logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: PRZEOR M
Liczba odnalezionych rekordów: 51



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/51
Rok: 2019
Autorzy: Oskar Szczepaniak, Marta Ligaj, Joanna Kobus-Cisowska, Marcin Dziedziński, Mariusz Tychoniuk, Monika Przeor, Monika Fedko
Tytuł: The genoprotective role of naringin
W: 2019 International Conference on Biotechnology and Bioengineering : ICBB2019, Poznań, Poland, September 25th-28th, 2019, Conference program and abstract book.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2019
Szczegóły: s. 31-32
Angielskie słowa kluczowe: squarewave voltammetry ; naringin ; DNA ; oxidative stress
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
2/51
Rok: 2019
Autorzy: M. Ligaj, J. Kobus-Cisowska, A. Mikolajczak-Ratajczak, O. Szczepaniak, M. Przeor, D. Kikut-Ligaj, D. Szymanowska, K. Polewski, M. Jarzebski
Tytuł: Effects of electrochemical antioxidant properties of oregano (Origanum vulgare L.) and impact of fortification on the health-enhancing properties and sensory attributes of bread
W: 2nd Food Chemistry Conference: Shaping the future of food quality, safety, nutrition and health : 17-19 September 2019, Seville, Spain.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie pdf.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [Elsevier], 2019
Szczegóły: [P2.3.19]
Angielskie słowa kluczowe: health-related quality of food ; Origanum vulgare ; electrochemical DNA biosensor ; acetylocholinesterases inhibition
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
3/51
Rok: 2019
Autorzy: J. Kobus-Cisowska, D. Szymanowska, O. Szczepaniak, M. Przeor, M. Jarzebski, M. Ligaj, A. Gramza-Michalowska, D. Szwajgier, J. Foksowicz-Flaczyk
Tytuł: Novel chocolate dessert with ricotta hydrolysate as a way to provide beneficial nutrients for neurodegenerative and cardiovascular disease
W: 33rd EFFoST International Conference: Sustainable Food Systems - Performing by Connecting : 12-14 November 2019, Rotterdam, The Netherlands, Conference Book.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie pdf.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2019
Szczegóły: [P2.2.18]
Angielskie słowa kluczowe: cholinesteraze ; ricotta ; angiotensin converting enzyme ; functional food
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
4/51
Rok: 2019
Autorzy: Monika Przeor, Ewa Flaczyk, Monika Beszterda, Krystyna Eleonora Szymandera-Buszka, Justyna Piechocka, Dominik Kmiecik, Oskar Szczepaniak, Joanna Kobus-Cisowska, Maciej Jarzębski, Urszula Tylewicz
Tytuł: Air-drying temperature changes the content of the phenolic acids and flavonols in white mulberry (Morus alba L.) leaves
Źródło: Cienc. Rural. - 2019, vol. 49, iss. 11, art. no. e20190489, bibliogr., abstr., res.
p-ISSN: 0103-8478 e-ISSN: 1678-4596
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 listopada 2019].
Angielskie słowa kluczowe: white mulberry leaves ; air-drying temperature ; phenolic acids ; flavonols ; Morus alba
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.553
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
5/51
Rok: 2019
Autorzy: Oskar M. Szczepaniak, Joanna Kobus-Cisowska, Weronika Kusek, Monika Przeor
Tytuł: Functional properties of Cornelian cherry (Cornus mas L.): a comprehensive review
Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2019, vol. 245, iss. 10, s. 2071-2087, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1438-2377 e-ISSN: 1438-2385
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 30 września 2019].
Angielskie słowa kluczowe: Cornus mas ; polyphenols ; anthocyanins ; antioxidative activity ; functional foods
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.056
Punktacja MNiSW: 70.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
6/51
Rok: 2019
Autorzy: Joanna Kobus-Cisowska, Daria Szymanowska-Powałowska, Oskar Szczepaniak, Dominik Kmiecik, Monika Przeor, Anna Gramza-Michałowska, Judyta Cielecka-Piontek, Małgorzata Smuga-Kogut, Piotr Szulc
Tytuł: Composition and in vitro effects of cultivars of Humulus lupulus L. hops on cholinesterase activity and microbial growth
Źródło: Nutrients. - 2019, vol. 11, 6, art. no. 1377, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 2072-6643
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 24 czerwca 2019].
Angielskie słowa kluczowe: Humulus lupulus ; flavonols ; antibacterial properties ; radical scavenging
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.171
Punktacja MNiSW: 140.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
7/51
Rok: 2019
Autorzy: Monika Przeor, Maciej Dziedziński, Oskar Szczepaniak, Joanna Kobus-Cisowska, Marta Ligaj, Daria Szymanowska, Piotr Szulc, Dominik Kmiecik
Tytuł: Ocena możliwości wykorzystania nasion konopii siewnej Cannabis sativa jako składnika batonów owocowo-zbożowych decydującego o potencjale przeciwutleniającym
W: XXIV Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej PTTŻ; VII International Session of Young Scientific Staff "Żywność - wczoraj, dziś i na zdrowe jutro" : Olsztyn, 23-24 maja 2019 r.
Adres wydawniczy: [Olsztyn] : [b.w.], 2019
Szczegóły: s. 81
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
8/51
Rok: 2018
Autorzy: Monika Przeor, Ewa Flaczyk, Dominik Kmiecik, Joanna Kobus-Cisowska, Marzena Bueschke, Bartosz Kulczyński
Tytuł: Polish consumers' awareness and knowledge about functional food
Tytuł równoległy: Polski konsument na rynku żywności funkcjonalnej - jego wiedza i oczekiwania
Źródło: Folia Pomer. Univ. Technol. Stetin., Agric., Aliment., Pisc., Zootech. - 2018, 341 (46) 2, s. 59-68, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 2081-1284 e-ISSN: 2300-5378
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 30 stycznia 2019].
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
9/51
Rok: 2018
Autorzy: Joanna Kobus-Cisowska, Ewa Flaczyk, Józef Korczak, Monika Przeor, Wiktor Obuchowski
Opis patentowy. Polska, 229943 B1
Tytuł wynalazku: Pieczywo chrupkie i sposób wytwarzania pieczywa chrupkiego
Właœciciel: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań, Polska
Zgłoszenie: 411187, 06.02.2015. 16.08.2016 BUP 17/16
Ogłoszenie: 28.09.2018 WUP 09/18
Charakt. formalna: PT
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
10/51
Rok: 2018
Autorzy: Monika Przeor
Tytuł: Suplementy ziołowe a terapia chrób układu krązenia
Źródło: Postępy Diet. Geriatr. Gerontol. - 2018, nr 2, s. 16-21, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 2450-6109 e-ISSN: 2450-6117
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 30 stycznia 2019].
Polskie słowa kluczowe: zioła ; żywienie człowieka ; interakcje ; leki ; choroby układu krążenia
Angielskie słowa kluczowe: herbs ; nutrition ; interactions ; drugs ; cardiovascular diseases
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
11/51
Rok: 2017
Autorzy: M. Przeor, E. Flaczyk
Tytuł: Analysis and evaluation of antioxidant properties of teas of aged Morus alba leaves
W: Food: today and tomorrow. XXII Sesja Sekcji Młodej Kadry Naukowej Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności : 5 th International Session of Young Scientific Staff, May 18-19th 2017 Szczecin.
Adres wydawniczy: [Szczecin] : [b.w.], 2017
Szczegóły: s. 141
ISBN: 978-83-935477-9-1
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
12/51
Rok: 2017
Autorzy: Monika Przeor, Ewa Flaczyk, Dominik Kmiecik, Joanna Kobus-Cisowska
Tytuł: Charakterystyka sposobu żywienia słuchaczy Uniwersytetu III wieku
Źródło: Postępy Diet. Geriatr. Gerontol. - 2017, nr 1, s. 63
p-ISSN: 2450-6109 e-ISSN: 2450-6117
Uwagi: Materiały IV Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej "Dietetyka gerontologiczna - wyzwania i szanse", Poznań, 3. marca 2017.
Polskie słowa kluczowe: osoby starsze ; sposób żywienia ; posiłki ; produkty spożywcze ; dojadanie
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
13/51
Rok: 2016
Autorzy: Joanna Kobus-Cisowska, Ewa Flaczyk, Monika Przeor, Dominik Kmiecik, Marzanna Hęś, Krystyna Szymandera-Buszka
Tytuł: Możliwości wykorzystania preparatów z liści morwy jako składników mlecznych napojów fermentowanych
W: Bioprodukty - pozyskiwanie, właściwości i zastosowanie w produkcji żywności [Dokument elektroniczny].
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 30-37, bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-835-3
Liczba arkuszy: 0,50
Polskie słowa kluczowe: napoje mleczne ; morwa biała ; ocena sensoryczna
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
14/51
Rok: 2016
Autorzy: Monika Przeor, Ewa Flaczyk, Joanna Kobus-Cisowska, Dominik Kmiecik
Tytuł: Stabilność wybranych polifenoli z liści morwy białej w warunkach symulowanego przewodu pokarmowego (in vitro)
W: Bioprodukty - pozyskiwanie, właściwości i zastosowanie w produkcji żywności [Dokument elektroniczny].
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 38-46, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-835-3
Liczba arkuszy: 0,50
Polskie słowa kluczowe: morwa biała ; liście ; polifenole ; przewód pokarmowy ; stabilność ; trawienie
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
15/51
Rok: 2016
Autorzy: Joanna Kobus-Cisowska, Dominik Kmiecik, Monika Przeor, Anna Jędrusek-Golińska, Katarzyna Waszkowiak, Halina Żołna
Tytuł: Ocena poziomu wiedzy żywieniowej i sposobu żywienia kobiet w okresie ciąży
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2016, t. 49, nr 3, s. 531-535, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 lutego 2018].
Polskie słowa kluczowe: kobiety ciężarne ; żywienie człowieka ; wiedza żywieniowa
Angielskie słowa kluczowe: pregnant women ; human nutrition ; frequency of consumption
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
16/51
Rok: 2016
Autorzy: Dominik Kmiecik, Marlena Szopa, Joanna Kobus-Cisowska, Monika Przeor, Anna Jędrusek-Golińska, Krystyna Szymandera-Buszka
Tytuł: Słodycze jako źródło tłuszczu i nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2016, t. 49, nr 3, s. 302-307, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 lutego 2018].
Polskie słowa kluczowe: słodycze ; nasycone kwasy tłuszczowe ; tłuszcz ; dieta ; odżywianie
Angielskie słowa kluczowe: sweets ; saturated fatty acids ; fat ; diet ; nutrition
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
17/51
Rok: 2016
Autorzy: Małgorzata Kujawska, Małgorzata Ewertowska, Teresa Adamska, Ewa Ignatowicz, Ewa Flaczyk, Monika Przeor, Monika Kurpik, Jadwiga Jodynis-Liebert
Tytuł: Protective effect of Morus alba leaf extract on N-nitrosodiethylamine-induced hepatocarcinogenesis in rats
Źródło: In Vivo. - 2016, vol. 30, no. 6, s. 807-812, il., bibliogr.
p-ISSN: 0258-851X e-ISSN: 1791-7549
Angielskie słowa kluczowe: Morus alba ; mulberry ; comet assay ; lipid peroxidation ; protein carbonyls
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.953
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
18/51
Rok: 2016
Autorzy: Monika Przeor, Ewa Flaczyk
Tytuł: Antioxidant properties of paratha type flat bread enriched with white mulberry leaf extract
Źródło: Indian J. Tradit. Knowl. - 2016, vol. 15, no. 2, s. 237-244, il., bibliogr.
p-ISSN: 0972-5938 e-ISSN: 0975-1068
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 31 marca 2016].
Angielskie słowa kluczowe: antioxidant properties ; traditional plant ; flat bread ; functional food ; polyphenols
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.273
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
19/51
Rok: 2016
Autorzy: Monika Przeor, Ewa Flaczyk, Joanna Kobus-Cisowska, Dominik Kmiecik
Tytuł: Napoje funkcjonalne w opinii konsumentów
W: Innowacyjne rozwiązania w technologii żywności i żywieniu człowieka / Red. Tomasz Tarko, Iwona Drożdż, Dorota Najgebauer-Lejko, Aleksandra Duda-Chodak.
Adres wydawniczy: Kraków : Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, 2016
Szczegóły: s. 48-60, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-937001-8-9
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 24 października 2016].
Liczba arkuszy: 0,85
Polskie słowa kluczowe: żywność funkcjonalna ; napoje energetyzujące ; napoje izotoniczne ; opinie ; wiedza
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
20/51
Rok: 2016
Autorzy: Dominik Kmiecik, Joanna Kobus-Cisowska, Ewa Flaczyk, Bartosz Kulczyński, Monika Przeor, Adrianna Frączek
Tytuł: Palczatka cytrynowa (Cymbopogon citratus L.) jako składnik nowej żywności bioaktywnej
W: Innowacyjne rozwiązania w technologii żywności i żywieniu człowieka / Red. Tomasz Tarko, Iwona Drożdż, Dorota Najgebauer-Lejko, Aleksandra Duda-Chodak.
Adres wydawniczy: Kraków : Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, 2016
Szczegóły: s. 156-165, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-937001-8-9
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 29 września 2016].
Polskie słowa kluczowe: palczatka cytrynowa ; Cymbopogon citratus ; nowa żywność
Angielskie słowa kluczowe: Cymbopogon citratus ; novel food
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
21/51
Rok: 2016
Autorzy: Joanna Kobus-Cisowska, Dominik Kmiecik, Ewa Flaczyk, Monika Przeor, Bartosz Kulczyński
Tytuł: Projekt nowego produktu z dodatkiem nasion chia (Salvia hispanica L.) jako składnika żywności bioaktywnej
W: Innowacyjne rozwiązania w technologii żywności i żywieniu człowieka / Red. Tomasz Tarko, Iwona Drożdż, Dorota Najgebauer-Lejko, Aleksandra Duda-Chodak.
Adres wydawniczy: Kraków : Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, 2016
Szczegóły: s. 23-31, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-937001-8-9
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 3 listopada 2016].
Polskie słowa kluczowe: nasiona chia ; nowa żywność
Angielskie słowa kluczowe: chia seeds ; novel food
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
22/51
Rok: 2016
Autorzy: Dominik Kmiecik, Joanna Kobus-Cisowska, Klaudia Kotecka, Monika Przeor, Bartosz Kulczyński
Tytuł: Evaluation of the fat content and fatty acid profile including trans fatty acids (TFA) in confectionery products available on the Polish market
Tytuł równoległy: Ocena zawartości tłuszczu i profilu kwasów tłuszczowych, w tym izomerów trans kwasów tłuszczowych (tfa), w wyrobach cukierniczych dostępnych na polskim rynku
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2016, t. 10, z. 4, art. 52, bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_10_52.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: zawartość tłuszczu ; kwasy tłuszczowe trans (TFA) ; nasycone kwasy tłuszczowe (SFA) ; wyroby cukiernicze ; wafelki ; cukiernicze przekąski śniadaniowe
Angielskie słowa kluczowe: fat content ; trans fatty acids (TFA) ; saturated fatty acids (SFA) ; confectionery products ; wafers ; confectionery breakfast snacks
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
23/51
Rok: 2016
Autorzy: Monika Przeor, Ewa Flaczyk
Tytuł: Morwa biała nieocenione znaczenie zdrowotne
Źródło: Przem. Spoż. - 2016, t. 70, 5, s. 33-35, il., bibliogr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: morwa biała ; właściwości lecznicze ; medycyna chińska ; związki biologicznie
Angielskie słowa kluczowe: white mulberry ; therapeutic properties ; Chinese medicine ; biological compounds
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
24/51
Rok: 2016
Autorzy: Ewa Flaczyk, Monika Przeor, Joanna Kobus-Cisowska
Tytuł: Informacje na opakowaniach napojów funkcjonalnych w opinii konsumenta
W: Żywność a innowacje : XII Konferencja Naukowa z cyklu "Żywność XXI wieku", Kraków, 22-23 września 2016 r., Komunikaty / Red. Iwona Dróżdż, Aleksandra Chuda-Chodak, Tomasz Tarko, Dorota Najgebauer-Lejko, Lukasz Byczynski.
Adres wydawniczy: Kraków : Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, 2016
Szczegóły: s. 126
ISBN: 978-83-937001-7-2
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
25/51
Rok: 2016
Autorzy: Dominik Kmiecik, Joanna Kobus-Cisowska, Ewa Flaczyk, Bartosz Kulczyński, Monika Przeor, Adrianna Frączek
Tytuł: Palczatka cytrynowa (Cymbopogon citratus L.) jako składnik nowej żywności bioaktywnej
W: Żywność a innowacje : XII Konferencja Naukowa z cyklu "Żywność XXI wieku", Kraków, 22-23 września 2016 r., Komunikaty / Red. Iwona Dróżdż, Aleksandra Chuda-Chodak, Tomasz Tarko, Dorota Najgebauer-Lejko, Lukasz Byczynski.
Adres wydawniczy: Kraków : Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, 2016
Szczegóły: s. 38
ISBN: 978-83-937001-7-2
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
26/51
Rok: 2016
Autorzy: Joanna Kobus-Cisowska, Dominik Kmiecik, Ewa Flaczyk, Monika Przeor, Bartosz Kulczyński
Tytuł: Projekt nowego produktu z dodatkiem nasion chia (Salvia hispanica L.) jako składnika żywności bioaktywnej
W: Żywność a innowacje : XII Konferencja Naukowa z cyklu "Żywność XXI wieku", Kraków, 22-23 września 2016 r., Komunikaty / Red. Iwona Dróżdż, Aleksandra Chuda-Chodak, Tomasz Tarko, Dorota Najgebauer-Lejko, Lukasz Byczynski.
Adres wydawniczy: Kraków : Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, 2016
Szczegóły: s. 39
ISBN: 978-83-937001-7-2
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
27/51
Rok: 2016
Autorzy: Ewa Flaczyk, Monika Przeor, Joanna Kobus-Cisowska, Dominik Kmiecik
Tytuł: Wiedza konsumentów na temat napojów funkcjonalnych w tym izotonicznych i energetyzujących
W: Żywność a innowacje : XII Konferencja Naukowa z cyklu "Żywność XXI wieku", Kraków, 22-23 września 2016 r., Komunikaty / Red. Iwona Dróżdż, Aleksandra Chuda-Chodak, Tomasz Tarko, Dorota Najgebauer-Lejko, Lukasz Byczynski.
Adres wydawniczy: Kraków : Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, 2016
Szczegóły: s. 127
ISBN: 978-83-937001-7-2
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
28/51
Rok: 2016
Autorzy: Dominik Kmiecik, Joanna Kobus-Cisowska, Marzanna Hęś, Krystyna Szymandera-Buszka, Monika Przeor
Tytuł: Smażone produkty ziemniaczane w diecie Polaków jako źródło substancji niekorzystnych żywieniowo
W: Żywność dla świadomego konsumenta [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Krzysztof Melski, Dorota Walkowiak-Tomczak.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 112-123, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-838-4
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: akryloamid ; chipsy ; frytki ; izomery trans
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
29/51
Rok: 2015
Autorzy: Monika Przeor
Tytuł: Preparaty z liści morwy białej dostępne na polskim rynku detalicznym
W: Dni Doktoranta 2015 : Konferencja Naukowa, Poznań, 12-13 listopada 2015.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy, 2015
Szczegóły: s. 55
ISBN: 978-83-7160-825-4
Polskie słowa kluczowe: morwa biała ; liście ; preparaty lecznicze ; aktywność przeciwutleniająca
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
30/51
Rok: 2015
Autorzy: Monika Przeor, Ewa Flaczyk
Tytuł: Obecność polifenoli w diecie w aspekcie profilaktyki i wspomagania leczenia nadciśnienia tętniczego
Źródło: Postępy Diet. Geriatr. Gerontol. - 2015, nr 1, s. 22-31, bibliogr.
p-ISSN: 2450-6109 e-ISSN: 2450-6117
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 23 marca 2016].
Polskie słowa kluczowe: polifenole ; nadciśnienie tętnicze ; promocja zdrowia ; rośliny lecznicze
Angielskie słowa kluczowe: polyphenols ; hypertension ; health promotion ; medicinal plants
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
31/51
Rok: 2014
Autorzy: Ewa Flaczyk, Monika Przeor, Joanna Kobus-Cisowska, Róża Biegańska-Marecik
Tytuł: Ocena jakości sensorycznej nowych potraw z jarmużem (Brassica oleracea)
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2014, t. 47, nr 3, s. 393-397, il., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 26 stycznia 2015].
Polskie słowa kluczowe: jarmuż ; ocena sensoryczna ; technologia prodkcji potraw
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
32/51
Rok: 2014
Autorzy: Monika Przeor, Ewa Flaczyk
Tytuł: Porównanie aktywności przeciwutleniającej przypraw ziołowych stosowanych w kuchni polskiej i suszu liści morwy białej
Źródło: Postępy Tech. Przetw. Spoż. - 2014, t. 24/44, nr 1, s. 56-60, il., bibliogr.
p-ISSN: 0867-793X
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 22 listopada 2017].
Polskie słowa kluczowe: aktywność przeciwutleniająca ; morwa biała ; zioła przyprawowe
Angielskie słowa kluczowe: antioxidant activity ; white mulberry ; spice herbs
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
33/51
Rok: 2014
Autorzy: Joanna Kobus-Cisowska, Ewa Flaczyk, Marzanna Hęś, Dominik Kmiecik, Małgorzata Kobus-Moryson, Monika Przeor
Tytuł: Ocena aktywności przeciwutleniającej prób kakao dostępnego na rynku
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2014, t. 95, nr 1, s. 138-142, bibliogr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 28 stycznia 2015].
Polskie słowa kluczowe: kakao ; przeciwutleniacze ; wolne rodniki ; polifenole
Angielskie słowa kluczowe: cocoa ; antioxidants ; free radicals ; polyphenols
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 7.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
34/51
Rok: 2014
Autorzy: Ewa Flaczyk, Monika Przeor, Joanna Kobus-Cisowska, Józef Korczak
Tytuł: Oczekiwania konsumentów wobec żywności prozdrowotnej
W: Żywność a bezpieczeństwo zdrowotne : XI Konferencja Naukowa z cyklu "Żywność XXI wieku", Kraków, 18-19 września 2014 r., Komunikaty / Red. Tomasz Tarko, Aleksandra Duda-Chodak, Mariusz Witczak, Dorota Najgebauer-Lejko.
Adres wydawniczy: Kraków : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, 2014
Szczegóły: s. 170
ISBN: 978-83-937001-1-0
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 23 marca 2016].
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
35/51
Rok: 2013
Autorzy: Ewa Flaczyk, Joanna Kobus-Cisowska, Monica Przeor, Jozef Korczak, Marian Remiszewski, Eugeniusz Korbas, Maciej Buchowski
Tytuł: Chemical characterization and antioxidative properties of Polish variety of Morus alba L. leaf aqueous extracts from the laboratory and pilot-scale processes
Źródło: Agric. Sci. - 2013, vol. 4, no. 5B, s. 141-147, il., bibliogr.
p-ISSN: 2156-8553 e-ISSN: 2156-8561
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 lutego 2015].
Angielskie słowa kluczowe: Morus alba leaves ; pilot plant scale ; antioxidant activity ; phenolic acids ; flavonols ; HPLC
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
Repozytorium UP:
36/51
Rok: 2013
Autorzy: Andrzej Sidor, Anna Gramza-Michałowska, Józef Korczak, Monika Przeor
Tytuł: Antioxidant potential of black chokeberry fruits juice (Aronia melanocarpa) stabilized with cinnamon extract (Cinnamonum verum)
W: Current trends in commodity science : 12th IComSC'13, 16th-19th September 2013, Poznań, Poland, Book of abstracts / Ed. Daniela Gwiazdowska i Katarzyna Kluczyńska.
Adres wydawniczy: Poznań : Poznań University of Economics. Faculty of Commodity Science, 2013
Szczegóły: s. 134
ISBN: 978-83-911169-3-7
Uwagi: 12th International Commodity Science Conference. Current Trends in Commodity Science, Poznań University of Economics, 16th-19th September 2013.
Angielskie słowa kluczowe: chokeberry juice ; antioxidants ; antiradical activity ; photochemiluminescence
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
37/51
Rok: 2013
Autorzy: Andrzej Sidor, Anna Gramza-Michałowska, Józef Korczak, Monika Przeor
Tytuł: Antioxidant potential of thermally preserved blackcurrant fruits (Ribes nigrum) extracts
W: Current trends in commodity science : 12th IComSC'13, 16th-19th September 2013, Poznań, Poland, Book of abstracts / Ed. Daniela Gwiazdowska i Katarzyna Kluczyńska.
Adres wydawniczy: Poznań : Poznań University of Economics. Faculty of Commodity Science, 2013
Szczegóły: s. 135
ISBN: 978-83-911169-3-7
Uwagi: 12th International Commodity Science Conference. Current Trends in Commodity Science, Poznań University of Economics, 16th-19th September 2013.
Angielskie słowa kluczowe: black currant ; antioxidant activity ; preservation of fruits
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
38/51
Rok: 2013
Autorzy: Joanna Kobus-Cisowska, Ewa Flaczyk, Anna Gramza-Michalowska, Dominik Kmiecik, Monika Przeor, Julia Moskalewska, Józef Korczak
Tytuł: Development of meat product with asparagus addition in the prevention of cardiovascular disease
W: Functional and Medical Foods with Bioactive Compounds: Science and Practical Application : Proceedings of the 13th International Conference, May 11-12, 2013, Kyoto Prefectural University of Medicine (Japan) / Ed. by Hoyoku Nishino, Toshikazu Yoshikawa and Danik Martirosyan.
Adres wydawniczy: [B.m.] : Food Science Publisher, 2013
Szczegóły: s. 303-304
ISBN: 978-1483983394
Angielskie słowa kluczowe: bioactive food ; meat products ; antioxidative potential ; asparagus
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
39/51
Rok: 2013
Autorzy: Joanna Kobus-Cisowska, Ewa Flaczyk, Dominik Kmiecik, Anna Gramza-Michalowska, Monika Przeor, Agata Marcinkowska, Józef Korczak
Tytuł: Morus alba leaves extract as a component of bioactive milk products
W: Functional and Medical Foods with Bioactive Compounds: Science and Practical Application : Proceedings of the 13th International Conference, May 11-12, 2013, Kyoto Prefectural University of Medicine (Japan) / Ed. by Hoyoku Nishino, Toshikazu Yoshikawa and Danik Martirosyan.
Adres wydawniczy: [B.m.] : Food Science Publisher, 2013
Szczegóły: s. 301-302
ISBN: 978-1483983394
Angielskie słowa kluczowe: Morus alba ; bioactive food ; milk product ; antioxidative potential
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
40/51
Rok: 2013
Autorzy: Ewa Flaczyk, Monika Przeor, Agnieszka Charzyńska, Józef Korczak
Tytuł: Akceptacja treści oświadczeń żywieniowych na opakowaniach produktów spożywczych w populacji ludzi młodych i starszych
Źródło: Med. Sport. - 2013, vol. 29, suppl. 1, s. 11
p-ISSN: 1232-406X e-ISSN: 2084-431X
Uwagi: IX Ogólnopolska Konferencja Naukowa "Żywienie - ruch - zdrowie" pod patronatem JM Rektora AWF prof. dr hab. med. Jerzego Smorawińskiego, Poznań, Jezioro Malta, 13-14 czerwca 2013 roku.
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
41/51
Rok: 2013
Autorzy: Ewa Flaczyk, Monika Przeor, Piotr Paszkowiak, Józef Korczak
Tytuł: Ocena spożycia produktów prozdrowotnych i niezalecanych przez młodzież ponadgimnazjalną małych miast Wielkopolski
Źródło: Med. Sport. - 2013, vol. 29, suppl. 1, s. 11
p-ISSN: 1232-406X e-ISSN: 2084-431X
Uwagi: IX Ogólnopolska Konferencja Naukowa "Żywienie - ruch - zdrowie" pod patronatem JM Rektora AWF prof. dr hab. med. Jerzego Smorawińskiego, Poznań, Jezioro Malta, 13-14 czerwca 2013 roku.
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
42/51
Rok: 2013
Autorzy: Monika Przeor, Ewa Flaczyk, Joanna Kobus-Cisowska, Agnieszka Charzyńska
Tytuł: Ocena zdrowotności produktów spożywczych przez populację studentów i emerytów
Źródło: Med. Sport. - 2013, vol. 29, suppl. 1, s. 19
p-ISSN: 1232-406X e-ISSN: 2084-431X
Uwagi: IX Ogólnopolska Konferencja Naukowa "Żywienie - ruch - zdrowie" pod patronatem JM Rektora AWF prof. dr hab. med. Jerzego Smorawińskiego, Poznań, Jezioro Malta, 13-14 czerwca 2013 roku.
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
43/51
Rok: 2013
Autorzy: Ewa Flaczyk, Agnieszka Charzyńska, Monika Przeor, Józef Korczak
Tytuł: Akceptacja produktów żywnościowych na podstawie informacji na opakowaniach w zależności od wieku, wiedzy żywieniowej i płci konsumentów
Źródło: Nauki Inż. Technol. - 2013, nr 4 (11), s. 20-38, il., bibliogr.
p-ISSN: 2080-5985
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 lutego 2015].
Polskie słowa kluczowe: akceptacja konsumencka ; informacja żywieniowa ; studenci ; osoby starsze
Angielskie słowa kluczowe: consumer acceptance ; nutritional information ; students ; elderly
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
44/51
Rok: 2013
Autorzy: Monika Przeor, Zuzanna Goluch-Koniuszy
Tytuł: Ocena stanu odżywienia oraz sposobu żywienia pielęgniarek będących w okresie okołomenopauzalnym pracujących w systemie zmianowym
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2013, t. 94, nr 4, s. 797-801, bibliogr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 grudnia 2014].
Polskie słowa kluczowe: pielęgniarki ; praca zmianowa ; stan odżywienia ; sposób żywienia ; menopauza
Angielskie słowa kluczowe: nurses ; shift system ; nutrition ; diet ; menopause
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 7.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
45/51
Rok: 2013
Autorzy: Monika Przeor, Ewa Flaczyk, Irena Jóźwiak, Eugeniusz Korbas
Tytuł: Changes in microbiological quality of mulberry leaves obtained in pilot-plant scale
Tytuł równoległy: Zmiany jakości mikrobiologicznej ekstraktu z liści morwy pozyskanego w skali półtechnicznej
W: Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz w analityce : IX Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Zakopane 15 - 17.10.2013 / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2013
Szczegóły: s. 186-187
Polskie słowa kluczowe: morwa biała ; jakość mikrobiologiczna ; leżakowanie ; liście
Angielskie słowa kluczowe: white mulberry ; microbiological quality ; aging ; leaves
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
46/51
Rok: 2013
Autorzy: Monika Przeor, Ewa Flaczyk
Tytuł: Effect of different kinds of water extraction on the antioxidant activity of dried white mulberry leaves
Tytuł równoległy: Wpływ sposobu ekstrakcji wodnej na aktywność przeciwutleniającą suszu z liści morwy białej
W: Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz w analityce : IX Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Zakopane 15 - 17.10.2013 / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2013
Szczegóły: s. 136-137
Polskie słowa kluczowe: morwa biała ; aktywność przeciwutleniająca ; ekstrakcja ; liście
Angielskie słowa kluczowe: white mulberry ; antioxidant activity ; extraction ; leaves
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
47/51
Rok: 2013
Autorzy: Monika Przeor, Ewa Flaczyk
Tytuł: Optimization of gaining the bioactive compounds of mulberry leaves drought using high-pressure extractor
Tytuł równoległy: Optymalizacja procesu pozyskiwania związków bioaktywnych z suszu liści morwy w ekstraktorze wysokociśnieniowym
W: Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz w analityce : IX Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Zakopane 15 - 17.10.2013 / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2013
Szczegóły: s. 24-25
Polskie słowa kluczowe: morwa biała ; optymalizacja ; związki bioaktywne ; ekstraktor wysokociśnieniowy ; liście
Angielskie słowa kluczowe: white mulberry ; optimization ; bioactive compounds ; high-pressure extractor ; leaves
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
48/51
Rok: 2012
Autorzy: Monika Przeor, Ewa Flaczyk, Magdalena Jeszka, Joanna Kobus-Cisowska
Tytuł: HPLC method evaluation of flavonols content in white mulberry leaves dried in different temperatures
Tytuł równoległy: Ocena metodą HPLC zmian zawartości flawonoli w liściach morwy białej suszonych w różnych temperaturach
W: Rozwój aparatury i prac naukowo badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz analityce : VIII Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Łomża, 23-25.05.2012 r. / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2012
Szczegóły: s. 104-105
Polskie słowa kluczowe: morwa biała ; liście ; flawonole ; temperatura suszenia ; wysokosprawna chromatografia cieczowa
Angielskie słowa kluczowe: mulberry ; leaves ; flavonols ; drying temperature ; high-performance liquid chromatography
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
49/51
Rok: 2012
Autorzy: Monika Przeor, Ewa Flaczyk, Magdalena Jeszka, Joanna Kobus-Cisowska
Tytuł: Using HPLC and spectrophotometric methods in the evaluation of bioactive compounds in morus alba leaves
Tytuł równoległy: Wykorzystanie metody HPLC i metod spektrofotometrycznych w ocenia zawartości substancji bioaktywnych liści morwy białej
W: Rozwój aparatury i prac naukowo badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz analityce : VIII Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Łomża, 23-25.05.2012 r. / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2012
Szczegóły: s. 62-63
Polskie słowa kluczowe: morwa biała ; liście ; fenolokwasy ; temperatura suszenia ; wysokosprawna chromatografia cieczowa
Angielskie słowa kluczowe: mulberry ; leaves ; phenolic acids ; drying temperature ; high-performance liquid chromatography
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
50/51
Rok: 2012
Autorzy: Joanna Kobus-Cisowska, Ewa Flaczyk, Anna Gramza-Michałowska, Magdalena Jeszka, Monika Przeor, Józef Korczak
Tytuł: Ocena aktywności przeciwutleniającej kakao (Theobroma cacao) w tłuszczowych układach modelowych z uwzględnieniem oddziaływania synergistycznego z wybranymi ekstraktami roślinnymi
W: Współczesne trendy w technologii żywności. Od żywności tradycyjnej do prozdrowotnej : Konferencja naukowa, Poznań, 26-27.09.2012, Streszczenia wykładów i plakatów.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2012
Szczegóły: s. 94
Polskie słowa kluczowe: kakao ; morwa ; herbata ; przeciwutleniacze
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
51/51
Rok: 2011
Autorzy: Monika Przeor, Ewa Flaczyk
Tytuł: Wpływ temperatury suszenia pędów i liści morwy białej (Morus alba) na aktywność przeciwutleniającą
Źródło: Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. - 2011, z. 569, s. 277-283, il., bibliogr.
p-ISSN: 0084-5477
Uwagi: Tytuł okł. zeszytu: Współczesne trendy w przemysłowej produkcji żywności. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 grudnia 2014].
Polskie słowa kluczowe: aktywność przeciwutleniająca ; morwa biała ; pędy ; liście ; polifenole ; temperatura suszenia
Angielskie słowa kluczowe: antioxidant activity ; Morus alba ; shoots ; leaves ; polyphenols
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP