logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: SCHMIDT MARCIN
Liczba odnalezionych rekordów: 37



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/37
Rok: 2019
Autorzy: Bernadetta Pietrzak, Angela Pawlak, Agata Dudziak, Katarzyna Tomela, Agnieszka Olejnik-Schmidt, Artur Szwengiel, Łukasz Galus, Sebastian Wożniak, Jacek Mackiewicz, Andrzej Mackiewicz, Marcin Schmidt
Tytuł: The association between intestinal microbiota and efficacy of immunotherapy in melanoma patients
W: 8th International Weigl Conference: Human Welfare and Infectious Diseases in a New Microbiome Research Era: Microorganisms in industrial and medical biotechnology : 26-28.06.2019, Venue: Faculty of management, University of Lodz, Programme and conference materials.
Adres wydawniczy: [Łódź] : [b.w.], 2019
Szczegóły: s. 117
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
2/37
Rok: 2019
Autorzy: Katarzyna Skrypnik, Paweł Bogdanski, Marcin Schmidt, Joanna Suliburska
Tytuł: The effect of multispecies probiotic supplementation on iron status in rats
Źródło: Biol. Trace Elem. Res. - 2019, vol. 192, iss. 2, s. 234-243, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0163-4984 e-ISSN: 1559-0720
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 13 lutego 2019].
Angielskie słowa kluczowe: probiotic ; iron metabolism ; zinc ; copper ; total iron binding capacity
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.431
Punktacja MNiSW: 70.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/37
Rok: 2019
Autorzy: A.M. Malinowska, M. Schmidt, A. Chmurzynska
Tytuł: Is gut microbiota composition associated with homocysteine and folate serum concentrations?
W: Homocysteine Mini-Conference Poznań 2019 : Runge Collegium, Poznań University of Life Sciences, September 26, 2019.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie pdf
Adres wydawniczy: [Poznań] : [Poznań University of Life Sciences], 2019
Szczegóły: s. 15
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
4/37
Rok: 2019
Autorzy: Agnieszka Olejnik-Schmidt, Marta Pietras, Marcin Schmidt, Anna Sip
Tytuł: Analiza występowania genów determinujących syntezę amin biogennych w mikroflorze polskich serów regionalnych
W: Nauka, technologia i innowacje w żywności i żywieniu : XLIV Konferencja Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN, Łódź, 3-4 lipca 2019 r., Komunikaty / Red. Joanna Oracz, Joanna Grzelczyk, Robert Klewicki, Dorota Żyżylewicz.
Adres wydawniczy: Łódź : Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2019
Szczegóły: s. 90
ISBN: 978-83-66287-13-6
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
5/37
Rok: 2018
Autorzy: Corinna Konieczna, Agnieszka Olejnik-Schmidt, Marcin T. Schmidt
Tytuł: Lactobacillus spp. belonging to the Casei group display a variety of adhesins
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2018, 17 (1), s. 69-82, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 października 2018].
Angielskie słowa kluczowe: Lactobacillus ; adhesion ; protein ; epithelium
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Inne bazy podające opis:
  • Web of Science Core Collection - Emerging Sources Citation Index

    Adres url:
    DOI:
    6/37
    Rok: 2018
    Autorzy: Kamila Myszka, Marcin Schmidt, Małgorzata Majcher, Wojciech Juzwa
    Tytuł: Quorum quenching - a strategy against biofilm formation and food spoilage reactions of Pseudomonas ssp.
    Źródło: MicroMedicine. - 2018, vol. 6, Suppl. 1, s. 30-31
    e-ISSN: 2449-8947
    Uwagi: Zeszyt zawiera materiały z Ogólnopolskiej konferencji naukowej "Pod Mikroskopem" IV edycja "Drobnoustroje Codziennym Wyzwaniem Dla Mikrobiologa", Poznań 12 marzec 2018. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 29 listopada 2018].
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    7/37
    Rok: 2018
    Autorzy: Corinna Konieczna, Michał Słodziński, Marcin T. Schmidt
    Tytuł: Exopolysaccharides produced by Lactobacillus rhamnosus KL 53A and Lactobacillus casei Fyos affect their adhesion to enterocytes
    Źródło: Pol. J. Microbiol. - 2018, vol. 67, no. 3, s. 273-281, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 1733-1331 e-ISSN: 2544-4646
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 października 2018].
    Angielskie słowa kluczowe: bacteria ; adhesion ; deglycosylation ; polysaccharides ; Caco-2 cells
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.776
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    8/37
    Rok: 2017
    Autorzy: Kamila Myszka, Marcin T. Schmidt, Małgorzata Majcher, Wojciech Juzwa, Katarzyna Czaczyk
    Tytuł: β-Caryophyllene-rich pepper essential oils suppress spoilage activity of Pseudomonas fluorescens KM06 in fresh-cut lettuce
    Źródło: LWT-Food Sci. Technol. - 2017, vol. 83, s. 118-126, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 0023-6438
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 3 sierpnia 2017].
    Angielskie słowa kluczowe: Pseudomonas-related spoiling ; fresh-cut lettuce ; black pepper essential oil ; white pepper essential oil ; β-Caryophyllene
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.129
    Punktacja MNiSW: 40.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    9/37
    Rok: 2016
    Autorzy: C. Markowicz, P. Kubiak, W. Grajek, M. T. Schmidt
    Tytuł: Inactivation of Lactobacillus rhamnosus GG by fixation modifies its probiotic properties
    Źródło: Can. J. Microbiol. - 2016, vol. 62, no. 1, s. 72-82, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0008-4166
    Angielskie słowa kluczowe: adhesion ; bacteria ; enterocyte ; gene expression ; inactivation
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.462
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    DOI:
    10/37
    Rok: 2016
    Autorzy: Kamila Myszka, Marcin T. Schmidt, Małgorzata Majcher, Wojciech Juzwa, Mariola Olkowicz, Katarzyna Czaczyk
    Tytuł: Inhibition of quorum sensing-related biofilm of Pseudomonas fluorescens KM121 by Thymus vulgare essential oil and its major bioactive compounds
    Źródło: Int. Biodeterior. Biodegrad. - 2016, vol. 114, s. 252-259, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0964-8305
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 20 września 2016].
    Angielskie słowa kluczowe: Thymus vulgare ; thymol ; carvacrol ; biofilm ; quorum sensing ; flagella gene transcription ; Pseudomonas fluorescens
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.962
    Punktacja MNiSW: 30.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    11/37
    Rok: 2016
    Autorzy: Anna Olejnik, Katarzyna Kowalska, Mariola Olkowicz, Wojciech Juzwa, Radosław Dembczyński, Marcin Schmidt
    Tytuł: A gastrointestinally digested Ribes nigrum L. fruit extract inhibits in fl ammatory response in a co-culture model of intestinal Caco-2 cells and RAW264.7 macrophages
    Źródło: J. Agric. Food Chem. - 2016, 64 (41), s. 7710-7721, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0021-8561 e-ISSN: 1520-5118
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 2 listopada 2016].
    Polskie słowa kluczowe: porzeczka czarna ; owoce ; trawienie in vitro ; przenikność jelitowa ; aktywność przeciwutleniająca ; działanie przeciwzapalne
    Angielskie słowa kluczowe: blackcurrant fruits ; in vitro digestion ; intestinal permeability ; antioxidant activity ; anti-in flammatory effects
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.154
    Punktacja MNiSW: 40.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    12/37
    Rok: 2016
    Autorzy: Kamila Myszka, Marcin T. Schmidt, Wojciech Białas, Mariola Olkowicz, Katarzyna Leja, Katarzyna Czaczyk
    Tytuł: Role of gallic and p-coumaric acids in the AHL-dependent expression of flgA gene and in the process of biofilm formation in food-associated Pseudomonas fluorescens KM120
    Źródło: J. Sci. Food Agric. - 2016, vol. 96, iss. 12, s. 4037-4047, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0022-5142 e-ISSN: 1097-0010
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 20 września 2016].
    Angielskie słowa kluczowe: N-acyl-L-homoserine lactone ; p-coumaric acid ; gallic acid ; flgA gene ; biofilm ; Pseudomonas fluorescens
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.463
    Punktacja MNiSW: 35.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    13/37
    Rok: 2016
    Autorzy: Agnieszka Olejnik-Schmidt, Marcin Kuprewicz, Marcin Schmidt
    Tytuł: Bakteriofagi - narastający problem w przemysle mleczarskim
    Źródło: Prz. Mlecz. - 2016, 3, s. 3-9, il., bibliogr., streszcz., abstr.
    p-ISSN: 0478-6599
    Polskie słowa kluczowe: bakteriofagi ; bakterie mlekowe ; mleczarnie ; fermentacja
    Angielskie słowa kluczowe: bacteriophages ; lactic acis bacteria ; dairy ; fermentation
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    14/37
    Rok: 2016
    Autorzy: Marcin Schmidt
    Tytuł: Wpływ bakterii jelitowych na zdrowie człowieka - badania w modelu in vitro (U 10') [*]
    W: XXVIII Zjazd Polskiego Towarzystwa Mikrobiologów "Mikrobiologia - nowe wyzwania, nowe możliwości" [Dokument elektroniczny] : Bydgoszcz, 25-27 września 2016 r.
    Inf. o wydaniu: Płyta CD
    Adres wydawniczy: [Bydgoszcz] : [b.w.], [2016]
    Lokalizacja: [1] s.
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    15/37
    Rok: 2015
    Autorzy: Corinna Markowicz, Marcin T. Schmidt
    Tytuł: Lactobacillus strains belonging to Casei group display various adherence to enterocytes and mucus
    Tytuł równoległy: Zróżnicowanie zdolności bakterii z rodzaju Lactobacillus należących do grupy Casei do przylegania do enterocytów i śluzu przewodu pokarmowego
    Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2015, 14 (3), s. 247-255, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 listopada 2015].
    Polskie słowa kluczowe: Lactobacillus ; przyleganie ; enterocyty ; śluz ; adhezyny ; Caco-2
    Angielskie słowa kluczowe: Lactobacillus ; adhesion ; enterocytes ; mucus ; Caco-2 ; adhesines
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    16/37
    Rok: 2015
    Autorzy: Marcin Schmidt
    Tytuł: Characteristics of biological processes influenced by gut bacteria
    Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2015. - 175 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
    Seria: Rozprawy Naukowe. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ISSN 1896-1894, 478
    ISBN: 978-83-7160-770-7
    Liczba arkuszy: 16,2
    Polskie słowa kluczowe: mikroorganizmy ; probiotyk ; ekspresja genów ; enterocyt ; rotawirus
    Angielskie słowa kluczowe: bacteria-host interaction ; probiotic ; gene expression ; enterocyte ; rotavirus
    Charakt. formalna: PM
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 25.000
    Praca afiliowana przez UP
    17/37
    Rok: 2015
    Autorzy: Corinna Markowicz, Marcin T. Schmidt
    Tytuł: Zastosowanie egzopolisacharydów produkowanych przez bakterie kwasu mlekowego
    Źródło: Przem. Spoż. - 2015, t. 69, 11, s. 18-20, bibliogr.
    p-ISSN: 0033-250X
    Polskie słowa kluczowe: egzopolisacharydy ; dodatki do żywności ; bakterie kwasu mlekowego
    Angielskie słowa kluczowe: exopolysaccharides ; food additives ; lactic acid bacteria
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 12.000
    Praca afiliowana przez UP
    DOI:
    18/37
    Rok: 2014
    Autorzy: Corinna Markowicz, Agnieszka Olejnik-Schmidt, Monika Borkowska, Marcin Schmidt
    Tytuł: SpaCBA sequence instability and its relationship to the adhesion efficiency of Lactobacillus casei group isolates to Caco-2 cells
    Źródło: Acta Biochim. Pol. - 2014, vol. 61, no. 2, s. 341-347, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0001-527X
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 28 listopada 2014].
    Polskie słowa kluczowe: Lactobacillus ; adhezja ; spaCBA
    Angielskie słowa kluczowe: Lactobacillus ; adhesion ; spaCBA
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.153
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    19/37
    Rok: 2014
    Autorzy: Iwona Ignyś, Patrycja Szachta, Mirosława Gałęcka, Marcin Schmidt, Michalina Pazgrat-Patan
    Tytuł: Methods of analysis of gut microorganism - actual state of knowledge
    Źródło: Ann. Agric. Environ. Med. - 2014, vol. 21, no. 4, s. 804-808, bibliogr.
    p-ISSN: 1232-1966
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 grudnia 2014].
    Polskie słowa kluczowe: mikroorganizmy jelitowe ; układ pokarmowy ; detekcja
    Angielskie słowa kluczowe: gut microorganisms ; gastrointestinal tract ; detection
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.126
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    20/37
    Rok: 2014
    Autorzy: Agnieszka K. Olejnik-Schmidt, Marcin T. Schmidt, Anna Sip, Tomasz Szablewski, Włodzimierz Grajek
    Tytuł: Expression of bacteriocin divercin AS7 in Escherichia coli and its functional analysis
    Źródło: Ann. Microbiol. - 2014, vol. 64, iss. 3, s. 1197-1202, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1590-4261 e-ISSN: 1869-2044
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 16 października 2014].
    Angielskie słowa kluczowe: bacteriocins ; divercin AS7 ; human enterocytes ; biopreservatives
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.990
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    21/37
    Rok: 2014
    Autorzy: Marcin Schmidt, Agnieszka Olejnik-Schmidt
    Tytuł: Żywność genetycznie modyfikowana
    W: Bezpieczeństwo żywności i żywienia / Pod red. Jana Gawęckiego i Zbigniewa Krejpcio.
    Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2014
    Szczegóły: s. 111-117, bibliogr.
    ISBN: 978-83-7160-741-7
    Liczba arkuszy: 0,23
    Polskie słowa kluczowe: żywność ; bezpieczeństwo żywności ; żywność genetycznie modyfikowana
    Charakt. formalna: PRM
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    22/37
    Rok: 2014
    Autorzy: Michał Grąt, Hołówko Wacław, Gałęcka Mirosława, Grąt Karolina, Szachta Patrycja, Lewandowski Zbigniew, Kosińska Irena, Marcin Schmidt, Agnieszka Olejnik-Schmidt, Krawczyk Marek
    Tytuł: Gut microbiota in cirrhotic liver transplant candidates
    Źródło: Hepato-Gastroenterol. - 2014, vol. 61, 134, s. 1661-1667, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0172-6390
    Polskie słowa kluczowe: marskość wątroby ; mikroflora jelitowa
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.928
    Punktacja MNiSW: 20.000
    Praca afiliowana przez UP
    23/37
    Rok: 2014
    Autorzy: Kamila Myszka, Marcin Schmidt, Agnieszka Olejnik-Schmidt, Katarzyna Leja, Katarzyna Czaczyk
    Tytuł: Influence of phenolic acids on indole acetic acid production and on the type III secretion system gene transcription in food-associated Pseudomonas fluorescens KM05
    Źródło: J. Biosci. Bioeng. - 2014, vol. 118, no. 6, s. 651-656, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1389-1723
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 lutego 2015].
    Polskie słowa kluczowe: kwas ferulowy ; kwas chlorogenowy ; Pseudomonas fluorescens
    Angielskie słowa kluczowe: indole acetic acid ; ferulic acid ; chlorogenic acid ; gallic acid ; p-coumaric acid ; Pseudomonas fluorescens ; type III secretion system
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.884
    Punktacja MNiSW: 25.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    24/37
    Rok: 2014
    Autorzy: Dorota Starostka, Agnieszka Olejnik-Schmidt, Marcin Schmidt
    Tytuł: Zastosowanie bakteriofagów jako środków ochrony żywności. Cz. 1
    Źródło: Przem. Spoż. - 2014, t. 68, 2, s. 30-33, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0033-250X
    Polskie słowa kluczowe: bakteriofagi ; bezpieczeństwo żywności ; patogeny
    Angielskie słowa kluczowe: bacteriophages ; food safety ; pathogens
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 5.000
    Praca afiliowana przez UP
    25/37
    Rok: 2014
    Autorzy: Dorota Starostka, Agnieszka Olejnik-Schmidt, Marcin Schmidt
    Tytuł: Zastosowanie bakteriofagów jako środków ochrony żywności. Cz. 2
    Źródło: Przem. Spoż. - 2014, t. 68, 3, s. 16-18
    p-ISSN: 0033-250X
    Polskie słowa kluczowe: bakteriofagi ; bezpieczeństwo żywności ; patogeny
    Angielskie słowa kluczowe: bacteriophages ; food safety ; pathogens
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 5.000
    Praca afiliowana przez UP
    26/37
    Rok: 2013
    Autorzy: Grażyna Andruszewska, Andrzej Ożyhar, Kochman Marian, Marcin Schmidt
    Tytuł: Different pattern of Galleria mellonella jhbp gene expression in high five and Sf9 cells
    Źródło: Arch. Insect Biochem. Physiol. - 2013, vol. 82, no. 3, s. 141-157, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0739-4462
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 28 listopada 2014].
    Angielskie słowa kluczowe: High Five ; juvenile hormone binding protein ; promoter ; regulatory element ; Sf9
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.160
    Punktacja MNiSW: 20.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    27/37
    Rok: 2013
    Autorzy: Agnieszka Olejnik-Schmidt, Agnieszka Gronowalska, Marcin Schmidt
    Tytuł: Charakterystyka systemu nizynowego jako narzędzia do produkcji białek i peptydów w komórkach Lactococcus lactis
    Źródło: Postępy Biochem. - 2013, t. 59, nr 3, s. 322-326, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0032-5422
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 14 stycznia 2014]
    Polskie słowa kluczowe: ekspresja genów ; GRAS ; nizyna ; system NICE ; Lactococcus lactis
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 8.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    28/37
    Rok: 2011
    Autorzy: Marcin T. Schmidt, Luiza Handschuh, Joanna Zyprych, Alicja Szabelska, Agnieszka K. Olejnik-Schmidt, Idzi Siatkowski, Marek Figlerowicz
    Tytuł: Impact of DNA microarray data transformation on gene expression analysis - comparison of two normalization methods
    Źródło: Acta Biochim. Pol. - 2011, vol. 58, no. 4, s. 573-580, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0001-527X
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 28 listopada 2014].
    Polskie słowa kluczowe: mikromacierze ; ekspresja genów ; normalizacja
    Angielskie słowa kluczowe: microarray ; gene expression profiling ; data normalization ; transcriptome analysis ; adhesion ; probiotics ; enterocyte
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.491
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    29/37
    Rok: 2010
    Autorzy: Marcin T. Schmidt, Agnieszka K. Olejnik-Schmidt, Adam Zaręba, Marek Pezacki, Iwona Wojewoda, Włodzimierz Grajek
    Tytuł: Induction of loci mutation during Lactococcus lactis spontaneous conversion to bacteriophage-insensitive phenotype
    Źródło: Food Biotechnol. - 2010, vol. 24, iss. 4, s. 332-348, bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 0890-5436
    Angielskie słowa kluczowe: mutation ; spontaneous; ; phage ; sk1 ; Lactococcus lactis
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.600
    Punktacja MNiSW: 27.000
    Praca afiliowana przez UP
    DOI:
    30/37
    Rok: 2010
    Autorzy: Włodzimierz Grajek, Marcin Schmidt
    Tytuł: Mikroorganizmy w nowoczesnej biotechnologii żywności
    W: Mikroorganizmy w żywności i żywieniu / pod red. Jana Gawęckiego i Zdzisławy Lubudzisz.
    Inf. o wydaniu: Wyd. 3.
    Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2010
    Szczegóły: s. 103-116, il.
    ISBN: 978-83-7160-585-7
    Polskie słowa kluczowe: biotechnologia ; mikroorganizmy ; modyfikacja genetyczna ; organizmy genetycznie zmodyfikowane ; wykorzystanie ; przemysł spożywczy
    Charakt. formalna: PRM
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    31/37
    Rok: 2010
    Autorzy: Marcin T. Schmidt, Agnieszka K. Olejnik-Schmidt, Kamila Myszka, Monika Borkowska, Włodzimierz Grajek
    Tytuł: Evaluation of quantitative PCR measurement of bacterial colonization of epithelial cells
    Źródło: Pol. J. Microbiol. - 2010, vol. 59, no. 2, s. 89-93, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 1733-1331
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 14 lutego 2019].
    Angielskie słowa kluczowe: adhesion ; colonization ; plate count ; Real-Time PCR ; radiolabel
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.660
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    32/37
    Rok: 2006
    Autorzy: Anna Olejnik, Marcin Schmidt, Paulina Fijak, Włodzimierz Grajek
    Tytuł: Analiza aktywności przeciwnowotworowej produktów bogatych w naturalne antyoksydanty z wykorzystaniem komórek HL-60
    W: Doskonalenie jakości żywności i żywienia w perspektywie potrzeb konsumenta XXI wieku : XXXVII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN, Gdynia, 26-27 września 2006.
    Adres wydawniczy: Gdynia : Wydawnictwo Akademii Morskiej, 2006
    Szczegóły: s. 327
    ISBN: 83-7421-075
    Polskie słowa kluczowe: sok buraczany ; ekstrakt z brokułów ; mączka fasolowa ; właściwości przeciwnowotworowe ; komórki nowotworowe ; komórki HL-60 ; proliferacja ; przeżywalność
    Charakt. formalna: POS
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    33/37
    Rok: 2006
    Autorzy: Anna Sip, Agnieszka Olejnik-Schmidt, Marcin Schmidt, Justyna Broniarczyk, Włodzimierz Grajek
    Tytuł: Charakterystyka bakterii fermentacji mlekowej aktywnych względem Listeria monocytogenes
    W: Doskonalenie jakości żywności i żywienia w perspektywie potrzeb konsumenta XXI wieku : XXXVII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN, Gdynia, 26-27 września 2006.
    Adres wydawniczy: Gdynia : Wydawnictwo Akademii Morskiej, 2006
    Szczegóły: s. 133
    ISBN: 83-7421-075
    Polskie słowa kluczowe: bakterie fermentacji mlekowej ; bakteriocyny ; aktywność antybakteryjna ; Listeria monocytogenes
    Charakt. formalna: POS
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    34/37
    Rok: 2006
    Autorzy: Anna Olejnik, Marcin Schmidt, Małgorzata Zielińska, Katarzyna Czaczyk, Włodzimierz Grajek
    Tytuł: Wpływ substancji zawartych w nasionach roślin strączkowych na proliferację i przeżywalność wybranych ludzkich komórek nowotworowych "in vitro"
    W: Doskonalenie jakości żywności i żywienia w perspektywie potrzeb konsumenta XXI wieku : XXXVII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN, Gdynia, 26-27 września 2006.
    Adres wydawniczy: Gdynia : Wydawnictwo Akademii Morskiej, 2006
    Szczegóły: s. 323
    ISBN: 83-7421-075
    Polskie słowa kluczowe: rośliny strączkowe ; mączka fasolowa ; substancje biologicznie czynne ; właściwości przeciwnowotworowe ; komórki nowotworowe ; proliferacja ; przeżywalność ; badania in vitro
    Charakt. formalna: POS
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    35/37
    Rok: 2006
    Autorzy: Włodzimierz Grajek, Marcin Schmidt
    Tytuł: Mikroorganizmy w nowoczesnej biotechnologii żywności
    W: Mikroorganizmy w żywności i żywieniu / pod red. Jana Gawęckiego i Zdzisławy Lubudzisz.
    Inf. o wydaniu: Wyd. 2 popr.
    Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2006
    Szczegóły: s. 103-116, il.
    ISBN: 83-7160-421-1
    Polskie słowa kluczowe: biotechnologia ; mikroorganizmy ; modyfikacja genetyczna ; organizmy genetycznie zmodyfikowane ; wykorzystanie ; przemysł spożywczy
    Charakt. formalna: PRM
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    36/37
    Rok: 2006
    Autorzy: Anna Olejnik, Marcin Schmidt, Katarzyna Wojnarowska, Włodzimierz Grajek
    Tytuł: Wpływ toksycznych metabolitów trawienia na proliferację i uszkodzenia DNA nabłonkowych komórek jelitowych in vitro
    Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2006, R. 13, nr 1 (46), s. 46-57, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1425-6959
    Polskie słowa kluczowe: żywienie człowieka ; żywność ; trawienie ; fizjologia człowieka ; metabolity ; amoniak ; fenole ; krezole ; komórki nabłonka jelita ; proliferacja ; uszkodzenia DNA ; DNA ; hodowla in vitro ; linia Caco-2 ; toksyczność
    Angielskie słowa kluczowe: Caco-2 ; cytotoxicity ; phenol ; cresol ; ammonia ; comet assay
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    37/37
    Rok: 2005
    Autorzy: Anna Olejnik, Agnieszka Nakoneczna, Marcin Schmidt, Katarzyna Czaczyk, Włodzimierz Grajek
    Tytuł: Wpływ soku z buraka ćwikłowego na proliferację i przeżywalność komórek nowotworowych jelita cienkiego
    W: Technologia i Biotechnologia Żywności - teraźniejszość i przyszłość : XXXVI Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Szczecin, 13-14 września 2005, Streszczenia referatów i doniesień.
    Adres wydawniczy: Szczecin : Akademia Rolnicza, 2005
    Szczegóły: s. 129
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
      Wyświetl ponownie stosując format:
  • Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP