logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: SZYMANDERA-BUSZKA K
Liczba odnalezionych rekordów: 98



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/98
Rok: 2018
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Jędrusek-Golińska, Katarzyna Waszkowiak
Tytuł: Analiza postrzegania żywności bioaktywnej wśród kobiet w ciążyz miasta Poznań
Źródło: Hand. Wewn. - 2018, nr 3 (374), s. 371-379, bibliogr., streszcz., abstr., rez.
p-ISSN: 0438-5403
Polskie słowa kluczowe: żywność prozdrowotna ; kobiety ciężarne ; zachowania konsumentów
Angielskie słowa kluczowe: health-promoting food ; pregnant women ; consumers' behaviours
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
2/98
Rok: 2018
Autorzy: Katarzyna Waszkowiak, Hanna Mikołajczyk, Anna Jędrusek-Golińska, Krystyna Szymandera-Buszka, Joanna Kobus-Cisowska
Tytuł: Does diagnosis of diabetes affect consumers' attitudes towards pro-health food?
Tytuł równoległy: Czy rozpoznanie cukrzycy zmienia nastawienie konsumentów do żywności prozdrowotnej?
Źródło: Hand. Wewn. - 2018, nr 2 (373), s. 387-398, il., bibliogr., abstr., streszcz., rez.
p-ISSN: 0438-5403
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 lipca 2018].
Polskie słowa kluczowe: postawy konsumenckie ; cukrzyca ; żywność prozdrowotna ; składniki bioaktywne
Angielskie słowa kluczowe: consumer's attitudes ; diabetes mellitus ; pro-health food ; bioactive compounds
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
3/98
Rok: 2018
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Krystyna Szymandera-Buszka, Katarzyna Waszkowiak, Małgorzata Piecewicz
Tytuł: Postrzeganie żywności prozdrowotnej przez osoby starsze w świetle badań
Źródło: Hand. Wewn. - 2018, nr 4 (375), t. 1, s. 145-155, il., bibliogr., streszcz., abstr., rez.
p-ISSN: 0438-5403
Polskie słowa kluczowe: osoby starsze ; żywność prozdrowotna ; postawy konsumenckie
Angielskie słowa kluczowe: elderly ; health promotion food ; attitude
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
4/98
Rok: 2018
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Jędrusek-Golińska, Katarzyna Waszkowiak, Dominik Kmiecik, Joanna Kobus-Cisowska, Justyna Piechocka
Tytuł: Szacunkowa charakterystyka spożycia produktów będących źródłem tiaminy wśród studentów poznańskich uczelni
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2018, t. 99, nr 1, s. 27-31, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 24 stycznia 2019].
Polskie słowa kluczowe: tiamina ; witaminy ; studenci ; kobiety ; mężczyźni
Angielskie słowa kluczowe: thiamine ; vitamins ; students ; women ; men
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
5/98
Rok: 2018
Autorzy: Daria Szymanowska-Powałowska, Joanna Kobus-Cisowska, Oskar Szczepaniak, Krystyna Szymandera-Buszka, Przemysław Leśniewski
Tytuł: Customers's expectation to novel food, as a way of new product development for bread spreading containing fruits with Chia seeds
W: Relationships on food markets - two perspectives : International scientific conference, Poznań, November 23rd, 2018, Book of abstracts / Ed. by Monika Wojcieszak.
Adres wydawniczy: Poznań : Publishing House of Poznań University of Life Sciences, 2018
Szczegóły: s. 68-69
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
6/98
Rok: 2017
Autorzy: Agnieszka Ciepłowska, Katarzyna Waszkowiak, Anna Jędrusek-Golińska, Krystyna Szymandera-Buszka, Dominik Kmiecik, Joanna Kobus-Cisowska
Tytuł: Stan odżywienia i zachowania żywieniowe pracowników biurowych poznańskich korporacji - badania pilotażowe
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2017, t. 98, nr 4, s. 397-392, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 grudnia 2017].
Polskie słowa kluczowe: pracownicy biurowi ; stan odżywienia ; zachowania żywieniowe ; impedancja bioelektryczna ; problemy zdrowotne
Angielskie słowa kluczowe: office workers ; nutritional status ; nutritional behaviours ; bioelectric impedance ; health problems
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
7/98
Rok: 2017
Autorzy: Dominik Kmiecik, Alicja Stasiak, Joanna Kobus-Cisowska, Katarzyna Waszkowiak, Anna Jędrusek-Golińska, Krystyna Szymandera-Buszka
Tytuł: Szacowanie poziomu spożycia akrylamidu z dietą dzieci w wieku 3 do 6 lat zamieszkałych w Wielkopolsce - badania pilotażowe
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2017, t. 98, nr 2, s. 198-201, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 17 lipca 2017].
Polskie słowa kluczowe: akrylamid ; dzienne spożycie ; narażenie na akrylamid ; dzieci ; FFQ-D10
Angielskie słowa kluczowe: acrylamide ; daily consumption ; exposure to acrylamide ; children ; FFQ-D10
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
8/98
Rok: 2017
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Krystyna Szymandera-Buszka, Katarzyna Waszkowiak, Dominik Kmiecik, Joanna Kobus-Cisowska
Tytuł: Wpływ subiektywnej oceny statusu ekonomicznego ludzi starszych na ich nastawienie do żywności funkcjonalnej
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2017, t. 98, nr 3, s. 271-275, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 października 2017].
Polskie słowa kluczowe: osoby starsze ; żywność funkcjonalna ; badania ankietowe
Angielskie słowa kluczowe: elderly people ; functional food ; survey research
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
9/98
Rok: 2016
Autorzy: Patrycja Komolka, Danuta Górecka, Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Jędrusek-Golińska, Krzysztof Dziedzic, Katarzyna Waszkowiak
Tytuł: Sensory qualities of pastry products enriched with dietary fiber and polyphenolic substances
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2016, 15 (2), s. 161-170, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 14 lipca 2016].
Polskie słowa kluczowe: QDA ; akceptacja soryczna ; inulina ; błonnik pokarmowy ; przeciwutleniacze
Angielskie słowa kluczowe: QDA ; sensory acceptance ; inulin ; dietary fiber ; antioxidants
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
10/98
Rok: 2016
Autorzy: Joanna Kobus-Cisowska, Ewa Flaczyk, Monika Przeor, Dominik Kmiecik, Marzanna Hęś, Krystyna Szymandera-Buszka
Tytuł: Możliwości wykorzystania preparatów z liści morwy jako składników mlecznych napojów fermentowanych
W: Bioprodukty - pozyskiwanie, właściwości i zastosowanie w produkcji żywności [Dokument elektroniczny].
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 30-37, bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-835-3
Liczba arkuszy: 0,50
Polskie słowa kluczowe: napoje mleczne ; morwa biała ; ocena sensoryczna
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
11/98
Rok: 2016
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Jędrusek-Golińska, Katarzyna Waszkowiak, Joanna Kobus-Cisowska, Dominik Kmiecik, Dorota Bronowicka-Kłys, Justyna Piechocka
Tytuł: Ocena pobrania tiaminy z dietą przez kobiety i mężczyzn w wieku 21-40 lat mieszkających w Poznaniu
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2016, t. 49, nr 3, s. 648-652, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 lutego 2018].
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
12/98
Rok: 2016
Autorzy: Joanna Kobus-Cisowska, Dominik Kmiecik, Ewa Flaczyk, Anna Jędrusek-Golińska, Krystyna Szymandera-Buszka, Marzanna Hęś
Tytuł: Ocena wpływu nasion chia na jakość sensoryczną batonów zbożowych
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2016, t. 49, nr 3, s. 526-530, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 lutego 2018].
Polskie słowa kluczowe: nasiona chia ; batony zbożowe ; jakość sensoryczna
Angielskie słowa kluczowe: chia seeds ; cereal bars ; sensory quality
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
13/98
Rok: 2016
Autorzy: Katarzyna Waszkowiak, Hanna Mikołajczyk, Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Jędrusek-Golińska, Dominik Kmiecik
Tytuł: Postawy studentów uczelni wyższych wobec żywności zawierającej składniki bioaktywnej - badania pilotażowe
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2016, t. 49, nr 3, s. 665-669, il., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 lutego 2018].
Polskie słowa kluczowe: żywność funkcjonalna ; składniki bioaktywne ; studenci ; postawy konsumenckie
Angielskie słowa kluczowe: functional food ; bioactive compounds ; university students ; consumer attitudes
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
14/98
Rok: 2016
Autorzy: Dominik Kmiecik, Marlena Szopa, Joanna Kobus-Cisowska, Monika Przeor, Anna Jędrusek-Golińska, Krystyna Szymandera-Buszka
Tytuł: Słodycze jako źródło tłuszczu i nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2016, t. 49, nr 3, s. 302-307, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 lutego 2018].
Polskie słowa kluczowe: słodycze ; nasycone kwasy tłuszczowe ; tłuszcz ; dieta ; odżywianie
Angielskie słowa kluczowe: sweets ; saturated fatty acids ; fat ; diet ; nutrition
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
15/98
Rok: 2016
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Krystyna Szymandera-Buszka, Ewa Jędrzejowska, Katarzyna Waszkowiak, Dominik Kmiecik, Joanna Kobus-Cisowska
Tytuł: Substancje bioaktywne - szansa czy zagrożenie? Opinie rodziców dzieci z alergią pokarmową (badania wstępne)
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2016, t. 49, nr 3, s. 485-489, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 lutego 2018].
Polskie słowa kluczowe: alergie pokarmowe ; składniki bioaktywne ; nastawienie konsumentów
Angielskie słowa kluczowe: food allergy ; bioactive compounds ; consumers attitude
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
16/98
Rok: 2016
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Katarzyna Waszkowiak, Krystyna Szymandera-Buszka, Joanna Kobus-Cisowska, Dominik Kmiecik, Danuta Górecka
Tytuł: Wybrane zachowania prozdrowotne ludzi starszych z terenu Wielkopolski (badania wstępne)
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2016, t. 49, nr 3, s. 490-494, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 lutego 2018].
Polskie słowa kluczowe: zachowania prozdrowotne ; osoby starsze ; badania ankietowe
Angielskie słowa kluczowe: health behaviors ; elderly people ; questionnaire research
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
17/98
Rok: 2016
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Jędrusek-Golińska, Katarzyna Waszkowiak, Marek Goliński
Tytuł: Badanie wpływu profilu sensorycznego na akceptację barwy wybranych produktów zbożowych wśród mieszkańców Poznania
Źródło: Hand. Wewn. - 2016, nr 1 (360), s. 143-150, il., bibliogr.
p-ISSN: 0438-5403
Polskie słowa kluczowe: produkty zbożowe ; pożądalność barwy ; produkty bioaktywne
Angielskie słowa kluczowe: cereal products ; colour desirability ; bioactive products
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
18/98
Rok: 2016
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Krystyna Szymandera-Buszka, Małgorzata Magott
Tytuł: Comparison of the level of nutritional knowledge and selected behaviour among onsumers with regular BMI and the obese
Tytuł równoległy: Porównanie poziomu wiedzy żywieniowej i wybranych zachowań u konsumentów normowagowych i otyłych
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2016, t. 10, z. 4, art. 57, bibliogr., abstr., streszcz.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_10_57.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: wiedza żywieniowa ; zachowania żywieniowe ; otyłość
Angielskie słowa kluczowe: nutritional knowledge ; nutritional behaviors ; obesity ; questionnaire survey
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
19/98
Rok: 2016
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Danuta Górecka, Krystyna Szymandera-Buszka
Tytuł: Produkty funkcjonalne w żywieniu osób starszych
Źródło: Przem. Spoż. - 2016, t. 70, 5, s. 39-43, bibliogr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: ludzie starsi ; żywienie człowieka ; żywność funkcjonalna
Angielskie słowa kluczowe: elderly people ; human nutrition ; functional foods
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
20/98
Rok: 2016
Autorzy: A. Jędrusek-Golińska, K. Szymandera-Buszka, E. Jędrzejowska, K. Waszkowiak, D. Kmiecik, J. Kobus-Cisowska
Tytuł: Substancje bioaktywne - szansa czy zagrośenie? Opinie rodziców dzieci z alergią pokarmową (badania wstępne)
W: XXV Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Jakość zdrowotna żywności i żywienia" : Warszawa - Józefów, 12-13 września 2016 r., Streszczenia wykładów, komunikatów i plakatów / Red. nauk. Andrzej Tokarz.
Adres wydawniczy: [B.m.] : Komitet Organizacyjny XXV Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego, 2016
Szczegóły: s. 147
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
21/98
Rok: 2016
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Krystyna Szymandera-Buszka, Katarzyna Waszkowiak, Małgorzata Magott
Tytuł: Nastawienie do żywności zawierającej składniki bioaktywne osób otyłych oraz z prawidłową masą ciała
W: Żywność dla świadomego konsumenta [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Krzysztof Melski, Dorota Walkowiak-Tomczak.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 25-34, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-838-4
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: otyłość ; składniki bioaktywne ; nastawienie konsumentów
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
22/98
Rok: 2016
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Jędrusek-Golińska, Katarzyna Waszkowiak, Joanna Kobus-Cisowska, Dominik Kmiecik
Tytuł: Ocena wiedzy żywieniowej kobiet mieszkających w województwie wielkopolskim na temat jodu
W: Żywność dla świadomego konsumenta [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Krzysztof Melski, Dorota Walkowiak-Tomczak.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 45-53, bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-838-4
Polskie słowa kluczowe: wiedza żywieniowa ; jod ; kobiety ; kobiety ciężarne
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
23/98
Rok: 2016
Autorzy: Dominik Kmiecik, Joanna Kobus-Cisowska, Marzanna Hęś, Krystyna Szymandera-Buszka, Monika Przeor
Tytuł: Smażone produkty ziemniaczane w diecie Polaków jako źródło substancji niekorzystnych żywieniowo
W: Żywność dla świadomego konsumenta [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Krzysztof Melski, Dorota Walkowiak-Tomczak.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 112-123, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-838-4
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: akryloamid ; chipsy ; frytki ; izomery trans
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
24/98
Rok: 2016
Autorzy: Katarzyna Waszkowiak, Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Jędrusek-Golińska, Szymon Stefaniak
Tytuł: Świadomość żywieniowa a wybory dotyczące żywności bioaktywnej diabetyków zamieszkałych w Poznaniu
W: Żywność dla świadomego konsumenta [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Krzysztof Melski, Dorota Walkowiak-Tomczak.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 35-44, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-838-4
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: cukrzyca typu 1 ; czynniki determinujące zakup ; żywność bioaktywna ; składniki bioaktywne ; wiedza żywieniowa
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
25/98
Rok: 2015
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Krystyna Szymandera-Buszka, Katarzyna Waszkowiak, Marek Goliński, Ewa Jędrzejowska
Tytuł: Postawy osób starszych z terenu Wielkopolski wobec żywności funkcjonalnej w zależności od ich aktywności życiowej - badania pilotażowe
Źródło: J. Agribus. Rural Dev. - 2015, 4 (38), s. 685-694, il., bibliogr.
p-ISSN: 1899-5241 e-ISSN: 1899-5772
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 20 kwietnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: produkty funkcjonalne ; osoby starsze ; aktywność życiowa ; nastawienie
Angielskie słowa kluczowe: functional products ; elder people ; life activity ; attitude to
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 13.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
26/98
Rok: 2014
Autorzy: Katarzyna Waszkowiak, Krystyna Szymandera-Buszka, Marzanna Hęś
Tytuł: Effect of ethanolic flax (Linum usitatissimum L.) extracts on lipid oxidation and changes in nutritive value of frozen-stored meat products
Tytuł równoległy: Wpływ ekstraktów etanolowych z nasion lnu (Linum usitatissimum L.) na utlenianie lipidów oraz zmianę wartości odżywczej produktów mięsnych przechowywanych zamrażalniczo
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2014, 13 (2), s. 135-144, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 9 stycznia 2015].
Polskie słowa kluczowe: len zwyczajny ; nasiona ; ekstrakt etanolowy ; utlenianie lipidów ; retencja tiaminy ; białka ; wartość odżywcza
Angielskie słowa kluczowe: flax seed ; ethanolic extract ; lipid oxidation ; thiamine retention ; protein ; nutritive value
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
27/98
Rok: 2014
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka, Marzanna Hęś, Katarzyna Waszkowiak, Anna Jędrusek-Golińska
Tytuł: Thiamine losses during storage of pasteurised and sterilized model systems of minced chicken meat with addition of fresh and oxidized fat, and antioxidants
Tytuł równoległy: Straty tiaminy podczas przechowywania pasteryzowanych i sterylizowanych modelowych układów mielonego mięsa drobiowego z dodatkiem świeżego i utlenionego tłuszczu oraz przeciwutleniaczy
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2014, 13 (4), s. 393-401, bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 14 stycznia 2015].
Polskie słowa kluczowe: procesy termiczne ; mięso drobiowe ; tiamina ; przeciwutleniacze
Angielskie słowa kluczowe: thermal processing ; chicken meat ; thiamine ; antioxidants
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
28/98
Rok: 2014
Autorzy: Patrycja Komolka, Danuta Górecka, Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Jędrusek-Golińska, Krzysztof Dziedzic, Katarzyna Waszkowiak
Tytuł: Wpływ dodatku produktów bogatych w substancje bioaktywne na skład i jakość sensoryczną ciastek owsianych
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2014, t. 47, nr 3, s. 497-502, il., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 3 lutego 2015].
Polskie słowa kluczowe: ciastka owsiane ; jakość sensoryczna ; składniki bioaktywne
Angielskie słowa kluczowe: oat cookies ; sensory quality ; bioactive compounds
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
29/98
Rok: 2014
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Krystyna Szymandera-Buszka, Katarzyna Waszkowiak, Marek Goliński, Katarzyna Rektor
Tytuł: Czynniki determinujące zakup pozdrowotnych mlecznych napojów fermentowanych na przykładzie zachowań konsumentów z terenu Poznania
Źródło: Mark. Rynek. - 2014, nr 6, płyta CD, s. 282-290, il., bibliogr.
p-ISSN: 1231-7853
Uwagi: Tytuł płyty: Etnocentryzm konsumencki na rynku produktów żywnościowych. Stan i perspektywy rozwoju. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 30 lipca 2015].
Polskie słowa kluczowe: składniki bioaktywne ; mleczne napoje fermentowane ; zachowania konsumenckie
Angielskie słowa kluczowe: bioactive components ; fermented milk products ; consumer behavior
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
30/98
Rok: 2014
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Jędrusek-Golińska, Katarzyna Waszkowiak, Marek Goliński
Tytuł: Postawy studentów Politechniki Poznańskiej wobec żywności zawierającej składniki bioaktywne
Źródło: Mark. Rynek. - 2014, nr 6, płyta CD, s. 763-770, bibliogr.
p-ISSN: 1231-7853
Uwagi: Tytuł płyty: Etnocentryzm konsumencki na rynku produktów żywnościowych. Stan i perspektywy rozwoju. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 6 lutego 2015].
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
31/98
Rok: 2014
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka
Tytuł: Studia nad stabilnością tiaminy w obecności wybranych produktów tłuszczowych i przeciwutleniaczy
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2014. - 104 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
Seria: Rozprawy Naukowe. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ISSN 1896-1894, 471
ISBN: 978-83-7160-747-9
Liczba arkuszy: 6,5
Polskie słowa kluczowe: chlorowodorek tiaminy ; oleje roślinne ; kwasy tłuszczowe ; przeciwutleniacze ; hydrolizaty białkowe ; stabilność oksydacyjna
Angielskie słowa kluczowe: thiamine hydrochloride ; oils ; fatty acids ; antioxidants ; protein hydrolysate ; oxidative stability
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
32/98
Rok: 2014
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka, Katarzyna Waszkowiak
Tytuł: Wpływ wybranych produktów tłuszczowych na stabilność chlorowodorku tiaminy
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2014, R. 21, nr 6 (97), s. 150-158, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 16 września 2015].
Polskie słowa kluczowe: stabilność chlorowodorku tiaminy ; produkty tłuszczowe ; przechowywanie ; liczba nadtlenkowa ; liczba anizydynowa
Angielskie słowa kluczowe: stability of thiamine hydrochloride ; fat products ; storage ; peroxide value ; anisidine value
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej,
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
33/98
Rok: 2013
Autorzy: K. Szymandera-Buszka, A. Jędrusek-Golińska, M. Gumienna, M. Lasik, K. Waszkowiak
Tytuł: Assessment of sensory quality of pasta with fermented bean husk selected spices
W: EuroFoodChem XVII : May 07-10, 2013 Istanbul, Turkey, Book of Abstracts / Ed. by Hamit Köksel.
Adres wydawniczy: Ankara : Hacettepe University, 2013
Szczegóły: s. 633
ISBN: 978-605-63935-0-1
Angielskie słowa kluczowe: sensory analysis ; sensory quality ; bean husk
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
34/98
Rok: 2013
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Krystyna Szymandera-Buszka, Małgorzata Gumienna, Małgorzata Lasik, Katarzyna Waszkowiak, Marzanna Hęś
Tytuł: Sensory evaluation of pasta with some selected bioactive components added (broad bean (Vicia faba L.) and herbs)
W: EuroFoodChem XVII : May 07-10, 2013 Istanbul, Turkey, Book of Abstracts / Ed. by Hamit Köksel.
Adres wydawniczy: Ankara : Hacettepe University, 2013
Szczegóły: s. 550
ISBN: 978-605-63935-0-1
Angielskie słowa kluczowe: sensory evaluation ; bioactive compounds ; pasta
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
35/98
Rok: 2013
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Jędrusek-Golińska, Katarzyna Waszkowiak, Małgorzata Gumienna, Małgorzata Lasik
Tytuł: Ocena jakości sensorycznej makaronów z dodatkiem substancji bioaktywnych
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2013, t. 94, nr 4, s. 876-878, il., bibliogr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 12 marca 2014].
Polskie słowa kluczowe: jakość sensoryczna ; składniki bioaktywne ; makarony ; nasiona strączkowe ; ekstrakty roślinne ; ekstrakty przypraw
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 7.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
36/98
Rok: 2013
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Krystyna Szymandera-Buszka, Katarzyna Waszkowiak, Małgorzata Gumienna, Małgorzata Lasik, Natalia Spychała
Tytuł: Ocena jakości sensorycznej przekąsek zbożowych z dodatkiem substancji bioaktywnych
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2013, t. 94, nr 2, s. 324-327, il., bibliogr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 12 marca 2014].
Polskie słowa kluczowe: przekąski zbożowe ; fermentowana śruta bobu ; jakość sensoryczna ; ocena sensoryczna
Angielskie słowa kluczowe: grain snacks ; fermented broad bean husk ; sensory quality ; assessment
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 7.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
37/98
Rok: 2013
Autorzy: Anna Polcyn, Agnieszka Makowska, Anna Jędrusek-Golińska, Krystyna Szymandera-Buszka, Jan Michniewicz
Tytuł: Physicochemical characteristics of rice wafers obtained with bioactive substances addition
Tytuł równoległy: Charakterystyka fizykochemiczna wafli ryżowych otrzymanych z dodatkami substancji bioaktywnych
W: Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz w analityce : IX Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Zakopane 15 - 17.10.2013 / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2013
Szczegóły: s. 64-65
Polskie słowa kluczowe: wafle ryżowe ; dodatki bioaktywne ; właściwości fizyczne ; ocena sensoryczna
Angielskie słowa kluczowe: rice wafers ; bioactive additives ; physical properties ; sensory profile analysis
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
38/98
Rok: 2012
Autorzy: A. Jędrusek-Golińska, K. Szymandera-Buszka, M. Gumienna, M. Lasik, K. Waszkowiak, M. Hęś
Tytuł: Consumer desirability of extruded corn crisps containing selected bioactive components
W: 5th International Dietary Fibre Conference 2012 : 7-9 May 2012, Centro Congressi Fontana di Trevi Rome, Italy. Book of abstracts.
Adres wydawniczy: [Rome] : [b.w.], [2012]
Szczegóły: s. 135
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
39/98
Rok: 2012
Autorzy: K. Szymandera-Buszka, D. Górecka
Tytuł: Influence of the method of cooking rice on stability of total iodine
W: 5th International Dietary Fibre Conference 2012 : 7-9 May 2012, Centro Congressi Fontana di Trevi Rome, Italy. Book of abstracts.
Adres wydawniczy: [Rome] : [b.w.], [2012]
Szczegóły: s. 191
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
40/98
Rok: 2012
Autorzy: K. Szymandera-Buszka, A. Jędrusek-Golińska, M. Gumienna, M. Lasik, K. Waszkowiak, M. Hęś
Tytuł: Sensory evaluation of extruded corn crisps containing bioactive components
W: 5th International Dietary Fibre Conference 2012 : 7-9 May 2012, Centro Congressi Fontana di Trevi Rome, Italy. Book of abstracts.
Adres wydawniczy: [Rome] : [b.w.], [2012]
Szczegóły: s. 192
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
41/98
Rok: 2012
Autorzy: Marzanna Hęś, Katarzyna Waszkowiak, Krystyna Szymandera-Buszka
Tytuł: The effect of iodine salts on lipid oxidation and changes in nutritive value of protein in stored processed meats
Źródło: Meat Sci. - 2012, vol. 92, iss. 2, s. 139-143, il., bibliogr.
p-ISSN: 0309-1740
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 stycznia 2015].
Polskie słowa kluczowe: mięso ; sole jodu ; utlenianie lipidów ; lizyna ; metionina ; strawność białka
Angielskie słowa kluczowe: meat ; iodine salts ; lipid oxidation ; lysine ; methionine ; protein digestibility
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.754
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
42/98
Rok: 2012
Autorzy: Patrycja Komolka, Danuta Górecka, Krystyna Szymandera-Buszka, Krzysztof Dziedzic, Anna Jędrusek-Golińska, Marzanna Hęś, Katarzyna Waszkowiak, Elżbieta Piotrowska
Tytuł: Możliwości wykorzystania inuliny, mączki i łuski gryczanej do produkcji wyrobów ciastkarskich
W: Współczesne trendy w technologii żywności. Od żywności tradycyjnej do prozdrowotnej : Konferencja naukowa, Poznań, 26-27.09.2012, Streszczenia wykładów i plakatów.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2012
Szczegóły: s. 123
Polskie słowa kluczowe: inulina ; mączka gryczana ; łuska gryczana ; błonnik pokarmowy ; ocena sensoryczna ; badania
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
43/98
Rok: 2011
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka, Katarzyna Waszkowiak, Marzanna Hęś, Anna Jędrusek-Golińska
Tytuł: The effect of the application of protein and cellulose preparations as iodine carriers on stability of thiamine in processed meats
Tytuł równoległy: Wpływ zastosowania preparatów białkowych i celulozowych jako nośników soli jodu na stabilność tiaminy w potrawach mięsnych
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2011, t. 5, z. 1, bibliogr., abstr., streszcz.
https://www.npt.up-poznan.net/pub/art_5_1.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: retencja tiaminy ; jodan potasu ; jodek potasu ; nośniki jodu ; izolat białka soi ; włókno pszenne
Angielskie słowa kluczowe: thiamine retention ; potassium iodide ; potassium iodate ; iodine carriers ; soy protein isolate ; wheat fibre
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
44/98
Rok: 2011
Autorzy: Anna Jedrusek-Golinska, Marzanna Hęś, Krystyna Szymandera-Buszka, Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Magdalena Andrzejczak
Tytuł: Badanie wiedzy i zachowań żywieniowych osób z uczuleniem na soję z terenu Poznania
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2011, t. 92, nr 4, s. 977-979, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 sierpnia 2017].
Polskie słowa kluczowe: alergia pokarmowa ; kwestionariusz ankiety ; produkty sojowe
Angielskie słowa kluczowe: food allergy ; personal questionnaire ; soybean products
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
45/98
Rok: 2011
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka, Katarzyna Waszkowiak, Piotr Woźniak
Tytuł: Szacunkowa charakterystyka spożycia produktów będących źródłem jodu wśród kobiet w województwie wielkopolskim
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2011, t. 92, nr 1, s. 73-76, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 09 lipca 2018].
Polskie słowa kluczowe: jod ; spożycie jodu ; źródło jodu ; kobiety
Angielskie słowa kluczowe: iodine ; consumption of iodine ; source of iodine ; women
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
46/98
Rok: 2011
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka, Katarzyna Waszkowiak, Anna Jędrusek-Golińska, Marzanna Hęś
Tytuł: Nastawienie osób z nieswoistym zapaleniem jelit do żywności zawierającej składniki bioaktywne
Źródło: Prz. Gastroenterol. - 2011, vol. 6, 5, s. 316-322, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1895-5770 e-ISSN: 1897-4317
Polskie słowa kluczowe: choroba Leśniowskiego-Crohna ; żywność bioaktywna ; nastawienie konsumentów ; zachowania konsumentów
Angielskie słowa kluczowe: Crohn's disease ; bioactive food ; consumer's attitudes ; consumer's behaviours
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.067
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
47/98
Rok: 2011
Autorzy: Marzanna Hęś, Martyna Jeżewska, Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Wpływ dodatków przeciwutleniających na wybrane wskaźniki wartości odżywczej mięsa suszonego
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2011, R. 18, nr 5 (78), s. 94-106, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 sierpnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: mięso ; liofilizacja ; utlenianie lipidów ; przeciwutleniacze ; wartość odżywcza
Angielskie słowa kluczowe: meat ; lyophilization ; oxidation of lipids ; antioxidants ; nutritive value
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.155
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
48/98
Rok: 2010
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Krystyna Szymandera-Buszka, Marzanna Hęś, Piotr Ziętara
Tytuł: Wiedza na temat soi, jej przetworów i właściwości alergennych wśród studentów dwóch poznańskich uczelni
Źródło: Hygeia Public Health. - 2010, 45, 2, s. 177-180, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1509-1945
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 8 maja 2019].
Polskie słowa kluczowe: soja ; preparaty sojowe ; kwestionariusz ankiety ; alergie pokarmowe
Angielskie słowa kluczowe: soybean ; soybean preparations ; personal questionnaire ; food allergy
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
49/98
Rok: 2010
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka, Katarzyna Waszkowiak, Anna Jędrusek-Golińska, Elżbieta Sulima, Marta Skowrońska
Tytuł: Ocena asortymentu sklepików w szkołach miasta Poznania
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2010, t. 91, nr 4, s. 628-631, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 8 marca 2019].
Polskie słowa kluczowe: sklepiki szkolne ; dzieci ; młodzież ; częstotliwość spożycia
Angielskie słowa kluczowe: school shop ; children ; youth ; frequency of consumption
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
50/98
Rok: 2010
Autorzy: Barbara Szczepaniak, Anna Jędrusek-Golińska, Krystyna Szymandera-Buszka
Tytuł: Badanie wrażliwości sensorycznej osób przewidzianych do wykonywania analiz
W: Towaroznawstwo wybranych produktów spożywczych : Przewodnik do ćwiczeń / Pod red. Ewy Flaczyk i Józefa Korczaka.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2 poszerz. uzup.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2010
Szczegóły: s. 7-22
ISBN: 978-83-7160-604-5
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
51/98
Rok: 2010
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka, Danuta Górecka
Tytuł: Herbata i kawa
W: Towaroznawstwo wybranych produktów spożywczych : Przewodnik do ćwiczeń / Pod red. Ewy Flaczyk i Józefa Korczaka.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2 poszerz. uzup.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2010
Szczegóły: s. 149-162
ISBN: 978-83-7160-604-5
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
52/98
Rok: 2010
Autorzy: Katarzyna Waszkowiak, Krystyna Szymandera-Buszka
Tytuł: Owoce południowe i orzechy
W: Towaroznawstwo wybranych produktów spożywczych : Przewodnik do ćwiczeń / Pod red. Ewy Flaczyk i Józefa Korczaka.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2 poszerz. uzup.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2010
Szczegóły: s. 193-205
ISBN: 978-83-7160-604-5
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
53/98
Rok: 2010
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Jędrusek-Golińska
Tytuł: Przetwory owocowe
W: Towaroznawstwo wybranych produktów spożywczych : Przewodnik do ćwiczeń / Pod red. Ewy Flaczyk i Józefa Korczaka.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2 poszerz. uzup.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2010
Szczegóły: s. 225-242
ISBN: 978-83-7160-604-5
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
54/98
Rok: 2010
Autorzy: Katarzyna Waszkowiak, Krystyna Szymandera-Buszka, Krystyna Krysztofiak
Tytuł: Wedliny
W: Towaroznawstwo wybranych produktów spożywczych : Przewodnik do ćwiczeń / Pod red. Ewy Flaczyk i Józefa Korczaka.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2 poszerz. uzup.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2010
Szczegóły: s. 63-74
ISBN: 978-83-7160-604-5
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
55/98
Rok: 2009
Autorzy: Marzanna Hęś, Anna Gramza-Michałowska, Krystyna Szymandera-Buszka
Tytuł: Wpływ wybranych metod ogrzewania oraz zamrażalniczego przechowywania na utlenianie się lipidów w produktach mięsnych z dodatkiem przeciwutleniaczy
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2009, t. 42, nr 3, s. 455-459, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 29 sierpnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: obróbka termiczna ; utlenianie lipidów ; przeciwutleniacze ; produkty mięsne ; przechowywanie
Angielskie słowa kluczowe: thermal treatment ; lipid oxidation ; antioxidants ; meat products ; storage
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
56/98
Rok: 2009
Autorzy: Katarzyna Waszkowiak, Krystyna Szymandera-Buszka
Tytuł: Produkty mleczne jako źródło jodu w diecie dzieci przedszkolnych z Poznania
W: XX Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Jakość zdrowotna żywności i żywienia oraz przedmiotów użytku" : Warszawa, 10 - 11 września 2009, Streszczenia wykładów, komunikatów i plakatów.
Adres wydawniczy: Warszawa : Komitet Organizacyjny XX Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego, 2009
Szczegóły: s. 28
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
57/98
Rok: 2009
Autorzy: Marzanna Hęś, Anna Gramza-Michałowska, Krystyna Szymandera-Buszka
Tytuł: Wpływ wybranych metod ogrzewania oraz zamrażalniczego przechowywania na utlenianie się lipidów w produktach mięsnych z dodatkiem przeciwutleniaczy
W: XX Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Jakość zdrowotna żywności i żywienia oraz przedmiotów użytku" : Warszawa, 10 - 11 września 2009, Streszczenia wykładów, komunikatów i plakatów.
Adres wydawniczy: Warszawa : Komitet Organizacyjny XX Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego, 2009
Szczegóły: s. 37-38
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
58/98
Rok: 2009
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Krystyna Szymandera-Buszka, Ewa Dębińska
Tytuł: Zachowania żywieniowe osób uczulonych na alergeny pokarmowe z terenu Poznania
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2009, R. 36, nr 2, s. 347-350, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: alergia pokarmowa ; kwestionariusz ankiety ; produkty uczulające
Angielskie słowa kluczowe: food allergy ; personal questionnaire ; allergy causing producys
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 2.000
Praca afiliowana przez UP
59/98
Rok: 2008
Autorzy: Anna Jedrusek-Golinska, Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Gramza-Michałowska, Karina Jaroszek
Tytuł: The sensory quality assessment of meat product with addition of iodine carriers preparations
Źródło: Acta Biochim. Pol. - 2008, vol. 55, Suppl. 1, s. 46
p-ISSN: 0001-527X
Uwagi: Tytuł zeszytu: Benefits and Risk of Bioactive Plant Compounds: COST Action 926 Conference, Kraków, Poland March 27th - 28th, 2008. Abstracts. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 24 października 2016].
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
60/98
Rok: 2007
Autorzy: Marzanna Hęś, Józef Korczak, Danuta Górecka, Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Gramza-Michałowska, Anna Jędrusek-Golińska
Tytuł: Wpływ obróbki termicznej na aktywność antyoksydantów fenolowych kaszy jęczmiennej
W: Naturalne przeciwutleniacze: od surowca do organizmu : Konferencja Naukowa, Poznań, 29-30.01.2007 r., Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : [Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego], 2007
Szczegóły: s. 56-57
ISBN: 978-83-7160-443-0
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
61/98
Rok: 2007
Autorzy: Marzanna Hęś, Danuta Górecka, Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Gramza-Michałowska, Anna Jędrusek-Golińska
Tytuł: Effect of thermal processing on antioxidant activity of polyphenols of buckwheat groats
Tytuł równoległy: Wpływ obróbki termicznej na aktywność antyoksydantów fenolowych kaszy gryczanej
W: Środowiskowe źródła zagrożeń zdrowotnych : II Międzynarodowe Sympozjum Naukowe, 26 - 28 kwietnia 2007, Nałęczów. Tom 2.
Adres wydawniczy: Lublin : Wydawnictwo Polihymnia, 2007
Szczegóły: s. 278
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
62/98
Rok: 2007
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Krystyna Szymandera-Buszka
Tytuł: The sensory quality evaluation of selected meat products with addition of iodine carrier preparations
Tytuł równoległy: Ocena jakości sensorycznej wybranych potraw mięsnych z dodatkiem preparatów będących nośnikami jodu
W: Środowiskowe źródła zagrożeń zdrowotnych : II Międzynarodowe Sympozjum Naukowe, 26 - 28 kwietnia 2007, Nałęczów. Tom 2.
Adres wydawniczy: Lublin : Wydawnictwo Polihymnia, 2007
Szczegóły: s. 280
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
63/98
Rok: 2007
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka, Katarzyna Waszkowiak, Ewa Flaczyk
Tytuł: Jod w żywieniu żolnierzy zasadniczej służby wojskowej
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2007, R. 34, nr 3/4, s. 1082-1085, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: racje pokarmowe ; spożycie jodu ; jod ; obróbka cieplna
Angielskie słowa kluczowe: food rations ; supply of iodine ; iodine ; thermal processing
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 2.000
Praca afiliowana przez UP
64/98
Rok: 2007
Autorzy: Ewa Flaczyk, Danuta Górecka, Joanna Kobus, Krystyna Szymandera-Buszka
Tytuł: Porównanie częstotliwości spożycia przetworów zbożowych wsród osób młodych i starszych
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2007, R. 34, nr 1/2, s. 766-771, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: ludzie młodzi ; ludzie starsi ; pieczywo ; przetwory zbożowe ; częstotliwość spożycia
Angielskie słowa kluczowe: young people ; elder people ; bread ; cereal products ; frequency of consumption
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 2.000
Praca afiliowana przez UP
65/98
Rok: 2007
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Krystyna Szymandera-Buszka
Tytuł: Pożądalność konsumencka produktów z mięsa wieprzowego z dodatkiem preparatów będacych nośnikami jodu
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2007, R. 34, nr 1/2, s. 779-782, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: produkty z mięsa wieprzowego ; preparat białkowy ; preparat pszenny ; cechy sensoryczne ; akceptacja konsumencka
Angielskie słowa kluczowe: pork meat products ; protein preparation ; fiber preparation ; sensory attributes ; consumer acceptance
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 2.000
Praca afiliowana przez UP
66/98
Rok: 2007
Autorzy: Katarzyna Waszkowiak, Aneta Szymańska, Krystyna Szymandera-Buszka
Tytuł: Wpływ czynników demograficznych na spożycie przetworów mlecznych wśród młodych kobiet studiujących i pracujących
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2007, R. 34, nr 3/4, s. 813-818, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: preferencje pokarmowe ; częstość spożycia ; produkty mleczne ; młode kobiety ; wiek ; miejsce zamieszkania
Angielskie słowa kluczowe: food preferences ; consumption frequency ; dairy products ; young women ; age ; residence
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 2.000
Praca afiliowana przez UP
67/98
Rok: 2007
Autorzy: Danuta Górecka, Józef Korczak, Marzanna Hęś, Krystyna Szymandera-Buszka, Ewa Flaczyk, Grzegorz Czachor
Tytuł: Wpływ obróbki termicznej ryżu na zawartość i skład błonnika pokarmowego
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2007, R. 34, nr 3/4, s. 1206-1210, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: ryż ; obróbka termiczna ; błonnik pokarmowy ; frakcje
Angielskie słowa kluczowe: rice ; thermal processing ; dietary fibre ; fractions
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 2.000
Praca afiliowana przez UP
68/98
Rok: 2007
Autorzy: Marzanna Hęś, Danuta Górecka, Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Gramza-Michałowska, Anna Jędrusek-Golińska
Tytuł: Zdolność ekstraktów z kaszy jęczmiennej i gryczanej do chelatowania jonów żelaza (II)
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2007, R. 34, nr 3/4, s. 1387-1491, bibliogr.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: kasza gryczana ; kasza jęczmienna ; polifenole ; aktywność chelatująca
Angielskie słowa kluczowe: barley groats ; buckwheat groats ; polyphenols ; chelating activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 2.000
Praca afiliowana przez UP
69/98
Rok: 2006
Autorzy: Marzanna Hęś, Danuta Górecka, Krystyna Szymandera-Buszka, Józef Korczak, Anna Gramza, Anna Jędrusek-Golińska
Tytuł: Przeciwutleniające właściwości ekstraktów z kaszy jęczmiennej
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2006, t. 39, supl., s. 283-287, il., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8-9 czerwca 2006
Polskie słowa kluczowe: kasza jęczmienna ; związki fenolowe ; właściwości przeciwutleniające
Angielskie słowa kluczowe: barley groats ; extracts of phenolic compounds ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
70/98
Rok: 2006
Autorzy: Danuta Górecka, Marzanna Hęś, Krystyna Szymandera-Buszka, Katarzyna Butka, Jacek Anioła, Józef Korczak
Tytuł: Wpływ obróbki termicznej kaszy jęczmiennej na zawartość i skład błonnika pokarmowego
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2006, t. 39, supl., s. 587-590, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8-9 czerwca 2006
Polskie słowa kluczowe: kasza jęczmienna ; obróbka termiczna ; gotowanie ; błonnik pokarmowy ; skład frakcyjny
Angielskie słowa kluczowe: barley groats ; thermal treatment ; dietary fiber ; fractional composition
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
71/98
Rok: 2006
Autorzy: Katarzyna Waszkowiak, Krystyna Szymandera-Buszka
Tytuł: Wpływ obróbki termicznej potraw z mielonego mięsa wieprzowego na efektywność przeciwutleniającą ekstraktu rozmarynu
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2006, t. 39, supl., s. 213-217, il., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8-9 czerwca 2006
Polskie słowa kluczowe: mięso wieprzowe mielone ; obróbka termiczna ; gotowanie ; pieczenie ; przetwory mięsne ; przeciwutleniacze ; ekstrakt z liści rozmarynu ; efektywność działania
Angielskie słowa kluczowe: rosemary leaf extract ; thermal treatment ; meat products ; lipid oxidation ; thiamine retention ; collagen
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
72/98
Rok: 2006
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka, Danuta Górecka, Marzanna Hęś, Katarzyna Waszkowiak, Ewa Flaczyk
Tytuł: Wpływ sposobu gotowania kaszy jęczmiennej na zawartość tiaminy
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2006, t. 39, supl., s. 615-617, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8-9 czerwca 2006
Polskie słowa kluczowe: kasza jęczmienna ; gotowanie ; tiamina
Angielskie słowa kluczowe: barley groats ; cooking ; thiamine
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
73/98
Rok: 2006
Autorzy: Marzanna Hęś, Józef Korczak, Danuta Górecka, Krystyna Szymandera-Buszka
Tytuł: Przeciwutleniające właściwości ekstraktów z kaszy gryczanej
Źródło: Fragm. Agron. - 2006, R. 23, nr 1 (89), s. 57- 67, tab., bibliogr.
p-ISSN: 0860-4088
Polskie słowa kluczowe: kasza gryczana ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: buckwheat groats ; polyphenols ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
74/98
Rok: 2006
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka, Marzanna Hęś, Danuta Górecka, Katarzyna Waszkowiak, Alicja Jaśkiewicz
Tytuł: Wpływ sposobu gotowania na zawartość tiaminy oraz jodu w kaszy gryczanej
Źródło: Fragm. Agron. - 2006, R. 23, nr 1 (89), s. 200-210, bibliogr.
p-ISSN: 0860-4088
Polskie słowa kluczowe: kasza gryczana ; zawartość tiaminy ; jod ; zawartość pierwiastków ; obróbka technologiczna ; gotowanie
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
75/98
Rok: 2006
Autorzy: Katarzyna Waszkowiak, Teresa Szczęsna, Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Gramza
Tytuł: Analyze of youth behaviors connected with smoking and drinking alcohol
Tytuł równoległy: Badania zachowań młodzieży związanych z paleniem papierosów oraz spożyciem alkoholu
W: Międzynarodowe Nałęczowskie Sympozjum Naukowe: Środowiskowe źródła zagrożeń zdrowotnych : Nałęczów, 25-27 maja 2006.
Adres wydawniczy: [Lublin] : [Akademia Medyczna], 2006
Szczegóły: [1] s.
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
76/98
Rok: 2006
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Gramza
Tytuł: Estimation of fish consumption as iodine source
Tytuł równoległy: Charakterystyka spozycia ryb jako źródła jodu
W: Międzynarodowe Nałęczowskie Sympozjum Naukowe: Środowiskowe źródła zagrożeń zdrowotnych : Nałęczów, 25-27 maja 2006.
Adres wydawniczy: [Lublin] : [Akademia Medyczna], 2006
Szczegóły: s. 309
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
77/98
Rok: 2006
Autorzy: Anna Gramza, Józef Korczak, Krystyna Szymandera-Buszka, Julita Reguła, Jacek Anioła
Tytuł: Influence of light presence in linoleic acid emulsion with tea extracts
Tytuł równoległy: Wpływ światła na stabilność emulsji kwasu linolowego z dodatkiem ekstraktów herbaty
W: Międzynarodowe Nałęczowskie Sympozjum Naukowe: Środowiskowe źródła zagrożeń zdrowotnych : Nałęczów, 25-27 maja 2006.
Adres wydawniczy: [Lublin] : [Akademia Medyczna], 2006
Szczegóły: s. 283
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
78/98
Rok: 2006
Autorzy: Marzanna Hęś, Danuta Górecka, Krystyna Szymandera-Buszka, Józef Korczak, Anna Gramza, Anna Jędrusek-Golińska
Tytuł: Przeciwutleniające właściwości ekstraktów z kaszy jęczmiennej
W: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8 - 9 czerwca 2006 : Streszczenia wykładów, komunikatów i plakatów.
Adres wydawniczy: [B.m.] : Komitet Organizacyjny Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", [2006]
Szczegóły: s. 77
Polskie słowa kluczowe: kasza jęczmienna ; polifenole ; właściwości przeciwutleniające
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
79/98
Rok: 2006
Autorzy: Katarzyna Waszkowiak, Krystyna Szymandera-Buszka
Tytuł: Wpływ obróbki termicznej potraw z mielonego mięsa wieprzowego na efektywność przeciwutleniającą ekstraktu z rozmarynu
W: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8 - 9 czerwca 2006 : Streszczenia wykładów, komunikatów i plakatów.
Adres wydawniczy: [B.m.] : Komitet Organizacyjny Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", [2006]
Szczegóły: s. 125
Polskie słowa kluczowe: mięso wieprzowe mielone ; gotowanie ; pieczenie ; przeciwutleniacze ; ekstrakt z liści rozmarynu ; efektywność działania
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
80/98
Rok: 2006
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka, Danuta Górecka, Marzanna Hęś, Katarzyna Waszkowiak, Ewa Flaczyk
Tytuł: Wpływ sposobu gotowania kaszy jęczmiennej na zawartość tiaminy
W: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8 - 9 czerwca 2006 : Streszczenia wykładów, komunikatów i plakatów.
Adres wydawniczy: [B.m.] : Komitet Organizacyjny Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", [2006]
Szczegóły: s. 122
Polskie słowa kluczowe: kasza jęczmienna ; gotowanie ; tiamina
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
81/98
Rok: 2006
Autorzy: K. Szymandera-Buszka, A. Gramza, E. Flaczyk
Tytuł: Estimation of fish consumption as iodine source
Źródło: Pol. J. Environ. Stud. - 2006, vol. 15, no. 2a, s. 832-834, bibliogr.
p-ISSN: 1230-1485
Angielskie słowa kluczowe: FISH ; consumption ; iodine source ; saltwater fish ; freshwater fish
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.353
Praca afiliowana przez UP
82/98
Rok: 2006
Autorzy: A. Gramza, J. Korczak, K. Szymandera-Buszka, J. Reguła, J. Anioła
Tytuł: Influence of light presence in linoleic acid emulsion with tea extracts
Źródło: Pol. J. Environ. Stud. - 2006, vol. 15, no. 2b, s. 238-242, bibliogr.
p-ISSN: 1230-1485
Angielskie słowa kluczowe: lipid emulsion ; light presence ; oxidation ; tea extracts
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.353
Praca afiliowana przez UP
83/98
Rok: 2006
Autorzy: K. Waszkowiak, T. Szczęsna, K. Szymandera-Buszka, A. Gramza
Tytuł: Studies on the behaviour of young people connected with smoking cigarettes and drinking alcohol
Źródło: Pol. J. Environ. Stud. - 2006, vol. 15, no. 2a, s. 894-897, bibliogr.
p-ISSN: 1230-1485
Angielskie słowa kluczowe: smoking cigarettes ; drinking alcohol ; young people ; demographic charcteristics ; economic charcteristics ; physical activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.353
Praca afiliowana przez UP
84/98
Rok: 2006
Autorzy: Barbara Szczepaniak, Anna Jędrusek-Golińska, Krystyna Szymandera-Buszka
Tytuł: Analiza sensoryczna w ocenie jakości produktów spożywczych
W: Towaroznawstwo produktów spożywczych / Pod red. Ewy Flaczyk, Danuty Góreckiej i Józefa Korczaka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2006
Szczegóły: s. 22-38, bibliogr.
ISBN: 83-7160-430-0
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
85/98
Rok: 2006
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka, Danuta Górecka, Józef Korczak
Tytuł: Herbata i kawa
W: Towaroznawstwo produktów spożywczych / Pod red. Ewy Flaczyk, Danuty Góreckiej i Józefa Korczaka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2006
Szczegóły: s. 427-442, bibliogr.
ISBN: 83-7160-430-0
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
86/98
Rok: 2006
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka, Ewa Flaczyk
Tytuł: Ryby i "owoce morza"
W: Towaroznawstwo produktów spożywczych / Pod red. Ewy Flaczyk, Danuty Góreckiej i Józefa Korczaka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2006
Szczegóły: s. 292-314, il.,bibliogr.
ISBN: 83-7160-430-0
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
87/98
Rok: 2005
Autorzy: Ewa Flaczyk, Joanna Kobus, Magdalena Rudzińska, Krystyna Buszka, Danuta Górecka, Barbara Szczepaniak, Józef Korczak
Tytuł: Badania nad jakością i trwałością oliwy "extra virgin" dostępnej w handlu detalicznym
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2005, t. 26, z. 2, s. 621-630, il., bibliogr.
p-ISSN: 1233-8273
Polskie słowa kluczowe: oliwa z oliwek ; jakość ; trwałość ; stabilność oksydacyjna
Angielskie słowa kluczowe: olive oil ; quality indexes ; oxidative stability
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
88/98
Rok: 2005
Autorzy: Ewa Flaczyk, Joanna Kobus, Magdalena Rudzińska, Krystyna Buszka, Danuta Górecka, Barbara Szczepaniak, Józef Korczak
Tytuł: Badania nad jakością i trwałością oliwy "extra virgin" dostępnej w handlu detalicznym
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2005, t. 26, z. 2, s. 621-630, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1233-8273 e-ISSN: 2084-5057
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 czerwca 2018].
Polskie słowa kluczowe: oliwa z oliwek ; wskaźniki jakościowe ; stabilność oksydacyjna
Angielskie słowa kluczowe: olive oil ; quality indexes ; oxidative stability
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
89/98
Rok: 2005
Autorzy: Ewa Flaczyk, Magdalena Rudzińska, Krystyna Buszka, Danuta Górecka, Barbara Szczepaniak, Joanna Kobus, Józef Korczak
Tytuł: Ocena jakości świeżej oliwy "extra virgin" dostępnej w handlu detalicznym
W: Rośliny oleiste : XXVII Konferencja Naukowa, Poznań, 12-13.04.2005, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2005
Szczegóły: s. 180-181
Polskie słowa kluczowe: oliwa z oliwek ; jakość ; trwałość ; ocena sensoryczna
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
90/98
Rok: 2005
Autorzy: Anna Gramza, Józef Korczak, Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Jędrusek-Golińska, Dominik Kmiecik
Tytuł: Fe2+ ions chelating activity of tea infusions
Tytuł równoległy: Aktywność naparów herbaty w procesie chelatowania jonów Fe2+
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2005, R. 32, supl. 1, cz. 2, s. 1140-1144, il., bibliogr.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: napary herbaty ; aktywność chelatująca ; polifenole
Angielskie słowa kluczowe: tea infusions ; chelating activity ; polyphenols
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
91/98
Rok: 2005
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Gramza, Katarzyna Waszkowiak
Tytuł: Frequency of consumption and consumer acceptance of tea among inhabitants of the Wielkopolska region
Tytuł równoległy: Częstotliwość spożycia i akceptacja konsumencka herbaty wśród mieszkańców Wielkopolski
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2005, R. 32, supl. 1, cz. 2, s. 949-954, bibliogr.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: analiza konmsumencka ; preferencje konsumenckie ; akceptacja konsumencka ; herbata
Angielskie słowa kluczowe: consumer analysis ; frequency of consumption ; consumer acceptance ; tea
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
92/98
Rok: 2005
Autorzy: Anna Gramza, Józef Korczak, Krystyna Szymandera-Buszka, Danuta Górecka
Tytuł: Aktywność przeciwutleniająca ekstrakty herbaty zielonej jako dodatku do żywności
W: Żywienie a zdrowie - interakcje : Materiały konferencji naukowej, Kraków, 9-10 czerwca 2005 r..
Adres wydawniczy: Kraków : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, 2005
Szczegóły: s. 52
ISBN: 83-89541-39-4
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
93/98
Rok: 2004
Autorzy: Barbara Szczepaniak, Anna Jędrusek-Golińska, Krystyna Szymandera-Buszka
Tytuł: Badanie wrażliwości sensorycznej osób przewidzianych do wykonywania analiz
W: Towaroznawstwo wybranych produktów spożywczych : Przewodnik do ćwiczeń / Pod red. Ewy Flaczyk i Józefa Korczaka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akdemii Rolniczej, 2004
Szczegóły: s. 7-22
ISBN: 83-7160-361-4
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
94/98
Rok: 2004
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka, Danuta Górecka
Tytuł: Kawa i herbata
W: Towaroznawstwo wybranych produktów spożywczych : Przewodnik do ćwiczeń / Pod red. Ewy Flaczyk i Józefa Korczaka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akdemii Rolniczej, 2004
Szczegóły: s. 152-165, bibliogr.
ISBN: 83-7160-361-4
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
95/98
Rok: 2004
Autorzy: Ewa Flaczyk, Krystyna Szymandera-Buszka
Tytuł: Nasiona roslin strączkowych
W: Towaroznawstwo wybranych produktów spożywczych : Przewodnik do ćwiczeń / Pod red. Ewy Flaczyk i Józefa Korczaka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akdemii Rolniczej, 2004
Szczegóły: s. 106-113, bibliogr.
ISBN: 83-7160-361-4
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
96/98
Rok: 2004
Autorzy: Katarzyna Waszkowiak, Krystyna Szymandera-Buszka
Tytuł: Owoce południowe i orzechy
W: Towaroznawstwo wybranych produktów spożywczych : Przewodnik do ćwiczeń / Pod red. Ewy Flaczyk i Józefa Korczaka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akdemii Rolniczej, 2004
Szczegóły: s. 197-209, bibliogr.
ISBN: 83-7160-361-4
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
97/98
Rok: 2004
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka, Ewa Flaczyk
Tytuł: Ryby i owoce morza
W: Towaroznawstwo wybranych produktów spożywczych : Przewodnik do ćwiczeń / Pod red. Ewy Flaczyk i Józefa Korczaka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akdemii Rolniczej, 2004
Szczegóły: s. 76-88
ISBN: 83-7160-361-4
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
98/98
Rok: 2004
Autorzy: Katarzyna Waszkowiak, Krystyna Szymandera-Buszka, Krystyna Krysztofiak
Tytuł: Wedliny
W: Towaroznawstwo wybranych produktów spożywczych : Przewodnik do ćwiczeń / Pod red. Ewy Flaczyk i Józefa Korczaka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akdemii Rolniczej, 2004
Szczegóły: s. 62-75
ISBN: 83-7160-361-4
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP