logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: ZIELINSKA-DAWIDZIAK MAGDALENA
Liczba odnalezionych rekordów: 77



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/77
Rok: 2019
Autorzy: Aneta Tomczak, Magdalena Zielińska-Dawidziak, Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Eleonora Lampart-Szczapa
Tytuł: Cross-reactions between proteins isolated from new narrow-leafed lupine breeding lines and antibodies present in the sera of patients sensitized to soybeans and peanuts
Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2019, vol. 245, iss. 2, s. 433-441, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1438-2377 e-ISSN: 1438-2385
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 7 stycznia 2019].
Angielskie słowa kluczowe: cross-reactivity ; lupine ; pea nuts ; soybean ; western blot analysis
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.056
Punktacja MNiSW: 70.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/77
Rok: 2019
Autorzy: Magdalena Zielińska-Dawidziak, Michał Michalak
Tytuł: Influence of magnetic field on extraction of model proteins in polyethylene glycol/magnesium sulfate aqueous two-phase system
Źródło: J. Chromatogr. B. - 2019, vol. 1126/1127, 121760, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1570-0232
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 października 2019].
Angielskie słowa kluczowe: partition coefficient ; separation in magnetic field ; polymer/salt two-phase systems ; bovine serum albumin ; haemoglobin ; lysozyme
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.813
Punktacja MNiSW: 70.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/77
Rok: 2019
Autorzy: Przemysław Łukasz Kowalczewski, Anna Olejnik, Wojciech Białas, Iga Rybicka, Magdalena Zielińska-Dawidziak, Aleksander Siger, Piotr Kubiak, Grażyna Lewandowicz
Tytuł: The nutritional value and biological activity of concentrated protein fraction of potato juice
Źródło: Nutrients. - 2019, vol. 11, 7, art. no. 1523, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 2072-6643
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 8 lipca 2019].
Angielskie słowa kluczowe: potato juice ; cancer cells ; cytotoxicity ; antioxidant activity ; protein nutritional value ; chemical score ; protein composition
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.171
Punktacja MNiSW: 140.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
4/77
Rok: 2019
Autorzy: A. Jędrusek-Golińska, M. Zielińska-Dawidziak, P. Zielińska, R. Kowalski, D. Piasecka-Kwiatkowska
Tytuł: Analysis of risk and consumers' awareness regarding the gluten content in meat products on the example of frankfurter type sausages [*]
Źródło: Qual. Assur. Saf. Crop. Foods. - 2018, vol. 11, no. 6, s. 529-537, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1757-8361 e-ISSN: 1757-837X
Angielskie słowa kluczowe: celiac disease ; consumer's concerns ; ELISA ; gluten-free sausages ; producer's concerns
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.735
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
5/77
Rok: 2019
Autorzy: A. Tomczak, M. Zielińska-Dawidziak, D. Piasecka-Kwiatkowska, D. Springer
Tytuł: The influence of soya bean ingredients in dairy cattle fodder on milk immunoreactivity
W: Third International Legume Society Conference ILS3: Legumes for human and planet health : 21-24 May 2019, Poznań, Poland, Book of abstracts.
Adres wydawniczy: Poznań : Fundacja UAM w Poznaniu, 2019
Szczegóły: s. 57, bibliogr.
ISBN: 978-83-950380-1-3
Angielskie słowa kluczowe: soya bean ; milk ; allergy
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
6/77
Rok: 2019
Autorzy: M. Zielińska-Dawidziak, D. Piasecka-Kwiatkowska, M. Nogala-Kałucka, A. Siger, K. Dwiecki, J. Czubiński, A. Tomczak, M. Burzyńska, E. Lampart-Szczapa
Tytuł: New varieties of Lupinus angustifolius as a source of interesting nutrients for human
W: Third International Legume Society Conference ILS3: Legumes for human and planet health : 21-24 May 2019, Poznań, Poland, Book of abstracts.
Adres wydawniczy: Poznań : Fundacja UAM w Poznaniu, 2019
Szczegóły: s. 47
ISBN: 978-83-950380-1-3
Angielskie słowa kluczowe: Lupinus angustifolius ; nutritional value ; bioactive compounds
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
7/77
Rok: 2018
Autorzy: Magdalena Zielinska-Dawidziak, Krzysztof Dwiecki, Katarzyna Lewko
Tytuł: Modification of soybean and lupine sprouting conditions: influence on yield, ROS generation, and antioxidative systems
Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2018, vol. 244, iss. 11, s. 1945-1952, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1438-2377 e-ISSN: 1438-2385
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 7 stycznia 2019].
Angielskie słowa kluczowe: abiotic stress ; flavonoids ; fortified sprouts ; free radicals ; phenolic compounds ; total antioxidant capacity
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.056
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
8/77
Rok: 2018
Autorzy: Agnieszka Makowska, Magdalena Zielińska-Dawidziak, Przemysław Niedzielski, Michał Michalak
Tytuł: Effect of extrusion conditions on iron stability and physical and textural properties of corn snacks enriched with soybean ferritin
Źródło: Int. J. Food Sci. Technol. - 2018, vol. 53, iss. 2, s. 296-303, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0950-5423
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 1 lutego 2018].
Angielskie słowa kluczowe: corn snacks ; extrusion ; iron-fortified food ; plant ferritin
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.281
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
9/77
Rok: 2018
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Magdalena Zielińska-Dawidziak, Paulina Zielińska, Ryszard Kowalski, Dorota Piasecka-Kwiatkowska
Tytuł: Are frankfurter sausages safe for cekiac patients? Consumer awareness versus analytical results
W: Meat in technology and human nutrition under its working title Meat as a functional and pro-healthy part of our diet : V International Scientific Conference, Poznań - Tarnowo Podgórne, June 27-29, 2018, Abstracts of plenary lectures & poster presentations.
Adres wydawniczy: [Poznań] : [b.w.], 2018
Szczegóły: s. 52
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
10/77
Rok: 2018
Autorzy: Aneta Tomczak, Magdalena Zielińska-Dawidziak, Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Eleonora Lampart-Szczapa
Tytuł: Blue lupine seeds protein content and amino acids composition
Źródło: Plant Soil Environ. - 2018, vol. 64, no. 4, s. 147-155, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1214-1178 e-ISSN: 1805-9368
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 7 stycznia 2019].
Angielskie słowa kluczowe: legume seeds ; protein nutritional value ; chemical score ; protein composition ; weather conditions
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.337
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
11/77
Rok: 2018
Autorzy: Aneta Tomczak, Magdalena Zielińska-Dawidziak, Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Ewa Springer
Tytuł: Immunoreaktywne właściwości łubinu wąskolistnego
W: Prozdrowotne właściwości żywności. Aspekty żywieniowe i technologiczne : XXIII Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej "Żywność - tradycja i nowoczesność", Lublin, 24-25 maja 2018 / Pod red. Nauk. Małgorzaty Karwowskiej, Izabelli Jackowskiej.
Adres wydawniczy: Lublin : Towarzystwo Wydawnictw Naukowych "LIBROPOLIS", 2018
Szczegóły: s. 111-121, il., bibliogr., streszcz.
ISBN: 978-83-63761-51-6
Polskie słowa kluczowe: alergia pokarmowa ; łubin wąskolistny ; orzech ziemny ; reakcje krzyżowe ; soja
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
12/77
Rok: 2018
Autorzy: Aneta Tomczak, Magdalena Zielinska-Dawidziak, Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Ewa Springer
Tytuł: Immunoreaktywne właściwości bialek łubinu wąskolistnego
W: XXIII Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej "Żywność - tradycja i nowoczesność"; VI International Session of Young Scientific Staff "Food - tradition and modernity" : Lublin, 24-25 maja 2018, Materiały konferencji naukowej.
Adres wydawniczy: Lublin : Towarzystwo Wydawnictw Naukowych "LIBROPOLIS", 2018
Szczegóły: s. 51-52
ISBN: 978-83-63761-74-5
Polskie słowa kluczowe: łubin wąskolistny ; immunoreaktywność ; surowica krwi
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
13/77
Rok: 2017
Autorzy: D. Łuców, A. Basińska, B. H. Chojnicki, M. Gąbka, D. Józefczyk, J. Leśny, J. Olejnik, M. Samson, H. Silvennoinen, M. Urbaniak, M. Zielińska, R. Juszczak, V.E.J. Jassey, M. Lamentowicz, M. Stróżecki
Tytuł: Reakcja roślinności torfowiska mszarnego Rzecin na wzrost temperatury i suszę
W: 13 Konferencja "Aktywne metody ochroną przyrody w zrównoważonym leśnictwie" Leśne Siedliska Mokradłowe Oazą Bioróżnorodności : Rogów, 5-6 kwietnia 2017 r..
Adres wydawniczy: [Rogów] : [Centrum Edukacji Przyrodniczo-Leśnej Leśnego Zakładu Doświadczalnego SGGW], 2017
Szczegóły: [1 s.]
Charakt. formalna: POS
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
14/77
Rok: 2017
Autorzy: A. Tomczak, M. Burzyńska, M. Zielińska-Dawidziak, D. Piasecka-Kwiatkowska, E. Lampart-Szczapa
Tytuł: Antigenic properties of selected varieties of narrowleaf lupine(Lupinus angustifolius)
W: Food: today and tomorrow. XXII Sesja Sekcji Młodej Kadry Naukowej Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności : 5 th International Session of Young Scientific Staff, May 18-19th 2017 Szczecin.
Adres wydawniczy: [Szczecin] : [b.w.], 2017
Szczegóły: s. 156-157
ISBN: 978-83-935477-9-1
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
15/77
Rok: 2017
Autorzy: A. Tomczak, M. Zielińska-Dawidziak, D. Piasecka-Kwiatkowska, E. Lampart-Szczapa
Tytuł: Wartość biologiczna białka łubinowego odmian łubinu askolistnego (Lupinus angustifolius)
Tytuł równoległy: The sulfur amino acids content in protein of narrow-leaved lupine (Lupinus angustifolius) varieties
W: Food: today and tomorrow. XXII Sesja Sekcji Młodej Kadry Naukowej Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności : 5 th International Session of Young Scientific Staff, May 18-19th 2017 Szczecin.
Adres wydawniczy: [Szczecin] : [b.w.], 2017
Szczegóły: s. 99-102
ISBN: 978-83-935477-9-1
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
16/77
Rok: 2017
Autorzy: Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Marta Burzyńska, Magdalena Zielińska-Dawidziak, Eleonora Lampart-Szczapa
Tytuł: Inhibitory enzymów trawiennych w nasionach wybranych odmian łubinu wąskolistnego
W: Konferencja "Znaczenie łubinu dla bioróżnorodności" : 24-25 kwietnia 2017, Wrocław-Pawłowice, Abstrakty.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie pdf.
Adres wydawniczy: [Wrocław] : [b.w.], 2017
Szczegóły: s. 63-64
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
17/77
Rok: 2017
Autorzy: Aneta Tomczak, Magdalena Zielińska-Dawidziak, Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Eleonora Lampart-Szczapa
Tytuł: Reaktywność krzyżowa pomiędzy białkami nasion łubinu wąskolistnego, orzeszków ziemnych i soi
W: Konferencja "Znaczenie łubinu dla bioróżnorodności" : 24-25 kwietnia 2017, Wrocław-Pawłowice, Abstrakty.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie pdf.
Adres wydawniczy: [Wrocław] : [b.w.], 2017
Szczegóły: s. 105-106
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
18/77
Rok: 2017
Autorzy: Magdalena Zielińska-Dawidziak, Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Eleonora Lampart-Szczapa
Tytuł: Strawność białek łubinu wąskolistnego
W: Konferencja "Znaczenie łubinu dla bioróżnorodności" : 24-25 kwietnia 2017, Wrocław-Pawłowice, Abstrakty.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie pdf.
Adres wydawniczy: [Wrocław] : [b.w.], 2017
Szczegóły: s. 36-37
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
19/77
Rok: 2017
Autorzy: Ryszard Przygodzki, Magdalena Zielińska-Dawidziak, Małgorzata Kulczak, Eugeniusz Korbas, Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Agnieszka Makowska
Opis patentowy. Polska, 227145 B1
Tytuł wynalazku: Suche, dietetyczne koncentraty śniadań zbożowych instant, zwłaszcza wspomagających żywienie w anemii oraz sposób ich wytwarzania
Właœciciel: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań ; Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. Prof. Wacława Dąbrowskiego, Warszawa, Polska
Zgłoszenie: 407733, 31.03.2014. 12.10.2015 BUP 21/15
Ogłoszenie: 30.11.2017 WUP 11/17
Charakt. formalna: PT
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
20/77
Rok: 2017
Autorzy: Ryszard Przygodzki, Magdalena Zielińska-Dawidziak, Marian Remiszewski, Renata Langer, Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Agnieszka Makowska
Opis patentowy. Polska, 227146 B1
Tytuł wynalazku: Suche, dietetyczne koncentraty potraw instant z kaszą lub makaronem, zwłaszcza wspomagających żywienie w anemii oraz sposób ich wytwarzania
Właœciciel: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań ; Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. Prof. Wacława Dąbrowskiego, Warszawa, Polska
Zgłoszenie: 407735, 31.03.2014. 12.10.2015 BUP 21/15
Ogłoszenie: 30.11.2017 WUP 11/17
Charakt. formalna: PT
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
21/77
Rok: 2017
Autorzy: Ryszard Przygodzki, Magdalena Zielińska-Dawidziak, Maria Jeżewska, Iwona Błasińska, Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Agnieszka Makowska
Opis patentowy. Polska, 227147 B1
Tytuł wynalazku: Suche, dietetyczne koncentraty zup instant, zwłaszcza wspomagających żywienie w anemii oraz sposób ich wytwarzania
Właœciciel: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań ; Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. Prof. Wacława Dąbrowskiego, Warszawa, Polska
Zgłoszenie: 407736, 31.03.2014. 12.10.2015 BUP 21/15
Ogłoszenie: 30.11.2017 WUP 11/17
Charakt. formalna: PT
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
22/77
Rok: 2017
Autorzy: Ryszard Przygodzki, Magdalena Zielińska-Dawidziak, Marian Remiszewski, Anna Kupka, Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Agnieszka Makowska
Opis patentowy. Polska, 227148 B1
Tytuł wynalazku: Suche, dietetyczne koncentraty deserów instant, zwłaszcza wspomagających żywienie w anemii oraz sposób ich wytwarzania
Właœciciel: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań ; Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. Prof. Wacława Dąbrowskiego, Warszawa, Polska
Zgłoszenie: 407737, 31.03.2014. 12.10.2015 BUP 21/15
Ogłoszenie: 30.11.2017 WUP 11/17
Charakt. formalna: PT
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
23/77
Rok: 2017
Autorzy: Magdalena Zielińska-Dawidziak, Eleonora Lampart-Szczapa
Tytuł: Czy łubin może stać się polska soją?
Źródło: Przem. Spoż. - 2017, t. 71, 1, s. 39-41, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: łubin ; soja ; żywność prozdrowotna ; artykuły spożywcze
Angielskie słowa kluczowe: lupine ; soybean ; pro-healthy food ; groceries
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
24/77
Rok: 2017
Autorzy: B. H. Chojnicki, K. M. Harenda, M. Samson, S. Słowińska, M. Słowiński, M. Lamentowicz, J. Barabach, M. Zielińska, V. E. J. Jassey, A. Buttler, M. Stróżecki, J. Leśny, M. Urbaniak, D. Józefczyk, R. Juszczak
Tytuł: Eksperyment manipulacyjny jako narzędzie oceny wpływu zmian klimatycznych na emisję CO2 z torfowiska
Źródło: Stud. Mater. Cent. Eduk. Przyr.-Leś. - 2017, R. 19, z. 51 (2), s. 47-61, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1509-1414
Uwagi: Tytuł zeszytu: Leśne siedliska mokradłowe oazą bioróżnorodności. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 9 stycznia 2019].
Polskie słowa kluczowe: torfowisko ; zmiany klimatu ; dwutlenek węgla ; eksperyment manipulacyjny
Angielskie słowa kluczowe: peatland ; climate change ; carbon dioxide ; manipulation experiment
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 7.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
25/77
Rok: 2017
Autorzy: M. Lamentowicz, S. Słowińska, M. Słowiński, K. Marcisz, A. Buttler, B. H. Chojnicki, V. E. J. Jassey, R. Juszczak, K. Kajukało, P. Kołaczek, Ł. Lamentowicz, D. Łuców, M. K. Reczuga, M. Samson, M. Zielińska, K. Harenda, J. Barabach, K. Tobolski, M. Gałka
Tytuł: Znaczenie badań interdyscyplinarnych dla zrozumienia zaburzeń torfowisk w lasach
Źródło: Stud. Mater. Cent. Eduk. Przyr.-Leś. - 2017, R. 19, z. 51 (2), s. 77-92, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1509-1414
Uwagi: Tytuł zeszytu: Leśne siedliska mokradłowe oazą bioróżnorodności. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 9 stycznia 2019].
Polskie słowa kluczowe: torfowisko ; monitoring ; eksperyment ; paleoekologia
Angielskie słowa kluczowe: peatland ; monitoring ; experiment ; palaeoecology
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 7.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
26/77
Rok: 2017
Autorzy: Aneta Tomczak, Magdalena Zielińska-Dawidziak, Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Eleonora Lampart-Szczapa
Tytuł: Wartość biologiczna białka nowych linii hodowlanych łubinu wąskolistnego (Lupinus augustifolius)
W: Żywność dla Przyszłości : XLIII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Materiały Konferencji Naukowej, Wroclaw, 4-5 lipca 2017 r.
Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2017
Szczegóły: s. 119
ISBN: 978-83-7717-265-0
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
27/77
Rok: 2016
Autorzy: Magdalena Zielińska-Dawidziak, Halina Staniek, Ewelina Król, Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Tomasz Twardowski
Tytuł: Legume seeds and cereal grain's capacity to accumulate iron while sprouting in order to obtain food fortificat
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2016, 15 (3), s. 333-338, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 października 2016].
Angielskie słowa kluczowe: legume seeds ; iron accumulation ; wheat grain ; plant tolerance
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
28/77
Rok: 2016
Autorzy: Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Jan Nawrot, Magdalena Zielińska-Dawidziak
Tytuł: Elektroforetyczna metoda wczesnego wykrywania ukrytego porażenia ziarna zbóż wołkiem zbożowym
W: Bezpieczeństwo żywności w łańcuchu żywnościowym [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Grażyna Lewandowicz, Agnieszka Makowska.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 32-40, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-833-9
Liczba arkuszy: 0,50
Polskie słowa kluczowe: wołek zbożowy ; alfa-amylaza ; detekcja ; zymogramy
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
29/77
Rok: 2016
Autorzy: Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Jan Nawrot, Magdalena Zielińska-Dawidziak
Tytuł: Elektroforetyczna metoda wczesnego wykrywania ukrytego porażenia ziarna zbóż wołkiem zbożowym
W: II Wielkopolska Konferencja Nauka Gospodarce Żywnościowej : "25 lat technologii żywności w warunkach gospodarki rynkowej", Poznań 5. lutego 2016, Materiały konferencyjne / Red. Joanna Le Thanh-Blicharz, Jacek Lewandowicz.
Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Wielkopolska; Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2016
Szczegóły: s. 30
Polskie słowa kluczowe: wołek zbożowy ; porażenie ukryte ; zymogramy amylaz
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
30/77
Rok: 2016
Autorzy: Magdalena Zielińska-Dawidziak, Eleonora Lampart-Szczapa
Tytuł: Łubin - polska soja - szansa rozwojowa dla rolnictwa i przemysłu spożywczego
W: II Wielkopolska Konferencja Nauka Gospodarce Żywnościowej : "25 lat technologii żywności w warunkach gospodarki rynkowej", Poznań 5. lutego 2016, Materiały konferencyjne / Red. Joanna Le Thanh-Blicharz, Jacek Lewandowicz.
Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Wielkopolska; Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2016
Szczegóły: s. 16
Polskie słowa kluczowe: łubin ; soja ; pasze ; żywność organiczna
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
31/77
Rok: 2016
Autorzy: Eleonora Lampart-Szczapa, Magdalena Zielińska-Dawidziak, Jarosław Czubiński
Tytuł: Łubin - składnik europejskiej żywności tradycyjnej, wegetariańskiej i specjalnego przeznaczenia
W: II Wielkopolska Konferencja Nauka Gospodarce Żywnościowej : "25 lat technologii żywności w warunkach gospodarki rynkowej", Poznań 5. lutego 2016, Materiały konferencyjne / Red. Joanna Le Thanh-Blicharz, Jacek Lewandowicz.
Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Wielkopolska; Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2016
Szczegóły: s. 76
Polskie słowa kluczowe: łubin ; surowce niekonwencjonalne ; żywność
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
32/77
Rok: 2016
Autorzy: Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Magdalena Zielińska-Dawidziak, Paulina Zielińska, Agata Zemleduch-Barylska
Tytuł: Ocena bezpieczeństwa wybranych produktów spożywczych dla osób z alergią pokarmową
W: II Wielkopolska Konferencja Nauka Gospodarce Żywnościowej : "25 lat technologii żywności w warunkach gospodarki rynkowej", Poznań 5. lutego 2016, Materiały konferencyjne / Red. Joanna Le Thanh-Blicharz, Jacek Lewandowicz.
Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Wielkopolska; Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2016
Szczegóły: s. 41
Polskie słowa kluczowe: soja ; alergeny ; ekstrakcja ; detekcja
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
33/77
Rok: 2016
Autorzy: Małgorzata Kujawska, Małgorzata Ewertowska, Ewa Ignatowicz, Teresa Adamska, Hanna Szaefer, Magdalena Zielińska-Dawidziak, Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Jadwiga Jodynis-Liebert
Tytuł: Evaluation of safety of iron-fortified soybean sprouts, a potential component of functional food, in rat
Źródło: Plant Foods Hum. Nutr. - 2016, vol. 71, 1, s. 13-18, bibliogr.
p-ISSN: 0921-9668 e-ISSN: 1573-9104
Uwagi: Wersja online artykułu zawiera materiały uzupełniające, które są dostępne dla autoryzowanych użytkowników (The online version of this article contains supplementary material, which is available to authorized users). - Publikacja dostępna online [Dostęp: 14 listopada 2016].
Angielskie słowa kluczowe: ferritin ; soybean sprouts ; clinical chemistry ; haematology ; antioxidant enzymes
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.368
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
34/77
Rok: 2016
Autorzy: Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Paulina Zielińska, Aneta Graczyk, Magdalena Zielińska-Dawidziak
Tytuł: Wpływ metody ekstrakcji na wyniki oznaczenia antygenowych właściwości wybranych nasion roślin strączkowych
W: Żywność a innowacje : XII Konferencja Naukowa z cyklu "Żywność XXI wieku", Kraków, 22-23 września 2016 r., Komunikaty / Red. Iwona Dróżdż, Aleksandra Chuda-Chodak, Tomasz Tarko, Dorota Najgebauer-Lejko, Lukasz Byczynski.
Adres wydawniczy: Kraków : Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, 2016
Szczegóły: s. 192, bibliogr.
ISBN: 978-83-937001-7-2
Polskie słowa kluczowe: rośliny strączkowe ; alergeny
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
35/77
Rok: 2016
Autorzy: Paulina Zielińska, Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Magdalena Zielińska-Dawidziak
Tytuł: Analytical problems associated with detection of soy allergens in meat products
W: Żywność od A do Z = Food from A to Z : XXI Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej, V International Session of Young Scientific Staff, 12-13 maja 2016 Łódź, Polska / Red. i proj. okł. Lidia Mielcarz, Alicja Malik, Michał Kurczewski.
Adres wydawniczy: Łódź : [Politechnika Łódzka], 2016
Szczegóły: s. 39
ISBN: 978-83-912026-8-5
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
36/77
Rok: 2015
Autorzy: Magdalena Zielińska-Dawidziak, Paulina Górecka, Dorota Piasecka-Kwiatkowska
Tytuł: Immunoreactivity of selected wines commercially available in Poland
Źródło: Czech J. Food Sci. - 2015, vol. 33, no. 4, s. 361-366, il., bibliogr.
p-ISSN: 1212-1800 e-ISSN: 1805-9317
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 16 października 2015].
Angielskie słowa kluczowe: casein ; ELISA test ; milk allergy ; slot-blot analysis ; wine
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.728
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
37/77
Rok: 2015
Autorzy: M. Zielińska-Dawidziak, D. Piasecka-Kwiatkowska, E. Lampart-Szczapa, A. Barańska, E. Springer
Tytuł: Antigenic properties of technologically processed lupin seeds after in vitro digestion
W: Developing lupin crop into a major and sustainable food and feed source : Proceedings of the XIV International Lupin Conference, Milan, Italy, 21-26 June 2015 / Ed. Jessica Capraro, Marcello Duranti, Chiara Magni, Alessio Scarafoni.
Adres wydawniczy: [Milano] : [b.w.], 2015
Szczegóły: s. 107, bibliogr.
ISBN: 9788890598944
Angielskie słowa kluczowe: antigenicity ; food processing ; in vitro digestion
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
38/77
Rok: 2015
Autorzy: M. Zielińska-Dawidziak, A. Siger, J. Czubiński, P. Kachlicki
Tytuł: Antioxidants formation in lupin sprouts germinated in stress condition
W: Developing lupin crop into a major and sustainable food and feed source : Proceedings of the XIV International Lupin Conference, Milan, Italy, 21-26 June 2015 / Ed. Jessica Capraro, Marcello Duranti, Chiara Magni, Alessio Scarafoni.
Adres wydawniczy: [Milano] : [b.w.], 2015
Szczegóły: s. 108, bibliogr.
ISBN: 9788890598944
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; iron ; lupin sprouts
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
39/77
Rok: 2015
Autorzy: M. Zielińska-Dawidziak, K. Dwiecki, K. Lewko
Tytuł: Generation of reactive oxygen species in lupin sprouts germinated in abiotic stress condition
W: Developing lupin crop into a major and sustainable food and feed source : Proceedings of the XIV International Lupin Conference, Milan, Italy, 21-26 June 2015 / Ed. Jessica Capraro, Marcello Duranti, Chiara Magni, Alessio Scarafoni.
Adres wydawniczy: [Milano] : [b.w.], 2015
Szczegóły: s. 109, bibliogr.
ISBN: 9788890598944
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; iron ; lupin sprouts
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
40/77
Rok: 2015
Autorzy: Magdalena Zielińska-Dawidziak
Tytuł: Lupin ferritin application for enrichment food in iron
W: Developing lupin crop into a major and sustainable food and feed source : Proceedings of the XIV International Lupin Conference, Milan, Italy, 21-26 June 2015 / Ed. Jessica Capraro, Marcello Duranti, Chiara Magni, Alessio Scarafoni.
Adres wydawniczy: [Milano] : [b.w.], 2015
Szczegóły: s. 87-90, il., bibliogr.
ISBN: 9788890598944
Angielskie słowa kluczowe: iron ; ferritin ; iron deficiency ; lupin sprouts
Charakt. formalna: ZRZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
41/77
Rok: 2015
Autorzy: Agata Zemleduch-Barylska, Paulina Górecka, Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Magdalena Zielińska-Dawidziak
Tytuł: Effect of extraction method on milk-specific antibodies cross-reactivity with soybean proteins
W: Food - Quality and Perspectives : XX Conference of Young Researcher - IVth International Session, 14-15 of May 2015, Rzeszów, Book of abstracts.
Adres wydawniczy: [Rzeszów] : [b.w.], 2015
Szczegóły: s. 42
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
42/77
Rok: 2015
Autorzy: Paulina Górecka, Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Agata Zemleduch-Barylska, Magdalena Zielińska-Dawidziak, Ewa Springer
Tytuł: The use of human serum to study the food products immunoreactivity
W: Food - Quality and Perspectives : XX Conference of Young Researcher - IVth International Session, 14-15 of May 2015, Rzeszów, Book of abstracts.
Adres wydawniczy: [Rzeszów] : [b.w.], 2015
Szczegóły: s. 41
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
43/77
Rok: 2015
Autorzy: Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Magdalena Zielińska-Dawidziak, Paulina Górecka, Małgorzata Baraniak
Tytuł: Ocena zawartości białek glutenowych w piwach metodami immunochemicznymi i molekularnymi
W: IX Polska Konferencja Chemii Analitycznej "Chemia analityczna to ciągłe wyzwania" : Poznań, 6-10 VII 2015 r., Abstrakty.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2015
Szczegóły: s. 412, bibliogr.
Polskie słowa kluczowe: piwo ; gluten ; ELISA ; PCR
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
44/77
Rok: 2015
Autorzy: Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Magdalena Zielińska-Dawidziak, Paulina Górecka, Edward Pospiech
Tytuł: Porównanie molekularnych i immunochemicznych metod wykrywania białek sojowych w wyrobach mięsnych
W: IX Polska Konferencja Chemii Analitycznej "Chemia analityczna to ciągłe wyzwania" : Poznań, 6-10 VII 2015 r., Abstrakty.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2015
Szczegóły: s. 372, bibliogr.
Polskie słowa kluczowe: soja ; wędliny ; zafałszowania żywności
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
45/77
Rok: 2015
Autorzy: Olga Stefko, Magdalena Zielińska-Dawidziak
Tytuł: Wybrane aspekty ekonomiczne opracowania nowych technologii produkcji żywności bioaktywnej
Źródło: J. Agribus. Rural Dev. - 2015, 4 (38), s. 829-838, il., bibliogr.
p-ISSN: 1899-5241 e-ISSN: 1899-5772
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 października 2016].
Polskie słowa kluczowe: aspekty ekonomiczne ; nowe technologie ; produkcja żywności ; żywność bioaktywna
Angielskie słowa kluczowe: economic aspects ; new technologies ; bioactive food ; food production
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 13.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
46/77
Rok: 2015
Autorzy: Magdalena Zielińska-Dawidziak
Tytuł: Plant ferritin - a source of iron to prevent its deficiency
Źródło: Nutrients. - 2015, vol. 7, 2, s. 1184-1201, bibliogr.
p-ISSN: 2072-6643
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 14 października 2015].
Angielskie słowa kluczowe: ferritin ; biofortified plants ; bioactive food ; iron
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.759
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
47/77
Rok: 2015
Autorzy: Magdalena Zielińska-Dawidziak, Tomasz Twardowski
Opis patentowy. Polska, 218747 B1
Tytuł wynalazku: Sposób wytwarzania kompozycji o podwyższonej zawartości ferrytyny roślinnej i innych form żelaza, kompozycja i jej zastosowanie do wytwarzania preparatu do suplementowania diety człowieka
Właœciciel: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań; Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk, Poznań, Polska
Zgłoszenie: 388379, 24.06.2009. 03.01.2011 BUP 01/11
Ogłoszenie: 30.01.2015 WUP 01/15
Charakt. formalna: PT
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
48/77
Rok: 2015
Autorzy: M. Zielińska-Dawidziak
Tytuł: Why do results of in vivo and in vitro experiments on ferritin iron absorption greatly differ?
Źródło: Postępy Biol. Kom. - 2015, t. 42, Supl. nr 28, s. 30
p-ISSN: 0324-833X
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
49/77
Rok: 2015
Autorzy: Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Paulina Górecka, Agata Zemleduch-Barylska, Magdalena Zielińska-Dawidziak, Ewa Springer
Tytuł: Ocena alergenności makaronów opracowanych w ramach projektu "Bioaktywna żywność"
W: Żywność - Zdrowie - Przyszłość : XLII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Lublin, 25-26 czerwca 2015, Materiały konferencji naukowej.
Adres wydawniczy: Kraków : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, 2015
Szczegóły: s. 92
ISBN: 978-83-935421-6-1
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 4 października 2016].
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
50/77
Rok: 2014
Autorzy: Magdalena Zielińska-Dawidziak, Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Jerzy R. Warchalewski, Agnieszka Makowska, Magdalena Gawlak, Jan Nawrot
Tytuł: Sprouted wheat grain with ferritin overexpression as a potential source of iron for cereal product fortification
Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2014, vol. 238, iss. 5, s. 829-835, il., bibliogr.
p-ISSN: 1438-2377 e-ISSN: 1438-2385
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 9 lutego 2015].
Angielskie słowa kluczowe: ferritin ; iron ; sprouted wheat grain ; food fortification ; granary weevil
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.559
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
51/77
Rok: 2014
Autorzy: Przemyslaw Niedzielski, Magdalena Zielinska-Dawidziak, Lidia Kozak, Pawel Kowalewski, Barbara Szlachetka, Sylwia Zalicka, Weronika Wachowiak
Tytuł: Determination of iron species in samples of iron-fortified food
Źródło: Food Anal. Meth. - 2014, vol. 7, iss. 10, s. 2023-2032, il., bibliogr.
p-ISSN: 1936-9751
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 9 lutego 2015].
Angielskie słowa kluczowe: iron ; speciation ; food analysis ; bioactive food ; spectrophotometry ; atomic absorption spectrometry
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.956
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
52/77
Rok: 2014
Autorzy: Magdalena Zielińska-Dawidziak, Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Ewelina Król, Halina Staniek, Zbigniew Krejpcio
Tytuł: The safety of food supplemented in iron with sprouted in abiotic stress legumes seeds - heavy metal pollution
Źródło: Int. Proc. Chem. Biol. Environ. Eng. - 2014, vol. 67, s. 23-27, bibliogr.
p-ISSN: 2010-4618
Angielskie słowa kluczowe: lupine germination ; medium composition ; iron ; lead ; cadmium ; chromium
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
53/77
Rok: 2014
Autorzy: Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Jan Nawrot, Magdalena Zielińska-Dawidziak, Magdalena Gawlak, Michał Michalak
Tytuł: Detection of grain infestation caused by the granary weevil (Sitophilus granarius L.) using zymography for α-amylase activity
Źródło: J. Stored Prod. Res. - 2014, vol. 56, s. 43-48, il., bibliogr.
p-ISSN: 0022-474X
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 13 lutego 2015].
Angielskie słowa kluczowe: wheat ; detection of infestation ; enzymes ; electrophoresis ; zymography
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.683
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
54/77
Rok: 2014
Autorzy: Magdalena Zielińska-Dawidziak, Iwona Hertig, Halina Staniek, Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Krzysztof W. Nowak
Tytuł: Effect of iron status in rats on the absorption of metal ions from plant ferritin
Źródło: Plant Foods Hum. Nutr. - 2014, vol. 69, 2, s. 101-107, il., bibliogr.
p-ISSN: 0921-9668 e-ISSN: 1573-9104
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 sierpnia 2014].
Polskie słowa kluczowe: kiełki soi ; anemia ; ferrytyna ołowiu ; żelazo
Angielskie słowa kluczowe: sprouted soybean seeds ; iron-deficient rats ; iron status ; lead-ferritin
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.976
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
55/77
Rok: 2014
Autorzy: Magdalena Zielińska-Dawidziak, Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Agata Zemleduch-Barylska, Celina Popowska, Sylwia Kołecka, Paulina Górecka
Tytuł: Detekcja alergennych białek mleka w wybranych produktach spożywczych
W: Technologia produkcji i bezpieczeństwo żywności / Tomasz Tarko, Aleksandra Duda-Chodak, Mariusz Witczak, Dorota Najgebauer-Lejko (redaktorzy).
Adres wydawniczy: Kraków : Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, 2014
Szczegóły: s. 158-159, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-937001-3-4
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 lutego 2015].
Liczba arkuszy: 0,7
Polskie słowa kluczowe: alergie pokarmowe ; kazeina ; beta-laktoglobulina ; Western blot
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
56/77
Rok: 2014
Autorzy: Magdalena Zielińska-Dawidziak, Przemysław Niedzielski
Tytuł: Konstruowanie żywności bioaktywnej wzbogaconej w ferrytynę roślinną
W: Żywność a bezpieczeństwo zdrowotne : XI Konferencja Naukowa z cyklu "Żywność XXI wieku", Kraków, 18-19 września 2014 r., Komunikaty / Red. Tomasz Tarko, Aleksandra Duda-Chodak, Mariusz Witczak, Dorota Najgebauer-Lejko.
Adres wydawniczy: Kraków : Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, 2014
Szczegóły: s. 35
ISBN: 978-83-937001-1-0
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 29 listopada 2016].
Polskie słowa kluczowe: ferrytyna ; żywność bioaktywna ; kiełki soi
Angielskie słowa kluczowe: ferritin ; bioactive food ; soybean sprouts
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
57/77
Rok: 2013
Autorzy: Paulina Górecka, Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Magdalena Zielińska-Dawidziak, Małgorzata Baraniak
Tytuł: Porównanie dwóch formatów metody ELISA z wykorzystaniem komercyjnie dostępnych przeciwciał do oznaczania prolamin w piwie
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2013, t. 18, nr 2, s. 129-133, il., bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 16 stycznia 2015].
Polskie słowa kluczowe: piwo ; alergie ; prolaminy ; ELISA
Angielskie słowa kluczowe: beer ; allergy ; prolamins ; ELISA
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
58/77
Rok: 2013
Autorzy: Magdalena Zielińska-Dawidziak
Tytuł: Riboflavin uptake
W: B vitamins and folate : chemistry, analysis, function and effects / Ed. by Victor R. Preedy.
Adres wydawniczy: Cambridge : Royal Society of Chemistry, cop. 2013
Seria: Food and Nutritional Components in Focus ; no. 4
Szczegóły: s. 592-610, il., bibliogr.
ISBN: 978-1-84973-369-4
Liczba arkuszy: 2,16
Charakt. formalna: ZRM
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
59/77
Rok: 2013
Autorzy: Magdalena Zielińska-Dawidziak, Krzysztof Dwiecki, Aleksander Siger, Jarosław Czubiński, Dorota Piasecka-Kwiatkowska
Tytuł: The antioxidant activity of lupin seeds and sprouted lupin seeds obtained from seed growing under oxidative stress
W: EuroFoodChem XVII : May 07-10, 2013 Instanbul, Turkey, Book of Abstracts / Ed. by Hamit Köksel.
Adres wydawniczy: Ankara : Hacettepe University, 2013
Szczegóły: s. 740, bibliogr.
ISBN: 978-605-63935-0-1
Polskie słowa kluczowe: łubin ; kiełki ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: lupin ; sprouts ; antioxidant activity
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
60/77
Rok: 2013
Autorzy: Magdalena Zielińska-Dawidziak
Tytuł: Czy ferrytyna roślinna jest dobrym suplementem diety?
W: Innowacyjność w nauce o żywności i żywieniu : XLI Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN : Materiały Konferencji Naukowej, Kraków, 2-3 lipca 2013 r.
Adres wydawniczy: Kraków : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności. Oddział Małopolski, 2013
Szczegóły: s. 64
ISBN: 978-83-937001-0-3
Polskie słowa kluczowe: ferrytyna ; żelazo ; suplementy diety
Angielskie słowa kluczowe: ferritin ; iron ; diet supplement
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
61/77
Rok: 2013
Autorzy: Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Magdalena Zielińska-Dawidziak, Magdalena Goniewicz, Paulina Górecka
Tytuł: Detekcja gliadyn w produktach piekarskich bezpośrednią metodą ELISA
W: Innowacyjność w nauce o żywności i żywieniu : XLI Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN : Materiały Konferencji Naukowej, Kraków, 2-3 lipca 2013 r.
Adres wydawniczy: Kraków : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności. Oddział Małopolski, 2013
Szczegóły: s. 191
ISBN: 978-83-937001-0-3
Polskie słowa kluczowe: gliadyny ; metoda Elisa ; produkty piekarskie
Angielskie słowa kluczowe: gliadin ; ELISA test ; bakery products
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
62/77
Rok: 2013
Autorzy: Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Jan Nawrot, Magdalena Gawlak, Magdalena Zielińska-Dawidziak
Tytuł: Możliwość zastosowania zymogramów do detekcji α-amylaz wołka zbożowego (Sitophilus granarius L.) pozostałych na ziarnie po żerowaniu owadów
Źródło: Prog. Plant Prot. - 2013, vol. 53, no. 1, s. 70-73, il., bibliogr.
p-ISSN: 1427-4337 e-ISSN: 2084-4883
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 lutego 2015].
Polskie słowa kluczowe: wołek zbożowy ; porażenie ziarna ; alfa-amylaza ; zymogramy
Angielskie słowa kluczowe: granary weevil ; grain infestation ; alpha-amylase ; zymograms
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
63/77
Rok: 2012
Autorzy: Magdalena Zielińska-Dawidziak, Roman Błaszak, Dorota Piasecka-Kwiatkowska
Tytuł: Influence of magnetic field on aqueous two-phase extraction of horse ferritin in the polyethylene glycol/hydroxyethyl starch system
Źródło: Anal. Chim. Acta - 2012, vol. 716, s. 11-15, il., bibliogr.
p-ISSN: 0003-2670
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 16 marca 2015].
Polskie słowa kluczowe: konie ; śledziona ; ferrytyna ; wodna ekstrakcja dwufazowa ; pole magnetyczne
Angielskie słowa kluczowe: horse ; spleen ; ferritin ; aqueous two-phase extraction ; magnetic field
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.387
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
64/77
Rok: 2012
Autorzy: Magdalena Zielińska-Dawidziak, Aleksander Siger
Tytuł: Effect of elevated accumulation of iron in ferritin on the antioxidants content in soybean sprouts
Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2012, vol. 234, iss. 6, s. 1005-1012, il., bibliogr.
p-ISSN: 1438-2377 e-ISSN: 1438-2385
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 16 marca 2015].
Angielskie słowa kluczowe: biofortification ; soybean sprouts ; ferritin ; tocopherols ; tocotrienols ; phenolic compounds
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.436
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
65/77
Rok: 2012
Autorzy: Magdalena Zielińska-Dawidziak, Iwona Hertig, Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Halina Staniek, Krzysztof W. Nowak, Tomasz Twardowski
Tytuł: Study on iron availability from prepared soybean sprouts using an iron-deficient rat model
Źródło: Food Chem. - 2012, vol. 135, iss. 4, s. 2622-2627, il., bibliogr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostep: 12 sierpnia 2014].
Polskie słowa kluczowe: kiełki ; ferrytyna ; źródło żelaza
Angielskie słowa kluczowe: biofortification ; sprouted seeds ; ferritin ; food supplementation ; iron sources
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.334
Punktacja MNiSW: 45.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
66/77
Rok: 2011
Autorzy: Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Magdalena Zielińska-Dawidziak, Jan Nawrot, Magdalena Gawlak
Tytuł: Wpływ czasu żerowania chrząszczy wołka zbożowego (Sitophilus granarius L.) na ziarnie pszenicy na mase ziaren i zawartość wyekstrahowanego białka
Źródło: Prog. Plant Prot. - 2011, 51, 2, s. 1000-1005, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1427-4337
Angielskie słowa kluczowe: granary weevil ; feeding ; extractable protein content
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
67/77
Rok: 2010
Autorzy: Magdalena Zielinska-Dawidziak, Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Tomasz Twardowski
Tytuł: Wpływ jonów Fe+ działających na kiełkujace nasiona soi, lucerny oraz ziarniaki pszenicy na zawartość cukrów redukujacych
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2010, t. 4, z. 2, art. 27, bibliogr., streszcz., abstr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_4_27.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: skrobia ; cukry redukujące ; kiełki ; soja ; pszenica ; lucerna
Angielskie słowa kluczowe: starch ; reducing sugar ; sprouts ; soy bean ; wheat ; alfalfa
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
68/77
Rok: 2009
Autorzy: M. Zielińska-Dawidziak
Tytuł: Wykorzystanie ferrytyny roślinnej do wzbogacania żywności w żelazo
Źródło: Biotechnologia. - 2009, 4 (87), s. 35-39, bibliogr.
p-ISSN: 0860-7796
Polskie słowa kluczowe: żywienie człowieka ; suplementacja żywności ; żelazo ; ferrytyna ; wykorzystanie
Angielskie słowa kluczowe: ferritin ; iron ; supplementation ; biofortification
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
69/77
Rok: 2009
Autorzy: Magdalena Zielińska-Dawidziak, Aleksander Siger
Tytuł: Zawartość tokoferoli w kiełkach sojowych wzrastających w roztworach FeSO4
W: Postęp w wytwarzaniu i ocenie żywności : XXXIX Sesja Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Poznań, 29.06 - 01.07.2009.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy, [2009]
Szczegóły: s. 49
Polskie słowa kluczowe: tokoferole ; kiełki soi ; stres oksydacyjny
Angielskie słowa kluczowe: tocopherols ; soybean sprouts ; oxidative stress
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
70/77
Rok: 2009
Autorzy: Magdalena Zielińska-Dawidziak, Halina Staniek, Tomasz Twardowski
Tytuł: Zmiany zawartości żelaza w roslinach kiełkujących w hodowlach hydroponicznych z FeS04
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2009, R. 36, nr 2, s. 499-505, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: żelazo ; kiełki ; nasiona soi ; nasiona lucerny ; ziarniaki pszenicy
Angielskie słowa kluczowe: iron ; sprouts ; soya been seeds ; alfalfa seeds ; wheat grain
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 2.000
Praca afiliowana przez UP
71/77
Rok: 2008
Autorzy: Magdalena Zielinska-Dawidziak, Tomasz Twardowski
Tytuł: Zmiany w zawartości białka pod wpływem działania jonów żelaza na kiełkujące nasiona soi, lucerny oraz ziarniaki pszenicy
W: Metody fizyczne diagnostyki surowców roślinnych i produktów spożywczych / pod red. Bohdana Dobrzańskiego jr., Stanisława Grundasa, Rafała Rybczyńskiego.
Adres wydawniczy: Lublin : Polska Akademia Nauk. Komitet Agrofizyki ; Wydawnictwo Naukowe FRNA, 2008
Szczegóły: s. 117-128, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-60489-08-6
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
72/77
Rok: 2008
Autorzy: Magdalena Zielińska-Dawidziak, Agnieszka Makowska, Tomasz Twardowski
Tytuł: Chemiczne i biochemiczne właściwości kiełków soi, pszenicy i lucerny otrzymywanych w hodowlach hydroponicznych w warunkach stresu abiotycznego
W: Nowe trendy w agrofizyce / Red. nauk. Bohdan Dobrzański jr., Stanisław Grundas, Stanisław Nawrocki, Rafał Rybczyński.
Adres wydawniczy: Lublin : Fundacja Rozwoju Nauk Agrofizycznych, 2008
Szczegóły: s. 149-150, il.
ISBN: 978-83-60489-07-9
Charakt. formalna: POS
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
73/77
Rok: 2007
Autorzy: A. Olejnik, E. Hampelska, K. Kowalska, M. Zielińska, W. Grajek
Tytuł: Aktywność biologiczna soku z aronii po trawieniu i transporcie przez nabłonek jelitowy in vitro
W: Naturalne przeciwutleniacze: od surowca do organizmu : Konferencja Naukowa, Poznań, 29-30.01.2007 r., Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : [Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego], 2007
Szczegóły: s. 123
ISBN: 978-83-7160-443-0
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
74/77
Rok: 2007
Autorzy: M. Zielińska, A. Olejnik, A. Dobrowolska-Zachwieja, W. Grajek
Tytuł: Sok z buraka ćwikłowego i aroni a aktywność metabolizmu tlenowego i apoptoza granulocytów obojętnochłonnych: model in vitro u osób zdrowych i otyłych
W: Naturalne przeciwutleniacze: od surowca do organizmu : Konferencja Naukowa, Poznań, 29-30.01.2007 r., Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : [Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego], 2007
Szczegóły: s. 124
ISBN: 978-83-7160-443-0
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
75/77
Rok: 2006
Autorzy: M. Zielińska-Dawidziak, K. Grajek, Z. Krejpcio, H. Staniek, W. Grajek
Tytuł: Caco-2 cell culture as a model to study transepithelial transport of chromium applicated the biomimetic cation [Cr3O(O2CCH2CH3)6(H2O)3]+
Źródło: Pol. J. Environ. Stud. - 2006, vol. 15, no. 2a,, s. 580-585, il., bibliogr.
p-ISSN: 1230-1485
Polskie słowa kluczowe: kultury komórkowe ; badania modelowe ; chrom ; transport ; biodostępność
Angielskie słowa kluczowe: chromium ; Caco-2 ; transport ; bioavailability
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.353
Praca afiliowana przez UP
76/77
Rok: 2005
Autorzy: M. Dawidziak-Zielińska, K. Grajek, W. Grajek
Tytuł: Transport antyoksydantów zawartych w brokule przez monowarstwę komórek nabłonka jelitowego in vitro
W: Technologia i Biotechnologia Żywności - teraźniejszość i przyszłość : XXXVI Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Szczecin, 13-14 września 2005, Streszczenia referatów i doniesień.
Adres wydawniczy: Szczecin : Akademia Rolnicza, 2005
Szczegóły: s. 136
Polskie słowa kluczowe: brokuł ; przeciwutleniacze ; transport transnabłonkowy ; komórki nabłonka jelita ; badania in vitro
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
77/77
Rok: 2005
Autorzy: M. Dawidziak-Zielińska, K. Grajek, W. Grajek
Tytuł: Transport barwników buraka ćwikłowego przez monowarstwę komórek nabłonka jelitowego in vitro
W: Technologia i Biotechnologia Żywności - teraźniejszość i przyszłość : XXXVI Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Szczecin, 13-14 września 2005, Streszczenia referatów i doniesień.
Adres wydawniczy: Szczecin : Akademia Rolnicza, 2005
Szczegóły: s. 137
Polskie słowa kluczowe: burak ćwikłowy ; betanina ; transport transnabłonkowy ; komórki nabłonka jelita ; badania in vitro
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP