logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: WASZKOWIAK KATARZYNA
Liczba odnalezionych rekordów: 81



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/81
Rok: 2018
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Jędrusek-Golińska, Katarzyna Waszkowiak
Tytuł: Analiza postrzegania żywności bioaktywnej wśród kobiet w ciąży z miasta Poznań
Źródło: Hand. Wewn. - 2018, nr 3 (374), s. 371-379, bibliogr., streszcz., abstr., rez.
p-ISSN: 0438-5403
Polskie słowa kluczowe: żywność prozdrowotna ; kobiety ciężarne ; zachowania konsumentów
Angielskie słowa kluczowe: health-promoting food ; pregnant women ; consumers' behaviours
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
2/81
Rok: 2018
Autorzy: Katarzyna Waszkowiak, Hanna Mikołajczyk, Anna Jędrusek-Golińska, Krystyna Szymandera-Buszka, Joanna Kobus-Cisowska
Tytuł: Does diagnosis of diabetes affect consumers' attitudes towards pro-health food?
Tytuł równoległy: Czy rozpoznanie cukrzycy zmienia nastawienie konsumentów do żywności prozdrowotnej?
Źródło: Hand. Wewn. - 2018, nr 2 (373), s. 387-398, il., bibliogr., abstr., streszcz., rez.
p-ISSN: 0438-5403
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 lipca 2018].
Polskie słowa kluczowe: postawy konsumenckie ; cukrzyca ; żywność prozdrowotna ; składniki bioaktywne
Angielskie słowa kluczowe: consumer's attitudes ; diabetes mellitus ; pro-health food ; bioactive compounds
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
3/81
Rok: 2018
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Krystyna Szymandera-Buszka, Katarzyna Waszkowiak, Małgorzata Piecewicz
Tytuł: Postrzeganie żywności prozdrowotnej przez osoby starsze w świetle badań
Źródło: Hand. Wewn. - 2018, nr 4 (375), t. 1, s. 145-155, il., bibliogr., streszcz., abstr., rez.
p-ISSN: 0438-5403
Polskie słowa kluczowe: osoby starsze ; żywność prozdrowotna ; postawy konsumenckie
Angielskie słowa kluczowe: elderly ; health promotion food ; attitude
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
4/81
Rok: 2018
Autorzy: Katarzyna Waszkowiak, Beata Mikołajczak, Dominik Kmiecik
Tytuł: Changes in oxidative stability and protein profile of flaxseeds resulting from thermal pre-treatment
Źródło: J. Sci. Food Agric. - 2018, vol. 98, iss. 14, s. 5459-5469, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0022-5142 e-ISSN: 1097-0010
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 1 października 2018].
Angielskie słowa kluczowe: flaxseed ; thermal pre-treatment ; oxidative stability ; flaxseed proteins ; antiradical activity
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.422
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
5/81
Rok: 2018
Autorzy: Agnieszka Bilska, Katarzyna Waszkowiak, Martyna Błaszyk, Magdalena Rudzińska, Ryszard Kowalski
Tytuł: Effect of liver pâté enrichment with flaxseed oil and flaxseed extract on lipid composition and stability
Źródło: J. Sci. Food Agric. - 2018, vol. 98, iss. 11, s. 4112-4120, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0022-5142 e-ISSN: 1097-0010
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 września 2018].
Angielskie słowa kluczowe: liver pâté ; flaxseed oil ; flaxseed extract ; oxidation stability ; fatty acids ; sterols
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.422
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
6/81
Rok: 2018
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Jędrusek-Golińska, Katarzyna Waszkowiak, Dominik Kmiecik, Joanna Kobus-Cisowska, Justyna Piechocka
Tytuł: Szacunkowa charakterystyka spożycia produktów będących źródłem tiaminy wśród studentów poznańskich uczelni
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2018, t. 99, nr 1, s. 27-31, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 24 stycznia 2019].
Polskie słowa kluczowe: tiamina ; witaminy ; studenci ; kobiety ; mężczyźni
Angielskie słowa kluczowe: thiamine ; vitamins ; students ; women ; men
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
7/81
Rok: 2017
Autorzy: Agnieszka Ciepłowska, Katarzyna Waszkowiak, Anna Jędrusek-Golińska, Krystyna Szymandera-Buszka, Dominik Kmiecik, Joanna Kobus-Cisowska
Tytuł: Stan odżywienia i zachowania żywieniowe pracowników biurowych poznańskich korporacji - badania pilotażowe
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2017, t. 98, nr 4, s. 397-392, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 grudnia 2017].
Polskie słowa kluczowe: pracownicy biurowi ; stan odżywienia ; zachowania żywieniowe ; impedancja bioelektryczna ; problemy zdrowotne
Angielskie słowa kluczowe: office workers ; nutritional status ; nutritional behaviours ; bioelectric impedance ; health problems
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
8/81
Rok: 2017
Autorzy: Dominik Kmiecik, Alicja Stasiak, Joanna Kobus-Cisowska, Katarzyna Waszkowiak, Anna Jędrusek-Golińska, Krystyna Szymandera-Buszka
Tytuł: Szacowanie poziomu spożycia akrylamidu z dietą dzieci w wieku 3 do 6 lat zamieszkałych w Wielkopolsce - badania pilotażowe
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2017, t. 98, nr 2, s. 198-201, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 17 lipca 2017].
Polskie słowa kluczowe: akrylamid ; dzienne spożycie ; narażenie na akrylamid ; dzieci ; FFQ-D10
Angielskie słowa kluczowe: acrylamide ; daily consumption ; exposure to acrylamide ; children ; FFQ-D10
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
9/81
Rok: 2017
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Krystyna Szymandera-Buszka, Katarzyna Waszkowiak, Dominik Kmiecik, Joanna Kobus-Cisowska
Tytuł: Wpływ subiektywnej oceny statusu ekonomicznego ludzi starszych na ich nastawienie do żywności funkcjonalnej
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2017, t. 98, nr 3, s. 271-275, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 października 2017].
Polskie słowa kluczowe: osoby starsze ; żywność funkcjonalna ; badania ankietowe
Angielskie słowa kluczowe: elderly people ; functional food ; survey research
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
10/81
Rok: 2016
Autorzy: Patrycja Komolka, Danuta Górecka, Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Jędrusek-Golińska, Krzysztof Dziedzic, Katarzyna Waszkowiak
Tytuł: Sensory qualities of pastry products enriched with dietary fiber and polyphenolic substances
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2016, 15 (2), s. 161-170, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 14 lipca 2016].
Polskie słowa kluczowe: QDA ; akceptacja soryczna ; inulina ; błonnik pokarmowy ; przeciwutleniacze
Angielskie słowa kluczowe: QDA ; sensory acceptance ; inulin ; dietary fiber ; antioxidants
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
11/81
Rok: 2016
Autorzy: Alicja Szabelska-Beręsewicz, Agnieszka Bilska, Katarzyna Waszkowiak, Idzi Siatkowski
Tytuł: A note on the comparison of mixed-effects models for longitudinal studiem
Źródło: Biometr. Lett. - 2016, vol. 53, no. 2, s. 165-173, bibliogr.
p-ISSN: 1896-3811
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 20 stycznia 2017].
Angielskie słowa kluczowe: fixed and mixed models ; marginal Akaike Information Criterion ; conditional Akaike Information Criterion ; corrected conditional Akaike Information Criterion Introduction
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
12/81
Rok: 2016
Autorzy: Dominik Kmiecik, Beata Poślednik, Katarzyna Waszkowiak, Joanna Kobus-Cisowska, Anna Jędrusek-Golińska
Tytuł: Ocena jadłospisów przedszkolnych oferowanych przez kuchnie własne i firmy cateringowe na terenie powiatu leszczyńskiego
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2016, t. 49, nr 3, s. 521-525, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 lutego 2018].
Polskie słowa kluczowe: żywienie człowieka ; przedszkola ; ocena jakości ; ocena ilościowa ; jadłospis ; składniki odżywcze ; catering
Angielskie słowa kluczowe: menus qualitative ; kindergarten nutrition ; quantitative evaluation ; nutrients
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
13/81
Rok: 2016
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Jędrusek-Golińska, Katarzyna Waszkowiak, Joanna Kobus-Cisowska, Dominik Kmiecik, Dorota Bronowicka-Kłys, Justyna Piechocka
Tytuł: Ocena pobrania tiaminy z dietą przez kobiety i mężczyzn w wieku 21-40 lat mieszkających w Poznaniu
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2016, t. 49, nr 3, s. 648-652, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 lutego 2018].
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
14/81
Rok: 2016
Autorzy: Joanna Kobus-Cisowska, Dominik Kmiecik, Monika Przeor, Anna Jędrusek-Golińska, Katarzyna Waszkowiak, Halina Żołna
Tytuł: Ocena poziomu wiedzy żywieniowej i sposobu żywienia kobiet w okresie ciąży
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2016, t. 49, nr 3, s. 531-535, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 lutego 2018].
Polskie słowa kluczowe: kobiety ciężarne ; żywienie człowieka ; wiedza żywieniowa
Angielskie słowa kluczowe: pregnant women ; human nutrition ; frequency of consumption
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
15/81
Rok: 2016
Autorzy: Katarzyna Waszkowiak, Hanna Mikołajczyk, Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Jędrusek-Golińska, Dominik Kmiecik
Tytuł: Postawy studentów uczelni wyższych wobec żywności zawierającej składniki bioaktywnej - badania pilotażowe
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2016, t. 49, nr 3, s. 665-669, il., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 lutego 2018].
Polskie słowa kluczowe: żywność funkcjonalna ; składniki bioaktywne ; studenci ; postawy konsumenckie
Angielskie słowa kluczowe: functional food ; bioactive compounds ; university students ; consumer attitudes
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
16/81
Rok: 2016
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Krystyna Szymandera-Buszka, Ewa Jędrzejowska, Katarzyna Waszkowiak, Dominik Kmiecik, Joanna Kobus-Cisowska
Tytuł: Substancje bioaktywne - szansa czy zagrożenie? Opinie rodziców dzieci z alergią pokarmową (badania wstępne)
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2016, t. 49, nr 3, s. 485-489, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 lutego 2018].
Polskie słowa kluczowe: alergie pokarmowe ; składniki bioaktywne ; nastawienie konsumentów
Angielskie słowa kluczowe: food allergy ; bioactive compounds ; consumers attitude
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
17/81
Rok: 2016
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Katarzyna Waszkowiak, Krystyna Szymandera-Buszka, Joanna Kobus-Cisowska, Dominik Kmiecik, Danuta Górecka
Tytuł: Wybrane zachowania prozdrowotne ludzi starszych z terenu Wielkopolski (badania wstępne)
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2016, t. 49, nr 3, s. 490-494, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 lutego 2018].
Polskie słowa kluczowe: zachowania prozdrowotne ; osoby starsze ; badania ankietowe
Angielskie słowa kluczowe: health behaviors ; elderly people ; questionnaire research
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
18/81
Rok: 2016
Autorzy: Katarzyna Waszkowiak, Anna Gliszczyńska-Świgło
Tytuł: Binary ethanol-water solvents affect phenolic profile and antioxidant capacity of flaxseed extracts
Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2016, vol. 242, iss. 5, s. 777-786, il., bibliogr.
p-ISSN: 1438-2377 e-ISSN: 1438-2385
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 kwietnia 2016].
Angielskie słowa kluczowe: binary ethanol-water solvent extraction ; flaxseed meal ; phenolic composition ; antioxidant capacity ; phenolic profile-antioxidant activity relationship
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.664
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
19/81
Rok: 2016
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Jędrusek-Golińska, Katarzyna Waszkowiak, Marek Goliński
Tytuł: Badanie wpływu profilu sensorycznego na akceptację barwy wybranych produktów zbożowych wśród mieszkańców Poznania
Źródło: Hand. Wewn. - 2016, nr 1 (360), s. 143-150, il., bibliogr.
p-ISSN: 0438-5403
Polskie słowa kluczowe: produkty zbożowe ; pożądalność barwy ; produkty bioaktywne
Angielskie słowa kluczowe: cereal products ; colour desirability ; bioactive products
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
20/81
Rok: 2016
Autorzy: A. Jędrusek-Golińska, K. Szymandera-Buszka, E. Jędrzejowska, K. Waszkowiak, D. Kmiecik, J. Kobus-Cisowska
Tytuł: Substancje bioaktywne - szansa czy zagrośenie? Opinie rodziców dzieci z alergią pokarmową (badania wstępne)
W: XXV Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Jakość zdrowotna żywności i żywienia" : Warszawa - Józefów, 12-13 września 2016 r., Streszczenia wykładów, komunikatów i plakatów / Red. nauk. Andrzej Tokarz.
Adres wydawniczy: [B.m.] : Komitet Organizacyjny XXV Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego, 2016
Szczegóły: s. 147
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
21/81
Rok: 2016
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Krystyna Szymandera-Buszka, Katarzyna Waszkowiak, Małgorzata Magott
Tytuł: Nastawienie do żywności zawierającej składniki bioaktywne osób otyłych oraz z prawidłową masą ciała
W: Żywność dla świadomego konsumenta [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Krzysztof Melski, Dorota Walkowiak-Tomczak.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 25-34, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-838-4
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: otyłość ; składniki bioaktywne ; nastawienie konsumentów
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
22/81
Rok: 2016
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Jędrusek-Golińska, Katarzyna Waszkowiak, Joanna Kobus-Cisowska, Dominik Kmiecik
Tytuł: Ocena wiedzy żywieniowej kobiet mieszkających w województwie wielkopolskim na temat jodu
W: Żywność dla świadomego konsumenta [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Krzysztof Melski, Dorota Walkowiak-Tomczak.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 45-53, bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-838-4
Polskie słowa kluczowe: wiedza żywieniowa ; jod ; kobiety ; kobiety ciężarne
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
23/81
Rok: 2016
Autorzy: Katarzyna Waszkowiak, Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Jędrusek-Golińska, Szymon Stefaniak
Tytuł: Świadomość żywieniowa a wybory dotyczące żywności bioaktywnej diabetyków zamieszkałych w Poznaniu
W: Żywność dla świadomego konsumenta [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Krzysztof Melski, Dorota Walkowiak-Tomczak.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 35-44, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-838-4
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: cukrzyca typu 1 ; czynniki determinujące zakup ; żywność bioaktywna ; składniki bioaktywne ; wiedza żywieniowa
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
24/81
Rok: 2015
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Krystyna Szymandera-Buszka, Katarzyna Waszkowiak, Marek Goliński, Ewa Jędrzejowska
Tytuł: Postawy osób starszych z terenu Wielkopolski wobec żywności funkcjonalnej w zależności od ich aktywności życiowej - badania pilotażowe
Źródło: J. Agribus. Rural Dev. - 2015, 4 (38), s. 685-694, il., bibliogr.
p-ISSN: 1899-5241 e-ISSN: 1899-5772
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 20 kwietnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: produkty funkcjonalne ; osoby starsze ; aktywność życiowa ; nastawienie
Angielskie słowa kluczowe: functional products ; elder people ; life activity ; attitude to
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 13.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
25/81
Rok: 2015
Autorzy: Katarzyna Waszkowiak, Veronique J. Barthet
Tytuł: Characterization of a partially purified extract from flax (Linum usitatissimum L.) seed
Źródło: J. Am. Oil Chem. Soc. - 2015, vol. 92, iss. 8, s. 1183-1194, il., bibliogr.
p-ISSN: 0003-021X e-ISSN: 1558-9331
Uwagi: Publikacja dostepna również online [Dostęp: 18 sierpnia 2015].
Angielskie słowa kluczowe: flax seed ; antioxidant system ; SDG ; protein ; emulsion ; peroxide ; aldehyde ; conjugated diene
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.505
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
26/81
Rok: 2015
Autorzy: Katarzyna Waszkowiak, Anna Gliszczyńska-Świgło, Veronique Barthet, Joanna Skręty
Tytuł: Effect of extraction method on the phenolic and cyanogenic glucoside profile of flaxseed extracts and their antioxidant capacity
Źródło: J. Am. Oil Chem. Soc. - 2015, vol. 92, iss. 11/12, s. 1609-1619, il., bibliogr.
p-ISSN: 0003-021X e-ISSN: 1558-9331
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 16 grudnia 2015].
Angielskie słowa kluczowe: flaxseed ; solvent extraction ; phenolic compounds ; cyanogenic glucoside ; antioxidant activity
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.505
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
27/81
Rok: 2014
Autorzy: Katarzyna Waszkowiak, Krystyna Szymandera-Buszka, Marzanna Hęś
Tytuł: Effect of ethanolic flax (Linum usitatissimum L.) extracts on lipid oxidation and changes in nutritive value of frozen-stored meat products
Tytuł równoległy: Wpływ ekstraktów etanolowych z nasion lnu (Linum usitatissimum L.) na utlenianie lipidów oraz zmianę wartości odżywczej produktów mięsnych przechowywanych zamrażalniczo
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2014, 13 (2), s. 135-144, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 9 stycznia 2015].
Polskie słowa kluczowe: len zwyczajny ; nasiona ; ekstrakt etanolowy ; utlenianie lipidów ; retencja tiaminy ; białka ; wartość odżywcza
Angielskie słowa kluczowe: flax seed ; ethanolic extract ; lipid oxidation ; thiamine retention ; protein ; nutritive value
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
28/81
Rok: 2014
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka, Marzanna Hęś, Katarzyna Waszkowiak, Anna Jędrusek-Golińska
Tytuł: Thiamine losses during storage of pasteurised and sterilized model systems of minced chicken meat with addition of fresh and oxidized fat, and antioxidants
Tytuł równoległy: Straty tiaminy podczas przechowywania pasteryzowanych i sterylizowanych modelowych układów mielonego mięsa drobiowego z dodatkiem świeżego i utlenionego tłuszczu oraz przeciwutleniaczy
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2014, 13 (4), s. 393-401, bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 14 stycznia 2015].
Polskie słowa kluczowe: procesy termiczne ; mięso drobiowe ; tiamina ; przeciwutleniacze
Angielskie słowa kluczowe: thermal processing ; chicken meat ; thiamine ; antioxidants
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
29/81
Rok: 2014
Autorzy: Patrycja Komolka, Danuta Górecka, Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Jędrusek-Golińska, Krzysztof Dziedzic, Katarzyna Waszkowiak
Tytuł: Wpływ dodatku produktów bogatych w substancje bioaktywne na skład i jakość sensoryczną ciastek owsianych
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2014, t. 47, nr 3, s. 497-502, il., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 3 lutego 2015].
Polskie słowa kluczowe: ciastka owsiane ; jakość sensoryczna ; składniki bioaktywne
Angielskie słowa kluczowe: oat cookies ; sensory quality ; bioactive compounds
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
30/81
Rok: 2014
Autorzy: Katarzyna Waszkowiak, Magdalena Rudzińska
Tytuł: Effect of flaxseed meals and extracts on lipid stability in a stored meat product
Źródło: J. Am. Oil Chem. Soc. - 2014, vol. 91, iss. 6, s. 979-987, il., bibliogr.
p-ISSN: 0003-021X e-ISSN: 1558-9331
Uwagi: Publikacja dostepna również online [Dostęp: 27 listopada 2014].
Polskie słowa kluczowe: stabilność oksydacyjna ; len oleisty ; cholesterol ; utlenianie
Angielskie słowa kluczowe: oxidative stability ; lipid oxidation ; cholesterol oxidation products ; flaxseed extracts ; flaxseed defatted meal ; flaxseed variety
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.541
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
31/81
Rok: 2014
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Krystyna Szymandera-Buszka, Katarzyna Waszkowiak, Marek Goliński, Katarzyna Rektor
Tytuł: Czynniki determinujące zakup pozdrowotnych mlecznych napojów fermentowanych na przykładzie zachowań konsumentów z terenu Poznania
Źródło: Mark. Rynek. - 2014, nr 6, płyta CD, s. 282-290, il., bibliogr.
p-ISSN: 1231-7853
Uwagi: Tytuł płyty: Etnocentryzm konsumencki na rynku produktów żywnościowych. Stan i perspektywy rozwoju. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 30 lipca 2015].
Polskie słowa kluczowe: składniki bioaktywne ; mleczne napoje fermentowane ; zachowania konsumenckie
Angielskie słowa kluczowe: bioactive components ; fermented milk products ; consumer behavior
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
32/81
Rok: 2014
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Jędrusek-Golińska, Katarzyna Waszkowiak, Marek Goliński
Tytuł: Postawy studentów Politechniki Poznańskiej wobec żywności zawierającej składniki bioaktywne
Źródło: Mark. Rynek. - 2014, nr 6, płyta CD, s. 763-770, bibliogr.
p-ISSN: 1231-7853
Uwagi: Tytuł płyty: Etnocentryzm konsumencki na rynku produktów żywnościowych. Stan i perspektywy rozwoju. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 6 lutego 2015].
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
33/81
Rok: 2014
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka, Katarzyna Waszkowiak
Tytuł: Wpływ wybranych produktów tłuszczowych na stabilność chlorowodorku tiaminy
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2014, R. 21, nr 6 (97), s. 150-158, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 16 września 2015].
Polskie słowa kluczowe: stabilność chlorowodorku tiaminy ; produkty tłuszczowe ; przechowywanie ; liczba nadtlenkowa ; liczba anizydynowa
Angielskie słowa kluczowe: stability of thiamine hydrochloride ; fat products ; storage ; peroxide value ; anisidine value
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej,
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
34/81
Rok: 2014
Autorzy: Iwona Jasińska, Katarzyna Waszkowiak, Agnieszka Makowska, Jan Michniewicz
Tytuł: Fitoestrogeny
W: Żywność prozdrowotna : Składniki i technologia / Red. Janusz Czapski, Danuta Górecka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2014
Szczegóły: s. 150-164, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-730-1
Liczba arkuszy: 0,94
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
35/81
Rok: 2013
Autorzy: K. Szymandera-Buszka, A. Jędrusek-Golińska, M. Gumienna, M. Lasik, K. Waszkowiak
Tytuł: Assessment of sensory quality of pasta with fermented bean husk selected spices
W: EuroFoodChem XVII : May 07-10, 2013 Istanbul, Turkey, Book of Abstracts / Ed. by Hamit Köksel.
Adres wydawniczy: Ankara : Hacettepe University, 2013
Szczegóły: s. 633
ISBN: 978-605-63935-0-1
Angielskie słowa kluczowe: sensory analysis ; sensory quality ; bean husk
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
36/81
Rok: 2013
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Krystyna Szymandera-Buszka, Małgorzata Gumienna, Małgorzata Lasik, Katarzyna Waszkowiak, Marzanna Hęś
Tytuł: Sensory evaluation of pasta with some selected bioactive components added (broad bean (Vicia faba L.) and herbs)
W: EuroFoodChem XVII : May 07-10, 2013 Istanbul, Turkey, Book of Abstracts / Ed. by Hamit Köksel.
Adres wydawniczy: Ankara : Hacettepe University, 2013
Szczegóły: s. 550
ISBN: 978-605-63935-0-1
Angielskie słowa kluczowe: sensory evaluation ; bioactive compounds ; pasta
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
37/81
Rok: 2013
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Jędrusek-Golińska, Katarzyna Waszkowiak, Małgorzata Gumienna, Małgorzata Lasik
Tytuł: Ocena jakości sensorycznej makaronów z dodatkiem substancji bioaktywnych
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2013, t. 94, nr 4, s. 876-878, il., bibliogr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 12 marca 2014].
Polskie słowa kluczowe: jakość sensoryczna ; składniki bioaktywne ; makarony ; nasiona strączkowe ; ekstrakty roślinne ; ekstrakty przypraw
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 7.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
38/81
Rok: 2013
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Krystyna Szymandera-Buszka, Katarzyna Waszkowiak, Małgorzata Gumienna, Małgorzata Lasik, Natalia Spychała
Tytuł: Ocena jakości sensorycznej przekąsek zbożowych z dodatkiem substancji bioaktywnych
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2013, t. 94, nr 2, s. 324-327, il., bibliogr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 12 marca 2014].
Polskie słowa kluczowe: przekąski zbożowe ; fermentowana śruta bobu ; jakość sensoryczna ; ocena sensoryczna
Angielskie słowa kluczowe: grain snacks ; fermented broad bean husk ; sensory quality ; assessment
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 7.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
39/81
Rok: 2013
Autorzy: Katarzyna Waszkowiak
Tytuł: Lignany - funkcjonalny składnik żywności
Źródło: Przem. Spoż. - 2013, t. 67, 6, s. 34-37, il., bibliogr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: lignany ; fitoestrogeny ; przeciwutleniacze
Angielskie słowa kluczowe: lignans ; phytoestrogens ; antioxidants
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
40/81
Rok: 2012
Autorzy: A. Jędrusek-Golińska, K. Szymandera-Buszka, M. Gumienna, M. Lasik, K. Waszkowiak, M. Hęś
Tytuł: Consumer desirability of extruded corn crisps containing selected bioactive components
W: 5th International Dietary Fibre Conference 2012 : 7-9 May 2012, Centro Congressi Fontana di Trevi Rome, Italy. Book of abstracts.
Adres wydawniczy: [Rome] : [b.w.], [2012]
Szczegóły: s. 135
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
41/81
Rok: 2012
Autorzy: K. Szymandera-Buszka, A. Jędrusek-Golińska, M. Gumienna, M. Lasik, K. Waszkowiak, M. Hęś
Tytuł: Sensory evaluation of extruded corn crisps containing bioactive components
W: 5th International Dietary Fibre Conference 2012 : 7-9 May 2012, Centro Congressi Fontana di Trevi Rome, Italy. Book of abstracts.
Adres wydawniczy: [Rome] : [b.w.], [2012]
Szczegóły: s. 192
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
42/81
Rok: 2012
Autorzy: Marzanna Hęś, Katarzyna Waszkowiak, Krystyna Szymandera-Buszka
Tytuł: The effect of iodine salts on lipid oxidation and changes in nutritive value of protein in stored processed meats
Źródło: Meat Sci. - 2012, vol. 92, iss. 2, s. 139-143, il., bibliogr.
p-ISSN: 0309-1740
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 stycznia 2015].
Polskie słowa kluczowe: mięso ; sole jodu ; utlenianie lipidów ; lizyna ; metionina ; strawność białka
Angielskie słowa kluczowe: meat ; iodine salts ; lipid oxidation ; lysine ; methionine ; protein digestibility
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.754
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
43/81
Rok: 2012
Autorzy: Patrycja Komolka, Danuta Górecka, Krystyna Szymandera-Buszka, Krzysztof Dziedzic, Anna Jędrusek-Golińska, Marzanna Hęś, Katarzyna Waszkowiak, Elżbieta Piotrowska
Tytuł: Możliwości wykorzystania inuliny, mączki i łuski gryczanej do produkcji wyrobów ciastkarskich
W: Współczesne trendy w technologii żywności. Od żywności tradycyjnej do prozdrowotnej : Konferencja naukowa, Poznań, 26-27.09.2012, Streszczenia wykładów i plakatów.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2012
Szczegóły: s. 123
Polskie słowa kluczowe: inulina ; mączka gryczana ; łuska gryczana ; błonnik pokarmowy ; ocena sensoryczna ; badania
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
44/81
Rok: 2011
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka, Katarzyna Waszkowiak, Marzanna Hęś, Anna Jędrusek-Golińska
Tytuł: The effect of the application of protein and cellulose preparations as iodine carriers on stability of thiamine in processed meats
Tytuł równoległy: Wpływ zastosowania preparatów białkowych i celulozowych jako nośników soli jodu na stabilność tiaminy w potrawach mięsnych
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2011, t. 5, z. 1, bibliogr., abstr., streszcz.
https://www.npt.up-poznan.net/pub/art_5_1.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: retencja tiaminy ; jodan potasu ; jodek potasu ; nośniki jodu ; izolat białka soi ; włókno pszenne
Angielskie słowa kluczowe: thiamine retention ; potassium iodide ; potassium iodate ; iodine carriers ; soy protein isolate ; wheat fibre
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
45/81
Rok: 2011
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka, Katarzyna Waszkowiak, Piotr Woźniak
Tytuł: Szacunkowa charakterystyka spożycia produktów będących źródłem jodu wśród kobiet w województwie wielkopolskim
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2011, t. 92, nr 1, s. 73-76, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 09 lipca 2018].
Polskie słowa kluczowe: jod ; spożycie jodu ; źródło jodu ; kobiety
Angielskie słowa kluczowe: iodine ; consumption of iodine ; source of iodine ; women
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
46/81
Rok: 2011
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka, Katarzyna Waszkowiak, Anna Jędrusek-Golińska, Marzanna Hęś
Tytuł: Nastawienie osób z nieswoistym zapaleniem jelit do żywności zawierającej składniki bioaktywne
Źródło: Prz. Gastroenterol. - 2011, vol. 6, 5, s. 316-322, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1895-5770 e-ISSN: 1897-4317
Polskie słowa kluczowe: choroba Leśniowskiego-Crohna ; żywność bioaktywna ; nastawienie konsumentów ; zachowania konsumentów
Angielskie słowa kluczowe: Crohn's disease ; bioactive food ; consumer's attitudes ; consumer's behaviours
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.067
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
47/81
Rok: 2011
Autorzy: Dorota Cais-Sokolińska, Katarzyna Waszkowiak, Jan Pikul, Danuta Górecka
Tytuł: Desery mrożone
W: Towaroznawstwo żywności pochodzenia zwierzęcego / Pod red. Ewy Flaczyk, Danuty Góreckiej i Józefa Korczaka.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2 poszerz. uzup.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2011
Szczegóły: s. 133-142, il., bibliogr.
ISBN: 83-7160-643-4
Polskie słowa kluczowe: żywność pochodzenia zwierzęcego ; desery mrożone ; lody
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
48/81
Rok: 2010
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka, Katarzyna Waszkowiak, Anna Jędrusek-Golińska, Elżbieta Sulima, Marta Skowrońska
Tytuł: Ocena asortymentu sklepików w szkołach miasta Poznania
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2010, t. 91, nr 4, s. 628-631, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 8 marca 2019].
Polskie słowa kluczowe: sklepiki szkolne ; dzieci ; młodzież ; częstotliwość spożycia
Angielskie słowa kluczowe: school shop ; children ; youth ; frequency of consumption
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
49/81
Rok: 2010
Autorzy: Katarzyna Waszkowiak, Dorota Cais-Sokolińska
Tytuł: Lody
W: Towaroznawstwo wybranych produktów spożywczych : Przewodnik do ćwiczeń / Pod red. Ewy Flaczyk i Józefa Korczaka.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2 poszerz. uzup.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2010
Szczegóły: s. 144-148
ISBN: 978-83-7160-604-5
Polskie słowa kluczowe: lody ; towaroznawstwo ; ocena jakości ; ćwiczenia laboratoryjne
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
50/81
Rok: 2010
Autorzy: K. Waszkowiak
Tytuł: Mąka, kasza, makarony
W: Towaroznawstwo wybranych produktów spożywczych : Przewodnik do ćwiczeń / Pod red. Ewy Flaczyk i Józefa Korczaka.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2 poszerz. uzup.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2010
Szczegóły: s. 38-50
ISBN: 978-83-7160-604-5
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
51/81
Rok: 2010
Autorzy: Katarzyna Waszkowiak
Tytuł: Napoje bezalkoholowe
W: Towaroznawstwo wybranych produktów spożywczych : Przewodnik do ćwiczeń / Pod red. Ewy Flaczyk i Józefa Korczaka.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2 poszerz. uzup.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2010
Szczegóły: s. 163-171
ISBN: 978-83-7160-604-5
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
52/81
Rok: 2010
Autorzy: Katarzyna Waszkowiak
Tytuł: Napoje mleczne fermentowane
W: Towaroznawstwo wybranych produktów spożywczych : Przewodnik do ćwiczeń / Pod red. Ewy Flaczyk i Józefa Korczaka.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2 poszerz. uzup.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2010
Szczegóły: s. 23-29
ISBN: 978-83-7160-604-5
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
53/81
Rok: 2010
Autorzy: Ewa Flaczyk, Katarzyna Waszkowiak
Tytuł: Nasiona roslin strączkowych
W: Towaroznawstwo wybranych produktów spożywczych : Przewodnik do ćwiczeń / Pod red. Ewy Flaczyk i Józefa Korczaka.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2 poszerz. uzup.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2010
Szczegóły: s. 104-111
ISBN: 978-83-7160-604-5
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
54/81
Rok: 2010
Autorzy: Katarzyna Waszkowiak, Krystyna Szymandera-Buszka
Tytuł: Owoce południowe i orzechy
W: Towaroznawstwo wybranych produktów spożywczych : Przewodnik do ćwiczeń / Pod red. Ewy Flaczyk i Józefa Korczaka.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2 poszerz. uzup.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2010
Szczegóły: s. 193-205
ISBN: 978-83-7160-604-5
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
55/81
Rok: 2010
Autorzy: Katarzyna Waszkowiak
Tytuł: Sery
W: Towaroznawstwo wybranych produktów spożywczych : Przewodnik do ćwiczeń / Pod red. Ewy Flaczyk i Józefa Korczaka.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2 poszerz. uzup.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2010
Szczegóły: s. 30-37
ISBN: 978-83-7160-604-5
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
56/81
Rok: 2010
Autorzy: Katarzyna Waszkowiak, Krystyna Szymandera-Buszka, Krystyna Krysztofiak
Tytuł: Wedliny
W: Towaroznawstwo wybranych produktów spożywczych : Przewodnik do ćwiczeń / Pod red. Ewy Flaczyk i Józefa Korczaka.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2 poszerz. uzup.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2010
Szczegóły: s. 63-74
ISBN: 978-83-7160-604-5
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
57/81
Rok: 2009
Autorzy: Katarzyna Waszkowiak, Krystyna Szymandera-Buszka
Tytuł: Produkty mleczne jako źródło jodu w diecie dzieci przedszkolnych z Poznania
W: XX Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Jakość zdrowotna żywności i żywienia oraz przedmiotów użytku" : Warszawa, 10 - 11 września 2009, Streszczenia wykładów, komunikatów i plakatów.
Adres wydawniczy: Warszawa : Komitet Organizacyjny XX Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego, 2009
Szczegóły: s. 28
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
58/81
Rok: 2007
Autorzy: A. Gramza-Michałowska, M. Szczęsny, K. Waszkowiak
Tytuł: Gastronomic profile schools education scale evaluation in HACCP quality control system application
Tytuł równoległy: Ocena stanu wiedzy w zakresie wdrażania systemu HACCP w szkołach o profilu gastronomicznym
W: 3rd International Conference on quality and safety in food production chain.
Adres wydawniczy: Wrocław : [Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego], 2007
Szczegóły: s. 365
ISBN: 978-83-60574-08-9
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
59/81
Rok: 2007
Autorzy: K. Waszkowiak, J. Rogalewska, A. Gramza-Michałowska
Tytuł: The level of nutritional education at persons with diagnosed thyroid diseases
Tytuł równoległy: Poziom edukacji żywieniowej u osób ze zdiagnozowanymi chorobami tarczycy
W: 3rd International Conference on quality and safety in food production chain.
Adres wydawniczy: Wrocław : [Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego], 2007
Szczegóły: s. 390
ISBN: 978-83-60574-08-9
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
60/81
Rok: 2007
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Józef Korczak, Marzanna Hęś, Katarzyna Waszkowiak
Tytuł: HACCP jako skuteczne narzędzie zapewniające bezpieczeństwo i jakość żywności
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2007, R. 34, nr 3/4, s. 1027-1031, il., bibliogr.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: HACCP ; GHP ; jakość żywności ; bezpieczeństwo żywności ; system kontroli jakości
Angielskie słowa kluczowe: HACCP ; GHP ; GMP ; food quality ; food safety ; quality control system
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 2.000
Praca afiliowana przez UP
61/81
Rok: 2007
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka, Katarzyna Waszkowiak, Ewa Flaczyk
Tytuł: Jod w żywieniu żolnierzy zasadniczej służby wojskowej
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2007, R. 34, nr 3/4, s. 1082-1085, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: racje pokarmowe ; spożycie jodu ; jod ; obróbka cieplna
Angielskie słowa kluczowe: food rations ; supply of iodine ; iodine ; thermal processing
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 2.000
Praca afiliowana przez UP
62/81
Rok: 2007
Autorzy: Katarzyna Waszkowiak, Aneta Szymańska, Krystyna Szymandera-Buszka
Tytuł: Wpływ czynników demograficznych na spożycie przetworów mlecznych wśród młodych kobiet studiujących i pracujących
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2007, R. 34, nr 3/4, s. 813-818, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: preferencje pokarmowe ; częstość spożycia ; produkty mleczne ; młode kobiety ; wiek ; miejsce zamieszkania
Angielskie słowa kluczowe: food preferences ; consumption frequency ; dairy products ; young women ; age ; residence
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 2.000
Praca afiliowana przez UP
63/81
Rok: 2006
Autorzy: Katarzyna Waszkowiak, Krystyna Szymandera-Buszka
Tytuł: Wpływ obróbki termicznej potraw z mielonego mięsa wieprzowego na efektywność przeciwutleniającą ekstraktu rozmarynu
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2006, t. 39, supl., s. 213-217, il., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8-9 czerwca 2006
Polskie słowa kluczowe: mięso wieprzowe mielone ; obróbka termiczna ; gotowanie ; pieczenie ; przetwory mięsne ; przeciwutleniacze ; ekstrakt z liści rozmarynu ; efektywność działania
Angielskie słowa kluczowe: rosemary leaf extract ; thermal treatment ; meat products ; lipid oxidation ; thiamine retention ; collagen
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
64/81
Rok: 2006
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka, Danuta Górecka, Marzanna Hęś, Katarzyna Waszkowiak, Ewa Flaczyk
Tytuł: Wpływ sposobu gotowania kaszy jęczmiennej na zawartość tiaminy
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2006, t. 39, supl., s. 615-617, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8-9 czerwca 2006
Polskie słowa kluczowe: kasza jęczmienna ; gotowanie ; tiamina
Angielskie słowa kluczowe: barley groats ; cooking ; thiamine
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
65/81
Rok: 2006
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka, Marzanna Hęś, Danuta Górecka, Katarzyna Waszkowiak, Alicja Jaśkiewicz
Tytuł: Wpływ sposobu gotowania na zawartość tiaminy oraz jodu w kaszy gryczanej
Źródło: Fragm. Agron. - 2006, R. 23, nr 1 (89), s. 200-210, bibliogr.
p-ISSN: 0860-4088
Polskie słowa kluczowe: kasza gryczana ; zawartość tiaminy ; jod ; zawartość pierwiastków ; obróbka technologiczna ; gotowanie
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
66/81
Rok: 2006
Autorzy: Katarzyna Waszkowiak, Teresa Szczęsna, Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Gramza
Tytuł: Analyze of youth behaviors connected with smoking and drinking alcohol
Tytuł równoległy: Badania zachowań młodzieży związanych z paleniem papierosów oraz spożyciem alkoholu
W: Międzynarodowe Nałęczowskie Sympozjum Naukowe: Środowiskowe źródła zagrożeń zdrowotnych : Nałęczów, 25-27 maja 2006.
Adres wydawniczy: [Lublin] : [Akademia Medyczna], 2006
Szczegóły: [1] s.
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
67/81
Rok: 2006
Autorzy: Anna Gramza, Julita Reguła, Józef Korczak, Marzanna Hęś, Katarzyna Waszkowiak
Tytuł: Tea leaves extracts anttioxidant activity in different pH lipid emulsions
Tytuł równoległy: Aktywność przeciwutleniająca ekstraktów herbaty w układach zemulgowanych o zróżnicowanym pH
W: Międzynarodowe Nałęczowskie Sympozjum Naukowe: Środowiskowe źródła zagrożeń zdrowotnych : Nałęczów, 25-27 maja 2006.
Adres wydawniczy: [Lublin] : [Akademia Medyczna], 2006
Szczegóły: s. 284
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
68/81
Rok: 2006
Autorzy: Katarzyna Waszkowiak, Krystyna Szymandera-Buszka
Tytuł: Wpływ obróbki termicznej potraw z mielonego mięsa wieprzowego na efektywność przeciwutleniającą ekstraktu z rozmarynu
W: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8 - 9 czerwca 2006 : Streszczenia wykładów, komunikatów i plakatów.
Adres wydawniczy: [B.m.] : Komitet Organizacyjny Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", [2006]
Szczegóły: s. 125
Polskie słowa kluczowe: mięso wieprzowe mielone ; gotowanie ; pieczenie ; przeciwutleniacze ; ekstrakt z liści rozmarynu ; efektywność działania
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
69/81
Rok: 2006
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka, Danuta Górecka, Marzanna Hęś, Katarzyna Waszkowiak, Ewa Flaczyk
Tytuł: Wpływ sposobu gotowania kaszy jęczmiennej na zawartość tiaminy
W: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8 - 9 czerwca 2006 : Streszczenia wykładów, komunikatów i plakatów.
Adres wydawniczy: [B.m.] : Komitet Organizacyjny Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", [2006]
Szczegóły: s. 122
Polskie słowa kluczowe: kasza jęczmienna ; gotowanie ; tiamina
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
70/81
Rok: 2006
Autorzy: K. Waszkowiak, T. Szczęsna, K. Szymandera-Buszka, A. Gramza
Tytuł: Studies on the behaviour of young people connected with smoking cigarettes and drinking alcohol
Źródło: Pol. J. Environ. Stud. - 2006, vol. 15, no. 2a, s. 894-897, bibliogr.
p-ISSN: 1230-1485
Angielskie słowa kluczowe: smoking cigarettes ; drinking alcohol ; young people ; demographic charcteristics ; economic charcteristics ; physical activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.353
Praca afiliowana przez UP
71/81
Rok: 2006
Autorzy: A. Gramza, J. Reguła, J. Korczak, M. Hęś, K. Waszkowiak
Tytuł: Tea leaves extracts antioxidant activity in different pH lipid emulsions
Źródło: Pol. J. Environ. Stud. - 2006, vol. 15, no. 2b, s. 243-247, bibliogr.
p-ISSN: 1230-1485
Angielskie słowa kluczowe: lipid emulsion ; lipid oxidation ; pH ; tea extracts
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.353
Praca afiliowana przez UP
72/81
Rok: 2006
Autorzy: Dorota Cais-Sokolińska, Katarzyna Waszkowiak, Jan Pikul, Danuta Górecka
Tytuł: Desery mrożone
W: Towaroznawstwo produktów spożywczych / Pod red. Ewy Flaczyk, Danuty Góreckiej i Józefa Korczaka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2006
Szczegóły: s. 126-135, bibliogr.
ISBN: 83-7160-430-0
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
73/81
Rok: 2006
Autorzy: Danuta Górecka, Alicja Kawka, Katarzyna Waszkowiak
Tytuł: Mąka, kasze, ryż, makarony
W: Towaroznawstwo produktów spożywczych / Pod red. Ewy Flaczyk, Danuty Góreckiej i Józefa Korczaka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2006
Szczegóły: s. 136-157, bibliogr.
ISBN: 83-7160-430-0
Polskie słowa kluczowe: produkty zbożowe ; mąka ; kasze ; ryż ; makarony ; skład chemiczny ; wartość odżywcza ; jakość
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
74/81
Rok: 2005
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Gramza, Katarzyna Waszkowiak
Tytuł: Frequency of consumption and consumer acceptance of tea among inhabitants of the Wielkopolska region
Tytuł równoległy: Częstotliwość spożycia i akceptacja konsumencka herbaty wśród mieszkańców Wielkopolski
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2005, R. 32, supl. 1, cz. 2, s. 949-954, bibliogr.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: analiza konmsumencka ; preferencje konsumenckie ; akceptacja konsumencka ; herbata
Angielskie słowa kluczowe: consumer analysis ; frequency of consumption ; consumer acceptance ; tea
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
75/81
Rok: 2004
Autorzy: K. Waszkowiak
Tytuł: Maka, kasze, makarony
W: Towaroznawstwo wybranych produktów spożywczych : Przewodnik do ćwiczeń / Pod red. Ewy Flaczyk i Józefa Korczaka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akdemii Rolniczej, 2004
Szczegóły: s. 38-51
ISBN: 83-7160-361-4
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
76/81
Rok: 2004
Autorzy: Katarzyna Waszkowiak
Tytuł: Mrożone desery
W: Towaroznawstwo wybranych produktów spożywczych : Przewodnik do ćwiczeń / Pod red. Ewy Flaczyk i Józefa Korczaka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akdemii Rolniczej, 2004
Szczegóły: s. 146-151, bibliogr.
ISBN: 83-7160-361-4
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
77/81
Rok: 2004
Autorzy: Katarzyna Waszkowiak
Tytuł: Napoje bezalkoholowe
W: Towaroznawstwo wybranych produktów spożywczych : Przewodnik do ćwiczeń / Pod red. Ewy Flaczyk i Józefa Korczaka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akdemii Rolniczej, 2004
Szczegóły: s. 166-174, bibliogr.
ISBN: 83-7160-361-4
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
78/81
Rok: 2004
Autorzy: Katarzyna Waszkowiak
Tytuł: Napoje mleczne fermentowane
W: Towaroznawstwo wybranych produktów spożywczych : Przewodnik do ćwiczeń / Pod red. Ewy Flaczyk i Józefa Korczaka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akdemii Rolniczej, 2004
Szczegóły: s. 23-29
ISBN: 83-7160-361-4
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
79/81
Rok: 2004
Autorzy: Katarzyna Waszkowiak, Krystyna Szymandera-Buszka
Tytuł: Owoce południowe i orzechy
W: Towaroznawstwo wybranych produktów spożywczych : Przewodnik do ćwiczeń / Pod red. Ewy Flaczyk i Józefa Korczaka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akdemii Rolniczej, 2004
Szczegóły: s. 197-209, bibliogr.
ISBN: 83-7160-361-4
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
80/81
Rok: 2004
Autorzy: Katarzyna Waszkowiak
Tytuł: Sery
W: Towaroznawstwo wybranych produktów spożywczych : Przewodnik do ćwiczeń / Pod red. Ewy Flaczyk i Józefa Korczaka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akdemii Rolniczej, 2004
Szczegóły: s. 30-37
ISBN: 83-7160-361-4
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
81/81
Rok: 2004
Autorzy: Katarzyna Waszkowiak, Krystyna Szymandera-Buszka, Krystyna Krysztofiak
Tytuł: Wedliny
W: Towaroznawstwo wybranych produktów spożywczych : Przewodnik do ćwiczeń / Pod red. Ewy Flaczyk i Józefa Korczaka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akdemii Rolniczej, 2004
Szczegóły: s. 62-75
ISBN: 83-7160-361-4
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP