logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: PIĄTEK MICHAŁ
Liczba odnalezionych rekordów: 46



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/46
Rok: 2019
Autorzy: Magdalena Montowska, Emilia Fornal, Michał Piatek, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak
Tytuł: Mass spectrometry detection of protein allergenic additives in emulsion-type pork sausages
Źródło: Food Contr. - 2019, vol. 104, s. 122-131, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0956-7135
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 13 maja 2019].
Angielskie słowa kluczowe: food authenticity ; soy ; milk ; egg white ; peptide markers ; food allergens ; UHPLC-QQQ-MRM
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.248
Punktacja MNiSW: 140.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/46
Rok: 2019
Autorzy: Sylwia Chudy, Agnieszka Makowska, Michał Piątek, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak
Tytuł: Application of microwave vacuum drying for snack production: Characteristics of pure cheese puffs
Źródło: Int. J. Dairy Technol. - 2019, vol. 72, iss. 1, s. 82-88, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1364-727X
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 lutego 2019].
Angielskie słowa kluczowe: puff ; crisp ; snack ; expanded cheese ; vacuum microwave drying
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.522
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/46
Rok: 2019
Autorzy: Krzysztof Smarzyński, Paulina Sarbak, Szymon Musiał, Paweł Jeżowski, Michał Piatek, Przemysław Łukasz Kowalczewski
Tytuł: Nutritional analysis and evaluation of the consumer acceptance of pork pâté enriched with cricket powder - preliminary study
Źródło: Open Agric. - 2019, vol. 4, iss. 1, s. 159-163, bibliogr., abstr.
e-ISSN: 2391-9531
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 marca 2019].
Angielskie słowa kluczowe: insect ; novel food ; cricket powder ; consumer acceptance ; pâté
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Inne bazy podające opis:
  • Web of Science Core Collection - Emerging Sources Citation Index

    Adres url:
    DOI:
    4/46
    Rok: 2018
    Autorzy: Hanna Maria Baranowska, Łukasz Masewicz, Przemysław Łukasz Kowalczewski, Grażyna Lewandowicz, Michał Piątek, Piotr Kubiak
    Tytuł: Water properties in pâtés enriched with potato juice
    Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2018, vol. 244, iss. 3, s. 387-393, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 1438-2377 e-ISSN: 1438-2385
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 22 lutego 2018].
    Polskie słowa kluczowe: żywność funkcjonalna ; niskopolowy NMR ; sok z ziemniaka ; aktywność wody ; dynamika wody
    Angielskie słowa kluczowe: functional food ; low-field NMR ; potato juice ; water activity ; water dynamics
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.056
    Punktacja MNiSW: 30.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    5/46
    Rok: 2018
    Autorzy: Sylwia Chudy, Michał Piątek, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Agnieszka Makowska, Joanna Teichert
    Tytuł: The attempt to create a meat-and-cheese-and-tomato waffle powder
    W: Meat in technology and human nutrition under its working title Meat as a functional and pro-healthy part of our diet : V International Scientific Conference, Poznań - Tarnowo Podgórne, June 27-29, 2018, Abstracts of plenary lectures & poster presentations.
    Adres wydawniczy: [Poznań] : [b.w.], 2018
    Szczegóły: s. 43
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    6/46
    Rok: 2018
    Autorzy: Ryszard Rezler, Michał Piątek, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak
    Tytuł: Effect of fat substitution by modified starches on mechanical-rheological properties of pork pastes
    W: Meat in technology and human nutrition under its working title Meat as a functional and pro-healthy part of our diet : V International Scientific Conference, Poznań - Tarnowo Podgórne, June 27-29, 2018, Abstracts of plenary lectures & poster presentations.
    Adres wydawniczy: [Poznań] : [b.w.], 2018
    Szczegóły: s. 73
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    7/46
    Rok: 2018
    Autorzy: Jacek Lewandowicz, Michał Piątek, Joanna Le Thanh-Blicharz, Piotr Kubiak, Hanna Maria Baranowska
    Tytuł: The effect of heat processing on rheological properties of redued fat pâtés
    W: Meat in technology and human nutrition under its working title Meat as a functional and pro-healthy part of our diet : V International Scientific Conference, Poznań - Tarnowo Podgórne, June 27-29, 2018, Abstracts of plenary lectures & poster presentations.
    Adres wydawniczy: [B.w.] : [b.m.], 2018
    Szczegóły: s. 60
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    8/46
    Rok: 2018
    Autorzy: Katarzyna Walkowiak, Łukasz Masewicz, Michał Piątek, Grażyna Lewandowicz, Joanna Le Thanh-Blicharz, Piotr Kubiak
    Tytuł: The effect of heat processing on the water dynamic in pâtés
    W: Meat in technology and human nutrition under its working title Meat as a functional and pro-healthy part of our diet : V International Scientific Conference, Poznań - Tarnowo Podgórne, June 27-29, 2018, Abstracts of plenary lectures & poster presentations.
    Adres wydawniczy: [B.w.] : [b.m.], 2018
    Szczegóły: s. 80
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    9/46
    Rok: 2018
    Autorzy: Małgorzata Gumienna, Małgorzata Lasik-Kurdyś, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Michał Piątek, Zbigniew Czarnecki
    Opis patentowy. Polska, 230068 B1
    Tytuł wynalazku: Sposób wytwarzania pasztetu oraz pasztet uzyskany tym sposobem
    Właœciciel: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań, Polska
    Zgłoszenie: 410906, 09.01.2015. 18.07.2016 BUP 15/16
    Ogłoszenie: 28.09.2018 WUP 09/18
    Charakt. formalna: PT
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 75.000
    Praca afiliowana przez UP
    10/46
    Rok: 2017
    Autorzy: Ryszard Kowalski, Agnieszka Bilska, Bożena Danyluk, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Michał Piątek
    Tytuł: The effect of edible protective casings on selected quality characteristics of culinary meat obtained from pork carcasses
    W: Logistics Facing Challenges of Food Security and Environmental Protection : 2nd International Forum on Agri-Food Logistics, 3rd National Scientific Conference AGROLOGISTYKA, June 22-23, 2017, Poznań, Poland / Ed. Karol Wajszczuk.
    Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie pdf.
    Adres wydawniczy: Poznań : Poznań University of Life Sciences, 2017
    Szczegóły: s. 80-81
    ISBN: 978-83-7160-866-7
    Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 27 listopada 2017].
    Charakt. formalna: PRZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    11/46
    Rok: 2017
    Autorzy: Przemysław Kowalczewski, Grażyna Lewandowicz, Michał Piątek, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Anna Małecka, Wojciech Białas
    Tytuł: Wpływ postaci dodatku bioaktywnych składników soku z ziemniaka na jakość pasztetów
    Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2017, R. 24, nr 3 (112), s. 84-96, il., bibliogr., streszcz., abstr.
    p-ISSN: 2451-0769 e-ISSN: 2451-0777
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 stycznia 2018].
    Polskie słowa kluczowe: sok z ziemniaka ; żywność funkcjonalna ; pasztety ; nieswoiste zapalenie jelit ; jakość
    Angielskie słowa kluczowe: potato juice ; functional food, ; pâte ; inflammatory bowel disease ; quality
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    12/46
    Rok: 2017
    Autorzy: Łukasz Masewicz, Michał Piątek, Hanna Maria Baranowska, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Katarzyna Pers, Ryszard Kowalski
    Tytuł: Wpływ sposobu obróbki mikrofalowej na wiązanie wody w mięsie
    W: Żywność dla Przyszłości : XLIII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Materiały Konferencji Naukowej, Wroclaw, 4-5 lipca 2017 r.
    Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2017
    Szczegóły: s. 153
    ISBN: 978-83-7717-265-0
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    13/46
    Rok: 2017
    Autorzy: Przemysław Kotewa, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Michał Piątek, Łukasz Masewicz, Katarzyna Pers, Hanna Maria Baranowska
    Tytuł: Wpływ temperatury i czasu stabilizowania homogenizowanych wędlin na właściwości tekstury i wiązanie wody
    W: Żywność dla Przyszłości : XLIII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Materiały Konferencji Naukowej, Wroclaw, 4-5 lipca 2017 r.
    Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2017
    Szczegóły: s. 146
    ISBN: 978-83-7717-265-0
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    14/46
    Rok: 2016
    Autorzy: Michał Piątek, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Hanna Maria Baranowska, Ryszard Kowalski
    Tytuł: Analiza jakości kiełbas drobnorozdrobnionych wyprodukowanych z udziałem preparatów błonnikowych
    W: Budowa i eksploatacja maszyn przemysłu spożywczego "BEMS 2016" : XVII Konferencja naukowo-techniczna, Białowieża, 21-23 września 2016, Materiały konferencyjne.
    Adres wydawniczy: [Białystok] : [Politechnika Białostocka], 2016
    Szczegóły: s. 112
    Polskie słowa kluczowe: kiełbasa parówkowa ; preparaty błonnikowe ; ocena jakości
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    15/46
    Rok: 2016
    Autorzy: Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Michał Piatek, Ryszard Kowalski
    Tytuł: Porównanie wybranych cech jakościowych pasztetów dostępnych na rynku polskim
    W: Budowa i eksploatacja maszyn przemysłu spożywczego "BEMS 2016" : XVII Konferencja naukowo-techniczna, Białowieża, 21-23 września 2016, Materiały konferencyjne.
    Adres wydawniczy: [Białystok] : [Politechnika Białostocka], 2016
    Szczegóły: s. 91
    Polskie słowa kluczowe: pasztety ; jakość ; ocena konsumencka
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    16/46
    Rok: 2016
    Autorzy: Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Michał Piątek, Sylwia Chudy, Ryszard Kowalski, Magdalena Montowska
    Tytuł: Jakość sensoryczna przetworów mięsnych z udziałem suszonych skwarek wieprzowych
    W: II Wielkopolska Konferencja Nauka Gospodarce Żywnościowej : "25 lat technologii żywności w warunkach gospodarki rynkowej", Poznań 5. lutego 2016, Materiały konferencyjne / Red. Joanna Le Thanh-Blicharz, Jacek Lewandowicz.
    Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Wielkopolska; Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2016
    Szczegóły: s. 48
    Polskie słowa kluczowe: wędliny podrobowe ; suszone skwarki wieprzowe ; tekstura ; analiza sensoryczna
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    17/46
    Rok: 2016
    Autorzy: Sylwia Chudy, Urszula Gierałtowska, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Michał Piątek
    Tytuł: Pomiar barwy produktów mleczarskich
    W: II Wielkopolska Konferencja Nauka Gospodarce Żywnościowej : "25 lat technologii żywności w warunkach gospodarki rynkowej", Poznań 5. lutego 2016, Materiały konferencyjne / Red. Joanna Le Thanh-Blicharz, Jacek Lewandowicz.
    Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Wielkopolska; Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2016
    Szczegóły: s. 53
    Polskie słowa kluczowe: barwa ; CIE Lab ; masło ; ser podpuszczkowy ; liczebność próby
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    18/46
    Rok: 2016
    Autorzy: Przemysław Kowalczewski, Grażyna Lewandowicz, Włodzimierz Dolata, Elżbieta Piotrowska, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Michał Piątek, Wojciech Białas
    Opis patentowy. Polska, 222968 B1
    Tytuł wynalazku: Pasztet i sposób wytwarzania pasztetu
    Właœciciel: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań, Polska
    Zgłoszenie: 399064, 04.06.2012. 09.12.2013 BUP 25/13
    Ogłoszenie: 30.09.2016 WUP 09/16
    Charakt. formalna: PT
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 30.000
    Praca afiliowana przez UP
    19/46
    Rok: 2016
    Autorzy: Przemysław Kowalczewski, Grażyna Lewandowicz, Włodzimierz Dolata, Elżbieta Piotrowska, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Michał Piątek, Wojciech Białas
    Opis patentowy. Polska, 222980 B1
    Tytuł wynalazku: Parówki i sposób wytwarzania parówek
    Właœciciel: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań, Polska
    Zgłoszenie: 399062, 04.06.2012. 09.12.2013 BUP 25/13
    Ogłoszenie: 30.09.2016 WUP 09/16
    Charakt. formalna: PT
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 30.000
    Praca afiliowana przez UP
    20/46
    Rok: 2016
    Autorzy: Przemysław Kowalczewski, Grażyna Lewandowicz, Włodzimierz Dolata, Elżbieta Piotrowska, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Michał Piatek, Wojciech Białas
    Opis patentowy. Polska, 224188 B1
    Tytuł wynalazku: Danie obiadowe i sposób wytwarzania dania obiadowego
    Właœciciel: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań, Polska
    Zgłoszenie: 399061, 04.06.2012. 09.12.2013 BUP 25/13
    Ogłoszenie: 30.11.2016 WUP 11/16
    Charakt. formalna: PT
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 30.000
    Praca afiliowana przez UP
    21/46
    Rok: 2016
    Tytuł: Nowoczesne technologie produkcji żywności [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Hanna Maria Baranowska, Michał Piątek
    Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
    Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016. - 153 s. : il., bibliogr. przy rozdz.
    ISBN: 978-83-7160-837-7
    Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 29 czerwca 2016].
    Liczba arkuszy: 9,45
    Charakt. formalna: PM
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    22/46
    Rok: 2016
    Autorzy: Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Michał Piątek, Małgorzata Gumienna, Ryszard Kowalski, Magdalena Montowska, Sylwia Chudy
    Tytuł: Jakość sensoryczna kiełbasy typu parówkowa z udziałem suszonego bobu fermentowanego
    W: Współczesne trendy w kształtowaniu jakości żywności [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Renata Cegielska-Radziejewska.
    Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
    Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
    Szczegóły: s. 105-117, bibliogr.
    ISBN: 978-83-7160-834-6
    Liczba arkuszy: 0,5
    Polskie słowa kluczowe: bób fermentowany ; tłuszcz ; ocena sensoryczna ; wędliny drobno rozdrobnione
    Charakt. formalna: PRM
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    23/46
    Rok: 2016
    Autorzy: Sylwia Chudy, Urszula Gierałtowska, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Michał Piątek
    Tytuł: Pomiar barwy produktów mleczarskich
    W: Współczesne trendy w kształtowaniu jakości żywności [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Renata Cegielska-Radziejewska.
    Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
    Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
    Szczegóły: s. 85-96, bibliogr.
    ISBN: 978-83-7160-834-6
    Liczba arkuszy: 0,5
    Polskie słowa kluczowe: CIELab ; liczebność próby ; barwa ; masło ; ser podpuszczkowy dojrzewający
    Charakt. formalna: PRM
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    24/46
    Rok: 2016
    Autorzy: Michał Piątek, Łukasz Masewicz, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Katarzyna Pers, Hanna Maria Baranowska
    Tytuł: Analiza jakości pasztetów mięsnych z udziałem suszonych skwarek wieprzowych
    W: Zagospodarowanie ubocznych produktów przemysłu spożywczego [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Danuta Górecka, Edward Pospiech.
    Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
    Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
    Szczegóły: s. 94-104, il., bibliogr.
    ISBN: 978-83-7160-836-0
    Liczba arkuszy: 0,5
    Polskie słowa kluczowe: aktywność wody ; czas relaksacji ; suszone skwarki wieprzowe ; tekstura ; wędliny podrobowe
    Charakt. formalna: PRM
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    25/46
    Rok: 2016
    Autorzy: Ryszard Rezler, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Michał Piątek, Agnieszka Cegiel
    Tytuł: Analiza właściwości reologicznych farszów i wędlin drobnorozdrobnionych wyprodukowanych z udziałem suszonych skwarek wieprzowych
    W: Zagospodarowanie ubocznych produktów przemysłu spożywczego [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Danuta Górecka, Edward Pospiech.
    Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
    Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
    Szczegóły: s. 127-136, il., bibliogr.
    ISBN: 978-83-7160-836-0
    Liczba arkuszy: 0,5
    Polskie słowa kluczowe: DMA ; farsz kutrowany ; suszone skwarki wieprzowe
    Charakt. formalna: PRM
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    26/46
    Rok: 2016
    Autorzy: Katarzyna Pers, Michał Piątek, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Łukasz Masewicz, Hanna Maria Baranowska
    Tytuł: Wpływ dodatku suszonych skwarek wieprzowych na parametry tekstury i wiązanie wody w wędlinach
    W: Zagospodarowanie ubocznych produktów przemysłu spożywczego [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Danuta Górecka, Edward Pospiech.
    Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
    Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
    Szczegóły: s. 105-114, il., bibliogr.
    ISBN: 978-83-7160-836-0
    Liczba arkuszy: 0,5
    Polskie słowa kluczowe: aktywność wody ; czas relaksacji ; suszone skwarki wieprzowe ; tekstura ; wędliny drobno rozdrobnione
    Charakt. formalna: PRM
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    27/46
    Rok: 2016
    Autorzy: Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Michał Piątek, Ryszard Rezler, Dominika Olejniczak, Katarzyna Pers, Łukasz Masewicz
    Tytuł: Wpływ substytucji mięsa suszonymi skwarkami wieprzowymi na właściwości reologiczne i zdolność wiązania wody farszów mięsnych do produkcji pasztetów
    W: Zagospodarowanie ubocznych produktów przemysłu spożywczego [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Danuta Górecka, Edward Pospiech.
    Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
    Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
    Szczegóły: s. 115-126, il., bibliogr.
    ISBN: 978-83-7160-836-0
    Liczba arkuszy: 0,5
    Polskie słowa kluczowe: aktywność wody ; czas relaksacji ; reologia ; suszone skwarki wieprzowe ; wędliny podrobowe
    Charakt. formalna: PRM
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    28/46
    Rok: 2015
    Autorzy: Przemysław Łukasz Kowalczewski, Grażyna Lewandowicz, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Michał Piątek, Hanna Maria Baranowska, Wojciech Białas, Magdalena Jeziorna, Piotr Kubiak
    Tytuł: Finely comminuted frankfurters fortified with potato juice - Quality and structure
    Źródło: J. Food Eng. - 2015, vol. 167, s. 183-188, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0260-8774
    Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 19 sierpnia 2015].
    Angielskie słowa kluczowe: functional food ; texture ; structure ; inflammatory bowel disease ; low-field NMR
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.199
    Punktacja MNiSW: 40.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    29/46
    Rok: 2015
    Autorzy: Tomasz Pawlak, Michał Piątek, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Antoni Ryniecki
    Tytuł: Puffingi wieprzowe: dobór obróbki wstępnej surowca
    Źródło: Przem. Spoż. - 2015, t. 69, 12, s. 15-17, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0033-250X
    Polskie słowa kluczowe: mięso wieprzowe ; obróbka wstępna ; suszenie mikrofalowo-próżniowe ; puffing ; ocena sensoryczna
    Angielskie słowa kluczowe: pork ; pretreatment ; microwave-vacuum drying ; puffing ; sensory evaluation
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 12.000
    Praca afiliowana przez UP
    DOI:
    30/46
    Rok: 2014
    Autorzy: Michał Piatek, Hanna Maria Baranowska, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak
    Tytuł: Modern thawing methods and muscle structure
    Źródło: Fleischwirtsch. Int. - 2014, vol. 29, 2, s. 83-87, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0179-2415
    Angielskie słowa kluczowe: computer image analysis ; low-field NMR ; muscles ; thawing ; water mobility
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    31/46
    Rok: 2014
    Autorzy: Hanna Maria Baranowska, Michał Piątek, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak
    Tytuł: Hydratacja białek wołowych w obecności preparatu żelazowego Aprofer
    W: IV Sympozjum Inżynierii Żywności : Warszawa, 1-2 lipca 2014 / [Oprac. red. Magdalena Śledź].
    Adres wydawniczy: Warszawa : [Wydawnictwo SGGW], 2014
    Szczegóły: s. 23
    ISBN: 978-83-7583-568-7
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    32/46
    Rok: 2014
    Autorzy: Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Michał Piątek, Włodzimierz Dolata
    Tytuł: A comparative quality appraisal of finely comminuted batters produced using three types of knives
    Źródło: Meat Sci. - 2014, vol. 96, iss. 1, s. 429-435, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0309-1740
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 16 stycznia 2015].
    Angielskie słowa kluczowe: batter quality appraisal ; meat batter ; computer image analysis ; microstructure ; type of knives
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.615
    Punktacja MNiSW: 35.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    33/46
    Rok: 2014
    Autorzy: M. Piątek, H. M. Baranowska, Ł. Masewicz, M. Krzywdzińska-Bartkowiak
    Tytuł: The influence of iron supplementation on water binding stability in beef and pork pâtés
    W: XII International Conference on the Applications of Magnetic Resonance in Food Science : Defining Food by Magnetic Resonance, 20-23 May 2014, Cesena, Italy, Abstract Book.
    Adres wydawniczy: [Bologna] : [Universita di Bologna], 2014
    Szczegóły: s. 104-105
    ISBN: 978-88-902152-4-7
    Charakt. formalna: ZSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    34/46
    Rok: 2014
    Autorzy: H. M. Baranowska, M. Piątek, Ł. Masewicz, M. Krzywdzińska-Bartkowiak
    Tytuł: Utilisation of low-field NMR to study pork meat jerky snacks containing haeme iron
    W: XII International Conference on the Applications of Magnetic Resonance in Food Science : Defining Food by Magnetic Resonance, 20-23 May 2014, Cesena, Italy, Abstract Book.
    Adres wydawniczy: [Bologna] : [Universita di Bologna], 2014
    Szczegóły: s. 99, il.
    ISBN: 978-88-902152-4-7
    Charakt. formalna: ZSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    35/46
    Rok: 2013
    Autorzy: Hanna Maria Baranowska, Przemysław Kowalczewski, Łukasz Masewicz, Ryszard Rezler, Michał Piątek, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Grażyna Lewandowicz
    Tytuł: Właściwości reologiczne i wiązanie wody w farszach wędlin z dodatkiem preparatów z soku ziemniaka
    W: Agrofizyka w bioinżynierii [Dokument elektroniczny] : Międzynarodowa konferencja naukowa, 18-19 września 2013, Wrocław : Materiały konferencyjne
    Inf. o wydaniu: Pendrive; dane tekstowe w formacie .doc
    Adres wydawniczy: [Wrocław] : [Uniwersytet Przyrodniczy], [2013]
    Lokalizacja: s. 9-10
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    36/46
    Rok: 2013
    Autorzy: Michał Piątek, Hanna Maria Baranowska, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak
    Tytuł: Mikrostruktur und Molekulardynamik von Wasser in aufgetautem Fleisch
    Źródło: Fleischwirtschaft. - 2013, 9, s. 100-104, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0015-363X
    Angielskie słowa kluczowe: computer image analysis ; low-field NMR ; muscles ; thawing ; water mobility
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: GER
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.086
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    37/46
    Rok: 2013
    Autorzy: Przemysław Kowalczewski, Grażyna Lewandowicz, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Michał Piątek, Anna Małecka, Wojciech Białas, Hanna Maria Baranowska
    Tytuł: The effect of the addition of potato juice on the structure and quality of paté
    Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2013, vol. 63, Book of Abstracts, s. 61
    p-ISSN: 1230-0322
    Uwagi: Tytuł zeszytu: Food Structure and Functionality: Conference - 15 years later: Stare Jabłonki, 23-26 June, 2013: Book of Abstracts.
    Angielskie słowa kluczowe: pate ; potato juice ; microstructure ; low-field NMR ; texture ; functional food
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    38/46
    Rok: 2013
    Autorzy: Przemysław Kowalczewski, Grażyna Lewandowicz, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Michał Piątek, Magdalena Jeziorna, Wojciech Białas, Hanna Maria Baranowska
    Tytuł: Quality and structure of finely comminuted sausages with potato juice
    Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2013, vol. 63, Book of Abstracts, s. 62
    p-ISSN: 1230-0322
    Uwagi: Tytuł zeszytu: Food Structure and Functionality: Conference - 15 years later: Stare Jabłonki, 23-26 June, 2013: Book of Abstracts.
    Angielskie słowa kluczowe: sausages ; potato juice ; microstructure ; low-field NMR ; texture ; functional food
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    39/46
    Rok: 2013
    Autorzy: Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Michał Piatek, Hanna Gajewska-Szczerbal, Kamila Morawska
    Tytuł: Application of computer image analysis to evaluate the effectiveness of mixing batter in the paddle mixer
    Tytuł równoległy: Zastosowanie komputerowej analizy obrazu do oceny efektywności mieszania farszu w mieszarce łopatkowej
    W: Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz w analityce : IX Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Zakopane 15 - 17.10.2013 / Red. Izabela Górecka.
    Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2013
    Szczegóły: s. 164-165
    Polskie słowa kluczowe: mieszanie ; komputerowa analiza obrazu
    Angielskie słowa kluczowe: mixing ; computer image analysis
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG, POL
    Praca afiliowana przez UP
    40/46
    Rok: 2011
    Autorzy: Włodzimierz Dolata, Elżbieta Piotrowska, Michał Piątek, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Michał Wojciechowski
    Tytuł: Ocena jakości kiełbas kutrowanych z dodatkiem preparatu białkowego wyprodukowanych w warunkach przemysłowych
    W: Tradycja i nowoczesność w żywności i żywieniu : XL Sesja Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk połączona z obchodami Jubileuszu 50-lecia Wydziału Nauk o Żywności SGGW w Warszawie, Warszawa, 29 czerwca - 1 lipca 2011 / oprac. red. Emilia Janiszewska, Joanna Miselhorn.
    Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2011
    Szczegóły: s. 63
    ISBN: 978-83-7583-293-8
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    41/46
    Rok: 2011
    Autorzy: Elżbieta Piotrowska, Włodzimierz Dolata, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Michał Piątek, Dawid Suchanek
    Tytuł: Ocena jakościowa wyrobów tradycyjnych wyprodukowanych w warunkach przemysłowych
    W: Tradycja i nowoczesność w żywności i żywieniu : XL Sesja Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk połączona z obchodami Jubileuszu 50-lecia Wydziału Nauk o Żywności SGGW w Warszawie, Warszawa, 29 czerwca - 1 lipca 2011 / oprac. red. Emilia Janiszewska, Joanna Miselhorn.
    Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2011
    Szczegóły: s. 183
    ISBN: 978-83-7583-293-8
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    42/46
    Rok: 2011
    Autorzy: Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Michał Piątek, Elżbieta Piotrowska
    Tytuł: Wpływ rodzaju kutra na strukturę pasztetów wyprodukowanych w warunkach przemysłowych
    W: Tradycja i nowoczesność w żywności i żywieniu : XL Sesja Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk połączona z obchodami Jubileuszu 50-lecia Wydziału Nauk o Żywności SGGW w Warszawie, Warszawa, 29 czerwca - 1 lipca 2011 / oprac. red. Emilia Janiszewska, Joanna Miselhorn.
    Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2011
    Szczegóły: s. 121
    ISBN: 978-83-7583-293-8
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    43/46
    Rok: 2005
    Autorzy: Hanna Maria Baranowska, Michał Piatek, Włodzimierz Dolata, Elżbieta Piotrkowska, Ryszard Rezler
    Tytuł: Analiza stanu związania wody w farszach wędlin drobno rozdrobnionych wyprodukowanych z błonnikiem łubinu
    Źródło: Inż. Rol. - 2005, R. 9, 11 (71), s. 25-36, il., bibliogr., streszcz., abstr.
    p-ISSN: 1429-7264
    Polskie słowa kluczowe: błonnik łubinu ; farsz ; magnetyczny rezonans jądrowy
    Angielskie słowa kluczowe: lupine cellulose ; meat stuffing ; free and bound water ; nuclear magnetic resonance
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    44/46
    Rok: 2005
    Autorzy: Ryszard Rezler, Włodzimierz Dolata, Elżbieta Piotrkowska, Michał Piątek, Hanna Maria Baranowska
    Tytuł: Rola fazy hydrokoloidalno-tłuszczowej w kształtowaniu właściwości reologicznych farszów wędlin drobno rozdrobnionych o obniżonej zawartości tłuszczu
    Źródło: Inż. Rol. - 2005, R. 9, 11 (71), s. 401-412, il., bibliogr., streszcz., abstr.
    p-ISSN: 1429-7264
    Polskie słowa kluczowe: błonnik łubinu ; farsz mięsny ; dynamiczno-mechaniczna analiza termiczna ; DMTA
    Angielskie słowa kluczowe: meat stuffing ; lupine cellulose ; dynamic-mechanical thermal analysis
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    45/46
    Rok: 2004
    Autorzy: Hanna M. Baranowska, Ryszard Rezler, Stefan Poliszko, Włodzimierz Dolata, Elżbieta Piotrowska, Michał Piątek
    Tytuł: Starch as a functional addition in meat batters
    W: Starch : from starch containig sources to isolation of starches and their applications / Ed. Vladimir P. Yuryev, Piotr Tomasik and Heiz Ruck.
    Adres wydawniczy: New York : Nova Science Publishers, 2004
    Szczegóły: s. 115-123, il., bibliogr.
    ISBN: 1-59454-014-4
    Polskie słowa kluczowe: dodatki do żywności ; dodatki funkcjonalne ; skrobia ; sprężystość ; lepkość ; metody badań ; magnetyczny rezonans jądrowy
    Angielskie słowa kluczowe: starch ; NMR ; elasticity modulus ; viscosity
    Charakt. formalna: ZRZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    46/46
    Rok: 2003
    Autorzy: Hanna Maria Baranowska, Włodzimierz Dolata, Elżbieta Piotrowska, Michał Piątek
    Tytuł: Evaluation of the effect of the substitution of fat for pea cellulose on the water bibding state in sausage forcemeat
    Tytuł równoległy: Ocena wpływu zastąpienia tłuszczu preparatem błonnika grochu na stan związania wody w farszach wędlin drobno rozdrobnionych
    Źródło: Acta Agrophys. - 2003, vol. 2, 2 (96), s. 293-300, il., bibliogr., abstr., streszcz.
    p-ISSN: 1234-4125
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 1 czerwca 2017].
    Polskie słowa kluczowe: błonnik grochu ; tłuszcz ; farsz
    Angielskie słowa kluczowe: pea cellulose ; fat ; forcemeat
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
      Wyświetl ponownie stosując format:
  • Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP