logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: PACESZ ALINA
Liczba odnalezionych rekordów: 22



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/22
Rok: 2018
Autorzy: Alina Pacesz, Anna Sip, Wojciech Białas, Katarzyna Śliżewska
Tytuł: Optymalizacja warunków wzrostu wybranych probiotycznych szczepów Lactobacillus
W: Preparaty synbiotyczne w żywieniu zwierząt / Pr. zbior. pod red. Katarzyny Śliżewskiej.
Adres wydawniczy: Łódź : Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii. Politechnika Łódzka, 2018
Seria: Monografie - Politechnika Łódzka
Szczegóły: s. 57-72, il., bibliogr., streszcz.
ISBN: 978-83-63929-60-2
Polskie słowa kluczowe: probiotyki ; Lactobacillus ; hodowla ; optymalizacja
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
2/22
Rok: 2018
Autorzy: Alina Pacesz, Anna Sip
Tytuł: Komosa ryżowa nie tylko skarb Inków
Źródło: Przem. Spoż. - 2018, t. 72, 6, s. 23-27, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0033-250X
Uwagi: Wykaz literatury jest dostępny na stronie internetowej www.przemyslspozywczy.eu w zakładce Archiwum przydanym tytule artykułu.
Polskie słowa kluczowe: komosa ; wartość odżywcza ; fermentacja
Angielskie słowa kluczowe: quinoa ; nutritional value ; fermentation
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
3/22
Rok: 2017
Autorzy: Alina Pacesz, Anna Sip
Tytuł: Development of culture medium based on quinoa seeds and leaves for lactic acid bacetria growth
W: Food: today and tomorrow. XXII Sesja Sekcji Młodej Kadry Naukowej Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności : 5 th International Session of Young Scientific Staff, May 18-19th 2017 Szczecin.
Adres wydawniczy: [Szczecin] : [b.w.], 2017
Szczegóły: s. 135
ISBN: 978-83-935477-9-1
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
4/22
Rok: 2017
Autorzy: Anna Dobrowolska, Alina Pacesz, Ewa Macierzyńska-Piotrowska, Anna Sip
Tytuł: Badanie bakteriobójczej aktywności bakterii fermentacji mlekowej
W: II Sympozjum Naukowe "Bezpieczeństwo żywnościowe i żywności" : Kiry (k. Zakopanego), 24-26.04.2017.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2017
Szczegóły: s. 6
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
5/22
Rok: 2017
Autorzy: Alina Pacesz, Katarzyna Śliżewska, Anna Sip
Tytuł: Hodowla bakterii fermentacji mlekowej w podłożach na bazie komosy ryżowej
Źródło: Postępy Mikrobiol. - 2017, t. 56, supl. 2, s. 35, bibliogr.
p-ISSN: 0079-4252
Uwagi: Ogólnopolska Konferencja Biotechnologów i Mikrobiologów BIOMILLENIUM 2017 "Trendy i rozwiązania w biotechnologii i mikrobiologii", Gdańsk 6-8 września 2017. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 2 marca 2020].
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
6/22
Rok: 2017
Autorzy: Katarzyna Grajek, Joanna Foksowicz-Flaczyk, Alina Pacesz, Anna Dobrowolska, Anna Sip
Tytuł: Probiotic supplement protecting farm animals against pathogenic Eschericha coli
Źródło: Postępy Mikrobiol. - 2017, t. 56, supl. 1, s. 40, bibliogr.
p-ISSN: 0079-4252
Uwagi: The 4th Workshop on Microbiology in Health Care and Environmental Protection MIKROBIOT 2017 LODZ, POLAND, 19-21 IX 2017 - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 3 marca 2020].
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
7/22
Rok: 2017
Autorzy: Alina Pacesz, Wojciech Białas, Radosław Dembczyński, Katarzyna Śliżewska, Anna Sip
Tytuł: Production of synbiotic preparations for monogastric animals
Źródło: Postępy Mikrobiol. - 2017, t. 56, supl. 3, s. 67
p-ISSN: 0079-4252
Uwagi: Scientific Conference 90 Years of the Polish Society of Microbiologists PTM - Past, Present, and Future, Krakow, September 22-23, 2017 r. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 kwietnia 2018].
Angielskie słowa kluczowe: probiotics ; food microbiology
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
8/22
Rok: 2017
Autorzy: Alina Pacesz, Wojciech Białas, Katarzyna Śliżewska, Anna Sip
Tytuł: Optymalizacja warunków hodowli probiotycznych szczepów Lactobacillus
W: VIII Sympozjum Naukowe "Probiotyki w żywności" : Ośrodek SGGW - Marymont, Kiry k/Zakopango, 26-28 kwietnia 2017 r..
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2017
Szczegóły: s. 9
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
9/22
Rok: 2016
Autorzy: Alina Pacesz, Anna Sip
Tytuł: Fermentacja surowców roślinnych przy udziale bakterii probiotycznych
W: I Ogólnopolska Konferencja Nowe Horyzonty w Naukach Przyrodniczych BIOT 2016 : Poznań, 6 maja 2016 r., Książka abstraktów.
Adres wydawniczy: Poznań : [Uniwersytet Przyrodniczy], 2016
Szczegóły: s. 44, bibliogr.
Polskie słowa kluczowe: fermentacja ; surowce roślinne ; bakterie LAB
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
10/22
Rok: 2016
Autorzy: Alina Pacesz, Wojciech Białas, Katarzyna Śliżewska, Anna Sip
Tytuł: Optymalizacja składu pożywki do hodowli probiotycznych szczepów Lactobacillus
W: XXVIII Zjazd Polskiego Towarzystwa Mikrobiologów "Mikrobiologia - nowe wyzwania, nowe możliwości" [Dokument elektroniczny] : Bydgoszcz, 25-27 września 2016 r.
Inf. o wydaniu: Płyta CD
Adres wydawniczy: [Bydgoszcz] : [b.w.], [2016]
Lokalizacja: P-201
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
11/22
Rok: 2016
Autorzy: Alina Pacesz, Sandra Górna, Daria Kaźmierczak, Wojciech Białas, Radosław Dembczyński, Anna Sip
Tytuł: Optymalizacja warunków wzrostu i utrwalania probiotycznych szczepów bakterii fermentacji mlekowej
W: XXVIII Zjazd Polskiego Towarzystwa Mikrobiologów "Mikrobiologia - nowe wyzwania, nowe możliwości" [Dokument elektroniczny] : Bydgoszcz, 25-27 września 2016 r.
Inf. o wydaniu: Płyta CD
Adres wydawniczy: [Bydgoszcz] : [b.w.], [2016]
Lokalizacja: P-202
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
12/22
Rok: 2016
Autorzy: Alina Pacesz, Anna Sip
Tytuł: Lactic acid fermentation of quinoa and lupine seeds
W: Żywność od A do Z = Food from A to Z : XXI Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej, V International Session of Young Scientific Staff, 12-13 maja 2016 Łódź, Polska / Red. i proj. okł. Lidia Mielcarz, Alicja Malik, Michał Kurczewski.
Adres wydawniczy: Łódź : [Politechnika Łódzka], 2016
Szczegóły: s. 33, bibliogr.
ISBN: 978-83-912026-8-5
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
13/22
Rok: 2015
Autorzy: Alina Pacesz, Anna Sip
Tytuł: Produkcja utrwalonych preparatów probiotycznych bakterii fermentacji mlekowej
W: Badania i Rozwój Młodych Naukowców w Polsce 2015 : Materiały konferencyjne - jesień. Część pierwsza - Poznań / Red. nauk. Jędrzej Nyćkowiak, Jacek Leśny, Monika Panfil.
Adres wydawniczy: Poznań : Młodzi Naukowcy, 2015
Szczegóły: s. 100
ISBN: 978-83-65362-09-4 ; 978-83-942083-5-6 (całość)
Uwagi: Nniniejsza pozycja zawiera streszczenia prac prezentowanych przez Doktorantów i Młodych Naukowców podczas interdyscyplinarnej konferencji naukowej w Poznaniu, dnia 23 listopada 2015 roku.
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
14/22
Rok: 2015
Autorzy: Alina Pacesz
Tytuł: Wpływ beta-glukanu na wzrost probiotycznych bakterii fermentacji melkowej
W: BioOpen : I Ogólnopolska Konferencja Doktorantów Nauk o Życiu, Łódź, 20-22 kwietnia 2015 r.. Książka abstraktów.
Adres wydawniczy: [Łódź] : [b. w.], 2015
Szczegóły: s. 28
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 31 marca 2016].
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
15/22
Rok: 2015
Autorzy: Alina Pacesz
Tytuł: Probiotyki dla zwierząt. Właściwości i cel stosowania
W: Dni Doktoranta 2015 : Konferencja Naukowa, Poznań, 12-13 listopada 2015.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy, 2015
Szczegóły: s. 51
ISBN: 978-83-7160-825-4
Polskie słowa kluczowe: probiotyki ; probiotyki dla zwierząt ; bakterie LAB
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
16/22
Rok: 2015
Autorzy: Alina Pacesz, Anna Sip
Tytuł: Zdrowie zamknięte w kłosie
Źródło: Ekonatura. - 2015, nr 7 (140), s. 9, il.
p-ISSN: 1731-6944
Polskie słowa kluczowe: beta-glukany ; zdrowie człowieka
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
17/22
Rok: 2015
Autorzy: Alina Pacesz, Anna Sip
Tytuł: Oligo- and polysacharides' health-promoting properties
W: Food - Quality and Perspectives : XX Conference of Young Researchers - IVth International Session, 14-15 of May 2015, Rzeszow, Book of abstracts.
Adres wydawniczy: Rzeszów : [b.w.], 2015
Szczegóły: s. 88
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
18/22
Rok: 2015
Autorzy: Alina Pacesz, Anna Sip
Tytuł: Metody pozyskiwania β-glukanu o właściwościach immunomodulacyjnych z grzybów kapeluszowych
W: Owoce i warzywa od świtu do zmierzchu : VIII Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Poznań, 28-29 maja 2015 r., Materiały konferencyjne.
Adres wydawniczy: Poznań : Mags Production Sp. z o.o., 2015
Szczegóły: s. 61
Uwagi: VIII Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw "Owoce i warzywa od świtu do zmierzchu", Poznań, 28-29 maja 2015 r.
Polskie słowa kluczowe: grzyby kapeluszowe ; β-glukan ; właściwości immunostymulujące
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
19/22
Rok: 2015
Autorzy: Alina Pacesz, Anna Sip
Tytuł: Beta-glukany - ciekawy składnik funkcjonalny i prozdrowotny
Źródło: Przem. Spoż. - 2015, t. 69, 5, s.36-38, 40, il., bibliogr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: beta-glukany ; działanie prozdrowotne ; właściwości technologiczne
Angielskie słowa kluczowe: beta-glucan ; health promoting properties ; technological properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
20/22
Rok: 2015
Autorzy: Alina Pacesz, Anna Sip
Tytuł: Czynniki środowiskowe i ich wpływ na efektywność wzrostu probiotycznych bakterii fermentacji mlekowej
W: Puzzel 2015 : IV Wrocławska Konferencja Studentów Nauk Technicznych i Ścisłych, Wrocław 18-19 kwietnia 2015, Kompleks Edukacyjno-Badawczy Biotechnologii Uniwersytetu Wrocławskiego.
Adres wydawniczy: Wrocław : Uniwersytet Wrocławski, 2015
Szczegóły: s. 101
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 3 marca 2020].
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
21/22
Rok: 2015
Autorzy: Alina Pacesz, Anna Sip
Tytuł: Zastosowanie beta-glukanu w przemyśle spożywczym
W: Wpływ Młodych Naukowców na Osiągnięcia Polskiej Nauki : VIII Edycja, Poznań, 28 marzec 2015, Materiały konferencyjne - Streszczenia wystąpień 4 / Oprac. Marcin Kuczera, Krzysztof Piech.
Inf. o wydaniu: Wydanie na nośniku DVD.
Adres wydawniczy: Kraków : Creativetime, 2015
Szczegóły: s. 38, bibliogr.
ISBN: 978-83-63058-48-7
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
22/22
Rok: 2015
Autorzy: Alina Pacesz, Agnieszka Wita, Grażyna Lewandowicz, Anna Sip
Tytuł: Hodowle probiotycznych bakterii w podłożach półstałych
W: Żywność - Zdrowie - Przyszłość : XLII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Lublin, 25-26 czerwca 2015, Materiały konferencji naukowej.
Adres wydawniczy: Kraków : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, 2015
Szczegóły: s. 197
ISBN: 978-83-935421-6-1
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 3 marca 2020].
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP