logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: WĄSOWICZ E
Liczba odnalezionych rekordów: 36



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/36
Rok: 2016
Autorzy: Angelika Ziółkowska, Erwin Wąsowicz, Henryk H. Jeleń
Tytuł: Differentiation of wines according to grape variety and geographical origin based on volatiles profiling using SPME-MS and SPME-GC/MS methods
Źródło: Food Chem. - 2016, vol. 213, 15 December, s. 714-720, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 20 marca 2017].
Angielskie słowa kluczowe: SPME-MS ; SPME-GC/MS ; wine ; authentication ; volatiles
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.529
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/36
Rok: 2014
Autorzy: Magdalena Rudzińska, Roman Przybylski, Erwin Wąsowicz
Tytuł: Degradation of phytosterols during storage of enriched margarines
Źródło: Food Chem. - 2014, vol. 142, 1 January, s. 294-298, il., bibliogr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 29 kwietnia 2014].
Polskie słowa kluczowe: utlenianie ; margaryna ; fitosterole
Angielskie słowa kluczowe: oxidation ; margarines ; phytosterol ; storage ; gas chromatography
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.391
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/36
Rok: 2014
Autorzy: Magdalena Rudzińska, Erwin Wąsowicz
Tytuł: Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe
W: Żywność prozdrowotna : Składniki i technologia / red. Janusz Czapski, Danuta Górecka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2014
Szczegóły: s. 219-234, il., bibliogr.
Liczba arkuszy: 1,00
Polskie słowa kluczowe: kwasy tłuszczowe ; niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe
Angielskie słowa kluczowe: fatty acids ; essential unsaturated fatty acids
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
4/36
Rok: 2014
Autorzy: Erwin Wąsowicz, Magdalena Rudzińska
Tytuł: Produkty tłuszczowe
W: Żywność prozdrowotna : Składniki i technologia / Red. Janusz Czapski, Danuta Górecka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2014
Szczegóły: s. 381-392, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-730-1
Liczba arkuszy: 0,67
Polskie słowa kluczowe: produkty tłuszczowe ; oleje ; składniki bioaktywne ; lipidy ; tłuszcze roślinne ; tłuszcze zwierzęce
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
5/36
Rok: 2011
Autorzy: M. Gawrysiak-Witulska, M. Rudzinska, J. Wawrzyniak, E. Wasowicz
Tytuł: Degradation of phytosterols during inappropriate rapeseed storage
W: 13th International Rapeseed Congress : International Consultative Research Group on Rapessed, June 05-09, 2011, Prague Congress Centre, Czech Republic, Abstract book.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], [2011]
Szczegóły: s. 518
Angielskie słowa kluczowe: rape seeds ; storage ; phytosterols ; drying
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
6/36
Rok: 2011
Autorzy: Henryk H. Jeleń, Małgorzata Majcher, Mariusz Dziadas, Renata Zawirska-Wojtasiak, Katarzyna Czaczyk, Erwin Wąsowicz
Tytuł: Volatile compounds responsible for aroma of Jutrzenka liquer wine
Źródło: J. Chromatogr. A. - 2011, vol. 1218, iss. 42, s. 7566-7573, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0021-9673
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 23 listopada 2017].
Angielskie słowa kluczowe: wine ; Jutrzenka grapes ; liquer wine ; GC-O ; GC × GC-ToF-MS ; key odorants
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.531
Punktacja MNiSW: 32.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
7/36
Rok: 2010
Autorzy: Renata Zawirska-Wojtasiak, Sylwia Mildner-Szkudlarz, Erwin Wąsowicz, Mariusz Pacyński
Tytuł: Gas chromatography, sensory analysis and electronic nose in the evaluation of black cumin (Nigella sativa L.) aroma quality
Tytuł równoległy: Chromatografia gazowa, analiza sensoryczna i nos elektroniczny w ocenie aromatu czarnuszki (Nigella sativa L.)
Źródło: Herba Pol. - 2010, vol. 56, no. 4, il., bibliogr., abstr., streszcz.
p-ISSN: 0018-0599
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 6 czerwca 2019].
Polskie słowa kluczowe: czarnuszka ; aromat ; związki kluczowe ; analiza sensoryczna, ; nos elektroniczny
Angielskie słowa kluczowe: black cumin ; aroma ; key compounds ; sensory analysis ; electronic nos
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
8/36
Rok: 2009
Autorzy: M. Rudzińska, E. Wąsowicz, R. Przybylski, A. Gramza-Michałowska
Tytuł: Oxidation changes of matgarines enriched in phytostanols
W: 4th International Conference on Quality and Safety in Food Production Chain : Wrocław, 24-25 September 2009.
Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, [2009]
Szczegóły: s. 207
ISBN: 978-83-60574-65-2
Angielskie słowa kluczowe: oxidative changes ; fatty acids ; plant lipid
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
9/36
Rok: 2009
Autorzy: Renata Zawirska-Wojtasiak, Marek Siwulski, Sylwia Mildner-Szkudlarz, Erwin Wąsowicz
Tytuł: Studies on the aroma of different species and strains of Pleurotus measured by GC/MS, sensory analysis and electronic nose
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2009, 8 (1), s. 47-61, il., bibliogr., abstr., streszcz.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 6 czerwca 2019].
Polskie słowa kluczowe: Pleurotus aromat ; 1-okten-3-ol ; chiralność ; ocena sensoryczna ; nos elektroniczny
Angielskie słowa kluczowe: Pleurotus aroma ; 1-octen-3-ol ; chirality ; sensory testing ; electronic nose
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
10/36
Rok: 2007
Autorzy: Magdalena Rudzińska, Ewa Flaczyk, Ryszard Amarowicz, Erwin Wąsowicz, Józef Korczak
Tytuł: Antioxidative effect of crackling hydrolysates during frozen storage of cooked meatballs
Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2007, vol. 224, iss. 3, s. 293-299, il., bibliogr.
p-ISSN: 1438-2377
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line w ramach konsorcjum wydawnictwa Springer
Polskie słowa kluczowe: lipidy ; cholesterol ; utlenianie ; przeciwutleniacze ; hydrolizaty białkowe
Angielskie słowa kluczowe: lipid oxidation ; cholesterol oxidation ; antioxidants ; protein hydrolysates
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.159
Punktacja MNiSW: 24.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
11/36
Rok: 2007
Autorzy: H. H. Jeleń, S. Mildner-Szkudlarz, I. Jasińska, E. Wąsowicz
Tytuł: A headspace-SPME-MS method for monitoring rapeseed oil autoxidation
Źródło: J. Am. Oil Chem. Soc. - 2007, vol. 84, iss. 6, s. 509-517, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0003-021X e-ISSN: 1558-9331
Angielskie słowa kluczowe: autoxidation ; HS-SPME-MS ; rapeseed oil ; volatile compounds
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.137
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
12/36
Rok: 2006
Autorzy: Ewa Flaczyk, Magdalena Rudzińska, Erwin Wąsowicz, Józef Korczak, Ryszard Amarowicz
Tytuł: Effect of cracklings hydrolysates on oxidative stability of pork meatballs fat
Źródło: Food Res. Int. - 2006, vol. 39, iss. 8, s. 924-931, il., bibliogr.
p-ISSN: 0963-9969
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line w ramach konsorcjum wydawnictwa Elsevier
Polskie słowa kluczowe: stabilność oksydacyjna ; tłuszcz ; mięso ; hydrolizaty białkowe ; produkty utleniania cholesterolu
Angielskie słowa kluczowe: oxidative stability ; fat ; meat ; protein hydrolysates ; cholesterol oxidation products
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.652
Punktacja MNiSW: 24.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
13/36
Rok: 2005
Autorzy: Magdalena Rudzińska, Waldemar Uchman, Erwin Wąsowicz
Tytuł: Plant sterols in food technology
Tytuł równoległy: Sterole roślinne w technologii żywności
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2005, 4 (1), s. 147-156, bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line na stronie czasopisma "Acta Scientiarum Polonorum, Technologia Alimentaria"
Polskie słowa kluczowe: fitosterole ; oksyfitosterole ; oleje roślinne ; produkcja ; smażenie ; żywność
Angielskie słowa kluczowe: phytosterols ; oxyphytosterols ; plant oils ; production ; frying process ; food
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
14/36
Rok: 2005
Autorzy: Zofia Zaborowska, Waldemar Uchman, Agnieszka Bilska, Henryk Jeleń, Magdalena Rudzińska, Erwin Wąsowicz
Tytuł: Effect of storage on cholesterol oxidation products in the "piwna" and "mortadela" types of sausage
Źródło: Electron. J. Pol. Agric. Univ. [Dokument elektroniczny]. - 2005, vol. 8, iss. 2, art. 14, il., bibliogr.
http://www.ejpau.media.pl/volume8/issue2/art-14.html
e-ISSN: 1505-0297
Uwagi: Topic: Food Science and Technology.
Polskie słowa kluczowe: produkty utleniania cholesterolu ; liczba nadtlenkowa ; liczba kwasowa ; kiełbasy gotowane ; okres przechowywania
Angielskie słowa kluczowe: cholesterol oxidation products ; peroxide value ; acid value ; cooked sausage ; time storage
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
15/36
Rok: 2005
Autorzy: A. Niewiada, J. Nawrot, J. Szafranek, B. Szafranek, E. Synak, H. Jeleń, E. Wąsowicz
Tytuł: Some factors affecting egg-laying of the granary weevil (Sitophilus granarius L.)
Źródło: J. Stored Prod. Res. - 2005, vol. 41, iss. 5, s. 544-555, il., bibliogr.
p-ISSN: 0022-474X
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line w ramach konsorcjum wydawnictwa Elsevier
Polskie słowa kluczowe: Sitophilus granarius ; wołek zbożowy ; składanie jaj ; zboża ; ziarno ; woski powierzchniowe ; grzyby ; substancje zapachowe ; zagęszczenie populacji
Angielskie słowa kluczowe: Sitophilus granarius ; egg laying ; grain lipids ; fungal volatiles ; population density
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.940
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
16/36
Rok: 2005
Autorzy: A. Gramza, K. Pawlak-Lemańska, J. Korczak, E. Wąsowicz, M. Rudzińska
Tytuł: Tea extracts as free radical scavengers
Źródło: Pol. J. Environ. Stud. - 2005, vol. 14, no. 6, s. 861-867, il., bibliogr.
p-ISSN: 1230-1485
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line w ramach konsorcjum EBSCO (baza Academic Search Complete)
Polskie słowa kluczowe: wolne rodniki ; ABTS+ ; DPPH ; zmiatacze wolnych rodników ; herbata czarna ; herbata zielona ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: free radical ; ABTS+ ; DPPH ; radical scavengers ; green tea extract ; black tee extract ; polyphenols ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.352
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
17/36
Rok: 2005
Autorzy: Magdalena Rudzińska, Józef Korczak, Erwin Wąsowicz
Tytuł: Changes in phytosterols and their oxidation products during frying of French fries in rapeseed oil
Tytuł równoległy: Zmiany fitosteroli i ich pochodnych utlenionych zachodzące podczas smażenia frytek
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2005, vol. 14/55, no. 4, s. 381-387, il., bibliogr.
p-ISSN: 1230-0322
Polskie słowa kluczowe: frytki ; smażenie ; olej rzepakowy ; fitosterole ; oksyfitosterole
Angielskie słowa kluczowe: phytosterols ; oxyphytosterols ; deep frying ; rapeseed oil ; French fries
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
18/36
Rok: 2004
Autorzy: Henryk Jeleń, Agata Dąbrowska, Dorota Klensporf, Jacek Nawrocki, Erwin Wąsowicz
Tytuł: Determination of C3-C10 aliphatic aldehydes using PFBHA derivatization and Solid Phase Microextraction (SPME). Application to the analysis of beer
Źródło: Chem. Anal. - 2004, vol. 49, no. 6, s. 869-880, il., bibliogr.
p-ISSN: 0009-2223
Polskie słowa kluczowe: piwo ; analiza chemiczna ; aldehydy ; derywatyzacja ; PFBHA ; SPME
Angielskie słowa kluczowe: aldehyde ; derivatization methods ; PFBHA ; SPME ; beer analysis
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
19/36
Rok: 2004
Autorzy: Zofia Zaborowska, Waldemar Uchman, Agnieszka Bilska, Henryk Jeleń, Magdalena Rudzińska, Erwin Wąsowicz
Tytuł: Effect of storage time on cholesterol oxidation products in metka type sausage
Źródło: Electron. J. Pol. Agric. Univ. [Dokument elektroniczny]. - 2004, vol. 7, iss. 2, art. 7, il., bibliogr.
http://www.ejpau.media.pl/volume7/issue2/food/art-07.html
e-ISSN: 1505-0297
Uwagi: Topic: Food Science and Technology.
Polskie słowa kluczowe: produkty utleniania cholesterolu ; liczba nadtlenkowa ; liczba kwasowa ; metka ; okres przechowywania
Angielskie słowa kluczowe: cholesterol oxidation products ; peroxide value ; acid value ; metka sausage ; time storage
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
20/36
Rok: 2004
Autorzy: A. Gramza, S. Khokhar, J. Korczak, A. Gliszczynska-Swiglo, I. Klimczak, M. Malecka, E. Wasowicz, M. Hes
Tytuł: Anti-oxidant activity of tea extracts in lipids
Źródło: FEBS J. - 2004, vol. 271, suppl. 1, s. 230
p-ISSN: 1742-464X
Uwagi: 29th Meeting of the Federation of the European Biochemical Societies, Warsaw, Poland, 26 June - 1 July 2004. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 września 2016].
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
21/36
Rok: 2004
Autorzy: Magdalena Rudzińska, Józef Korczak, Anna Gramza, Erwin Wąsowicz, Paresh C. Dutta
Tytuł: Inhibition of stigmasterol oxidation by antioxidants in purified sunflower oil
Źródło: J. AOAC Int. - 2004, vol. 87, iss. 2, s. 499-504
p-ISSN: 1060-3271
Polskie słowa kluczowe: herbata zielona ; alfa-tokoferol ; ekstrakty roślinne ; rozmaryn lekarski ; hydroksytoluen ; stigmasterol ; olej słonecznikowy ; przeciwutleniacze ; utlenianie
Angielskie słowa kluczowe: green tea ; alpha-tocopherol ; plant extracts ; rosemary ; butylated hydroxytoluene ; stigmasterol ; sunflower oil ; antioxidants ; oxidation
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.147
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
22/36
Rok: 2004
Autorzy: Erwin Wąsowicz, Anna Gramza, Marzanna Hęś, Henryk H. Jeleń, Józef Korczak, Maria Małecka, Sylwia Mildner-Szkudlarz, Magdalena Rudzińska, Urszula Samotyja, Renata Zawirska-Wojtasiak
Tytuł: Oxidation of lipids in food
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2004, vol. 13/54, SI 1, s. 87-97, bibliogr.
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: A monograph from the project "The methodological bases of the evaluation of the quality and safety of the generation foods" (PBZ-KBN-020/P06/1999). - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 sierpnia 2016].
Angielskie słowa kluczowe: lipid oxidation ; prooxidants ; antioxidants ; sterols ; vitamins ; sensory properties ; health ; gas chromatography ; electronic nose ; chemometrics ; GC/MS
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
23/36
Rok: 2003
Autorzy: Sylwia Mildner-Szkudlarz, Henryk H. Jeleń, Erwin Wąsowicz
Tytuł: Zastosowanie elektronicznego nosa do oceny jakości żywności
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2003, t. 8, nr 2, s. 176-181, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1426-9600
Uwagi: Zeszyt zawiera materiały: III seminarium "Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów i w analityce", Zielonka k/Poznania, 29-30 listopada 2002 r.
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
24/36
Rok: 2003
Autorzy: Sylwia Mildner-Szkudlarz, Henryk H. Jeleń, Renata Zawirska-Wojtasiak, Erwin Wąsowicz
Tytuł: Application of headspace-solid phase microextraction and multivariate analysis for plant oils differentiation
Źródło: Food Chem. - 2003, vol. 83, iss. 4, s. 512-522, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 czerwca 2019].
Angielskie słowa kluczowe: plant oils ; rancidity ; SPME ; MVA ; PCA ; chemometrics
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.204
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
25/36
Rok: 2003
Autorzy: E. Pospiech, G. Peltre, E. Wąsowicz, H. Jeleń, M. L. Greaser, B. Mikołajczak, A. Bresińska, A. Gorączka
Tytuł: Metody separacji i ocena rozdziałów: elektroforeza, wysokosprawna kolumnowa chromatografia cieczowa, chromatografia gazowa, spektrometria masowa
W: Metody pomiarów i kontroli jakości w przemyśle spożywczym i biotechnologii / Pod red. Mieczysława Jankiewicza i Zenona Kędziora.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2003
Szczegóły: s. 155-252, il., bibliogr.
ISBN: 83-7160-317-7
Polskie słowa kluczowe: metody badań ; elektroforeza ; wysokosprawna chromatografia cieczowa ; chromatografia gazowa ; spektroskopia masowa
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
26/36
Rok: 2003
Autorzy: Sylwia Mildner-Szkudlarz, Renata Zawirska-Wojtasiak, Anna Gramza, Henryk H. Jeleń, Józef Korczak, Erwin Wąsowicz
Tytuł: Use of electronic nose and sensory profile method for the evaluation of antioxidants efficiency added to sunflower oil
W: Międzynarodowe Warsztaty "Methodology of the novel food evaluation" : Olsztyn, 24-25 kwietnia 2003.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], [2003]
Szczegóły: [1 s.]
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
27/36
Rok: 2002
Autorzy: Zofia Zaborowska, Waldemar Uchman, Henryk Jeleń, Magdalena Rudzińska, Erwin Wąsowicz
Tytuł: Cholesterol and cholesterol oxidation products in polish commercial sausages
Źródło: Electron. J. Pol. Agric. Univ. [Dokument elektroniczny]. - 2002, vol. 5, iss. 2, art. 1, il., bibliogr.
http://www.ejpau.media.pl/volume5/issue2/food/art-01.html
e-ISSN: 1505-0297
Uwagi: Topic: Food Science and Technology.
Polskie słowa kluczowe: produkty utleniania cholesterolu ; cholesterol ; wędliny
Angielskie słowa kluczowe: cholesterol oxidation products ; cholesterol ; commercial sausage ; Poland
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
28/36
Rok: 2001
Autorzy: E. Pospiech, G. Peltre, E. Wąsowicz, H. Jeleń, M. L. Greaser, B. Mikołajczak, A. Bresińska, A. Gorączka
Tytuł: Metody separacji i ocena rozdziałów: elektroforeza, wysokosprawna kolumnowa chromatografia cieczowa, chromatografia gazowa, spektrometria masowa
W: Metody pomiarów i kontroli jakości w przemyśle spożywczym i biotechnologii / Pod red. Mieczysława Jankiewicza i Zenona Kędziora.
Adres wydawniczy: Poznań : Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego Wydział Technologii Żywności, 2001
Szczegóły: s. 171-273, il., bibliogr.
ISBN: 83-909277-6-4
Polskie słowa kluczowe: metody badań ; elektroforeza ; wysokosprawna chromatografia cieczowa ; chromatografia gazowa ; spektroskopia masowa
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
29/36
Rok: 2000
Autorzy: Ewa Flaczyk, Magdalena Rudzińska, Józef Korczak, Erwin Wąsowicz
Tytuł: Efektywność wybranych przeciwutleniaczy w hamowaniu utleniania cholesterolu w układach in vitro
W: Ocena żywności i żywienia : IV Krajowe Warsztaty Żywieniowe, Poznań, 6-8 września 2000 roku.
Adres wydawniczy: Poznań : Katedra Higieny Żywienia Człowieka; Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. A. Cieszkowskiego, 2000
Szczegóły: s. 10-11
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
30/36
Rok: 2000
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kalucka, Józef Korczak, Marzanna Hęś, Anna Jędrusek-Golińska, Erwin Wąsowicz
Tytuł: Sterole z kondensatu po dezodoryzacji oleju rzepakowego jako inhibitory w procesie autooksydacji lipidów.
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2000, t. 21, z. 1, s. 177-186, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1233-8273
Polskie słowa kluczowe: sterole ; olej rzepakowy ; przeciwutleniacze naturalne ; utlenianie tłuszczu
Angielskie słowa kluczowe: sterols ; rapeseed oil ; natural antioxidants ; lipid oxidation
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
31/36
Rok: 2000
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Józef Korczak, Marzanna Hęś, Anna Jędrusek-Golińska, Erwin Wąsowicz
Tytuł: Sterole rzepakowe jako inhibitory w procesie autooksydacji lipidów
W: Rośliny oleiste : XXII Konferencja Naukowa, Poznań, 28-29 marca 2000 r., Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : [Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin], 2003
Szczegóły: s. 58
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
32/36
Rok: 1999
Autorzy: Krzysztof Przygoński, Henryk Jeleń, B. Dziarska, Erwin Wąsowicz
Tytuł: Utlenianie lipidów w przechowywanych odżywkach dla niemowląt
W: Antyoksydanty w żywności : Aspekty technologiczne i zdrowotne, II konferencja naukowa "Żywność a zdrowie", Łódź 25 czerwca 1999.
Adres wydawniczy: Łódź : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności. Oddział, 1999
Szczegóły: s. 92
ISBN: 83-912026-0-7
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
33/36
Rok: 1998
Autorzy: Renata Zawirska-Wojtasiak, Erwin Wąsowicz
Tytuł: Analiza składu enancjomerów w olejku eterycznym z nasion kopru
W: Procesy technologiczne a jakość żywności : XXIX Sesja Naukowa Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN, Olsztyn, 21-23 września 1998 r, Streszczenia referatów i doniesień naukowych.
Adres wydawniczy: Olsztyn : Akademia Rolniczo-Techniczna, 1998
Szczegóły: s. 519-520, bibliogr.
ISBN: 83-87443-65-4
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
34/36
Rok: 1996
Autorzy: Marek Gogolewski, Małgorzata Nogala-Kalucka, Piotr Makarewicz, Erwin Wasowicz
Tytuł: Biosynthesis of lipids and their changes during culture of selected yeast strains on carrot juice. II
Źródło: J. Japan Oil Chem. Soc. - 1996, vol. 45, no. 6, s. 561-567, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1341-8327
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 14 lipca 2017].
Angielskie słowa kluczowe: Rhodotorula gracilis ; Trichosporon cutaneum ; fatty acid ; phospholipids ; sterol
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
35/36
Rok: 1992
Autorzy: Jan Pyrcz, Witold Janitz, Erwin Wąsowicz, Wojciech Zwada
Tytuł: Wpływ opakowania pośredniego na zmiany frakcji lipidowej wędlin surowych
Źródło: Rocz. AR Pozn., Technol. Żywn. - 1992, 17 (233), s. 85-95, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0137-1762
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
36/36
Rok: 1991
Autorzy: L. Gruchała, E. Kamiński, E. Wąsowicz, D. Piasecka
Tytuł: Charakterystyka właściwości aromatycznych odmian selerów uprawnych w Polsce
W: Ogólnopolski Zjazd Hodowców Roslin Warzywnych : Kraków, 5-6 luty, 1991.
Adres wydawniczy: [Kraków] : [Akademia Rolnicza im. H. Kołłątaja], 1991
Szczegóły: s. 103-105
Polskie słowa kluczowe: korzeń selera ; związki aromatyczne ; związki ftalidowe
Angielskie słowa kluczowe: celery root ; aromatic compounds ; phthalate compounds
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP