logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: RATUSZ KATARZYNA
Liczba odnalezionych rekordów: 13



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/13
Rok: 2018
Autorzy: Katarzyna Ratusz, Edyta Symoniuk, Małgorzata Wroniak, Magdalena Rudzinska
Tytuł: Bioactive compounds, nutritional quality and oxidative stability of cold-pressed camelina (Camelina sativa L.) oils
Źródło: Appl. Sci.-Basel. - 2018, vil. 8, iss. 12, art. no. 2606, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 2076-3417
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 7 stycznia 2019].
Angielskie słowa kluczowe: Camelina sativa oils ; carotenoids ; chlorophyll pigments ; fatty acid composition ; oxidative stability ; phytosterols ; tocopherols
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.217
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/13
Rok: 2018
Autorzy: Magdalena Rudzińska, Minar M. M. Hassanein, Adel G. Abdel-Razek, Dominik Kmiecik, Aleksander Siger, Katarzyna Ratusz
Tytuł: Influence of composition on degradation during repeated deep-fat frying of binary and ternary blends of palm, sunflower and soybean oils with health optimized saturated to unsaturated fatty acid ratios
Źródło: Int. J. Food Sci. Technol. - 2018, vol. 53, iss. 4, s. 1021-1029, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0950-5423
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 14 marca 2018].
Angielskie słowa kluczowe: blending ; deep-fat frying ; fatty acids ; oxidative stability ; palm olein ; soybean oil ; sunflower oil ; tocochromanols
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.281
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/13
Rok: 2018
Autorzy: Katarzyna Ratusz, Edyta Symoniuk, Małgorzata Wroniak, Magdalena Rudzińska, Aleksander Siger
Tytuł: Ocena wartości żywieniowej i stabilności oksydacyjnej olejów z konopi siewnych (Cannabis sativa L.)
Tytuł równoległy: Evaluation of the nutritional value and oxidative stability of hemp oils (Cannabis sativa L.)
W: Rośliny oleiste - postępy w genetyce, hodowli, technologii i analityce lipidów : XXXIV Konferencja Naukowa, 10-11 kwietnia 2018, Poznań, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : [Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Poznaniu], 2018
Szczegóły: s. 112-113
ISBN: 978-83-64246-83-8
Polskie słowa kluczowe: konopie siewne ; Cannabis sativa ; oleje tłoczone na zimno ; stabilność oksydacyjna ; kwasy tłuszczowe ; tokoferole ; sterole
Angielskie słowa kluczowe: Cannabis sativa ; cold press hemp oil ; fatty acids ; oxidative stability ; sterols ; tocopherols
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
4/13
Rok: 2018
Autorzy: Aleksander Siger, Adrianna Charczuk, Katarzyna Ratusz, Magdalena Rudzińska, Iwona Bartkowiak-Broda
Tytuł: Olej tłoczony na zimno z nasion gorczycy poddanych prażeniu - stabilność oksydacyjna
Tytuł równoległy: Cold pressed oil from mustard seeds obtained from roasted seeds - oxidation stability
W: Rośliny oleiste - postępy w genetyce, hodowli, technologii i analityce lipidów : XXXIV Konferencja Naukowa, 10-11 kwietnia 2018, Poznań, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : [Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Poznaniu], 2018
Szczegóły: s. 104-105
ISBN: 978-83-64246-83-8
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
5/13
Rok: 2017
Autorzy: Sylwia Marszałkiewicz, Aleksander Siger, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Katarzyna Ratusz, Magdalena Rudzińska
Tytuł: Fizyczno-chemiczne właściwości olejów lniankowych tłoczonych na zimno
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2017, t. 11, z. 3, s. 235-244, il., bibliogr., streszcz., abstr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_11_22.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: fitosterole ; karotenoidy ; kwasy tłuszczowe ; olej lniankowy ; oleje roslinne tłoczone na zimno ; tokoferole
Angielskie słowa kluczowe: phytosterols ; carotenoids ; fatty acid ; camelina oil ; cold-pressed vegetable oils ; tocopherols
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
6/13
Rok: 2016
Autorzy: Adel G. Abdel-Razek, Minar M. M. Hassanein, Magdalena Rudzińska, Katarzyna Ratusz, Aleksander Siger
Tytuł: Enhancement the stability, quality and functional properties of rapeseed oil by mixing with non-conventional oils
Źródło: Am. J. Food Technol. - 2016, vol. 11, iss. 5, s. 228-233, bibliogr.
p-ISSN: 1557-4571 e-ISSN: 1557-458X
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 września 2016].
Angielskie słowa kluczowe: phytonutrients ; tocopherols ; tocotrienols ; phytosterols ; oxidative stability ; quality ; functional properties
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
7/13
Rok: 2016
Autorzy: Marianna Raczyk, Edyta Popis, Bartosz Kruszewski, Katarzyna Ratusz, Magdalena Rudzińska
Tytuł: Physicochemical quality and oxidative stability of linseed (Linum usitatissimum) and camelina (Camelina sativa) cold-pressed oils from retail outlets
Źródło: Eur. J. Lipid Sci. Technol. - 2016, vol. 118, 5, s. 834-839, bibliogr.
p-ISSN: 1438-7697 e-ISSN: 1438-9312
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 maja 2016].
Angielskie słowa kluczowe: camelina oil ; linseed oil ; oxidative stability ; PDSC ; Rancimat
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.145
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
8/13
Rok: 2016
Autorzy: Magdalena Rudzińska, Minar M. M. Hassanein, Adel G. Abdel-Razek, Katarzyna Ratusz, Aleksander Siger
Tytuł: Blends of rapeseed oil with black cumin and rice bran oils for increasing the oxidative stability
Źródło: J. Food Sci. Technol. - Mysore. - 2016, vol. 53, iss. 2, s. 1055-1062, il., bibliogr.
p-ISSN: 0022-1155 e-ISSN: 0975-8402
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 kwietnia 2016].
Angielskie słowa kluczowe: blends ; black cumin ; rice bran ; rapeseed ; phytonutrients ; oxidative stability
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.262
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
9/13
Rok: 2015
Autorzy: Edyta Popis, Marianna Raczyk, Katarzyna Ratusz, Krzysztof Krygier
Tytuł: Ocena jakości i stabilności olejów lnianych tłoczonych na zimno
W: Nauka dla środowiska przyrodniczego : IV Ogólnopolska Konferencja Młodych Naukowców w Poznaniu, 23-25 kwietnia 2015 r., Książka abstraktów.
Inf. o wydaniu: Wydanie na płycie CD.
Adres wydawniczy: [Poznań] : [Uniwersytet Przyrodniczy], 2015
Szczegóły: s. 95-96
Polskie słowa kluczowe: ocena jakości ; olej lniany ; kwasy omega-3 ; stabilność oksydacyjna
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
10/13
Rok: 2015
Autorzy: Edyta Popis, Katarzyna Ratusz, Agnieszka Bystros, Marianna Raczyk, Krzysztof Krygier
Tytuł: Żywność funkcjonalna w opinii warszawskich konsumentów
W: Nauka dla środowiska przyrodniczego : IV Ogólnopolska Konferencja Młodych Naukowców w Poznaniu, 23-25 kwietnia 2015 r., Książka abstraktów.
Inf. o wydaniu: Wydanie na płycie CD.
Adres wydawniczy: [Poznań] : [Uniwersytet Przyrodniczy], 2015
Szczegóły: s. 96-97
Polskie słowa kluczowe: konsumenci ; żywność funkcjonalna ; żywność wzbogacona ; opinia konsumentów
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
11/13
Rok: 2014
Autorzy: Minar M. M. Hassanien, Adel G. Abdel-Razek, Magdalena Rudzińska, Aleksander Siger, Katarzyna Ratusz, Roman Przybylski
Tytuł: Phytochemical contents and oxidative stability of oils from non-traditional sources
Źródło: Eur. J. Lipid Sci. Technol. - 2014, vol. 116, 11, s. 1563-1571, il., bibliogr.
p-ISSN: 1438-7697 e-ISSN: 1438-9312
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 14 listopada 2014].
Angielskie słowa kluczowe: fatty acids ; non-traditional oil sources ; oxidative stability ; phytosterols ; tocopherols ; tocotrienols
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.812
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
12/13
Rok: 2014
Autorzy: Adel G. Abdel-Razek, Minar M. M. Hassanien, Magdalena Rudzińska, Aleksander Siger, Katarzyna Ratusz
Tytuł: Blending of some vegetable oils for achieving more bioactive phytonutrients components and oxidative stability
W: XXII Międzynarodowa Konferencja Naukowa Postępy w technologii tłuszczów roślinnych : Przysiek k/Torunia, 29-30 maja 2014 r.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2014
Szczegóły: s. 35
Angielskie słowa kluczowe: blending of vegetable oils ; tocochromanols ; phytosterols ; phytostanols ; rapeseed oil ; rice bran oil ; black cumin seed oil ; phytonutrients
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
13/13
Rok: 2014
Autorzy: Minar M. M. Hassanien, Adel G. Abdel-Razek, Magdalena Rudzińska, Katarzyna Ratusz, Aleksander Siger
Tytuł: Rapeseed oil blended with wheat germ and apricot kernel oils for achieving both high quality criteria and oxidative stability of their blends
W: XXII Międzynarodowa Konferencja Naukowa Postępy w technologii tłuszczów roślinnych : Przysiek k/Torunia, 29-30 maja 2014 r.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2014
Szczegóły: s. 38
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed oil ; wheat germ ; apricot kernel oil ; fatty acid composition oxidative stability
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP