logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: BREAD
Liczba odnalezionych rekordów: 21



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/21
Rok: 2019
Autorzy: Sylwia Mildner-Szkudlarz, Maria Różańska, Paulina Piechowska, Agnieszka Waśkiewicz, Renata Zawirska-Wojtasiak
Tytuł: Effects of polyphenols on volatile profile and acrylamide formation in a model wheat bread system
Źródło: Food Chem. - 2019, vol. 297, 1 November 2019, 125008, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 26 czerwca 2019].
Angielskie słowa kluczowe: phenolic compounds ; bread ; acrylamide ; GC-MS ; Maillard reaction ; lipid oxidation
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 5.399
Punktacja MNiSW: 140.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/21
Rok: 2019
Autorzy: Kinga Stuper-Szablewska, Anna Przybylska-Balcerek, Danuta Kurasiak-Popowska, Bernadetta Ryńska, Agnieszka Bilska
Tytuł: Określenie wpływu zanieczyszczenia ziarna pszenicy grzybami mikroskopowymi oraz ich metabolitami na jakość produktów jego przerobu
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2019, t. 13, z. 1, s. 43-55, il., bibliogr., streszcz., abstr.
https://www.npt.up-poznan.net/tom13/zeszyt1/art_5.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: chleb ; ergosterol ; grzyby mikroskopowe ; mąka ; przechowywanie ; trichoteceny
Angielskie słowa kluczowe: bread ; ergosterol ; microscopic fungi ; flour ; storage ; trichothecenes
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/21
Rok: 2018
Autorzy: Katarzyna Panasiewicz, Wiesław Koziara, Hanna Sulewska
Tytuł: Evaluation of technological quality in grain and flour of winter triticale (Triticosecale Wittm.) from controlled cultivation conditions
Tytuł równoległy: Ocena jakości technologicznej ziarna i mąki pszenżyta ozimego (Triticosecale Wittm.) z kontrolowanych warunków uprawy
Źródło: Pol. J. Nat. Sci. - 2018, vol. 33, 1, s. 89-99, bibliogr., abstr., streszcz.
p-ISSN: 1643-9953 e-ISSN: 1898-6196
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 stycznia 2019].
Polskie słowa kluczowe: pszenżyto ozime ; deszczowanie ; nawożenie azotem ; mąka ; ciasto ; chleb
Angielskie słowa kluczowe: winter triticale ; irrigation ; nitrogen fertilization ; flour ; dough ; bread
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
4/21
Rok: 2018
Autorzy: Agnieszka Makowska
Tytuł: Technologiczne i żywieniowe aspekty wykorzystania ziarna krajowych odmian pszenzyta
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2018. - 170 s. : il., bibliogr., streszcz., abstr. ; 24 cm
Seria: Rozprawy Naukowe. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ISSN 1896-1894, 502
ISBN: 978-83-7160-905-3
Liczba arkuszy: 12,7
Polskie słowa kluczowe: pszenżyto ; pieczywo ; pieczywo cukiernicze ; wartość technologiczna mąki ; ekstruzja ; wykorzystanie białka netto ; aktywność przeciwutleniająca ; błonnik pokarmowy ; substancje antyodżywcze
Angielskie słowa kluczowe: triticale ; bread ; pastry ; technological value of flour ; extrusion ; net protein utilization ; antioxidative activity ; dietary fiber ; anti-nutritive substances
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 80.000
Praca afiliowana przez UP
5/21
Rok: 2017
Autorzy: Sylwia Mildner-Szkudlarz, Aleksander Siger, Artur Szwengiel, Krzysztof Przygoński, Elżbieta Wojtowicz, Renata Zawirska-Wojtasiak
Tytuł: Phenolic compounds reduce formation of Nε-(carboxymethyl)lysine and pyrazines formed by Maillard reactions in a model bread system
Źródło: Food Chem. - 2017, vol. 231, 15 September, s. 175-184, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 kwietnia 2017].
Angielskie słowa kluczowe: phenolic compounds ; bread ; Nε-(carboxymethyl)lysine (CML) ; available lysine losses ; pyrazines
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.946
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
6/21
Rok: 2016
Autorzy: Joanna Bajerska, Sylwia Mildner-Szkudlarz
Tytuł: The influence of bread enriched with bioactive components on body weight control, carbohydrate metabolism, and lipid profile
W: Bread and its fortification. Nutrition and health benefits / Ed. by Cristina M. Rosell, Joanna Bajerska, Aly F. El Sheikha.
Adres wydawniczy: Boca Raton : Taylor and Francis Group, 2016
Szczegóły: s. 355-372
ISBN: 978-1-4987-0156-3
Liczba arkuszy: 1,3
Polskie słowa kluczowe: pieczywo ; składniki bioaktywne ; kontrola masy ciała ; metabolizm lipidów ; gospodarka węglowodanowa
Angielskie słowa kluczowe: bread ; bioactive components ; Body Weight Control ; lipids metabolism ; carbohydrate metabolism
Charakt. formalna: ZRM
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
7/21
Rok: 2016
Autorzy: Joanna Stanisławska, Izabela Kurzawa
Tytuł: Spożycie pieczywa i produktów zbożowych w gospodarstwach domowych według grup społeczno-ekonomicznych w Polsce
Źródło: Stud. Pr. WNEiZ Uniw. Szczec. - 2016, nr 43/3, s. 391-401, il., bibliogr.
p-ISSN: 2450-7733 e-ISSN: 2300-4096
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 6 grudnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: pieczywo ; gospodarstwa domowe ; preferencje konsumpcyjne ; funkcja popytu
Angielskie słowa kluczowe: bread ; household ; consumer preferences ; demand function
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
8/21
Rok: 2013
Autorzy: Julita Reguła, Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Wartość odżywcza oraz indeks glikemiczny produktów zbożowych z dodatkiem suszu boczniaka ostrygowatego (Pleurotus ostreatus)
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2013, R. 20, nr 5 (90), s. 119-128, bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 kwietnia 2014].
Polskie słowa kluczowe: produkty zbożowe ; boczniak ostrygowaty ; Pleurotus ostreatus ; chleb ; wartość odżywcza ; indeks glikemiczny
Angielskie słowa kluczowe: cereal product ; oyster mushroom ; Pleurotus ostreatus ; bread ; nutritional value ; glycemic index
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.311
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
9/21
Rok: 2011
Autorzy: Alicja Kawka, Danuta Górecka
Tytuł: Functional properties of dietary fiber of wheat-barley bread
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2011, vol. 61, Suppl. 1, s.101-102
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Tytuł zeszytu: EuroFoodChem XVI Translating food chemistry into health benefits: Conference Proceedings Gdańsk 6th-8th July, 2011. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 2 sierpnia 2014].
Angielskie słowa kluczowe: dietary fiber ; functional properties ; whole barley flour ; starters ; bread
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
10/21
Rok: 2010
Autorzy: Elżbieta Goryńska-Goldmann
Tytuł: Importance of product features as the criterion of consumers' segmentation on the example of bread
Tytuł równoległy: Ważność cech produktu jako kryteria segmentacji konsumentów na przykładzie pieczywa
Źródło: Acta Sci. Pol., Oecon. - 2010, 9 (3), s. 85-92, il., bibliogr., abstr., streszcz.
p-ISSN: 1644-0757
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 23 stycznia 2018].
Polskie słowa kluczowe: sedymentacja ; cechy produktu ; konsument ; pieczywo
Angielskie słowa kluczowe: segmentation ; product features ; consumer ; bread
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
11/21
Rok: 2010
Autorzy: Elżbieta Goryńska-Goldmann
Tytuł: Tendencje zmian w konsumpcji pieczywa w Polsce
Źródło: Acta Sci. Pol., Oecon. - 2010, 9 (1), s. 73-86, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1644-0757
Uwagi: Publikacja dostępna również online na stronie czasopisma "Acta Scientiarum Polonorum. Oeconomia". - [Dostęp: 6 sierpnia 2019 r.].
Polskie słowa kluczowe: tendencje ; zmiany ; spożycie ; pieczywo ; gospodarstwa domowe
Angielskie słowa kluczowe: trends ; development ; consumption ; bread ; household
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
12/21
Rok: 2010
Autorzy: Elżbieta Goryńska-Goldmann
Tytuł: Standarization of the bakery goods
Tytuł równoległy: Normalizacja wyrobów piekarskich
Źródło: J. Agribus. Rural Dev. - 2010, 2 (16), s. 61-72, bibliogr., abstr., streszcz.
http://www.jard.edu.pl/pub/6_2_2010_pl.pdf
p-ISSN: 1899-5241 e-ISSN: 1899-5772
Uwagi: Publikacja dostępna online w dwóch wersjach językowych: polskiej i angielskiej [Dostęp: 23 stycznia 2018].
Polskie słowa kluczowe: normalizacja ; norma ; przedsiębiorstwa piekarskie ; klasyfikacja ; pieczywo
Angielskie słowa kluczowe: standarization ; norm ; bakery enterprises ; classification ; bread
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
13/21
Rok: 2010
Autorzy: Elżbieta Goryńska-Goldmann
Tytuł: Marketingowe implikacje zachowań konsumentów dla producentów pieczywa
W: Marketing w realiach współczesnego rynku. T. 1, Implikacje otoczenia rynkowego / red. nauk. Szczepan Figiel.
Adres wydawniczy: Warszawa : Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, 2010
Szczegóły: s. 13-20
ISBN: 978-83-208-1906-9
Polskie słowa kluczowe: implikacje ; zachowania konsumentów ; rynek ; pieczywo
Angielskie słowa kluczowe: implication ; consumer behaviour ; market ; bread
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
14/21
Rok: 2010
Autorzy: Alicja Kawka, Danuta Górecka
Tytuł: Porównanie składu chemicznego pieczywa pszenno-owsianego i pszenno-jęczmiennego z udziałem zakwasów fermentowanych starterem LV2
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2010, R. 17, nr 3 (70), s. 44-55, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 sierpnia 2014].
Polskie słowa kluczowe: otręby owsiane ; całoziarnowa mąka jęczmienna ; startery ; pieczywo ; skład chemiczny
Angielskie słowa kluczowe: oat bran ; whole-grain barley flour ; starters ; bread ; chemical components
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.157
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
15/21
Rok: 2010
Autorzy: Alicja Kawka
Tytuł: Współczesne trendy w produkcji piekarskiej - wykorzystanie owsa i jęczmienia jako zbóż niechlebowych
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2010, R. 17, nr 3 (70), s. 24-43, bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line na stronie czasopisma "Żywność. Nauka. Technologia. Jakość" [Dostęp: 11 marca 2011].
Polskie słowa kluczowe: zboża ; jęczmień ; owies ; wykorzystanie ; produkty zbożowe ; produkty owsiane ; produkty jęczmienne ; pieczywo ; asortyment ; wartość odżywcza ; skład chemiczny ; wartość energetyczna ; pieczywo pszenno-jęczmienne ; pieczywo pszenno-owsiane ; hipercholesterolemia ; wskaźnik glikemiczny
Angielskie słowa kluczowe: cereal ; oat product ; barley product ; bread ; chemical composition ; hypercholesterolemia ; glycaemic index
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.157
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
16/21
Rok: 2009
Autorzy: Alicja Kawka, Danuta Górecka
Tytuł: Porównanie składu chemicznego pieczywa wytwarzanego na kwasach fermentowanych kulturą starterową
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2009, t. 42, nr 3, s. 288-293, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 sierpnia 2014].
Polskie słowa kluczowe: całoziarnowa mąka jęczmienna ; otręby owsiane ; kultury starterowe ; pieczywo ; skład chemiczny
Angielskie słowa kluczowe: whole barley flour ; oat bran ; starters ; bread ; chemical components
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
17/21
Rok: 2009
Autorzy: Elżbieta Goryńska-Goldmann
Tytuł: Demographic changes and consumers behaviours on the bread merket
Tytuł równoległy: Zmiany demograficzne a zachowania konsumentów na rynku pieczywa
Źródło: J. Agribus. Rural Dev. - 2009, 4 (14), s. 59-69, il., bibliogr., abstr., streszcz.
http://www.jard.edu.pl/pub/5_4_2009_pl.pdf
p-ISSN: 1899-5241 e-ISSN: 1899-5772
Uwagi: Publikacja dostępna online w dwóch wersjach językowych: polskiej i angielskiej [Dostęp: 23 stycznia 2018].
Polskie słowa kluczowe: zachowania konsumentów ; zmiany demograficzne ; rynek ; pieczywo
Angielskie słowa kluczowe: consumers behaviours ; demogr aphic changes, ; market ; bread
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
18/21
Rok: 2009
Autorzy: Agnieszka Waśkiewicz, Marian Kostecki, Karol Kotowski, Piotr Goliński
Tytuł: Ochratoksyna A w pieczywie
W: Żywność regionalna i tradycyjna - aspekty surowcowe, technologiczne i ekonomiczne : Materiały na Międzynarodową Konferencję Naukowo-Promocyjną, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski, Olsztyn 25-26.11.2009 r. / [Kom. red.: Antoni Jarczyk, Jerzy Borowski, Joanna Klepacka, Elżbieta Tońska, Jadwiga Spiel].
Adres wydawniczy: Olsztyn : Uniwersytet Warmińsko-Mazurski, 2009
Szczegóły: s. 69-73, il., bibliogr.
Polskie słowa kluczowe: pieczywo ; zanieczyszczenia żywności ; mikotoksyny ; ochratoksyna A
Angielskie słowa kluczowe: bread ; mycotoxins ; ochratoxin A
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
19/21
Rok: 2008
Autorzy: Alicja Kawka, Danuta Górecka, Agnieszka Budna, Patrycja Duda
Tytuł: Jakość pieczywa pszenno-owsianego otrzymanego na zakwasach owsianych fermentowanych kulturami starterowymi
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2008, t. 41, nr 3, s. 604-609, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Polskie słowa kluczowe: otręby owsiane ; kultury starterowe ; pieczywo ; błonnik pokarmowy
Angielskie słowa kluczowe: oat bran ; starter culture ; bread ; dietary fibre
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
20/21
Rok: 2007
Autorzy: Ewa Flaczyk, Danuta Górecka, Joanna Kobus, Krystyna Szymandera-Buszka
Tytuł: Porównanie częstotliwości spożycia przetworów zbożowych wsród osób młodych i starszych
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2007, R. 34, nr 1/2, s. 766-771, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: ludzie młodzi ; ludzie starsi ; pieczywo ; przetwory zbożowe ; częstotliwość spożycia
Angielskie słowa kluczowe: young people ; elder people ; bread ; cereal products ; frequency of consumption
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 2.000
Praca afiliowana przez UP
21/21
Rok: 2005
Autorzy: Alicja Kawka
Tytuł: Jakość i skład chemiczny pieczywa z udziałem wysokobłonnikowego produktu jęczmiennego
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2005, t. 38, supl., s. 147-152, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Żywność, żywienie - nowe wyzwania", Białystok, 23-24 czerwca 2005
Polskie słowa kluczowe: pieczywo ; skład chemiczny ; jakość ; jęczmień ; preparaty wysokobłonnikowe ; błonnik pokarmowy ; wartość energetyczna ; beta-glukany
Angielskie słowa kluczowe: bread ; barley product ; high-fiber preparations ; fiber ; beta-glucan ; energy value
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP