logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: TOMASZEWSKA-GRAS J
Liczba odnalezionych rekordów: 43



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/43
Rok: 2019
Autorzy: Maria Barbara Różańska, Przemysław Łukasz Kowalczewski, Jolanta Tomaszewska-Gras, Krzysztof Dwiecki, Sylwia Mildner-Szkudlarz
Tytuł: Seed-roasting process affects oxidative stability of cold-pressed oils
Źródło: Antioxidants. - 2019, vol. 8, iss. 8, art. no. 313, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 2076-3921
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 sierpnia 2019].
Angielskie słowa kluczowe: antioxidant activity ; berry by-product ; berry seeds oil ; DSC ; oxidation stability
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.520
Punktacja MNiSW: 100.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/43
Rok: 2019
Autorzy: J. Stangierski, J. Tomaszewska-Gras, H. M. Baranowska, M. Krzywdzińska-Bartkowiak, P. Konieczny
Tytuł: The effect of deep pectoral myopathy on the properties of broiler chicken muscles characterised by selected instrumental techniques
Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2019, vol. 245, iss. 2, s. 459-467, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1438-2377 e-ISSN: 1438-2385
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 stycznia 2019].
Angielskie słowa kluczowe: chicken breast muscle ; Deep Pectoral Myopathy ; computer image analysis ; differential scanning calorimetry ; low-field NMR
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.056
Punktacja MNiSW: 70.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/43
Rok: 2019
Autorzy: Jolanta Tomaszewska-Gras, Dorota Cais-Sokolińska, Paulina Bierzuńska, Łukasz K. Kaczyński, Katarzyna Walkowiak, Hanna M. Baranowska
Tytuł: Behaviour of water in different types of goats' cheese
Źródło: Int. Dairy J. - 2019, vol. 95, s. 18-24, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0958-6946 e-ISSN: 1879-0143
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 kwietnia 2019].
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.735
Punktacja MNiSW: 100.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
4/43
Rok: 2019
Autorzy: Grażyna Neunert, Jolanta Tomaszewska-Gras, Stanisław Witkowski, Krzysztof Polewski
Tytuł: Bursztynian tokoferolu w liposomach DPPC. Badania strukturalne metodami DSC i fluorescencji ANS
W: Nauka, technologia i innowacje w żywności i żywieniu : XLIV Konferencja Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN, Łódź, 3-4 lipca 2019 r., Komunikaty / Red. Joanna Oracz, Joanna Grzelczyk, Robert Klewicki, Dorota Żyżylewicz.
Adres wydawniczy: Łódź : Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2019
Szczegóły: s. 107
ISBN: 978-83-66287-13-6
Polskie słowa kluczowe: przejście fazowe ; liposomy ; przepuszczalność membrany
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
5/43
Rok: 2019
Autorzy: Jolanta Tomaszewska-Gras, Krzysztof Polewski, Mikołaj Kościński, Zuzanna Pietralik, Piotr Konieczny, Maciej Kozak
Tytuł: Rozpoznawanie zmian polimorficznych tłuszczu kakaowego jako przyczyny wad jakościowych czekolad
W: Nauka, technologia i innowacje w żywności i żywieniu : XLIV Konferencja Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN, Łódź, 3-4 lipca 2019 r., Komunikaty / Red. Joanna Oracz, Joanna Grzelczyk, Robert Klewicki, Dorota Żyżylewicz.
Adres wydawniczy: Łódź : Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2019
Szczegóły: s. 109
ISBN: 978-83-66287-13-6
Polskie słowa kluczowe: czekolada ; kwiat tłuszczowy ; różnicowa kalorymetria skaningowa DSC ; dyfrakcja promieni X ; spektroskopia IR
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
6/43
Rok: 2018
Autorzy: Grażyna Neunert, Jolanta Tomaszewska-Gras, Przemysław Siejak, Zuzanna Pietralik, Maciej Kozak, Krzysztof Polewski
Tytuł: Disruptive effect of tocopherol oxalate on DPPC liposome structure: DSC, SAXS, and fluorescence anisotropy studies
Źródło: Chem. Phys. Lipids. - 2018, vol. 216, s. 104-113, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0009-3084
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 24 października 2018].
Angielskie słowa kluczowe: phospholipid phase transitions ; DSC ; SAXS ; DPH fluorescence anisotropy ; bilayer ; interlamellar distance ; multilamellar vesicles
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.536
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
7/43
Rok: 2018
Autorzy: Jerzy Stangierski, Wojciech Andrzejewski, Jolanta Tomaszewska-Gras, Bożena Grześ, Piotr Konieczny, Maria Urbańska
Tytuł: Effect of washing on the quality of surimi-like preparation obtained from soft tissue of freshwater mussel Sinanodonta woodiana (Lea, 1834)
Źródło: J. Aquat. Food Prod. Technol. - 2018, vol. 27, iss. 9, s. 961-974, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1049-8850 e-ISSN: 1547-0636
Angielskie słowa kluczowe: freshwater ; mussel surimi processing ; effectsprotein ; compositionSDS-PAGEDSC
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.707
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
8/43
Rok: 2018
Autorzy: D. Cais-Sokolińska, P. Bierzuńska, Ł. K. Kaczyński, H. M. Baranowska, J. Tomaszewska-Gras
Tytuł: Stability of texture, meltability and water mobility model of pizza-style cheeses from goat's milk
Źródło: J. Food Eng. - 2018, vol. 222, s. 226-236, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0260-8774
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 29 listopada 2017].
Angielskie słowa kluczowe: goat cheese ; meltability ; baking ; texture ; NMR ; differential scanning calorimetry
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.625
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
9/43
Rok: 2018
Autorzy: Beata Mikołajczak, Jolanta Tomaszewska-Gras, Ewa Iwańska, Dorota Stefańska, Bożena Danyluk
Tytuł: Measuring the state of water binding and protein stability in beef burgers by means of differential scanning calorimetry
W: Meat in technology and human nutrition under its working title Meat as a functional and pro-healthy part of our diet : V International Scientific Conference, Poznań - Tarnowo Podgórne, June 27-29, 2018, Abstracts of plenary lectures & poster presentations.
Adres wydawniczy: [Poznań] : [b.w.], 2018
Szczegóły: s. 62
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
10/43
Rok: 2018
Autorzy: Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Jerzy Stangierski, Jolanta Tomaszewska-Gras
Tytuł: Structure of muscle fibres in broiler chicken breast with symptons of deep pectoral myopathy (DPM)
W: Meat in technology and human nutrition under its working title Meat as a functional and pro-healthy part of our diet : V International Scientific Conference, Poznań - Tarnowo Podgórne, June 27-29, 2018, Abstracts of plenary lectures & poster presentations.
Adres wydawniczy: [Poznań] : [b.w.], 2018
Szczegóły: s. 58
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
11/43
Rok: 2017
Autorzy: Jolanta Tomaszewska-Gras, Małgorzata Muzolf-Panek, Anna Kaczmarek
Tytuł: Wykorzystanie różnicowej kalorymetrii skaningowej do oceny stabilności oksydacyjnej oraz parametrów termodynamicznych oleju z nasion czarnuszki
W: Analiza termiczna - badania z zastosowaniem różnicowej kalorymetrii skaningowej i termograwimetrii z technikami łączonymi, w wybranych obszarach : III Seminarium Analizy Termicznej "Nowe trendy, innowacje i najnowsze rozwiązania w analizie termicznej", Poznań, 16 maj 2017, Książka abstraktów.
Adres wydawniczy: Poznań : [Wydział Chemii UAM], 2017
Szczegóły: s. 25
Polskie słowa kluczowe: DSC ; stabilność oksydacyjna ; czarnuszka
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
12/43
Rok: 2017
Autorzy: Jolanta Tomaszewska-Gras
Tytuł: Budowa surowców i produktów żywnościowych
W: Chemia żywności. 1, Główne składniki żywności / Pr. zbior. pod red. Zdzisława E. Sikorskiego i Hanny Staroszczyk.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2017
Szczegóły: s. 11-33, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-01-19625-7 (t. 1) ; 978-83-01-19634-9 (t. 1-2)
Liczba arkuszy: 1,89
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
13/43
Rok: 2017
Autorzy: Hanna Maria Baranowska, Jolanta Tomaszewska-Gras, Dorota Cais-Sokolińska, Paulina Bierzuńska, Łukasz K. Kaczyński
Tytuł: Water mobility and thermal properties of smoked soft cheese
Źródło: Mljekarstvo. - 2017, vol. 67, 3, s. 188-196, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0026-704X e-ISSN: 1846-4025
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 14 lipca 2017].
Angielskie słowa kluczowe: cheese ; NMR ; water activity ; differential scanning calorimetry
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.529
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
14/43
Rok: 2016
Autorzy: P. Konieczny, J. Tomaszewska-Gras, W. Andrzejewski, B. Mikołajczak, M. Urbańska
Tytuł: Charakterystyka termiczna i elektroforetyczna białek małży słodkowodnej
W: 59 Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Chemicznego : Między nami jest chemia..., Poznań, 19-23 IX 2016, Materiały zjazdowe. Część 1, Streszczenia / Oprac. red. Sławomir Borysiak, Bogdan Czajka, Robert Pietrzak.
Adres wydawniczy: Warszawa : Polskie Towarzystwo Chemiczne, 2016
Szczegóły: s. 377
ISBN: 978-83-60988-23-7
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
15/43
Rok: 2016
Autorzy: J. Tomaszewska-Gras
Tytuł: Zastosowanie techniki DSC w połączeniu z metodami chemometrycznymi do oceny autentyczności tłuszczów jadalnych
W: 59 Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Chemicznego : Między nami jest chemia..., Poznań, 19-23 IX 2016, Materiały zjazdowe. Część 1, Streszczenia / Oprac. red. Sławomir Borysiak, Bogdan Czajka, Robert Pietrzak.
Adres wydawniczy: Warszawa : Polskie Towarzystwo Chemiczne, 2016
Szczegóły: s. 372, bibliogr.
ISBN: 978-83-60988-23-7
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
16/43
Rok: 2016
Autorzy: Paweł Górnaś, Krzysztof Dwiecki, Aleksander Siger, Jolanta Tomaszewska-Gras, Michał Michalak, Krzysztof Polewski
Tytuł: Contribution of phenolic acids isolated from green and roasted boiled-type coffee brews to total coffee antioxidant capacity
Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2016, vol. 242, iss. 5, s. 641-653, il., bibliogr.
p-ISSN: 1438-2377 e-ISSN: 1438-2385
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 kwietnia 2016].
Angielskie słowa kluczowe: coffee brew ; Arabica ; Robusta ; roasting degree ; phenolic acids ; antioxidant capacity ; Principal Component Analysis
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.664
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
17/43
Rok: 2016
Autorzy: Jolanta Tomaszewska-Gras
Tytuł: Rapid quantitative determination of butter adulteration with palm oil using the DSC technique
Źródło: Food Contr. - 2016, vol. 60, s. 629-635, il., bibliogr.
p-ISSN: 0956-7135
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 stycznia 2016].
Angielskie słowa kluczowe: butter ; adulteration ; palm oil ; melting curve ; differential scanning calorimetry ; DSC ; multiple linear regression
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.496
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
18/43
Rok: 2016
Autorzy: J. Tomaszewska-Gras
Tytuł: Multivariate analysis of seasonal variation in the composition and thermal properties of butterfat with an emphasis on authenticity assessment
Źródło: Grasas Aceites. - 2016, vol. 67, no. 4, e167, il., bibliogr.
p-ISSN: 0017-3495 e-ISSN: 1988-4214
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 7 grudnia 2016].
Angielskie słowa kluczowe: butter ; DSC ; fatty acids ; melting properties ; PCA ; triacylglycerols
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.910
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
19/43
Rok: 2016
Autorzy: Jolanta Tomaszewska-Gras
Tytuł: Ocena autentyczności tłuszczów jadalnych przy wykorzystaniu techniki DSC w połączeniu z metodami chemometrycznymi
W: II Wielkopolska Konferencja Nauka Gospodarce Żywnościowej : "25 lat technologii żywności w warunkach gospodarki rynkowej", Poznań 5. lutego 2016, Materiały konferencyjne / Red. Joanna Le Thanh-Blicharz, Jacek Lewandowicz.
Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Wielkopolska; Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2016
Szczegóły: s. 40
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
20/43
Rok: 2016
Autorzy: Piotr Konieczny, Jolanta Tomaszewska-Gras, Wojciech Andrzejewski, Beata Mikołajczak, Maria Urbańska, Jan Mazurkiewicz, Jerzy Stangierski
Tytuł: DSC and electrophoretic studies on protein denaturation of Anodonta woodiana (Lea, 1834)
Źródło: J. Therm. Anal. Calorim. - 2016, vol. 126, 1, s. 69-75, il., bibliogr.
p-ISSN: 1388-6150 e-ISSN: 1588-2926
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 9 listopada 2016].
Angielskie słowa kluczowe: mussel ; Anodonta woodiana ; thermal stability ; DSC ; SDS-PAGE
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.953
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
21/43
Rok: 2016
Autorzy: Jolanta Tomaszewska-Gras
Tytuł: DSC coupled with PCA as a tool for butter authenticity assessment
Źródło: J. Therm. Anal. Calorim. - 2016, vol. 126, 1, s. 61-68, il., bibliogr.
p-ISSN: 1388-6150 e-ISSN: 1588-2926
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 9 listopada 2016].
Angielskie słowa kluczowe: milk fat ; authenticity ; palm oil ; melting ; crystallization ; DSC ; Principal Component Analysis
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.953
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
22/43
Rok: 2016
Autorzy: M. Muzolf-Panek, A. Kaczmarek, J. Tomaszewska-Gras
Tytuł: Effects of extraction time, temperature and solvent on the antioxidant activity of Nigella sativa
W: Proceedings of the 7th International Conference on the "Quality and safety in food production chain" : Wrocław 23-24 June 2016.
Adres wydawniczy: Wrocław : [Wrocław University of Environmental and Life Sciences], 2016
Szczegóły: s. 69-70
ISBN: 978-83-7717-240-7
Polskie słowa kluczowe: Nigella sativa ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: Nigella sativa ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
23/43
Rok: 2016
Autorzy: J. Tomaszewska-Gras, M. Muzolf-Panek, A. Kaczmarek
Tytuł: Oxidative stability and thermodynamic properties of black seed oil determined by differential scaning calorimetry
W: Proceedings of the 7th International Conference on the "Quality and safety in food production chain" : Wrocław 23-24 June 2016.
Adres wydawniczy: Wrocław : [Wrocław University of Environmental and Life Sciences], 2016
Szczegóły: s. 101
ISBN: 978-83-7717-240-7
Polskie słowa kluczowe: olej z czarnuszki ; różnicowa kalorymetria skaningowa
Angielskie słowa kluczowe: black seed oil ; differential scanning calorimetry
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
24/43
Rok: 2016
Autorzy: Roman Zielonka, Jolanta Tomaszewska-Gras, Leszek Jarosławski
Tytuł: Próba oceny parametrów termodynamicznych różnych frakcji skrobi ziemniaczanej
W: Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie : "Ziemniak prozdrowotnym produktem roślinnym", IX Konferencja Naukowa, Pawłowice, 9-11 maja 2016 r.
Adres wydawniczy: Wrocław : [b.w.], 2016
Szczegóły: s. 90
Polskie słowa kluczowe: skrobia ziemniaczana ; kleikowanie ; różnicowa kalorymetria skaningowa
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
25/43
Rok: 2016
Autorzy: Jolanta Tomaszewska-Gras
Tytuł: Ocena autentyczności tłuszczów jadalnych przy wykorzystaniu techniki DSC w połączeniu z metodami chemometrycznymi
W: Żywność dla świadomego konsumenta [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Krzysztof Melski, Dorota Walkowiak-Tomczak.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 124-133, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-838-4
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: analiza głównych składowych PCA ; autentyczność ; różnicowa kalorymetria skaningowa DSC ; tłuszcz kakaowy ; tłuszcz mleczny ; zafałszowania żywności
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
26/43
Rok: 2015
Autorzy: Jolanta Tomaszewska-Gras, Krzysztof Polewski
Tytuł: Cooperativity analysis during phase transition in cocoa fat-palm oil mixtures using DSC method
W: CCTA12 - 12th Conference on Calorimetry and Thermal Analysis and 5th Joint Czech - Hungarian - Polish - Slovakian Thermoanalytical Conference : 6-10 September 2015 Zakopane, Poland, Book of Abstracts.
Adres wydawniczy: Lublin : Maria Curie-Skłodowska University Press, 2015
Szczegóły: s. 447-448, il.
ISBN: 978-83-7784-684-1
Polskie słowa kluczowe: tłuszcz kakaowy ; kooperatywność ; przejście fazowe ; różnicowa kalorymetria skaningowa ; DSC ; olej palmowy ; entalpia van't Hoffa
Angielskie słowa kluczowe: cocoa fat ; cooperativity ; phase transition ; DSC-differential scanning calorimetry ; palm oil ; van't Hoff enthalpy
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
27/43
Rok: 2015
Autorzy: Jolanta Tomaszewska-Gras
Tytuł: DSC coupled with PCA analysis as a tool for butter authenticity assessment
W: CCTA12 - 12th Conference on Calorimetry and Thermal Analysis and 5th Joint Czech - Hungarian - Polish - Slovakian Thermoanalytical Conference : 6-10 September 2015 Zakopane, Poland, Book of Abstracts.
Adres wydawniczy: Lublin : Maria Curie-Skłodowska University Press, 2015
Szczegóły: s. 487-488, il.
ISBN: 978-83-7784-684-1
Polskie słowa kluczowe: autentyczność ; masło ; różnicowa kalorymetria skaningowa ; DSC ; analiza składowych głównych ; PCA
Angielskie słowa kluczowe: authenticity ; butter ; DSC-differential scanning calorimetry ; PCA-principal component analysis
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
28/43
Rok: 2015
Autorzy: Grażyna Neunert, Jolanta Tomaszewska-Gras, Krzysztof Polewski
Tytuł: Effect of tocopherol derivatives on physical parameters of DPPC liposomes. DSC and fluorescence studies
W: CCTA12 - 12th Conference on Calorimetry and Thermal Analysis and 5th Joint Czech - Hungarian - Polish - Slovakian Thermoanalytical Conference : 6-10 September 2015 Zakopane, Poland, Book of Abstracts.
Adres wydawniczy: Lublin : Maria Curie-Skłodowska University Press, 2015
Szczegóły: s. 437-438, il.
ISBN: 978-83-7784-684-1
Polskie słowa kluczowe: różnicowa kalorymetria skaningowa ; DPPC ; spektroskopia fluorescencyjna ; liposomy ; pochodne tokoferolu
Angielskie słowa kluczowe: DSC-differential scanning calorimetry ; DPPC ; fluorescent spectroscopy ; liposomes ; tocopherol derivatives
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
29/43
Rok: 2015
Autorzy: Piotr Konieczny, Jolanta Tomaszewska-Gras, Wojciech Andrzejewski, Beata Mikołajczak, Maria Urbańska, Jan Mazurkiewicz, Jerzy Stangierski
Tytuł: Studies on thermodynamic and biochemical protein attributes of Anodonta Woodiana (LEA, 1834)
W: CCTA12 - 12th Conference on Calorimetry and Thermal Analysis and 5th Joint Czech - Hungarian - Polish - Slovakian Thermoanalytical Conference : 6-10 September 2015 Zakopane, Poland, Book of Abstracts.
Adres wydawniczy: Lublin : Maria Curie-Skłodowska University Press, 2015
Szczegóły: s. 506-507, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7784-684-1
Polskie słowa kluczowe: Anodonta Woodiana ; elektroforeza SDS-PAGE ; małże ; różnicowa kalorymetria skaningowa ; DSC ; stabilność termiczna
Angielskie słowa kluczowe: Anodonta woodiana ; elektrophoresis SDS-PAGE ; mussel ; DSC-differential scanning calorimetry ; thermal stability
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
30/43
Rok: 2015
Autorzy: Jolanta Tomaszewska-Gras, Sławomir Bakier, Kamila Goderska, Krzysztof Mansfeld
Tytuł: Differential scanning calorimetry for determining the thermodynamic properties of selected honeys
Źródło: J. Apic. Sci. - 2015, vol. 59, iss. 1, s. 109-118, il., bibliogr.
p-ISSN: 1643-4439 e-ISSN: 2299-4831
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 2 lipca 2015].
Angielskie słowa kluczowe: differential scanning calorimetry ; glass transition ; honey
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.571
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
31/43
Rok: 2015
Autorzy: Lucyna Słomińska, Roman Zielonka, Leszek Jarosławski, Aldona Krupska, Andrzej Szlaferek, Wojciech Kowalski, Jolanta Tomaszewska-Gras, Marek Nowicki
Tytuł: High pressure impact on changes in potato starch granules
Źródło: Pol. J. Chem. Technol. - 2015, vol. 17, no. 4, s. 65-73, il., bibliogr.
p-ISSN: 1509-8117 e-ISSN: 1899-4741
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 stycznia 2016].
Angielskie słowa kluczowe: potato starch ; high pressure ; shape and structure of starch ; gelatinization-enthalpy
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.575
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
32/43
Rok: 2014
Autorzy: Jolanta Tomaszewska-Gras
Tytuł: Wykorzystanie techniki DSC do oceny autentyczności masła
W: Identyfikacja i ocena żywności o gwarantowanej wysokiej jakości [Dokument elektroniczny] : Poznań, 2014.11.18.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : [b.w.], 2014
Szczegóły: s. 43
Polskie słowa kluczowe: masło ; autentyczność ; różnicowa kalorymetria skaningowa
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
33/43
Rok: 2014
Autorzy: Jolanta Tomaszewska-Gras
Tytuł: Wpływ wybranych czynników na dokładność oznaczenia parametrów termodynamicznych tłuszczu kakaowego przy użyciu różnicowej kalorymetrii skaningowej DSC
W: IV Sympozjum Inżynierii Żywności : Warszawa, 1-2 lipca 2014 / [Oprac. red. Magdalena Śledź].
Adres wydawniczy: Warszawa : [Wydawnictwo SGGW], 2014
Szczegóły: s. 161
ISBN: 978-83-7583-568-7
Polskie słowa kluczowe: tłuszcz kakaowy ; różnicowa kalorymetria skaningowa ; topnienie ; krystalizacja ; dokładność analityczna
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
34/43
Rok: 2014
Autorzy: Jolanta Tomaszewska-Gras
Tytuł: Ocena liniowości i precyzji metody badania autentyczności masła za pomocą techniki DSC
W: Postępy w analityce lipidów żywności : 20-21 października 2014, Poznań, Streszczenia wykładów i e-posterów.
Adres wydawniczy: [Poznań] : [b.w.], 2014
Szczegóły: s. 37
Uwagi: Streszczenia w języku angielskim opublikowane pod adresem: http://www.eurofedlipid.org/meetings/archive/poznan2014/abstracts.pdf [Dostęp: 9 grudnia 2014].
Polskie słowa kluczowe: masło ; autentyczność ; różnicowa kalorymetria skaningowa
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
35/43
Rok: 2014
Autorzy: Agnieszka Makowska, Artur Szwengiel, Piotr Kubiak, Jolanta Tomaszewska-Gras
Tytuł: Characteristics and structure of starch isolated from triticale
Źródło: Starch. - 2014, vol. 66, iss. 9/10, s. 895-902, il., bibliogr.
p-ISSN: 0038-9056 e-ISSN: 1521-379X
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 29 stycznia 2015].
Polskie słowa kluczowe: pszenżyto ; skrobia
Angielskie słowa kluczowe: falling number ; triticale ; starch ; variety ; viscosity
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.677
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
36/43
Rok: 2014
Autorzy: J. Kijowski, E. Kupińska, J. Stangierski, J. Tomaszewska-Gras, T. Szablewski
Tytuł: Paradigm of deep pectoral myopathy in broiler chickens
Źródło: Worlds Poultry Sci. J. - 2014, vol. 70, iss. 1, s. 125-138, bibliogr.
p-ISSN: 0043-9339
Angielskie słowa kluczowe: chicken ; musculus pectoralis minor ; myopathy ; aetiology ; induction ; prevention
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.089
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
37/43
Rok: 2014
Autorzy: Jolanta Tomaszewska-Gras
Tytuł: Wpływ wybranych czynników na dokładność oznaczenia parametrów termodynamicznych tłuszczu kakaowego przy użyciu różnicowej kalorymetrii skaningowej DSC
Źródło: Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. - 2014, z. 576, s. 173-183, il., bibliogr.
p-ISSN: 0084-5477
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 grudnia 2014].
Polskie słowa kluczowe: tłuszcz kakaowy ; topnienie ; krystalizacja ; różnicowa kalorymetria skaningowa ; dokładność
Angielskie słowa kluczowe: cacao fat ; melting ; crystallization ; DSC ; accuracy
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
38/43
Rok: 2014
Autorzy: Leszek Jarosławski, Jolanta Tomaszewska-Gras, Aldona Krupska, Lucyna Słomińska, Roman Zielonka
Tytuł: Wpływ wysokiego ciśnienia na przemiany termodynamiczne skrobi ziemniaczanej
W: Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie : "Ziemniak rośliną uprawną XXI wieku: Teraźniejszość i perspektywy", VIII Konferencja Naukowa, Brunów, 12-14 maja 2014 r.
Adres wydawniczy: Wrocław : [b.w.], 2014
Szczegóły: s. 89
Polskie słowa kluczowe: skrobia ziemniaczana ; kleikowanie ; różnicowa kalorymetria skaningowa
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
39/43
Rok: 2014
Autorzy: Jolanta Tomaszewska-Gras
Tytuł: Wpływ prędkości schładzania tłuszczu mlecznego na proces krystalizacji zawartych w nim triacylogliceroli
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2014, R. 21, nr 4 (95), s. 97-107, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 9 grudnia 2013].
Polskie słowa kluczowe: tłuszcz mleczny ; prędkość schładzania ; profile krystalizacji ; frakcje tłuszczowe ; polimorfizm ; różnicowa kalorymetria skaningowa
Angielskie słowa kluczowe: milk fat ; cooling rate ; crystallization profiles ; fat fractions ; polymorphism ; DSC
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej,
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
40/43
Rok: 2013
Autorzy: Jolanta Tomaszewska-Gras
Tytuł: Melting and crystallization DSC profiles of milk fat depending on selected factors
Źródło: J. Therm. Anal. Calorim. - 2013, vol. 113, 1, s. 199-208, il., bibliogr.
p-ISSN: 1388-6150 e-ISSN: 1588-2926
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 21 października 2013].
Angielskie słowa kluczowe: milk fat ; melting ; crystallization ; DSC
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.206
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
41/43
Rok: 2013
Autorzy: Agnieszka Makowska, Artur Szwengiel, Jolanta Tomaszewska-Gras, Piotr Kubiak
Tytuł: The characteristics and the structure of starch isolated from the triticale grain
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2013, vol. 63, Book of Abstracts, s. 64
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Tytuł zeszytu: Food Structure and Functionality: Conference - 15 years later: Stare Jabłonki, 23-26 June, 2013: Book of Abstracts.
Angielskie słowa kluczowe: starch ; triticale ; RVA ; DSC ; HPSEC analysis
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
42/43
Rok: 2013
Autorzy: Jolanta Tomaszewska-Gras, Jacek Kijowski
Tytuł: Białka cytoszkieletowe i ich rola w kształtowaniu cech funkcjonalnych mięsa drobiowego post mortem
W: Zapewnianie jakości i bezpieczeństwa wyrobów drobiarskich : Seminarium poświęcone pamięci Profesora Adama Niewiarowicza (1918-1993), Poznań, 14.06.2013.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Katedra Zarządzania Jakością Żywności, 2013
Szczegóły: s. 38-40
Polskie słowa kluczowe: białka cytoszkieletowe ; mięso drobiowe ; jakość ; titina ; nebulina ; desmina ; winkulina ; metody badań ; elektroforeza SDS-PAGE ; metoda western blotting
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
43/43
Rok: 2004
Autorzy: Jacek Kijowski, Jolanta Tomaszewska-Gras, Renata Cegielska-Radziejewska
Tytuł: Podstawy technologii mięsa drobiowego
W: Mięso i przetwory drobiowe : technologia, higiena, jakość / Pr. zbior. pod red. Tadeusza Grabowskiego i Jacka Kijowskiego.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 2004
Seria: Żywność, Jakość, Technologia
Szczegóły: s. 40-152, il., bibliogr.
ISBN: 83-204-2945-5
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP