logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: DPPH
Liczba odnalezionych rekordów: 21



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/21
Rok: 2018
Autorzy: D. Cais-Sokolińska, M. Rudzińska
Tytuł: Short communication: Cholesterol oxidation products in traditional buttermilk
Źródło: J. Dairy Sci. - 2018, vol. 101, iss. 5, s. 3829-3834, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0022-0302
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 26 czerwca 2018].
Angielskie słowa kluczowe: buttermilk ; cholesterol ; oxysterol ; DPPH
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.749
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/21
Rok: 2016
Autorzy: Mariola Kozłowska, Eliza Gruczyńska, Iwona Ścibisz, Magdalena Rudzińska
Tytuł: Fatty acids and sterols composition, and antioxidant activity of oils extracted from plant seeds
Źródło: Food Chem. - 2016, vol. 213, 15 December, s. 450-456, bibliogr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 28 października 2016].
Polskie słowa kluczowe: nasiona oleiste ; kwasy tłuszczowe ; sterole ; związki fenolowe ; DPPH ; ekstrakcja
Angielskie słowa kluczowe: plant seed soils ; fatty acids ; sterols ; phenolic compounds ; DPPH ; extraction
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.529
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/21
Rok: 2016
Autorzy: Marcin Ożarowski, Radosław Kujawski, Przemysław Mikołajczak, Agnieszka Gryszczyńska, Aurelia Pietrowiak, Wojciech Białas, Justyna Baraniak, Małgorzata Górska-Paukszta, Waldemar Buchwald, Bogdan Kędzia, Anna Krajewska-Patan, Agnieszka Seremak-Mrozikiewicz
Tytuł: Comparison of antioxidant activities of fractionated extracts from seedlings and herb of Chelidonium majus L. using DPPH, ABTS and FRAP methods
Tytuł równoległy: Porównanie działania antyoksydacyjnego frakcjonowanych wyciągów z siewek i ziela Chelidonium majus L. przy użyciu metod DPPH, ABTS i FRAP
Źródło: Herba Pol. - 2016, vol. 62, no. 4, s. 22-38, bibliogr.
p-ISSN: 0018-0599
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 7 lutego 2017].
Polskie słowa kluczowe: Chelidonium majus ; glistnik jaskółcze ziele ; wyciąg ziołowy ; aktywność antyoksydacyjna ; DPPH ; ABTS ; FRAP ; analiza fitochemiczna ; alkaloidy ; flawonoidy ; analiza statystyczna
Angielskie słowa kluczowe: Chelidonium majus ; greater celandine ; herbal extract ; antioxidant activity ; DPPH ; ABTS ; FRAP ; phytochemical analysis ; alkaloids ; flavonoids ; statistical analysis
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 14.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
4/21
Rok: 2012
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Danuta Górecka, Krzysztof Dziedzic, Józef Korczak, Barbara Helak, Magdalena Człapka-Matyasik
Tytuł: Novel food products enriched with plant additives
W: 16th World Congress of Food Science and Technology (IUFoST) : August 05-09, 2012 Foz do Iguacu, Parana-Brazil, Final program and abstracts.
Adres wydawniczy: [Parana] : [b.w.], [2012]
Szczegóły: [1 s.]
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; DPPH ; ABTS ; phenolics ; antiradical activity ; tea ; Camellia sinensis ; bakery products
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
5/21
Rok: 2012
Autorzy: Andrzej Sidor, Józef Korczak, Anna Gramza-Michalowska, M. Czlapka-Matyasik, Joanna Kobus-Cisowska, Dominik Kmiecik
Tytuł: The changes of antioxidant potential of bakery product rich in bioactive compounds
W: Proceedings. Science and Technology Innovation for Healthy Cereals and Oils : 14th ICC Cereal and Bread Congress and Forum on Fats and Oils, August 6-9, 2012, Beijing, China.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], [2012]
Szczegóły: s. 237
Angielskie słowa kluczowe: phenolics ; antioxidants ; DPPH ; ABTS ; bakery products
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
6/21
Rok: 2011
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Magdalena Człapka-Matyasik
Tytuł: Evaluation of the antiradical potential of fruit and vegetable snacks
Tytuł równoległy: Potencjał przeciwrodnikowy przekąsek z owoców i warzyw
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2011, 10 (1), s. 61-72, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 29 sierpnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: przeciwutleniacze ; DPPH ; ABTS+ ; owoce ; polifenole ; rodniki ; przekąski ; warzywa
Angielskie słowa kluczowe: antioxidant ; DPPH ; ABTS+ ; fruits ; polyphenols ; radicals ; snacks ; vegetables
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
7/21
Rok: 2011
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Małgorzata Jezierska, Lucyna Wałęsa, Andrzej Sidor
Tytuł: Antioxidant potential of tea extract Camellia sinensis influenced by Rosaceae and Oxycoccaceae family fruit extracts
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2011, vol. 61, Suppl.1, s. 64
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Tytuł zeszytu: EuroFoodChem XVI Translating food chemistry into health benefits: Conference Proceedings Gdańsk 6th-8th July, 2011. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 października 2016].
Angielskie słowa kluczowe: polyphenols ; fruits ; ascorbic acid ; anthocyanins ; DPPH ; ABTS+ ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
8/21
Rok: 2011
Autorzy: Małgorzata Jezierska, Anna Gramza-Michałowska, Andrzej Sidor
Tytuł: Evaluation of selected fruits extracts from Rutheacae and Punicaceae family influence on tea Camellia sinensis extracts antioxidant potential
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2011, vol. 61, Suppl.1, s. 108
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Tytuł zeszytu: EuroFoodChem XVI Translating food chemistry into health benefits: Conference Proceedings Gdańsk 6th-8th July, 2011. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 października 2016].
Angielskie słowa kluczowe: fruits ; polyphenols ; ascorbic acid ; anthocyanins ; free radicals ; DPPH ; ABTS+ ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
9/21
Rok: 2011
Autorzy: Magdalena Człapka-Matyasik, Anna Gramza-Michałowska, Małgorzata Fejfer, Jan Jeszka
Tytuł: Total antioxidant capacity and total polyphenol content of the selected plant products measured by DPPH, ABTS and Folin-Ciocalteu methods
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2011, vol. 61, Suppl.1, s. 65
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Tytuł zeszytu: EuroFoodChem XVI Translating food chemistry into health benefits: Conference Proceedings Gdańsk 6th-8th July, 2011. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 października 2016].
Angielskie słowa kluczowe: antioxidant potential ; polyphenols ; plant food ; DPPH ; ABTS ; Folin-Ciocalteu assay
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
10/21
Rok: 2011
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Julita Reguła, Barbara Stachowiak, Brabara Musioł
Tytuł: Ocena zmian wskaźników potencjału przeciwutleniającego wybranych warzyw poddanych obróbce technologicznej
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2011, t. 92, nr 4, s. 855-858, il., bibliogr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 lutego 2016].
Polskie słowa kluczowe: surówki warzywne ; przeciwutleniacze ; ABTS+ ; DPPH ; FRAP ; siła redukująca
Angielskie słowa kluczowe: vegetable salads ; antioxidants ; ABTS+ ; DPPH ; FRAP ; reducing power
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
11/21
Rok: 2011
Autorzy: Magdalena Człapka-Matyasik, Małgorzata Fejfer, Anna Gramza-Michałowska, Aleksandra Kostrzewa-Tarnowska, Jan Jeszka
Tytuł: Właściwości antyrodnikowe wybranych soków owocowych dostępnych na rynku polskim
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2011, t. 92, nr 4, s. 991-993, bibliogr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 29 sierpnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: aktywność antyoksydacyjna ; DPPH ; soki owocowe
Angielskie słowa kluczowe: antioxidant activity ; DPPH ; fruit juices
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
12/21
Rok: 2009
Autorzy: Krzysztof Dziedzic, Agnieszka Drożdżyńska, Danuta Górecka, Katarzyna Czaczyk
Tytuł: Zawartość wybranych związków przeciwutleniających w gryce i produktach powstałych podczas jej przerobu
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2009, R. 16, nr 6 (67), s. 81-90, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 czerwca 2019].
Polskie słowa kluczowe: ziarniaki gryki ; kasza gryczana ; związki przeciwutleniające ; RRLC ; DPPH
Angielskie słowa kluczowe: buckwheat caryopses ; buckwheat groats ; antioxidants ; RRLC ; DPPH
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
13/21
Rok: 2007
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Józef Korczak, Marzanna Hęś
Tytuł: Purification process influence on green tea extracts' polyphenol content and antioxidant activity
Tytuł równoległy: Wpływ procesów oczyszczania na aktywność przeciwutleniającą ekstraktu zielonej herbaty
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2007, 6 (2), s. 41-48, bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 26 sierpnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: herbata zielona ; ekstrakt etanolowy ; aktywność przeciwutleniająca ; kwas linolowy ; polifenole ; aktywność przeciwrodnikowa ; DPPH ; oczyszczanie
Angielskie słowa kluczowe: green tea ; Camellia sinensis ; ethanolic extract ; antioxidant activity ; linoleic acid emulsion ; polyphenols ; antiradical activity ; DPPH ; purification
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
14/21
Rok: 2007
Autorzy: Joanna Kobus, Ewa Flaczyk
Tytuł: Optymalizacja procesu acetonowo-wodnej ekstrakcji naturalnych przeciutleniaczy z liści Gingko biloba
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2007, R. 34, nr 3/4, s. 1430-1434, lbibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: Gingko biloba ; ekstrakcja acetonowo-wodna ; DPPH ; polifenole
Angielskie słowa kluczowe: Gingko biloba ; acethone-water extraction ; DPPH ; polyphenols
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 2.000
Praca afiliowana przez UP
15/21
Rok: 2007
Autorzy: Joanna Kobus, Ewa Flaczyk
Tytuł: Porównanie potencjału antyoksydacyjnego ekstraktów wodnych z liści morwy białej oraz z miłorzębu dwuklapowego
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2007, R. 34, nr 3/4, s. 1382-1386, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: Ginkgo biloba ; Morus alba ; DPPH ; polifenole
Angielskie słowa kluczowe: Ginkgo biloba ; Morus alba ; DPPH ; polyphenols
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 2.000
Praca afiliowana przez UP
16/21
Rok: 2005
Autorzy: Małgorzata Kania, Michał Michalak, Marek Gogolewski
Tytuł: Zmiany potencjału antyoksydacyjnego w oleju rzepakowym tłoczonym na zimno i po jednostkowych procesach rafinacji
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2005, t. 38, nr 1, s. 19-26, il., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; tokoferole ; wygaszanie wolnych rodników ; DPPH ; oleje tłoczone na zimno ; aktywność przeciwutleniająca ; rafinacja
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed oil ; tocopherols ; free radical scavenging ; DPPH ; antyradical efficiency ; refining
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
17/21
Rok: 2005
Autorzy: A. Gramza, K. Pawlak-Lemańska, J. Korczak, E. Wąsowicz, M. Rudzińska
Tytuł: Tea extracts as free radical scavengers
Źródło: Pol. J. Environ. Stud. - 2005, vol. 14, no. 6, s. 861-867, il., bibliogr.
p-ISSN: 1230-1485
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line w ramach konsorcjum EBSCO (baza Academic Search Complete)
Polskie słowa kluczowe: wolne rodniki ; ABTS+ ; DPPH ; zmiatacze wolnych rodników ; herbata czarna ; herbata zielona ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: free radical ; ABTS+ ; DPPH ; radical scavengers ; green tea extract ; black tee extract ; polyphenols ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.352
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
18/21
Rok: 2005
Autorzy: Aleksander Siger, Małgorzata Nogala-Kałucka, Eleonora Lampart-Szczapa, Anna Hoffmann
Tytuł: Antioxidant activity of phenolic compounds of selected cold-pressed and refined plant oils
Tytuł równoległy: Aktywność antyoksydacyjna związków fenolowych wybranych olejów roślinnych tłoczonych na zimno i rafinowanych
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2005, t. 26, z. 2, s. 549-559, il., bibliogr.
p-ISSN: 1233-8273
Polskie słowa kluczowe: oleje roślinne ; związki fenolowe ; aktywność przeciwutleniająca ; wolne kwasy fenolowe ; rodniki DPPH ; metody badań ; wysokosprawna chromatografia cieczowa ; oleje rafinowane ; oleje tłoczone na zimno
Angielskie słowa kluczowe: phenolic compounds ; free phenolic acids ; SPE ; HPLC ; plant oils ; DPPH
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
19/21
Rok: 2005
Autorzy: Małgorzata Kania, Michał Michalak, Marek Gogolewski
Tytuł: Effect of biologically active substances on antioxidant activity in rapeseed oil tested in accelerated oxidative process
Tytuł równoległy: Wpływ dodatku wybranych substancji biologicznie czynnych na aktywność antyoksydacyjną oleju rzepakowego poddanego przyspieszonemu procesowi autooksydacji
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2005, t. 26, z. 1, s. 281-291, il., bibliogr.
p-ISSN: 1233-8273
Polskie słowa kluczowe: tokoferole ; wygaszanie wolnych rodników ; DPPH ; menadion ; koenzym Q10 ; beta-karoten ; kwercetyna ; olej rzepakowy ; autooksydacja
Angielskie słowa kluczowe: tocopherols ; free radical scavenging ; DPPH ; menadione (vit. K3) ; ubiquinon Q10 ; beta-carotene ; quercetin
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
20/21
Rok: 2005
Autorzy: Paweł Górnaś, Aleksander Siger, Małgorzata Nogala-Kałucka, Krzysztof Polewski
Tytuł: Porównanie zmian oksydacyjnych i efektywności wiązania wolnych rodników w trakcie przechowywania olejów roślinnych tłoczonych na zimno oraz ich rafinowanych odpowiedników
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2005, R. 12, nr 2 (43) supl., s. 41-51, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Polskie słowa kluczowe: oleje roślinne ; tokoferole ; liczba nadtlenkowa ; efektywność wiązania wolnych rodników
Angielskie słowa kluczowe: plant oils ; tocopherols ; peroxide value ; DPPH
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
21/21
Rok: 2004
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Eleonora Lampart-Szczapa, Józef Korczak, Katarzyna Pacyńska, Aleksander Siger
Tytuł: Badania efektywności przeciwutleniaczy oraz spadku zawartości tokoferoli w układach modelowych w testach utleniania tłuszczów
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2004, t. 25, z. 1, s. 251-262, il., bibliogr.
p-ISSN: 1233-8273
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; triacyloglicerole ; utlenianie ; przeciwutleniacze ; tokoferole ; ekstrakt z liści rozmarynu
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed oil ; triacylglicerols ; tocopherols ; rosemary leaf extract ; DPPH+
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP