logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: WALKOWIAK-TOMCZAK DOROTA
Liczba odnalezionych rekordów: 98



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/98
Rok: 2019
Autorzy: Marcin Kidoń, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Róża Biegańska-Marecik, Dorota Walkowiak-Tomczak, Karolina Młynarczyk, Katarzyna Polanowska
Tytuł: Wpływ parametrów procesu nasączania próżniowego na stopień wysycenia i jakość tkanki jabłkowej
W: XII Konferencja Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw "Warzywa, grzyby, owoce - znaczenie w naszej epoce" : Łódź, 30-31 maja 2019 r.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2019
Szczegóły: s. 42
ISBN: 978-83-949548-2-6
Liczba znaków: 2710
Liczba arkuszy: 0,07
Polskie słowa kluczowe: jabłka ; nasączanie próżniowe ; zwiążki bioaktywne ; jakość
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
2/98
Rok: 2019
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak, Wiktoria Kómoch, Natalia Idaszewska, Karolina Młynarczyk
Tytuł: Wpływ warunków transportu na jakość pieczarek
W: XII Konferencja Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw "Warzywa, grzyby, owoce - znaczenie w naszej epoce" : Łódź, 30-31 maja 2019 r..
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2019
Szczegóły: s. 68-69
ISBN: 978-83-949548-2-6
Liczba znaków: 2902
Liczba arkuszy: 0,07
Polskie słowa kluczowe: pieczarki ; jakość ; transport samochodowy
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
3/98
Rok: 2018
Autorzy: Marcin Kidoń, Róża Biegańska-Marecik, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Karolina Młynarczyk, Katarzyna Pawłowska, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Impact of vacuum impregnation on quality parameters of apple cubes
W: 4th International Conference on Food Chemistry and Technology : November 5-7, 2018, Berlin, Germany.
Adres wydawniczy: [Berlin] : [b.w.], 2018
Szczegóły: s. 54
Angielskie słowa kluczowe: vacuum impregnation ; apple ; browning inhibition
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
4/98
Rok: 2018
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak, Julita Reguła, Angelika Śmidowicz
Tytuł: Effect of prune Prunus domestica consumption on blood lipid profile in patients with moderate hypercholesterolemia
Źródło: Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus. - 2018, vol. 17 (6), s. 17-25, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1644-0692
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 stycznia 2019].
Angielskie słowa kluczowe: prunes ; dietary fiber ; hypercholesterolemia ; LDL cholesterol ; HDL cholesterol
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.443
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
5/98
Rok: 2018
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak, Artur Szwengiel
Tytuł: The effect of origin and cultivar of elderberry on the health quality of the obtained juice
W: III Międzynarodowa Konferencja "Ekologia człowieka" : Lublin, 19-20.06.2018 Poland / Odpowiedzialni za red. Mirosława Chwil, Zbigniew Czarnecki, Katarzyna Dzida, Anna Kasprzyk, Ewa Siwiec, Michał Marian Skoczylas.
Adres wydawniczy: Kraków : Polskie Towarzystwo Przyrodników im. Kopernika, 2018
Szczegóły: s. 85
ISBN:
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 7 stycznia 2019].
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
6/98
Rok: 2018
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak, Grzegorz P. Łysiak
Tytuł: Bioactive properties of Sambucus nigra L. as a functional ingredient for food and pharmaceutical industry
Źródło: J. Funct. Foods. - 2018, vol. 40, s. 377-390, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1756-4646
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 28 czerwca 2018].
Polskie słowa kluczowe: czarny bez ; skład chemiczny ; wartość odżywcza ; związki biologicznie aktywne ; właściwości bakteriobójcze ; zastosowanie
Angielskie słowa kluczowe: elderberry ; chemical composition ; nutritional value ; bioactive compounds ; antibacterial and antiviral properties ; medicinal use
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.197
Punktacja MNiSW: 45.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
7/98
Rok: 2018
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Produkty handlowe z bzu czarnego, ocena właściwości bioaktywnych
Źródło: Przem. Spoż. - 2018, t. 72, 8, s. 70-73, il., bibliogr., abstr., streszcz.
p-ISSN: 0033-250X e-ISSN: 2449-996X
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole ; antocyjany
Angielskie słowa kluczowe: elderberry ; antioxidant activity ; polyphenols ; anthocyanins
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
8/98
Rok: 2018
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak, Karolina Młynarczyk
Tytuł: Ocena jakości dżemów truskawkowych w zależności od dodatku wybranych substancji słodzących i przypraw roślinnych
W: XI Ogólnopolska Naukowa Konferencja Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw "Owoce, warzywa i grzyby - innowacje, bezpieczeństwo, jakość, technologie" : Bydgoszcz, 17-18 maja 2018 r..
Adres wydawniczy: Bydgoszcz : Wydawnictwa Uczelniane Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego, 2018
Szczegóły: s. 70-71
ISBN: 978-83-65603-43-2
Polskie słowa kluczowe: dżem truskawkowy ; polifenole ; przyprawy ; substancje słodzące
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
9/98
Rok: 2018
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak, Marcin Kidoń
Tytuł: Przetwory z bzu czarnego jako produkty o wysokim potencjale prozdrowotnym
W: XI Ogólnopolska Naukowa Konferencja Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw "Owoce, warzywa i grzyby - innowacje, bezpieczeństwo, jakość, technologie" : Bydgoszcz, 17-18 maja 2018 r..
Adres wydawniczy: Bydgoszcz : Wydawnictwa Uczelniane Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego, 2018
Szczegóły: s. 52
ISBN: 978-83-65603-43-2
Polskie słowa kluczowe: aktywność przeciwutleniająca ; antocyjany ; bez czarny ; polifenole ; przetwory
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
10/98
Rok: 2018
Autorzy: Marcin Kidoń, Róża Biegańska-Marecik, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Dorota Walkowiak-Tomczak, Karolina Młynarczyk
Tytuł: Przydatność różnych odmian jabłek do procesu nasączania próżniowego
W: XI Ogólnopolska Naukowa Konferencja Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw "Owoce, warzywa i grzyby - innowacje, bezpieczeństwo, jakość, technologie" : Bydgoszcz, 17-18 maja 2018 r..
Adres wydawniczy: Bydgoszcz : Wydawnictwa Uczelniane Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego, 2018
Szczegóły: s. 23
ISBN: 978-83-65603-43-2
Polskie słowa kluczowe: jabłka ; jakość ; nasączanie próżniowe
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
11/98
Rok: 2018
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak, Artur Szwengiel
Tytuł: The content of bioactive compounds and cyanogenic glycosides in elderberry fruit, flower and leaf
W: XII Copernican International Young Scientists Conference : Nicolaus Copernicus University, 28-29 June, 2018, Toruń, Poland.
Adres wydawniczy: Toruń : Nicolaus Copernicus University, 2018
Szczegóły: s. 124, bibliogr.
Angielskie słowa kluczowe: elderberry ; antioxidant activity ; polyphenols ; anthocyanins ; sambunigrin
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
12/98
Rok: 2018
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak, Katarzyna Czaczyk, Anna Dobrowolska
Tytuł: The effect of pre-treatment of fruit pulp on the bioactive and antybacterial proprties of elderberry juice
W: XII Copernican International Young Scientists Conference : Nicolaus Copernicus University, 28-29 June, 2018, Toruń, Poland.
Adres wydawniczy: Toruń : Nicolaus Copernicus University, 2018
Szczegóły: s. 125, bibliogr.
Angielskie słowa kluczowe: elderberry ; antioxidant activity ; polyphenols ; anthocyanins ; antibacterial activity
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
13/98
Rok: 2017
Autorzy: Marcin Kidoń, Elżbieta Frątczak, Dorota Walkowiak-Tomczak, Róża Biegańska-Marecik, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Katarzyna Pawłowska
Tytuł: Evaluation of quality of jams produced from different colored carrot roots
W: 4th North and East European Congress on Food : 10-13 September 2017, Kaunas, Lithuania, Abstract book.
Adres wydawniczy: Kaunas : Department of Food Science and Technology, Kaunas University of Technology, 2017
Szczegóły: s. 76
ISBN: 978-609-02-1373-5
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 stycznia 2018].
Liczba znaków: 1625
Liczba arkuszy: 0,04
Polskie słowa kluczowe: dżem ; marchew ; jakość ; związki biologicznie aktywne
Angielskie słowa kluczowe: jam ; carrot ; quality ; bioactive compounds ; phenolics
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
14/98
Rok: 2017
Autorzy: N. Idaszewska, K. Bieńczak, D. Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Analysis of mechanical vibration energy and its effects on chemical changes in tomato fruits (Solanum lycopersicum L.) during road transport
Źródło: Arh. Hig. Rada Toksikol. - 2017, vol. 68, Suppl. 1, s. 61
e-ISSN: 0004-1254
Uwagi: Abstracts of Food Safety and Quality Congress "New Achievements and Future Challenges", Opatija, Croatia 21-24 November 2017
Angielskie słowa kluczowe: food spoilage ; fruit and vegetable quality ; vibration frequences
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej,
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
15/98
Rok: 2017
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Ocena właściwości bioaktywnych wybranych produktów handlowych z owoców bzu czarnego
W: I Konferencja Chemia dla Urody i Zdrowia : 8-10 czerwca 2017, Toruń.
Adres wydawniczy: Toruń : Pracownia Sztuk Plastycznych, 2017
Szczegóły: s. 56
ISBN: 978-83-89063-60-1
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
16/98
Rok: 2017
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Wpływ zabiegów technologicznych i pochodzenia surowca na aktywność przeciwutleniającą i właściwości fizyczno-chemiczne soku z bzu czarnego.
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2017, t. 11, z. 4, s. 385-395, il., bibliogr., abstr., streszcz.
https://www.npt.up-poznan.net/pub/art_11_36.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; sok ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole ; antocyjany ; barwa
Angielskie słowa kluczowe: elderberry ; juice ; anti-oxidative activity ; polyphenols ; anthocyanins ; colour
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
17/98
Rok: 2017
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak, Halina Staniek
Tytuł: Kwiaty i owoce bzu czarnego źródłem związków bioaktywnych i składników mineralnych
W: Ogólnopolska Konferencja Naukowa "NATURALni 2017" : Łódź, 11 marca 2017 r., Materiały konferencyjne, Książka abstraktów / [Red. Kępczak Norbert].
Adres wydawniczy: Łódź : Fundacja Promovendi, 2017
Szczegóły: s. 24
ISBN: 978-83-946991-1-6
Liczba arkuszy: 0,04
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole ; antocyjany ; składniki mineralne
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
18/98
Rok: 2017
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak, Karolina Młynarczyk, Damian Janicki
Tytuł: Analiza preferencji konsumenckich oraz charakterystyka rynku soków, nektarów i napojów owocowych w Polsce
W: Owoce, warzywa, grzyby - innowacje w surowcach i przetwórstwie : X Ogólnopolska Naukowa Konferencja Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Nieborów 25-26 maja 2017.
Adres wydawniczy: Skierniewice : Instytut Ogrodnictwa, 2017
Szczegóły: s. 74
ISBN: 978-83-89800-91-6
Polskie słowa kluczowe: soki ; nektary ; napoje owocowe ; analiza rynku ; preferencje konsumenckie
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
19/98
Rok: 2017
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak, Karolina Młynarczyk, Marcin Kidoń, Izabela Przybylska
Tytuł: Ocena wpływu obróbki wstepnej miazgi owocowej na jakość soku z bzu czarnego
W: Owoce, warzywa, grzyby - innowacje w surowcach i przetwórstwie : X Ogólnopolska Naukowa Konferencja Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Nieborów 25-26 maja 2017.
Adres wydawniczy: Skierniewice : Instytut Ogrodnictwa, 2017
Szczegóły: s. 73
ISBN: 978-83-89800-91-6
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; sok ; ultradźwieki ; polifenole ; antocyjany ; barwa
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
20/98
Rok: 2017
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Wpływ pochodzenia i stopnia dojrzałości owoców bzu czarnego na wybrane właściwości fizykochemiczne
W: Owoce, warzywa, grzyby - innowacje w surowcach i przetwórstwie : X Ogólnopolska Naukowa Konferencja Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Nieborów 25-26 maja 2017.
Adres wydawniczy: Skierniewice : Instytut Ogrodnictwa, 2017
Szczegóły: s. 63
ISBN: 978-83-89800-91-6
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; owoce ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole ; antocyjany
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
21/98
Rok: 2017
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Wpływ sezonu zbiorczego na aktywność biologiczną kwiatów i owoców bzu czarnego
W: Owoce, warzywa, grzyby - innowacje w surowcach i przetwórstwie : X Ogólnopolska Naukowa Konferencja Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Nieborów 25-26 maja 2017.
Adres wydawniczy: Skierniewice : Instytut Ogrodnictwa, 2017
Szczegóły: s. 64
ISBN: 978-83-89800-91-6
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; kwiaty ; owoce ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole ; antocyjany
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
22/98
Rok: 2017
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Charakterystyka głównych gatunków owoców i warzyw jako artykułów żywnościowych i surowców dla przetwórstwa
W: Warzywa i owoce : Przetwórstwo i rola w żywieniu człowieka / Pod red. Jana Gawęckiego i Janusza Czapskiego.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2017
Szczegóły: s. 37-61, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-869-8
Liczba arkuszy: 1,907
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
23/98
Rok: 2017
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Bioactive properties of elderflowers (Sambucus nigra L.)
Źródło: World Sci. News. [Dokument elektroniczny]. - 2017, vol. 73, iss. 2, s. 115-119, il., bibliogr., abstr.
http://www.worldscientificnews.com/wp-content/uploads/2017/05/WSN-732-2017-115-119.pdf
e-ISSN: 2392-2192
Polskie słowa kluczowe: kwiat bzu czarnego ; Sambucus nigra ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole
Angielskie słowa kluczowe: elderflower ; Sambucus nigra ; antioxidant activity ; phenolic compounds
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
24/98
Rok: 2017
Autorzy: Katarzyna Pawłowska, Maciej Kuligowski, Jacek Nowak, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Źródła prekursorów dopaminy oraz ocena możliwości zwiększenia zawartości L-3,4-dihydroksyfenyloalaniny poprzez zastosowanie fermentacji
W: Żywność dla Przyszłości : XLIII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Materiały Konferencji Naukowej, Wroclaw, 4-5 lipca 2017 r.
Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2017
Szczegóły: s. 48
ISBN: 978-83-7717-265-0
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
25/98
Rok: 2016
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak, Janusz Czapski, Karolina Młynarczyk
Tytuł: Assessment of colour changes during storage of elderberry juice concentrate solutions using the optimization method
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2016, 15 (3), s. 299-309, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 listopada 2016].
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; soki owocowe ; barwa owoców ; antocyjany
Angielskie słowa kluczowe: elderberry ; juice ; colour ; anthocyanins ; response surface
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
26/98
Rok: 2016
Autorzy: Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Róża Biegańska-Marecik, Marcin Kidoń, Dorota Walkowiak-Tomczak, Karolina Młynarczyk
Tytuł: Wpływ atmosfery o wysokiej zawartości tlenu na jakość minimalnie przetworzonej sałaty masłowej
W: Bezpieczeństwo żywności w łańcuchu żywnościowym [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Grażyna Lewandowicz, Agnieszka Makowska.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 102-111, bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-833-9
Liczba arkuszy: 0,50
Polskie słowa kluczowe: atmosfera modyfikowana ; minimalne przetwarzanie ; sałata masłowa
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
27/98
Rok: 2016
Autorzy: Róża Biegańska-Marecik, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Janusz Czapski, Katarzyna Czaczyk, Marcin Kidoń, Dorota Walkowiak-Tomczak, Karolina Młynarczyk
Tytuł: Porównanie nasączania próżniowego, zanurzania oraz blanszowania jako metod obróbki mało przetworzonych plastrów jabłek
W: II Wielkopolska Konferencja Nauka Gospodarce Żywnościowej : "25 lat technologii żywności w warunkach gospodarki rynkowej", 5 lutego 2016 Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.
Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Wielkopolski, 2016
Szczegóły: s. 108
Polskie słowa kluczowe: przetwarzanie ; nasączanie próżniowe ; blanszowanie ; brązowienie enzymatyczne ; jabłka
Angielskie słowa kluczowe: minimal processing ; vacuum impregnation ; blanching ; enzymatic browning ; apples
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
28/98
Rok: 2016
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak, Karolina Młynarczyk, Marcin Kidoń, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Róża Biegańska-Marecik, Katarzyna Siwińska
Tytuł: Porównanie wybranych właściwości soków i dżemów z owoców bzu czarnego
W: II Wielkopolska Konferencja Nauka Gospodarce Żywnościowej : "25 lat technologii żywności w warunkach gospodarki rynkowej", Poznań 5. lutego 2016, Materiały konferencyjne / Red. Joanna Le Thanh-Blicharz, Jacek Lewandowicz.
Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Wielkopolska; Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2016
Szczegóły: s. 51
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; przetwory owocowe ; antocyjany ; polifenole ; barwa
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
29/98
Rok: 2016
Autorzy: Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Róża Biegańska-Marecik, Marcin Kidoń, Dorota Walkowiak-Tomczak, Karolina Młynarczyk
Tytuł: Wpływ atmosfery o wysokiej zawartości tlenu na jakość minimalnie przetworzonej sałaty masłowej
W: II Wielkopolska Konferencja Nauka Gospodarce Żywnościowej : "25 lat technologii żywności w warunkach gospodarki rynkowej", Poznań 5. lutego 2016, Materiały konferencyjne / Red. Joanna Le Thanh-Blicharz, Jacek Lewandowicz.
Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Wielkopolska; Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2016
Szczegóły: s. 36
Polskie słowa kluczowe: sałata masłowa ; minimalne przetwarzanie ; atmosfera modyfikowana
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
30/98
Rok: 2016
Autorzy: Marcin Kidoń, Jerzy Fogiel, Dorota Walkowiak-Tomczak, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Róża Biegańska-Marecik, Karolina Młynarczyk
Tytuł: Zastosowanie suszonych wytłoków jabłkowych jako dodatku do produkcji wafli
W: II Wielkopolska Konferencja Nauka Gospodarce Żywnościowej : "25 lat technologii żywności w warunkach gospodarki rynkowej", 5 lutego 2016 Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.
Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Wielkopolski, 2016
Szczegóły: s. 82
Polskie słowa kluczowe: wafle suche ; wytłoki jabłkowe ; wzbogacanie ; polifenole
Angielskie słowa kluczowe: dry wafers ; apple pomace ; enrichment ; polyphenols
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
31/98
Rok: 2016
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Właściwości przeciwutleniające handlowych soków z owoców bzu czarnego
W: Nauka dla środowiska. t. 2 / Red. nauk. Tomasz Cłapa, Emil Mariusz Szymański.
Adres wydawniczy: Zgorzelec : GSP, 2016
Szczegóły: s. 38-47, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-944317-0-9
Uwagi: IV Ogólnopolska Konferencja Młodych Naukowców "Nauka dla środowiska przyrodniczego", Poznań, 23-25 kwietnia 2015 r.
Liczba arkuszy: 0,7
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; soki owocowe ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole ; antocyjany
Angielskie słowa kluczowe: elderberry ; juice ; antioxidant activity ; polyphenols ; anthocyanins
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
32/98
Rok: 2016
Autorzy: Róża Biegańska-Marecik, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Janusz Czapski, Katarzyna Czaczyk, Marcin Kidoń, Dorota Walkowiak-Tomczak, Karolina Młynarczyk
Tytuł: Comparison of vacuum impergantion, dipping and blanching as treatment method maintaining quality of fresh-cut apple
W: Nowoczesne technologie produkcji żywności [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Hanna Maria Baranowska, Michał Piątek.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 128-145, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-837-7
Liczba arkuszy: 0,5
Angielskie słowa kluczowe: fresh-cut apple ; texture ; microbiology ; vacuum impregnation ; enzymatic browning
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
33/98
Rok: 2016
Autorzy: Jolanta Gawałek, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Ocena zmian barwy suszonych rozpyłowo soków aronii czarnoowocowej podczas przechowywania
W: Owoce, Warzywa, Grzyby - Żywność i Technologia : IX Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Lublin 19-20 maja 2016.
Adres wydawniczy: Lublin : [b.w.], 2016
Szczegóły: s. 14
Polskie słowa kluczowe: suszenie rozpyłowe ; aronia ; proszek aronii ; barwa
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
34/98
Rok: 2016
Autorzy: Jolanta Gawałek, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Wpływ przechowywania na zawartość związków bioaktywnych w suszonych rozpyłowo sokach aronii
W: Owoce, Warzywa, Grzyby - Żywność i Technologia : IX Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Lublin 19-20 maja 2016.
Adres wydawniczy: Lublin : [b.w.], 2016
Szczegóły: s. 13
Polskie słowa kluczowe: suszenie rozpyłowe ; aronia ; proszek aronii ; polifenole ; przeciwutleniacze ; antocyjany
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
35/98
Rok: 2016
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak, Karolina Młynarczyk, Klaudia Gutowska
Tytuł: Wpływ przechowywania zamrażalniczego na wybrane właściwości bioaktywne owoców bzu czarnego
W: Owoce, Warzywa, Grzyby - Żywność i Technologia : IX Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Lublin 19-20 maja 2016.
Adres wydawniczy: Lublin : [b.w.], 2016
Szczegóły: s. 54
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; mrożenie ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole ; antocyjany
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
36/98
Rok: 2016
Tytuł: Żywność dla świadomego konsumenta [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Krzysztof Melski, Dorota Walkowiak-Tomczak
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016. - 133 s. : il., bibliogr. przy rozdz.
ISBN: 978-83-7160-838-4
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostep: 29 czerwca 2016].
Liczba arkuszy: 8,11
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
37/98
Rok: 2016
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Wpływ warunków tłoczenia soku z bzu czarnego na właściwości bioaktywne i fizykochemiczne
W: V Sympozjum Inżynierii Żywności : Warszawa, 21-23 czerwca 2016 / [Oprac. red. Katarzyna Samborska].
Adres wydawniczy: Warszawa : Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji, Wydział Nauk o Żywności SGGW, 2016
Szczegóły: s. 97
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
38/98
Rok: 2016
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak, Katarzyna Siwińska, Marcin Kidoń, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Róża Biegańska-Marecik
Tytuł: Porównanie wybranych właściwości soków i dżemów z owoców bzu czarnego
W: Współczesne trendy w kształtowaniu jakości żywności [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Renata Cegielska-Radziejewska.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 67-76, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-834-6
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: aktywność przeciwutleniająca ; antocyjany ; barwa ; bez czarny ; polifenole ; przetwory
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
39/98
Rok: 2016
Autorzy: Marcin Kidoń, Jerzy Fogiel, Dorota Walkowiak-Tomczak, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Róża Biegańska-Marecik, Karolina Młynarczyk
Tytuł: Zastosowanie suszonych wytłoków jabłkowych jako dodatku do produkcji wafli
W: Zagospodarowanie ubocznych produktów przemysłu spożywczego [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Danuta Górecka, Edward Pospiech.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 47-55, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-836-0
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: barwa ; właściwości sensoryczne ; tekstura ; wafle ; wytłoki jabłkowe ; polifenole
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
40/98
Rok: 2016
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak, Marcin Kidoń
Tytuł: The content of polyphenols and anthocyanins in elderberry juices
W: Żywność od A do Z = Food from A to Z : XXI Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej, V International Session of Young Scientific Staff, 12-13 maja 2016 Łódź, Polska / Red. i proj. okł. Lidia Mielcarz, Alicja Malik, Michał Kurczewski.
Adres wydawniczy: Łódź : [Politechnika Łódzka], 2016
Szczegóły: s. 84
ISBN: 978-83-912026-8-5
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; soki owocowe ; polifenole ; antocyjany
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
41/98
Rok: 2015
Autorzy: Marcin Kidoń, Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak, Róża Biegańska-Marecik, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela
Tytuł: Bioactive compounds contents in different parts of purple carrot roots
Źródło: Biotechnol. Food Sci. - 2015, vol. 79, no. 1, s. 66, bibliogr.
p-ISSN: 2084-0136 e-ISSN: 2299-6818
Uwagi: Biologicaly active compounds in food: International conference, Łódź, Poland, 15-16 october 2015. Book of abstracts.
Polskie słowa kluczowe: marchew purpurowa ; polifenole ; antocyjany
Angielskie słowa kluczowe: purple carrot ; polyphenols ; anthocyanins
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
42/98
Rok: 2015
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak, Karolina Młynarczyk, Marcin Kidoń, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Róża Biegańska-Marecik
Tytuł: Changes of bioactive compounds content during ripening of fruits
Źródło: Biotechnol. Food Sci. - 2015, vol. 79, no. 1, s. 52, bibliogr.
p-ISSN: 2084-0136 e-ISSN: 2299-6818
Uwagi: Biologicaly active compounds in food: International conference, Łódź, Poland, 15-16 october 2015. Book of abstracts.
Polskie słowa kluczowe: związki bioaktywne ; owoce ; stopień dojrzałości
Angielskie słowa kluczowe: bioactive compounds ; fruit ; maturity
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
43/98
Rok: 2015
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak, Marcin Kidoń, Róża Biegańska-Marecik, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela
Tytuł: Characteristics of bioactive properties of elder flowers
Źródło: Biotechnol. Food Sci. - 2015, vol. 79, no. 1, s. 33, bibliogr.
p-ISSN: 2084-0136 e-ISSN: 2299-6818
Uwagi: Biologicaly active compounds in food: International conference, Łódź, Poland, 15-16 october 2015. Book of abstracts.
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; kwiaty ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole
Angielskie słowa kluczowe: elderberry ; flowers ; antioxidant activity ; polyphenols
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
44/98
Rok: 2015
Autorzy: Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Róża Biegańska-Marecik, Dorota Walkowiak-Tomczak, Marcin Kidoń, Karolina Młynarczyk
Tytuł: Effect of mash treatment on the biological active compounds content in strawberry juices
Źródło: Biotechnol. Food Sci. - 2015, vol. 79, no. 1, s. 53, bibliogr.
p-ISSN: 2084-0136 e-ISSN: 2299-6818
Uwagi: Biologicaly active compounds in food: International conference, Łódź, Poland, 15-16 october 2015. Book of abstracts.
Polskie słowa kluczowe: sok truskawkowy ; obróbka miazgi ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole ; antocyjany
Angielskie słowa kluczowe: strawberry juice ; mash treatment ; antioxidant activity ; polyphenols ; anthocyanins
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
45/98
Rok: 2015
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Porównanie soków z owoców bzu czarnego oraz noni (morwa indyjska) pod względem wybranych właściwości prozdrowotnych
W: Chemoprewencyjne i kardioprotekcyjne właściwości warzyw, owoców i soków : II Konferencja Naukowa z cyklu "Nutraceutyki w zdrowiu i chorobie", Kraków, 5.12.2015, Materiały konferencyjne.
Adres wydawniczy: Kraków : [b.w.], 2015
Szczegóły: s. 57-58
Polskie słowa kluczowe: soki owocowe ; bez czarny ; noni
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
46/98
Rok: 2015
Autorzy: M. Kidon, J. Grabowska, D. Walkowiak-Tomczak, E. Radziejewska-Kubzdela, R. Bieganska-Marecik, K. Młynarczyk
Tytuł: A comparison of bioactive compounds in drying purple-fleshed apples
Źródło: J. EcoAgriTour. - 2015, spec. iss., s. 147
p-ISSN: 1844-8577
Uwagi: NEEFood 3rd North and East European Congress on Food, Global and Local Challenges in Food Science and Technology Brasov, Romania, 20 to 23 may 2015. NEEFood Congress 2015. Book of Abstracts
Angielskie słowa kluczowe: purple-fleshed apples ; polyphenolic compounds ; anthocyanins ; antioxidant activity
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
47/98
Rok: 2015
Autorzy: R. Bieganska-Marecik, E. Radziejewska-Kubzdela, M. Kidon, D. Walkowiak-Tomczak
Tytuł: The content of phenolic compounds and glucosinolates in novel beverages with the addition of red curly kale and blackcurrant juice
Źródło: J. EcoAgriTour. - 2015, spec. iss., s. 191
p-ISSN: 1844-8577
Uwagi: NEEFood 3rd North and East European Congress on Food, Global and Local Challenges in Food Science and Technology Brasov, Romania, 20 to 23 may 2015. NEEFood Congress 2015. Book of Abstracts
Angielskie słowa kluczowe: novel beverages ; kale ; apple juice ; polyphenols ; glucosinolates
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
48/98
Rok: 2015
Autorzy: D. Walkowiak-Tomczak, M. Kidon, K. Młynarczyk, R. Bieganska-Marecik, E. Radziejewska-Kubzdela
Tytuł: The effect of plant additives and spices on sensory and chemical properties of chokeberry sweetened juices and drinks
Źródło: J. EcoAgriTour. - 2015, spec. iss., s. 196
p-ISSN: 1844-8577
Uwagi: NEEFood 3rd North and East European Congress on Food, Global and Local Challenges in Food Science and Technology Brasov, Romania, 20 to 23 may 2015. NEEFood Congress 2015. Book of Abstracts
Angielskie słowa kluczowe: chokeberry ; juice ; elderberry flowers ; cloves ; anthocyanins ; polyphenols ; antioxidant activity
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
49/98
Rok: 2015
Autorzy: K. Młynarczyk, D. Walkowiak-Tomczak, M. Kidon, R. Bieganska-Marecik, E. Radziejewska-Kubzdela
Tytuł: Evaluation of colour and anthocyanins content in commercial elderberry juices
Źródło: J. EcoAgriTour. - 2015, spec. iss., s. 192
p-ISSN: 1844-8577
Uwagi: NEEFood 3rd North and East European Congress on Food, Global and Local Challenges in Food Science and Technology Brasov, Romania, 20 to 23 may 2015. NEEFood Congress 2015. Book of Abstracts
Angielskie słowa kluczowe: elderberry ; Sambucus nigra ; anthocyanins ; colour ; juice
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
50/98
Rok: 2015
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Właściwości przeciwutleniające oraz ocena sensoryczna handlowych suszy z kwiatów bzu czarnego
W: Nauka dla środowiska przyrodniczego : IV Ogólnopolska Konferencja Młodych Naukowców w Poznaniu, 23-25 kwietnia 2015 r., Książka abstraktów.
Inf. o wydaniu: Wydanie na płycie CD.
Adres wydawniczy: [Poznań] : [Uniwersytet Przyrodniczy], 2015
Szczegóły: s. 81
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; kwiaty ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole ; ocena sensoryczna
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
51/98
Rok: 2015
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Właściwości przeciwutleniające soków z owoców bzu czarnego
W: Nauka dla środowiska przyrodniczego : IV Ogólnopolska Konferencja Młodych Naukowców w Poznaniu, 23-25 kwietnia 2015 r., Książka abstraktów.
Inf. o wydaniu: Wydanie na płycie CD.
Adres wydawniczy: [Poznań] : [Uniwersytet Przyrodniczy], 2015
Szczegóły: s. 82
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; soki owocowe ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole ; antocyjany
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
52/98
Rok: 2015
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Barwa soków handlowych z owoców bzu czarnego jako wskaźnik ich jakości [*]
W: Owoce i warzywa od świtu do zmierzchu : VIII Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Poznań, 28-29 maja 2015 r., Materiały konferencyjne.
Adres wydawniczy: Poznań : Mags Production Sp. z o.o., 2015
Szczegóły: s. 55
Uwagi: VIII Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw "Owoce i warzywa od świtu do zmierzchu", Poznań, 28-29 maja 2015 r.
Liczba znaków: 2500
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; soki owocowe ; barwa
Angielskie słowa kluczowe: elderberry ; fruit juice ; colour
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
53/98
Rok: 2015
Autorzy: Jolanta Gawałek, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Bioaktywność suszonych rozpyłowo soków aronii [*]
W: Owoce i warzywa od świtu do zmierzchu : VIII Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Poznań, 28-29 maja 2015 r., Materiały konferencyjne.
Adres wydawniczy: Poznań : Mags Production Sp. z o.o., 2015
Szczegóły: s. 38
Uwagi: VIII Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw "Owoce i warzywa od świtu do zmierzchu", Poznań, 28-29 maja 2015 r.
Liczba znaków: 2300
Polskie słowa kluczowe: aronia ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: chokeberry ; polyphenols ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
54/98
Rok: 2015
Autorzy: Jolanta Gawałek, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Ocena zmian barwy suszonych rozpyłowo soków aronii czarnowocowej [*]
W: Owoce i warzywa od świtu do zmierzchu : VIII Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Poznań, 28-29 maja 2015 r., Materiały konferencyjne.
Adres wydawniczy: Poznań : Mags Production Sp. z o.o., 2015
Szczegóły: s. 39
Uwagi: VIII Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw "Owoce i warzywa od świtu do zmierzchu", Poznań, 28-29 maja 2015 r.
Liczba znaków: 2300
Polskie słowa kluczowe: aronia ; suszenie rozpyłowe ; barwa
Angielskie słowa kluczowe: chokeberry ; drying ; colour
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
55/98
Rok: 2015
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak, Karolina Młynarczyk, Klaudia Gutowska
Tytuł: Warzywa mało znane źródłem związków bioaktywnych [*]
W: Owoce i warzywa od świtu do zmierzchu : VIII Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Poznań, 28-29 maja 2015 r., Materiały konferencyjne.
Adres wydawniczy: Poznań : Mags Production Sp. z o.o., 2015
Szczegóły: s. 82
Uwagi: VIII Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw "Owoce i warzywa od świtu do zmierzchu", Poznań, 28-29 maja 2015 r.
Liczba znaków: 2300
Polskie słowa kluczowe: warzywa ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: vegetables ; polyphenols ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
56/98
Rok: 2015
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Właściwości przeciwutleniające handlowych suszy z owoców bzu czarnego [*]
W: Owoce i warzywa od świtu do zmierzchu : VIII Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Poznań, 28-29 maja 2015 r., Materiały konferencyjne.
Adres wydawniczy: Poznań : Mags Production Sp. z o.o., 2015
Szczegóły: s. 15
Uwagi: VIII Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw "Owoce i warzywa od świtu do zmierzchu", Poznań, 28-29 maja 2015 r.
Liczba znaków: 2500
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: elderberry ; polyamines ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
57/98
Rok: 2015
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Właściwości przeciwutleniające wybranych herbat jaśminowych [*]
W: Owoce i warzywa od świtu do zmierzchu : VIII Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Poznań, 28-29 maja 2015 r., Materiały konferencyjne.
Adres wydawniczy: Poznań : Mags Production Sp. z o.o., 2015
Szczegóły: s. 56
Uwagi: VIII Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw "Owoce i warzywa od świtu do zmierzchu", Poznań, 28-29 maja 2015 r.
Liczba znaków: 2300
Polskie słowa kluczowe: herbata jaśminowa ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: jasminum tea ; polyclonal antibodies ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
58/98
Rok: 2015
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Brakuje plantacji bzu
Źródło: Warz. Owoce Miękkie. - 2015, 6, s. 58-61, il.
p-ISSN: 2449-7134
Liczba znaków: 10400
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; warunki uprawy ; wykorzystanie ; przetwórstwo owoców
Angielskie słowa kluczowe: elderberry ; growing conditions ; processing
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
59/98
Rok: 2015
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak, Henryk Szymusiak
Tytuł: Właściwości przeciwutleniające wybranych herbat jaśminowych
Źródło: Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. - 2015, z. 581, s. 41-49, il, bibliogr.
p-ISSN: 0084-5477
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 grudnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: herbata jaśminowa ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole ; czas parzenia
Angielskie słowa kluczowe: jasminum tea ; antioxidant activity ; phenolic compounds ; brewing time
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 13.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
60/98
Rok: 2014
Autorzy: Grzegorz Łysiak, Robert Kurlus, Zofia Zydlik, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Apple skin colour changes during harvest as an indicator of maturity
Tytuł równoległy: Zmiana barwy zasadniczej skórki w okresie zbioru jako wskaźnik dojrzałości zbiorczej jabłek
Źródło: Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus. - 2014, 13 (3), s. 71-83, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0692
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 listopada 2014].
Liczba arkuszy: 0,95
Polskie słowa kluczowe: jabłka ; CIELab ; zdolność przechowanicza ; optymalny termin zbioru ; zaburzenia fizjologiczne ; choroby przechowalnicze
Angielskie słowa kluczowe: apple ; CIELab ; storability ; optimum harvest date ; physiological disorders ; storage diseases
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.552
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
61/98
Rok: 2014
Autorzy: Katarzyna Gościnna, Dorota Walkowiak-Tomczak, Janusz Czapski
Tytuł: Wpływ warunków ogrzewania roztworów koncentratu soku z buraka ćwikłowego na parametry barwy i zawartość barwników betalainowych
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2014, t. 19, nr 2, s. 71-77, il., bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Liczba arkuszy: 0,46
Polskie słowa kluczowe: burak ćwikłowy ; barwa ; koncentrat soku ; barwniki betalainowe ; płaszczyzna odpowiedzi
Angielskie słowa kluczowe: red beet ; colour ; juice concentrate ; betalains ; response surface
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
62/98
Rok: 2014
Autorzy: Marek Siwulski, Sławomir Sokół, Krzysztof Sobieralski, Julita Reguła, Dorota Walkowiak-Tomczak, Iwona Sas-Golak, Maciej Z. Szczepka, Ryszard Sztoch, Przemysław Sztoch, Janusz Czauderna, Ryszard Gnus
Tytuł: Pieczarka Agaricus : Gatunki, uprawa, właściwości prozdrowotne / Pod red. Marka Siwulskiego i Iwony Sas-Golak
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2014. - 186 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
ISBN: 978-83-7160-740-0
Liczba arkuszy: 9,5
Polskie słowa kluczowe: pieczarka ; gatunki grzybów ; uprawa grzybów ; właściwości lecznicze
Angielskie słowa kluczowe: Agaricus ; species ; cultivation ; medicinal properties
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
63/98
Rok: 2014
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak, Marcin Kidoń
Tytuł: Ocena zmian jakościowych warzyw liściowych i korzeniowych podczas przechowywania
W: VII Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw "Przetwórstwo owoców, warzyw i grzybów - Nauka i Przemysł" : Olsztyn, 9-10 czerwca 2014 r. / Pod red. Eulalii Julitty Borowskiej, Sylwestra Czaplickiego, Justyne Ewy Bojarskiej, Małgorzaty Tańskiej.
Adres wydawniczy: Olszyn : Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, 2014
Szczegóły: s. 80
Polskie słowa kluczowe: warzywa ; azotany ; azotyny
Angielskie słowa kluczowe: vegetables ; nitrates ; nitrites
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
64/98
Rok: 2014
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Karotenoidy
W: Żywność prozdrowotna : Składniki i technologia / Red. Janusz Czapski, Danuta Górecka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2014
Szczegóły: s. 195-209, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-730-1
Liczba arkuszy: 1,00
Polskie słowa kluczowe: karotenoidy ; ksantofile ; prowitamina A
Angielskie słowa kluczowe: carotenoids ; xanthophylls ; provitamin A
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
65/98
Rok: 2013
Autorzy: Katarzyna Gościnna, Janusz Czapski, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Zmiany aktywności przeciwutleniającej, zawartości barwników betalainowych i polifenoli w roztworach koncentratu soku z buraka ćwikłowego podczas ogrzewania
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2013, t. 18, nr 4, s. 109-115, il., bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 9 stycznia 2015].
Polskie słowa kluczowe: burak ćwikłowy ; barwniki betalainowe ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca ; ogrzewanie ; płaszczyzny odpowiedzi
Angielskie słowa kluczowe: red beet ; betalains ; polyphenols ; antioxidant activity ; heating ; response surface
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
66/98
Rok: 2013
Autorzy: Katarzyna Gościnna, Dorota Walkowiak-Tomczak, Janusz Czapski
Tytuł: Wpływ warunków ogrzewania roztworów koncentratu soku z buraka ćwikłowego na parametry barwy i zawartość barwników betalainowych
Tytuł równoległy: Effect of heating conditions of solutions of red beet juice concentrated on colour parameters and betalain contents
W: Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz w analityce : IX Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Zakopane 15 - 17.10.2013 / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2013
Szczegóły: s. 138-141
Polskie słowa kluczowe: burak ćwikłowy ; koncentrat soku ; betanina ; barwa ; ogrzewanie ; płaszczyzny odpowiedzi
Angielskie słowa kluczowe: red beet ; juice concentrate ; betalains ; colour ; heating ; response surface
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
67/98
Rok: 2013
Autorzy: Katarzyna Gościnna, Janusz Czapski, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Zmiany aktywności przeciwutleniającej, zawartości barwników betalainowych i polifenoli w roztworach koncentratu soku z buraka ćwikłowego podczas ogrzewania
Tytuł równoległy: Changes in antioxidant activity, contents of betalains and polyphenols in solutions of red beet concentrate during heating
W: Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz w analityce : IX Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Zakopane 15 - 17.10.2013 / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2013
Szczegóły: s. 182-185
Polskie słowa kluczowe: burak ćwikłowy ; barwniki betalainowe ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca ; ogrzewanie ; płaszczyzny odpowiedzi
Angielskie słowa kluczowe: red beet ; betalains ; polyphenols ; antioxidant activity ; heating ; response surface
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
68/98
Rok: 2013
Autorzy: Katarzyna Gościnna, Dorota Walkowiak-Tomczak, Janusz Czapski
Tytuł: Wpływ warunków przechowywania na zmianę jakości mieszaniny koncentratów soków z buraka ćwikłowego i aronii
W: Trendy w technologii owoców, warzyw i grzybów : VI Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Rogów 16-17 maj 2013.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], [2013]
Szczegóły: s. 17
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
69/98
Rok: 2013
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak, Janusz Czapski, Katarzyna Gościnna
Tytuł: Wpływ wybranych sacharydów na stabilność barwy w roztworach barwników antocyjanowych podczas przechowywania
W: Trendy w technologii owoców, warzyw i grzybów : VI Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Rogów 16-17 maj 2013.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], [2013]
Szczegóły: s. 52
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
70/98
Rok: 2012
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak, Janusz Czapski
Tytuł: Instrumentalna i sensoryczna ocena barwy roztworów koncentratu soku z czarnej porzeczki podczas przechowywania
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2012, t. 17, nr 2, s. 53-60, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1426-9600
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 22 listopada 2017].
Polskie słowa kluczowe: porzeczka czarna ; barwa ; antocyjany ; płaszczyzna odpowiedzi
Angielskie słowa kluczowe: black currant ; colour ; anthocyanins ; response surface
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
71/98
Rok: 2012
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Determination of chemical composition of plums during pre-treatment and drying
Tytuł równoległy: Oznaczanie składu chemicznego śliwek podczas obróbki wstępnej i procesu suszenia
Źródło: Ecol. Chem. Eng. S. - 2012, vol. 19, no. 1, s. 89-96, il., bibliogr., abstr., streszcz.
p-ISSN: 1898-6196 e-ISSN: 2084-4549
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 listopada 2017].
Polskie słowa kluczowe: śliwki ; suszenie ; odwadnianie osmotyczne ; polifenole
Angielskie słowa kluczowe: plums ; drying ; osmotic dehydration ; polyphenols
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.382
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
72/98
Rok: 2012
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Biodenitrification of concentrated red beet juice
Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2012, vol. 235, iss. 4, s. 693-698, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1438-2377 e-ISSN: 1438-2385
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 listopada 2017].
Polskie słowa kluczowe: red beet juice ; denitrification ; nitrate ; halophilic bacteria
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.436
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
73/98
Rok: 2012
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Wpływ dostępności tlenu i światła na stabilność antocyjanów w modelowych napojach aroniowych
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2012, t. 6, z. 2, art. 35, il, bibliogr., streszcz., abstr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_6_35.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: antocyjany ; stabilność ; aronia ; przechowywanie
Angielskie słowa kluczowe: anthocyanins ; stability ; chokeberry ; storage
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
74/98
Rok: 2012
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak, Janusz Czapski
Tytuł: Instrumental and sensory analyses of colour in solutions of black currant juice concentrate during storage
Tytuł równoległy: Instrumentalna i sensoryczna ocena barwy roztworów koncentratu soku z czarnej porzeczki podczas przechowywania
W: Rozwój aparatury i prac naukowo badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz analityce : VIII Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Łomża, 23-25.05.2012 r. / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2012
Szczegóły: s. 24-25
Polskie słowa kluczowe: porzeczka czarna ; barwa ; antocyjany ; płaszczyzna odpowiedzi
Angielskie słowa kluczowe: black currant ; colour ; anthocyanins ; response surface
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
75/98
Rok: 2011
Autorzy: Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Dorota Walkowiak-Tomczak, Róża Biegańska-Marecik
Tytuł: Wpływ składu atmosfery oraz czasu przechowywania na zmiany zawartości azotanów (V) i (III) w surówce warzywnej typu Coleslaw
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2011, t. 44, nr 3, s. 719-724, il., bibliogr., streszcz.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 23 listopada 2017].
Polskie słowa kluczowe: azotany(V) ; azotany(III) ; surówka typu coleslaw ; atmosfera modyfikowana
Angielskie słowa kluczowe: coleslaw mix ; nitrates(V) ; nitrates(III) ; modifed atmosphere
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
76/98
Rok: 2011
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak, Róża Biegańska-Marecik, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela
Tytuł: Changes in contents of nitrates(V) and nitrates(III) in small radish packaged and stored in modified atmosphere
Tytuł równoległy: Zmiany zawartości azotanów(V) i azotanów(III) w rzodkiewce zapakowanej i przechowywanej w atmosferze modyfikowanej
Źródło: Ecol. Chem. Eng. A. - 2011, vol. 18, no. 1, s. 129-137, il., bibliogr., abstr., streszcz.
p-ISSN: 1898-6188 e-ISSN: 2084-4530
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 23 listopada 2017].
Polskie słowa kluczowe: rzodkiewka ; azotany(V) ; azotany(III) ; atmosfera modyfikowana ; folie o różnej przepuszczalności dla tlenu
Angielskie słowa kluczowe: small radish ; nitrates(V) ; nitrates(III) ; modified atmosphere ; films with different oxygen permeability
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 7.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
77/98
Rok: 2011
Autorzy: Danuta Górecka, Ewa Flaczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Napoje bezalkoholowe
W: Towaroznawstwo żywności pochodzenia roślinnego / Pod red. Ewy Flaczyk, Danuty Góreckiej i Józefa Korczaka.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2 poszerz. uzup.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2011
Szczegóły: s. 283-302, bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-644-1
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
78/98
Rok: 2011
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak, Janusz Czapski
Tytuł: Owoce i warzywa krajowe
W: Towaroznawstwo żywności pochodzenia roślinnego / Pod red. Ewy Flaczyk, Danuty Góreckiej i Józefa Korczaka.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2 poszerz. uzup.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2011
Szczegóły: s. 93-143, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-644-1
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
79/98
Rok: 2011
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Zmiany składu chemicznego śliwek podczas obróbki wstępnej i procesu suszenia
W: Tradycja i nowoczesność w żywności i żywieniu : XL Sesja Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk połączona z obchodami Jubileuszu 50-lecia Wydziału Nauk o Żywności SGGW w Warszawie, Warszawa, 29 czerwca - 1 lipca 2011 / oprac. red. Emilia Janiszewska, Joanna Miselhorn.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2011
Szczegóły: s. 230
ISBN: 978-83-7583-293-8
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
80/98
Rok: 2011
Autorzy: Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Dorota Walkowiak-Tomczak, Róża Biegańska-Marecik
Tytuł: Wpływ składu atmosfery oraz czasu przechowywania na zmiany zawartości azotanów (V) i (III) w surówce warzywnej typu colesław
W: XXI Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Aspekty zdrowotne żywności i żywienia" : Białystok, 21-23 września 2011, Streszczczenia plakatów i referatów.
Adres wydawniczy: Białystok : Komitet Organizacyjny XXI Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego "Aspekty Zdrowotne Żywności i Żywienia", 2011
Szczegóły: s. 128
ISBN: 978-83-89934-62-8
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
81/98
Rok: 2011
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Wpływ odwadniania śliwek na zmiany ich składu chemicznego
Źródło: Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. - 2011, z. 558, s. 275-285, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0084-5477
Uwagi: Tytuł okł. zeszytu: Wybrane problemy inzynierii żywności. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 23 listopada 2017].
Polskie słowa kluczowe: śliwki ; odwadnianie osmotyczne ; związki polifenolowe ; cukry ; zmiany masy
Angielskie słowa kluczowe: plum ; osmotic dehydration ; polyphenolic compounds ; sugars ; weight changes
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
82/98
Rok: 2010
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak, Grzegorz Łysiak
Tytuł: Zmiany zawartości antocyjanów oraz barwy śliwek (Prunus domestica) w zależności od stopnia dojrzałości oraz czasu przechowywania
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2010, t. 15, nr 3, s. 149-154, il., bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Liczba znaków: 19800
Polskie słowa kluczowe: przechowywanie ; CIELab ; optymalny termin zbioru
Angielskie słowa kluczowe: storability ; CIE Lab system ; optimum harest date
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
83/98
Rok: 2010
Autorzy: Róża Biegańska-Marecik, Dorota Walkowiak-Tomczak, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela
Tytuł: Zmiany zawartości azotanów(V) i (III) w pietruszce naciowej zapakowanej i przechowywanej w atmosferze modyfikowanej
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2010, t. 15, nr 4, s. 131-136, il., bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
84/98
Rok: 2010
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak, Grzegorz Łysiak
Tytuł: Effect of storage time on contents of polyphenolic compounds in selected cultivars of plum (Prunus domestica L.)
Tytuł równoległy: Wpływ czasu przechowywania na zawartość związków polifenolowych w wybranych odmianach śliwek (Prunus domestica L.)
Źródło: Ecol. Chem. Eng. A. - 2010, vol. 17, no. 9, s. 1197-1202, il., bibliogr.
p-ISSN: 1898-6188 e-ISSN: 2084-4530
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 2 kwietnia 2015].
Liczba znaków: 16400
Polskie słowa kluczowe: śliwki ; polifenole ; przechowywanie
Angielskie słowa kluczowe: plum ; polyphenols ; storage
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
85/98
Rok: 2010
Autorzy: Grzegorz Łysiak, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Quality of plum fruits after storage dependend of quality parameters during harvest
Tytuł równoległy: Jakość owoców śliwy po przechowywaniu w zależności od parametrów jakościowych w czasie zbioru
Źródło: Ecol. Chem. Eng. A. - 2010, vol. 17, no. 10, 1361-1367, il., bibliogr.
p-ISSN: 1898-6188 e-ISSN: 2084-4530
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 2 kwietnia 2015].
Liczba znaków: 16870
Polskie słowa kluczowe: śliwki ; przechowywanie ; zawartość ekstraktu ; jędrność ; optymalna data zbioru ; barwa owoców
Angielskie słowa kluczowe: plum ; cold storage, ; TSS ; firmness ; optimum harvest date ; colour
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
86/98
Rok: 2010
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Wpływ odwadniania śliwek na zmiany ich składu chemicznego
W: II Sympozjum Inżynierii Żywności : Warszawa, 9-11 czerwiec 2010 / Oprac. red. Ewa Jakubczyk.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2010
Szczegóły: s. 130
ISBN: 978-83-7583-204-4
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
87/98
Rok: 2009
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak, Grzegorz Łysiak
Tytuł: Wpływ stopnia dojrzałości na zmiany parametrów barwy owoców wybranych odmian śliwek
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2009, t. 14, nr 1, s. 71-74, il., bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Liczba znaków: 18300
Polskie słowa kluczowe: CIELab ; jakość skórki ; parametry barwy
Angielskie słowa kluczowe: CIELab ; skin quality ; colour parameters
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
88/98
Rok: 2009
Autorzy: Julita Reguła, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Zawartość składników mineralnych w ekstrudatach kukurydzianych wzbogaconych o susz grzybowy boczniaka ostrygowatego (Pleurotus ostreatus) i właściwości sorpcyjne tych produktów w stosunku do żelaza, miedzi i cynku
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2009, t. 3, z. 2, art. 63, il., bibliogr., streszcz., abstr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_3_63.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: ekstrudaty ; boczniak ; Pleurotus ostreatus ; składniki mineralne ; sorpcja
Angielskie słowa kluczowe: extrudates ; oyster ; Pleurotus ostreatus ; minerals ; sorption
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
89/98
Rok: 2009
Autorzy: Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Dorota Walkowiak-Tomczak, Róża Biegańska-Marecik
Tytuł: Wpływ zawartości azotanów(V) i (III) w sałacie masłowej pakowanej i przechowywanej w atmosferze modyfikowanej
W: XX Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Jakość zdrowotna żywności i żywienia oraz przedmiotów użytku" : Warszawa, 10 - 11 września 2009, Streszczenia wykładów, komunikatów i plakatów.
Adres wydawniczy: Warszawa : Komitet Organizacyjny XX Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego, 2009
Szczegóły: s. 87
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
90/98
Rok: 2008
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak, Julita Reguła, Grzegorz Łysiak
Tytuł: Physico-chemical properties and antioxidant activity of selected plum cultivars fruit
Tytuł równoległy: Parametry fizykochemiczne i aktywność przeciwutleniająca owoców wybranych odmian śliwek
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2008, 7 (4), s. 15-22, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 2 kwietnia 2015].
Liczba znaków: 22300
Polskie słowa kluczowe: śliwki ; aktywność przeciwutleniająca ; barwa ; parametry fizyczne ; parametry jakosciowe
Angielskie słowa kluczowe: plum ; antioxidant activity ; colour ; physical parameters ; quality parameters
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
91/98
Rok: 2007
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Zmiany aktywnośći antyutleniającej roztworów koncentratu soku aroniowego podczas przechowywania
W: Naturalne przeciwutleniacze: od surowca do organizmu : Konferencja Naukowa, Poznań, 29-30.01.2007 r., Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : [Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego], 2007
Szczegóły: s. 74
ISBN: 978-83-7160-443-0
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
92/98
Rok: 2006
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Ocena zawartości azotanów (III) i (V) w zakwasach buraczanych
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2006, t. 39, supl., s. 575-579, il., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8-9 czerwca 2006
Polskie słowa kluczowe: burak ćwikłowy ; zakwas buraczany ; azotany
Angielskie słowa kluczowe: leaven ; red beet ; fermentation ; nitrates
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
93/98
Rok: 2006
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak, Janusz Czapski
Tytuł: Wpływ procesu mrożenia na jakość truskawek restrukturowanych
W: Doskonalenie jakości żywności i żywienia w perspektywie potrzeb konsumenta XXI wieku : XXXVII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN, Gdynia, 26-27 września 2006.
Adres wydawniczy: Gdynia : Wydawnictwo Akademii Morskiej, 2006
Szczegóły: s. 83-84
ISBN: 83-7421-075
Polskie słowa kluczowe: owoce ; truskawki ; owoce restrukturowane ; mrożenie ; jakość
Charakt. formalna: POS
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
94/98
Rok: 2006
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Ocena zawartości azotanów (III) i (V) w zakwasach buraczanych
W: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8 - 9 czerwca 2006 : Streszczenia wykładów, komunikatów i plakatów.
Adres wydawniczy: [B.m.] : Komitet Organizacyjny Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", [2006]
Szczegóły: s. 57-58
Polskie słowa kluczowe: burak ćwikłowy ; zakwas buraczany ; azotany
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
95/98
Rok: 2005
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak, Janusz Czapski, Dagmara Kramer
Tytuł: Stabilność barwy preparatu z czerwonej kapusty podczas przechowywania
W: Technologia i Biotechnologia Żywności - teraźniejszość i przyszłość : XXXVI Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Szczecin, 13-14 września 2005, Streszczenia referatów i doniesień.
Adres wydawniczy: Szczecin : Akademia Rolnicza, 2005
Szczegóły: s. 188
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
96/98
Rok: 2004
Autorzy: D. Walkowiak-Tomczak, J. Czapski, A. Brożyńska
Tytuł: Wpływ warunków przechowywania roztworów antocyjanów na zmiany ich barwy
W: Żywność - aspekty technologiczne i prozdrowotne : XXXV Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Łódź, 21-22 IX 2004.
Adres wydawniczy: Łódź : Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej ; Oddział Łódzki Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, 2004
Szczegóły: s. 183
ISBN: 83-912026-5-8
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
97/98
Rok: 2003
Autorzy: K. Trojanowska, J. Baumgart, Z. Libudzisz, K. Czaczyk, E. Ołtuszak, J. Polak, M. Szczęsna, E. Tomczak, M. Wiewiórkowska, A. Sip, D. Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Zastosowanie szybkich metod mikrobiologicznych i sond genetycznych w analizie żywności
W: Metody pomiarów i kontroli jakości w przemyśle spożywczym i biotechnologii / Pod red. Mieczysława Jankiewicza i Zenona Kędziora.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2003
Szczegóły: s. 325-408, il., bibliogr.
ISBN: 83-7160-317-7
Polskie słowa kluczowe: analiza żywności ; metody badań ; metody mikrobiologiczne ; sondy genetyczne
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
98/98
Rok: 2001
Autorzy: K. Trojanowska, J. Baumgart, Z. Libudzisz, K. Czaczyk, E. Ołtuszak, J. Polak, M. Szczęsna, E. Tomczak, M. Wiewiórkowska, A. Sip, D. Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Zastosowanie szybkich metod mikrobiologicznych i sond genetycznych w analizie żywności
W: Metody pomiarów i kontroli jakości w przemyśle spożywczym i biotechnologii / Pod red. Mieczysława Jankiewicza i Zenona Kędziora.
Adres wydawniczy: Poznań : Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego Wydział Technologii Żywności, 2001
Szczegóły: s. 345-436, il., bibliogr.
ISBN: 83-909277-6-4
Polskie słowa kluczowe: analiza żywności ; metody badań ; metody mikrobiologiczne ; sondy genetyczne
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP