logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: STACHOWIAK B
Liczba odnalezionych rekordów: 47



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/47
Rok: 2019
Autorzy: Barbara Stachowiak
Tytuł: Dokąd zmierza piwna rewolucja w Polsce
W: Konferencja Naukowa "Innowacje w przetwórstwie z wykorzystaniem produktów ekologicznych" : 27-28 wrzesnia 2019 r., Folwark Wąsowo, Książka streszczeń / Red. Barbara Stachowiak.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy, 2019
Szczegóły: S1
ISBN: 978-83-7160-949-7
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
2/47
Rok: 2018
Autorzy: Iuliia Ielchishcheva, Barbara Stachowiak, Artur Szwengiel, Anatoliy Bozhkov
Tytuł: Growth and carotenogenesis in Rhodosporidium diobovatum IMB Y-5023: effects of culture medium and illumination intensity
Źródło: FEMS Microbiol. Lett. - 2018, vol. 365, iss. 1, fnx261, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0378-1097 e-ISSN: 1574-6968
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 6 marca 2018].
Angielskie słowa kluczowe: Rhodosporidium diobovatum ; carotenogenesis ; culture medium ; illumination ; microbial pigment
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.735
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/47
Rok: 2018
Autorzy: Dorota Cais-Sokolińska, Barbara Stachowiak, Łukasz K. Kaczyński, Paulina Bierzuńska, Barbara Górna
Tytuł: The stability of the casein-gluconate matrix in reduced-lactose kefir with soluble fraction polysaccharides containing b-glucan from Pleurotus ostreatus
Źródło: Int. J. Dairy Technol. - 2018, vol. 71, iss. 1, s. 122-130, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1364-727X
Uwagi: Publikacja dostępna rónież online [Dostęp: 13 czerwca 2017].
Polskie słowa kluczowe: kefir ; fermentacja ; Pleurotus ostreatus
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.522
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
4/47
Rok: 2017
Autorzy: Iuliia Ielchishcheva, Barbara Stachowiak, Artur Szwengiel, Anatoliy Bozhkov
Tytuł: Carbohydrate components of culture media as determinants of the Rhodosporidium diobovatum IMB Y-5023 yeast metabolism
Tytuł równoległy: Substrat węglowodanowy w podłożu jako determinant metabolizmu drożdży Rhodosporidium diobovatum IMB Y-5023
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2017, t. 11, z. 3, s. 291-301, il., bibliogr., abstr., streszcz.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_11_27.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: Rhodosporidium diobovatum ; asymilacja węglowodanów ; karotenoidy ; hodowla ; skład podłoża ; oświetlenie
Angielskie słowa kluczowe: Rhodosporidium diobovatum ; carbohydrates assimilation ; carotenoids ; cultivation ; medium composition ; illumination
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
5/47
Rok: 2016
Autorzy: Artur Szwengiel, Barbara Stachowiak
Tytuł: Deproteinization of water-soluble β-glucan during acid extraction from fruiting bodies of Pleurotus ostreatus mushrooms
Źródło: Carbohydr. Polym. - 2016, vol. 146, s. 310-319, il., bibliogr.
p-ISSN: 0144-8617
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 kwietnia 2016].
Angielskie słowa kluczowe: beta-glucan ; Pleurotus ostreatus ; acid extraction ; deproteinization
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.811
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
6/47
Rok: 2015
Autorzy: Anatoliy Goltvianskiy, Iuliia Ielchishcheva, Barbara Stachowiak, Artur Szwengiel, Anatoliy Bozhkov
Tytuł: Preculture of Pleurotus ostreatus increases the yield of yeast biomass
Źródło: Int. J. Curr. Microbiol. Appl. Sci. - 2015, vol. 4, no. 3, s. 124-133, il., bibliogr.
p-ISSN: 2319-7692 e-ISSN: 2319-7706
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 sierpnia 2015]
Angielskie słowa kluczowe: yeast biomass ; sequential culturing ; lipid components in cultivation media
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
7/47
Rok: 2015
Autorzy: Barbara Stachowiak, Artur Szwengiel, Julita Reguła, Marek Siwulski, Krzysztof Sobieralski
Tytuł: Ocena oddziaływania Pleurotus ostreatus na mikroflorę probiotyczną w warunkach modelu przewodu pokarmowego
W: XLII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk : Materiały konferencji naukowej, Lublin, 25-26 czerwca 2015.
Adres wydawniczy: Kraków : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, 2015
Szczegóły: s. 201
ISBN: 978-83-935421-6-1
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
8/47
Rok: 2014
Autorzy: Barbara Stachowiak
Tytuł: Astaxanthin synthesis by Xanthophyllomyces dendrorhous DSM 5626 and its astaxanthin overproducing mutants on xylose media under different illumnation
Tytuł równoległy: Synteza astaksantyny przez Xanthophyllomyces dendrorhous DSM 5626 i jego nadprodukujące astaksantynę mutanty na podłożach z ksylozą, przy rożnym natężeniu oświetlenia
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2014, 13 (3), s. 279-288, bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 listopada 2014].
Polskie słowa kluczowe: Xanthophyllomyces dendrorhous ; astaksantyna ; karotenoidy ; natężenie oświetlenia ; ksyloza
Angielskie słowa kluczowe: astaxanthin ; culture ; xylose ; illumination ; Xanthophyllomyces dendrorhous
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
9/47
Rok: 2014
Autorzy: B. Stachowiak
Tytuł: Astaxanthin synthesis by Xanthophyllomyces dendrorhous DSM 5626 and its mutants on carrot extract medium under different illumination intensity
Źródło: Appl. Biochem. Microbiol. - 2014, vol. 50, no. 5, s. 471-476, il., bibliogr.
p-ISSN: 0003-6838 e-ISSN: 1608-3024
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 listopada 2014].
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.735
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
10/47
Rok: 2014
Autorzy: Barbara Stachowiak
Tytuł: Oligosacharydy
W: Żywność prozdrowotna : Składniki i technologia / Red. Janusz Czapski, Danuta Górecka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2014
Szczegóły: s. 113-124, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-730-1
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: składniki bioaktywne ; żywność ; oligosacharydy ; prebiotyki ; żywność prozdrowotna
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
11/47
Rok: 2013
Autorzy: Barbara Stachowiak
Tytuł: Effect of illumination intensities on astaxanthin synthesis by Xanthophyllomyces dendrorhous and its mutants
Źródło: Food Sci. Biotechnol. - 2013, vol. 22, 4, s. 1033-1038, il., bibliogr.
p-ISSN: 1226-7708 e-ISSN: 2092-6456
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 listopada 2014].
Angielskie słowa kluczowe: astaxanthin ; illumination ; microbial pigment ; Xanthophyllomyces dendrorhous
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.656
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
12/47
Rok: 2013
Autorzy: Barbara Stachowiak, Artur Szwengiel, Marek Siwulski, Kamila Goderska, Krzysztof Sobieralski
Tytuł: Prebiotyczny potencjał rozpuszczalnych polisacharydów z Pholiota nomeko
W: Innowacyjność w nauce o żywności i żywieniu : XLI Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN : Materiały Konferencji Naukowej, Kraków, 2-3 lipca 2013 r.
Adres wydawniczy: Kraków : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności. Oddział Małopolski, 2013
Szczegóły: s. 321
ISBN: 978-83-937001-0-3
Polskie słowa kluczowe: potencjał prebiotyczny ; polisacharydy ; Pholiota nameko
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
13/47
Rok: 2013
Autorzy: Barbara Stachowiak
Tytuł: Efficiency of selected mutagens in generating Xanthophyllomyces dendrorhous strains hyperproducing astaxanthin
Źródło: Pol. J. Microbiol. - 2013, vol. 62, no. 1, s. 67-72, bibliogr.
p-ISSN: 1733-1331
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 grudnia 2013].
Angielskie słowa kluczowe: Xanthophyllomyces dendrorhous ; astaxanthin ; carotenoids ; mutagenesis
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.871
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
14/47
Rok: 2013
Autorzy: Barbara Stachowiak, Artur Szwengiel, Lucyna Kasak, Krzysztof Sobieralski
Tytuł: Selection of deproteinization method of soluble polysaccharide fractions from Macromycetes
Tytuł równoległy: Dobór metody odbiałczania rozpuszczalnych frakcji polisacharydów z Macromycetes
W: Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz w analityce : IX Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Zakopane 15 - 17.10.2013 / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2013
Szczegóły: s. 68-69
Polskie słowa kluczowe: izolacja polisacharydów ; odbiałczanie próby ; polisacharydy grzybowe
Angielskie słowa kluczowe: polysaccharide isolation ; deproteinization sample ; mushroom polysaccharides
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
15/47
Rok: 2012
Autorzy: Barbara Stachowiak, Julita Reguła
Tytuł: Health-promoting potential of edible macromycetes under special consideration of polysaccharides: a review
Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2012, vol. 234, iss. 3, s. 369-380, il., bibliogr.
p-ISSN: 1438-2377 e-ISSN: 1438-2385
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 marca 2015].
Angielskie słowa kluczowe: edible mushrooms ; polysaccharides ; bioactivity ; health-promoting potential
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.436
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
16/47
Rok: 2012
Autorzy: B. Stachowiak, A. Szwengiel, M. Siwulski, K. Goderska, K. Sobieralski
Tytuł: Vliv rozpustné frakce polysacharidů z Agaricus bisporus na růst probiotické mikroflóry
Tytuł równoległy: The influence of the polysaccharide soluble fraction from Agaricus bisporus on growth of probiotic microflora
W: Hygiena a technologie potravin: XLII. Lenfeldovy a Höklovy dny : 17. a 18. řijna 2012, Sborník přednášek a posterů.
Adres wydawniczy: Brno : Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, 2012
Szczegóły: s. 234-237, il., bibliogr., abstr.
Angielskie słowa kluczowe: Agaricus bisporus ; polysaccharides ; prebiotics ; probiotics
Charakt. formalna: ZRZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
17/47
Rok: 2012
Autorzy: Barbara Stachowiak
Tytuł: Astaxanthin synthesis by yeast Xanthophyllomyces dendrorhous and its mutants on media based on plant extracts
Źródło: Indian J. Microbiol. - 2012, vol. 52, iss. 4, s. 654-659, il., bibliogr.
p-ISSN: 0046-8991 e-ISSN: 0973-7715
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 lutego 2016].
Angielskie słowa kluczowe: astaxanthin ; carotenoids ; plant extracts ; Xanthophyllomyces dendrorhous
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.457
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
18/47
Rok: 2011
Autorzy: Agnieszka Piotrowska-Cyplik, Barbara Stachowiak, Paweł Cyplik, Agnieszka Wolna-Maruwka
Tytuł: The application of Bacillus globisporus strain isolated from composts of fat wastes in plant protection
Tytuł równoległy: Zastosowanie szczepu Bacillus globisporus wyizolowanego z kompostów z odpadów tłuszczowych w ochronie roślin
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2011, t. 5, z. 2, art. 8, il., bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_5_8.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Melioracje i Inżynieria Środowiska.
Polskie słowa kluczowe: Bacillus globisporus ; ochrona roślin ; aktywność biologiczna ; patogeny roślinne
Angielskie słowa kluczowe: Bacillus globisporus ; plant protection ; biological activity ; plant pathogens
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
19/47
Rok: 2011
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Julita Reguła, Barbara Stachowiak, Brabara Musioł
Tytuł: Ocena zmian wskaźników potencjału przeciwutleniającego wybranych warzyw poddanych obróbce technologicznej
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2011, t. 92, nr 4, s. 855-858, il., bibliogr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 lutego 2016].
Polskie słowa kluczowe: surówki warzywne ; przeciwutleniacze ; ABTS+ ; DPPH ; FRAP ; siła redukująca
Angielskie słowa kluczowe: vegetable salads ; antioxidants ; ABTS+ ; DPPH ; FRAP ; reducing power
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
20/47
Rok: 2011
Autorzy: Barbara Stachowiak, Anna Gramza-Michałowska, Jacek Nowak, Julita Reguła
Tytuł: Potencjał przeciwutleniający ekstraktów karotenoidów pozyskanych z mutantów drożdży Phaffia rhodozyma w emulsji kwasu linolowego
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2011, t. 92, nr 4, s. 890-893, bibliogr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 29 marca 2016].
Polskie słowa kluczowe: Phaffia rhodozyma ; karotenoidy ; potencjał przeciwutleniający ; emulsja kwasu linolowego
Angielskie słowa kluczowe: Phaffia rhodozyma ; carotenoids ; antioxidant potential ; linoleic acid emulsion
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
21/47
Rok: 2011
Autorzy: Julita Reguła, Anna Gramza-Michałowska, Barbara Stachowiak
Tytuł: Udział suplementów diety w żywieniu osób dorosłych
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2011, t. 92, nr 3, s. 614-616, il., bibliogr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 lutego 2016].
Polskie słowa kluczowe: suplementy diety ; składniki mineralne ; witaminy ; osoby dorosłe
Angielskie słowa kluczowe: supplements ; diet ; minerals ; vitamins ; adults
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
22/47
Rok: 2011
Autorzy: Henryk Ratajkiewicz, Barbara Stachowiak, Daniela Gwiazdowska, Bartłomiej Witczak
Tytuł: Aktywność fungistatyczna bakterii rodzaju Bacillus i Propionibacterium wobec Alternaria radicina na korzeniach marchwi
Źródło: Prog. Plant Prot. - 2011, 51, 2, s. 690-694, il., bibliogr.
p-ISSN: 1427-4337
Angielskie słowa kluczowe: Alternaria radicina ; Propionibacterium ; Bacillus circulans ; Bacillus coagulans ; carrot black rot ; fungistatic activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
23/47
Rok: 2011
Autorzy: Henryk Ratajkiewicz, Barbara Stachowiak, Daniela Gwiazdowska, Bartłomiej Witczak
Tytuł: Aktywnść fungistatyczna bakterii rodzaju Bacillus i Propionibacterium wobec Alternaria radicina na korzeniach marchwi
Źródło: Prog. Plant Prot. - 2011, 51, 2, s. 690-694, il., bibliogr.
p-ISSN: 1427-4337
Angielskie słowa kluczowe: Bacillus coagulans ; Bacillus circulans ; Propionibacterium ; Alternaria radicina ; carrot black rot ; fungistatic activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
24/47
Rok: 2011
Autorzy: Barbara Stachowiak, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Wina
W: Towaroznawstwo żywności pochodzenia roślinnego / Pod red. Ewy Flaczyk, Danuty Góreckiej i Józefa Korczaka.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2 poszerz. uzup.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2011
Szczegóły: s. 339-354, bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-644-1
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
25/47
Rok: 2010
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Barbara Stachowiak
Tytuł: The antioxidant potential of carotenoid extract from Phaffia rhodozyma
Tytuł równoległy: Potencjał przeciwutleniający ekstraktu karotenoidów z drożdży Phaffia rhodozyma
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2010, 9 (2), s. 171-188, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 29 sierpnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: Phaffia rhodozyma ; karotenoidy ; astaksantyna ; utlenianie tłuszczów ; zdolność wygaszania rodników
Angielskie słowa kluczowe: Phaffia rhodozyma ; carotenoids ; astaxanthin ; lipids oxidation ; radical scavenging activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
26/47
Rok: 2010
Autorzy: Barbara Stachowiak, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Wina
W: Towaroznawstwo wybranych produktów spożywczych : Przewodnik do ćwiczeń / Pod red. Ewy Flaczyk i Józefa Korczaka.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2 poszerz. uzup.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2010
Szczegóły: s. 183-192
ISBN: 978-83-7160-604-5
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
27/47
Rok: 2008
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Barbara Stachowiak
Tytuł: Potencjał przeciwutleniający ekstraktów karotenoidów z komórek Rhodotorula sp. w emulsji kwasu linolowego
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2008, t. 41, nr 3, s. 298-302, il., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Polskie słowa kluczowe: emulsja kwasu linolowego ; karotenoidy ; Rhodotorula ; dieny sprzężone ; aldehyd malonowy ; TBA
Angielskie słowa kluczowe: linoleic acid emulsion ; carotenoids ; Rhodotorula ; conjugated dienes ; malondialdehyde ; TBA
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
28/47
Rok: 2008
Autorzy: Anna Gramza-Michalowska, Barbara Stachowiak
Tytuł: The antioxidative potential of astaxanthin from Phaffia rhodozyma
W: Fizjologiczne podstawy postępowania dietetycznego : III konferencja naukowa, Rogów, 5-7 listopada 2008 r., Materiały konferencyjne.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo SGGW, [2008]
Szczegóły: s. 69-70
ISBN: 978-83-7583-022-4
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
29/47
Rok: 2008
Autorzy: Henryk Ratajkiewicz, Barbara Stachowiak, Julita Płotkowiak
Tytuł: Oddziaływanie szczepu Bacillus coagulans (nr 6) na wzrost wybranych patogenów roślin
Źródło: Prog. Plant Prot. - 2008, vol. 48, no. 4, s. 1323-1328, il., bibliogr.
p-ISSN: 1427-4337
Polskie słowa kluczowe: patogeny roślinne ; wzrost roślin ; ochrona roślin ; Bacillus coagulans
Angielskie słowa kluczowe: plant protection ; Bacillus coagulans ; biological activity ; plant pathogens
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
30/47
Rok: 2008
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Barbara Stachowiak
Tytuł: Potencjał przeciwutleniający ekstraktów karotenoidów z komórek Rhodotorula sp. w emulsji kwasu linolowego
W: XIX Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Prawidłowa jakość żywności i racjonalne żywienie podstawą profilaktyki zdrowotnej" : Łódź, 11-12 września 2008, Streszczenia wykładów, referatów, komunikatów i plakatów.
Adres wydawniczy: [Łodź] : [b.w.], [2008]
Szczegóły: s. 89
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
31/47
Rok: 2007
Autorzy: Barbara Stachowiak, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Wpływ oświetlenia na karotenogenezę u wybranych gatunków drożdży
W: Biotechnologia - człowiek i środowisko : III Krajowy Kongres Biotechnologii, Poznań 9-12 września 2007 r., Materiały kongresowe.
Adres wydawniczy: [Poznań] : [Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego], 2007
Szczegóły: s. 195
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
32/47
Rok: 2007
Autorzy: Barbara Stachowiak, Artur Szwengiel, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Wpływ składu podłoża na biosynteze karotenoidów przez drożdże Rhodotorula sp.
W: Biotechnologia - człowiek i środowisko : III Krajowy Kongres Biotechnologii, Poznań 9-12 września 2007 r., Materiały kongresowe.
Adres wydawniczy: [Poznań] : [Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego], 2007
Szczegóły: s. 194-195
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
33/47
Rok: 2007
Autorzy: B. Stachowiak, Z. Czarnecki, A. Gramza-Michałowska
Tytuł: The light influence on the carotenogenesis in Phaffia rhodozyma yeast
W: Środowiskowe źródła zagrożeń zdrowotnych / Red. nauk. Adam Kaczor, Andrzej Borzęcki, Maria Iskra.
Adres wydawniczy: Lublin : Katedra i Zakład Higieny Akademii Medycznej im. Prof. F. Skubiszewskiego, 2007
Szczegóły: s. 1066-1070, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-925940-7-9
Angielskie słowa kluczowe: Phaffia rhodozyma ; carotenogenesis ; photoregulated pigmentation
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
34/47
Rok: 2007
Autorzy: Barbara Stachowiak, Jacek Dach
Tytuł: Ocena zdolności antagonistycznych izolatorów kompostowych
Źródło: Tech. Rol. Ogrod. Leś. - 2007, nr 5, s. 19-21, il., bibliogr.
p-ISSN: 1732-1719
Polskie słowa kluczowe: kompost z odpadów rolno-spożywczych ; mikroflora ; aktywność antagonistyczna
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
35/47
Rok: 2007
Autorzy: Barbara Stachowiak, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Wpływ oświetlenia na wydajność karotenoidów w hodowlach zasilanych Phaffia rhodozyma CBS 56 26
W: Żywność a jakość życia. Uwarunkowania technologiczne, higieniczne, żywieniowe i kulturowe : XXXVIII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN z Seminarium Szkoleniowym dla asystentów i doktorantów, Olsztyn 20-21 września 2007 r., Streszczenia wykładów i komunikatów.
Adres wydawniczy: Olsztyn : Zakład Poligraficzny Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, 2007
Szczegóły: s. 225
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
36/47
Rok: 2006
Autorzy: Barbara Stachowiak, Maciej Kuligowski, Zbigniew Czarnecki, Jacek Nowak
Tytuł: Dobór metody pozyskiwania karotenoidów z komórek drożdży Phaffia rhodozyma
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2006, t. 11, nr 2, s. 135-140, il., bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Uwagi: Zeszyt zawiera materiały: V seminarium "Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów i w analityce", Poznań, 15-17 listopada 2005 r.
Polskie słowa kluczowe: drożdże ; Phaffia rhodozyma ; karotenoidy ; metody izolacji
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
37/47
Rok: 2006
Autorzy: Barbara Stachowiak, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Wpływ składu podłoża na przebieg hodowli i produkcję astaksantyny przez drożdże Phaffia rhodozyma
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2006, t. 39, supl., s. 27-30, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8-9 czerwca 2006
Polskie słowa kluczowe: hodowla grzybów ; podłoża hodowlane ; drożdże ; Phaffia rhodozyma ; astaksantyna ; biosynteza
Angielskie słowa kluczowe: astaxanthin ; Phaffia rhodozyma ; microbial production of carotenoids
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
38/47
Rok: 2006
Autorzy: Barbara Stachowiak, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Wpływ wybranych czynników mutagennych na karotenogenezę w komórkach drożdży Phaffia rhodozyma
W: Doskonalenie jakości żywności i żywienia w perspektywie potrzeb konsumenta XXI wieku : XXXVII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN, Gdynia, 26-27 września 2006.
Adres wydawniczy: Gdynia : Wydawnictwo Akademii Morskiej, 2006
Szczegóły: s. 69
ISBN: 83-7421-075
Polskie słowa kluczowe: drożdże ; Phaffia rhodozyma ; karotenoidy ; biosynteza ; czynniki mutagenne ; promieniowanie ultrafioletowe ; mutageny chemiczne
Charakt. formalna: POS
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
39/47
Rok: 2006
Autorzy: B. Stachowiak, Z. Czarnecki
Tytuł: Wykorzystanie benomylu do pozyskiwania drożdży Phaffia rhodozyma zdolnych do nadprodukcji karotenoidów
W: Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego : II Konferencja Naukowa, Warszawa, 16-17.11.2006 r., Materiały konferencyjne.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo SGGW, [2006]
Szczegóły: s. 50
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
40/47
Rok: 2006
Autorzy: Małgorzata Lasik, Jacek Nowak, Barbara Stachowiak, Małgorzata Gumienna
Tytuł: The evaluation of antibacterial properties of biological active plant extracts
Tytuł równoległy: Ocena przeciwbakteryjnych właściwości substancji biologicznie czynnych pochodzenia roślinnego
W: Międzynarodowe Nałęczowskie Sympozjum Naukowe: Środowiskowe źródła zagrożeń zdrowotnych : Nałęczów, 25-27 maja 2006.
Adres wydawniczy: [Lublin] : [Akademia Medyczna], 2006
Szczegóły: s. 537
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
41/47
Rok: 2006
Autorzy: Barbara Stachowiak, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Wpływ składu podłoża na przebieg hodowli i produkcję astaksantyny przez drożdże Phaffia rhodozyma
W: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8 - 9 czerwca 2006 : Streszczenia wykładów, komunikatów i plakatów.
Adres wydawniczy: [B.m.] : Komitet Organizacyjny Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", [2006]
Szczegóły: s. 145
Polskie słowa kluczowe: hodowla grzybów ; podłoża hodowlane ; drożdże ; Phaffia rhodozyma ; astaksantyna ; biosynteza
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
42/47
Rok: 2006
Autorzy: M. Lasik, J. Nowak, B. Stachowiak, M. Gumienna, K. Seidler-Łożykowska
Tytuł: The evaluation of antibacterial properties of biologically-active plant extracts
Źródło: Pol. J. Environ. Stud. - 2006, vol. 15, no. 2b, part 4, s. 1310-1313, il., bibliogr.
p-ISSN: 1230-1485
Angielskie słowa kluczowe: electrical impedance ; bacterial metabolic activity ; plant extracts ; growth inhibition
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.353
Praca afiliowana przez UP
43/47
Rok: 2006
Autorzy: Barbara Stachowiak, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Wina
W: Towaroznawstwo produktów spożywczych / Pod red. Ewy Flaczyk, Danuty Góreckiej i Józefa Korczaka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2006
Szczegóły: s. 385-397, bibliogr.
ISBN: 83-7160-430-0
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
44/47
Rok: 2006
Autorzy: Barbara Stachowiak, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Drożdże Phaffia rhodozyma jako potencjalne źródło naturalnej astaksantyny
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2006, R. 13, nr 2 (47), s. 17-28, bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Polskie słowa kluczowe: barwniki naturalne ; karotenoidy ; astaksantyna ; Phaffia rhodozyma ; drożdże ; wykorzystanie
Angielskie słowa kluczowe: Phaffia rhodozyma ; astaxanthin ; microbial production of carotenoids
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
45/47
Rok: 2005
Autorzy: Barbara Stachowiak, Zbigniew Czarnecki, Karolina Rutkowska
Tytuł: Otrzymywanie astaksantyny z komórek drożdży Phaffia rhodozyma na podłożu z ksylozą
W: Technologia i Biotechnologia Żywności - teraźniejszość i przyszłość : XXXVI Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Szczecin, 13-14 września 2005, Streszczenia referatów i doniesień.
Adres wydawniczy: Szczecin : Akademia Rolnicza, 2005
Szczegóły: s. 97
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
46/47
Rok: 2004
Autorzy: Barbara Stachowiak, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Wina
W: Towaroznawstwo wybranych produktów spożywczych : Przewodnik do ćwiczeń / Pod red. Ewy Flaczyk i Józefa Korczaka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akdemii Rolniczej, 2004
Szczegóły: s. 186-196, bibliogr.
ISBN: 83-7160-361-4
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
47/47
Rok: 2004
Autorzy: B. Stachowiak, H. Roszyk, Z. Czarnecki, M. Zajkowska
Tytuł: Wpływ pH na karotenogenezę u drożdży Phaffia rhodozyma
W: Żywność - aspekty technologiczne i prozdrowotne : XXXV Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Łódź, 21-22 IX 2004.
Adres wydawniczy: Łódź : Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej ; Oddział Łódzki Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, 2004
Szczegóły: s. 114
ISBN: 83-912026-5-8
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP