logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: ANTIOXIDANT CAPACITY
Liczba odnalezionych rekordów: 17



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/17
Rok: 2019
Autorzy: Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Anna Olejnik, Róża Biegańska-Marecik
Tytuł: Effect of pretreatment on bioactive compounds in wild rocket juice
Źródło: J. Food Sci. Technol. - Mysore. - [2019], il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0022-1155 e-ISSN: 0975-8402
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 28 października 2019].
Angielskie słowa kluczowe: wild rocket ; polyphenols ; glucosinolates ; antioxidant capacity
Charakt. formalna: PRE
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej,
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/17
Rok: 2018
Autorzy: A. Rękas, A. Siger, M. Wroniak
Tytuł: The effect of microwave pre-treatment of rapeseed on the degradation kinetics of lipophilic bioactive compounds of the oil during storage
Źródło: Grasas Aceites. - 2018, vol. 69, no. 1, e233, il., bibliogr., abstr., res.
p-ISSN: 0017-3495 e-ISSN: 1988-4214
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 13 kwietnia 2018].
Angielskie słowa kluczowe: antioxidant capacity ; carotenoids ; degradation kinetics ; microwaving ; rapeseed oil ; tocochromanols
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.891
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/17
Rok: 2017
Autorzy: Anna Michalska, Aneta Wojtyło, Grzegorz P. Łysiak, Adam Figiel
Tytuł: Chemical composition and antioxidant properties of powders obtained from different plum juice formulations
Źródło: Int. J. Mol. Sci. - 2017, vol. 18, iss. 1, art. no. 176, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1661-6596 e-ISSN: 1422-0067
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 marca 2018].
Polskie słowa kluczowe: Prunus domestica ; soki owocowe ; metody suszenia ; proszki owocowe ; polifenole ; pojemność przeciwutleniająca ; kwas askorbinowy ; hydroxymethylfurfural
Angielskie słowa kluczowe: Prunus domestica ; juice ; drying technologies ; powders ; polyphenolics ; antioxidant capacity ; L-ascorbic acid ; hydroxymethylfurfural
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.687
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
4/17
Rok: 2017
Autorzy: Dariusz Nowak, Michał Gośliński, Artur Szwengiel
Tytuł: Multidimensional comparative analysis of phenolic compounds in organic juices with high antioxidant capacity
Źródło: J. Sci. Food Agric. - 2017, vol. 97, iss. 8, s. 2657-2663, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0022-5142 e-ISSN: 1097-0010
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 8 maja 2017].
Polskie słowa kluczowe: właściwości przeciwutleniające ; polifenole ; jagody ; soki owocowe
Angielskie słowa kluczowe: antioxidant capacity ; polyphenols ; berries ; juice
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.379
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
Adres url:
DOI:
5/17
Rok: 2016
Autorzy: Katarzyna Waszkowiak, Anna Gliszczyńska-Świgło
Tytuł: Binary ethanol-water solvents affect phenolic profile and antioxidant capacity of flaxseed extracts
Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2016, vol. 242, iss. 5, s. 777-786, il., bibliogr.
p-ISSN: 1438-2377 e-ISSN: 1438-2385
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 kwietnia 2016].
Angielskie słowa kluczowe: binary ethanol-water solvent extraction ; flaxseed meal ; phenolic composition ; antioxidant capacity ; phenolic profile-antioxidant activity relationship
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.664
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
6/17
Rok: 2016
Autorzy: Paweł Górnaś, Krzysztof Dwiecki, Aleksander Siger, Jolanta Tomaszewska-Gras, Michał Michalak, Krzysztof Polewski
Tytuł: Contribution of phenolic acids isolated from green and roasted boiled-type coffee brews to total coffee antioxidant capacity
Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2016, vol. 242, iss. 5, s. 641-653, il., bibliogr.
p-ISSN: 1438-2377 e-ISSN: 1438-2385
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 kwietnia 2016].
Angielskie słowa kluczowe: coffee brew ; Arabica ; Robusta ; roasting degree ; phenolic acids ; antioxidant capacity ; Principal Component Analysis
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.664
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
7/17
Rok: 2016
Autorzy: Anna Olejnik, Joanna Rychlik, Marcin Kidoń, Janusz Czapski, Katarzyna Kowalska, Wojciech Juzwa, Mariola Olkowicz, Radosław Dembczyński, Mary Pat Moyer
Tytuł: Antioxidant effects of gastrointestinal digested purple carrot extract on the human cells of colonic mucosa
Źródło: Food Chem. - 2016, vol. 190, 1 January, s. 1069-1077, il., bibliogr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 20 sierpnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: antocyjany marchwi purpurowej ; trawienie żołądkowo-jelitowe ; śluzówka okrężnicy
Angielskie słowa kluczowe: purple carrot anthocyanins ; gastrointestinal digestion ; colon mucosa ; antioxidant capacity ; in vitro ; oxidative stress ; DNA damage ; intracellular ROS
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.529
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
8/17
Rok: 2016
Autorzy: Anna Michalska, Joanna Honke, Grzegorz P. Łysiak, Wilfried Andlauer
Tytuł: Effect of drying parameters on the formation of early and intermediate stage products of the Maillard reaction in different plum (Prunus domestica L.) cultivars
Źródło: LWT-Food Sci. Technol. - 2016, vol. 65, s. 932-938, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0023-6438
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 20 marca 2017].
Angielskie słowa kluczowe: prunes ; furosine ; N-carboxymethyl-l-lysine ; antioxidant capacity
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.329
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
9/17
Rok: 2016
Autorzy: Iwona Morkunas, Agnieszka Woźniak, Magda Formela, Van Chung Mai, Łukasz Marczak, Dorota Narożna, Beata Borowiak-Sobkowiak, Christina Kühn, Bernhard Grimm
Tytuł: Pea aphid infestation induces changes in flavonoids, antioxidative defence, soluble sugars and sugar transporter expression in leaves of pea seedlings
Źródło: Protoplasma. - 2016, vol. 253, iss. 4, s. 1063-1079, il., bibliogr.
p-ISSN: 0033-183X e-ISSN: 1615-6102
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 1 grudnia 2015].
Angielskie słowa kluczowe: pea ; aphid ; pisatin ; soluble sugars ; sucrose transporters ; antioxidant capacity
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.870
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
10/17
Rok: 2015
Autorzy: Kinga Stuper-Szablewska, Anna Ostrowska, Tomasz Góral, Anna Matysiak, Juliusz Perkowski
Tytuł: Porównanie aktywności przeciwutleniającej różnych odmian pszenicy ozimej naturalnie porażonej i inokulowanej grzybami z rodzaju Fusarium
Źródło: Biul. IHAR. - 2015, nr 276, s. 9-18, il., bibliogr.
p-ISSN: 0373-7837
Uwagi: Praca przedstawiona na konferencji IHAR - PIB, Zakopane, 3 lutego 2015 roku. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 13 stycznia 2016].
Polskie słowa kluczowe: polifenole ; pszenica ozima ; właściwości przeciwutleniające
Angielskie słowa kluczowe: polyphenols ; wheat ; antioxidant capacity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
11/17
Rok: 2014
Autorzy: Paweł Górnaś, Elga Šnē, Aleksander Siger, Dalija Seglina
Tytuł: Sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) leaves as valuable source of lipophilic antioxidants : The effect of harvest time, sex, drying and extraction methods
Źródło: Ind. Crop. Prod. - 2014, vol. 60, s. 1-7, il., bibliogr.
p-ISSN: 0926-6690
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 20 listopada 2014].
Angielskie słowa kluczowe: sea buckthorn leaves ; tocopherols ; plastochromanol-8 ; beta-carotene ; drying methods ; antioxidant capacity
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.837
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
12/17
Rok: 2013
Autorzy: Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Róża Biegańska-Marecik, Klaudia Cychnerska
Tytuł: The effect of technological processing on content of biologically active compounds in red cabbage
W: Current trends in commodity science : Food bioactive compounds / Ed. Daniela Gwiazdowska, Katarzyna Kluczyńska.
Adres wydawniczy: Poznań : Poznań University of Economics, Faculty of Commodity Science, 2013
Szczegóły: s. 44-58, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-911169-8-2
Liczba arkuszy: 0,5
Angielskie słowa kluczowe: red cabbage ; phenolic compounds ; glucosinolates ; antioxidant capacity
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
13/17
Rok: 2012
Autorzy: Janusz Czapski, Katarzyna Gościnna, Katarzyna Mikołajczyk-Bator, Marcin Kidoń
Tytuł: The contents of betalain pigment, nitrate and antioxidant capacity of betroot juices depending on the cultivars and weight of root
Tytuł równoległy: Zawartość barwników betalainowych, azotanów i zdolność przeciwutleniająca soków z buraka ćwikłowego w zależności od odmiany i wielkości korzenia
W: Rozwój aparatury i prac naukowo badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz analityce : VIII Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Łomża, 23-25.05.2012 r. / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2012
Szczegóły: s. 76-77
Polskie słowa kluczowe: burak ćwikłowy ; odmiany roślin ; barwniki betalainowe ; azotany ; zdolność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: red beet ; cultivars ; betalains ; nitrates ; antioxidant capacity
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
14/17
Rok: 2011
Autorzy: Magdalena Człapka-Matyasik, Anna Gramza-Michałowska, Małgorzata Fejfer, Henryk Zieliński
Tytuł: The antioxidant capacity of the selected fruits and their preserves - pilot comparative study
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2011, vol. 61, Suppl.1, s. 14
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Tytuł zeszytu: EuroFoodChem XVI Translating food chemistry into health benefits: Conference Proceedings Gdańsk 6th-8th July, 2011. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 29 sierpnia 2016].
Angielskie słowa kluczowe: antioxidant capacity ; fruits ; photochemiluminescence ; Folin- Ciocalteu
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
15/17
Rok: 2011
Autorzy: Janusz Czapski, Katarzyna Gościnna, Marcin Kidoń
Tytuł: Sok z buraka ćwikłowego : Wpływ masy i części korzenia buraka na wyróżniki soku
Źródło: Przem. Spoż. - 2011, t. 65, 11, s. 50-52, il., bibliogr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: burak ćwikłowy ; barwniki betalainowe ; azotany (V) ; zdolność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: beetroot ; betalain pigments ; nitrates (V) ; antioxidant capacity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
16/17
Rok: 2010
Autorzy: Joanna Bajerska, Sylwia Mildner-Szkudlarz, Jan Jeszka, Artur Szwengiel
Tytuł: Catechin stability, antioxidant properties and sensory profiles of rye breads fortified with green tea extracts
Źródło: J. Food Nutr. Res. - 2010, vol. 49, no. 2, s. 104-111, il. bibliogr.
p-ISSN: 1336-8672
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 lutego 2016].
Angielskie słowa kluczowe: rye bread ; green tea extract ; sensory evaluation ; polyphenol content ; antioxidant capacity
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.769
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
17/17
Rok: 2009
Autorzy: Marcin Kidoń, Janusz Czapski
Tytuł: Ocena zmian zawartości składników bioaktywnych oraz zdolności antyoksydacyjnej soków z marchwi purpurowej podczas przechowywania
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2009, t. 42, nr 3, s. 848-853, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 grudnia 2017].
Polskie słowa kluczowe: marchew purpurowa ; antocyjany ; polifenole ; zdolność antyoksydacyjna
Angielskie słowa kluczowe: purple carrot ; anthocyanin ; polyphenols ; antioxidant capacity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP