logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: MYSZKA K
Liczba odnalezionych rekordów: 69



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/69
Rok: 2019
Autorzy: Kamila Myszka, Katarzyna Leja, Małgorzata Majcher
Tytuł: A current opinion on the antimicrobial importance of popular pepper essential oil and its application in food industry
Źródło: J. Essent. Oil Res. - 2019, vol. 31, no. 1, s. 1-18, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1041-2905 e-ISSN: 2163-8152
Angielskie słowa kluczowe: biosynthesis pathway of secondary plant metabolites ; mode of antimicrobial action of pepper essential oils ; nanoencapsulation of pepper essential oils ; novel applications of pepper essential oils ; pepper ; pepper essential oils
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.233
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
2/69
Rok: 2019
Autorzy: Kamila Myszka, Anna Olejnik, Małgorzata Majcher, Natalia Sobieszczańska, Anna Grygier, Jolanta Powierska-Czarny, Magdalena Rudzińska
Tytuł: Green pepper essential oil as a biopreservative agent for fish-based products: Antimicrobial and antivirulence activities against Pseudomonas aeruginosa KM01
Źródło: LWT-Food Sci. Technol. - 2019, vol. 108, s. 6-13, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0023-6438
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 kwietnia 2019].
Angielskie słowa kluczowe: Pseudomonas aeruginosa ; bacterial virulence ; fish-based products ; green pepper essential oil ; beta-caryophyllene
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.714
Punktacja MNiSW: 100.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/69
Rok: 2019
Autorzy: Anna Parus, Grzegorz Framski, Wojciech Rypniewski, Katarzyna Panasiewicz, Piotr Szulc, Kamila Myszka, Agnieszka Zgoła-Grześkowiak, Łukasz Ławniczak, Łukasz Chrzanowski
Tytuł: Plant growth promoting N-alkyltropinium bromides enhance seed germination, biomass accumulation and photosynthesis parameters of maize (Zea mays) [*]
Źródło: New J. Chem. - 2019, vol. 43, iss. 15, s. 5805-5812
p-ISSN: 1144-0546 e-ISSN: 1369-9261
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.201
Punktacja MNiSW: 70.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
4/69
Rok: 2019
Autorzy: Anna Grygier, Kamila Myszka, Artur Szwengiel, Kinga Stuper-Szablewska, Joanna Pawlicka-Kaczorowska, Grażyna Chwatko, Magdalena Rudzińska
Tytuł: Production of bioactive compounds by food associated galactomyces geotrichum 38, as determined by proteome analysis
Źródło: Nutrients. - 2019, vol. 11, 2, art. 471, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 2072-6643
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 7 sierpnia 2019].
Angielskie słowa kluczowe: Galactomyces geotrichum ; ergosterol ; vitamin B2 ; trehalose ; protein analysis
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.171
Punktacja MNiSW: 140.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
5/69
Rok: 2019
Autorzy: Katarzyna Leja, Kamila Szudera-Kończal, Kamila Myszka, Katarzyna Czaczyk
Tytuł: Antibacterial effect of natural oils - an opportunityto solve the problem of antibiotic resistanceon the example of Pseudomonas spp.
Tytuł równoległy: Przeciwdrobnoustrojowa aktywność olejków eterycznych szansą rozwiązania problemu antybiotykoodporności na przykładzie bakterii Ppseudomonas spp
Źródło: Postępy Mikrobiol. - 2019, t. 5, z. 2, s. 177-190, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0079-4252
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 lipca 2019].
Polskie słowa kluczowe: aktywność przeciwdrobnoustrojowa ; oporność na antybiotyki ; roślinne olejki eteryczne ; Pseudomonas
Angielskie słowa kluczowe: antibacterial activity, ; antibiotic resistance ; plants essential oils ; Pseudomonas
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.298
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
6/69
Rok: 2018
Autorzy: Wojciech Juzwa, Kamila Myszka, Wojciech Białas
Tytuł: Investigation of the population dynamics within a Pseudomonas aeruginosa biofilm using a flow based biofilm model system and flow cytometric evaluation of cellular physiology
Źródło: Biofouling. - 2018, vol. 34, iss. 8, s. 835-850, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0892-7014 e-ISSN: 1029-2454
Angielskie słowa kluczowe: biofilm ; solid surfaces ; Pseudomonas aeruginosa ; single-cell analysis ; cell sorting
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.847
Praca afiliowana przez UP
DOI:
7/69
Rok: 2018
Autorzy: Natalia Sobieszczańska, Kamila Myszka, Anna Grygier, Małgorzata Majcher
Tytuł: Przeciwdrobnoustrojowa aktywność olejku eterycznego z rozmarynu lekarskiego (Rosmarinus officinalis L.) wobec komórek Pseudomonas spp.
W: I Ogólnopolska Konferencja "Biotechnologia Niejedno Ma Imię", Książka abstraktów / Red. Karolina Buszka Karolina Czuba Klaudia Ogłoszka Krzysztof Szubiczuk.
Adres wydawniczy: Poznań : [Uniwersytet Przyrodniczy], 2018
Szczegóły: s. 13
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
8/69
Rok: 2018
Autorzy: Małgorzata A. Majcher, Kamila Myszka, Anna Gracka, Anna Grygier, Henryk H. Jeleń
Tytuł: Key odorants of Lazur, a Polish mold-ripened cheese
Źródło: J. Agric. Food Chem. - 2018, 66 (10), s. 2443-2448, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0021-8561 e-ISSN: 1520-5118
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 kwietnia 2018].
Polskie słowa kluczowe: związki zapachowe ; sery pleśniowe ; analiza olfaktometryczna
Angielskie słowa kluczowe: mold-ripened chees ; aroma-active compound ; sulfur compounds ; GC-O ; aroma recombinant
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.412
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
9/69
Rok: 2018
Autorzy: Natalia Sobieszczańska, Anna Grygier, Małgorzata Majcher, Katarzyna Leja, Wojciech Juzwa, Kamila Myszka, Magdalena Rudzińska
Tytuł: Influence of selected concentrations of tarragon essential oil on fatty acid profile in cellular membranes of Pseudomonas spp.
Źródło: MicroMedicine. - 2018, vol. 6, Suppl. 1, s. 23-24
e-ISSN: 2449-8947
Uwagi: Zeszyt zawiera materiały z Ogólnopolskiej konferencji naukowej "Pod Mikroskopem" IV edycja "Drobnoustroje Codziennym Wyzwaniem Dla Mikrobiologa", Poznań 12 marzec 2018. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 6 kwietnia 2018].
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
10/69
Rok: 2018
Autorzy: Kamila Szudera, Katarzyna Leja, Kamila Myszka
Tytuł: An influence of selected essential oils on bacteria Pseudomonas orientalis
Źródło: MicroMedicine. - 2018, vol. 6, Suppl. 1, s. 29
e-ISSN: 2449-8947
Uwagi: Zeszyt zawiera materiały z Ogólnopolskiej konferencji naukowej "Pod Mikroskopem" IV edycja "Drobnoustroje Codziennym Wyzwaniem Dla Mikrobiologa", Poznań 12 marzec 2018. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 6 kwietnia 2018].
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
11/69
Rok: 2018
Autorzy: Kamila Myszka, Marcin Schmidt, Małgorzata Majcher, Wojciech Juzwa
Tytuł: Quorum quenching - a strategy against biofilm formation and food spoilage reactions of Pseudomonas ssp.
Źródło: MicroMedicine. - 2018, vol. 6, Suppl. 1, s. 30-31
e-ISSN: 2449-8947
Uwagi: Zeszyt zawiera materiały z Ogólnopolskiej konferencji naukowej "Pod Mikroskopem" IV edycja "Drobnoustroje Codziennym Wyzwaniem Dla Mikrobiologa", Poznań 12 marzec 2018. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 29 listopada 2018].
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
12/69
Rok: 2017
Autorzy: Anna Grygier, Kamila Myszka, Magdalena Rudzińska
Tytuł: Galactomyces geotrichum - moulds from dairy products with high biotechnological potential
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2017, 16 (1), s. 5-16, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 23 maja 2017].
Angielskie słowa kluczowe: Galactomyces geotrichum ; cheeses ; DDT ; angiotensin I converting enzyme ; PUFA
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
13/69
Rok: 2017
Autorzy: Anna Grygier, Kamila Myszka, Artur Szwengiel, Magdalena Rudzińska
Tytuł: Vitamin B2 production by mould isolated from fried cottage cheese
W: Current trends in commodity science : 14th IComSC'17, 19th-22nd June 2017, Poznań, Poland, Book of abstracts / Eds. Daniela Gwiazdowska, Urszula Samotyja, Krzysztof Juś.
Adres wydawniczy: Poznań : Faculty of Commodity Science Poznań University of Economics and Business, 2017
Szczegóły: s. 70
ISBN: 978-83-943304-7-7
Uwagi: 14th International Commodity Science Conference - Current Trends in Commodity Science, Faculty of Commodity Science, Poznan University of Economics and Business, 19th-22nd June 2017.
Angielskie słowa kluczowe: vitamin B2 ; fried cottage cheese ; Galactomyces geotrichum
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
14/69
Rok: 2017
Autorzy: Anna Grygier, Wojciech Juzwa, Kamila Myszka, Magdalena Rudzińska
Tytuł: Wykorzystanie cytometrii przepływowej, chromatografii gazowej oraz mikroskopii do oceny aktywności metabolicznej grzyba pleśniowego Galactomyces geotrichum
Tytuł równoległy: Employing glow cytometry, gas chromatography and microscopy to evaluate the metabolites of Galactomyces geotrichum mould fungus
W: II Ogólnopolska Mikrobiologiczna Konferencja Naukowa Microbs : Dwikozy k. Sandomierza, 18-19 maja 2017, Abstrakty / Red. Beata A. Maciąg, Monika Maciąg.
Adres wydawniczy: Lublin : Fundacja na rzecz promocji nauki i rozwoju TYGIEL, 2017
Szczegóły: s. 41-42
ISBN: 978-83-65272-54-6
Polskie słowa kluczowe: Galactomyces geotrichum ; PUFA ; chromatografia gazowa ; cytometria przepływowa
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
15/69
Rok: 2017
Autorzy: Agnieszka Piotrowska-Cyplik, Kamila Myszka, Jakub Czarny, Katarzyna Ratajczak, Ryszard Kowalski, Róża Biegańska-Marecik, Justyna Staninska-Pięta, Jacek Nowak, Paweł Cyplik
Tytuł: Characterization of specific spoilage organisms (SSOs) in vacuum-packed ham by culture-plating techniques and MiSeq next-generation sequencing technologies
Źródło: J. Sci. Food Agric. - 2017, vol. 97, iss. 2, s. 659-668, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0022-5142 e-ISSN: 1097-0010
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 23 stycznia 2017].
Angielskie słowa kluczowe: bacterial microbiome ; specific spoilage organisms ; SSOs ; microbial evaluation of food ; MiSeq next-generation sequencing (NGS) technology ; microbial deterioration of food
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.379
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
16/69
Rok: 2017
Autorzy: Kamila Myszka, Marcin T. Schmidt, Małgorzata Majcher, Wojciech Juzwa, Katarzyna Czaczyk
Tytuł: β-Caryophyllene-rich pepper essential oils suppress spoilage activity of Pseudomonas fluorescens KM06 in fresh-cut lettuce
Źródło: LWT-Food Sci. Technol. - 2017, vol. 83, s. 118-126, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0023-6438
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 3 sierpnia 2017].
Angielskie słowa kluczowe: Pseudomonas-related spoiling ; fresh-cut lettuce ; black pepper essential oil ; white pepper essential oil ; β-Caryophyllene
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.129
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
17/69
Rok: 2017
Autorzy: Marta Woźniak-Karczewska, Kamila Myszka, Agata Sznajdrowska, Alicja Szulc, Agnieszka Zgoła-Grześkowiak, Łukasz Ławniczak, Philippe F.-X. Corvini, Łukasz Chrzanowski
Tytuł: Isolation of rhamnolipids-producing cultures from faeces: Influence of interspecies communication on the yield of rhamnolipid congeners
Źródło: New Biotechnol. - 2017, vol. 36, s. 17-25, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1871-6784
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 23 stycznia 2017].
Angielskie słowa kluczowe: biosurfactant ; mixed culture ; Pseudomonas aeruginosa ; quorum sensing ; rhamnolipids
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.733
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
18/69
Rok: 2017
Autorzy: Katarzyna Ratajczak, Agnieszka Piotrowska-Cyplik, Kamila Myszka
Tytuł: Badania metapopulacyjne wybranych fermentowanych produktów pochodzenia roślinnego
Źródło: Postępy Nauk. Technol. Przem. Rol.-Spoż. - 2017, t. 72, nr 3, s. 26-38, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 2083-5809
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 stycznia 2018].
Polskie słowa kluczowe: żywność fermentowana ; mikroflora ; metapopulacja ; bezpieczeństwo żywności
Angielskie słowa kluczowe: fermented foods ; microflora ; metapopulation ; food safety
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
19/69
Rok: 2017
Autorzy: Maria Kawska, Wojciech Juzwa, Kamila Myszka
Tytuł: Cytometryczna procedura oceny żywotności i aktywności metabolicznej komórek drobnoustrojów pobranych z biofilmu wytworzonego sztucznie na powierzchni płytki teflonowej
W: Wpływ Młodych Naukowców na Osiągnięcia Polskiej Nauki : Edycja X, Kraków 14.01.2017 oraz Poznań 21.01.2017, Materiały konferencyjne - Streszczenia wystąpień cz. 2 / Oprac. Marcin Kuczera, Krzysztof Piech.
Adres wydawniczy: Kraków : Creativetime, 2017
Szczegóły: s. 166
ISBN: 978-83-63058-68-5
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
20/69
Rok: 2016
Autorzy: W. Juzwa, A. Duber, K. Myszka, W. Białas, K. Czaczyk
Tytuł: Identification of microbes from the surfaces of food-processing lines based on the flow cytometric evaluation of cellular metabolic activity combined with cell sorting [*]
Źródło: Biofouling. - 2016, vol. 32, iss. 8, s. 841-851, bibliogr.
p-ISSN: 0892-7014 e-ISSN: 1029-2454
Angielskie słowa kluczowe: microorganism identification ; food-processing surfaces ; flow cytometry ; cell sorting
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.080
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
21/69
Rok: 2016
Autorzy: Anna Olejnik, Mariola Olkowicz, Katarzyna Kowalska, Joanna Rychlik, Radosław Dembczyński, Kamila Myszka, Wojciech Juzwa, Wojciech Białas, Mary Pat Moyer
Tytuł: Gastrointestinal digested Sambucus nigra L. fruit extract protects in vitro cultured human colon cells against oxidative stress
Źródło: Food Chem. - 2016, vol. 197, pt. A, 15 April 2016, s. 648-657, il., bibliogr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 grudnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; komórki okrężnicy ; aktywność przeciwutleniająca ; uszkodzenia DNA ; produkcja ROS ; aktywność przeciwmutagenna
Angielskie słowa kluczowe: elderberry ; colon cells ; antioxidant activity ; DNA damage ; ROS generation ; antimutagenic activity
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.529
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
22/69
Rok: 2016
Autorzy: Marta Woźniak, Kamila Myszka, Agata Sznajdrowska, Agnieszka Zgoła-Grześkowiak, Alicja Szulc
Tytuł: Quorum sensing, a profile ramnolipidów produkowanych przez bakterie wyizolowane z odchodów zwierząt hodowlanych
W: I Interdyscyplinarna Akademicka Konferencja Ochrony Środowiska : Gdańsk, 18-20 marca 2016, Książka streszczeń.
Adres wydawniczy: [Gdańsk] : [b.w.], 2016
Szczegóły: s. 32-33, bibliogr.
ISBN: 978-83-941774-0-9
Polskie słowa kluczowe: ramnolipidy ; autoinduktor ; AI-2 ; zjawisko quorum sensing
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
23/69
Rok: 2016
Autorzy: Iwona Michałowska, Maria Konieczna, Kamila Myszka, Alicja Szulc
Tytuł: Wpływ ramnolipidów na konsorcja bakteryjne wyizolowane z gleby
W: I Interdyscyplinarna Akademicka Konferencja Ochrony Środowiska : Gdańsk, 18-20 marca 2016, Książka streszczeń.
Adres wydawniczy: [Gdańsk] : [b.w.], 2016
Szczegóły: s. 64, bibliogr.
ISBN: 978-83-941774-0-9
Polskie słowa kluczowe: ramnolipidy ; bioremediacja
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
24/69
Rok: 2016
Autorzy: Maria Konieczna, Iwona Michałowska, Kamila Myszka, Alicja Szulc
Tytuł: Wpływ ramnolipidów na środowiskowe konsorcja bakteryjne zawierające dodany szczep bakteryjny z rodzaju Pseudomonas
W: I Interdyscyplinarna Akademicka Konferencja Ochrony Środowiska : Gdańsk, 18-20 marca 2016, Książka streszczeń.
Adres wydawniczy: [Gdańsk] : [b.w.], 2016
Szczegóły: s. 19, bibliogr.
ISBN: 978-83-941774-0-9
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
25/69
Rok: 2016
Autorzy: Kamila Myszka, Marcin T. Schmidt, Małgorzata Majcher, Wojciech Juzwa, Mariola Olkowicz, Katarzyna Czaczyk
Tytuł: Inhibition of quorum sensing-related biofilm of Pseudomonas fluorescens KM121 by Thymus vulgare essential oil and its major bioactive compounds
Źródło: Int. Biodeterior. Biodegrad. - 2016, vol. 114, s. 252-259, il., bibliogr.
p-ISSN: 0964-8305
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 20 września 2016].
Angielskie słowa kluczowe: Thymus vulgare ; thymol ; carvacrol ; biofilm ; quorum sensing ; flagella gene transcription ; Pseudomonas fluorescens
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.962
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
26/69
Rok: 2016
Autorzy: Kamila Myszka, Marcin T. Schmidt, Wojciech Białas, Mariola Olkowicz, Katarzyna Leja, Katarzyna Czaczyk
Tytuł: Role of gallic and p-coumaric acids in the AHL-dependent expression of flgA gene and in the process of biofilm formation in food-associated Pseudomonas fluorescens KM120
Źródło: J. Sci. Food Agric. - 2016, vol. 96, iss. 12, s. 4037-4047, il., bibliogr.
p-ISSN: 0022-5142 e-ISSN: 1097-0010
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 20 września 2016].
Angielskie słowa kluczowe: N-acyl-L-homoserine lactone ; p-coumaric acid ; gallic acid ; flgA gene ; biofilm ; Pseudomonas fluorescens
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.463
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
27/69
Rok: 2016
Autorzy: Małgorzata Majcher, Kamila Myszka, Anna Grygier, Marta Bijacik
Tytuł: Charakterystyka kluczowych związków zapachowych w serze suszonym podlaskim wytwarzanym metodą tradycyjną
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2016, t. 10, z. 3, art. 33, bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_10_33.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu
Polskie słowa kluczowe: sery suszone ; ser Podlaski ; kluczowe związki zapachowe ; GCO ; GC × GC-TOFMS
Angielskie słowa kluczowe: Podlaski dried cheese ; key odorants ; GCO ; GC × GC-ToFMS
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
28/69
Rok: 2016
Autorzy: Anna Grygier, Kamila Myszka, Magdalena Rudzińska
Tytuł: The possibilities to use Galactomyces geotrichum mould to enrich dairy products in functional compounds
Źródło: New Biotechnol. - 2016, vol. 33, Suppl., S206 (P36-5)
p-ISSN: 1871-6784
Uwagi: Abstracts of the 17th European Congress on Biotechnology. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 października 2016].
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.813
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
29/69
Rok: 2016
Autorzy: Anna Grygier, Kamila Myszka, Magdalena Rudzińska
Tytuł: Mało poznany grzyb pleśniowy Galactomyces geotrichum w wyrobach mlecznych
Źródło: Przem. Spoż. - 2016, t. 70, 5, s. 30-32, il., bibliogr.
p-ISSN: 0033-250X e-ISSN: 2449-996X
Polskie słowa kluczowe: Galactomyces geotrichum ; produkty mleczne ; polienowe kwasy tłuszczowe ; konwertaza aniotensyny
Angielskie słowa kluczowe: Galactomyces geotrichum ; dairy products ; polyunsaturated fatty acids ; angiotensin converting enzyme
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
30/69
Rok: 2015
Autorzy: Katarzyna Leja, Dorota Samul, Kamila Myszka, Katarzyna Czaczyk
Tytuł: Influence of carbon source on product formation in Clostridium bifermentans
Tytuł równoległy: Wpływ źródła węgla na produkcję metabolitów u Clostridium bifermentans
Źródło: Acta Sci. Pol., Biotechnol. - 2015, 14 (3), s. 5-16, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-065X e-ISSN: 2083-8654
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 lutego 2016].
Polskie słowa kluczowe: Clostridium bifermentans ; metabolizm ; kwasy organiczne ; sacharydy
Angielskie słowa kluczowe: Clostridium bifermentans ; metabolism ; organic acids ; saccharides
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
31/69
Rok: 2015
Autorzy: M. Majcher, K. Myszka, A. Grygier, H. Jelen
Tytuł: Application of Galactomyces geotrichum for the production of bioflavour from dairy byproducts
W: Bioflavour 2015 : International Conference on Flavour and Fragrance Biotechnology, 9-11 September 2015, DECHEMA-Haus, Frankfurt am Main, Germany.
Adres wydawniczy: [Frankfurt am Main] : [DECHEMA], 2015
Szczegóły: s. 52
Angielskie słowa kluczowe: Galactomyces geotrichum ; phenylacetaldehyde ; 2-phenylethyl alcohol
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
32/69
Rok: 2015
Autorzy: Wojciech Juzwa, Kamila Myszka, Wojciech Białas, Renata Dobrucka, Piotr Konieczny, Katarzyna Czaczyk
Tytuł: Investigation of the effectiveness of disinfectants against planktonic and biofilm forms of P. aeruginosa and E. faecalis cells using a compilation of cultivation, microscopic and flow cytometric techniques [*]
Źródło: Biofouling. - 2015, vol. 31, iss. 7, s. 587-597, bibliogr.
p-ISSN: 0892-7014 e-ISSN: 1029-2454
Polskie słowa kluczowe: biofilm ; aktywność przeciwbakteryjna ; środki dezynfekcyjne ; cytometria przepływowa ; linie technologiczne
Angielskie słowa kluczowe: biofilm ; germicidal activity ; disinfectants ; flow cytometric analysis ; technological surface
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.000
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
33/69
Rok: 2015
Autorzy: Anna Olejnik, Katarzyna Kowalska, Mariola Olkowicz, Joanna Rychlik, Wojciech Juzwa, Kamila Myszka, Radosław Dembczyński, Wojciech Białas
Tytuł: Anti-inflammatory effects of gastrointestinal digested Sambucus nigra L. fruit extract analysed in co-cultured intestinal epithelial cells and lipopolysaccharide-stimulated macrophages
Źródło: J. Funct. Foods. - 2015, vol. 19, pt. A, s. 649-660, il., bibliogr.
p-ISSN: 1756-4646
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 10 grudnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; Sambucus nigra ; owoce bzu czarnego ; potencjał przeciwzapalny ; trawienie in vitro
Angielskie słowa kluczowe: elderberry ; Sambucus nigra ; elderberry fruits ; anti-inflammatory potential ; in vitro digestion ; transepithelial transport ; intracellular ROS generation ; proinflammatory genes expression
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.973
Punktacja MNiSW: 45.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
34/69
Rok: 2015
Autorzy: Kamila Myszka, Mariola Olkowicz, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Agnieszka K. Olejnik-Schmidt, Katarzyna Czaczyk
Tytuł: Impact of bacterial quorum sensing system on changes organoleptic markers of storage cabbage
Źródło: J. Microbiol. Biotechnol. Food Sci. - 2015, vol. 4, no. 5, s. 407-411, il., bibliogr.
p-ISSN: 1338-5178
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 sierpnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: quorum sensing ; acylowane laktony homoseryny ; psucie mikrobiologiczne ; Enterobacteriaceae
Angielskie słowa kluczowe: Enterobacteriaceae ; quorum sensing ; acylated homoserine lactones ; microbiological spoilage
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
35/69
Rok: 2015
Autorzy: Joanna Rychlik, Anna Olejnik, Mariola Olkowicz, Katarzyna Kowalska, Wojciech Juzwa, Kamila Myszka, Radosław Dembczyński, Mary Pat Moyer, Włodzimierz Grajek
Tytuł: Antioxidant capacity of broccoli sprouts subjected to gastrointestinal digestion
Źródło: J. Sci. Food Agric. - 2015, vol. 95, iss. 9, s. 1892-1902, il., bibliogr.
p-ISSN: 0022-5142 e-ISSN: 1097-0010
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 24 sierpnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: kiełki brokuła ; trawienie żołądkowo-jelitowe ; śluzówka okrężnicy
Angielskie słowa kluczowe: broccoli sprouts ; gastrointestinal digestion ; colon mucosa
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.076
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
36/69
Rok: 2015
Autorzy: Agnieszka Pilarska, Karol Bula, Kamila Myszka, Tomasz Rozmanowski, Karolina Szwarc-Rzepka, Krzysztof Pilarski, Łukasz Chrzanowski, Katarzyna Czaczyk, Teofil Jesionowski
Tytuł: Functional polypropylene composites filled with ultra-fine magnesium hydroxide
Źródło: Open Chem. - 2015, vol. 13, 1, s. 161-171, il., bibliogr.
e-ISSN: 2391-5420
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 6 lutego 2015].
Polskie słowa kluczowe: wodorotlenek magnezu ; kompozyty polipropylenowe ; uniepalniacze ; właściwości mechaniczne ; właściwości antybakteryjne
Angielskie słowa kluczowe: magnesium hydroxide ; polypropylene composites ; flame retardant ; mechanical properties ; antibacterial properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej,
Punktacja MNiSW: 14.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
37/69
Rok: 2015
Autorzy: Anna Grygier, Małgorzata Majcher, Kamila Myszka
Tytuł: Analysis of the ability to form 2-phenylethyl alcohol by Galactomyces geotrichum MK017
Tytuł równoległy: Analiza zdolności produkcji 2-fenyloetanolu przez Galactomyces geotrichum MK017
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2015, R. 22, nr 3 (100), s. 74-83, bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 7 grudnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: Galactomyces geotrichum ; 2-fenyloetanol ; GC-MS ; SPME
Angielskie słowa kluczowe: Galactomyces geotrichum ; 2-phenylethyl alcohol ; GC-MS ; SPME
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 13.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
38/69
Rok: 2014
Autorzy: Katarzyna Leja, Dorota Samul, Agnieszka Drożdżyńska, Kamila Myszka, Wojciech Juzwa, Joanna Pawlicka, Katarzyna Czaczyk
Tytuł: Hypothetical glycerol pathways of newly isolated strains capable of 1,3-propanediol production
Źródło: Acta Biochim. Pol. - 2014, vol. 61, no. 4, s. 759-763, il., bibliogr.
p-ISSN: 0001-527X e-ISSN: 1734-154X
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostep: 23 lutego 2015].
Polskie słowa kluczowe: Clostridium bifermentans ; Clostridium butyricum ; Hafnia alvei ; 1,3-propanediol
Angielskie słowa kluczowe: 1,3-propanediol ; Clostridium bifermentans ; Clostridium butyricum ; Hafnia alvei
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.153
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
39/69
Rok: 2014
Autorzy: Katarzyna Leja, Kamila Myszka, Mariola Olkowicz, Wojciech Juzwa, Katarzyna Czaczyk
Tytuł: Clostridium bifermentans as an aero-tolerant exponent of strictly anaerobe Genera
Źródło: Adv. Microbiol. - 2014, vol. 4, no. 4, s. 216-224, il., bibliogr.
p-ISSN: 2165-3402 e-ISSN: 2165-3410
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 lutego 2015].
Polskie słowa kluczowe: Clostridium bifermentans ; tolerancja na tlen
Angielskie słowa kluczowe: Clostridium bifermentans ; microaerophilic ; oxygen tolerance
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
40/69
Rok: 2014
Autorzy: Katarzyna Leja, Kamila Myszka, Agnieszka K. Olejnik-Schmidt, Wojciech Juzwa, Katarzyna Czaczyk
Tytuł: Selection and characterization of Clostridium bifermentans strains from natural environment capable of producing 1,3-propanediol under microaerophilic conditions
Źródło: Afr. J. Microbiol. Res. - 2014, vol. 8 (11), s. 1187-1197, il., bibliogr.
p-ISSN: 1996-0808
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 23 lutego 2015].
Polskie słowa kluczowe: fermentacja ; Clostridium bifermentans ; izolacja
Angielskie słowa kluczowe: fermentation ; isolation ; aerotolerant ; glycerol ; Clostridium bifermentans
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
41/69
Rok: 2014
Autorzy: Anna Grygier, Kamila Myszka, Małgorzata Majcher
Tytuł: Analysis of production capacity of industrially useful volatile compounds by Geotrichum candidum
W: Food Science Horizon 2014 : 19th Conference of Young Researchers Sections of Polish Society of Food Technologists, 3rd International Conference, 7-9 May 2014, Warsaw, Poland, Book of abstracts / Ed. by Bartosz Kruszewski.
Adres wydawniczy: [Warszawa] : [b.w.], [2014]
Szczegóły: s. 73
Angielskie słowa kluczowe: Geotrichum candidum MK01 ; 2-phenylethanol ; GC/MS
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
42/69
Rok: 2014
Autorzy: Małgorzata A. Majcher, Kamila Myszka, Justyna Kubiak, Henryk H. Jeleń
Tytuł: Identification of key odorants of fried cottage cheese and contribution of Galactomyces geotrichum MK017 to the formation of 2-phenylethanol and related rose-like aroma compounds
Źródło: Int. Dairy J. - 2014, vol. 39, iss. 2, s. 324-329, il., bibliogr.
p-ISSN: 0958-6946
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 listopada 2014].
Polskie słowa kluczowe: chromatografia gazowa ; aromaty
Angielskie słowa kluczowe: gas chromatography-olfactometry ; aroma
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.008
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
43/69
Rok: 2014
Autorzy: Kamila Myszka, Marcin Schmidt, Agnieszka Olejnik-Schmidt, Katarzyna Leja, Katarzyna Czaczyk
Tytuł: Influence of phenolic acids on indole acetic acid production and on the type III secretion system gene transcription in food-associated Pseudomonas fluorescens KM05
Źródło: J. Biosci. Bioeng. - 2014, vol. 118, no. 6, s. 651-656, il., bibliogr.
p-ISSN: 1389-1723
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 lutego 2015].
Polskie słowa kluczowe: kwas ferulowy ; kwas chlorogenowy ; Pseudomonas fluorescens
Angielskie słowa kluczowe: indole acetic acid ; ferulic acid ; chlorogenic acid ; gallic acid ; p-coumaric acid ; Pseudomonas fluorescens ; type III secretion system
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.884
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
44/69
Rok: 2014
Autorzy: Katarzyna Leja, Kamila Myszka, Katarzyna Czaczyk
Tytuł: Przemysłowe wykorzystanie bakterii z rodzaju Clostridium
Źródło: Postępy Mikrobiol. - 2014, t. 53, z. 1, s. 15-24, il., bibliogr.
p-ISSN: 0079-4252
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 20 lutego 2015].
Polskie słowa kluczowe: Clostridium ; wykorzystanie przemysłowe
Angielskie słowa kluczowe: acatate ; aesthetic medicine ; butanol ; cancer treatment ; Clostridium ; 1,3-propanediol
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.286
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
45/69
Rok: 2013
Autorzy: Kamila Myszka, Katarzyna Czaczyk
Tytuł: Factors inducing biofilm formation by food-contact surface-associated Pseudomonas aeruginosa under starvation conditions
W: 1st Conference of BacFoodNet and 3rd MC Meeting and WG Workshops of the COST Action FA1202 : Prague, November 27-28 2013 r., Programme Abstract Book.
Adres wydawniczy: Praga : [b.w.], 2013
Szczegóły: s. 24
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 września 2014].
Angielskie słowa kluczowe: Pseudomonas aeruginosa ; food contact surfaces ; exopolysaccharides
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
46/69
Rok: 2013
Autorzy: K. Leja, K. Myszka, M. Olkowicz, W. Juzwa, K. Czaczyk
Tytuł: Clostridium bifermentans as an aero-tolerant exponent of strictly anaerobe genera
W: FEMS 2013 [Dokument elektroniczny] : 5th Congress of European Microbiologists, Leipzig, Germany, July 21-25, 2013
Inf. o wydaniu: Płyta CD-ROM, dane tekstowe
Adres wydawniczy: [Leipzig] : Federation of European Microbiological Societies, 2013
Angielskie słowa kluczowe: Clostridium bifermentans ; anaerobe ; propanediol
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
47/69
Rok: 2013
Autorzy: Kamila Myszka, M. A. Majcher, W. Juzwa, K. Czaczyk
Tytuł: Evaluation of anti-quorum sensing action of essential oils from Piper nigrum
W: FEMS 2013 [Dokument elektroniczny] : 5th Congress of European Microbiologists, Leipzig, Germany, July 21-25, 2013
Inf. o wydaniu: Płyta CD-ROM, dane tekstowe
Adres wydawniczy: [Leipzig] : Federation of European Microbiological Societies, 2013
Angielskie słowa kluczowe: Piper nigrum ; quorum sensing ; essential oils
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
48/69
Rok: 2013
Autorzy: Kamila Myszka, Wojciech Juzwa, Katarzyna Czaczyk
Tytuł: Ocena wpływu kwasu p-fumarowego na aktywność metaboliczną zależną od systemu quorum sensing drobnoustrojów saprofitycznych izolowanych z warzyw
W: Innowacyjność w nauce o żywności i żywieniu : XLI Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN : Materiały Konferencji Naukowej, Kraków, 2-3 lipca 2013 r.
Adres wydawniczy: Kraków : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności. Oddział Małopolski, 2013
Szczegóły: s. 323
ISBN: 978-83-937001-0-3
Polskie słowa kluczowe: quorum sensing ; kwas p-fumarowy ; Pseudomonas
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
49/69
Rok: 2013
Autorzy: Katarzyna Leja, Kamila Myszka, Katarzyna Czaczyk
Tytuł: The ability of Clostridium bifermentans strains to lactic acid biosynthesis in various environmental conditions
Źródło: SpringerPlus. [Dokument elektroniczny]. - 2013, vol. 2, iss. 2, art. 44, bibliogr.
http://www.springerplus.com/content/2/1/44
e-ISSN: 2193-1801
Angielskie słowa kluczowe: carbon source ; glycerol ; lactic acid ; pH
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
50/69
Rok: 2012
Autorzy: Kamila Myszka, Katarzyna Leja, Agnieszka K. Olejnik-Schmidt, Katarzyna Czaczyk
Tytuł: Isolation process of industrially useful Clostridium bifermentans from natural samples
Źródło: J. Biosci. Bioeng. - 2012, vol. 113, no. 5, s. 631-633, bibliogr.
p-ISSN: 1389-1723
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 20 lutego 2015].
Polskie słowa kluczowe: izolacja ; glicerol
Angielskie słowa kluczowe: solvents ; organic acids ; 1,3-propanediol ; glycerol ; isolation
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.737
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
51/69
Rok: 2012
Autorzy: P. Kubiak, K. Leja, K. Myszka, E. Celińska, M. Spychała, D. Szymanowska-Powałowska, K. Czaczyk, W. Grajek
Tytuł: Physiological predisposition of various Clostridium species to synthetize 1,3-propanediol from glycerol
Źródło: Process Biochem. - 2012, vol. 47, iss. 9, s. 1308-1319, il., bibliogr.
p-ISSN: 1359-5113
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 lutego 2015].
Polskie słowa kluczowe: Clostridium ; 1,3-propanediol
Angielskie słowa kluczowe: genetic engineering ; environmental stresses ; glycerol ; 1,3-propanediol
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.414
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
52/69
Rok: 2012
Autorzy: Małgorzata Majcher, Kamila Myszka, Agata Lasik, Tomasz Rychlik, Katarzyna Czaczyk, Henryk Jeleń
Tytuł: Wpływ pleśni Geotrichum candidum na powstawanie związków aromatycznych o zapachu miodowo-kwiatowym
W: Współczesne trendy w technologii żywności. Od żywności tradycyjnej do prozdrowotnej : Konferencja naukowa, Poznań 26-27.09.2012, Streszczenia wykładów i plakatów.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2012
Szczegóły: s. 63
Charakt. formalna: PKN
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
53/69
Rok: 2011
Autorzy: Katarzyna Leja, Kamila Myszka, Piotr Kubiak, Joanna Wojciechowska, Agnieszka K. Olejnik-Schmidt, Katarzyna Czaczyk, Włodzimierz Grajek
Tytuł: Isolation and identification of Clostrudium spp. from natural samples that performs effective conversion of glycerol to 1,3-propanediol
Tytuł równoległy: Izolacja i identyfikacja nowych gatunków Clostridium sp. ze środowiska naturalnego zdolnych do efektywnej konwersji glicerolu do 1,3-propanodiolu i innych metabolitów
Źródło: Acta Sci. Pol., Biotechnol. - 2011, 10 (2), s. 25-34, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-065X e-ISSN: 2083-8654
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 20 lutego 2015].
Polskie słowa kluczowe: Clostridium ; izolacjacja ; 1,3-propanodiol
Angielskie słowa kluczowe: microflora of natural environment ; short-chain organic acid ; Clostridium ; 1,3-propanediol
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
54/69
Rok: 2011
Autorzy: Katarzyna Leja, Katarzyna Czaczyk, Kamila Myszka
Tytuł: Biotechnological synthesis of 1,3-propanediol using Clostridium ssp.
Źródło: Afr. J. Biotechnol. - 2011, vol. 10 (54), s. 11093-1110, il., bibliogr.
p-ISSN: 1684-5315
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 20 lutego 2015].
Polskie słowa kluczowe: 1,3-propanediol ; Clostridium
Angielskie słowa kluczowe: glycerol ; 1,3-propanediol ; fermentation ; Clostridium
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej,
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
55/69
Rok: 2011
Autorzy: Katarzyna Leja, Katarzyna Czaczyk, Kamila Myszka
Tytuł: The use of microorganisms in 1,3-propanediol
Źródło: Afr. J. Microbiol. Res. - 2011, vol. 5 (26), s. 4652-4658, il., bibliogr.
p-ISSN: 1996-0808
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 20 lutego 2015].
Polskie słowa kluczowe: glicerol ; 1,3-propanediol
Angielskie słowa kluczowe: 1,3-propanediol ; fermentation ; glycerol
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.539
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
56/69
Rok: 2011
Autorzy: Katarzyna Leja, Kamila Myszka, Katarzyna Czaczyk
Tytuł: Genome shuffling: a method to improve biotechnological processes
Źródło: BioTechnologia (JBCBB). - 2011, vol. 92 (4), s. 345-351, il., bibliogr.
p-ISSN: 0860-7796
Polskie słowa kluczowe: tasowanie genomowe ; mutageneza
Angielskie słowa kluczowe: bacteria strains ; genome shuffling ; mutagenesis ; protoplast fusion ; strain-improvement
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
57/69
Rok: 2011
Autorzy: Katarzyna Czaczyk, Kamila Myszka
Tytuł: Biofilm in the food environment
W: Encyclopedia of agrophysics / Ed. by Jan Gliński, Józef Horabik, Jerzy Lipiec.
Adres wydawniczy: Dordrecht : Springer Science+Business Media, 2011
Szczegóły: s. 75-78, bibliogr.
ISBN: 978-90-481-3584-4
Angielskie słowa kluczowe: biofilm ; bacterial adhesion ; food contact surfaces
Charakt. formalna: ZRM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
58/69
Rok: 2011
Autorzy: K. Leja, K. Myszka, P. Kubiak, J. Wojciechowska, K. Czaczyk, W. Grajek
Tytuł: Izolacja i skrining bakterii z rodzaju Clostridium zdolnych do syntezy 1,3-propanodiolu
W: Nauka gospodarce żywnościowej i biotechnologii : I Wielkopolska Konferencja, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, 16-17 czerwca 2011 / Ed. Piotr Kubiak.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2011
Szczegóły: s. 56
Polskie słowa kluczowe: 1,3-propanodiol ; Clostridium ; izolacja ; skrining
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
59/69
Rok: 2011
Autorzy: Kamila Myszka, Katarzyna Czaczyk
Tytuł: Bacterial biofilms on food contact surfaces - a review
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2011, vol. 61, no. 2, s. 173-180, il., bibliogr.
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 9 stycznia 2017].
Angielskie słowa kluczowe: biofilm ; adhesion ; food processing ; extracellular matrix ; preventing
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 8.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
60/69
Rok: 2011
Autorzy: Kamila Myszka, Mariola Olkowicz, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Katarzyna Czaczyk
Tytuł: Charakterystyka laktonów N-acyl-L-homoseryny wytwarzanych przez mikroflorę uczestniczącą w psuciu się warzyw o małym stopniu przetworzenia
W: Tradycja i nowoczesność w żywności i żywieniu : XL Sesja Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk połączona z obchodami Jubileuszu 50-lecia Wydziału Nauk o Żywności SGGW w Warszawie, Warszawa, 29 czerwca - 1 lipca 2011 / oprac. red. Emilia Janiszewska, Joanna Miselhorn.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2011
Szczegóły: s. 162
ISBN: 978-83-7583-293-8
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
61/69
Rok: 2010
Autorzy: Marcin T. Schmidt, Agnieszka K. Olejnik-Schmidt, Kamila Myszka, Monika Borkowska, Włodzimierz Grajek
Tytuł: Evaluation of quantitative PCR measurement of bacterial colonization of epithelial cells
Źródło: Pol. J. Microbiol. - 2010, vol. 59, no. 2, s. 89-93, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1733-1331
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 14 lutego 2019].
Angielskie słowa kluczowe: adhesion ; colonization ; plate count ; Real-Time PCR ; radiolabel
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.660
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
62/69
Rok: 2007
Autorzy: Katarzyna Czaczyk, Kamila Myszka
Tytuł: Mechanizmy warunkujące oporność biofilmów bakteryjnych na czynniki antymikrobiologiczne
Źródło: Biotechnologia. - 2007, 1 (76), s. 40-52, bibliogr.
p-ISSN: 0860-7796
Polskie słowa kluczowe: biofilm bakteryjny ; otoczka komórkowa ; oporność antymikrobiologiczna ; adhezja ; pompa bakteryjna ; zjawisko quorum sensing
Angielskie słowa kluczowe: biofilm ; adhesion ; antimicrobial resistance ; efflux pumps ; quorum sensing
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
63/69
Rok: 2006
Autorzy: K. Czaczyk, A. Marciniak, W. Białas, A. Mueller, K. Myszka
Tytuł: Wpływ czynników środowiskowych na biosyntezę lipopeptydów przez Bacillus spp.
W: Doskonalenie jakości żywności i żywienia w perspektywie potrzeb konsumenta XXI wieku : XXXVII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN, Gdynia, 26-27 września 2006.
Adres wydawniczy: Gdynia : Wydawnictwo Akademii Morskiej, 2006
Szczegóły: s. 58
ISBN: 83-7421-075
Polskie słowa kluczowe: bakterie ; Bacillus ; lipopeptydy ; biosynteza ; czynniki środowiskowe
Charakt. formalna: POS
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
64/69
Rok: 2006
Autorzy: Kamila Myszka, Katarzyna Czaczyk
Tytuł: Ograniczona dostępność składników odżywczych w środowisku wzrostu jako induktor zmian metabolicznych u bakterii heterotroficznych
Źródło: Postępy Mikrobiol. - 2006, t. 45, z. 2, s. 87-95, bibliogr.
p-ISSN: 0079-4252
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line na stronie czasopisma "Postępy Mikrobiologii"
Polskie słowa kluczowe: bakterie ; heterotrofia ; oligotrofia ; dostępność składników pokarmowych ; bakterie heterotroficzne ; zmiany morfologiczne ; zmiany fizjologiczne ; metabolizm bakterii
Angielskie słowa kluczowe: bacteria ; oligotrophy ; heterotrophy ; limited nutrient availability
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
65/69
Rok: 2006
Autorzy: Kamila Myszka, Katarzyna Czaczyk
Tytuł: Rola zewnątrzkomórkowych białek w procesie adhezji Proteus vulgaris do powierzchni stali nierdzewnej
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2006, R. 13, nr 4 (49), s. 167-176, bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line na stronie czasopisma "Żywność. Nauka, Technologia, Jakość"
Polskie słowa kluczowe: żywność wysokobiałkowa ; psucie się żywności ; bakterie ; Proteus vulgaris ; biofilm ; białko zewnątrzkomórkowe ; adhezja bakterii ; stal nierdzewna
Angielskie słowa kluczowe: biofilm ; adhesion ; Proteus vulgaris ; stainless steel
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
66/69
Rok: 2005
Autorzy: Katarzyna Czaczyk, Kamila Myszka, Anna Mueller
Tytuł: Wpływ dostępności składników odżywczych na biosyntezę zewnątrzkomórkowych egzopolisacharydów przez Bacillus spp. i ich rola w procesie adhezji
Źródło: Folia Univ. Agric. Stetin., Sci. Aliment. - 2005, 4 (246), s. 33-46, bibliogr.
p-ISSN: 1643-7683
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line na stronie Wydawnictwa Naukowego Akademii Rolniczej w Szczecinie
Polskie słowa kluczowe: biotechnologia ; egzopolisacharydy ; biosynteza ; Bacillus ; adhezja ; składniki odżywcze ; dostępność składników pokarmowych
Angielskie słowa kluczowe: extracellular polysaccharides ; adhesion ; Bacillus
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
67/69
Rok: 2005
Autorzy: Paweł Króliczak, Roman Marecik, Kamila Myszka, Paweł Cyplik
Tytuł: Atrazine influence on growth of poplar (Populus alba L.) callus culture
W: International Workshop "Current Developments in Remediation of Contaminated Lands" : Institut of Soil Science and Plant Cultivation - National Research Institute, Pulawy, Poland, 27-29 October 2005, Book of Abstracts.
Adres wydawniczy: Puławy : Institut of Soil Science and Plant Cultivation - National Research Institute, [2005]
Szczegóły: s. 76/113
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
68/69
Rok: 2005
Autorzy: Katarzyna Czaczyk, Kamila Myszka, Anna Mueller
Tytuł: Wpływ dostępności składników odżywczych na biosyntezę zewnątrzkomórkowych egzopolisacharydów przez Bacillus spp. i ich rola w procesie adhezji
W: Technologia i Biotechnologia Żywności - teraźniejszość i przyszłość : XXXVI Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Szczecin, 13-14 września 2005, Streszczenia referatów i doniesień.
Adres wydawniczy: Szczecin : Akademia Rolnicza, 2005
Szczegóły: s. 48
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
69/69
Rok: 2004
Autorzy: Katarzyna Czaczyk, Kamila Myszka
Tytuł: Biosynteza egzopolisacharydów i ich rola w adhezji Bacillus megaterium do powierzchni stali nierdzewnej
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2004, R. 11, nr 3 (40) supl., s. 27-36, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Polskie słowa kluczowe: Bacillus megaterium ; biosynteza ; ezgopolisacharydy ; biofilm ; adhezja
Angielskie słowa kluczowe: exopolysaccharides ; biofilm ; adhesion
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP