logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: ANTIOXIDANTS
Liczba odnalezionych rekordów: 91



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/91
Rok: 2019
Autorzy: Agnieszka Bilska, Joanna Kobus-Cisowska, Dominik Kmiecik, Bożena Danyluk, Ryszard Kowalski, Daria Szymanowska, Anna Gramza-Michałowska, Oskar Szczepaniak
Tytuł: Cholinesterase inhibitory activity, antioxidative potential and microbial stability of innovative liver pâté fortified with rosemary extract (Rosmarinus officinalis)
Źródło: Electron. J. Biotechnol. [Dokument elektroniczny]. - 2019, vol. 40, s. 22-29, il., bibliogr., abstr.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0717345819300132
p-ISSN: 0717-3458
Angielskie słowa kluczowe: animal fat ; antioxidants ; cholinesterase ; essential oils ; liver pâté ; peroxide value ; rapeseed oil ; rosemary extract ; Rosmarinus officinalis ; TBARS
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.040
Punktacja MNiSW: 70.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/91
Rok: 2019
Autorzy: A. Rastogi, M. Zivcak, D. K. Tripathi, S. Yadav, H. M. Kalaji, M. Brestic
Tytuł: Phytotoxic effect of silver nanoparticles in Triticum aestivum : Improper regulation of photosystem I activity as the reason for oxidative damage in the chloroplast
Źródło: Photosynthetica. - 2019, vol. 57, iss. 1, s. 209-216, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0300-3604 e-ISSN: 1573-9058
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 8 stycznia 2019].
Polskie słowa kluczowe: przeciwutleniacze ; fluorescencja chlorofilu ; test JIP
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; chlorophyll fluorescence ; JIP test
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.740
Punktacja MNiSW: 70.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
3/91
Rok: 2018
Autorzy: Marianna Raczyk, Anja Bonte, Bertrand. Matthäus, Magdalena Rudzińska
Tytuł: Impact of added phytosteryl/phytostanyl fatty acid esters on chemical parameters of margarines upon heating and pan-frying
Źródło: Eur. J. Lipid Sci. Technol. - 2018, vol. 120, 2, art. no. 1700281, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1438-7697 e-ISSN: 1438-9312
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 kwietnia 2018].
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; enriched margarine ; oxidative stability ; phytosteryl fatty acid esters ; volatiles
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.852
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
4/91
Rok: 2018
Autorzy: Piotr Robakowski, Emilia Pers-Kamczyc, Ewelina Ratajczak, Peter A. Thomas, Zi-Piao Ye, Mariola Rabska, Grzegorz Iszkuło
Tytuł: Photochemistry and antioxidative capacity of female and male Taxus baccata L. acclimated to different nutritional environments
Źródło: Front. Plant Sci. - 2018, vol. 9, art. 742, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1664-462X
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 9 maja 2019].
Angielskie słowa kluczowe: apparent electron transportation rate ; carotenoids ; chlorophyll a fluorescence ; dioecious plants ; antioxidants ; English yew ; photosynthesis
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.106
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
5/91
Rok: 2018
Autorzy: Mohamed Naser Helaly, Nabil Ibrahim El-Sheery, Hanan El-Hoseiny, Anshu Rastogi, Hazem M. Kalaji, Magdalena Zabochnicka-Świątek
Tytuł: Impact of treated wastewater and salicylic acid on physiological performance, malformation and yield of two mango cultivars
Źródło: Sci. Hortic. - 2018, vol. 233, s. 159-177, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0304-4238
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 8 stycznia 2019].
Polskie słowa kluczowe: ścieki ; Mangifera indica ; zniekształcenie ; przeciwutleniacze ; kwas salicylowy
Angielskie słowa kluczowe: wastewater ; Mangifera indica ; malformation ; antioxidants ; salicylic acid
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.760
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
6/91
Rok: 2018
Autorzy: Iwona Golak-Siwulska, Alina Kałużewicz, Tomasz Spiżewski, Krzysztof Sobieralski
Tytuł: Zawartość związków biologicznie aktywnych w grzybach jadalnych dziko rosnących
Źródło: Sylwan. - 2018, R. 162, nr 3, s. 238-247, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0039-7660
Angielskie słowa kluczowe: edible mushrooms ; health-promoting substances ; polysaccharides ; antioxidants ; polyphenols
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.623
Praca afiliowana przez UP
7/91
Rok: 2017
Autorzy: Monika Szulińska, Marta Stępień, Matylda Kręgielska-Narożna, Joanna Suliburska, Damian Skrypnik, Monika Bąk-Sosnowska, Magdalena Kujawska-Łuczak, Małgorzata Grzymisławska, Paweł Bogdański
Tytuł: Effects of green tea supplementation on inflammation markers, antioxidant status and blood pressure in NaCl-induced hypertensive rat model
Źródło: Food Nutr. Res. - 2017, vol. 61, iss. 1, art. no. 1295525, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1654-6628 e-ISSN: 1654-661X
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 października 2017].
Angielskie słowa kluczowe: diet supplementation ; hypertension ; inflammatory status ; antioxidants ; oxidative stress
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.086
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
Adres url:
DOI:
8/91
Rok: 2017
Autorzy: Jaroslaw Czubinski, Krzysztof Dwiecki
Tytuł: A review of methods used for investigation of protein-phenolic compound interactions
Źródło: Int. J. Food Sci. Technol. - 2017, vol. 52, iss. 3, s. 573-585, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0950-5423
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 kwietnia 2017].
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; bioavailability ; covalent bonds ; noncovalent bonds ; protein-polyphenol complexes ; spectroscopic methods
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.383
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
9/91
Rok: 2017
Autorzy: Marzanna Hęś, Artur Szwengiel, Krzysztof Dziedzic, Joanna Le Thanh-Blicharz, Dominik Kmiecik, Danuta Górecka
Tytuł: The effect of buckwheat hull extract on lipid oxidation in frozen-stored meat products
Źródło: J. Food Sci. - 2017, vol. 82, no. 4, s. 882-889, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0022-1147 e-ISSN: 1750-3841
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 1 sierpnia 2017].
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; buckwheat hull ; lipid oxidation ; meat
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.018
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
10/91
Rok: 2017
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Andrzej Sidor, Bartosz Kulczyński
Tytuł: Berries as a potential anti-influenza factor - A review
Źródło: J. Funct. Foods. - 2017, vol. 37, s. 116-137, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1756-4646
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 24 marca 2018].
Angielskie słowa kluczowe: berry fruits ; polyphenols ; polysaccharides ; antioxidants ; influenza ; immunity
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.470
Punktacja MNiSW: 45.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
11/91
Rok: 2017
Autorzy: Joanna Kobus-Cisowska, Ewa Flaczyk, Dominik Kmiecik, Anna Gramza-Michałowska, Bartosz Kulczyński, Paweł Juszczak
Tytuł: Applicability of asparagus (Asparagus officinalis L.) as a component of meatloaf
Tytuł równoległy: Możliwość zastosowania szparagów (Asparagus officinalis L.) jako składnika pieczeni rzymskiej
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2017, t. 11, z. 1, s. 87-96, il., bibliogr., abstr., streszcz.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_11_8.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: przeciwutleniacze ; szparagi ; polifenole ; mięso ; pieczeń rzymska ; aktywność chelatująca
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; asparagus ; polyphenols ; meat ; meatloaf ; chelating activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
12/91
Rok: 2017
Autorzy: Danuta Górecka, Marzanna Hęś, Anna Stachecka, Krzysztof Dziedzic
Tytuł: Produkty zbożowe źródło składników prozdrowotnych
Źródło: Przem. Spoż. - 2017, t. 71, 1, s. 30-33, il.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: produkty zbożowe ; błonnik pokarmowy ; fitoestrogeny ; przeciwutleniacze ; spożycie
Angielskie słowa kluczowe: cereal products ; dietary fiber ; phytoestrogens ; antioxidants ; consumption
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
13/91
Rok: 2016
Autorzy: Patrycja Komolka, Danuta Górecka, Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Jędrusek-Golińska, Krzysztof Dziedzic, Katarzyna Waszkowiak
Tytuł: Sensory qualities of pastry products enriched with dietary fiber and polyphenolic substances
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2016, 15 (2), s. 161-170, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 14 lipca 2016].
Polskie słowa kluczowe: QDA ; akceptacja soryczna ; inulina ; błonnik pokarmowy ; przeciwutleniacze
Angielskie słowa kluczowe: QDA ; sensory acceptance ; inulin ; dietary fiber ; antioxidants
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
14/91
Rok: 2016
Autorzy: K. Stuper-Szablewska, D. Kurasiak-Popowska, J. Nawracała, J. Perkowski
Tytuł: Study of metabolite profiles in winter wheat cultivars induced by Fusarium infection
Źródło: Cereal Res. Commun. - 2016, vol. 44, no. 4, s. 572-584, il., bibliogr.
p-ISSN: 0133-3720 e-ISSN: 1788-9170
Polskie słowa kluczowe: antyoksydanty ; Fusarium graminearum ; Fusarium culmorum
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; Fusarium graminearum ; Fusarium culmorum ; mycotoxins ; phenolic acids
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.496
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
15/91
Rok: 2016
Autorzy: Krzysztof Dwiecki, Łukasz Tomczyk, Małgorzata Nogala-Kałucka, Krzysztof Polewski
Tytuł: Novel method of propyl gallate determination in rapeseed oil using CdSe/ZnS quantum dots
Źródło: Eur. J. Lipid Sci. Technol. - 2016, vol. 118, 11, s. 1788-1794, il., bibliogr.
p-ISSN: 1438-7697 e-ISSN: 1438-9312
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 14 listopada 2016].
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; fluorescence ; propyl gallate ; quantum dots ; rapeseed oil
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.145
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
16/91
Rok: 2016
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Joanna Kobus-Cisowska, Dominik Kmiecik, Józef Korczak, Barbara Helak, Krzysztof Dziedzic, Danuta Górecka
Tytuł: Antioxidative potential, nutritional value and sensory profiles of confectionery fortified with green and yellow tea leaves (Camellia sinensis)
Źródło: Food Chem. - 2016, vol. 211, 15 November, s. 448-454, il., bibliogr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 sierpnia 2016].
Angielskie słowa kluczowe: tea ; Camellia sinensis ; yellow tea ; green tea ; antioxidants ; fiber ; lipids ; oxidation
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.529
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
17/91
Rok: 2016
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Dominik Kmiecik
Tytuł: Functional aspects of antioxidants in traditional food
W: Functional properties of traditional foods / Ed. Kristberg Kristbergsson, Semih Ötles.
Adres wydawniczy: New York : Springer Science+Business Media, 2016
Seria: Integrating Food Science and Engineering Knowledge Into the Food Chain ; vol.12
Szczegóły: s. 3-7, bibliogr.
ISBN: 978-1-4899-7660-4
Liczba arkuszy: 0,4
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; bioactive components ; polyphenols ; food
Charakt. formalna: ZRM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
DOI:
18/91
Rok: 2016
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Goji berry (Lycium barbarum): a composition and health effects - a review
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2016, vol. 66, no. 2, s. 67-75, il., bibliogr.
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 sierpnia 2016].
Angielskie słowa kluczowe: Goji berry ; Lycium barbarum ; bioactive compounds ; antioxidants ; polyphenols ; health benefits
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.276
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
19/91
Rok: 2016
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Potencjał prozdrowotny owoców i kwiatów głogu
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2016, t. 97, nr 1, s. 24-28, bibliogr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 sierpnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: głóg ; przeciwutleniacze ; właściwości prozdrowotne
Angielskie słowa kluczowe: hawthorn ; antioxidants ; health promoting properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
20/91
Rok: 2015
Autorzy: Kamila Dmochowska-Ślęzak, Karol Giejdasz, Monika Fliszkiewicz, Krystyna Żółtowska
Tytuł: Variations in antioxidant defense during the development of the solitary bee Osmia bicornis
Źródło: Apidologie. - 2015, vol. 46, iss. 4, s. 432-444, il., bibliogr.
p-ISSN: 0044-8435 e-ISSN: 1297-9678
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 20 sierpnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: antyoksydanty ; owady zapylające ; Osmia bicornis
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; pollinating insects ; insects ; metabolism ; enzymes ; development
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.655
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
21/91
Rok: 2015
Autorzy: M. Zielińska-Dawidziak, A. Siger, J. Czubiński, P. Kachlicki
Tytuł: Antioxidants formation in lupin sprouts germinated in stress condition
W: Developing lupin crop into a major and sustainable food and feed source : Proceedings of the XIV International Lupin Conference, Milan, Italy, 21-26 June 2015 / Ed. Jessica Capraro, Marcello Duranti, Chiara Magni, Alessio Scarafoni.
Adres wydawniczy: [Milano] : [b.w.], 2015
Szczegóły: s. 108, bibliogr.
ISBN: 9788890598944
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; iron ; lupin sprouts
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
22/91
Rok: 2015
Autorzy: M. Zielińska-Dawidziak, K. Dwiecki, K. Lewko
Tytuł: Generation of reactive oxygen species in lupin sprouts germinated in abiotic stress condition
W: Developing lupin crop into a major and sustainable food and feed source : Proceedings of the XIV International Lupin Conference, Milan, Italy, 21-26 June 2015 / Ed. Jessica Capraro, Marcello Duranti, Chiara Magni, Alessio Scarafoni.
Adres wydawniczy: [Milano] : [b.w.], 2015
Szczegóły: s. 109, bibliogr.
ISBN: 9788890598944
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; iron ; lupin sprouts
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
23/91
Rok: 2015
Autorzy: Anna Michalska, Grzegorz Łysiak
Tytuł: Bioactive compounds of blueberries : post-harvest factors influencing the nutritional value of products
Źródło: Int. J. Mol. Sci. - 2015, vol. 16, iss. 8, s. 18642-18663, il., bibliogr.
p-ISSN: 1661-6596 e-ISSN: 1422-0067
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 26 marca 2018].
Polskie słowa kluczowe: antyoksydanty ; suszenie ; dojrzałość owoców ; polifenole ; przetwórstwo owoców ; jakość ; przechowywanie ; Vaccinium
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; drying ; maturity ; polyphenols processing ; quality ; storage ; Vaccinium
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.257
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
24/91
Rok: 2015
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Awokado wartość żywieniowa
Źródło: Przem. Spoż. - 2015, t. 69, 11, s. 33-35, il., bibliogr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: awokado ; przeciwutleniacze ; właściwości prozdrowotne
Angielskie słowa kluczowe: avocado ; antioxidants ; health promoting properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
25/91
Rok: 2015
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Noni - tropikalny owoc o wysokim potencjale prozdrowotnym
Źródło: Przem. Spoż. - 2015, t. 69, 6, s. 35-37, il., bibliogr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: owoce noni ; przeciwutleniacze ; właściwości prozdrowotne
Angielskie słowa kluczowe: noni fruit ; antioxidants ; health promoting properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
26/91
Rok: 2015
Autorzy: Krzysztof Dwiecki, Grażyna Neunert, Małgorzata Nogala-Kałucka, Krzysztof Polewski
Tytuł: Fluorescence quenching studies on the interaction of catechin-quinone with CdTe quantum dots. Mechanism elucidation and feasibility studies
Źródło: Spectroc. Acta Pt. A-Molec. Biomolec. Spectr. - 2015, vol. 149, s. 523-530, il., bibliogr.
p-ISSN: 1386-1425
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 22 października 2015].
Polskie słowa kluczowe: kropki kwantowe ; fluorescencja ; antyoksydanty
Angielskie słowa kluczowe: quantum dots ; fluorescence ; antioxidants
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.653
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
27/91
Rok: 2014
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka, Marzanna Hęś, Katarzyna Waszkowiak, Anna Jędrusek-Golińska
Tytuł: Thiamine losses during storage of pasteurised and sterilized model systems of minced chicken meat with addition of fresh and oxidized fat, and antioxidants
Tytuł równoległy: Straty tiaminy podczas przechowywania pasteryzowanych i sterylizowanych modelowych układów mielonego mięsa drobiowego z dodatkiem świeżego i utlenionego tłuszczu oraz przeciwutleniaczy
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2014, 13 (4), s. 393-401, bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 14 stycznia 2015].
Polskie słowa kluczowe: procesy termiczne ; mięso drobiowe ; tiamina ; przeciwutleniacze
Angielskie słowa kluczowe: thermal processing ; chicken meat ; thiamine ; antioxidants
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
28/91
Rok: 2014
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Magdalena Człapka-Matyasik
Tytuł: Bioaktywne składniki żywności o działaniu hipotensyjnym w dietoterapii nadciśnienia tętniczego
W: Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego / Pod red. Joanny Gromaszkiej-Ostrowskiej.
Adres wydawniczy: Warszawa : Oficyna Wydawniczo-Poligraficzna ADAM, 2014
Szczegóły: s. 115-132, bibliogr.
ISBN: 978-83-7821-100-6
Liczba arkuszy: 1,43
Polskie słowa kluczowe: nadciśnienie tętnicze ; przeciwutleniacze ; składniki bioaktywne ; żywność
Angielskie słowa kluczowe: hypertension ; antioxidants ; bioactive compounds ; food
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
29/91
Rok: 2014
Autorzy: Joanna Kobus-Cisowska, Ewa Flaczyk, Magdalena Rudzińska, Dominik Kmiecik
Tytuł: Antioxidant properties of extracts from Ginkgo biloba leaves in meatballs
Źródło: Meat Sci. - 2014, vol. 97, iss. 2, s. 174-180, il., bibliogr.
p-ISSN: 0309-1740
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 26 stycznia 2015].
Polskie słowa kluczowe: ekstrakt z miłorzębu ; utlenianie tłuszczy ; utlenianie cholesterolu ; pochodne utlenione cholesterolu ; przeciwutleniacze ; mięso
Angielskie słowa kluczowe: Ginkgo biloba leaf extracts ; lipid oxidation ; cholesterol oxidation ; cholesterol oxidation products ; antioxidants ; meat
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.615
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
30/91
Rok: 2014
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Kompleks polisacharydowy jagód Goji (Lycium barbarum) jako element fitoterapii - przegląd literatury
Źródło: Postępy Fitoter. - 2014, nr 4, s. 247-251, bibliogr.
p-ISSN: 1509-8699 e-ISSN: 1731-2477
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 29 września 2015].
Angielskie słowa kluczowe: Goji berry ; Lycium barbarum ; antioxidants ; polysaccharides complex ; health promoting properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
Adres url:
31/91
Rok: 2014
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka
Tytuł: Studia nad stabilnością tiaminy w obecności wybranych produktów tłuszczowych i przeciwutleniaczy
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2014. - 104 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
Seria: Rozprawy Naukowe. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ISSN 1896-1894, 471
ISBN: 978-83-7160-747-9
Liczba arkuszy: 6,5
Polskie słowa kluczowe: chlorowodorek tiaminy ; oleje roślinne ; kwasy tłuszczowe ; przeciwutleniacze ; hydrolizaty białkowe ; stabilność oksydacyjna
Angielskie słowa kluczowe: thiamine hydrochloride ; oils ; fatty acids ; antioxidants ; protein hydrolysate ; oxidative stability
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
32/91
Rok: 2014
Autorzy: Joanna Kobus-Cisowska, Ewa Flaczyk, Marzanna Hęś, Dominik Kmiecik, Małgorzata Kobus-Moryson, Monika Przeor
Tytuł: Ocena aktywności przeciwutleniającej prób kakao dostępnego na rynku
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2014, t. 95, nr 1, s. 138-142, bibliogr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 28 stycznia 2015].
Polskie słowa kluczowe: kakao ; przeciwutleniacze ; wolne rodniki ; polifenole
Angielskie słowa kluczowe: cocoa ; antioxidants ; free radicals ; polyphenols
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 7.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
33/91
Rok: 2014
Autorzy: Marek Siwulski, Krzysztof Sobieralski, Iwona Sas-Golak
Tytuł: Wartość odżywcza i prozdrowotna grzybów występujących w polskich lasach
Źródło: Sylwan. - 2014, R. 158, nr 2, s. 151-160, bibliogr.
p-ISSN: 0039-7660
Polskie słowa kluczowe: grzyby jadalne ; grzyby lecznicze ; substancje biologicznie czynne ; polisacharydy ; antyoksydanty
Angielskie słowa kluczowe: edible mushrooms ; medicinal mushrooms ; bioactive substances ; polysaccharides ; antioxidants
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.322
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
34/91
Rok: 2013
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Józef Korczak
Tytuł: Oxygen radical absorbance capacity of selected food products
Tytuł równoległy: Zdolność wiązania rodników tlenowych (ORAC) przez składniki wybranych produktów spożywczych
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2013, 12 (2), s. 175-180, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 stycznia 2015].
Polskie słowa kluczowe: przeciwutleniacze ; zdolność wiązania rodników tlenowych ; owoce ; herbata ; polifenole
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; oxygen radical absorbance capacity ; fruits ; tea ; polyphenols
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
35/91
Rok: 2013
Autorzy: Andrzej Sidor, Anna Gramza-Michałowska, Józef Korczak, Monika Przeor
Tytuł: Antioxidant potential of black chokeberry fruits juice (Aronia melanocarpa) stabilized with cinnamon extract (Cinnamonum verum)
W: Current trends in commodity science : 12th IComSC'13, 16th-19th September 2013, Poznań, Poland, Book of abstracts / Ed. Daniela Gwiazdowska i Katarzyna Kluczyńska.
Adres wydawniczy: Poznań : Poznań University of Economics. Faculty of Commodity Science, 2013
Szczegóły: s. 134
ISBN: 978-83-911169-3-7
Uwagi: 12th International Commodity Science Conference. Current Trends in Commodity Science, Poznań University of Economics, 16th-19th September 2013.
Angielskie słowa kluczowe: chokeberry juice ; antioxidants ; antiradical activity ; photochemiluminescence
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
36/91
Rok: 2013
Autorzy: Sylwia Mildner-Szkudlarz, Joanna Bajerska, Renata Zawirska, Danuta Górecka
Tytuł: White grape pomace as a source of dietary fibre and polyphenols and its effect on physical and nutraceutical characteristics of wheat biscuits
Źródło: J. Sci. Food Agric. - 2013, vol. 93, iss. 2, s. 389-395, bibliogr.
p-ISSN: 0022-5142
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 listopada 2013].
Angielskie słowa kluczowe: white grape pomace ; wheat biscuits ; farinograph ; phenolic compounds ; dietary fibre ; texture analysis ; antioxidants ; sensory
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.879
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
37/91
Rok: 2013
Autorzy: Katarzyna Waszkowiak
Tytuł: Lignany - funkcjonalny składnik żywności
Źródło: Przem. Spoż. - 2013, t. 67, 6, s. 34-37, il., bibliogr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: lignany ; fitoestrogeny ; przeciwutleniacze
Angielskie słowa kluczowe: lignans ; phytoestrogens ; antioxidants
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
38/91
Rok: 2013
Autorzy: Adrian Czerniak, Tomasz Jankowski
Tytuł: Mikrokapsułkowanie α-tokoferolu wewnątrz komórek drożdży Saccharomyces cerevisiae
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2013, R. 21, nr 6 (91), s. 151-164, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 grudnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: przeciwutleniacze ; mikrokapsułkowanie ; witamina E ; Saccharomyces cerevisiae ; RSM
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; vitamin E ; Saccharomyces cerevisiae ; microencapsulation ; RSM
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.311
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
39/91
Rok: 2012
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Danuta Górecka, Krzysztof Dziedzic, Józef Korczak, Barbara Helak, Magdalena Człapka-Matyasik
Tytuł: Novel food products enriched with plant additives
W: 16th World Congress of Food Science and Technology (IUFoST) : August 05-09, 2012 Foz do Iguacu, Parana-Brazil, Final program and abstracts.
Adres wydawniczy: [Parana] : [b.w.], [2012]
Szczegóły: [1 s.]
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; DPPH ; ABTS ; phenolics ; antiradical activity ; tea ; Camellia sinensis ; bakery products
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
40/91
Rok: 2012
Autorzy: Zofia Zaborowska, Krzysztof Przygoński, Agnieszka Bilska
Tytuł: Antioxidative effect of thyme (Thymus vulgaris in sunflower oil
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2012, 11 (3), s. 283-291, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 lutego 2016].
Polskie słowa kluczowe: ekstrakt tymianku ; antyoksydanty ; utlenianie ; olej słonecznikowy
Angielskie słowa kluczowe: thyme extract ; antioxidants ; oxidation ; sunflower oil
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
41/91
Rok: 2012
Autorzy: Agnieszka Drożdżyńska, Krzysztof Dziedzic, Alicja Kośmider, Katarzyna Leja, Katarzyna Czaczyk, Danuta Górecka
Tytuł: Application of Fast Liquid Chromatography for antioxidants analysis
Tytuł równoległy: Wykorzystanie techniki szybkiej chromatografii cieczowej do analizy antyoksydantów
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2012, 11 (1), s. 19-25, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 lutego 2015].
Polskie słowa kluczowe: szybka chromatografia cieczowa ; antyoksydanty
Angielskie słowa kluczowe: Fast Liquid Chromatography ; antioxidants
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
42/91
Rok: 2012
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Artur Szwengiel, Małgorzata Lasik, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Zastosowanie obróbki enzymatyczno-mikrobiologicznej w kształtowaniu zawartości związków biologicznie aktywnych w wybranych nasionach roślin strączkowych
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2012, t. 45, nr 3, s. 431-537, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 lutego 2016].
Polskie słowa kluczowe: polifenole ; aktywność przeciwutleniająca ; przeciwutleniacze ; obróbka enzymatyczno-mikrobiologiczna ; rośliny strączkowe
Angielskie słowa kluczowe: poliphenols ; antioxidant activity ; antioxidants ; enzymatic and microbial treatment ; leguminous plants
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
43/91
Rok: 2012
Autorzy: A. Kałużewicz, A. Gliszczyńska-Świgło, I. Klimczak, J. Lisiecka, B. Tyrakowska, M. Knaflewski
Tytuł: The influence of short-term storage on the content of flavonoids and vitamin C in broccoli
Źródło: Eur. J. Hortic. Sci. - 2012, vol. 77, iss. 3, s. 137-143, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1611-4426 e-ISSN: 1611-4434
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 16 stycznia 2018].
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; Brassica oleracea var. italica ; storage
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.381
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
44/91
Rok: 2012
Autorzy: Aleksander Siger, Jaroslaw Czubinski, Piotr Kachlicki, Krzysztof Dwiecki, Eleonora Lampart-Szczapa, Malgorzata Nogala-Kalucka
Tytuł: Antioxidant activity and phenolic content in three lupin species
Źródło: J. Food Compos. Anal. - 2012, vol. 25, iss. 2, s. 190-197, il., bibliogr.
p-ISSN: 0889-1575
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 kwietnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: łubin ; związki fenolowe ; przeciwutleniacze
Angielskie słowa kluczowe: lupin ; phenolic compounds ; antioxidants
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.088
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
45/91
Rok: 2012
Autorzy: Andrzej Sidor, Józef Korczak, Anna Gramza-Michalowska, M. Czlapka-Matyasik, Joanna Kobus-Cisowska, Dominik Kmiecik
Tytuł: The changes of antioxidant potential of bakery product rich in bioactive compounds
W: Proceedings. Science and Technology Innovation for Healthy Cereals and Oils : 14th ICC Cereal and Bread Congress and Forum on Fats and Oils, August 6-9, 2012, Beijing, China.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], [2012]
Szczegóły: s. 237
Angielskie słowa kluczowe: phenolics ; antioxidants ; DPPH ; ABTS ; bakery products
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
46/91
Rok: 2012
Autorzy: Joanna Skręty, Anna Gramza-Michałowska, Andrzej Sidor
Tytuł: Chemiluminescence - a modern tool to assess the antioxidant activity plant extract
Tytuł równoległy: Chemiluminescencja - nowoczesne narzędzie oceny aktywności przeciwutleniającej ekstraktóe roślinnych
W: Rozwój aparatury i prac naukowo badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz analityce : VIII Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Łomża, 23-25.05.2012 r. / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2012
Szczegóły: s. 18-19
Polskie słowa kluczowe: chemiluminescencja ; przeciwutleniacze ; analiza składników żywności
Angielskie słowa kluczowe: chemiluminescence ; antioxidants ; analysis of components of food
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
47/91
Rok: 2011
Autorzy: J. Kobus-Cisowska, E. Flaczyk, D. Kmiecik, A. Gramza-Michałowska, J. Korczak
Tytuł: Antioxidant effect of bioactive compounds of extracts from Theobroma cacao
W: 12th ASEAN Food Conference 2011 "Food Innovation: Key to Creative Economy" : 16 -18 June, 2011, BITEC Bangna, Bangkok, Thailand, Book of abstracts.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2011
Szczegóły: s. 128
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; Theobroma cacao ; Morus alba ; Camellia sinensis ; fat substrate
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
48/91
Rok: 2011
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Dominik Kmiecik, Joanna Kobus-Cisowska, Józef Korczak, Beata Kujawiak-Naglak
Tytuł: Cranberry enriched beverages as dietary antioxidants source
W: 12th ASEAN Food Conference 2011 "Food Innovation: Key to Creative Economy" : 16 -18 June, 2011, BITEC Bangna, Bangkok, Thailand, Book of abstracts.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2011
Szczegóły: s. 130
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; antiradical ; cranberry ; Vaccinium oxycoccus ; tincture
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
49/91
Rok: 2011
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Małgorzata Lasik, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Wpływ obróbki mikrobiologicznej na zawartość związków biologicznie aktywnych w wybranych nasionach roślin strączkowych
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2011, t. 44, nr 3, s. 951-956, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 lutego 2016].
Polskie słowa kluczowe: polifenole ; aktywność przeciwutleniająca ; przeciwutleniacze ; fermentacja mlekowa ; rośliny strączkowe
Angielskie słowa kluczowe: poliphenols ; antioxidant activity ; antioxidants ; lactic fermentation ; leguminous plants
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
50/91
Rok: 2011
Autorzy: Sylwia Mildner-Szkudlarz, Renata Zawirska-Wojtasiak, Joanna Bajerska
Tytuł: The fate of volatile markers of baking process during the storage of bakery foods
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2011, vol. 61, Suppl.1, s. 122
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Tytuł zeszytu: EuroFoodChem XVI Translating food chemistry into health benefits: Conference Proceedings Gdańsk 6th-8th July, 2011. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 23 listopada 2017].
Angielskie słowa kluczowe: volatile compounds ; oxidation ; biscuits ; antioxidants
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
51/91
Rok: 2011
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Julita Reguła, Barbara Stachowiak, Brabara Musioł
Tytuł: Ocena zmian wskaźników potencjału przeciwutleniającego wybranych warzyw poddanych obróbce technologicznej
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2011, t. 92, nr 4, s. 855-858, il., bibliogr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 lutego 2016].
Polskie słowa kluczowe: surówki warzywne ; przeciwutleniacze ; ABTS+ ; DPPH ; FRAP ; siła redukująca
Angielskie słowa kluczowe: vegetable salads ; antioxidants ; ABTS+ ; DPPH ; FRAP ; reducing power
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
52/91
Rok: 2011
Autorzy: Marzanna Hęś, Martyna Jeżewska, Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Wpływ dodatków przeciwutleniających na wybrane wskaźniki wartości odżywczej mięsa suszonego
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2011, R. 18, nr 5 (78), s. 94-106, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 sierpnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: mięso ; liofilizacja ; utlenianie lipidów ; przeciwutleniacze ; wartość odżywcza
Angielskie słowa kluczowe: meat ; lyophilization ; oxidation of lipids ; antioxidants ; nutritive value
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.155
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
53/91
Rok: 2010
Autorzy: Sylwia Mildner-Szkudlarz, Renata Zawirska-Wojtasiak, Michał Gośliński
Tytuł: Phenolic compounds from winemaking waste and its antioxidant activity towards oxidation of rapeseed oil
Źródło: Int. J. Food Sci. Technol. - 2010, vol. 45, iss. 11, s. 2272-2280, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0950-5423
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 7 czerwca 2019].
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; grape marc ; lipid oxidation ; phenolic compounds ; volatile compounds
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.223
Punktacja MNiSW: 27.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
54/91
Rok: 2010
Autorzy: Marzena Gawrysiak-Witulska, Aleksander Siger, Jolanta Wawrzyniak, Małgorzata Nogala-Kałucka
Tytuł: Niewłaściwe przechowywanie nasion rzepaku - wpływ na zawartość natywnych przeciwutleniaczy
Tytuł równoległy: Improper canola seed storage - an influence on the native antioxidant content
W: Rośliny oleiste : XXX Konferencja Naukowa, Poznań 16-17.03.2010, Streszczenia.
Adres wydawniczy: [Poznań] : [Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin], 2010
Szczegóły: s. 170-172
Polskie słowa kluczowe: rzepak ; przechowywanie ; przeciwutleniacze
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed ; storage conditions ; antioxidants
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
55/91
Rok: 2009
Autorzy: Marzanna Hęś, Anna Gramza-Michałowska, Krystyna Szymandera-Buszka
Tytuł: Wpływ wybranych metod ogrzewania oraz zamrażalniczego przechowywania na utlenianie się lipidów w produktach mięsnych z dodatkiem przeciwutleniaczy
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2009, t. 42, nr 3, s. 455-459, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 29 sierpnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: obróbka termiczna ; utlenianie lipidów ; przeciwutleniacze ; produkty mięsne ; przechowywanie
Angielskie słowa kluczowe: thermal treatment ; lipid oxidation ; antioxidants ; meat products ; storage
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
56/91
Rok: 2009
Autorzy: Dominik Kmiecik, Józef Korczak, Magdalena Rudzińska, Anna Gramza-Michałowska, Marzanna Hęś
Tytuł: Stabilization of phytosterols in rapeseed oil by natural antioxidants during heating
Źródło: Eur. J. Lipid Sci. Technol. - 2009, vol. 111, 11, s. 1124-1132, il., bibliogr.
p-ISSN: 1438-7697 e-ISSN: 1438-9312
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line w ramach konsorcjum Wiley-Blackwell
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; smażenie ; fitosterole ; oksyfitosterole ; przeciwutleniacze naturalne
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; heating ; oxyphytosterols ; phytosterols ; refined rapeseed oil
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.831
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
57/91
Rok: 2009
Autorzy: S. Mildner-Szkudlarz, R. Zawirska-Wojtasiak, W. Obuchowski, M. Gośliński
Tytuł: Evaluation of antioxidant activity of green tea extract and its effect on the biscuits lipid fraction oxidative stability
Źródło: J. Food Sci. - 2009, vol. 74, no. 8, s. 362-370, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0022-1147 e-ISSN: 1750-3841
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 6 czerwca 2019].
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; biscuits ; lipid oxidation ; sensory profile analysis ; volatile compounds
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.601
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
58/91
Rok: 2009
Autorzy: M. Arasimowicz, J. Floryszak-Wieczorek, G. Milczarek, T. Jelonek
Tytuł: Nitric oxide, induced by wounding, mediates redoxregulation in pelargonium leaves
Źródło: Plant Biol. - 2009, vol. 11, iss. 5, s. 650-663, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1435-8603
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 czerwca 2018].
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; cell wall reorganisation ; nitric oxide ; reactive oxygen species ; wound healing
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.223
Punktacja MNiSW: 24.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
59/91
Rok: 2009
Autorzy: Krzysztof Dwiecki, Krzysztof Polewski, Małgorzata Nogala-Kałucka, Aleksander Siger
Tytuł: Flawonoidy sojowe jako inhibitory fotooksydacji lipidów
W: Postęp w wytwarzaniu i ocenie żywności : XXXIX Sesja Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Poznań, 29.06 - 01.07.2009.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy, [2009]
Szczegóły: s. 95-96
Polskie słowa kluczowe: flawonoidy ; soja ; przeciwutleniacze
Angielskie słowa kluczowe: flavonoids ; soybean ; antioxidants
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
60/91
Rok: 2009
Autorzy: Marzanna Hęś, Józef Korczak, Jan Pyrcz, Ryszard Kowalski
Tytuł: Influence of lipid stabilization on the retention of available lysine and methionine in stored raw polish sausage
Tytuł równoległy: Wpływ stabilizowania lipidów na zachowanie dostępnej lizyny i metioniny w przechowywanej kiełbasie typu "polska surowa"
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2009, R. 16, nr 4 (65), s. 19-25, il., bibliogr., abstr., streszcz.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 20 czerwca 2018].
Polskie słowa kluczowe: wędliny surowe ; utlenianie tłuszczu ; przeciwutleniacze ; lizyna ; metionina
Angielskie słowa kluczowe: raw sausage ; lipid oxidation ; antioxidants ; lysine ; methionine
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
61/91
Rok: 2009
Autorzy: Krzysztof Dziedzic, Agnieszka Drożdżyńska, Danuta Górecka, Katarzyna Czaczyk
Tytuł: Zawartość wybranych związków przeciwutleniających w gryce i produktach powstałych podczas jej przerobu
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2009, R. 16, nr 6 (67), s. 81-90, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 czerwca 2019].
Polskie słowa kluczowe: ziarniaki gryki ; kasza gryczana ; związki przeciwutleniające ; RRLC ; DPPH
Angielskie słowa kluczowe: buckwheat caryopses ; buckwheat groats ; antioxidants ; RRLC ; DPPH
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
62/91
Rok: 2008
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Marzanna Hęś, Józef Korczak
Tytuł: Tea extracts antioxidative potential in emulsified lipid system
Tytuł równoległy: Ocena aktywności przeciwutleniającej ekstraktów herbat w układach tłuszczu zemulgowanego
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2008, 7 (3), s. 29-34, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 26 sierpnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: herbata ; Camellia sinensis ; przeciwutleniacze ; emulsja tłuszczowa ; kwas linolowy
Angielskie słowa kluczowe: tea ; Camellia sinensis ; antioxidants ; lipid emulsion ; linoleic acid
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
63/91
Rok: 2008
Autorzy: A. Gramza-Michałowska, M. Hęś, J. Korczak
Tytuł: Antioxidative potential of selected spices extracts in rapeseed oil
W: Advances in analysis and technology of rapeseed oil : Monograph / Ed.in-Chief Edward Szłyk.
Adres wydawniczy: Toruń : Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, 2008
Szczegóły: s. 47-54, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-231-2294-4
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; stabilność oksydacyjna ; przyprawy ; właściwości przeciwutleniające
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; spices ; rapeseed oil ; oxidative stability
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
64/91
Rok: 2008
Autorzy: A. Gramza-Michałowska, J. Korczak
Tytuł: Rapeseed oil enriched with tea extracts oxidative stability
W: Advances in analysis and technology of rapeseed oil : Monograph / Ed.in-Chief Edward Szłyk.
Adres wydawniczy: Toruń : Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, 2008
Szczegóły: s. 55-61, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-231-2294-4
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; stabilność oksydacyjna ; przeciwutleniacze ; herbata czarna ; herbata zielona ; herbata biała ; herbata żółta ; herbata czerwona ; Yerba mate ; test Rancimat ; test Oxidograph
Angielskie słowa kluczowe: tea ; antioxidants ; rapeseed oil ; Rancimat ; Oxidograph
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
65/91
Rok: 2008
Autorzy: T. Cegielska-Taras, M. Nogala-Kałucka, I. Bartkowiak-Broda, A. Siger, L. Szała, M. Ogrodowczyk
Tytuł: Tocochromanols and fat content in seeds of winter oilseed rape (Brassica napus L.) doubled haploids
W: Advances in analysis and technology of rapeseed oil : Monograph / Ed.in-Chief Edward Szłyk.
Adres wydawniczy: Toruń : Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, 2008
Szczegóły: s. 23-33, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-231-2294-4
Polskie słowa kluczowe: rzepak ozimy ; linie podwojonych haploidów ; nasiona oleiste ; Brassica napus ; zawartość tłuszczu ; tokochromanole ; plastochromanol-8
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; Brassica napus ; doubled haploids ; fat content ; plastochromanol-8 ; tocopherols
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
66/91
Rok: 2008
Autorzy: Anna Prescha, Aleksander Siger, Katarzyna Lorenc-Kukuła, Jadwiga Biernat, Małgorzata Nogala-Kałucka, Jan Szopa
Tytuł: Badania nad składem i podatnością na utlenianie oleju z nasion lnu modyfikowanego genetycznie
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2008, t. 41, nr 3, s. 286-292, il., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Polskie słowa kluczowe: len transgeniczny ; kwasy tłuszczowe ; przeciwutleniacze
Angielskie słowa kluczowe: transgenic flax ; fatty acids ; antioxidants
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
67/91
Rok: 2008
Autorzy: Grażyna Duda, Joanna Suliburska, Danuta Pupek-Musialik
Tytuł: Effects of short-term garlic supplementation on lipid metabolism and antioxidant status in hypertensive adults
Źródło: Pharmacol. Rep. - 2008, vol. 60, no. 2, s. 163-170, bibliogr.
p-ISSN: 1734-1140
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 lutego 2014].
Polskie słowa kluczowe: nadciśnienie tętnicze ; preparaty czosnku ; lipidy ; przeciwutleniacze ; witaminy ; peroksydaza glutationu ; glutation
Angielskie słowa kluczowe: hypertension ; oily garlic preparation ; serum ; lipids ; antioxidants ; vitamins ; glutathione ; glutathione peroxidase
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.167
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
68/91
Rok: 2008
Autorzy: Kamila Goderska, Małgorzata Gumienna, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Release of phenolic compounds from bean flour, bean-derived chips and black chokeberry juice and changes in their antioxidant activity during digestion in an in vitro gastrointestinal model
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2008, vol. 58, no. 4, s. 497-501, il., bibliogr.
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 17 lutego 2016].
Angielskie słowa kluczowe: gastrointestinal tract ; digestion in vitro ; polyphenols ; antioxidants
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
69/91
Rok: 2008
Autorzy: Aleksander Siger, Małgorzata Nogala-Kałucka
Tytuł: Zmiany zawartości natywnych przeciwutleniaczy w nasionach rzepaku podczas procesu tłoczenia i ekstrakcji oleju
Tytuł równoległy: The changes of native antioxidants content in rapeseed during pressing and oil extraction
W: Rośliny oleiste : XXIX Konferencja Naukowa, Poznań, 11-12.03.2008, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : [Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin], 2008
Szczegóły: s. 168-170
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; przeciwutleniacze ; tłoczenie ; ekstrakcja
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed oil ; antioxidants ; pressing ; extraction
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
70/91
Rok: 2008
Autorzy: Anna Prescha, Aleksander Siger, Katarzyna Lorenc-Kukuła, Jadwiga Biernat, Małgorzata Nogala-Kałucka, Jan Szopa
Tytuł: Badania nad składem i podatnością na utlenianie oleju z nasion lnu modyfikowanego genetycznie
W: XIX Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Prawidłowa jakość żywności i racjonalne żywienie podstawą profilaktyki zdrowotnej" : Łódź, 11-12 września 2008, Streszczenia wykładów, referatów, komunikatów i plakatów.
Adres wydawniczy: [Łodź] : [b.w.], [2008]
Szczegóły: s. 50
Polskie słowa kluczowe: olej lniany ; przeciwutleniacze ; modyfikacja genetyczna
Angielskie słowa kluczowe: flax oil ; antioxidants ; genetic modification
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
71/91
Rok: 2007
Autorzy: A. Gramza-Michalowska, J. Korczak
Tytuł: Polyphenols - potential food improvement factor
Źródło: Am. J. Food Technol. - 2007, vol. 2, iss. 7, s. 662-670, il., bibliogr.
p-ISSN: 1557-4571
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 26 sierpnia 2016].
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; tea extracts ; rosemary extract ; lipids ; TAG ; lipid oxidation
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
72/91
Rok: 2007
Autorzy: Magdalena Rudzińska, Ewa Flaczyk, Ryszard Amarowicz, Erwin Wąsowicz, Józef Korczak
Tytuł: Antioxidative effect of crackling hydrolysates during frozen storage of cooked meatballs
Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2007, vol. 224, iss. 3, s. 293-299, il., bibliogr.
p-ISSN: 1438-2377
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line w ramach konsorcjum wydawnictwa Springer
Polskie słowa kluczowe: lipidy ; cholesterol ; utlenianie ; przeciwutleniacze ; hydrolizaty białkowe
Angielskie słowa kluczowe: lipid oxidation ; cholesterol oxidation ; antioxidants ; protein hydrolysates
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.159
Punktacja MNiSW: 24.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
73/91
Rok: 2007
Autorzy: Anna Prescha, Aleksander Siger, Katarzyna Lorenc-Kukuła, Jadwiga Biernat, Małgorzata Nogala-Kałucka, Jan Szopa
Tytuł: Skład chemiczny oraz podatność na utlenianie oleju wytłoczonego z nasion lnu transgenicznego o zwiększonej zawartości związków fenolowych
W: Farmacja XXI wieku - wyzwania i nadzieje : XX Naukowy Zjazd Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego, Katowice-Spodek, 25-28 września 2007. t. 1, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Katowice : [Polskie Towarzystwo Farmaceutyczne], 2007
Szczegóły: s. 194
ISBN: 978-83-88157-41-7
Polskie słowa kluczowe: olej lniany ; oleje tłoczone na zimno ; przeciwutleniacze
Angielskie słowa kluczowe: flax oil ; cold pressed oil ; antioxidants
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
74/91
Rok: 2007
Autorzy: Anna Gramza-Michalowska
Tytuł: Antiradical methods in evaluating antioxidant potential of preparations of plant origin
Źródło: Med. Aromat. Plant Sci. Biotechnol. - 2007, vol. 1, no. 2, s. 227-233, bibliogr.
p-ISSN: 1752-3389
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 26 sierpnia 2016].
Angielskie słowa kluczowe: free radicals ; antioxidants
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
75/91
Rok: 2007
Autorzy: Marzanna Hęś, Józef Korczak, Anna Gramza
Tytuł: Changes of lipid oxidation degress and their influence on protein nutritive value of frozen meat products
Tytuł równoległy: Zmiany stopnia utlenienia lipidów i ich wpływ na wartość odżywczą białka mrożonych produktów mięsnych
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2007, vol. 57, no. 3, s. 323-328, il., bibliogr.
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 26 sierpnia 2016].
Angielskie słowa kluczowe: meat ; lipid peroxidation ; antioxidants ; nutritive value ; lysine ; methionine ; protein digestibility
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
76/91
Rok: 2006
Autorzy: Krzysztof Dwiecki, Paweł Górnaś, Małgorzata Nogala-Kałucka, Krzysztof Polewski
Tytuł: Spectral properties of propyl gallate in organic silvents and in heterogeneous environment
Źródło: Acta Agrophys. - 2006, vol. 7, 1 (132), s. 39-48, il., bibliogr.
p-ISSN: 1234-4125
Polskie słowa kluczowe: przeciwutleniacze ; galusan propylu ; micele ; liposomy ; fluorescencja ; DPPC ; lecytyna
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; micelle ; lipid vesicle ; absorption ; fluorescence ; DPPC ; lecithin
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
77/91
Rok: 2005
Autorzy: Dominik Kmiecik, Joanna Kobus
Tytuł: Badanie postaw konsumentów wobec przeciwutleniaczy
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2005, R. 12, nr 2 (43) supl., s. 308-317, bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Polskie słowa kluczowe: żywność ; przeciwutleniacze ; konsumenci ; opinia społeczna ; badania ankietowe
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; food ; consumers ; polling
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
78/91
Rok: 2004
Autorzy: Józef Korczak, Marzanna Hęś, Anna Gramza, Anna Jędrusek-Golińska
Tytuł: Influence of fat oxidation on the stability of lysine and protein digestibility in frozen meat products
Źródło: Electron. J. Pol. Agric. Univ. [Dokument elektroniczny]. - 2004, vol. 7, iss. 1, art. 2, il., bibliogr.
http://www.ejpau.media.pl/volume7/issue1/food/art-02.html
e-ISSN: 1505-0297
Uwagi: Topic: Food Science and Technology.
Angielskie słowa kluczowe: meat ; fat oxidation ; antioxidants ; nutritive value ; lysine ; protein digestibility
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
79/91
Rok: 2004
Autorzy: Magdalena Rudzińska, Józef Korczak, Anna Gramza, Erwin Wąsowicz, Paresh C. Dutta
Tytuł: Inhibition of stigmasterol oxidation by antioxidants in purified sunflower oil
Źródło: J. AOAC Int. - 2004, vol. 87, iss. 2, s. 499-504
p-ISSN: 1060-3271
Polskie słowa kluczowe: herbata zielona ; alfa-tokoferol ; ekstrakty roślinne ; rozmaryn lekarski ; hydroksytoluen ; stigmasterol ; olej słonecznikowy ; przeciwutleniacze ; utlenianie
Angielskie słowa kluczowe: green tea ; alpha-tocopherol ; plant extracts ; rosemary ; butylated hydroxytoluene ; stigmasterol ; sunflower oil ; antioxidants ; oxidation
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.147
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
80/91
Rok: 2004
Autorzy: Erwin Wąsowicz, Anna Gramza, Marzanna Hęś, Henryk H. Jeleń, Józef Korczak, Maria Małecka, Sylwia Mildner-Szkudlarz, Magdalena Rudzińska, Urszula Samotyja, Renata Zawirska-Wojtasiak
Tytuł: Oxidation of lipids in food
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2004, vol. 13/54, SI 1, s. 87-97, bibliogr.
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: A monograph from the project "The methodological bases of the evaluation of the quality and safety of the generation foods" (PBZ-KBN-020/P06/1999). - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 sierpnia 2016].
Angielskie słowa kluczowe: lipid oxidation ; prooxidants ; antioxidants ; sterols ; vitamins ; sensory properties ; health ; gas chromatography ; electronic nose ; chemometrics ; GC/MS
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
81/91
Rok: 2004
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Józef Korczak, Eleonora Lampart-Szczapa, Małgorzata Dratwia, Aleksander Siger
Tytuł: Ocena aktywności przeciwutleniającej w układach modelowych triacylogliceroli oleju rzepakowego z podwójną kompozycja przeciwutleniaczy w warunkach testów przyspieszonych
W: Postępy w technologii tłuszczów roślinnych : XII międzynarodowa konferencja naukowa, Piešt'any, Słowacja, 31 maja - 02 czerwca 2004.
Adres wydawniczy: Warszawa : Instytut Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego, 2004
Szczegóły: s. 184-193, bibliogr.
ISBN: 83-909061-7-1
Polskie słowa kluczowe: triacyloglicerole ; przeciwutleniacze ; test Rancimat ; test Oxidograph
Angielskie słowa kluczowe: triacylglicerols ; antioxidants ; Rancimat ; Oxidograph
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
82/91
Rok: 2003
Autorzy: Jan Kubiś
Tytuł: Polyamines and "scavenging system": influence of exogenous spermidine on catalase and guaiacol peroxidase activities, and free polyamine level in barley leaves under water deficit
Źródło: Acta Physiol. Plant. - 2003, vol. 25, iss. 4, s. 337-343, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0137-5881
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line [Dostęp: 5 września 2018].
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; barley ; catalase ; guaiacol peroxidase ; polyamines ; water stress
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.438
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
83/91
Rok: 2003
Autorzy: Ewa Flaczyk, Józef Korczak, Danuta Górecka
Tytuł: Stabilizacja oleju rzepakowego za pomocą kolagenowych hydrolizatów białkowych
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2003, t. 24, z. 1, s. 67-76, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1233-8273 e-ISSN: 2084-5057
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 czerwca 2018]
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; utlenianie tłuszczu ; przeciwutleniacze ; hydrolizaty białkowe
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed oil ; fat oxidation ; antioxidants ; protein hydrolyzates
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
84/91
Rok: 2003
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Marek Gogolewski, Marcin Jaworek, Eleonora Lampart-Szczapa, Aleksander Siger, Aleksandra Szulczewska
Tytuł: Oznaczanie zawartości związków witamino-E aktywnych jako biologicznych antyoksydantów antyoksydantów nasionach różnych odmian rzepaku
W: Rośliny oleiste : Jubileuszowa XXV Konferencja Naukowa, Poznań, 1-2 kwietnia 2003 r., Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : [Instytut Hodowli i Aklimatyzacji], 2003
Szczegóły: s. 90-91
Polskie słowa kluczowe: rzepak ; tokoferole ; przeciwutleniacze
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed ; tocopherols ; antioxidants
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
85/91
Rok: 2002
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Józef Korczak, Małgorzata Dratwia, Eleonora Lampart-Szczapa, Aleksander Siger
Tytuł: Ocena aktywności, potencjału przeciwutleniającego i redukującego wybranych przeciwutleniaczy oraz ich synergizmu w triacyloglicerolach oleju rzepakowego w warunkach testów przyspieszonych
W: Rośliny oleiste : XXIV Konferencja Naukowa połączona z obchodami 100-lecia urodzin Profesora Felicjana Cieszkowskiego Dembińskiego, Poznań, 16-17.04.2002 r., Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : [Instytut Hodowli i Aklimatyzacji], 2002
Szczegóły: s. 73-74
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; przeciwutleniacze ; triacyloglicerole
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed oil ; antioxidants ; triacylglicerols
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
86/91
Rok: 2002
Autorzy: Alicja Jaworska-Piasecka, Marek Gogolewski, Jan Zabielski
Tytuł: Badania wpływu beta-karotenu na poziom tokoferoli w próbach smalcu wieprzowego
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2002, R. 9, nr 4 (33), s. 61-70, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Polskie słowa kluczowe: smalec wieprzowy ; tokoferole ; triacyloglicerole ; przeciwutleniacze ; beta-karoten ; alfa-tokoferol ; delta-tokoferol
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; beta-carotene ; alpha-tocopherol ; delta-tocopherol
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
87/91
Rok: 2001
Autorzy: Jan Kubiś
Tytuł: Polyamines and "scavenging system": influence of exogenous spermidine on Halliwell-Asada pathway enzyme activity in barley leaves under water deficit
Źródło: Acta Physiol. Plant. - 2001, vol. 23, no. 3, s. 335-341e$il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0137-5881
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 września 2018].
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; barley ; polyamines ; water stress
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.232
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
88/91
Rok: 2001
Autorzy: Aldona Jasińska-Stępniak, Marek Gogolewski
Tytuł: Nowa etylopochodna δ-tokoferolu - właściwości przeciwutleniające w stosunku do triacylogliceroli smalcu
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2001, t. 34, nr 1, s. 65-71, il., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Polskie słowa kluczowe: przeciwutleniacze ; witamina E ; produkty spożywcze ; przedłużanie trwałości ; lipidy ; smalec ; triacyloglicerole ; tokoferole ; delta-tokoferol ; właściwości przeciwutleniające
Angielskie słowa kluczowe: delta-tocopherol ; chlorinealkylotion ; antioxidants ; triacylglicerols
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
89/91
Rok: 2001
Autorzy: Aldona Jasińska-Stępniak, Marek Gogolewski
Tytuł: Nowa etylopochodna δ-tokoferolu - właściwości przeciwutleniające w stosunku do β-karotenu
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2001, t. 34, nr 1, s. 73-77, il., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Polskie słowa kluczowe: tokoferole ; tokochromanole ; delta-tokoferol ; właściwości przeciwutleniające ; beta-karoten
Angielskie słowa kluczowe: delta-tocopherol ; chlorinealkylotion ; antioxidants ; beta-carotene
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
90/91
Rok: 2001
Autorzy: Marzanna Hęś, Józef Korczak, Małgorzata Nogala-Kałucka, Anna Jędrusek-Golińska, Anna Gramza
Tytuł: Przydatność przyspieszonych metod badania trwałości stabilizowanego oleju rzepakowego
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2001, t. 22, z. 2, s. 517-526, bibliogr.
p-ISSN: 1233-8273
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; utlenianie ; przeciwutleniacze ; oleje stabilizowane ; trwałość ; testy stabilności
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed oil ; lipid oxidation ; antioxidants ; stability tests
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
91/91
Rok: 1999
Autorzy: Andrzej Stroiński
Tytuł: Some physiological and biochemical aspects of plant resistance to cadmium effect : 1. Antioxidative system
Źródło: Acta Physiol. Plant. - 1999, vol. 21, no. 2, s. 175-188, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0137-5881
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 marca 2019].
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; antioxidative system ; cadmium ; plant resistance
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.560
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP