logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: RUTKOWSKI A
Liczba odnalezionych rekordów: 99



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/99
Rok: 2019
Autorzy: Marta Kubiś, Lidia Lewko, Sebastian Kaczmarek, Sebastian Nowaczewski, Marcin Hejdysz, Andrzej Rutkowski
Tytuł: The effect of enzyme and protein source on laying hens performance, eggshell and bone traits
Źródło: Emir. J. Food Agric. - 2019, vol. 31, iss. 5, s. 353-360, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 2079-052X e-ISSN: 2079-0538
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 30 września 2018].
Angielskie słowa kluczowe: phytase ; lupine ; protease ; eggs ; tibia
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.921
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
2/99
Rok: 2019
Autorzy: Z. Wiśniewska, M. Kasprowicz-Potocka, A. Zaworska-Zakrzewska, S. Kaczmarek, M. Hejdysz, A. Rutkowski
Tytuł: Mycological profile of national soybean seeds varieties
W: Third International Legume Society Conference ILS3: Legumes for human and planet health : 21-24 May 2019, Poznań, Poland, Book of abstracts.
Adres wydawniczy: Poznań : Fundacja UAM w Poznaniu, 2019
Szczegóły: s. 94, bibliogr.
ISBN: 978-83-950380-1-3
Angielskie słowa kluczowe: soybean ; mycotoxins ; seed infestation
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
3/99
Rok: 2018
Autorzy: Marcin Hejdysz, Sebastian Andrzej Kaczmarek, Anna Rogiewicz, Andrzej Rutkowski
Tytuł: Influence of graded dietary levels of meals from three lupin species on the excreta dry matter, intestinal viscosity, excretion of total and free sialic acids, and intestinal morphology of broiler chickens
Źródło: Anim. Feed Sci. Tech. - 2018, vol. 241, s. 223-232, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0377-8401
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 3 sierpnia 2018].
Angielskie słowa kluczowe: lupin ; broiler ; viscosity ; sialic acids ; non-starch polysaccharides ; raffinose
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.590
Punktacja MNiSW: 45.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
4/99
Rok: 2018
Autorzy: M. Kubiś, S. A. Kaczmarek, S. Nowaczewski, M. Adamski, M. Hejdysz, A. Rutkowski
Tytuł: Influence of graded inclusion of white lupin (Lupinus albus) meal on performance, nutrient digestibility and ileal viscosity of laying hens
Źródło: Br. Poult. Sci. - 2018, vol. 59, no. 4, s. 477-484, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0007-1668 e-ISSN: 1466-1799
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 22 sierpnia 2018].
Angielskie słowa kluczowe: digestion ; egg quality ; laying performance ; legumes ; sialic acid
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.421
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
5/99
Rok: 2018
Autorzy: M. Hejdysz, S. A. Kaczmarek, M. Kubiś, D. Jamroz, M. Kasprowicz-Potocka, A. Zaworska, A. Rutkowski
Tytuł: Effect of increasing levels of raw and extruded narrow-leafed lupin seeds in broiler diet on performance parameters, nutrient digestibility and AMEN value of diet
Źródło: J. Anim. Feed Sci. - 2018, vol. 27, no. 1, s. 55-64, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1230-1388
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 3 sierpnia 2018].
Angielskie słowa kluczowe: digestibility ; extrusion ; Lupinus angustifolius ; performance ; poultry
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.875
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
6/99
Rok: 2018
Autorzy: A. Zaworska, M. Kasprowicz-Potocka, A. Rutkowski, D. Jamroz
Tytuł: The influence of dietary raw and extruded field peas (Pisum sativum L.) on nutrients digestibility and performance of weaned and fattening pigs
Źródło: J. Anim. Feed Sci. - 2018, vol. 27, no. 2, s. 123-130, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1230-1388
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 3 sierpnia 2018].
Angielskie słowa kluczowe: digestibility ; extrusion ; growth ; pea ; pigs
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.875
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
7/99
Rok: 2018
Autorzy: M. Hejdysz, S. Kaczmarek, D. Józefiak, D. Jamroz, A. Rutkowski
Tytuł: Effect of different medium chain fatty acids, calcium butyrate, and salinomycin on performance, nutrient utilization, and fermentation products in gastrointestinal tracts of broiler chickens
Źródło: J. Anim. Plant Sci. - 2018, vol. 28, no. 2, s. 377-387, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1018-7081
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 2 stycznia 2019].
Angielskie słowa kluczowe: broilers ; salinomycin ; medium chain organic acids ; calcium butyrate
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.529
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
8/99
Rok: 2018
Tytuł: Zalecenia żywieniowe i wartość pokarmowa pasz dla drobiu / Pr. zbior. pod red. Stefanii Smulikowskiej i Andrzeja Rutkowskiego
Inf. o wydaniu: Wyd. 5 zmien. uzup.
Adres wydawniczy: Jabłonna : Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt im. Jana Kielanowskiego PAN, 2018. - 147 s. : bibliogr. ; 24 cm
ISBN: 978-83-951612-1-6
Liczba arkuszy: 6,3
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
9/99
Rok: 2018
Autorzy: S. Smulikowska, A. Rutkowski
Tytuł: Wstęp
W: Zalecenia żywieniowe i wartość pokarmowa pasz dla drobiu.
Inf. o wydaniu: Wyd. 5 zmien. uzup.
Adres wydawniczy: Jabłonna : Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt im. Jana Kielanowskiego PAN, 2018
Szczegóły: s. 7-8
ISBN: 978-83-951612-1-6
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
10/99
Rok: 2018
Autorzy: A. Rutkowski, S. Kaczmarek
Tytuł: Zalecenia żywienia bażantów
W: Zalecenia żywieniowe i wartość pokarmowa pasz dla drobiu.
Inf. o wydaniu: Wyd. 5 zmien. uzup.
Adres wydawniczy: Jabłonna : Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt im. Jana Kielanowskiego PAN, 2018
Szczegóły: s. 99-102
ISBN: 978-83-951612-1-6
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
11/99
Rok: 2018
Autorzy: A. Rutkowski
Tytuł: Zalecenia żywienia gołębi domowych
W: Zalecenia żywieniowe i wartość pokarmowa pasz dla drobiu.
Inf. o wydaniu: Wyd. 5 zmien. uzup.
Adres wydawniczy: Jabłonna : Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt im. Jana Kielanowskiego PAN, 2018
Szczegóły: s. 93-98
ISBN: 978-83-951612-1-6
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
12/99
Rok: 2018
Autorzy: M. Adamski, A. Rutkowski
Tytuł: Zalecenia żywienia kaczek
W: Zalecenia żywieniowe i wartość pokarmowa pasz dla drobiu.
Inf. o wydaniu: Wyd. 5 zmien. uzup.
Adres wydawniczy: Jabłonna : Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt im. Jana Kielanowskiego PAN, 2018
Szczegóły: s. 66-74
ISBN: 978-83-951612-1-6
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
13/99
Rok: 2018
Autorzy: S. Kaczmarek, A. Rutkowski
Tytuł: Zalecenia żywienia kuropatw
W: Zalecenia żywieniowe i wartość pokarmowa pasz dla drobiu.
Inf. o wydaniu: Wyd. 5 zmien. uzup.
Adres wydawniczy: Jabłonna : Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt im. Jana Kielanowskiego PAN, 2018
Szczegóły: s. 103-104
ISBN: 978-83-951612-1-6
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
14/99
Rok: 2018
Autorzy: A. Rutkowski
Tytuł: Zalecenia żywienia perlic
W: Zalecenia żywieniowe i wartość pokarmowa pasz dla drobiu.
Inf. o wydaniu: Wyd. 5 zmien. uzup.
Adres wydawniczy: Jabłonna : Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt im. Jana Kielanowskiego PAN, 2018
Szczegóły: s. 84-88
ISBN: 978-83-951612-1-6
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
15/99
Rok: 2018
Autorzy: A. Rutkowski
Tytuł: Zalecenia żywienia przepiórek japońskich
W: Zalecenia żywieniowe i wartość pokarmowa pasz dla drobiu.
Inf. o wydaniu: Wyd. 5 zmien. uzup.
Adres wydawniczy: Jabłonna : Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt im. Jana Kielanowskiego PAN, 2018
Szczegóły: s. 89-92
ISBN: 978-83-951612-1-6
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
16/99
Rok: 2017
Autorzy: M. Hejdysz, S. A. Kaczmarek, M. Adamski, A. Rutkowski
Tytuł: Influence of graded inclusion of raw and extruded pea (Pisum sativum L.) meal on the performance and nutrient digestibility of broiler chickens
Źródło: Anim. Feed Sci. Tech. - 2017, vol. 230, s. 114-125, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0377-8401
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 czerwca 2017].
Angielskie słowa kluczowe: pea ; performance ; phytic P ; nutrient digestibility ; extrusion
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.143
Punktacja MNiSW: 45.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
17/99
Rok: 2017
Tytuł: Zalecenia żywieniowe dotyczące stosowania krajowych pasz wysokobiałkowych pochodzenia roślinnego dla drobiu i świń / Pr. zbior. pod red. Andrzeja Rutkowskiego
Adres wydawniczy: Bydgoszcz : APRA, 2017. - 190 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
ISBN: 978-83-948962-0-1
Liczba arkuszy: 8,5
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
18/99
Rok: 2017
Autorzy: A. Rutkowski, M. Hejdysz, S. Kaczmarek, M. Adamski, S. Nowaczewski, D. Jamroz
Tytuł: The effect of addition of yellow lupin seeds (Lupinus luteus L.) to laying hen diets on performance and egg quality parameters
Źródło: J. Anim. Feed Sci. - 2017, vol. 26, no. 3, s. 247-256, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1230-1388
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 październik 2017].
Angielskie słowa kluczowe: Lupinus luteus ; seeds ; hens ; performance ; eggs quality
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.900
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
19/99
Rok: 2017
Autorzy: M. Kasprowicz-Potocka, A. Zaworska, S. Kaczmarek, M. Hejdysz, R. Mikuła, A. Rutkowski
Tytuł: The effect of Lupinus albus seeds on digestibility, performance and gastrointestinal tract indices in pigs
Źródło: J. Anim. Physiol. Anim. Nutr. - 2017, vol. 101, iss. 5, s. e216-e224, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0931-2439 e-ISSN: 1439-0396
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 30 listopada 2017].
Angielskie słowa kluczowe: pig ; white lupine ; digestibility ; growth ; fermentation ; villi
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.607
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
20/99
Rok: 2017
Autorzy: Małgorzata Kasprowicz-Potocka, Anita Zaworska, Andrzej Rutkowski
Tytuł: Monitoring zmienności składu chemicznego nasion krajowych odmian łubinu na przestrzeni lat 2012-2016
W: Konferencja "Znaczenie łubinu dla bioróżnorodności" : 24-25 kwietnia 2017, Wrocław-Pawłowice, Abstrakty.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie pdf.
Adres wydawniczy: [Wrocław] : [b.w.], 2017
Szczegóły: s. 28-29
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
21/99
Rok: 2017
Autorzy: Anita Zaworska, Małgorzata Kasprowicz-Potocka, Andrzej Rutkowski
Tytuł: Wpływ diet łubinowo-rzepakowych na wyniki produkcyjne trzody chlewnej
W: Konferencja "Znaczenie łubinu dla bioróżnorodności" : 24-25 kwietnia 2017, Wrocław-Pawłowice, Abstrakty.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie pdf.
Adres wydawniczy: [Wrocław] : [b.w.], 2017
Szczegóły: s. 30-31
Polskie słowa kluczowe: łubin ; poekstrakcyjna śruta rzepakowa ; tucz ; trzoda chlewna ; białko roślinne
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
22/99
Rok: 2017
Autorzy: Anita Zaworska, Małgorzata Kasprowicz-Potocka, Andrzej Rutkowski, Zuzanna Wiśniewska
Tytuł: Rodzime białko vs soja z importu
Źródło: Top Agrar Pol., Dod. spec. Top Świnie. - 2018, 5, s. 20-23, il.
p-ISSN: 1232-6879
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
23/99
Rok: 2017
Autorzy: Małgorzata Kasprowicz-Potocka, Anita Zaworska, Andrzej Rutkowski
Tytuł: Efektywność stosowania dodatków enzymatycznych dla świń w dietach opartych na krajowych źródłach białka roslinnego
Źródło: Trzoda Chlewna. - 2017, R. 55, nr 1, s. 26, 28-30, il.
p-ISSN: 0137-6764
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
24/99
Rok: 2017
Autorzy: M. Kubiś, S. A. Kaczmarek, M. Hejdysz, A. Rutkowski
Tytuł: Wpływ gatunku oraz poziom łubinu na strawność składników pokarmowych, morfologię przewodu pokarmowego oraz wyniki produkcyjne kurcząt rzeźnych
Tytuł równoległy: Influence of incrising inclusion of three lupin species on broiler performance, nutrient digestibility and intestinal morphology
W: XLVI Sesja Naukowa Sekcji Żywienia Zwierząt Komitetu Nauk Zootechnicznych i Akwakultury Polska Akademia Nauk : Lublin, 21-23 czerwca 2017 rok, Materiały konferencyjne.
Adres wydawniczy: [Lublin] : [Uniwersytet Przyrodniczy], 2017
Szczegóły: s. 121-122
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
25/99
Rok: 2017
Autorzy: A. Zaworska, M. Kasprowicz-Potocka, T. Kołata, Z. Wiśniewska, M. Hejdysz, A. Rutkowski
Tytuł: A comparative study of the chemical composition and nutritional value of the domestic soybeans seeds
Tytuł równoległy: Badanie porównawcze składu chemicznego i wartości odżywczej krajowych nasion soi
W: XXIX Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie PB WPSA "Nauka praktyce - praktyka nauce" : 18-20.09.2017, Tarnowo Podgórne, Poland, Materiały konferencyjne.
Adres wydawniczy: [B.m] : [b.w.], 2017
Szczegóły: s. 150-151
Polskie słowa kluczowe: nasiona soi ; skład chemiczny ; wartość odżywcza
Angielskie słowa kluczowe: soybeans seeds ; chemical composition ; nutritional value
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
26/99
Rok: 2017
Autorzy: M. Kubiś, S. A. Kaczmarek, S. Peris, S. Budnik, M. Hejdysz, A. Rutkowski
Tytuł: Digestibility coefficients of pea, faba bean and lupin seeds following application of protease in broiler chickens
Tytuł równoległy: Współczynniki strawności nasion grochu, bobiku,oraz łubinów po zastosowaniu proteazy w badaniach na kurczętach
W: XXIX Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie PB WPSA "Nauka praktyce - praktyka nauce" : 18-20.09.2017, Tarnowo Podgórne, Poland, Materiały konferencyjne.
Adres wydawniczy: [B.m] : [b.w.], 2017
Szczegóły: s. 34-35
Polskie słowa kluczowe: brojlery ; proteaza ; bobik ; groch
Angielskie słowa kluczowe: broilers ; protease ; faba bean ; pea ; lupin
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
27/99
Rok: 2017
Autorzy: M. Hejdysz, S. A. Kaczmarek, M. Kubiś, A. Zaworska, M. Kasprowicz-Potocka, M. Wiąz, A. Rutkowski
Tytuł: Influence of faba bean seeds in raw and extruded form on the performance and nutrient digestibility of broiler chickens
Tytuł równoległy: Wpływ surowych i ekstrudowanych nasion bobiku na wyniki odchowu i strawność składników pokarmowych kurcząt rzeźnych
W: XXIX Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie PB WPSA "Nauka praktyce - praktyka nauce" : 18-20.09.2017, Tarnowo Podgórne, Poland, Materiały konferencyjne.
Adres wydawniczy: [B.m] : [b.w.], 2017
Szczegóły: s. 114-115
Angielskie słowa kluczowe: pea ; performance ; phytic P ; nutrient digestibility ; extrusion
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
28/99
Rok: 2017
Autorzy: M. Kasprowicz-Potocka, A. Zaworska, A. Rutkowski
Tytuł: Monitoring of variation of the chemical composition of seeds of domestic lupin varieties over the years 2012-2016
Tytuł równoległy: Monitoring zmienności składu chemicznego nasion krajowych odmian łubinu w latach 2012-2016
W: XXIX Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie PB WPSA "Nauka praktyce - praktyka nauce" : 18-20.09.2017, Tarnowo Podgórne, Poland, Materiały konferencyjne.
Adres wydawniczy: [B.m] : [b.w.], 2017
Szczegóły: s. 116-117
Polskie słowa kluczowe: łubin ; skład chemiczny ; odmiany roślin
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
29/99
Rok: 2017
Autorzy: Marcin Hejdysz, Sebastian Kaczmarek, Robert Mikuła, Marta Kubiś, Andrzej Rutkowski
Tytuł: Aktualny stan badań nad efektywnością stosowania krajowych pasz białkowych w żywieniu kurcząt, kur i drobiu wodnego
W: Zalecenia żywieniowe dotyczące stosowania krajowych pasz wysokobiałkowych pochodzenia roślinnego dla świń i drobiu / Pr. zbior. pod red. Andrzeja Rutkowskiego.
Adres wydawniczy: Bydgoszcz : APRA, 2017
Szczegóły: s. 55-94, bibliogr.
ISBN: 978-83-948962-0-1
Liczba arkuszy: 2,16
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
30/99
Rok: 2017
Autorzy: Małgorzata Kasprowicz-Potocka, Anita Zaworska, Zuzanna Wiśniewska, Andrzej Rutkowski
Tytuł: Aktualny stan badań nad efektywnością stosowania krajowych źródeł białka w żywieniu trzody chlewnej
W: Zalecenia żywieniowe dotyczące stosowania krajowych pasz wysokobiałkowych pochodzenia roślinnego dla świń i drobiu / Pr. zbior. pod red. Andrzeja Rutkowskiego.
Adres wydawniczy: Bydgoszcz : APRA, 2017
Szczegóły: s. 123-133, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-948962-0-1
Liczba arkuszy: 0,56
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
31/99
Rok: 2017
Autorzy: Wojciech Święcicki, Jerzy Szukała, Andrzej Rutkowski, Michał Jerzak, Wojciech Mikulski
Tytuł: Podsumowanie dotychczasowych wyników badań osiągniętych w ramach Programów Wieloletnich 2011-15 i 2016-20
W: Zalecenia żywieniowe dotyczące stosowania krajowych pasz wysokobiałkowych pochodzenia roślinnego dla świń i drobiu / Pr. zbior. pod red. Andrzeja Rutkowskiego.
Adres wydawniczy: Bydgoszcz : APRA, 2017
Szczegóły: s. 171-176, bibliogr.
ISBN: 978-83-948962-0-1
Liczba arkuszy: 0,92
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
32/99
Rok: 2017
Autorzy: Andrzej Morawski, Marcin Hejdysz, Marek Adamski, Robert Mikuła, Andrzej Rutkowski
Tytuł: Rezultaty prac wdrożeniowych prowadzonych w drobnych gospodarstwach rolnych
W: Zalecenia żywieniowe dotyczące stosowania krajowych pasz wysokobiałkowych pochodzenia roślinnego dla świń i drobiu / Pr. zbior. pod red. Andrzeja Rutkowskiego.
Adres wydawniczy: Bydgoszcz : APRA, 2017
Szczegóły: s. 27-53, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-948962-0-1
Liczba arkuszy: 0,89
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
33/99
Rok: 2017
Autorzy: Małgorzata Kasprowicz-Potocka, Anita Zaworska, Tomasz Kołata, Jan Grajewski, Magdalena Twarużek, Andrzej Rutkowski
Tytuł: Wyniki wieloletniego monitoringu wartości pokarmowej krajowych pasz wysokobiałkowych pochodzenia roślinnego
W: Zalecenia żywieniowe dotyczące stosowania krajowych pasz wysokobiałkowych pochodzenia roślinnego dla świń i drobiu / Pr. zbior. pod red. Andrzeja Rutkowskiego.
Adres wydawniczy: Bydgoszcz : APRA, 2017
Szczegóły: s. 9-25, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-948962-0-1
Liczba arkuszy: 0,52
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
34/99
Rok: 2016
Autorzy: Andrzej Rutkowski
Tytuł: Zwiększenie wykorzystania krajowego białka paszowego dla drobiu i swiń poprzez właściwe skarmianie i uzyskanie produktów zwierzęcych wysokiej jakości
W: Aktualne i perspektywiczne możliwości uprawy oraz wykorzystania roslin pastewnych : Ogólnopolska Konferencja Naukowa, Puławy 19-20 maja 2016 r..
Adres wydawniczy: Puławy : Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy, 2016
Szczegóły: s. 107-110
ISBN: 978-83-7562-217-1
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
35/99
Rok: 2016
Autorzy: M. Hejdysz, S. A. Kaczmarek, A. Rutkowski
Tytuł: Extrusion cooking improves the metabolisable energy of faba beans and the amino acid digestibility in broilers
Źródło: Anim. Feed Sci. Tech. - 2016, vol. 212, s. 100-111, bibliogr.
p-ISSN: 0377-8401
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 22 czerwca 2016].
Angielskie słowa kluczowe: faba bean ; antinutritional compounds ; phytic P ; extrusion
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.755
Punktacja MNiSW: 45.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
36/99
Rok: 2016
Autorzy: S. A. Kaczmarek, M. Hejdysz, M. Kubis, M. Kasprowicz-Potocka, A. Rutkowski
Tytuł: The nutritional value of yellow lupin (Lupinus luteus L.) for broilers?
Źródło: Anim. Feed Sci. Tech. - 2016, vol. 222, s. 43-53, il., bibliogr.
p-ISSN: 0377-8401
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 20 grudnia 2016].
Angielskie słowa kluczowe: yellow lupin ; viscosity ; ileal digestibility ; non-starch polysaccharides ; raffinose
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.755
Punktacja MNiSW: 45.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
37/99
Rok: 2016
Autorzy: Andrzej Rutkowski, Sebastian A. Kaczmarek, Marcin Hejdysz, Dorota Jamroz
Tytuł: Effect of extrusion on nutrients digestibility, metabolizable energy and nutritional value of yellow lupine seeds for broiler chickens
Źródło: Ann. Anim. Sci. - 2016, vol. 16, no. 4, s. 1059-1072, bibliogr.
p-ISSN: 1642-3402 e-ISSN: 2300-8733
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 20 grudnia 2016].
Angielskie słowa kluczowe: broiler chickens ; lupine ; extrusion ; digestibility
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.731
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
38/99
Rok: 2016
Autorzy: Marcin Hejdysz, Sebastian Kaczmarek, Andrzej Rutkowski
Tytuł: Effect of extrusion on the nutritional value of peas for broiler chickens
Źródło: Arch. Anim. Nutr. - 2016, vol. 70, no. 5, s. 364-377, bibliogr.
p-ISSN: 1745-039X e-ISSN: 1477-2817
Polskie słowa kluczowe: groch ; czynniki antyżywieniowe ; brojlery kurze ; strawność
Angielskie słowa kluczowe: antinutritional factors ; broilers ; digestibility ; extrusion ; peas ; phytate
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.306
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
39/99
Rok: 2016
Autorzy: Małgorzata Kasprowicz-Potocka, Anita Zaworska, Sebastian Andrzej Kaczmarek, Andrzej Rutkowski
Tytuł: The nutritional value of narrow-leafed lupine (Lupinus angustifolius) for fattening pigs [*]
Źródło: Arch. Anim. Nutr. - 2016, vol. 70, no. 3, s. 209-223, bibliogr.
p-ISSN: 1745-039X e-ISSN: 1477-2817
Angielskie słowa kluczowe: alkaloids ; digestibility ; Lupinus angustifolius ; nutrient content ; oligosaccharides ; performance ; pigs ; varieties
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.306
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
40/99
Rok: 2016
Autorzy: S. A. Kaczmarek, M. Hejdysz, M. Kubiś, A. Rutkowski
Tytuł: Influence of graded inclusion of white lupin (Lupinus albus) meal on performance, nutrient digestibility and intestinal morphology of broiler chickens
Źródło: Br. Poult. Sci. - 2016, vol. 57, no. 3, s. 364-374, bibliogr.
p-ISSN: 0007-1668 e-ISSN: 1466-1799
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 września 2017].
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.884
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
41/99
Rok: 2016
Autorzy: K. De Keyser, L. Kuterna, S. Kaczmarek, A. Rutkowski, E. Vanderbeke
Tytuł: High dosing NSP enzymes for total protein and digestible amino acid reformulation in a wheat/corn/soybean meal diet in broilers
Źródło: J. Appl. Poultry Res. - 2016, vol. 25, 2, s. 239-246, bibliogr.
p-ISSN: 1056-6171 e-ISSN: 1537-0437
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 22 czerwca 2016].
Angielskie słowa kluczowe: xylanase ; glucanase ; pectinase ; protease ; protein and amino acid reformulation ; broiler performance
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.887
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
42/99
Rok: 2016
Autorzy: S. A. Kaczmarek, A. Barri, M. Hejdysz, A. Rutkowski
Tytuł: Effect of different doses of coated butyric acid on growth performance and energy utilization in broilers
Źródło: Poult. Sci. - 2016, vol. 95, no. 4, s. 851-859, bibliogr.
p-ISSN: 0032-5791 e-ISSN: 1525-3171
Angielskie słowa kluczowe: avilamycin ; broiler chicken ; calcium butyrate ; ideal digestibility ; metabolizable energy
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.908
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
43/99
Rok: 2015
Autorzy: Sebastian Andrzej Kaczmarek, Aaron Cowieson, Marcin Hejdysz, Andrzej Rutkowski
Tytuł: Microbial phytase improves performance and bone traits in broilers fed diets based on soybean meal and containing lupin meal [*]
Źródło: Anim. Prod. Sci. - 2015, vol. 56, no. 10, s. 1669-1676, bibliogr.
p-ISSN: 1836-0939
Polskie słowa kluczowe: exogenous enzyme ; legumes ; lupines
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.902
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
44/99
Rok: 2015
Autorzy: Andrzej Rutkowski, Sebastian A. Kaczmarek, Marcin Hejdysz, Sebastian Nowaczewski, Dorota Jamroz
Tytuł: Concentrates made from: Legume seeds (Lupinus angustifolius, Lupinus luteus and Pisum sativum) and rapeseed meal as protein sources in laying hen diets
Źródło: Ann. Anim. Sci. - 2015, vol. 15, no. 1, s. 129-142, bibliogr.
p-ISSN: 1642-3402 e-ISSN: 2300-8733
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 marca 2015].
Angielskie słowa kluczowe: lupine seeds ; peas ; performance ; layers
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.599
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
45/99
Rok: 2015
Autorzy: Sebastian Andrzej Kaczmarek, Maciej Bochenek, Anna-Cathrine Samuelsson, Andrzej Rutkowski
Tytuł: Effects of glyceryl polyethylene glycol ricinoleate on nutrient utilisation and performance of broiler chickens
Źródło: Arch. Anim. Nutr. - 2015, vol. 69, no. 4, s. 285-296, bibliogr.
p-ISSN: 1745-039X e-ISSN: 1477-2817
Angielskie słowa kluczowe: broilers ; digestibility ; emulsiffiers ; fat ; nutrient availability ; performance
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.319
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
46/99
Rok: 2015
Autorzy: M. Hejdysz, S. A. Kaczmarek, A. Rutkowski
Tytuł: Factors affecting the nutritional value of pea (Pisum sativum) for broilers
Źródło: J. Anim. Feed Sci. - 2015, vol. 24, no. 3, s. 252-259, bibliogr.
p-ISSN: 1230-1388
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 20 czerwca 2016].
Angielskie słowa kluczowe: peas ; AMEN ; amino acids ; antinutritional factors ; digestibility ; broilers
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.511
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
47/99
Rok: 2014
Autorzy: T. Szwaczkowski, A. Rutkowski, M. Hejdysz
Tytuł: Poultry education in Poland
W: 14th European Poultry Conference : Stavanger, Norway 23. - 27. June 2014, Conference Information and Proceedings / Ed. Birger Svihus.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2014
Szczegóły: s. 455
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
48/99
Rok: 2014
Autorzy: Z. Zduńczyk, J. Jankowski, A. Rutkowski, E. Sosnowska, A. Drazbo, P. Zdunczyk, J. Juskiewicz
Tytuł: The composition and enzymatic activity of gut microbiota in laying hens fed diets supplemented with blue lupine seeds
Źródło: Anim. Feed Sci. Tech. - 2014, vol. 191, s. 57-66, bibliogr.
p-ISSN: 0377-8401
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 17 września 2015].
Polskie słowa kluczowe: mikroflora jelita ślepego ; fermentacja ; kury nioski
Angielskie słowa kluczowe: laying hens ; cecal microbiota ; growth ; intestinal ferentation ; blue lupine seeds
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.997
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
49/99
Rok: 2014
Autorzy: S. A. Kaczmarek, A.J. Cowieson, D. Józefiak, A. Rutkowski
Tytuł: Effect of maize endosperm hardness, drying temperature and microbial enzyme supplementation on the performance of broiler chickens
Źródło: Anim. Prod. Sci. - 2014, vol. 54, no. 7, s. 956-965, bibliogr.
p-ISSN: 1836-0939
Angielskie słowa kluczowe: broilers ; drying temperature ; feed quality ; maize ; phosphorus
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.286
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
50/99
Rok: 2014
Autorzy: D. Józefiak, B. Kierończyk, M. Rawski, M. Hejdysz, A. Rutkowski, R. M. Engeberg, O. Hojberg
Tytuł: Clostridium perfringens challenge and dietary fat type affect broiler chicken performance and fermentation in the gastrointestinal tract
Źródło: Animal. - 2014, vol. 8, iss. 6, s. 912-922, bibliogr.
p-ISSN: 1751-7311 e-ISSN: 1751-732X
Angielskie słowa kluczowe: broiler chickens ; Clostridium perfringens ; fat ; digestibility ; fermentation
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.841
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
51/99
Rok: 2014
Autorzy: Aleksandra Drażbo, D. Mikulski, Z. Zduńczyk, Beata Szmatowicz, A. Rutkowski, J. Jankowski
Tytuł: Fatty acid composition, physicochemical and sensory properties of eggs from laying hens fed diets containing blue lupine seeds
Źródło: Eur. Poult. Sci. - 2014, vol. 78, bibliogr.
e-ISSN: 1612-9199
Uwagi: Opublikowano: 25.08.2014
Polskie słowa kluczowe: kury nioski ; łubin niebieski ; jaja ; cechy jakościowe
Angielskie słowa kluczowe: laying hens ; blue lupine ; nutrition ; egg quality ; yolk color
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
DOI:
52/99
Rok: 2014
Autorzy: S. A. Kaczmarek, M. Kasprowicz-Potocka, M. Hejdysz, R. Mikuła, A. Rutkowski
Tytuł: The nutritional value of narrow-leafed lupin (Lupinus angustifolius) for broilers
Źródło: J. Anim. Feed Sci. - 2014, vol. 23, no. 2, s. 160-166, bibliogr.
p-ISSN: 1230-1388
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 17 grudnia 2014].
Angielskie słowa kluczowe: narrow-leaved lupin ; AMEN ; ileal digestibility ; raffinose ; viscosity ; broiler
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.543
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
53/99
Rok: 2014
Autorzy: S. A. Kaczmarek, A. Rogiewicz, M. Mogielnicka, A. Rutkowski, R. O. Jones, B. A. Slominski
Tytuł: The effect of protease, amylase, and nonstarch polysaccharide-degrading enzyme supplementation on nutrient utilization and growth performance of broiler chickens fed corn-soybean meal-based diets
Źródło: Poult. Sci. - 2014, vol. 93, no. 7, s. 1745-1753, bibliogr.
p-ISSN: 0032-5791
Angielskie słowa kluczowe: corn particle size ; amylase ; protease ; nonstarch polysaccharide enzyme ; broiler chickens
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.672
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
54/99
Rok: 2014
Autorzy: Małgorzata Kasprowicz-Potocka, Anita Zaworska, Robert Mikuła, Andrzej Morawski, Andrzej Rutkowski
Tytuł: Krajowe źródła białka w żywieniu świń - wyniki badań w gospodarstwach produkcyjnych i ekologicznych. Cz. 1
Źródło: Trzoda Chlewna. - 2014, R. 52, nr 9, s. 36-39, il.
p-ISSN: 0137-6764
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
55/99
Rok: 2014
Autorzy: Małgorzata Kasprowicz-Potocka, Anita Zaworska, Robert Mikuła, Andrzej Morawski, Andrzej Rutkowski
Tytuł: Krajowe źródła białka w żywieniu świń - wyniki badań w gospodarstwach produkcyjnych i ekologicznych. cz. 2
Źródło: Trzoda Chlewna. - 2014, R. 52, nr 10, s. 46-48, il.
p-ISSN: 0137-6764
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
56/99
Rok: 2013
Autorzy: Fabio Maretto, Tomasz Szwaczkowski, Giulia Rossi, Massimo De Marchi, Andrzej Rutkowski, Martino Cassandro
Tytuł: Genetic diversity of old chicken breeds kept in Poland
Źródło: Agric. Conspec. Sci. - 2013, vol. 78, no. 3, s. 197-200, il., bibliogr.
p-ISSN: 1331-7768 e-ISSN: 1331-7776
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 23 grudnia 2014].
Polskie słowa kluczowe: Polska ; drób ; mikrosatelita ; rasy rodzime ; zmienność genetyczna ; mikrosatelita
Angielskie słowa kluczowe: polish chicken breeds ; genetic variability ; genetic diff erentiation ; microsatellite
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
Adres url:
57/99
Rok: 2013
Autorzy: Mateusz Rawski, Bartosz Kierończyk, Robert Mikuła, Jakub Długosz, Damian Józefiak, Andrzej Rutkowski
Tytuł: Wpływ wybranych preparatów probiotycznych na wyniki odchowu i morfologię układu pokarmowego młodych żółwi żółtobrzuchych (Trachemys scripta scripta )
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2013, t. 7, z. 3, art. 44, il., bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/tom7/zeszyt3/art_44.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Zootechnika.
Polskie słowa kluczowe: żółw ozdobny ; Trachemys scripta ; probiotyki ; wyniki odchowu ; współczynnik Jacksona
Angielskie słowa kluczowe: slider turtle ; Trachemys scripta ; probiotics ; growth performance ; Jackson's ratio
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
58/99
Rok: 2013
Autorzy: A. Rutkowski
Tytuł: Rola nasion strączkowych w żywieniu zwierząt
W: Rośliny strączkowe źródłem białka paszowego : Materiały seminaryjne opracowane w ramach Programu Wieloletniego MRiRW "Ulepszanie krajowych źródeł białka roślinnego ich produkcji, systemu obrotu i wykorzystania w paszach".
Adres wydawniczy: [Puławy] : [IUNG], 2013
Szczegóły: s. 65-74, il.
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
59/99
Rok: 2013
Autorzy: Małgorzata Kasprowicz-Potocka, Andrzej Rutkowski, Anita Zaworska, Robert Mikuła
Tytuł: Analiza chemiczna paszy podstawą prawidłowego żywienia świń. cz. 1
Źródło: Trzoda Chlewna. - 2013, R. 51, nr 9, s. 42-47, il.
p-ISSN: 0137-6764
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
60/99
Rok: 2013
Autorzy: Małgorzata Kasprowicz-Potocka, Andrzej Rutkowski, Anita Zaworska, Robert Mikuła
Tytuł: Koncentraty z udziałem krajowych pasz białkowych w żywieniu trzody chlewnej
Źródło: Trzoda Chlewna. - 2013, R. 51, nr 8, s. 50-54, il.
p-ISSN: 0137-6764
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
61/99
Rok: 2013
Autorzy: Małgorzata Kasprowicz-Potocka, Andrzej Rutkowski, Anita Zaworska
Tytuł: Łubin biały i andyjski - perspektywy hodowli i wykorzystania
Źródło: Trzoda Chlewna. - 2013, R. 51, nr 2, s. 28-31, il.
p-ISSN: 0137-6764
Polskie słowa kluczowe: rośliny strączkowe ; łubin biały ; łubin andyjski ; nasiona ; trzoda chlewna ; żywienie zwierząt
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
62/99
Rok: 2013
Autorzy: Małgorzata Kasprowicz-Potocka, Andrzej Rutkowski, Anita Zaworska
Tytuł: Nasiona roślin strączkowych w żywieniu świń - łubin wąskolistny
Źródło: Trzoda Chlewna. - 2013, R. 51, nr 1, s. 36-40, il.
p-ISSN: 0137-6764
Polskie słowa kluczowe: rośliny strączkowe ; łubin wąskolistny ; nasiona ; trzoda chlewna ; żywienie zwierząt
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
63/99
Rok: 2013
Autorzy: Andrzej Rutkowski, Małgorzata Kasprowicz-Potocka, Robert Mikuła, Marcin Hejdysz
Tytuł: Możliwości zastosowania nasion roślin strączkowych w żywieniu zwierząt gospodarskich
W: Uprawa roślin strączkowych w Polsce / Pr. zbior. pod red. Jerzego Księżaka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa FAPA, 2013
Szczegóły: s. 33-47
ISBN: 978-83-62282-52-4
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
64/99
Rok: 2013
Autorzy: Małgorzata Kasprowicz-Potocka, Andrzej Rutkowski, Damian Józefiak, Anita Zaworska
Tytuł: Nasiona roślin strączkowych w żywieniu świń
Źródło: Wieści z Piasta. - 2013, 1 (11), s. 16-17, il.
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 maja 2014].
Polskie słowa kluczowe: trzoda chlewna ; żywienie zwierząt ; rośliny strączkowe ; nasiona
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
65/99
Rok: 2010
Autorzy: Maria Wiąz, Michał Bratos, Sebastian Kaczmarek, Andrzej Rutkowski
Tytuł: Application of the beta-hydroxy-beta-methylbutyric (HMB) acid in broiler chicken feeding
Tytuł równoległy: Zastosowanie kwasu beta-hydroksy-beta-metylomasłowego (HMB) w żywieniu kurcząt rzeźnych
Źródło: Rocz. Nauk. PTZ. - 2010, t. 6, nr 1, s. 101-108, bibliogr.
p-ISSN: 1733-7305
Polskie słowa kluczowe: żywienie zwierząt ; kwas beta-hydroksy-beta-metylomasłowy ; brojlery kurze ; przyrost masy ciała ; spożycie paszy ; przewód pokarmowy ; pH
Angielskie słowa kluczowe: beta-hydroxy-beta-methylbutyric acid ; broiler chickens ; production parameters ; dressing percentage ; gastrointestinal tract ; pH
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
66/99
Rok: 2009
Autorzy: S. Kaczmarek, D. Józefiak, A. Rutkowski
Tytuł: Wpływ temperatury suszenia, twardości bielma oraz dodatku enzymów egzogennych na wyniki odchowu kurcząt brojlerów
W: Fizjologia i biochemia w żywieniu zwierząt : VI Konferencja młodych badaczy, Poznań, 21-22 września 2009 r..
Adres wydawniczy: Jabłonna : Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt im. Jana Kielanowskiego PAN, 2009
Szczegóły: s. 90-92, bibliogr.
ISBN: 978-83-924535-4-3
Charakt. formalna: POS
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
67/99
Rok: 2009
Autorzy: M. Bochenek, A. Rutkowski
Tytuł: Wpływ twardości ziarna pszenicy na jego wartość pokarmową w żywieniu kurcząt rzeźnych
W: Fizjologia i biochemia w żywieniu zwierząt : VI Konferencja młodych badaczy, Poznań, 21-22 września 2009 r..
Adres wydawniczy: Jabłonna : Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt im. Jana Kielanowskiego PAN, 2009
Szczegóły: s.46-48, bibliogr.
ISBN: 978-83-924535-4-3
Charakt. formalna: PDN
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
68/99
Rok: 2008
Autorzy: S. Kaczmarek, A.J. Cowieson, D. Jozefiak, A. Rutkowski
Tytuł: The effect of drying temperature and exogenous enzyme supplementation on nutrient digestibility, nitrogen retention and AME of maize/soy-based diets for broiler chickens
Źródło: Br. Poult. Abstr. - 2008, vol. 4, no. 1, s. 7-9, bibliogr.
p-ISSN: 1746-6202 e-ISSN: 1746-6210
Uwagi: Zeszyt zawiera materiały z: 2008 Spring Meeting of the WPSA UK Branch, Scarborough, 1st to 2nd April 2008
Polskie słowa kluczowe: kukurydza ; soja ; suszenie ; temperatura suszenia ; enzymy paszowe ; pasze ; strawność ; wartość pokarmowa ; wartość energetyczna ; żywienie zwierząt ; brojlery kurze
Charakt. formalna: POS
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
69/99
Rok: 2008
Autorzy: S. Kaczmarek, A.J. Cowieson, D. Jozefiak, A. Rutkowski
Tytuł: Evaluation of the nutritional value of maize dried at different temperatures and supplemented with a microbial enzyme
Źródło: Br. Poult. Abstr. - 2008, vol. 4, no. 1, s. 4-6, bibliogr.
p-ISSN: 1746-6202 e-ISSN: 1746-6210
Uwagi: Zeszyt zawiera materiały z: 2008 Spring Meeting of the WPSA UK Branch, Scarborough, 1st to 2nd April 2008
Polskie słowa kluczowe: kukurydza ; suszenie ; temperatura suszenia ; kukurydza suszona ; wartość pokarmowa ; wartość energetyczna ; dodatki paszowe ; enzymy paszowe
Charakt. formalna: POS
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
70/99
Rok: 2008
Autorzy: Sebastian Nowaczewski, Katarzyna Witkiewicz, Maciej Frątczak, Helena Kontecka, Andrzej Rutkowski, Stanisława Krystianiak, Andrzej Rosiński
Tytuł: Egg quality from domestic and french guinea fowl
Tytuł równoległy: Jakość jaj perlic krajowych i francuskich
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2008, t. 2, z. 2, art. 8, il., bibliogr., abstr., streszcz.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_2_8.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Zootechnika.
Polskie słowa kluczowe: perlice ; jakość jaj ; korelacja
Angielskie słowa kluczowe: guinea fowl ; egg quality ; correlation
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
71/99
Rok: 2008
Autorzy: Maria Wiąz, Andrzej Rutkowski
Tytuł: Wpływ całego ziarna pszenicy i dostępu do żwirku krzemowego na wybrane parametry fizjologiczne oraz wzrost kurcząt brojlerów
Źródło: Rocz. Nauk. PTZ. - 2008, t. 4, nr 2, s. 73-81, bibliogr.
p-ISSN: 1733-7305
Polskie słowa kluczowe: drób ; kury Cobb 500 ; brojlery kurze ; żywienie zwierząt ; pszenica ; ziarno całe ; żwirek krzemowy ; wzrost zwierząt ; przyrost masy ciała ; wykorzystanie paszy ; tuszki drobiowe ; wartość rzeźna
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
72/99
Rok: 2007
Autorzy: S. Kaczmarek, A.J. Cowieson, M. Bochenek, A. Rutkowski
Tytuł: Effect of drying temperature on the nutritional value of maize for broiler chickens and the interaction with exogenous enzymes
Źródło: Br. Poult. Abstr. - 2007, vol. 3, no. 1, s. 20-21, bibliogr.
p-ISSN: 1746-6202 e-ISSN: 1746-6210
Uwagi: Zeszyt zawiera materiały z: 2007 Spring Meeting of the WPSA UK Branch, Southport, 3rd to 4th April 2007
Polskie słowa kluczowe: kukurydza ; suszenie ; temperatura suszenia ; wartość pokarmowa ; żywienie zwierząt ; brojlery kurze ; pasze ; dodatki paszowe ; enzymy paszowe
Charakt. formalna: POS
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
73/99
Rok: 2007
Autorzy: M. Bochenek, A.J. Cowieson, S. Kaczmarek, A. Rutkowski
Tytuł: Effect of enzyme supplementation of diets containing maize and maize bran on nutrient digestibility by growing broiler chickens
Źródło: Br. Poult. Abstr. - 2007, vol. 3, no. 1, s. 2-4, bibliogr.
p-ISSN: 1746-6202 e-ISSN: 1746-6210
Uwagi: Zeszyt zawiera materiały z: 2007 Spring Meeting of the WPSA UK Branch, Southport, 3rd to 4th April 2007
Polskie słowa kluczowe: brojlery kurze ; żywienie zwierząt ; kukurydza ; ziarno ; otręby kukurydziane ; strawność ; dodatki paszowe ; enzymy paszowe ; wartość energetyczna
Charakt. formalna: POS
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
74/99
Rok: 2007
Autorzy: M. Bochenek, A.J. Cowieson, S. Kaczmarek, A. Rutkowski
Tytuł: Evaluation of the nutritional value of maize bran in comparison with maize and the opportunity for improvement with exogenous enzymes
Źródło: Br. Poult. Abstr. - 2007, vol. 3, no. 1, s. 34-36, bibliogr.
p-ISSN: 1746-6202 e-ISSN: 1746-6210
Uwagi: Zeszyt zawiera materiały z: 2007 Spring Meeting of the WPSA UK Branch, Southport, 3rd to 4th April 2007
Polskie słowa kluczowe: kukurydza ; ziarno ; otręby kukurydziane ; wartość pokarmowa ; pasze ; dodatki paszowe ; enzymy paszowe ; wartość energetyczna ; analiza porównawcza
Charakt. formalna: POS
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
75/99
Rok: 2005
Autorzy: Maria Wiąz, Wiesława Mroczyk, Damian Józefiak, Andrzej Rutkowski
Tytuł: Określenie wartości pokarmowej makuchów i śrut rzepakowych pochodzących z dwóch olejarni
W: Rośliny oleiste : XXVII Konferencja Naukowa, Poznań, 12-13.04.2005, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2005
Szczegóły: s. 189-190
Polskie słowa kluczowe: makuchy rzepakowe ; śruta rzepakowa ; wartość pokarmowa ; lizyna ; glukozynolany
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
76/99
Rok: 2004
Autorzy: Andrzej Rutkowski
Tytuł: Kukurydza w żywieniu drobiu
Źródło: Kukurydza. - 2004, nr 2 (24), s. 32, 37-38
p-ISSN: 1231-9635
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
77/99
Rok: 2004
Autorzy: Maciej Frątczak, Damian Józefiak, Andrzej Rutkowski
Tytuł: Zastosowanie trzech poziomów energii metabolicznej w mieszankach dla kur niosek Hy-Line znoszących jaja o brązowej i białej skorupie
Źródło: Zesz. Nauk. Prz. Hod. - 2004, 72, 4, s. 177-183, bibliogr.
p-ISSN: 1230-5367
Polskie słowa kluczowe: drób ; kury ; kury Hy-Line ; kury nioski ; żywienie zwierząt ; pasze ; energia metaboliczna ; poziom energii ; wyniki produkcyjne ; nieśność ; spożycie paszy ; wykorzystanie paszy ; jaja ; jakość
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 3.000
Praca afiliowana przez UP
78/99
Rok: 2001
Autorzy: Arkadiusz Michalak, Maciej Frątczak, Andrzej Rutkowski
Tytuł: Określenie strawności wybranych pasz stosowanych w żywieniu gołębi
Źródło: Zesz. Nauk. Prz. Hod. - 2001, 57, s. 217-223, bibliogr.
p-ISSN: 1230-5367
Polskie słowa kluczowe: ptaki ; gołębie ; żywienie zwierząt ; pasze ; strawność ; współczynnik strawności ; zboża ; pszenica ; żyto ; pszenżyto ; jęczmień ; kukurydza ; nasiona oleiste ; rzepak ; słonecznik ; groch ; peluszka
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 3.000
Praca afiliowana przez UP
79/99
Rok: 2001
Autorzy: Damian Józefiak, Maciej Frątczak, Andrzej Rutkowski
Tytuł: Porównanie kilku wariantów recepturowych mieszanek paszowych przeznaczonych dla brojlerów kurzych
Źródło: Zesz. Nauk. Prz. Hod. - 2001, 57, s. 207-215, bibliogr.
p-ISSN: 1230-5367
Polskie słowa kluczowe: drób ; brojlery kurze ; żywienie zwierząt ; pasze ; mieszanki paszowe ; komponenty ; udział procentowy ; wartość pokarmowa ; porównanie ; wyniki produkcyjne
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 3.000
Praca afiliowana przez UP
80/99
Rok: 2000
Autorzy: Maciej Frątczak, Andrzej Rutkowski
Tytuł: Wybrane aspekty z zakresu żywienia perlic (Numida meleagris)
Źródło: Rocz. Nauk. Zootech., Supl. - 2000, z. 9, s. 51-55, il., bibliogr.
p-ISSN: 0137-1657
Uwagi: Tytuł zeszytu: Prace naukowe Studium Doktoranckiego przy Wydziale Hodowli i Biologii Zwierząt Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu 2000 r.
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
81/99
Rok: 2000
Autorzy: Andrzej Rutkowski, Maria Wiąz
Tytuł: Zastosowanie całego ziarna pszenicy w żywieniu kurcząt brojlerów
Źródło: Rocz. Nauk. Zootech., Supl. - 2000, z. 6, s. 362-365, bibliogr.
p-ISSN: 0137-1657
Uwagi: Tytuł zeszytu: Jubileusz 50-lecia Instytutu Zootechniki "Bezpieczna żywność wyzwaniem dla nauk zootechnicznych", Balice, 24.05.2000 r., Doniesienia naukowe: II. Wpływ czynników środowiskowych na jakość produktów pochodzenia zwierzęcego.
Polskie słowa kluczowe: drób ; brojlery kurze ; żywienie zwierząt ; zamienniki śruty pszennej ; pszenica ; ziarno całe ; wyniki produkcyjne ; wydajność rzeźna ; analiza rzeźna
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
82/99
Rok: 2000
Autorzy: Andrzej Rutkowski, Maria Wiąz, Maciej Frątczak
Tytuł: Ocena stosowania dwóch lub czterech okresów żywieniowych w chowie kurcząt brojlerów
Źródło: Zesz. Nauk. Prz. Hod. - 2000, 49, s. 353-360, bibliogr.
p-ISSN: 1230-5367
Polskie słowa kluczowe: drób ; brojlery kurze ; chów zwierząt ; żywienie zwierząt ; okresy zywieniowe ; systemy żywienia ; mieszanki paszowe ; wartość pokarmowa ; efektywność żywienia ; masa ciała ; zużycie paszy ; wykorzystanie paszy ; wydajność rzeźna ; wyniki ekonomiczne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
83/99
Rok: 2000
Autorzy: Andrzej Rutkowski, Mirosław Lisowski, Przemysław Czekalski, Maria Wiąz, Piotr Gulewicz, Krzysztof Gulewicz, Marek Bednarczyk
Tytuł: Wpływ iniekcji roztworu o różnej zawartości oligosacharydów do komory powietrznej jaja na wylęgowość i parametry odchowu kurcząt rzeźnych
Źródło: Zesz. Nauk. Prz. Hod. - 2000, 49, s. 513-514
p-ISSN: 1230-5367
Polskie słowa kluczowe: drób ; jaja wylęgowe ; oligosacharydy ; roztwór oligosacharydów ; iniekcja in ovo ; wylęgowość ; kurczęta ; wyniki odchowu ; przyrost masy ciała ; zużycie paszy ; wydajność rzeźna
Charakt. formalna: PDN
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
84/99
Rok: 1999
Autorzy: Andrzej Rutkowski, Maria Wiąz
Tytuł: Rola i znaczenie makroelementów w żywieniu drobiu
Źródło: Pol. Drobiar. - 1999, R. 8, nr 6, s. 4-6
p-ISSN: 1231-0387
Polskie słowa kluczowe: drób ; żywienie zwierząt ; makroelementy ; funkcje biologiczne ; niedobór pierwiastków ; nadmiar pierwiastków ; objawy chorobowe
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
85/99
Rok: 1999
Autorzy: Andrzej Rutkowski, Maria Wiąz
Tytuł: Rola i znaczenie mikroelementów w żywieniu drobiu
Źródło: Pol. Drobiar. - 1999, R. 8, nr 5, s. 16-18
p-ISSN: 1231-0387
Polskie słowa kluczowe: drób ; żywienie zwierząt ; mikroelementy ; funkcje biologiczne ; niedobór pierwiastków ; nadmiar pierwiastków ; objawy chorobowe
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
86/99
Rok: 1999
Autorzy: Andrzej Rutkowski, Maria Wiąz
Tytuł: Rola i znaczenie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach w żywieniu drobiu
Źródło: Pol. Drobiar. - 1999, R. 8, nr 4, s. 21-22
p-ISSN: 1231-0387
Polskie słowa kluczowe: drób ; żywienie zwierząt ; witaminy rozpuszczalne w tłuszczach ; funkcje biologiczne ; nadmiar witamin ; niedobór witamin ; objawy chorobowe
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
87/99
Rok: 1998
Autorzy: Bogdan Śliwiński, Andrzej Rutkowski, Maria Wiąz
Tytuł: Zastosowanie nowych typów ksylanazy, beta-glukanazy oraz pektynazy w mieszankach zawierających pszenżyto w żywieniu kurcząt rzeźnych
Źródło: Zesz. Nauk. Prz. Hod. - 1998, 36, s. 225-232, bibliogr.
p-ISSN: 1230-5367
Polskie słowa kluczowe: drób ; brojlery kurze ; żywienie zwierząt ; mieszanki paszowe ; komponenty ; pszenżyto ; dodatki paszowe ; enzymy paszowe ; ksylanaza ; beta-glukanaza ; pektynaza ; wyniki produkcyjne ; przyrost masy ciała ; spożycie paszy ; zużycie paszy
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
88/99
Rok: 1997
Autorzy: Andrzej Rutkowski, Maria Wiąz
Tytuł: Rola i znaczenie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach w żywieniu drobiu
Źródło: Pol. Drobiar. - 1997, R. 6, nr 12, s. 10-11
p-ISSN: 1231-0387
Polskie słowa kluczowe: drób ; żywienie zwierząt ; witaminy rozpuszczalne w tłuszczach ; funkcje biologiczne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
89/99
Rok: 1997
Autorzy: Andrzej Rutkowski, Maria Wiąz
Tytuł: Rola i znaczenie witamin rozpuszczalnych w wodzie w żywieniu drobiu
Źródło: Pol. Drobiar. - 1997, R. 6, nr 11, s. 8-10
p-ISSN: 1231-0387
Polskie słowa kluczowe: drób ; żywienie zwierząt ; witaminy rozpuszczalne w wodzie ; funkcje biologiczne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
90/99
Rok: 1997
Autorzy: Andrzej Rutkowski, Maria Wiąz
Tytuł: Ziarno kukurydzy - wartościowe zboże dla drobiu
Źródło: Pol. Drobiar. - 1997, R. 6, nr 7, s. 45-46, bibliogr.
p-ISSN: 1231-0387
Polskie słowa kluczowe: drób ; żywienie zwierząt ; kukurydza ; ziarno ; skład chemiczny ; wartość pokarmowa ; strawność ; mieszanki paszowe
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
91/99
Rok: 1997
Autorzy: Dariusz Boberski, Andrzej Rutkowski
Tytuł: Ocena wartości pokarmowej produktów ubocznych ubojni drobiu w żywieniu kurcząt
Źródło: Zesz. Nauk. Prz. Hod. - 1997, 32, s. 197-203, bibliogr.
p-ISSN: 1230-5367
Polskie słowa kluczowe: drób ; ubojnie ; produkty uboczne ; tłuszcz drobiowy ; mączka mięsno-kostna ; wartość pokarmowa ; kurczęta ; żywienie zwierząt ; spożycie paszy ; wykorzystanie paszy
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 3.000
Praca afiliowana przez UP
92/99
Rok: 1997
Autorzy: Bogdan Śliwiński, Andrzej Rutkowski
Tytuł: Określenie możliwości stosowania zbóż krajowych w mieszankach dla niosek produkujących jaja konsumpcyjne
Źródło: Zesz. Nauk. Prz. Hod. - 1997, 32, s. 167-175, bibliogr.
p-ISSN: 1230-5367
Polskie słowa kluczowe: drób ; kury nioski ; produkcja jaj ; żywienie zwierząt ; mieszanki paszowe ; komponenty ; zboża ; żyto ; pszenżyto ; jęczmień ; wartość pokarmowa ; strawność ; spożycie paszy ; nieśność ; jaja spożywcze ; jakość
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 3.000
Praca afiliowana przez UP
93/99
Rok: 1996
Autorzy: Stefania Smulikowska, Andrzej Rutkowski, Anna Mieczkowska
Tytuł: Czy można stosować żyto w żywieniu kur nieśnych?
Źródło: Pol. Drobiar. - 1996, R. 5, nr 11, s. 9-12, bibliogr.
p-ISSN: 1231-0387
Polskie słowa kluczowe: drób ; kury nioski ; żywienie zwierząt ; żyto ; wartość pokarmowa ; mieszanki paszowe ; wyniki produkcyjne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
94/99
Rok: 1993
Autorzy: Andrzej Rutkowski
Tytuł: Oznaczenie energii metabolicznej i dostępności aminokwasów egzogennych w badaniach na drobiu
W: Rzepak. Stan obecny i perspektywy : Konferencja naukowa, Radzików, 3-4 czerwca 1993.
Adres wydawniczy: Warszawa : Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt im. Jana Kielanowskiego PAN, 1993
Szczegóły: s. 146
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
95/99
Rok: 1990
Autorzy: Andrzej Rutkowski, Kazimierz Gawęcki, Małgorzata Chomicz-Król
Tytuł: Określenie strawności pozornej składników pokarmowych i przyswajalności aminokwasów ziarna pięciu gatunków zbóż w badaniach na kurczętach
Źródło: Rocz. AR Pozn., Zootech. - 1990, 39 (214), s. 81-90, bibliogr., abstr., rez.
p-ISSN: 0137-1770
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
96/99
Rok: 1990
Autorzy: Andrzej Rutkowski, Kazimierz Gawęcki
Tytuł: Zmienne poziomy ziarna żyta i pszenżyta w mieszankach typu prestarter, starter i finiszer przeznaczonych dla kurcząt brojlerów
Źródło: Rocz. AR Pozn., Zootech. - 1990, 39 (214), s. 71-79, bibliogr., abstr., rez.
p-ISSN: 0137-1770
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
97/99
Rok: 1989
Autorzy: Andrzej Rutkowski, Kazimierz Gawęcki
Tytuł: Zastosowanie nasion trzech gatunków łubinów pastewnych oraz grochu w żywieniu kurcząt brojlerów
Źródło: Rocz. AR Pozn., Zootech. - 1989, 37 (196), s. 133-147, bibliogr., abstr., rez.
p-ISSN: 0137-1770
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
98/99
Rok: 1986
Autorzy: Andrzej Rutkowski, Hanna Lipińska, Kazimierz Gawęcki
Tytuł: Częściowy lub całkowity udział pasz krajowych w mieszankach dla kurczat brojlerów
Źródło: Rocz. AR Pozn., Zootech. - 1986, 34 (176), s. 137-152, bibliogr., abstr., rez.
p-ISSN: 0137-1770
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
99/99
Rok: 1982
Autorzy: Andrzej Rutkowski, Hanna Lipińska
Tytuł: Spektrofotometryczne oznaczanie kwasu moczowego w odchodach kurcząt
Źródło: Rocz. AR Pozn., Zootech. - 1982, 30 (139), s. 185-190, bibliogr., abstr., rez.
p-ISSN: 0137-1770
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP