logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: ALCOHOL
Liczba odnalezionych rekordów: 9



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/9
Rok: 2019
Autorzy: Joanna H. Sliwowska, Kamil Ziarniak, Monika Dudek, Julia Matuszewska, Manuel Tena-Sempere
Tytuł: Dangerous liaisons for pubertal maturation: The impact of alcohol consumption and obesity on the timing of puberty
Źródło: Biol. Reprod. - 2019, vol. 100, iss. 1, s. 25-40, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0006-3363 e-ISSN: 1529-7268
Angielskie słowa kluczowe: alcohol ; puberty ; kisspeptin ; fertility ; fetal alcohol syndrome ; obesity ; diabetes ; prenatal programming
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.960
Punktacja MNiSW: 200.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
2/9
Rok: 2018
Autorzy: Marzena Wyganowska-Świątkowska, Agnieszka Nowak, Elżbieta Paszyńska, Kinga Grzech-Lesniak
Tytuł: Ethanol influence on gingival fibroblasts - a real-time in vitro study
Źródło: Ann. Agric. Environ. Med. - 2018, vol. 25, no. 4, s. 647-650, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1232-1966
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 20 grudnia 2018].
Angielskie słowa kluczowe: alcohol ; oral cavity ; gingival fibroblasts
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.030
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/9
Rok: 2018
Autorzy: Tomasz Szkudelski, Katarzyna Szkudelska
Tytuł: Potential of resveratrol in mitigating metabolic disturbances induced by ethanol
Źródło: Biomed. Pharmacother. - 2018, vol. 101, s. 579-584, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0753-3322
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 23 marca 2018].
Polskie słowa kluczowe: resweratol ; alkohol ; metabolizm ; uszkodzenie wątroby
Angielskie słowa kluczowe: resveratrol ; alcohol ; metabolism ; liver damage
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.457
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
4/9
Rok: 2015
Autorzy: Wioleta Kot, Mariusz Adamski, Karol Durczak
Tytuł: Wpływ zastosowania wysłodków buraczanych na wybrane parametry sterowania procesem wytwarzania biogazu
W: Aktualne problemy inżynierii biosystemów / Pod red. Mariana Lipińskiego i Jacka Przybyła.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2015
Szczegóły: s. 277-283, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-778-3
Polskie słowa kluczowe: biogaz ; wysłodki buraczane ; fermentacja ; wydajność biogazowa ; inhibitory
Angielskie słowa kluczowe: biogas ; sugar beet pulp ; alcohol ; fermentation ; biogas yield inhibitors
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
5/9
Rok: 2015
Autorzy: Monika Gawałek, Joanna H. Sliwowska
Tytuł: Neuronal basis of reproductive dysfunctions associated with diet and alcohol: From the womb to adulthood
Źródło: Reprod. Biol. - 2015, vol. 15, no. 2, s. 69-78, bibliogr.
p-ISSN: 1642-431X
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 września 2015].
Angielskie słowa kluczowe: hypothalamic-pituitary-gonadal (HPG) axis ; alcohol ; diet ; obesity ; diabetes
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.722
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
6/9
Rok: 2013
Autorzy: Romualda Danków, Jan Pikul, Joanna Teichert, Natalia Osten-Sacken
Tytuł: Charakterystyka i właściwści kumysu
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2013, t. 7, z. 3, art. 35, il., bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_7_35.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: kumys ; barwa ; tekstura ; ocena sensoryczna ; kwas mlekowy ; alkohol
Angielskie słowa kluczowe: koumiss ; colour ; texture ; sensory examination ; lactic acid ; alcohol
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
7/9
Rok: 2013
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Artur Szwengiel, Małgorzata Lasik, Katarzyna Szambelan, Kamila Goderska, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Effect of agronomic factors on alkoholic fermantation process yield from non-starch raw material
Tytuł równoległy: Wpływ czynników agrotechnicznych surowca nieskrobiowego na wydajność procesu fermentacji alkoholowej
W: Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz w analityce : IX Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Zakopane 15 - 17.10.2013 / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2013
Szczegóły: s. 120-121
Polskie słowa kluczowe: alkohol ; burak cukrowy ; destylaty ; fermentacja ; sacharoza
Angielskie słowa kluczowe: alcohol ; sugar beet ; destillate ; fermentation ; sucrose
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
8/9
Rok: 2012
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Artur Szwengiel, Małgorzata Lasik, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Influence of selected quality factors of a raw material for non starch ethanol yield
Tytuł równoległy: Wpływ wybranych wyróżników jakościowych surowca nie skrobiowego na wydajność etanolu
W: Rozwój aparatury i prac naukowo badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz analityce : VIII Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Łomża, 23-25.05.2012 r. / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2012
Szczegóły: s. 152-153
Polskie słowa kluczowe: alkohol ; burak cukrowy ; destylaty ; fermentacja ; sacharoza
Angielskie słowa kluczowe: alcohol ; sugar beet ; distillate ; fermentation ; sucrose
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
9/9
Rok: 2010
Autorzy: Krzysztof Durkalec-Michalski, Joanna M. Suliburska, Zbigniew Krejpcio, Paweł Bogdański
Tytuł: Ocena spożycia alkoholu, tłuszczu i sodu w wybranej grupie pacjentów z pierwotnym nadciśnieniem tętniczym
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2010, R. 17, nr 5 (72), s. 178-190, bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online na stronie czasopisma "Żywność. Nauka. Technologia. Jakość" [Dostęp: 11 kwietnia 2013].
Polskie słowa kluczowe: ludzie chorzy ; nadciśnienie tętnicze ; napoje alkoholowe ; sód ; tłuszcz ; spożycie alkoholu ; spożycie tłuszczów ; spożycie sodu
Angielskie słowa kluczowe: hypertension ; alcohol ; consumption ; sodium ; fat ; dietary intake
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.157
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP