logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: WOJTOWICZ ELŻBIETA
Liczba odnalezionych rekordów: 17



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/17
Rok: 2018
Autorzy: Renata Zawirska-Wojtasiak, Paulina Piechowska, Elżbieta Wojtowicz, Krzysztof Przygoński, Sylwia Mildner-Szkudlarz
Tytuł: Bioactivity of coffee substitute
W: FAT 2018: Euro-Global Conference on Food Science, Agronomy and Technology : Theme: Current Trends and Future Perspectives in the Food Sector: From novel concepts to industrial applications, September 20-22, 2018, Rome, Italy.
Adres wydawniczy: Rome : [b.w.], 2018
Szczegóły: s. 46
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
2/17
Rok: 2018
Autorzy: Renata Zawirska-Wojtasiak, Paulina Piechowska, Elżbieta Wojtowicz, Krzysztof Przygoński, Sylwia Mildner-Szkudlarz
Tytuł: Bioactivity of selected materials for coffee substitute
Źródło: PloS One. [Dokument elektroniczny]. - 2018, vol. 13, iss. 11, e0206762, il., bibliogr., abstr.
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0206762
p-ISSN: 1932-6203
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.766
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/17
Rok: 2017
Autorzy: Sylwia Mildner-Szkudlarz, Aleksander Siger, Artur Szwengiel, Krzysztof Przygoński, Elżbieta Wojtowicz, Renata Zawirska-Wojtasiak
Tytuł: Phenolic compounds reduce formation of Nε-(carboxymethyl)lysine and pyrazines formed by Maillard reactions in a model bread system
Źródło: Food Chem. - 2017, vol. 231, 15 September, s. 175-184, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 kwietnia 2017].
Angielskie słowa kluczowe: phenolic compounds ; bread ; Nε-(carboxymethyl)lysine (CML) ; available lysine losses ; pyrazines
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.946
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
4/17
Rok: 2017
Autorzy: Elżbieta Wojtowicz, Aldona Krupska, Renata Zawirska-Wojtasiak
Tytuł: Antioxidant activity and free radicals of roasted herbal materials
Źródło: Herba Pol. - 2017, vol. 63, no. 2, s. 34-41, il., bibliogr., abstr., streszcz.
p-ISSN: 0018-0599
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 stycznia 2018].
Polskie słowa kluczowe: zioła ; rokitnik ; jarząb pospolity ; lubczyk ogrodowy ; mniszek lekarski ; proces prażenia ; własności antyoksydacyjne ; wolne rodniki
Angielskie słowa kluczowe: herbs ; sea buckthorn fruits ; rowanberry ; lovage roots ; dandelion roots ; roasting process ; antioxidant activity ; free radicals
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 14.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
5/17
Rok: 2015
Autorzy: Elżbieta Wojtowicz, Renata Zawirska-Wojtasiak, Krzysztof Przygoński, Sylwia Mildner-Szkudlarz
Tytuł: Bioactive beta-carbolines norharman and harman in traditional and novel raw materials for chicory coffee
Źródło: Food Chem. - 2015, vol. 175, 15 May, s. 280-283, bibliogr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 17 kwietnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: beta-karboliny ; kawa zbożowa ; surowce
Angielskie słowa kluczowe: beta-carbolines ; norharman ; harman ; raw materials ; chicory coffee
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.052
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
6/17
Rok: 2015
Autorzy: Janusz Adamiec, Elżbieta Wojtowicz, Renata Zawirska-Wojtasiak
Opis patentowy. Polska, 220336 B1
Tytuł wynalazku: Sposób wytwarzania mikrokapsułek tymolu
Właœciciel: Politechnika Łódzka, Łódź; Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego, Warszawa; Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań, Polska
Zgłoszenie: 402399, 09.01.2013. 21.07.2014 BUP 15/14
Ogłoszenie: 30.10.2015 WUP 10/15
Charakt. formalna: PT
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
7/17
Rok: 2014
Autorzy: Renata Zawirska-Wojtasiak, Elżbieta Wojtowicz, Krzysztof Przygoński, Mariola Olkowicz
Tytuł: Chlorogenic acid in raw materials for the production of chicory coffee
Źródło: J. Sci. Food Agric. - 2014, vol. 94, iss. 10, s. 2118-2123, bibliogr.
e-ISSN: 1097-0010
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 7 listopada 2014].
Polskie słowa kluczowe: kwas chlorogenowy ; kawa zbożowa ; aromat ; prażenie ; surowce
Angielskie słowa kluczowe: chlorogenic acid ; chicory coffee ; aroma ; roasting ; raw materials
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.714
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
8/17
Rok: 2014
Autorzy: Renata Zawirska-Wojtasiak, Elżbieta Wojtowicz, Katarzyna Seidler-Łożykowska, Nativ Dudai
Tytuł: Determination of lemon balm (Melissa ofifinalis L.) volatiles composition by different methods
Źródło: Nat. Volatiles Essent. Oils. - 2014, vol. 1, Iss. Spec., s. 219
p-ISSN: 2148-9637
Uwagi: 45th International Symposium on Essential Oils: 07-10 September 2014, Istanbul, ISEO Abstracts.
Polskie słowa kluczowe: melisa lekarska ; związki lotne ; metody oznaczania
Angielskie słowa kluczowe: lemon balm ; volatiles ; different methods
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
9/17
Rok: 2014
Autorzy: Elżbieta Wojtowicz, Renata Zawirska-Wojtasiak
Tytuł: Estimation of odour active compounds of coriander after decontamination by GC/MS, SPME/GC and GC/O
Źródło: Nat. Volatiles Essent. Oils. - 2014, vol. 1, Spec. Iss., s. 105
p-ISSN: 2148-9637
Uwagi: 45th International Symposium on Essential Oils: 07-10 September 2014, Istanbul, ISEO Abstracts.
Polskie słowa kluczowe: kolendra ; dekontaminacja ; odoranty
Angielskie słowa kluczowe: coriander ; decontamination ; odorants
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
10/17
Rok: 2014
Autorzy: Renata Zawirska-Wojtasiak, Elżbieta Wojtowicz
Tytuł: GC/MS, GC/O and sensory aroma analysis of novel components for chicory coffee
Źródło: Nat. Volatiles Essent. Oils. - 2014, vol. 1, Spec. Iss., s. 218
p-ISSN: 2148-9637
Uwagi: 45th International Symposium on Essential Oils: 07-10 September 2014, Istanbul, ISEO Abstracts.
Polskie słowa kluczowe: kawa zbożowa ; aromat ; chromatografia gazowa ; spektroskopia masowa
Angielskie słowa kluczowe: chicory coffee ; aroma ; GC/MS ; GC/O
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
11/17
Rok: 2013
Autorzy: Elżbieta Wojtowicz, Renata Zawirska-Wojtasiak, Janusz Adamiec, Mariusz Pacyński, Krzysztof Przygoński
Tytuł: Aroma of decontaminated leaf and fruit spices
Źródło: J. Essent. Oil Bear. Plants. - 2013, vol. 16, no. 3, s. 393-403, bibliogr.
p-ISSN: 0972-060X e-ISSN: 0976-5026
Angielskie słowa kluczowe: spices ; aroma ; decontamination process ; GC/MS ; SPME/GC ; GC/O
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
12/17
Rok: 2012
Autorzy: Elżbieta Wojtowicz, Renata Zawirska-Wojtasiak, Janusz Adamiec
Tytuł: Sposób na zapewnienie wysokiej jakości aromatu naturalnych przypraw liściastych
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2012, t. 6, z. 2, art. 36, il, bibliogr., streszcz., abstr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_6_36.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: przyprawy ; dekontaminacja ; aromat ; mikrokapsułkowanie ; SPME/GC ; olfaktometria ; ocena sensoryczna
Angielskie słowa kluczowe: spices ; decontamination ; aroma ; microencapsulation ; SPME/GC ; olfactometry ; sensory analysis
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
13/17
Rok: 2011
Autorzy: Elżbieta Wojtowicz, Renata Zawirska-Wojtasiak, Janusz Adamiec
Tytuł: Sposób na zapewnienie wysokiej jakości aromatu naturalnych przypraw liściastych
W: Tradycja i nowoczesność w żywności i żywieniu : XL Sesja Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk połączona z obchodami Jubileuszu 50-lecia Wydziału Nauk o Żywności SGGW w Warszawie, Warszawa, 29 czerwca - 1 lipca 2011 / oprac. red. Emilia Janiszewska, Joanna Miselhorn.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2011
Szczegóły: s. 235
ISBN: 978-83-7583-293-8
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
14/17
Rok: 2011
Autorzy: Elżbieta Wojtowicz, Renata Zawirska-Wojtasiak, Anna Kupka, Zofia Zaborowska
Tytuł: Związki zapachowe surowców tradycyjnej kawy zbożowej
W: Tradycja i nowoczesność w żywności i żywieniu : XL Sesja Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk połączona z obchodami Jubileuszu 50-lecia Wydziału Nauk o Żywności SGGW w Warszawie, Warszawa, 29 czerwca - 1 lipca 2011 / oprac. red. Emilia Janiszewska, Joanna Miselhorn.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2011
Szczegóły: s. 234
ISBN: 978-83-7583-293-8
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
15/17
Rok: 2007
Autorzy: Elżbieta Wojtowicz, Renata Zawirska-Wojtasiak, Krzysztof Przygoński
Tytuł: Influence of steam water sterilization process on the content of volatile aroma compounds in marjoram (Origanum majorana L.) estimated with GC/MS and GC/O
Tytuł równoległy: Wpływ sterylizacji parą na zawartość lotnych związków zapachowych majeranku (Origanum majorana L.) oceniany metodami GC/MS i GC/O
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2007, vol. 57, no. 3 (A), s. 151-155, il., bibliogr.
p-ISSN: 1230-0322
Polskie słowa kluczowe: rośliny przyprawowe ; sterylizacja parą wodną ; majeranek ; Origanum majorana ; olejki eteryczne ; metody badań ; chromatografia gazowa ; spektrometria masowa ; olfaktometria ; analiza sensoryczna
Angielskie słowa kluczowe: marjoram ; Origanum majorana ; volatile aromatic compounds ; sterilization ; mass spectrometry ; gas chromatography ; olfactometry ; sensory analysis
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
16/17
Rok: 2006
Autorzy: Elżbieta Wojtowicz, Renata Zawirska-Wojtasiak, Krzysztof Przygoński
Tytuł: Wpływ procesu sterylizacji parą wodną na zawartość związków lotnych zapachowych w tymianku (Thymus vulgaris L.) oceniany metodą GC/MS
W: Doskonalenie jakości żywności i żywienia w perspektywie potrzeb konsumenta XXI wieku : XXXVII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN, Gdynia, 26-27 września 2006.
Adres wydawniczy: Gdynia : Wydawnictwo Akademii Morskiej, 2006
Szczegóły: s. 233
ISBN: 83-7421-075
Polskie słowa kluczowe: przyprawy ; tymianek ; Thymus vulgaris ; zanieczyszczenia mikrobiologiczne ; sterylizacja parą wodną ; olejki eteryczne ; zawartość olejków eterycznych ; metody badań
Charakt. formalna: POS
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
17/17
Rok: 2005
Autorzy: Elżbieta Wojtowicz, Renata Zawirska-Wojtasiak, Krzysztof Przygoński
Tytuł: Zmiany zawartości związków lotnych majeranku pod wpływem procesu sterylizacji oznaczane metodą GC/MS
W: Technologia i Biotechnologia Żywności - teraźniejszość i przyszłość : XXXVI Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Szczecin, 13-14 września 2005, Streszczenia referatów i doniesień.
Adres wydawniczy: Szczecin : Akademia Rolnicza, 2005
Szczegóły: s. 191
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP