logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: SPYCHAJ A
Liczba odnalezionych rekordów: 18



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/18
Rok: 2019
Autorzy: B. Mikołajczak, E. Iwańska, A. Spychaj, B. Danyluk, M. Montowska, B. Grześ, J. K. Banach, R. Żywica, E. Pospiech
Tytuł: An analysis of the influence of various tenderising treatments on the tenderness of meat from Polish Holstein-Friesian bulls and the course of changes in collagen
Źródło: Meat Sci. - 2019, vol. 158, December 2019, 107906, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0309-1740
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 23 sierpnia 2019].
Angielskie słowa kluczowe: electrical stimulation ; conditioning ; tenderness ; collagen solubility ; collagen types I and III
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.483
Punktacja MNiSW: 140.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/18
Rok: 2018
Autorzy: Magdalena Montowska, Anita Spychaj
Tytuł: Quantification of species-specific meat proteins in cooked and smoked sausages using infusion mass spectrometry
Źródło: J. Food Sci. Technol. - Mysore. - 2018, vol. 55, iss. 12, s. 4984-4993, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0022-1155 e-ISSN: 0975-8402
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 16 listopada 2018].
Angielskie słowa kluczowe: food authenticity ; meat products ; label-free quantification ; peptide markers ; infusion mass spectrometry
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.850
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/18
Rok: 2018
Autorzy: Anita Spychaj, Edward Pospiech, Ewa Iwańska, Magdalena Montowska
Tytuł: Detection of allergenic additives in processed meat products
Źródło: J. Sci. Food Agric. - 2018, vol. 98, iss. 13, 4807-4815, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0022-5142 e-ISSN: 1097-0010
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 20 września 2018].
Angielskie słowa kluczowe: meat product ; allergenic additive ; vegetable proteins ; animal proteims ; spices ; biosensors
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.422
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
4/18
Rok: 2018
Autorzy: Ewa Iwańska, Beata Mikołajczak, Anita Spychaj, Edward Pospiech, Bożena Grześ, Agnieszka Iwanowska, Ryszard Żywica, Katarzyna Banach
Tytuł: An analysis of the influence of different tenderising treatments on changes in collagen and the meat tenderisation process in carcasses of Polish Holstein Friesian bulls
W: Meat in technology and human nutrition under its working title Meat as a functional and pro-healthy part of our diet : V International Scientific Conference, Poznań - Tarnowo Podgórne, June 27-29, 2018, Abstracts of plenary lectures & poster presentations.
Adres wydawniczy: [Poznań] : [b.w.], 2018
Szczegóły: s. 47
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
5/18
Rok: 2018
Autorzy: Beata Mikołajczak, Ewa Iwańska, Bożena Danyluk, Anita Spychaj, Dorota Stefańska, Bożena Grześ, Edward Pospiech
Tytuł: An analysis of the quality of beef burgers with different content of non-meat proteins
W: Meat in technology and human nutrition under its working title Meat as a functional and pro-healthy part of our diet : V International Scientific Conference, Poznań - Tarnowo Podgórne, June 27-29, 2018, Abstracts of plenary lectures & poster presentations.
Adres wydawniczy: [Poznań] : [b.w.], 2018
Szczegóły: s. 63
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
6/18
Rok: 2017
Autorzy: Ewa Iwańska, Anita Spychaj, Magdalena Montowska, Beata Mikołajczak, Edward Pospiech
Tytuł: Polepszenie kruchości "drewnianych" mięśni drobiu
W: II Sympozjum Naukowe "Bezpieczeństwo żywnościowe i żywności" : Kiry (k. Zakopanego), 24-26.04.2017.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2017
Szczegóły: s. 9
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
7/18
Rok: 2017
Autorzy: Ewa Iwańska, Beata Mikołajczak, Bożena Grześ, Anita Spychaj, Edward Pospiech
Tytuł: Wpływ szybkości wychładzania na przebieg glikolizy i kruszenia wieprzowego mięśnia LTL
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2017, t. 11, z. 2, s. 161-167, bibliogr., streszcz., abstr.
https://www.npt.up-poznan.net/pub/art_11_16.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: mięso wieprzowe ; prędkość wychładzania ; glikoliza ; kruchość
Angielskie słowa kluczowe: pork ; cooling rate ; glycolysis ; tenderness
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
8/18
Rok: 2017
Autorzy: Marcin Ryczek, Joanna Zeyland, Daniel Lipiński, Marlena Szalata, Jan Śmiełowski, Edward Pospiech, Anita Spychaj, Ryszard Słomski
Tytuł: Praktyczne zastosowanie kodu kreskowego DNA do identyfikacji gatunków zwierząt
Tytuł równoległy: Practical application of DNA barcoding for animal species identification
W: Żubry w kulturze i sztuce : Konferencja naukowa, Gołuchów, 13-14 września 2017 r., Streszczenia referatów.
Adres wydawniczy: Warszawa : Stowarzyszenie Miłośników Żubrów, 2017
Szczegóły: s. 44-45
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
9/18
Rok: 2016
Autorzy: Bożena Grześ, Beata Mikołajczak, Ewa Iwańska, Anita Spychaj, Edward Pospiech
Tytuł: Analiza kruchości i wodochłonności mięsa wieprzowego o zróżnicowanej szybkości schładzania
W: II Wielkopolska Konferencja Nauka Gospodarce Żywnościowej : "25 lat technologii żywności w warunkach gospodarki rynkowej", Poznań 5. lutego 2016, Materiały konferencyjne / Red. Joanna Le Thanh-Blicharz, Jacek Lewandowicz.
Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Wielkopolska; Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2016
Szczegóły: s. 57
Polskie słowa kluczowe: mięso wieprzowe ; schładzanie ; kruchość mięsa ; wodochłonność
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
10/18
Rok: 2016
Autorzy: Anita Spychaj, Marlena Szalata, Ryszard Słomski, Edward Pospiech
Tytuł: Identification of bovine, pig and duck meat species in mixtures and in meat products on the basis of the mtDNA cytochrome oxidase subunit I (COI) gene sequence
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2016, vol. 66, no. 1, s. 31-36, il., bibliogr.
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 29 stycznia 2016].
Angielskie słowa kluczowe: PCR assay ; mitochondrial DNA ; meat species identification ; meat products
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.276
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
11/18
Rok: 2016
Autorzy: Bożena Grześ, Beata Mikołajczak, Ewa Iwańska, Anita Spychaj, Bożena Danyluk, Edward Pospiech
Tytuł: Analiza wybranych właściwości mięsa wieprzowego poddanego zróżnicowanej szybkości schładzania
W: Współczesne trendy w kształtowaniu jakości żywności [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Renata Cegielska-Radziejewska.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 127-135, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-834-6
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: mięso wieprzowe ; schładzanie ; test cięcia ; wodochłonność
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
12/18
Rok: 2014
Autorzy: A. Iwanowska, A. Spychaj, E. Pospiech
Tytuł: Identification of meat proteins responsible for its tenderisation
W: 4th Conference of Polish mass spectrometry society, Trzebnica, 26-29 May 2014 : Program and Abstracts / Ed. Marek Cebrat.
Adres wydawniczy: Wrocław : Faculty of Chemistry, University of Wrocław, 2014
Szczegóły: s. 82
ISBN: 978-83-60043-18-9
Polskie słowa kluczowe: mięso wołowe ; kruchość mięsa ; białko ; wskaźniki kruchości mięsa ; elektrostymulacja ; kondycjonowanie ; białko szoku cieplnego Hsp27 ; troponina T ; alfa-1 aktyna
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
13/18
Rok: 2014
Autorzy: Ewa Iwańska, Bożena Grześ, Edward Pospiech, Beata Mikołajczak, Anita Spychaj
Tytuł: Zmiany udziału białek w wycieku wirówkowym z mięsa buhajków różnych ras i w różnym wieku, w czasie dojrzewania wołowiny
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2014, R. 21, nr 3 (94), s. 78-91, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 grudnia 2014].
Polskie słowa kluczowe: buhajki ; rasy zwierząt ; czas dojrzewania ; białka ; wyciek wirówkowy ; proteoliza
Angielskie słowa kluczowe: young bulls ; cattle breed ; ageing time ; protein ; centrifugal drip ; proteolysis
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej,
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
14/18
Rok: 2013
Autorzy: A. Spychaj, M. Szalata, R. Słomski, E. Pospiech
Tytuł: Applicability of the mtDNA cytochrome c oxidase subunit 1 gene (COI) in species identification of pork, beef and duck meat
W: 59th International Congress of Meat Science and Technology (ICoMST) : 18-23 August 2013, Izmir, Turkey, Book of Abstracts / Ed. by Meltem Serdaroglu, Burcu Öztürk, Tolga Akcan.
Adres wydawniczy: Izmir : Ege University, Food Engineering Department, 2013
Szczegóły: S7B-10, bibliogr.
ISBN: 978-605-125-720-4
Angielskie słowa kluczowe: PCR ; species specific primers ; meat authenticity
Charakt. formalna: ZKN
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
15/18
Rok: 2011
Autorzy: Edward Pospiech, Magdalena Montowska, Anita Spychaj, Agnieszka Iwanowska
Tytuł: Postępy nauki o mięsie w doskonaleniu jego jakości
W: Innowacyjność gospodarki mięsnej w Polsce / Monografia naukowa pod red. Stanisława Tyszkiewicza i Haliny Witkowskiej.
Adres wydawniczy: Warszawa : Zarząd Główny Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego, 2011
Szczegóły: s. 11-28, bibliogr.
ISBN: 978-83-7151-062-5
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
16/18
Rok: 2011
Autorzy: A. Spychaj, M. Szalata, R. Słomski, E. Pospiech
Tytuł: Identification of pork from meat of other species employing the cytochrome oxidase subunit I
W: Proceedings of the 5th International Conference on the Quality and Safety in Food Production Chain : Wrocław, 19-20 September 2011.
Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2011
Szczegóły: s. 169
ISBN: 978-83-7717-070-0
Polskie słowa kluczowe: oksydaza cytochromowa podjednostki I ; mięso wieprzowe ; identyfikacja ; DNA
Angielskie słowa kluczowe: cytochrome oxidase subunit I ; pork meat ; identification ; DNA
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
17/18
Rok: 2009
Autorzy: Anita Spychaj, Paul Edward Mozdziak, Edward Pospiech
Tytuł: PCR methods in meat species identification as a tool for the verification of region al and traditional meat products
Tytuł równoległy: Metody PCR w identyfikacji gatunkowej żywności jako narzędzie do weryfikacji żywności regionalnej i tradycyjnej
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2009, 8 (2), s. 5-20, bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 7 listopada 2016].
Polskie słowa kluczowe: metody PCR ; identyfikacja gatunkowa ; produkty mięsne ; produkty regionalne ; produkty tradycyjne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
18/18
Rok: 2009
Autorzy: Anita Spychaj, Paul E. Mozdziak, Edward Pospiech
Tytuł: Identification of poultry meat from pork and beef on the basis of the titin PEVK region using PCR
Źródło: J. Muscle Foods. - 2009, vol. 20, iss. 3, s. 341-351, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1046-0756
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 7 grudnia 2017].
Angielskie słowa kluczowe: PCR ; meat species identification ; titin ; PEVK
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.469
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP