logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: PRUSKA-KEDZIOR ANNA
Liczba odnalezionych rekordów: 19



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/19
Rok: 2017
Autorzy: Anna Pruska-Kędzior, Agnieszka Makowska, Zenon Kędzior, Bolesław P. Salmanowicz
Tytuł: Rheological characterisation of gluten from triticale (x Triticosecale Wittmack)
Źródło: J. Sci. Food Agric. - 2017, vol. 97, iss. 14, s. 5043-5052, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0022-5142 e-ISSN: 1097-0010
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 23 października 2017].
Angielskie słowa kluczowe: triticale gluten ; mechanical spectrum ; retardation test ; prolamins ; HMW and LMW secaloglutenins
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.379
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/19
Rok: 2012
Autorzy: Zenon Kędzior, Anna Pruska-Kędzior, Magdalena Jankowska, Bolesław Salmanowicz, Maria Binder, Ewelina Kasprowicz
Tytuł: Comparison of viscoelastic properties of gluten obtained from einkorn, emmer, durum, spelt and common wheat
W: 6th International Symposium on Food Rheology and Structure : ISFRS 2012, April 10-13 2012, Zurich, Switzerland, Abstract Book / Ed. Peter Fischer and Erich J. Windhab.
Adres wydawniczy: Zurich : Laboratory of Food Process Engineering (ETH), 2012
Szczegóły: s. 125, il., bibliogr.
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 lutego 2016].
Polskie słowa kluczowe: pszenica durum ; pszenica samopsza ; pszenica płaskurka ; pszenica orkisz ; gluten ; właściwości lepkosprężyste ; spektrum mechaniczne ; test retardacji ; metoda Cole-Cole ; skład frakcyjny białek
Angielskie słowa kluczowe: einkorn ; emmer ; durum wheat ; spelt ; common wheat ; gluten ; viscoelastic properties ; mechanical spectrum ; retardation test ; Cole-Cole method ; protein fractional composition
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
3/19
Rok: 2011
Autorzy: Jerzy R. Warchalewski, Justyna Gralik, Stanisław Grundas, Anna Pruska-Kędzior, Zenon Kędzior
Tytuł: Changes in microwave-treated wheat grain properties
W: Advances in induction and microwave heating of mineral and organic materials / Ed. Stanisław Grundas.
Adres wydawniczy: [Rijeka] : InTech, 2011
Szczegóły: s. 503-530, il., bibliogr.
ISBN: 978-953-307-522-8
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 lutego 2016].
Liczba arkuszy: 2,3
Polskie słowa kluczowe: ziarno pszenicy ; ogrzewanie mikrofalowe ; postępowanie pozbiorcze ; wartość wypiekowa ; gluten ; spektrum mechaniczne ; metoda Cole-Cole ; Ephestia kuehniella ; Tribolium confusum ; Sitophilus granarius
Angielskie słowa kluczowe: wheat grain ; microwave heating ; post-harvest treatment ; baking value ; farinograph ; extensograph ; baking test ; gluten ; mechanical spectrum ; Cole-Cole method ; Ephestia kuehniella ; Tribolium confusum ; Sitophilus granarius
Charakt. formalna: ZRM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
4/19
Rok: 2011
Autorzy: Maria Binder, Anna Pruska-Kędzior, Zenon Kędzior, Magdalena Jankowska, Ewelina Chojnacka
Tytuł: Charakterystyka składu frakcyjnego i właściwości reologicznych białka wypełniającego ziarna żyta
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2011, R. 18, nr 6 (79), s. 67-78, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 lutego 2016].
Polskie słowa kluczowe: żyto ; białko wypełniające ; gluten żytni ; reologia dynamiczna ; spektrum mechaniczne ; metoda Cole-Cole
Angielskie słowa kluczowe: rye ; wedge protein ; rye gluten ; dynamic rheology ; mechanical spectrum ; Cole-Cole method
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.155
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
5/19
Rok: 2011
Autorzy: Magdalena Jankowska, Zenon Kędzior, Anna Pruska-Kędzior, Ewelina Chojnacka, Maria Binder
Tytuł: Porównanie właściwości funkcjonalnych glutenu z pszenicy samopszy i pszenicy zwyczajnej
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2011, R. 18, nr 6 (79), s. 79-90, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 lutego 2016].
Polskie słowa kluczowe: pszenica samopsza ; pszenica zwyczajna ; gluten ; reologia ; równania Cole-Cole ; lepkosprężystość ; prolaminy ; gluteniny
Angielskie słowa kluczowe: einkorn ; common wheat ; gluten ; rheology ; Cole-Cole equations ; viscoelasticity ; prolamins ; glutenins
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.155
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
6/19
Rok: 2009
Autorzy: Zenon Kędzior, Anna Pruska-Kędzior, Stanisław Lehmann, Agnieszka Makowska, Józef Sadkiewicz
Tytuł: Comparison of rheological, fermentative and baking properties of gluten-free dough formulations
W: Proceedings of the 5th International Symposium on Food Rheology and Structure : ISFRS 2009, June 15 - 18, 2009, Zurich, Switzerland / Ed. Peter Fischer, Michael Pollard and Erich J. Windhab.
Adres wydawniczy: [Zurich] : [ETH Swiss Federal Institute of Technology], [2009]
Szczegóły: s. 476-477, il., bibliogr.
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 lutego 2016].
Polskie słowa kluczowe: ciasto bezglutenowe ; reologia ; metoda Cole-Cole ; zdolność zatrzymywania CO2 ; sigmoida przejścia
Angielskie słowa kluczowe: gluten-free dough ; rheology ; Cole-Cole method ; CO2 retention ; ransition sigmoid
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
7/19
Rok: 2009
Autorzy: Justyna Golińska-Krysztofiak, Zenon Kędzior, Anna Pruska-Kędzior, Peter Wilde, Michał Michalak
Tytuł: Comparison of surface dilatational rheological properties of wheat proteins and water-soluble pentosans
W: Proceedings of the 5th International Symposium on Food Rheology and Structure : ISFRS 2009, June 15 - 18, 2009, Zurich, Switzerland / Ed. Peter Fischer, Michael Pollard and Erich J. Windhab.
Adres wydawniczy: [Zurich] : [ETH Swiss Federal Institute of Technology], [2009]
Szczegóły: s. 86-89, il., bibliogr.
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 lutego 2016].
Polskie słowa kluczowe: pszenica ; gamma-gliadyna ; albuminy ; pentozany ; reologia dylatacyjna powiewrzchni
Angielskie słowa kluczowe: wheat ; γ-gliadin ; albumin ; pentosans ; surface dilatational rheology
Charakt. formalna: ZRZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
8/19
Rok: 2008
Autorzy: Anna Pruska-Kędzior, Zenon Kędzior, Mateusz Gorący, Katarzyna Pietrowska, Anna Przybylska, Karolina Spychalska
Tytuł: Comparison of rheological, fermentative and baking properties of gluten-free dough formulations
Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2008, vol. 227, iss. 5, s. 1523-1536, il., bibliogr.
p-ISSN: 1438-2377 e-ISSN: 1438-2385
Polskie słowa kluczowe: wpiek próbny ; gryka ; zatrzymywanie CO2 ; ciasto bezglutenowe ; chleb bezglutenowy ; metoda Cole-Cole ; kukurydza ; reologia ; ryż ; fermentacja ciasta
Angielskie słowa kluczowe: baking test ; buckwheat ; CO2 retention ; gluten-free dough ; gluten-free bread ; Cole-Cole method ; maize ; rheology ; rice ; dough fermentation
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.622
Punktacja MNiSW: 24.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
9/19
Rok: 2008
Autorzy: Anna Pruska-Kedzior, Zenon Kedzior, Ewa Klockiewicz-Kaminska
Tytuł: Comparison of viscoelastic properties of gluten from spelt and common wheat
Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2008, vol. 227, iss. 1, s. 199-207, il., bibliogr.
p-ISSN: 1438-2377 e-ISSN: 1438-2385
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 29 stycznia 2015].
Polskie słowa kluczowe: reologia dynamiczna ; gluten ; test retardacji ; metoda Cole-Cole ; orkisz ; pszenica
Angielskie słowa kluczowe: dynamic rheology ; gluten ; retardation test ; Cole-Cole method ; spelt ; wheat
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.622
Punktacja MNiSW: 24.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
10/19
Rok: 2006
Autorzy: Anna Pruska-Kędzior, Zenon Kędzior
Tytuł: Rheological properties of food systems
W: Chemical and functional properties of food components / Ed. by Zdzisław E. Sikorski..
Inf. o wydaniu: 3rd ed.
Adres wydawniczy: Boca Raton : CRC Press, 2006
Szczegóły: s. 209-243, il., bibliogr.
ISBN: 978-0-8493-9675-5
Liczba arkuszy: 2,9
Polskie słowa kluczowe: żywność ; struktura ; reologia ; właściwości lepkosprężyste ; lepkość ; spektrum mechaniczne ; test retardacji ; krzywa płynięcia
Angielskie słowa kluczowe: food ; structure ; rheology ; viscoelastic properties ; viscosity ; mechanical spectrum ; retardation test ; flow curve
Charakt. formalna: ZRM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
DOI:
11/19
Rok: 2006
Autorzy: Anna Pruska-Kędzior, Zenon Kędzior, Jacques Lefebvre, Elżbieta Bera, Justyna Golińska-Krysztofiak, Katarzyna Hryciuk
Tytuł: Effect of climatic conditions of wheat breeding on linear viscoelastic properties of wheat gluten studied using a phenomenological analysis in retardation and in dynamic experiments
W: Proceedings of the 4th International Symposium on Food Rheology and Structure : ISFRS 2006, February 19-23, 2006, Zurich, Switzerland / Ed. Peter Fischer, Philipp Erni and Erich J. Windhab.
Adres wydawniczy: Zurich : Laboratory of Food Process Engineering (ETH), 2006
Szczegóły: s. 559-563, il., bibliogr.
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 lutego 2016].
Polskie słowa kluczowe: pszenica zwyczajna ; gluten ; właściwości lepkosprężyste ; spektrum mechaniczne ; test retardacji ; metoda Cole-Cole ; analiza fenomenologiczna ; warunki pogodowe
Angielskie słowa kluczowe: common wheat ; gluten ; viscoelastic properties ; mechanical spectrum ; retardation test ; Cole-Cole method ; phenomenological analysis ; weather conditions
Charakt. formalna: ZRZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
12/19
Rok: 2003
Autorzy: A. Pruska-Kędzior, J. Lefebvre, Z. Kędzior
Tytuł: Zastosowanie metod reologicznych w technologii żywności i biotechnologii
W: Metody pomiarów i kontroli jakości w przemyśle spożywczym i biotechnologii / Pod red. Mieczysława Jankiewicza i Zenona Kędziora.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2003
Szczegóły: s. 433-489, il., bibliogr.
ISBN: 83-7160-317-7
Polskie słowa kluczowe: technologia żywności ; biotechnologia ; metody badań ; płyny ; właściwości reologiczne
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
13/19
Rok: 2003
Autorzy: Z. Kędzior, P.J. Wilde, A. Pruska-Kędzior
Tytuł: Zastosowanie metod tensiometrycznych w technologii żywności i biotechnologii
W: Metody pomiarów i kontroli jakości w przemyśle spożywczym i biotechnologii / Pod red. Mieczysława Jankiewicza i Zenona Kędziora.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2003
Szczegóły: s. 501-548, il., bibliogr.
ISBN: 83-7160-317-7
Polskie słowa kluczowe: technologia żywności ; biotechnologia ; metody badań ; metody tensiometryczne
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
14/19
Rok: 2001
Autorzy: Anna Pruska-Kędzior, Jacques Lefebvre, Zenon Kędzior
Tytuł: Zastosowanie metod reologicznych w technologii żywności i biotechnologii
W: Metody pomiarów i kontroli jakości w przemyśle spożywczym i biotechnologii / Pod red. Mieczysława Jankiewicza i Zenona Kędziora.
Adres wydawniczy: Poznań : Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego Wydział Technologii Żywności, 2001
Szczegóły: s. 437-502, il.
ISBN: 83-909277-6-4
Polskie słowa kluczowe: technologia żywności ; biotechnologia ; metody badań ; płyny ; właściwości reologiczne
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
15/19
Rok: 2001
Autorzy: Zenon Kędzior, Peter J. Wilde, Anna Pruska-Kędzior
Tytuł: Zastosowanie metod tensiometrycznych w technologii żywności i biotechnologii
W: Metody pomiarów i kontroli jakości w przemyśle spożywczym i biotechnologii / Pod red. Mieczysława Jankiewicza i Zenona Kędziora.
Adres wydawniczy: Poznań : Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego Wydział Technologii Żywności, 2001
Szczegóły: s. 503-548, il.
ISBN: 83-909277-6-4
Polskie słowa kluczowe: technologia żywności ; biotechnologia ; metody badań ; metody tensiometryczne
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
16/19
Rok: 2000
Autorzy: M. Piasecki, M. Gumienna, H. Roszyk, A. Pruska-Kędzior, Z. Kedzior, M. Nogala-Kałucka
Tytuł: Badania nad możliwością wykorzystania kondensatów podezodoryzacyjnych do biosysntezy biosurfaktantów przez szczep Candida bombicola
W: Żywność w dobie ekspansji naukowej : potencjał, oczekiwania, perspektywy : XXXI Sesja Naukowa Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN, Poznań, 14-15 września 2000, Streszczenia komunikatów naukowych.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo - Drukarnia PRODRUK, 2000
Szczegóły: s. 268
ISBN: 83-86707-96-8
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
17/19
Rok: 1996
Autorzy: Anna Pruska-Kędzior, Zenon Kędzior, Małgorzata Wasyłyszyn, Anna Juchnowicz, Edyta Błażek
Tytuł: Wpływ warunków środowiska i dodatków technologicznych na właściwości reologiczne dyspersji białek glutenowych
W: Postępy w technologii, przechowalnictwie i ocenie jakości żywności : XXVII Sesja Naukowa Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN, Szczecin, 27 - 28 czerwca 1996, Streszczenia.
Adres wydawniczy: [Szczecin] : [Akademia Rolnicza], [1996]
Szczegóły: s. 52
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
18/19
Rok: 1996
Autorzy: Przemysław Oziemkowski, Anna Pruska-Kędzior, Zenon Kędzior
Tytuł: Wpływ warunków środowiska na lepkość dyspersji preparatów białek mleka i białek serwatkowych
W: Postępy w technologii, przechowalnictwie i ocenie jakości żywności : XXVII Sesja Naukowa Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN, Szczecin, 27 - 28 czerwca 1996, Referaty.
Adres wydawniczy: Szczecin : Dział Poligrafii Akademii Rolniczej, 1996
Szczegóły: s. 198-203, il., bibliogr.
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
19/19
Rok: 1995
Autorzy: M. Jankiewicz, Z. Kędzior, J. Michniewicz, A. Pruska-Kędzior, A. Mikołajek, M. Wasyłyszyn
Tytuł: Stosunki wodne w cieście jako czynnik kształtujący jakość pieczywa. Znaczenie układu białkowego i koloidów hydrofilowych
W: Osiągnięcia i perspektywy technologii żywności : XXVI Sesja Naukowa Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN, Łódź 12-13 września 1995, Streszczenia referatów i doniesień.
Adres wydawniczy: Łódź : Politechnika Łódzka, 1995
Szczegóły: s. 33
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP