logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: REZLER R
Liczba odnalezionych rekordów: 44



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/44
Rok: 2018
Autorzy: Dorota Weiss, Jerzy Stangierski, Hanna Maria Baranowska, Ryszard Rezler
Tytuł: Kinetic models of quality parameters of spreadable processed Gouda cheese during storage
Źródło: Food Sci. Biotechnol. - 2018, vol. 27, 5, s. 1387-1394, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1226-7708 e-ISSN: 2092-6456
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 października 2018].
Angielskie słowa kluczowe: processed cheese ; self-life modelling ; kinetic models ; Arrhenius equation
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.888
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/44
Rok: 2018
Autorzy: Ryszard Rezler, Michał Piątek, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak
Tytuł: Effect of fat substitution by modified starches on mechanical-rheological properties of pork pastes
W: Meat in technology and human nutrition under its working title Meat as a functional and pro-healthy part of our diet : V International Scientific Conference, Poznań - Tarnowo Podgórne, June 27-29, 2018, Abstracts of plenary lectures & poster presentations.
Adres wydawniczy: [Poznań] : [b.w.], 2018
Szczegóły: s. 73
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
3/44
Rok: 2016
Autorzy: Ryszard Rezler, Hanna Maria Baranowska, Katarzyna Pers
Tytuł: Rheological and water binding properties of starch gels
W: 12th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience : 19-21 October 2016, Prague, Czech Republic, Final program.
Adres wydawniczy: [Prague] : [Czech Chemical Society], 2016
Szczegóły: s. 12
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
4/44
Rok: 2016
Autorzy: Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Ryszard Rezler, Hanna Gajewska-Szczerbal
Tytuł: The influence of meat muscle structural properties on mechanical and texture parameters of canned ham
Źródło: J. Food Eng. - 2016, vol. 181, s. 1-9, il., bibliogr.
p-ISSN: 0260-8774
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 kwietnia 2016].
Angielskie słowa kluczowe: connective tissue ; muscle fibres ; rheology ; texture ; canned ham
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.099
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
5/44
Rok: 2016
Autorzy: Ryszard Rezler
Tytuł: Właściwości mechaniczno-reologiczne i teksturowe układów skrobiowo-tłuszczowych
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2016. - 102 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
ISBN: 978-83-7160-841-4
Uwagi: Rozprawy Naukowe. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ISSN 1896-1894, 484
Liczba arkuszy: 7,3
Polskie słowa kluczowe: DMA ; emulsja ; reologia ; skrobia modyfikowana ; tekstura ; tłuszcz zwierzęcy ; żel skrobiowy
Angielskie słowa kluczowe: animal fat ; DMA ; emulsion ; modified starch ; rheology ; starch gel ; texture
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
6/44
Rok: 2016
Autorzy: Ryszard Rezler, Hanna Maria Baranowska, Katarzyna Pers
Tytuł: Rheological and water binding properties of starch gels
W: Proceedings of the 12th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience : 19-21 October 2016, Prague, Czech Republic / Ed. Radmila Řápková, Jana Čopíková, Evžen Šárka.
Adres wydawniczy: Prague : Czech Chemical Society, 2016
Szczegóły: s. 100-102, il., bibliogr.
ISBN: 978-80-86238-59-3
Charakt. formalna: ZRZ
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Inne bazy podające opis:
  • Web of Science

    7/44
    Rok: 2016
    Autorzy: Ryszard Rezler, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Michał Piątek, Agnieszka Cegiel
    Tytuł: Analiza właściwości reologicznych farszów i wędlin drobnorozdrobnionych wyprodukowanych z udziałem suszonych skwarek wieprzowych
    W: Zagospodarowanie ubocznych produktów przemysłu spożywczego [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Danuta Górecka, Edward Pospiech.
    Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
    Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
    Szczegóły: s. 127-136, il., bibliogr.
    ISBN: 978-83-7160-836-0
    Liczba arkuszy: 0,5
    Polskie słowa kluczowe: DMA ; farsz kutrowany ; suszone skwarki wieprzowe
    Charakt. formalna: PRM
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    8/44
    Rok: 2016
    Autorzy: Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Michał Piątek, Ryszard Rezler, Dominika Olejniczak, Katarzyna Pers, Łukasz Masewicz
    Tytuł: Wpływ substytucji mięsa suszonymi skwarkami wieprzowymi na właściwości reologiczne i zdolność wiązania wody farszów mięsnych do produkcji pasztetów
    W: Zagospodarowanie ubocznych produktów przemysłu spożywczego [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Danuta Górecka, Edward Pospiech.
    Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
    Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
    Szczegóły: s. 115-126, il., bibliogr.
    ISBN: 978-83-7160-836-0
    Liczba arkuszy: 0,5
    Polskie słowa kluczowe: aktywność wody ; czas relaksacji ; reologia ; suszone skwarki wieprzowe ; wędliny podrobowe
    Charakt. formalna: PRM
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    9/44
    Rok: 2015
    Autorzy: Hanna Maria Baranowska, Ryszard Rezler
    Tytuł: Emulsions stabilized using potato starch
    Źródło: Food Sci. Biotechnol. - 2015, vol. 24, 4, s. 1187-1191, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1226-7708 e-ISSN: 2092-6456
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 stycznia 2016].
    Polskie słowa kluczowe: energia aktywacji ; emulsja tłuszcz w wodzie ; niskopolowy NMR ; czas relaksacji
    Angielskie słowa kluczowe: activation energy ; fat-water emulsion ; low-field NMR ; relaxation times
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.699
    Punktacja MNiSW: 20.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    10/44
    Rok: 2015
    Autorzy: Hanna Maria Baranowska, Ryszard Rezler
    Tytuł: Water binding analysis of fat-water emulsions
    Źródło: Food Sci. Biotechnol. - 2015, vol. 24, 6, s. 1921-1925, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1226-7708 e-ISSN: 2092-6456
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 stycznia 2016].
    Polskie słowa kluczowe: stabilność emulsji ; wiązanie wody ; niskopolowy NMR ; czas relaksacji
    Angielskie słowa kluczowe: emulsion stability ; water binding ; low-field NMR ; relaxation times
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.699
    Punktacja MNiSW: 20.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    11/44
    Rok: 2015
    Autorzy: Halina Makała, Ryszard Rezler
    Tytuł: Właściwości mechaniczno-reologiczne modelowych układów tłuszczowych
    W: Technologiczne kształtowanie jakości żywności / Pod red. nauk. Karoliny M. Wójciak i Zbigniewa J. Dolatowskiego.
    Adres wydawniczy: Kraków : Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, 2015
    Szczegóły: s. 181-188, il., bibliogr.
    ISBN: 978-83-935421-9-2
    Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 4 stycznia 2016].
    Polskie słowa kluczowe: właściwości reologiczne ; układ tłuszczowy ; tłuszcz wieprzowy ; oleje ; błonnik
    Angielskie słowa kluczowe: rheological properties ; pork fat ; oils ; fiber
    Charakt. formalna: PRM
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    12/44
    Rok: 2014
    Autorzy: Hanna Maria Baranowska, Łukasz Masewicz, Ryszard Rezler, Jerzy Stangierski, Sławomir Bakier
    Tytuł: Wiązanie wody w miodach
    W: IV Sympozjum Inżynierii Żywności : Warszawa, 1-2 lipca 2014 / [Oprac. red. Magdalena Śledź].
    Adres wydawniczy: Warszawa : [Wydawnictwo SGGW], 2014
    Szczegóły: s. 22
    ISBN: 978-83-7583-568-7
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    13/44
    Rok: 2014
    Autorzy: Jerzy Stangierski, Ryszard Rezler, Grzegorz Lesnierowski
    Tytuł: Analysis of the effect of heating on rheological attributes of washed mechanically recovered chicken meat modified with transglutaminase
    Źródło: J. Food Eng. - 2014, vol. 141, s. 13-19, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0260-8774
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 czerwca 2014].
    Angielskie słowa kluczowe: poultry meat ; mechanically recovered poultry meat ; myofibril preparation ; transglutaminase ; rheology ; dynamic mechanical analysis
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.771
    Punktacja MNiSW: 35.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    14/44
    Rok: 2014
    Autorzy: Ryszard Rezler, Hanna Maria Baranowska, Łukasz Masewicz
    Tytuł: Reologiczne właściwości i przemiany fazowe tłuszczów zwierzęcych
    W: Postępy w analityce lipidów żywności : 20-21 października 2014, Poznań, Streszczenia wykładów i e-posterów.
    Adres wydawniczy: [Poznań] : [b.w.], 2014
    Szczegóły: s. 32
    Uwagi: Streszczenia w języku angielskim opublikowane pod adresem: http://www.eurofedlipid.org/meetings/archive/poznan2014/abstracts.pdf [Dostęp: 9 grudnia 2014].
    Polskie słowa kluczowe: tłuszcz zwierzęcy ; reologia ; przejście fazowe ; krystalizacja
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    15/44
    Rok: 2013
    Autorzy: Hanna Maria Baranowska, Przemysław Kowalczewski, Łukasz Masewicz, Ryszard Rezler, Michał Piątek, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Grażyna Lewandowicz
    Tytuł: Właściwości reologiczne i wiązanie wody w farszach wędlin z dodatkiem preparatów z soku ziemniaka
    W: Agrofizyka w bioinżynierii [Dokument elektroniczny] : Międzynarodowa konferencja naukowa, 18-19 września 2013, Wrocław : Materiały konferencyjne
    Inf. o wydaniu: Pendrive; dane tekstowe w formacie .doc
    Adres wydawniczy: [Wrocław] : [Uniwersytet Przyrodniczy], [2013]
    Lokalizacja: s. 9-10
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    16/44
    Rok: 2013
    Autorzy: Hanna Maria Baranowska, Przemysław Kowalczewski, Łukasz Masewicz, Ryszard Rezler, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Grażyna Lewandowicz
    Tytuł: Wpływ dodatku soku z ziemniaka na kształtowanie termicznych właściwości farszów pasztetowych
    W: Agrofizyka w bioinżynierii [Dokument elektroniczny] : Międzynarodowa konferencja naukowa, 18-19 września 2013, Wrocław : Materiały konferencyjne
    Inf. o wydaniu: Pendrive; dane tekstowe w formacie .doc
    Adres wydawniczy: [Wrocław] : [Uniwersytet Przyrodniczy], [2013]
    Lokalizacja: s. 11-12
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    17/44
    Rok: 2013
    Autorzy: Jerzy Stangierski, Ryszard Rezler, Hanna Maria Baranowska, Stefan Poliszko
    Tytuł: Effect of enzymatic modification on frozen chicken surimi
    Źródło: Czech J. Food Sci. - 2013, vol. 31, no. 2, s. 203-210, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1212-1800 e-ISSN: 1805-9317
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 7 listopada 2013].
    Angielskie słowa kluczowe: transglutaminase ; texture ; rheological ; NMR ; water activity ; DSC
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.741
    Punktacja MNiSW: 20.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    18/44
    Rok: 2013
    Autorzy: Hanna M. Baranowska, Ryszard Rezler
    Tytuł: Dynamika molekularna wody w emulsjach typu tłuszcz w wodzie, emulgowanych skrobią ziemniaczaną
    Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2013, R. 20, nr 4 (89), s. 150-160, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1425-6959
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 6 grudnia 2013].
    Polskie słowa kluczowe: czas relaksacji ; dynamika molekularna ; emulsja ; niskopolowy NMR ; skrobia ziemniaczana
    Angielskie słowa kluczowe: relaxation times ; molecular dynamics ; emulsion ; low-field NMR ; potato starch
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.311
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    19/44
    Rok: 2013
    Autorzy: Ryszard Rezler, Hanna M. Baranowska
    Tytuł: Właściwości reologiczne i zdolność wiązania wody przez stabilizowane skrobią ziemniaczaną emulsje typu tłuszcz w wodzie
    Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2013, R. 20, nr 1(86), s. 81-91, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1425-6959
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 6 listopada 2013].
    Polskie słowa kluczowe: aktywność wody ; emulsja ; NMR ; reologia ; skrobia
    Angielskie słowa kluczowe: water activity ; emulsions ; NMR ; rheology ; starch
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.311
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    20/44
    Rok: 2012
    Autorzy: Jerzy Stangierski, Ryszard Rezler, Hanna Maria Baranowska, Stefan Poliszko
    Tytuł: Effect of enzymatic modification on chicken surimi
    Źródło: Czech J. Food Sci. - 2012, vol. 30, no. 5, s. 404-411, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1212-1800 e-ISSN: 1805-9317
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 14 marca 2014].
    Angielskie słowa kluczowe: transglutaminase ; texture ; rheology ; NMR ; water activity
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.685
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    21/44
    Rok: 2011
    Autorzy: Ryszard Rezler
    Tytuł: Application of the technique of oscillation rheometry : Investigation on meat raw materials and products
    Źródło: Fleischwirtsch. Int. - 2011, vol. 26, 5, s. 66-69, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0179-2415
    Angielskie słowa kluczowe: DMA ; oscillation rheometry ; starch ; ham muscles ; meat batters ; surimi
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    22/44
    Rok: 2010
    Autorzy: Ryszard Rezler
    Tytuł: Effect of Akoroma fats on mechanical and texture properties of comminuted sausages of various water content
    Źródło: Fleischwirtsch. Int. China - 2010, 1, s. 58-61, il.
    Angielskie słowa kluczowe: DMA ; rheology ; plant fat ; texture ; elasticity
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: CHI
    Praca afiliowana przez UP
    23/44
    Rok: 2010
    Autorzy: Ryszard Rezler, Stefan Poliszko
    Tytuł: Temperature dependence of starch gel rheological properties
    Źródło: Food Hydrocolloids. - 2010, vol. 24, iss. 6/7, s. 570-577, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0268-005X
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 marca 2014].
    Angielskie słowa kluczowe: coils ; enthalpy ; entropy ; gel ; relaxation ; starch
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.659
    Punktacja MNiSW: 32.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    24/44
    Rok: 2010
    Autorzy: Ryszard Rezler
    Tytuł: Zastosowanie techniki reometrii oscylacyjnej w badaniu surowców i produktów mięsnych
    W: I Polska Konferencja Reologiczna "Reologia w materii miękkiej" : Poznań, 21-22 VI 2010.
    Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2010
    Szczegóły: s. 29
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    25/44
    Rok: 2010
    Autorzy: Ryszard Rezler, Hanna Gajewska-Szczerbal
    Tytuł: Analysis of changes of mechanical-rheological properties of corneg and pasteurised ham muscles
    Tytuł równoległy: Analiza zmian właściwości mechaniczno-reologicznych peklowanych i pasteryzowanych mięśni szynki
    W: Meat in Technology and Human Nutrition : Conditions determining production of meat and processed meats in view of cultural heritage and expectations of contemporary consumers: IV International Scientific Conference, Poznań - Rosnówko, 23-24.06.2010, Abstracts of plenary lectures and conference papers.
    Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2010
    Szczegóły: s. 157-158
    ISBN: 978-83-7160-587-1
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG, POL
    Praca afiliowana przez UP
    26/44
    Rok: 2010
    Autorzy: Ryszard Rezler, Elżbieta Piotrowska, Włodzimierz Dolata
    Tytuł: Impact of starch modification effect on rheological and texture properties of emulsified pork meat batter
    Tytuł równoległy: Wpływ efektu modyfikacji skrobi na reologiczne i teksturowe właściwości emulgowanych wieprzowych farszów mięsnych
    W: Meat in Technology and Human Nutrition : Conditions determining production of meat and processed meats in view of cultural heritage and expectations of contemporary consumers: IV International Scientific Conference, Poznań - Rosnówko, 23-24.06.2010, Abstracts of plenary lectures and conference papers.
    Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2010
    Szczegóły: s. 155-156
    ISBN: 978-83-7160-587-1
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG, POL
    Praca afiliowana przez UP
    27/44
    Rok: 2009
    Autorzy: R. Rezler, H. M. Baranowska
    Tytuł: Mechanical-rheological properties of finely-comminuted sausage batters with addition modified potato starch
    W: 4th International Conference on Quality and Safety in Food Production Chain : Wrocław, 24-25 September 2009.
    Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, [2009]
    Szczegóły: s. 195-196
    ISBN: 978-83-60574-65-2
    Angielskie słowa kluczowe: mechanical-rheological properties ; modified potato starch ; sausage meat-batters
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    28/44
    Rok: 2009
    Autorzy: Hanna M. Baranowska, Ryszard Rezler
    Tytuł: Water binding in starch-fat gels investigated by low-field NMR
    W: 4th International Conference on Quality and Safety in Food Production Chain : Wrocław, 24-25 September 2009.
    Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, [2009]
    Szczegóły: s. 7
    ISBN: 978-83-60574-65-2
    Angielskie słowa kluczowe: starch ; fat ; gel
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    29/44
    Rok: 2009
    Autorzy: Ryszard Rezler
    Tytuł: Effect of Akoroma fats on mechanical and texture properties of comminuted sausages of various water content
    Źródło: Fleischwirtsch. Int. - 2009, vol. 24, 4, s. 44-47, il.
    p-ISSN: 0179-2415
    Angielskie słowa kluczowe: DMA ; rheology ; plant fat ; texture ; elasticity
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    30/44
    Rok: 2009
    Autorzy: Elżbieta Piotrowska, Włodzimierz Dolata, Hanna M. Baranowska, Ryszard Rezler, Daniel Niedbała
    Tytuł: Quality of chopped sausages with additives produced under large-scale production conditions
    Źródło: Fleischwirtsch. Int. - 2009, vol. 24, 3, s. 52-54, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0179-2415
    Angielskie słowa kluczowe: finely comminuted sausages ; wheat fibre ; reduced fat content ; texture ; consumer traits
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    31/44
    Rok: 2009
    Autorzy: Elżbieta Piotrowska, Włodzimierz Dolata, Hanna M. Baranowska, Ryszard Rezler, Daniel Niedbała
    Tytuł: Jakość kiełbas kutrowanych z błonnikiem pokarmowym wyprodukowanych w warunkach przemysłowych
    Źródło: Mięso Wędliny. - 2009, 7, s. 32-35, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1230-9648
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    32/44
    Rok: 2009
    Autorzy: Ryszard Rezler
    Tytuł: Wpływ substytucji tłuszczu zwierzęcego tłuszczem roślinnym na termoreologiczne właściwości farszów kiełbasy drobno rozdrobnionej
    W: Postęp w wytwarzaniu i ocenie żywności : XXXIX Sesja Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Poznań, 29.06 - 01.07.2009.
    Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy, [2009]
    Szczegóły: s. 118-119
    Polskie słowa kluczowe: DMTA ; reologia ; tłuszcz roślinny ; elastyczność
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    33/44
    Rok: 2009
    Autorzy: H. M. Baranowska, R. Rezler, J. Stangierski
    Tytuł: Temperaturowe właściwości białek drobiowych badane techniką low-field NMR
    Tytuł równoległy: Temperature properties of poultry proteins examined using the low-field NMR
    W: XXI Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie PO WPSA : "Nauka praktyce drobiarskiej - praktyka drobiarska nauce", Wrocław - Szklarska Poręba, Poland, 7-9.09.2009.
    Adres wydawniczy: Wrocław : DD Dobra Drukarnia, 2009
    Szczegóły: s. 205-206
    ISBN: 978-83-929472-3-3
    Polskie słowa kluczowe: transglutaminaza ; MRJ ; białka drobiowe
    Angielskie słowa kluczowe: MTG ; NMR ; poultry proteins
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL, ENG
    Praca afiliowana przez UP
    34/44
    Rok: 2009
    Autorzy: R. Rezler, H. M. Baranowska, J. Stangierski
    Tytuł: Termoreologiczne właściwości białek drobiowych z dodatkiem transglutaminazy
    Tytuł równoległy: Thermo-rheological properties of poultry proteins supplemented with transglutaminases
    W: XXI Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie PO WPSA : "Nauka praktyce drobiarskiej - praktyka drobiarska nauce", Wrocław - Szklarska Poręba, Poland, 7-9.09.2009.
    Adres wydawniczy: Wrocław : DD Dobra Drukarnia, 2009
    Szczegóły: s. 207-208
    ISBN: 978-83-929472-3-3
    Polskie słowa kluczowe: DMTA ; MTG ; surimi
    Angielskie słowa kluczowe: DMTA ; MTG ; surimi
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL, ENG
    Praca afiliowana przez UP
    35/44
    Rok: 2008
    Autorzy: Jerzy Stangierski, Hanna Maria Baranowska, Ryszard Rezler, Jacek Kijowski
    Tytuł: Enzymatic modification of protein preparation obtained from water-washed mechanically recovered poultry meat
    Źródło: Food Hydrocolloids. - 2008, vol. 22, iss. 8, s. 1629-1636, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 0268-005X
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 kwietnia 2017].
    Angielskie słowa kluczowe: mechanically recovered poultry meat ; poultry surimi ; transglutaminase ; dynamic mechanical analysis ; nuclear magnetic resonance
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.511
    Punktacja MNiSW: 24.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    36/44
    Rok: 2007
    Autorzy: Hanna Maria Baranowska, Elżbieta Piotrowska, Ryszard Rezler, Włodzimierz Dolata
    Tytuł: Analysis of the properties of meat batter with fat replaced of wheat nad oat fiber
    Tytuł równoległy: Analiza właściwości farszów drobno rozdrobnionych z udziałem błonników pszennego i owsianego
    Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2007, t. 1, z. 2, art. 37, il., bibliogr., abstr., streszcz.
    http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_1_37.pdf
    p-ISSN: 1897-7820
    Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
    Polskie słowa kluczowe: błonnik pszenny ; błonnik owsiany ; farsz drobno rozdrobniony ; szybkość relaksacji ; woda wolna
    Angielskie słowa kluczowe: wheat fibre ; oat fiber ; meat batter ; relaxation rate ; free water
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    37/44
    Rok: 2005
    Autorzy: Hanna Maria Baranowska, Michał Piatek, Włodzimierz Dolata, Elżbieta Piotrkowska, Ryszard Rezler
    Tytuł: Analiza stanu związania wody w farszach wędlin drobno rozdrobnionych wyprodukowanych z błonnikiem łubinu
    Źródło: Inż. Rol. - 2005, R. 9, 11 (71), s. 25-36, il., bibliogr., streszcz., abstr.
    p-ISSN: 1429-7264
    Polskie słowa kluczowe: błonnik łubinu ; farsz ; magnetyczny rezonans jądrowy
    Angielskie słowa kluczowe: lupine cellulose ; meat stuffing ; free and bound water ; nuclear magnetic resonance
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    38/44
    Rok: 2005
    Autorzy: Ryszard Rezler, Włodzimierz Dolata, Elżbieta Piotrkowska, Michał Piątek, Hanna Maria Baranowska
    Tytuł: Rola fazy hydrokoloidalno-tłuszczowej w kształtowaniu właściwości reologicznych farszów wędlin drobno rozdrobnionych o obniżonej zawartości tłuszczu
    Źródło: Inż. Rol. - 2005, R. 9, 11 (71), s. 401-412, il., bibliogr., streszcz., abstr.
    p-ISSN: 1429-7264
    Polskie słowa kluczowe: błonnik łubinu ; farsz mięsny ; dynamiczno-mechaniczna analiza termiczna ; DMTA
    Angielskie słowa kluczowe: meat stuffing ; lupine cellulose ; dynamic-mechanical thermal analysis
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    39/44
    Rok: 2005
    Autorzy: Elżbieta Piotrowska, Włodzimierz Dolata, Hanna Maria Baranowska, Ryszard Rezler, Barbara Szczepaniak
    Tytuł: Wpływ częściowej wymiany tłuszczu błonnikiem pokarmowym na teksturę i cechy sensoryczne wędlin drobno rozdrobnionych
    Źródło: Inż. Rol. - 2005, R. 9, 11 (71), s. 383-392, il., bibliogr., streszcz., abstr.
    p-ISSN: 1429-7264
    Polskie słowa kluczowe: błonnik pokarmowy ; wędliny drobno rozdrobnione ; właściwości fizykochemiczne ; jakość sensoryczna ; tekstura
    Angielskie słowa kluczowe: nutritive cellulose ; minced sausages ; physico-chemical properties ; sensory qualities ; texture
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    40/44
    Rok: 2004
    Autorzy: Hanna M. Baranowska, Ryszard Rezler, Stefan Poliszko, Włodzimierz Dolata, Elżbieta Piotrowska, Michał Piątek
    Tytuł: Starch as a functional addition in meat batters
    W: Starch : from starch containig sources to isolation of starches and their applications / Ed. Vladimir P. Yuryev, Piotr Tomasik and Heiz Ruck.
    Adres wydawniczy: New York : Nova Science Publishers, 2004
    Szczegóły: s. 115-123, il., bibliogr.
    ISBN: 1-59454-014-4
    Polskie słowa kluczowe: dodatki do żywności ; dodatki funkcjonalne ; skrobia ; sprężystość ; lepkość ; metody badań ; magnetyczny rezonans jądrowy
    Angielskie słowa kluczowe: starch ; NMR ; elasticity modulus ; viscosity
    Charakt. formalna: ZRZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    41/44
    Rok: 2004
    Autorzy: Ryszard Rezler, Hanna Maria Baranowska
    Tytuł: Rheological and water binding properties of fat in aqueous emulsions stabilised with starch
    W: Starch progress in structural studies, modifications and applications / Ed. Piotr Tomasik, Vladimir P. Yuryev, Eric Bertoft.
    Adres wydawniczy: Kraków : Polish Society of Food Technologists. Małopolska Branch, 2004
    Szczegóły: s. 225-233, il., bibliogr., abstr.
    ISBN: 83-902699-4-5
    Angielskie słowa kluczowe: fat tissue ; wheat starch gel ; activation energy ; DMTA ; NMR low field
    Charakt. formalna: PRM
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    42/44
    Rok: 2004
    Autorzy: Hanna Maria Baranowska, Ryszard Rezler, Stefan Poliszko
    Tytuł: Starch - water - fat blend properties investigated by dynamical-mechanical-thermal analysis (DMTA) and nuclear magnetic resonance (NMR) techniques
    W: Starch progress in structural studies, modifications and applications / Ed. Piotr Tomasik, Vladimir P. Yuryev, Eric Bertoft.
    Adres wydawniczy: Kraków : Polish Society of Food Technologists. Małopolska Branch, 2004
    Szczegóły: s. 157-163, il., bibliogr., abstr.
    ISBN: 83-902699-4-5
    Angielskie słowa kluczowe: DMTA ; fat ; NMR low field ; wheat starch
    Charakt. formalna: PRM
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    43/44
    Rok: 2003
    Autorzy: Ryszard Rezler, Stefan Poliszko, Włodzimierz Dolata, Elżbieta Piotrowska
    Tytuł: Dynamic-mechanical and thermal analysis of the hydro-colloidal phase in model meat emulsions with the addition of pea cellulose
    Tytuł równoległy: Dynamiczno-mechaniczna i termiczna analiza fazy hydrokoloidalnej, w modelowych farszach mięsnych z dodatkiem błonnika grochowego
    Źródło: Acta Agrophys. - 2003, vol. 2, 2 (96), s. 417-424, il., bibliogr., abstr., streszcz.
    p-ISSN: 1234-4125
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 1 czerwca 2017].
    Polskie słowa kluczowe: reologia ; błonnik grochowy ; hydrokoloidy
    Angielskie słowa kluczowe: rheology ; pea cellulose ; hydrocolloid
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    44/44
    Rok: 2003
    Autorzy: Stefan Poliszko, Ryszard Rezler, Hanna Maria Baranowska, Danuta Klimek-Poliszko
    Tytuł: Rheological and water binding properties of a 'fat in water' emulsion stabilized by starch
    Tytuł równoległy: Właściwości reologiczne i zdolność wiązania wody emulsji typu tłuszcz w wodzie stabilizowanych skrobią
    Źródło: Acta Agrophys. - 2003, vol. 2, 2 (96), s. 397-405, il., bibliogr., abstr., streszcz.
    p-ISSN: 1234-4125
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 1 czerwca 2017].
    Polskie słowa kluczowe: emulsja typu tłuszcz w wodzie ; DMA ; MRJ ; aktywność wody
    Angielskie słowa kluczowe: fat-in-water-emulsion ; DMA ; NMR ; water activity
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
      Wyświetl ponownie stosując format:
  • Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP