logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: CAMELLIA SINENSIS
Liczba odnalezionych rekordów: 21



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/21
Rok: 2016
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Bartosz Kulczyński, Yuan Xindi, Małgorzata Gumienna
Tytuł: Research on the effect of culture time on the kombucha tea beverage's antiradical capacity and sensory value
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2016, 15 (4), s. 447-457, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 14 marca 2017].
Polskie słowa kluczowe: herbata ; Camellia sinensis ; kombucha ; aktywność przeciwutleniająca ; zmiatanie wolnych rodników ; polifenole ; ocena sensoryczna
Angielskie słowa kluczowe: tea ; Camellia sinensis ; kombucha ; antioxidant ; radical scavenging activity ; polyphenols ; sensory value
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/21
Rok: 2016
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Joanna Kobus-Cisowska, Dominik Kmiecik, Józef Korczak, Barbara Helak, Krzysztof Dziedzic, Danuta Górecka
Tytuł: Antioxidative potential, nutritional value and sensory profiles of confectionery fortified with green and yellow tea leaves (Camellia sinensis)
Źródło: Food Chem. - 2016, vol. 211, 15 November, s. 448-454, il., bibliogr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 sierpnia 2016].
Angielskie słowa kluczowe: tea ; Camellia sinensis ; yellow tea ; green tea ; antioxidants ; fiber ; lipids ; oxidation
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.529
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/21
Rok: 2016
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Functional aspects of tea Camellia sinensis as traditional beverage
W: Functional properties of traditional foods / Ed. Kristberg Kristbergsson, Semih Ötles.
Adres wydawniczy: New York : Springer Science+Business Media, 2016
Seria: Integrating Food Science and Engineering Knowledge Into the Food Chain ; vol.12
Szczegóły: s. 353-369, il., bibliogr.
ISBN: 978-1-4899-7660-4
Liczba arkuszy: 1,35
Angielskie słowa kluczowe: tea ; Camellia sinensis ; health benefits ; polyphenols ; catechins ; caffeine
Charakt. formalna: ZRM
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
4/21
Rok: 2016
Autorzy: Małgorzata Kujawska, Małgorzata Ewertowska, Ewa Ignatowicz, Teresa Adamska, Hanna Szaefer, Anna Gramza-Michałowska, Józef Korczak, Jadwiga Jodynis-Liebert
Tytuł: Evaluation of safety and antioxidant activity of yellow tea (Camellia sinensis) extract for application in food
Źródło: J. Med. Food. - 2016, vol. 19, iss. 3, s. 330-336, bibliogr.
p-ISSN: 1096-620X e-ISSN: 1557-7600
Angielskie słowa kluczowe: antioxidant enzymes ; Camellia sinensis ; clinical chemistry ; hematology ; lipid peroxidation
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.955
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
5/21
Rok: 2015
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Andrzej Sidor, Julita Reguła, Bartosz Kulczyński
Tytuł: PCL assay application in superoxide anion-radical scavenging capacity of tea Camellia sinensis extracts
Tytuł równoległy: Oznaczanie zdolności zmiatania anionorodników ponadtlenkowych przez ekstrakty herbaty Camelia sinensis z wykorzystaniem PCL
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2015, 14 (4), s. 331-341, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 22 grudnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: herbata ; Camellia sinensis ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: tea ; Camellia sinensis ; photochemiluminescence ; superoxide radical ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
6/21
Rok: 2014
Autorzy: A. Gramza-Michałowska
Tytuł: Caffeine in tea Camellia sinensis - content, absorption, benefits and risks of consumption
Źródło: J. Nutr. Health Aging. - 2014, vol. 18, no. 2, s. 143-149, bibliogr.
p-ISSN: 1279-7707 e-ISSN: 1760-4788
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 stycznia 2015].
Polskie słowa kluczowe: herbata ; Camellia sinensis ; kofeina ; działanie zdrowotne
Angielskie słowa kluczowe: tea ; Camellia sinensis ; caffeine ; health effect
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.996
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
7/21
Rok: 2012
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Danuta Górecka, Krzysztof Dziedzic, Józef Korczak, Barbara Helak, Magdalena Człapka-Matyasik
Tytuł: Novel food products enriched with plant additives
W: 16th World Congress of Food Science and Technology (IUFoST) : August 05-09, 2012 Foz do Iguacu, Parana-Brazil, Final program and abstracts.
Adres wydawniczy: [Parana] : [b.w.], [2012]
Szczegóły: [1 s.]
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; DPPH ; ABTS ; phenolics ; antiradical activity ; tea ; Camellia sinensis ; bakery products
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
8/21
Rok: 2012
Autorzy: Anna Gramza-Michalowska, Danuta Górecka, Krzysztof Dziedzic, Dominik Kmiecik, Joanna Kobus-Cisowska, Jozef Korczak, Barbara Helak, Magdalena Człapka-Matyasik
Tytuł: Novel food products as a source of dietary fiber and phenolic compounds
W: Proceedings. Science and Technology Innovation for Healthy Cereals and Oils : 14th ICC Cereal and Bread Congress and Forum on Fats and Oils, August 6-9, 2012, Beijing, China.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], [2012]
Szczegóły: s. 368
Angielskie słowa kluczowe: phenolic fiber ; buckwheat ; tea ; Camellia sinensis ; bakery products
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
9/21
Rok: 2011
Autorzy: J. Kobus-Cisowska, E. Flaczyk, D. Kmiecik, A. Gramza-Michałowska, J. Korczak
Tytuł: Antioxidant effect of bioactive compounds of extracts from Theobroma cacao
W: 12th ASEAN Food Conference 2011 "Food Innovation: Key to Creative Economy" : 16 -18 June, 2011, BITEC Bangna, Bangkok, Thailand, Book of abstracts.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2011
Szczegóły: s. 128
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; Theobroma cacao ; Morus alba ; Camellia sinensis ; fat substrate
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
10/21
Rok: 2011
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Joanna Kobus-Cisowska, Dominik Kmiecik, Józef Korczak, Beata Kujawiak-Naglak, Krzysztof Dziedzic
Tytuł: Antioxidant potential of plant origin food products enriched with tea Camellia sinensis
W: 12th ASEAN Food Conference 2011 "Food Innovation: Key to Creative Economy" : 16 -18 June, 2011, BITEC Bangna, Bangkok, Thailand, Book of abstracts.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2011
Szczegóły: s. 129
Angielskie słowa kluczowe: antioxidant ; antiradical ; Camellia sinensis ; bakery products
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
11/21
Rok: 2010
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Herbata aromatyczny napój czy superantyoksydant?
Źródło: Przem. Spoż. - 2010, t. 64, 6, s. 32-36, il., bibliogr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: herbata ; Camellia sinensis ; polifenole ; katechiny ; potencjał przeciwutleniający
Angielskie słowa kluczowe: tea leaves ; Camellia sinensis ; polyphenols ; catechins ; antioxidant potential
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
12/21
Rok: 2008
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Marzanna Hęś, Józef Korczak
Tytuł: Tea extracts antioxidative potential in emulsified lipid system
Tytuł równoległy: Ocena aktywności przeciwutleniającej ekstraktów herbat w układach tłuszczu zemulgowanego
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2008, 7 (3), s. 29-34, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 26 sierpnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: herbata ; Camellia sinensis ; przeciwutleniacze ; emulsja tłuszczowa ; kwas linolowy
Angielskie słowa kluczowe: tea ; Camellia sinensis ; antioxidants ; lipid emulsion ; linoleic acid
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
13/21
Rok: 2008
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Analiza wpływu ekstraktów herbaty Camellia sinensis na stabilność oksydacyjną tłuszczu zwierzęcego
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2008, t. 41, nr 3, s. 777-781, il., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Polskie słowa kluczowe: tłuszcz ; utlenianie ; ekstrakt herbaty ; Camellia sinensis
Angielskie słowa kluczowe: lipid ; oxidation ; tea extracts ; Camellia sinensis
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
14/21
Rok: 2007
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Józef Korczak, Marzanna Hęś
Tytuł: Purification process influence on green tea extracts' polyphenol content and antioxidant activity
Tytuł równoległy: Wpływ procesów oczyszczania na aktywność przeciwutleniającą ekstraktu zielonej herbaty
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2007, 6 (2), s. 41-48, bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 26 sierpnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: herbata zielona ; ekstrakt etanolowy ; aktywność przeciwutleniająca ; kwas linolowy ; polifenole ; aktywność przeciwrodnikowa ; DPPH ; oczyszczanie
Angielskie słowa kluczowe: green tea ; Camellia sinensis ; ethanolic extract ; antioxidant activity ; linoleic acid emulsion ; polyphenols ; antiradical activity ; DPPH ; purification
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
15/21
Rok: 2007
Autorzy: Anna Gramza-Michalowska, Jozef Korczak, Julita Regula
Tytuł: Use of plant extracts in summer and winter season butter oxidative stability improvement
Źródło: Asia Pac. J. Clin. Nutr. - 2007, vol. 16, suppl. 1, s. 85-88, bibliogr.
p-ISSN: 0964-7058
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 sierpnia 2016].
Angielskie słowa kluczowe: tea leaves ; Camellia sinensis ; tea extracts ; polyphenols ; butter ; Rancimat ; Oxidograph ; lipid stability
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.180
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
16/21
Rok: 2007
Autorzy: Anna Gramza-Michalowska, Julita Regula
Tytuł: Use of tea extracts (Camelia sinensis) in jelly candies as polyphenols sources in human diet
Źródło: Asia Pac. J. Clin. Nutr. - 2007, vol. 16, suppl. 1, s. 43-46, il., bibliogr.
p-ISSN: 0964-7058
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 sierpnia 2016].
Angielskie słowa kluczowe: tea leaves ; Camellia sinensis ; tea extracts ; polyphenols ; sweet jellies ; sensory analysis ; consumer acceptance
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.180
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
17/21
Rok: 2007
Autorzy: A. Gramza-Michalowska, J. Bajerska-Jarzebowska
Tytuł: Leaves of Camellia sinensis: ordinary brewing plant or super antioxidant source?
Źródło: Food. - 2007, vol. 1, no. 1, s. 56-64, il., bibliogr.
p-ISSN: 1749-7140
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 26 sierpnia 2016].
Angielskie słowa kluczowe: tea ; Camellia sinensis ; polyphenols ; catechins ; antioxidant activity ; bioavailability
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
18/21
Rok: 2007
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Antioxidant potential and radical scavenging activity of different fermentation degree tea leaves extracts
Źródło: Int. J. Tea Sci. - 2007, vol 6, no. 4, s. 15-28, il., bibliogr.
p-ISSN: 0972-544X
Angielskie słowa kluczowe: tea ; Camellia sinensis ; bioactive compounds ; radical's scavenger ; antioxidant
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
19/21
Rok: 2005
Autorzy: Anna Gramza, Rafał W. Wójciak, Józef Korczak, Marzanna Hęś, Julia Wiśniewska, Zbigniew Krejpcio
Tytuł: Influence of the Fe and Cu presence in tea extracts on antioxidant activity
Źródło: Electron. J. Pol. Agric. Univ. [Dokument elektroniczny]. - 2005, vol. 8, iss. 4, art. 30, il., bibliogr.
http://www.ejpau.media.pl/volume8/issue4/art-30.html
e-ISSN: 1505-0297
Uwagi: Topic: Food Science and Technology.
Angielskie słowa kluczowe: tea extracts ; Camellia sinensis ; Cu ; Fe ; polyphenols ; sunflower oil ; Rancimat test
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
20/21
Rok: 2005
Autorzy: Anna Gramza, Józef Korczak, Ryszard Amarowicz
Tytuł: Tea polyphenols - their antioxidant properties and biological activity - a review
Tytuł równoległy: Polifenole herbaty - ich właściwości przeciwutleniające i aktywność biologiczna - artykuł przeglądowy
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2005, vol. 14/55, no. 3, s. 219-235, il., bibliogr.
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 sierpnia 2016].
Angielskie słowa kluczowe: tea ; Camellia sinensis ; polyphenols ; catechins ; antioxidant activity ; antimicrobial activity ; antimutagenic properties ; anticarcinogenic properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
21/21
Rok: 2005
Autorzy: Anna Gramza, Józef Korczak, Rafał Wójciak, Zbigniew Krejpcio, Marzanna Hęś, Anna Jędrusek-Golińska
Tytuł: Influence of Fe2+ on antioxidant activity of tea extracts
Tytuł równoległy: Wpływ dodatku Fe2+ na aktywność przeciwutleniającą ekstraktów z herbaty
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2005, R. 32, supl. 1, cz. 2, s. 1135-1139, bibliogr.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: herbata ; Camellia sinensis ; wyciągi z herbaty ; herbata czarna ; herbata zielona ; działanie przeciwutleniające ; polifenole ; utlenianie tłuszczu ; Oksydograf
Angielskie słowa kluczowe: tea ; Camellia sinensis ; tea extracts ; black tea ; green tea ; antioxidative activity ; polyphenols ; lipid oxidation ; Oxidograph
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP