logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: WALKOWIAK KATARZYNA
Liczba odnalezionych rekordów: 26



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/26
Rok: 2019
Autorzy: Przemysław Łukasz Kowalczewski, Katarzyna Walkowiak, Łukasz Masewicz, Adamina Duda, Natalia Poliszko, Maria Barbara Różańska, Paweł Jeżowski, Agnieszka Tomkowiak, Sylwia Mildner-Szkudlarz, Hanna Maria Baranowska
Tytuł: Wheat bread enriched with raspberry and strawberry oilcakes: effects on proximate composition, texture and water properties
Źródło: Eur. Food Res. Technol. - [2019], [s. 1-10], il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1438-2377 e-ISSN: 1438-2385
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 października 2019].
Angielskie słowa kluczowe: by-products ; defatted seeds ; food enrichment ; low-field NMR ; water activity ; water dynamics
Charakt. formalna: PRE
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej,
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/26
Rok: 2019
Autorzy: Przemysław Łukasz Kowalczewski, Katarzyna Walkowiak, Łukasz Masewicz, Olga Bartczak, Jacek Lewandowicz, Piotr Kubiak, Hanna Maria Baranowska
Tytuł: Gluten-free bread with cricket powder - mechanical properties and molecular water dynamics in dough and ready product
Źródło: Foods. - 2019, vol. 8, iss. 7, art. 240, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 2304-8158
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 4 lipca 2019].
Angielskie słowa kluczowe: gluten-free bread ; edible insects ; protein enrichment ; rheology ; texture ; 1H NMR ; water behavior ; water activity
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.011
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/26
Rok: 2019
Autorzy: Jolanta Tomaszewska-Gras, Dorota Cais-Sokolińska, Paulina Bierzuńska, Łukasz K. Kaczyński, Katarzyna Walkowiak, Hanna M. Baranowska
Tytuł: Behaviour of water in different types of goats' cheese
Źródło: Int. Dairy J. - 2019, vol. 95, s. 18-24, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0958-6946 e-ISSN: 1879-0143
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 kwietnia 2019].
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.735
Punktacja MNiSW: 100.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
4/26
Rok: 2019
Autorzy: Katarzyna Walkowiak, Przemysław Łukasz Kowalczewski, Piotr Kubiak, Hanna Maria Baranowska
Tytuł: Effect of cricket powder addition on 1H NMR mobility and texture of pork pâté
Źródło: J. Microbiol. Biotechnol. Food Sci. - 2019, vol. 9, no. 2, s. 191-194, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1338-5178
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 2 października 2019].
Angielskie słowa kluczowe: novel food ; texture ; low field NMR ; meat products ; water activity ; water dynamics
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
Adres url:
DOI:
5/26
Rok: 2019
Autorzy: Katarzyna Walkowiak, Łukasz Masewicz, Zuzanna Małyszek, Hanna Maria Baranowska
Tytuł: Charakterystyka zmian temperaturowych fizycznie modyfikowanej skrobi ziemniaczanej analizowana metodą LF-NMR
W: Nauka, technologia i innowacje w żywności i żywieniu : XLIV Konferencja Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN, Łódź, 3-4 lipca 2019 r., Komunikaty / Red. Joanna Oracz, Joanna Grzelczyk, Robert Klewicki, Dorota Żyżylewicz.
Adres wydawniczy: Łódź : Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2019
Szczegóły: s. 46, bibliogr.
ISBN: 978-83-66287-13-6
Polskie słowa kluczowe: skrobia ziemniaczana ; modyfikacja ; metoda LF NMR
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
6/26
Rok: 2019
Autorzy: Łukasz Masewicz, Zuzanna Małyszek, Katarzyna Walkowiak, Joanna Le Thanh-Blicharz, Hanna Maria Baranowska
Tytuł: Modelowanie parametrów transportu wody w emulsjach
W: Nauka, technologia i innowacje w żywności i żywieniu : XLIV Konferencja Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN, Łódź, 3-4 lipca 2019 r., Komunikaty / Red. Joanna Oracz, Joanna Grzelczyk, Robert Klewicki, Dorota Żyżylewicz.
Adres wydawniczy: Łódź : Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2019
Szczegóły: s. 48, bibliogr.
ISBN: 978-83-66287-13-6
Polskie słowa kluczowe: emulsje skrobiowe ; aktywność wody ; metoda LF NMR
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
7/26
Rok: 2019
Autorzy: Zuzanna Małyszek, Katarzyna Walkowiak, Łukasz Masewicz, Joanna Le Thanh-Blicharz, Hanna Maria Baranowska
Tytuł: Reologiczne właściwości emulsji stabilizowanych skrobią usieciowaną
W: Nauka, technologia i innowacje w żywności i żywieniu : XLIV Konferencja Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN, Łódź, 3-4 lipca 2019 r., Komunikaty / Red. Joanna Oracz, Joanna Grzelczyk, Robert Klewicki, Dorota Żyżylewicz.
Adres wydawniczy: Łódź : Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2019
Szczegóły: s. 47, bibliogr.
ISBN: 978-83-66287-13-6
Polskie słowa kluczowe: skrobia modyfikowana ; właściwości reologiczne ; emulsja
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
8/26
Rok: 2019
Autorzy: Przemysław Łukasz Kowalczewski, Katarzyna Walkowiak, Łukasz Masewicz, Hanna Maria Baranowska
Tytuł: Low field NMR studies of wheat bread enriched with potato juice during staling
Źródło: Open Agric. - 2019, vol. 4, iss. 1, s. 426-430, bibliogr., abstr.
e-ISSN: 2391-9531
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 lipca 2019].
Angielskie słowa kluczowe: bread staling ; potato juice ; 1H NMR ; water activity ; water behavior ; water dynamics
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Inne bazy podające opis:
  • Web of Science Core Collection - Emerging Sources Citation Index

    Adres url:
    DOI:
    9/26
    Rok: 2018
    Autorzy: Katarzyna Walkowiak, Jacek Lewandowicz, Łukasz Masewicz, Joanna Le Thanh-Blicharz, Hanna Maria Baranowska
    Tytuł: Application of empirical model of relationship of spin-lattice relaxation times and values of critical hydratation for analysis of potato starch aerogels
    W: 14th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience : 7-9 November 2018, Prague, Czech Republic, Final program.
    Adres wydawniczy: [Prague] : [Czech Chemical Society], 2018
    Szczegóły: s. 13
    Charakt. formalna: ZSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    10/26
    Rok: 2018
    Autorzy: Joanna Le Thanh-Blicharz, Jacek Lewandowicz, Katarzyna Walkowiak, Łukasz Masewicz, Hanna Maria Baranowska
    Tytuł: The effect of hydration of OSA starch aerogels on the changes of values of the short T11 and long T12 components of the spin-lattice relaxation times
    W: 14th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience : 7-9 November 2018, Prague, Czech Republic, Final program.
    Adres wydawniczy: [Prague] : [Czech Chemical Society], 2018
    Szczegóły: s. 22
    Charakt. formalna: ZSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    11/26
    Rok: 2018
    Autorzy: Joanna Le Thanh-Blicharz, Jacek Lewandowicz, Łukasz Masewicz, Katarzyna Walkowiak, Hanna Maria Baranowska
    Tytuł: The effect of substitution with octenylsuccinic groups on hydration of starch aerogels
    W: 14th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience : 7-9 November 2018, Prague, Czech Republic, Final program.
    Adres wydawniczy: [Prague] : [Czech Chemical Society], 2018
    Szczegóły: s. 22-23
    Charakt. formalna: ZSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    12/26
    Rok: 2018
    Autorzy: Łukasz Masewicz, Jacek Lewandowicz, Joanna Le Thanh-Blicharz, Katarzyna Walkowiak, Hanna Maria Baranowska
    Tytuł: Water activity of hydrated potato starch aerogels
    W: 14th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience : 7-9 November 2018, Prague, Czech Republic, Final program.
    Adres wydawniczy: [Prague] : [Czech Chemical Society], 2018
    Szczegóły: s. 13
    Charakt. formalna: ZSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    13/26
    Rok: 2018
    Autorzy: Maciej Jarzębski, Hanna Maria Baranowska, Wojciech Smułek, Łukasz Masewicz, Katarzyna Walkowiak, Przemysław Siejak, Danuta Pieczyrak, Krzysztof Polewski, Ewa Kaczorek
    Tytuł: Low field NMR studies of selected plant extracts as possible stabilizers
    W: AMPERE NMR School : Zakopane, June 10th - June 16th 2018, Book of abstracts / Ed. by S. Jurga.
    Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie pdf.
    Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2018
    Szczegóły: s. 51, il., bibliogr.
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    14/26
    Rok: 2018
    Autorzy: Katarzyna Walkowiak, Jacek Lewandowicz, Hanna Maria Baranowska
    Tytuł: Reologiczne właściwości fizycznie modyfikowanej skrobi
    W: Dokonania Naukowe Doktorantów : Materiały konferencyjne. Streszczenia wystąpień. 6 / Oprac. Katarzyna Walkowiak, Marcin Kuczera.
    Adres wydawniczy: Kraków : Creativetime, 2018
    Szczegóły: s. 72, bibliogr.
    ISBN: 978-83-63058-80-7
    Uwagi: Opracowanie zawiera: Streszczenia materiałów zaprezentowanych w formie referatów i/lub posterów przez Młodych Naukowców, w trakcie VI Edycji Konferencji nt. Dokonania Naukowe Młodych Doktorantów, która odbyła się w Warszawie 14.04.2018 i w Poznaniu 15.04.2018 oraz w Krakowie 21.04.2018.
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    15/26
    Rok: 2018
    Autorzy: Katarzyna Walkowiak, Łukasz Masewicz, Michał Piątek, Grażyna Lewandowicz, Joanna Le Thanh-Blicharz, Piotr Kubiak
    Tytuł: The effect of heat processing on the water dynamic in pâtés
    W: Meat in technology and human nutrition under its working title Meat as a functional and pro-healthy part of our diet : V International Scientific Conference, Poznań - Tarnowo Podgórne, June 27-29, 2018, Abstracts of plenary lectures & poster presentations.
    Adres wydawniczy: [B.w.] : [b.m.], 2018
    Szczegóły: s. 80
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    16/26
    Rok: 2018
    Autorzy: Katarzyna Walkowiak, Łukasz Masewicz, Hanna Maria Baranowska
    Tytuł: LF NMR studies of microwave modified starch with lysozyme
    Tytuł równoległy: Analiza metodą LF NMR mikorofalowo zmodyfikowanej skrobi z dodatkiem lizozymu
    Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2018, t. 12, z. 4, s. 341-351, bibliogr., streszcz., abstr.
    https://www.npt.up-poznan.net/pub/art_12_28.pdf
    p-ISSN: 1897-7820
    Uwagi: Dział: Food and Nutrition Sciences.
    Polskie słowa kluczowe: lizozym ; skrobia ziemniaczana ; skrobia modyfikowana ; mikrofale ; metoda LF NMR ; energia aktywacji
    Angielskie słowa kluczowe: lysozyme ; modified potato starch ; microwave ; low field NMR ; interaction energy
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    17/26
    Rok: 2018
    Autorzy: Katarzyna Walkowiak, Hanna Maria Baranowska, Łukasz Masewicz, Paulina Maciejewska
    Tytuł: Wpływ fizycznej modyfikacji na wiązanie wody w układach trójskładnikowych biopolimerów
    W: Nowe wyzwania dla polskiej nauki. Edycja II : Materiały konferencyjne, Streszczenia wystąpień cz. 3 / Oprac. Agnieszka Hutniczak, Marcin Kuczera.
    Adres wydawniczy: Kraków : Creativetime, 2018
    Szczegóły: s. 71, bibliogr.
    ISBN: 978-83-63058-77-7
    Uwagi: Opracowanie zawiera streszczenia materiałów zaprezentowanych w formie referatów i /lub posterów przez Młodych Naukowców, w trakcie II Edycji Konferencji nt. Nowe Wyzwania dla Polskiej Nauki, która odbyła się w Warszawie 13.01 2018 i Poznaniu 20.01.2018.
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    18/26
    Rok: 2018
    Autorzy: Katarzyna Walkowiak, Jacek Lewandowicz, Łukasz Masewicz, Joanna Le Thanh-Blicharz, Hanna Maria Baranowska
    Tytuł: Application of empirical model of relationship of spin-lattice relaxation times and values of critical hydratation for analysis of potato starch aerogels
    W: Proceedings of the 14th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience : 7-9 November 2018, Prague, Czech Republic / Ed. Radmila Řápková, Andrea Hinková, Jana Čopíková, Evžen Šárka.
    Adres wydawniczy: Prague : Czech Chemical Society, 2018
    Szczegóły: s. 90-92, il., bibliogr., abstr.
    ISBN: 978-80-86238-80-7
    Liczba arkuszy: 0,2571
    Charakt. formalna: ZRZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    19/26
    Rok: 2018
    Autorzy: Joanna Le Thanh-Blicharz, Zuzanna Małyszek, Jacek Lewandowicz, Katarzyna Walkowiak, Łukasz Masewicz, Hanna Maria Baranowska
    Tytuł: The effect of hydration of OSA starch aerogels on the changes of values of the short T11 and long T12 components of the spin-lattice relaxation times
    W: Proceedings of the 14th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience : 7-9 November 2018, Prague, Czech Republic / Ed. Radmila Řápková, Andrea Hinková, Jana Čopíková, Evžen Šárka.
    Adres wydawniczy: Prague : Czech Chemical Society, 2018
    Szczegóły: s. 252-254, il., bibliogr., abstr.
    ISBN: 978-80-86238-80-7
    Liczba arkuszy: 0,2571
    Charakt. formalna: ZRZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    20/26
    Rok: 2018
    Autorzy: Joanna Le Thanh-Blicharz, Jacek Lewandowicz, Łukasz Masewicz, Katarzyna Walkowiak, Hanna Maria Baranowska
    Tytuł: The effect of substitution with octenylsuccinic groups on hydration of starch aerogels
    W: Proceedings of the 14th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience : 7-9 November 2018, Prague, Czech Republic / Ed. Radmila Řápková, Andrea Hinková, Jana Čopíková, Evžen Šárka.
    Adres wydawniczy: Prague : Czech Chemical Society, 2018
    Szczegóły: s. 255-257, il., bibliogr., abstr.
    ISBN: 978-80-86238-80-7
    Liczba arkuszy: 0,2571
    Charakt. formalna: ZRZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    21/26
    Rok: 2018
    Autorzy: Łukasz Masewicz, Jacek Lewandowicz, Joanna Le Thanh-Blicharz, Katarzyna Walkowiak, Hanna Maria Baranowska
    Tytuł: Water activity of hydrated potato starch aerogels
    W: Proceedings of the 14th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience : 7-9 November 2018, Prague, Czech Republic / Ed. Radmila Řápková, Andrea Hinková, Jana Čopíková, Evžen Šárka.
    Adres wydawniczy: Prague : Czech Chemical Society, 2018
    Szczegóły: s. 87-89, il., bibliogr., abstr.
    ISBN: 978-80-86238-80-7
    Liczba arkuszy: 0,2571
    Charakt. formalna: ZRZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    22/26
    Rok: 2017
    Autorzy: Maciej Jarzębski, Tomasz Śliwa, Jacek Gapiński, Anna Szwajca, Mikołaj Kościński, Hanna Baranowska, Grażyna Neunert, Przemysław Siejak, Katarzyna Walkowiak, Paulina Maciejewska, Krzysztof Polewski
    Tytuł: Charakterystyka wybranych metod wyznaczania promienia hydrodynamicznego nanocząstek na przykładzie polimerów fluorescencyjnych
    W: BioOrg 2017 : II Ogólnopolskie Sympozjum Chemii Bioorganicznej, Organicznej i Biomateriałów, 02.12.2017, Materiały konferencyjne.
    Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Technologii Chemicznej, Politechnika Poznańska, 2017
    Szczegóły: s. 111-113, il., bibliogr., streszcz.
    ISBN: 978-83-916087-5-3
    Charakt. formalna: POS
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    23/26
    Rok: 2017
    Autorzy: Mikołaj Kościński, Przemysław Siejak, Maciej Jarzębski, Hanna Baranowska, Grażyna Neunert, Katarzyna Walkowiak, Paulina Maciejewska, Krzysztof Polewski
    Tytuł: Elektrostatyczne osadzanie liposomów na podłożach krzemowych - badania mikroskopią sił atomowych AFM
    W: BioOrg 2017 : II Ogólnopolskie Sympozjum Chemii Bioorganicznej, Organicznej i Biomateriałów, 02.12.2017, Materiały konferencyjne.
    Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Technologii Chemicznej, Politechnika Poznańska, 2017
    Szczegóły: S. 134-135, il., bibliogr., streszcz.
    ISBN: 978-83-916087-5-3
    Charakt. formalna: POS
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    24/26
    Rok: 2017
    Autorzy: Paulina Maciejewska, Łukasz Masewicz, Katarzyna Walkowiak, Joanna Le Thanh-Blicharz, Jacek Lewandowicz, Hanna Maria Baranowska
    Tytuł: Molekularne właściwości wody w żelach skrobi normalnej i woskowej modyfikowanych chemicznie
    W: BioOrg 2017 : II Ogólnopolskie Sympozjum Chemii Bioorganicznej, Organicznej i Biomateriałów, 02.12.2017, Materiały konferencyjne.
    Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Technologii Chemicznej, Politechnika Poznańska, 2017
    Szczegóły: s. 139-141, il., bibliogr., streszcz.
    ISBN: 978-83-916087-5-3
    Charakt. formalna: POS
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    25/26
    Rok: 2017
    Autorzy: Łukasz Masewicz, Katarzyna Walkowiak, Joanna Le Thanh-Blicharz, Jacek Lewandowicz, Paulina Maciejewska, Hanna Maria Baranowska
    Tytuł: Transport wody w żelach skrobi acetylowanej
    W: BioOrg 2017 : II Ogólnopolskie Sympozjum Chemii Bioorganicznej, Organicznej i Biomateriałów, 02.12.2017, Materiały konferencyjne.
    Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Technologii Chemicznej, Politechnika Poznańska, 2017
    Szczegóły: s. 142-144, il., bibliogr., streszcz.
    ISBN: 978-83-916087-5-3
    Charakt. formalna: POS
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    26/26
    Rok: 2017
    Autorzy: Katarzyna Walkowiak, Łukasz Masewicz, Joanna Le Thanh-Blicharz, Jacek Lewandowicz, Paulina Maciejewska, Hanna Maria Baranowska
    Tytuł: Zmiany konformacyjne w żelu skrobiowym analizowane metodą Low-Field NMR
    W: BioOrg 2017 : II Ogólnopolskie Sympozjum Chemii Bioorganicznej, Organicznej i Biomateriałów, 02.12.2017, Materiały konferencyjne.
    Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Technologii Chemicznej, Politechnika Poznańska, 2017
    Szczegóły: s. 195-197, il., bibliogr., streszcz.
    ISBN: 978-83-916087-5-3
    Charakt. formalna: POS
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
      Wyświetl ponownie stosując format:
  • Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP