; goat ; milk ; fatty acid composition ; cholesterol
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej,
Praca afiliowana przez UP
17/20
Rok: 2003
Autorzy: Danuta Górecka, Józef Korczak, Ewa Flaczyk
Tytuł: Adsorption of bile acids and cholesterol by dry grain legume seeds
Tytuł równoległy: Adsorpcja kwasów żółciowych i cholesterolu przez suche nasiona roślin strączkowych
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2003, vol. 12/53, no. 1, s. 69-73, il., bibliogr., abstr., streszcz.
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 02 lipca 2018].
Angielskie słowa kluczowe: legumes ; fibre ; functional properties ; bile acids ; cholesterol
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
18/20
Rok: 2002
Autorzy: Zofia Zaborowska, Waldemar Uchman, Henryk Jeleń, Magdalena Rudzińska, Erwin Wąsowicz
Tytuł: Cholesterol and cholesterol oxidation products in polish commercial sausages
Źródło: Electron. J. Pol. Agric. Univ. [Dokument elektroniczny]. - 2002, vol. 5, iss. 2, art. 1, il., bibliogr.
http://www.ejpau.media.pl/volume5/issue2/food/art-01.html
e-ISSN: 1505-0297
Uwagi: Topic: Food Science and Technology.
Polskie słowa kluczowe: produkty utleniania cholesterolu ; cholesterol ; wędliny
Angielskie słowa kluczowe: cholesterol oxidation products ; cholesterol ; commercial sausage ; Poland
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
19/20
Rok: 2002
Autorzy: Danuta Górecka, Józef Korczak, Ernest Balcerowski, Klaudia Decyk
Tytuł: Sorption of bile acids and cholesterol by dietary fiber of carrots, cabbage and apples
Źródło: Electron. J. Pol. Agric. Univ. [Dokument elektroniczny]. - 2002, vol. 5, iss. 2, il., bibliogr., abstr.
http://www.ejpau.media.pl/volume5/issue2/food/art-02.html
e-ISSN: 1505-0297
Uwagi: Topic: Food Science and Technology.
Angielskie słowa kluczowe: dietary fiber ; bile acids ; cholesterol ; heat treatment
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
20/20
Rok: 2000
Autorzy: Ryszard Skrzypek
Tytuł: Zależności między koncentracją glukozy i cholesterolu we krwi a tempem wzrostu jałówek bydła mlecznego
Źródło: Rocz. AR Pozn., Zootech. - 2000, 52 (330), s. 169-176, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0137-1770
Angielskie słowa kluczowe: heifers ; glucose ; cholesterol ; growth rate
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP