logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: SIP A
Liczba odnalezionych rekordów: 41



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/41
Rok: 2019
Autorzy: Małgorzata Lasik-Kurdyś, Anna Sip
Tytuł: Evaluation of the antimicrobial activity of bacteriocin-like inhibitory substances of enological importance produced by Oenococcus oeni isolated from wine
Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2019, vol. 254, iss. 2, s. 375-382, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1438-2377 e-ISSN: 1438-2385
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 stycznia 2019].
Angielskie słowa kluczowe: malolactic bacteria ; wine microflora ; Oenococcus oeni ; bacteriocin-like inhibitory substances
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.056
Punktacja MNiSW: 70.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/41
Rok: 2019
Autorzy: Marta Archacka, Wojciech Białas, Radosław Dembczyński, Anna Olejnik, Anna Sip, Daria Szymanowska, Ewelina Celińska, Tomasz Jankowski, Agata Olejnik, Michalina Rogodzińska
Tytuł: Method of preservation and type of protective agent strongly influence probiotic properties of Lactococcus lactis: A complete process of probiotic preparation manufacture and use
Źródło: Food Chem. - 2019, vol. 274, 15 February, s. 733-742, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 września 2018].
Angielskie słowa kluczowe: probiotics ; spray-drying ; freeze-drying ; in vitro digestion ; adhesion
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 5.399
Punktacja MNiSW: 140.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/41
Rok: 2019
Autorzy: Agnieszka Olejnik-Schmidt, Marta Pietras, Marcin Schmidt, Anna Sip
Tytuł: Analiza występowania genów determinujących syntezę amin biogennych w mikroflorze polskich serów regionalnych
W: Nauka, technologia i innowacje w żywności i żywieniu : XLIV Konferencja Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN, Łódź, 3-4 lipca 2019 r., Komunikaty / Red. Joanna Oracz, Joanna Grzelczyk, Robert Klewicki, Dorota Żyżylewicz.
Adres wydawniczy: Łódź : Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2019
Szczegóły: s. 90
ISBN: 978-83-66287-13-6
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
4/41
Rok: 2019
Autorzy: Anna Sip
Tytuł: Bakeriocyny i ich nadal nie w pełni wykorzystany potencjał
W: Nauka, technologia i innowacje w żywności i żywieniu : XLIV Konferencja Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN, Łódź, 3-4 lipca 2019 r., Komunikaty / Red. Joanna Oracz, Joanna Grzelczyk, Robert Klewicki, Dorota Żyżylewicz.
Adres wydawniczy: Łódź : Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2019
Szczegóły: s. 14
ISBN: 978-83-66287-13-6
Polskie słowa kluczowe: bakteriocyny ; aktywność biologiczna ; zastosowanie
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
5/41
Rok: 2018
Autorzy: Marta Archacka, Wojciech Bialas, Anna Sip, Radosław Dembczyński
Tytuł: Comparison of liquid and semi-solid state fermentation for growth and spray-drying of prebiotics
W: Biotechnology - Research and industrial applications : 20-21/06.2018, Wrocław - Poland.
Adres wydawniczy: [Wrocław] : [Wrocław University of Environmental and Life Sciences], 2018
Szczegóły: s. 47
Charakt. formalna: POS
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
6/41
Rok: 2018
Autorzy: Marta Archacka, Wojciech Białas, Anna Sip, Radosław Dembczynski
Tytuł: Optimization of protective medium for spray-drying of L. plantarum LOCK 0860
Źródło: J. Biotechnol. - 2018, vol. 280, suppl., S43
p-ISSN: 0168-1656
Uwagi: Abstract volume of the "European Biotechnology Congress 2018" which was dedicated to founder of European Biotechnology Thematic Network Association (EBTNA) Prof. Mariapia Viola-Magni (1935-2017) held under the joint auspices of the EBTNA and the Ministry of Rural Development and Food, Hellenic Republic between April 26-28, 2018 in Athens, Greece.
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej,
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
7/41
Rok: 2018
Autorzy: Alina Pacesz, Anna Sip, Wojciech Białas, Katarzyna Śliżewska
Tytuł: Optymalizacja warunków wzrostu wybranych probiotycznych szczepów Lactobacillus
W: Preparaty synbiotyczne w żywieniu zwierząt / Pr. zbior. pod red. Katarzyny Śliżewskiej.
Adres wydawniczy: Łódź : Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii. Politechnika Łódzka, 2018
Seria: Monografie - Politechnika Łódzka
Szczegóły: s. 57-72, il., bibliogr., streszcz.
ISBN: 978-83-63929-60-2
Polskie słowa kluczowe: probiotyki ; Lactobacillus ; hodowla ; optymalizacja
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
8/41
Rok: 2018
Autorzy: Marta Archacka, Wojciech Białas, Anna Sip, Radosław Dembczyński
Tytuł: Zastosowanie suszenia rozpyłowego w procesie utrwalania komórek Lactobacillus plantarum Łock 0860
W: Preparaty synbiotyczne w żywieniu zwierząt / Pr. zbior. pod red. Katarzyny Śliżewskiej.
Adres wydawniczy: Łódź : Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii. Politechnika Łódzka, 2018
Seria: Monografie - Politechnika Łódzka
Szczegóły: s. 73-84, il., bibliogr., streszcz.
ISBN: 978-83-63929-60-2
Polskie słowa kluczowe: suszenie rozpyłowe ; trehaloza ; glutaminian monosodowy ; Lactobacillus plantarum ; probiotyki
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
9/41
Rok: 2018
Autorzy: Alina Pacesz, Anna Sip
Tytuł: Komosa ryżowa nie tylko skarb Inków
Źródło: Przem. Spoż. - 2018, t. 72, 6, s. 23-27, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0033-250X
Uwagi: Wykaz literatury jest dostępny na stronie internetowej www.przemyslspozywczy.eu w zakładce Archiwum przydanym tytule artykułu.
Polskie słowa kluczowe: komosa ; wartość odżywcza ; fermentacja
Angielskie słowa kluczowe: quinoa ; nutritional value ; fermentation
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
10/41
Rok: 2017
Autorzy: Piotr Nowak, Małgorzata Kasprowicz-Potocka, Anita Zaworska, Włodzimierz Nowak, Barbara Stefańska, Anna Sip, Włodzimierz Grajek, Wojciech Juzwa, Marcin Taciak, Marcin Barszcz, Anna Tuśnio, Katarzyna Grajek, Joanna Foksowicz-Flaczyk, Andrzej Frankiewicz
Tytuł: The effect of eubiotic feed additives on the performance of growing pigs and the activity of intestinal microflora
Źródło: Arch. Anim. Nutr. - 2017, vol. 71, no. 6, s. 455-469, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1745-039X e-ISSN: 1477-2817
Angielskie słowa kluczowe: digestive tract ; microbial flora ; performance ; pigs ; prebiotics ; probiotics ; synbiotics
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.887
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
11/41
Rok: 2017
Autorzy: Anna Dobrowolska, Alina Pacesz, Ewa Macierzyńska-Piotrowska, Anna Sip
Tytuł: Badanie bakteriobójczej aktywności bakterii fermentacji mlekowej
W: II Sympozjum Naukowe "Bezpieczeństwo żywnościowe i żywności" : Kiry (k. Zakopanego), 24-26.04.2017.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2017
Szczegóły: s. 6
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
12/41
Rok: 2017
Autorzy: Robert Nawrot, Damian Józefiak, Anna Sip, Dorota Kuźma, Oskar Musidlak, Anna Goździcka-Józefiak
Tytuł: Isolation and characterization of a non-specific lipid transfer protein from Chelidonium majus L. latex
Źródło: Int. J. Biol. Macromol. - 2017, vol. 104, s. 554-563, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0141-8130
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 września 2017].
Angielskie słowa kluczowe: non-specific lipid transfer protein ; 3D structure ; antibacterial activity
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.909
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
13/41
Rok: 2017
Autorzy: A. Pacesz, W. Białas, R. Dembczyński, K. Śliżewska, A. Sip
Tytuł: Produkcja preparatów synbiotycznych dla zwierząt monogastrycznych
W: Konferencja Naukowa "90 Lat Polskiego Towarzystwa Mikrobiologów - PTM Wczoraj - Dziś - Jutro" : Kraków 22-23 września 2017 r..
Adres wydawniczy: [Kraków] : [Polskie Towarzystwo Mikrobiologów], 2017
Szczegóły: s. 101
Polskie słowa kluczowe: probiotyki ; mikrobiologia przemysłowa
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
14/41
Rok: 2017
Autorzy: Włodzimierz Grajek, Anna Sip, Antoni Przybył, Jan Mazurkiewicz
Opis patentowy. Polska, 224877 B1
Tytuł wynalazku: Zastosowanie szczepu bakterii Carnobacterium divergens oraz jego metabolitów do wytwarzania probiotyku dla ryb, mięczaków i skorupiaków słodkowodnych do ograniczenia aktywności, wzrostu lub przeżywalności chorobotwórczych bakterii Aeromonas hydrophila, Aeromonas salmonicida, Vibrio angillarum, Edwardsiella Tarda
Właœciciel: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań, Polska
Zgłoszenie: 399670, 26.06.2012. 06.07.2015 BUP 14/15
Ogłoszenie: 28.02.2017 WUP 02/17
Charakt. formalna: PT
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
15/41
Rok: 2017
Autorzy: Alina Pacesz, Wojciech Białas, Radosław Dembczyński, Katarzyna Śliżewska, Anna Sip
Tytuł: Production of synbiotic preparations for monogastric animals
Źródło: Postępy Mikrobiol. - 2017, t. 56, supl. 3, s. 67
p-ISSN: 0079-4252
Uwagi: Scientific Conference 90 Years of the Polish Society of Microbiologists PTM - Past, Present, and Future, Krakow, September 22-23, 2017 r. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 kwietnia 2018].
Angielskie słowa kluczowe: probiotics ; food microbiology
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
16/41
Rok: 2016
Autorzy: Katarzyna Grajek, Anna Sip, Joanna Foksowicz-Flaczyk, Anna Dobrowolska, Agnieszka Wita
Tytuł: Adhesive and hydrophobic properties of the selected LAB isolated from gastrointestinal tract of farming animals
Źródło: Acta Biochim. Pol. - 2016, vol. 63, no. 2, s. 311-314, il., bibliogr.
p-ISSN: 0001-527X e-ISSN: 1734-154X
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 20 stycznia 2017].
Polskie słowa kluczowe: bakterie fermentacji mlekowej ; adhezja ; hydrofobowość
Angielskie słowa kluczowe: lactic acid bacteria ; aghesion ; hydrophobicity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.159
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
17/41
Rok: 2016
Autorzy: Anna Sip, Joanna Le Thanh-Blicharz, Katarzyna Siergiej, Mariusz Lesiecki, Grażyna Lewandowicz
Tytuł: Odpady przemysłu ziemniaczanego jako podłoże do hodowli bakterii mlekowych
Źródło: Postępy Nauk. Technol. Przem. Rol.-Spoż. - 2016, t. 71, nr 1, s. 65-80, il., bibliogr.
p-ISSN: 2083-5809
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 czerwca 2016].
Polskie słowa kluczowe: wycierka ziemniaczana ; sok z ziemniaka ; hydroliza enzymatyczna ; bakterie kwasu mlekowego
Angielskie słowa kluczowe: potato pulp ; potato juice ; enzymatic hydrolysis ; lactic acid bacteria
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
18/41
Rok: 2015
Autorzy: Alina Pacesz, Anna Sip
Tytuł: Produkcja utrwalonych preparatów probiotycznych bakterii fermentacji mlekowej
W: Badania i Rozwój Młodych Naukowców w Polsce 2015 : Materiały konferencyjne - jesień. Część pierwsza - Poznań / Red. nauk. Jędrzej Nyćkowiak, Jacek Leśny, Monika Panfil.
Adres wydawniczy: Poznań : Młodzi Naukowcy, 2015
Szczegóły: s. 100
ISBN: 978-83-65362-09-4 ; 978-83-942083-5-6 (całość)
Uwagi: Nniniejsza pozycja zawiera streszczenia prac prezentowanych przez Doktorantów i Młodych Naukowców podczas interdyscyplinarnej konferencji naukowej w Poznaniu, dnia 23 listopada 2015 roku.
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
19/41
Rok: 2015
Autorzy: Anna Jasińska, Katarzyna Paraszkiewicz, Anna Sip, Jerzy Długoński
Tytuł: Malachite green decolorization by the filamentous fungus Myrothecium roridum - mechanistic study and process optimization
Źródło: Bioresour. Technol. - 2015, vol. 194, s. 43-48, il., bibliogr.
p-ISSN: 0960-8524
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 3 października 2016].
Polskie słowa kluczowe: cytochrom P-450 ; enzymy oksydoredukcyjne ; toksyczność
Angielskie słowa kluczowe: cytochrome P-450 ; oxidoreductive enzymes ; malachite green decolorization ; Myrothecium ; toxicity
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.917
Punktacja MNiSW: 45.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
20/41
Rok: 2015
Autorzy: Alina Pacesz, Anna Sip
Tytuł: Zdrowie zamknięte w kłosie
Źródło: Ekonatura. - 2015, nr 7 (140), s. 9, il.
p-ISSN: 1731-6944
Polskie słowa kluczowe: beta-glukany ; zdrowie człowieka
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
21/41
Rok: 2015
Autorzy: Alina Pacesz, Anna Sip
Tytuł: Beta-glukany - ciekawy składnik funkcjonalny i prozdrowotny
Źródło: Przem. Spoż. - 2015, t. 69, 5, s.36-38, 40, il., bibliogr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: beta-glukany ; działanie prozdrowotne ; właściwości technologiczne
Angielskie słowa kluczowe: beta-glucan ; health promoting properties ; technological properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
22/41
Rok: 2015
Autorzy: Joanna Le Thanh-Blicharz, Anna Sip, Agnieszka Malcher, Krystyna Prochaska, Grażyna Lewandowicz
Tytuł: The effect of surface activity of pyrodextrins on their assimilability by selected strains of bacteria from genus Lactobacillus
Źródło: Starch. - 2015, vol. 67, iss. 3/4, s. 267-275, il., bibliogr.
p-ISSN: 0038-9056 e-ISSN: 1521-379X
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 14 padziernika 2015].
Angielskie słowa kluczowe: Lactobacillus ; pyrodextrin ; short chain fatty acids production ; surface activity ; sugar assimilation
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.523
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
23/41
Rok: 2014
Autorzy: Agnieszka K. Olejnik-Schmidt, Marcin T. Schmidt, Anna Sip, Tomasz Szablewski, Włodzimierz Grajek
Tytuł: Expression of bacteriocin divercin AS7 in Escherichia coli and its functional analysis
Źródło: Ann. Microbiol. - 2014, vol. 64, iss. 3, s. 1197-1202, il., bibliogr.
p-ISSN: 1590-4261 e-ISSN: 1869-2044
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 16 października 2014].
Angielskie słowa kluczowe: bacteriocins ; divercin AS7 ; human enterocytes ; biopreservatives
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.990
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
24/41
Rok: 2014
Autorzy: Przemysław Kowalczewski, Anna Sip, Grażyna Lewandowicz
Tytuł: Aktywność przeciwdrobnoustrojowa soku ziemniaczanego
Źródło: Postępy Tech. Przetw. Spoż. - 2014, t. 24/45, nr 2, s. 56-61, bibliogr.
p-ISSN: 0867-793X
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 22 listopada 2017].
Polskie słowa kluczowe: aktywność przeciwdrobnoustrojowa ; sok ziemniaczany ; hydrolizat soku ziemniaczanego ; frakcja niskocząsteczkowa soku ziemniaczanego ; aktywność biologiczna
Angielskie słowa kluczowe: antimicrobial activity ; potato juice ; bioactivity ; deproteinization of patato juice
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
25/41
Rok: 2014
Autorzy: Anna Sip, Włodzimierz Grajek
Tytuł: Probiotyki i prebiotyki
W: Żywność prozdrowotna : Składniki i technologia / Red. Janusz Czapski, Danuta Górecka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2014
Szczegóły: s. 249-266, bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-730-1
Liczba arkuszy: 0,6
Polskie słowa kluczowe: probiotyki ; prebiotyki
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
26/41
Rok: 2013
Autorzy: Damian Józefiak, Anna Sip
Tytuł: Bacteriocins in poultry nutrition - a review
Tytuł równoległy: Bakteriocyny w żywieniu drobiu - artykuł przeglądowy
Źródło: Ann. Anim. Sci. - 2013, vol. 13, no. 3, s. 449-462, il., bibliogr.
p-ISSN: 1642-3402
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 15 maja 2014].
Angielskie słowa kluczowe: poultry ; feed additives ; microbiota ; bacteriocins
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.419
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
27/41
Rok: 2013
Autorzy: Damian Józefiak, Bartosz Kierończyk, Jerzy Juśkiewicz, Zenon Zduńczyk, Mateusz Rawski, Jakub Długosz, Anna Sip, Ole Højberg
Tytuł: Dietary nisin modulates the gastrointestinal microbial ecology and enhances growth performance of the broiler chickens
Źródło: PloS One. [Dokument elektroniczny]. - 2013, vol. 8, iss. 12, e85347, il., bibliogr.
http://www.plosone.org/article/fetchObject.action?uri=info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0085347&representation=PDF
e-ISSN: 1932-6203
Angielskie słowa kluczowe: bacteriocins ; birds ; Clostridium perfringens ; diet ; ileum ; lonophores ; microbial ecology ; poultry
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.534
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
28/41
Rok: 2012
Autorzy: Anna Sip, Michał Więckowicz, Agnieszka Olejnik-Schmidt, Włodzimierz Grajek
Tytuł: Anti-Listeria activity of lactic acid bacteria isolated from golka, a regional cheese produced in Poland
Źródło: Food Contr. - 2012, vol. 26, iss. 1, s. 117-124, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0956-7135
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 17 kwietnia 2019].
Angielskie słowa kluczowe: golka ; lactic acid bacteria ; anti-Listeria activity ; bacteriocins ; PCR
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.738
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
29/41
Rok: 2012
Autorzy: Anna Sip
Tytuł: Potencjał przeciwlisteryjny bakterii fermentacji mlekowej występujących w serach regionalnych wytwarzanych w okręgu tatrzańskim
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2012. - 125 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
Seria: Rozprawy Naukowe. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ISSN 1896-1894, 442
Polskie słowa kluczowe: okręg tatrzański ; produkty regionalne ; sery podpuszczkowe ; zanieczyszczenia mikrobiologiczne ; Listeria monocytogenes ; ser bundz ; ser bryndza ; ser gołka wędzona ; ser oscypek ; bakterie kwasu mlekowego ; potencjał przeciwlisteryjny
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
30/41
Rok: 2011
Autorzy: Anna Sip, Agnieszka Olejnik-Schmidt, Michał Więckowicz, Mariola Olkowicz, Włodzimierz Grajek
Tytuł: Listeriobójcza aktywność mikroflory oscypków
W: Tradycja i nowoczesność w żywności i żywieniu : XL Sesja Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk połączona z obchodami Jubileuszu 50-lecia Wydziału Nauk o Żywności SGGW w Warszawie, Warszawa, 29 czerwca - 1 lipca 2011 / oprac. red. Emilia Janiszewska, Joanna Miselhorn.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2011
Szczegóły: s. 211
ISBN: 978-83-7583-293-8
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
31/41
Rok: 2009
Autorzy: Anna Sip, Michał Więckowicz, Maria Krasowska
Tytuł: Charakterystyka listeriobójczych bakteriocyn klasy IIa bakterii fermentacji mlekowej
Źródło: Biotechnologia. - 2009, 3 (86), s. 111-128, il., bibliogr.
p-ISSN: 0860-7796
Polskie słowa kluczowe: bakterie fermentacji mlekowej ; bakteriocyny klasy IIa ; właściwości fizykochemiczne ; biosynteza ; mechanizm działania ; aktywność bakteriobójcza
Angielskie słowa kluczowe: antilisterial bacteriocins ; lactic acid bacteria ; class IIa bacteriocins
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
32/41
Rok: 2009
Autorzy: Anna Sip, Maria Krasowska, Michał Więckowicz
Tytuł: Zastosowanie bakteriocyn klasy IIa bakterii fermentacji mlekowej
Źródło: Biotechnologia. - 2009, 3 (86), s. 129-147, bibliogr.
p-ISSN: 0860-7796
Polskie słowa kluczowe: skażenie żywności ; bakterie ; Listeria monocytogenes ; inaktywacja ; bakteriocyny klasy IIa ; bakterie fermentacji mlekowej ; wykorzystanie ; aktywność bakteriobójcza
Angielskie słowa kluczowe: antilisterial bacteriocins ; Listeria monocytogenes ; lactic acid bacteria ; antilisterial activity ; class IIa bacteriocins ; biopreservation
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
33/41
Rok: 2006
Autorzy: Anna Sip, Agnieszka Olejnik-Schmidt, Marcin Schmidt, Justyna Broniarczyk, Włodzimierz Grajek
Tytuł: Charakterystyka bakterii fermentacji mlekowej aktywnych względem Listeria monocytogenes
W: Doskonalenie jakości żywności i żywienia w perspektywie potrzeb konsumenta XXI wieku : XXXVII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN, Gdynia, 26-27 września 2006.
Adres wydawniczy: Gdynia : Wydawnictwo Akademii Morskiej, 2006
Szczegóły: s. 133
ISBN: 83-7421-075
Polskie słowa kluczowe: bakterie fermentacji mlekowej ; bakteriocyny ; aktywność antybakteryjna ; Listeria monocytogenes
Charakt. formalna: POS
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
34/41
Rok: 2006
Autorzy: Anna Sip, Włodzimierz Grajek
Tytuł: Zastosowanie bakteriocyn do dezynfekcji powierzchni zakażonych bakteriami Listeria monocytogenes
W: Doskonalenie jakości żywności i żywienia w perspektywie potrzeb konsumenta XXI wieku : XXXVII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN, Gdynia, 26-27 września 2006.
Adres wydawniczy: Gdynia : Wydawnictwo Akademii Morskiej, 2006
Szczegóły: s. 253
ISBN: 83-7421-075
Polskie słowa kluczowe: Listeria monocytogenes ; zanieczyszczenia bakteryjne ; dezynfekcja ; bakteriocyny ; zastosowanie
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
35/41
Rok: 2005
Autorzy: Anna Sip, Włodzimierz Grajek
Tytuł: Aktywność bakteriocyny wytwarzanej przez bakterie Carnobacterium divergens AS7 w mielonym mięsie wołowym
Źródło: Folia Univ. Agric. Stetin., Sci. Aliment. - 2005, 4 (246), s. 255-265, bibliogr.
p-ISSN: 1643-7683
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line na stronie Wydawnictwa Naukowego Akademii Rolniczej w Szczecinie
Polskie słowa kluczowe: mięso wołowe mielone ; antagonizm bakteryjny ; bakteriocyny ; diwercyna ; czynniki hamujące ; Listeria monocytogenes ; Carnobacterium divergens
Angielskie słowa kluczowe: bacteriocin ; divercin ; Listeria monocytogenes ; antagonistic activity ; meat
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
36/41
Rok: 2005
Autorzy: Anna Sip, Włodzimierz Grajek
Tytuł: Aktywność bakteriocyny wytwarzanej przez bakterie Carnobacterium divergens AS7 w mielonym mięsie wołowym
W: Technologia i Biotechnologia Żywności - teraźniejszość i przyszłość : XXXVI Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Szczecin, 13-14 września 2005, Streszczenia referatów i doniesień.
Adres wydawniczy: Szczecin : Akademia Rolnicza, 2005
Szczegóły: s. 178
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
37/41
Rok: 2003
Autorzy: K. Trojanowska, J. Baumgart, Z. Libudzisz, K. Czaczyk, E. Ołtuszak, J. Polak, M. Szczęsna, E. Tomczak, M. Wiewiórkowska, A. Sip, D. Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Zastosowanie szybkich metod mikrobiologicznych i sond genetycznych w analizie żywności
W: Metody pomiarów i kontroli jakości w przemyśle spożywczym i biotechnologii / Pod red. Mieczysława Jankiewicza i Zenona Kędziora.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2003
Szczegóły: s. 325-408, il., bibliogr.
ISBN: 83-7160-317-7
Polskie słowa kluczowe: analiza żywności ; metody badań ; metody mikrobiologiczne ; sondy genetyczne
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
38/41
Rok: 2001
Autorzy: K. Trojanowska, J. Baumgart, Z. Libudzisz, K. Czaczyk, E. Ołtuszak, J. Polak, M. Szczęsna, E. Tomczak, M. Wiewiórkowska, A. Sip, D. Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Zastosowanie szybkich metod mikrobiologicznych i sond genetycznych w analizie żywności
W: Metody pomiarów i kontroli jakości w przemyśle spożywczym i biotechnologii / Pod red. Mieczysława Jankiewicza i Zenona Kędziora.
Adres wydawniczy: Poznań : Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego Wydział Technologii Żywności, 2001
Szczegóły: s. 345-436, il., bibliogr.
ISBN: 83-909277-6-4
Polskie słowa kluczowe: analiza żywności ; metody badań ; metody mikrobiologiczne ; sondy genetyczne
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
39/41
Rok: 1996
Autorzy: Teresa Bobowicz-Lassocińska, Włodzimierz Grajek, Anna Sip
Tytuł: Produkcja bakteriocyny przez Carnobacterium divergens na modyfikowanej pożywce MRS
W: Postępy w technologii, przechowalnictwie i ocenie jakości żywności : XXVII Sesja Naukowa Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN, Szczecin, 27 - 28 czerwca 1996, Referaty.
Adres wydawniczy: Szczecin : Dział Poligrafii Akademii Rolniczej, 1996
Szczegóły: s. 292-295, bibliogr.
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
40/41
Rok: 1996
Autorzy: Anna Sip, Włodzimierz Grajek, Teresa Lassocińska
Tytuł: Produkcja divercyny w hodowli okresowej prowadzonej bez regulacji pH
W: Postępy w technologii, przechowalnictwie i ocenie jakości żywności : XXVII Sesja Naukowa Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN, Szczecin, 27 - 28 czerwca 1996, Referaty.
Adres wydawniczy: Szczecin : Dział Poligrafii Akademii Rolniczej, 1996
Szczegóły: s. 284-287, bibliogr.
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
41/41
Rok: 1996
Autorzy: Jolanta Zandecka, Anna Sip, Włodzimierz Grajek
Tytuł: Wpływ czynników środowiskowych na produkcję divercyny przez Carnobacterium divergens
W: Postępy w technologii, przechowalnictwie i ocenie jakości żywności : XXVII Sesja Naukowa Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN, Szczecin, 27 - 28 czerwca 1996, Referaty.
Adres wydawniczy: Szczecin : Dział Poligrafii Akademii Rolniczej, 1996
Szczegóły: s. 288-291, bibliogr.
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP