logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: MONTOWSKA M
Liczba odnalezionych rekordów: 72



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/72
Rok: 2019
Autorzy: Magdalena Montowska, Emilia Fornal
Tytuł: Absolute quantification of targeted meat and allergenic protein additive peptide markers in meat products
Źródło: Food Chem. - 2019, vol. 274, 15 February, s. 867-864, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 16 listopada 2018].
Angielskie słowa kluczowe: food authenticity ; meat ; soy ; milk ; egg ; stable isotope-labelled peptides
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 5.399
Punktacja MNiSW: 140.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/72
Rok: 2019
Autorzy: Magdalena Montowska, Przemysław Łukasz Kowalczewski, Iga Rybicka, Emilia Fornal
Tytuł: Nutritional value, protein and peptide composition of edible cricket powders
Źródło: Food Chem. - 2019, vol. 289, 15 August, s. 130-138, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 marca 2019].
Angielskie słowa kluczowe: Acheta domesticus ; cricket ; insect ; mineral ; peptide marker ; UHPLC-QTOF-MS/MS
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 5.399
Punktacja MNiSW: 140.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/72
Rok: 2019
Autorzy: Emilia Fornal, Magdalena Montowska
Tytuł: Species-specific peptide-based liquid chromatography-mass spectrometry monitoring of three poultry species in processed meat products
Źródło: Food Chem. - 2019, vol. 283, 15 June, s. 489-498, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 13 maja 2019].
Angielskie słowa kluczowe: food authenticity ; chicken ; duck ; goose ; unique peptide markers ; processed food ; LC-MS
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 5.399
Punktacja MNiSW: 140.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
4/72
Rok: 2019
Autorzy: Magdalena Montowska, Emilia Fornal, Michał Piatek, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak
Tytuł: Mass spectrometry detection of protein allergenic additives in emulsion-type pork sausages
Źródło: Food Contr. - 2019, vol. 104, s. 122-131, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0956-7135
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 13 maja 2019].
Angielskie słowa kluczowe: food authenticity ; soy ; milk ; egg white ; peptide markers ; food allergens ; UHPLC-QQQ-MRM
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.248
Punktacja MNiSW: 140.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
5/72
Rok: 2019
Autorzy: B. Mikołajczak, E. Iwańska, A. Spychaj, B. Danyluk, M. Montowska, B. Grześ, J. K. Banach, R. Żywica, E. Pospiech
Tytuł: An analysis of the influence of various tenderising treatments on the tenderness of meat from Polish Holstein-Friesian bulls and the course of changes in collagen
Źródło: Meat Sci. - 2019, vol. 158, December 2019, 107906, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0309-1740
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 23 sierpnia 2019].
Angielskie słowa kluczowe: electrical stimulation ; conditioning ; tenderness ; collagen solubility ; collagen types I and III
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.483
Punktacja MNiSW: 140.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
6/72
Rok: 2019
Autorzy: Beata Mikołajczak, Emilia Fornal, Magdalena Montowska
Tytuł: LC-Q-TOF-MS/MS identification of specific non-meat proteins and peptides in beef burger
Źródło: Molecules. - 2019, vol. 24, iss. 1, art. 18, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1420-3049
Uwagi: This article belongs to the Special Issue Recent Advances in Studies of Food and Beverages. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 lutego 2019].
Angielskie słowa kluczowe: food authenticity ; beef burgers ; soy ; pea ; milk and beetroot proteins ; allergenic proteins ; peptide markers ; LC-Q-TOF-MS/MS
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.060
Punktacja MNiSW: 100.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
7/72
Rok: 2018
Autorzy: A. Stachniuk, B. Berecka, M. Montowska, E. Fornal
Tytuł: LC/MS-based discovery of metabolic markers for the quality control of fruit and seed oils, Book of Abstracts
W: 11th International Symposium on Chromatography of Natural Products : Lublin (Poland), June 4th - 7th, 2018.
Adres wydawniczy: Lublin : Dept. of Pharmacognosy with Medicinal Plant Unit, Faculty of Pharmacy, Medical University, 2018
Szczegóły: s. 78, bibliogr.
ISBN: 978-83-923841-9-9
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
8/72
Rok: 2018
Autorzy: Emilia Fornal, Magdalena Montowska
Tytuł: LC/MS-based metabolomics and proteomics in the authenticity testing of animal-origin food products
W: 61. Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Chemicznego : Kraków, 17-21 września 2018, Materiały zjazdowe, część 1: streszczenia / Red. prowadzący Agnieszka Węgrzyn.
Adres wydawniczy: Warszawa : Polskie Towarzystwo Chemiczne, 2018
Szczegóły: S05-8
ISBN: 978-83-60988-27-5
Polskie słowa kluczowe: autentyczność żywności ; matabolomika ; proteomika
Angielskie słowa kluczowe: food authenticity ; metabolomics ; proteomics
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
9/72
Rok: 2018
Autorzy: Anna Stachniuk, Magdalena Montowska, Emilia Fornal
Tytuł: LC/QTOF-based metabolite fingerprinting of plant oil extracts for adulteration testing
W: 61. Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Chemicznego : Kraków, 17-21 września 2018, Materiały zjazdowe, część 1: streszczenia / Red. prowadzący Agnieszka Węgrzyn.
Adres wydawniczy: Warszawa : Polskie Towarzystwo Chemiczne, 2018
Szczegóły: S05-17
ISBN: 978-83-60988-27-5
Polskie słowa kluczowe: autentyczność żywności ; matabolomika ; oleje roślinne
Angielskie słowa kluczowe: food authenticity ; metabolomics ; plant oils
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
10/72
Rok: 2018
Autorzy: A. Luciuk, E. Parfieniuk, M. Montowska, E. Fornal
Tytuł: LC/QTOF based approaches for identifying fish species in raw and processed food
W: 6th Conference of Polish Mass Spectrometry Society : Warsaw, 23-26.04.2018, Book of Abstracts / Ed. Witold Danikiewicz, Grzegorz Spólnik, Rafal Szmigielski, Paweł Świder.
Adres wydawniczy: Warszawa : Institute of Organic Chemistry. Polish Academy of Sciences, 2018
Szczegóły: s. 79, bibliogr.
ISBN: 978-83-940417-4-8
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
11/72
Rok: 2018
Autorzy: E. Fornal, M. Montowska
Tytuł: Liquid chromatography - mass spectrometry strategies for identifying and quantifying adulteration of mammal meat, poultry and fish species in raw and processed food
W: 6th Conference of Polish Mass Spectrometry Society : Warsaw, 23-26.04.2018, Book of Abstracts / Ed. Witold Danikiewicz, Grzegorz Spólnik, Rafal Szmigielski, Paweł Świder.
Adres wydawniczy: Warszawa : Institute of Organic Chemistry. Polish Academy of Sciences, 2018
Szczegóły: s. 21, bibliogr.
ISBN: 978-83-940417-4-8
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
12/72
Rok: 2018
Autorzy: Magdalena Montowska, Anita Spychaj
Tytuł: Quantification of species-specific meat proteins in cooked and smoked sausages using infusion mass spectrometry
Źródło: J. Food Sci. Technol. - Mysore. - 2018, vol. 55, iss. 12, s. 4984-4993, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0022-1155 e-ISSN: 0975-8402
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 16 listopada 2018].
Angielskie słowa kluczowe: food authenticity ; meat products ; label-free quantification ; peptide markers ; infusion mass spectrometry
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.797
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
13/72
Rok: 2018
Autorzy: Anita Spychaj, Edward Pospiech, Ewa Iwańska, Magdalena Montowska
Tytuł: Detection of allergenic additives in processed meat products
Źródło: J. Sci. Food Agric. - 2018, vol. 98, iss. 13, 4807-4815, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0022-5142 e-ISSN: 1097-0010
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 20 września 2018].
Angielskie słowa kluczowe: meat product ; allergenic additive ; vegetable proteins ; animal proteims ; spices ; biosensors
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.379
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
14/72
Rok: 2018
Autorzy: Jarosław Czubiński, Magdalena Montowska, Emilia Fornal
Tytuł: Post-translational cleavage pattern of Lupinus angustifolius γ-conglutin
Źródło: J. Sci. Food Agric. - 2018, vol. 98, iss. 14, s. 5212-5219, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0022-5142 e-ISSN: 1097-0010
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 grudnia 2018].
Angielskie słowa kluczowe: lupin seed proteins ; γ-conglutin ; post-translational modification ; protein mass spectrometry
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.379
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
15/72
Rok: 2018
Autorzy: Anna Łuciuk, Anna Maria Stachniuk, Ewa Parfieniuk, Magdalena Montowska, Emilia Fornal
Tytuł: Zastosowanie markerów peptydomicznych do różnicowania gatunków ryb mrożonych i termicznie przetworzonych
W: Konferencja Naukowa Chemików "Łączy nas chemia" : 25-26 maja 2018, Białystok, Książka abstraktów.
Adres wydawniczy: Białystok : Instytut Chemii UwB, 2018
Szczegóły: s. 60, il.
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
16/72
Rok: 2018
Autorzy: Magdalena Montowska, Emilia Fornal
Tytuł: Detection of peptide markers of soy, milk and egg white allergenic proteins in poultry products by LC-Q-TOF-MS/MSOriginal
Źródło: LWT-Food Sci. Technol. - 2018, vol. 87, s. 310-317, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0023-6438
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 września 2017].
Polskie słowa kluczowe: autentyczność żywności ; białka niemięsne ; produkty mięsne ; nano-LC-Q-TOF-MS/MS
Angielskie słowa kluczowe: food authenticity ; non-meat protein ; meat product ; nano-LC-Q-TOF-MS/MS
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.714
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
17/72
Rok: 2018
Autorzy: Katarzyna Nowicka, Piotr Sałek, Danuta Jaworska, Paweł Konieczka, Aleksandra Rosikiewicz, Magdalena Montowska, Wiesław Przybylski
Tytuł: The effect of dietary fish oil and graded level of vitamin E on the quality of poultry meat
W: Meat in technology and human nutrition under its working title Meat as a functional and pro-healthy part of our diet : V International Scientific Conference, Poznań - Tarnowo Podgórne, June 27-29, 2018, Abstracts of plenary lectures & poster presentations.
Adres wydawniczy: [Poznań] : [b.w.], 2018
Szczegóły: s. 66
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
18/72
Rok: 2018
Autorzy: Magdalena Montowska, Emilia Fornal
Tytuł: Peptidomics in food science - an advance from comparative to quantitative proteomics and peptide marker discovery
W: Meat in technology and human nutrition under its working title Meat as a functional and pro-healthy part of our diet : V International Scientific Conference, Poznań - Tarnowo Podgórne, June 27-29, 2018, Abstracts of plenary lectures & poster presentations.
Adres wydawniczy: [Poznań] : [b.w.], 2018
Szczegóły: s. 21
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
19/72
Rok: 2018
Autorzy: Klaudia Kotecka, Magdalena Montowska, Emilia Fornal
Tytuł: Porównanie profili białek wyekstrahowanych z nasion roślin strączkowych
W: Nowe wyzwania dla polskiej nauki. Edycja IV : Materiały konferencyjne. cz. 1, Streszczenia wystąpień / Oprac. Marcin Kuczera.
Adres wydawniczy: Kraków : Creativetime, 2018
Szczegóły: s. 30
ISBN: 978-83-63058-84-5
Uwagi: Opracowanie zawiera streszczenia materiałów zaprezentowanych w formie referatów i /lub posterów przez Młodych Naukowców, w trakcie IV Edycji Konferencji nt. Nowe Wyzwania dla Polskiej Nauki, która odbyła się w Poznaniu 1.12.2018 i w Warszawie 2.12.2018.
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
20/72
Rok: 2018
Autorzy: M. Montowska, K. Kotecka, E. Fornal
Tytuł: Porównanie profili białkowych ryb surowych i przetworzonych
W: X Polska Konferencja Chemii Analitycznej: Od chemii wszystko się zaczyna : Lublin, 1-5 lipca 2018 roku / Red. nauk. Monika Waksmundzka-Hajnos.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo Malamut, 2018
Szczegóły: s. 274
ISBN: 978-83-943480-1-4
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
21/72
Rok: 2018
Autorzy: E. Fornal, A. Łuciuk, M. Montowska, A. Stachniuk
Tytuł: Zastosowania LC/QTOF w identyfikacji peptydomicznych i metabolomicznych markerów różnicujących gatunki ryb w produktach surowych i termicznie przetworzonych
W: X Polska Konferencja Chemii Analitycznej: Od chemii wszystko się zaczyna : Lublin, 1-5 lipca 2018 roku / Red. nauk. Monika Waksmundzka-Hajnos.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo Malamut, 2018
Szczegóły: s. 73
ISBN: 978-83-943480-1-4
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
22/72
Rok: 2017
Autorzy: Jaroslaw Czubinski, Magdalena Montowska, Ewa Springer, Edward Pospiech, Eleonora Lampart-Szczapa
Tytuł: Immunoreactivity changes during lupin seed storage proteins digestion
Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2017, vol. 243, iss. 12, s. 2095-2103, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1438-2377 e-ISSN: 1438-2385
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 stycznia 2018].
Angielskie słowa kluczowe: lupin seeds ; storage proteins ; allergenicity ; food allergy ; in vitro digestion
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.919
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
23/72
Rok: 2017
Autorzy: Magdalena Montowska, Emilia Fornal
Tytuł: Label-free quantification of meat proteins for evaluation of species composition of processed meat products
Źródło: Food Chem. - 2017, vol. 237, 15 December, s. 1092-1100, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 maja 2017].
Angielskie słowa kluczowe: meat authenticity ; poultry ; pork ; beef ; peptide markers ; label-free quantitation ; spectral matching ; APEX
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.946
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
24/72
Rok: 2017
Autorzy: Magdalena Montowska, Emilia Fornal
Tytuł: Analiza ilościowa porównawcza przetworzonych białek mięsa w produktach drobiowych
W: II Sympozjum Naukowe "Bezpieczeństwo żywnościowe i żywności" : Kiry (k. Zakopanego), 24-26.04.2017.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2017
Szczegóły: s. 18
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
25/72
Rok: 2017
Autorzy: Magdalena Montowska, Emilia Fornal
Tytuł: Detekcja i analiza ilościowa porównawcza białek niemięsnych w produktach mięsnych
W: II Sympozjum Naukowe "Bezpieczeństwo żywnościowe i żywności" : Kiry (k. Zakopanego), 24-26.04.2017.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2017
Szczegóły: s. 19
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
26/72
Rok: 2017
Autorzy: Ewa Iwańska, Anita Spychaj, Magdalena Montowska, Beata Mikołajczak, Edward Pospiech
Tytuł: Polepszenie kruchości "drewnianych" mięśni drobiu
W: II Sympozjum Naukowe "Bezpieczeństwo żywnościowe i żywności" : Kiry (k. Zakopanego), 24-26.04.2017.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2017
Szczegóły: s. 9
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
27/72
Rok: 2017
Autorzy: Emilia Fornal, Ewa Parfieniuk, Magdalena Montowska
Tytuł: Application of LC/QTOF for identification of resistant-to-technological-processes proteins and peptidomic markers specific to fish species
W: ITP 2017 - 24th International Symposium on Electro- and Liquid Phase- Separation Techniques; PKChrom2017 - XI Polska Konferencja Chromatograficzna "Chromatography in pharmacy and bioanalysis" : 10-13 September 2017, Sopot/Gdańsk, Poland, Abstract Book.
Adres wydawniczy: [Gdansk] : [Gdanski Uniwersytet Medyczny], 2017
Szczegóły: s. 163
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 września 2017].
Polskie słowa kluczowe: autentyczność żywności ; ryby ; markery peptydowe
Angielskie słowa kluczowe: food authenticity ; FISH ; paptide markers
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
28/72
Rok: 2017
Autorzy: Magdalena Montowska, Emilia Fornal, Mirosław J. Jarosz
Tytuł: Quantitative analysis of meat and allergenic proteins in poultry products using labelled heat-stable peptide markers
W: ITP 2017 - 24th International Symposium on Electro- and Liquid Phase- Separation Techniques; PKChrom2017 - XI Polska Konferencja Chromatograficzna "Chromatography in pharmacy and bioanalysis" : 10-13 September 2017, Sopot/Gdańsk, Poland, Abstract Book.
Adres wydawniczy: [Gdansk] : [Gdanski Uniwersytet Medyczny], 2017
Szczegóły: s. 250
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 września 2017].
Polskie słowa kluczowe: analiza ilościowa ; białka alergenne ; produkty mięsne
Angielskie słowa kluczowe: quantitative analysis ; allergenic proteins ; meat products
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
29/72
Rok: 2017
Autorzy: Jaroslaw Czubinski, Magdalena Montowska, Edward Pospiech, Eleonora Lampart-Szczapa
Tytuł: Proteomic analysis of Lupinus angustifolius (var. Zeus and Bojar) and Lupinus luteus (var. Lord and Parys) seed proteins and their hydrolysates
Źródło: J. Sci. Food Agric. - 2017, vol. 97, iss. 15, s. 5423-5430, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0022-5142 e-ISSN: 1097-0010
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 stycznia 2018].
Angielskie słowa kluczowe: lupin seeds ; storage proteins ; two-dimensional electrophoresis ; in vitro digestion ; proteins hydrolysis
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.379
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
30/72
Rok: 2017
Autorzy: Małgorzat Moczkowska, Andrzej Półtorak, Magdalena Montowska, Edward Pospiech, Agnieszka Wierzbicka
Tytuł: The effect of the packaging system and storage time on myofibrillar protein degradation and oxidation process in relation to beef tenderness
Źródło: Meat Sci. - 2017, vol. 130, s. 7-15, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0309-1740
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 kwietnia 2017].
Angielskie słowa kluczowe: beef ; protein degradation ; oxidation ; polymerization ; tenderness
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.821
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
31/72
Rok: 2017
Autorzy: Magdalena Montowska
Tytuł: Using peptidomics to determine the authenticity of processed meat
W: Proteomics in food science : From farm to fork / Ed. by Michelle L. Colgrave.
Adres wydawniczy: London : Academic Press is an imprint of Elsevier, 2017
Szczegóły: s. 225-240, il., bibliogr.
ISBN: 978-0-12-804007-2
Liczba arkuszy: 1,41
Polskie słowa kluczowe: peptydomika ; zafałszowania żywności ; spektrometria mas
Angielskie słowa kluczowe: peptidomics ; food adulteration ; mass spectrometry ; meat speciation ; nonmeat proteins ; peptide markers ; processed meat products
Charakt. formalna: ZRM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
DOI:
32/72
Rok: 2017
Autorzy: Magdalena Montowska
Tytuł: Markery peptydowe na tropie mięsa i składników niemięsnych w produktach mięsnych
Źródło: Przem. Spoż. - 2017, t. 71, 3, s. 30-33, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: peptydomika ; markery peptydowe ; produkty mięsne ; zafałszowania ; spektrometria mas
Angielskie słowa kluczowe: peptidomics ; peptide markers ; meat products ; adulteration ; mass spectrometry
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
33/72
Rok: 2017
Autorzy: Magdalena Montowska, Emilia Fornal, Mirosław J. Jarosz
Tytuł: Analiza ilościowa białek w przetworzonych produktach mięsnych za pomocą markerów peptydowych znakowanych stabilnymi izotopami
W: Żywność dla Przyszłości : XLIII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Materiały Konferencji Naukowej, Wroclaw, 4-5 lipca 2017 r.
Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2017
Szczegóły: s. 55
ISBN: 978-83-7717-265-0
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
34/72
Rok: 2016
Autorzy: M. Montowska, E. Fornal
Tytuł: Identification of soy, milk and egg white peptide markers for quantification of non-meat additives in processed meat products
W: 1st Food Chemistry Conference: Shaping the future of food quality, health and safety : 30 October - 1 November 2016, Amsterdam, The Netherlands.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2016
Szczegóły: [P1.2.02]
Polskie słowa kluczowe: zafałszowania żywności ; LC-QTOF-MS/MS ; markery petydowe ; badania ilościowe bez znakowania
Angielskie słowa kluczowe: food adulteration ; LC-QTOF-MS/MS ; peptide markers ; label-free quantification
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
35/72
Rok: 2016
Autorzy: M. Montowska, E. Fornal
Tytuł: Label-free relative quantification of meat proteins for evaluation of species composition of processed meat products
W: 1st Food Chemistry Conference: Shaping the future of food quality, health and safety : 30 October - 1 November 2016, Amsterdam, The Netherlands.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2016
Szczegóły: [P1.2.01]
Polskie słowa kluczowe: zafałszowania żywności ; LC-QTOF-MS/MS ; markery petydowe ; badania ilościowe bez znakowania
Angielskie słowa kluczowe: food adulteration ; LC-QTOF-MS/MS ; peptide markers ; label-free quantification
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
36/72
Rok: 2016
Autorzy: Magdalena Montowska, Emilia Fornal
Tytuł: Identyfikacja stabilnych termicznie markerów peptydowych białek mięsa za pomocą LC-QTOF-MS
W: Budowa i eksploatacja maszyn przemysłu spożywczego "BEMS 2016" : XVII Konferencja naukowo-techniczna, Białowieża, 21-23 września 2016, Materiały konferencyjne.
Adres wydawniczy: [Białystok] : [Politechnika Białostocka], 2016
Szczegóły: s. 101-102
Polskie słowa kluczowe: produkty mięsne ; autentyczność ; markery peptydowe ; spektrometria masowa
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
37/72
Rok: 2016
Autorzy: Magdalena Montowska, Edward Pospiech
Tytuł: Processed meat protein and heat-stable peptide marker identification using microwave-assisted tryptic digestion
Źródło: Food Technol. Biotechnol. - 2016, vol. 54, no. 4, s. 482-488, il., bibliogr.
p-ISSN: 1330-9862 e-ISSN: 1334-2606
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 3 stycznia 2017].
Angielskie słowa kluczowe: protein aggregation ; thermal denaturation ; enzymatic cleavage acceleration ; microwave irradiation ; mass spectrometry ; peptide markers
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.891
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
38/72
Rok: 2016
Autorzy: Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Michał Piątek, Sylwia Chudy, Ryszard Kowalski, Magdalena Montowska
Tytuł: Jakość sensoryczna przetworów mięsnych z udziałem suszonych skwarek wieprzowych
W: II Wielkopolska Konferencja Nauka Gospodarce Żywnościowej : "25 lat technologii żywności w warunkach gospodarki rynkowej", Poznań 5. lutego 2016, Materiały konferencyjne / Red. Joanna Le Thanh-Blicharz, Jacek Lewandowicz.
Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Wielkopolska; Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2016
Szczegóły: s. 48
Polskie słowa kluczowe: wędliny podrobowe ; suszone skwarki wieprzowe ; tekstura ; analiza sensoryczna
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
39/72
Rok: 2016
Autorzy: Magdalena Montowska
Tytuł: Peptydomika przetworzonych produktów mięsnych i ich autentyczność
Źródło: Przem. Spoż. - 2016, t. 70, 11, s. 22-24, bibliogr.
p-ISSN: 0033-250X e-ISSN: 2449-996X
Polskie słowa kluczowe: peptydomika ; markery peptydowe ; produkty mięsne ; zafałszowania ; spektrometria mas
Angielskie słowa kluczowe: peptidomics ; peptide markers ; meat products ; adulteration ; mass spectrometry
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
40/72
Rok: 2016
Autorzy: Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Michał Piątek, Małgorzata Gumienna, Ryszard Kowalski, Magdalena Montowska, Sylwia Chudy
Tytuł: Jakość sensoryczna kiełbasy typu parówkowa z udziałem suszonego bobu fermentowanego
W: Współczesne trendy w kształtowaniu jakości żywności [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Renata Cegielska-Radziejewska.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 105-117, bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-834-6
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: bób fermentowany ; tłuszcz ; ocena sensoryczna ; wędliny drobno rozdrobnione
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
41/72
Rok: 2015
Autorzy: Magdalena Montowska, Edward Pospiech
Tytuł: Microwave-assisted tryptic digestion of thermally treated skeletal muscle proteins
W: 61th International Congress of Meat Science and Technology. Think meat, Think healthy : August 23rd-28th 2015, Clermont-Ferrand, France, Abstracts.
Adres wydawniczy: Saint-Genes-Champanelle : INRA-Centre de recherche, 2015
Szczegóły: s. 142
ISBN: 2-7380-1379-1
Polskie słowa kluczowe: mięso wołowe ; mięso końskie ; promieniowanie mikrofalowe ; przyspieszanie trawienia białek
Angielskie słowa kluczowe: beef ; horse meat ; microwave radiation ; speed up enzymatic cleavage ; thermal denaturation
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
42/72
Rok: 2015
Autorzy: Jarosław Czubiński, Magdalena Montowska, Edward Pospiech, Eleonora Lampart-Szczapa
Tytuł: Diversity of narrow-leafed and yellow lupine seed storage proteins
W: 9th Central and Eastern European Proteomic Conference (CEEPC) : 15-18 June 2015, Poznań, Poland, book of abstracts / [ed. by Magdalena Łuczak, Łukasz Marczak].
Adres wydawniczy: Poznań : Scientific Publishers OWN. Institute of Bioorganic Chemistry Polish Academy of Sciences, 2015
Szczegóły: s. 49
ISBN: 978-83-7712-128-3
Polskie słowa kluczowe: łubin ; gatunki roślin ; białka zapasowe ; proteomika
Angielskie słowa kluczowe: lupin species ; storage proteins ; proteomics
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
43/72
Rok: 2015
Autorzy: Edward Pospiech, Magdalena Montowska
Tytuł: Neue Trends bei der Produktion und Verarbeitung von Fleisch : Erwartungen der Verbraucher und Reaktionen der Fleisch verarbeitenden Industrie - Ein Übersichtsartikel
Źródło: Fleischwirtschaft. - 2015, 11, s. 113-119, il., bibliogr.
p-ISSN: 0015-363X
Angielskie słowa kluczowe: trends ; meat production ; technologies ; automation ; consumers' requirements ; meat image
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: GER
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.077
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
44/72
Rok: 2015
Autorzy: Magdalena Montowska, Morgan R. Alexander, Gregory A. Tucker, David A. Barrett
Tytuł: Authentication of processed meat products by peptidomic analysis using rapid ambient mass spectrometry
Źródło: Food Chem. - 2015, vol. 187, 15 November, s. 297-304, il., bibliogr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 sierpnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: zafałszowania żywności ; markery peptydowe ; spektrometria mas
Angielskie słowa kluczowe: food adulteration ; ambient mass spectrometry ; peptide markers
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.052
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
45/72
Rok: 2015
Autorzy: Magdalena Montowska, Edward Pospiech
Tytuł: Białka i peptydy w ocenie autentyczności żywności
W: IX Polska Konferencja Chemii Analitycznej : "Chemia analityczna to ciągłe wyzwania", Poznań 6-10 lipca 2015, Abstrakty.
Adres wydawniczy: Poznań : [b. w.], 2015
Szczegóły: s. 365
Polskie słowa kluczowe: zafałszowania żywności ; markery peptydowe ; spektroskopia masowa ; mikrofale
Angielskie słowa kluczowe: food adulteration ; peptide markers ; mass spectrometry ; microwave
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
46/72
Rok: 2015
Autorzy: Magdalena Montowska, Edward Pospiech
Tytuł: Zastosowanie mikrofal w trawieniu białek mięsa zdenaturowanych termicznie
W: Żywność - zdrowie - przyszłość : XLII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Lublin, 25-26 czerwca 2015.
Adres wydawniczy: Kraków : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, 2015
Szczegóły: s. 165
ISBN: 978-83-935421-6-1
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 20 stycznia 2017].
Polskie słowa kluczowe: agregacja ; dentura białek ; promieniowanie mikrofalowe ; markery peptydowe
Angielskie słowa kluczowe: protein aggregation and denaturation ; microwave irradiation ; peptide markers
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
47/72
Rok: 2014
Autorzy: M. Montowska, M.R. Alexander, G.A. Tucker, D. A. Barrett
Tytuł: Authentication of meat and meat products using ambient Liquid Extraction Surface Analysis-Mass Spectrometry
W: 4th Conference of Polish Mass Spectrometry Society : Trzebnica, 26-29.05.2014, Program and Abstracts / Ed. Marek Cebrat.
Adres wydawniczy: Wrocław : Faculty of Chemistry, University of Wrocław, 2014
Szczegóły: s. 39
ISBN: 978-83-60043-18-9
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
48/72
Rok: 2014
Autorzy: Magdalena Montowska, Morgan R. Alexander, Gregory A. Tucker, David A. Barrett
Tytuł: Rapid detection of peptide markers for authentication purposes in raw and cooked meat using ambient Liquid Extraction Surface Analysis Mass Spectrometry
Źródło: Anal. Chem. - 2014, vol. 86, no. 20, s. 10257-10265, il., bibliogr.
p-ISSN: 0003-2700
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 5.636
Praca afiliowana przez UP
DOI:
49/72
Rok: 2014
Autorzy: Magdalena Montowska, Wei Rao, Morgan R. Alexander, Gregory A. Tucker, David A. Barrett
Tytuł: Tryptic digestion coupled with ambient desorption electrospray ionization and liquid extraction surface analysis mass spectrometry enabling identification of skeletal muscle proteins in mixtures and distinguishing between beef, pork, horse, chicken, and turkey meat
Źródło: Anal. Chem. - 2014, vol. 86, no. 9, s. 4479-4487, il., bibliogr.
p-ISSN: 0003-2700
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 5.636
Praca afiliowana przez UP
DOI:
50/72
Rok: 2014
Autorzy: Magdalena Montowska
Tytuł: Nowoczesne techniki analityczne w ocenie autentyczności żywności
W: Identyfikacja i ocena żywności o gwarantowanej wysokiej jakości [Dokument elektroniczny] : Poznań, 2014.11.18.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : [b.w.], 2014
Szczegóły: s. 12
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
51/72
Rok: 2013
Autorzy: Magdalena Montowska, Wei Rao, Morgan R. Alexander, Gregory A. Tucker, David A. Barrett
Tytuł: Ambient surface mass spectometry of mixtures of skeletal muscle proteins
W: 59th International Congress of Meat Science and Technology (ICoMST) : 18-23 August 2013, Izmir, Turkey, Book of Abstracts / Ed. by Meltem Serdaroglu, Burcu Öztürk, Tolga Akcan.
Adres wydawniczy: Izmir : Ege University, Food Engineering Department, 2013
Szczegóły: s. 13
ISBN: 978-605-125-720-4
Angielskie słowa kluczowe: Desorption Electrospray Ionization-Mass Spectrometry ; Liquid Extraction Surface Analysis-Mass Spectrometry ; skeletal muscle proteins
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
52/72
Rok: 2013
Autorzy: Magdalena Montowska
Tytuł: Proteins and peptides in the authentication of meat and meat products
W: Food Authentication Using Bioorganic Molecules / Ed. Stefano Sforza.
Adres wydawniczy: Lancaster [Pensylwania] : DEStech Publications, Inc., 2013
Szczegóły: s. 75-102, il., bibliogr.
ISBN: 978-1-60595-045-7
Liczba arkuszy: 3,0
Angielskie słowa kluczowe: meat ; authentication ; markers ; species identification ; undeclared animal and plant components proteins ; peptides ; DNA
Charakt. formalna: ZRM
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
53/72
Rok: 2013
Autorzy: Magdalena Montowska, Edward Pospiech
Tytuł: Species-specific expression of various proteins in meat tissue: Proteomic analysis of raw and cooked meat and meat products made from beef, pork and selected poultry species
Źródło: Food Chem. - 2013, vol. 136, iss. 3/4, s. 1461-1469, il., bibliogr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 16 stycznia 2014].
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.259
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
54/72
Rok: 2012
Autorzy: Magdalena Montowska, Edward Pospiech
Tytuł: Is authentication of regional and traditional food made of meat possible?
Źródło: Crit. Rev. Food Sci. Nutr. - 2012, vol. 52, iss. 6, s. 475-487, il., bibliogr.
p-ISSN: 1040-8398 e-ISSN: 1549-7852
Angielskie słowa kluczowe: tracing of origin ; species identification ; breed identification ; trace elements ; stable isotopes ; DNA analysis ; manufacturing process
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.820
Punktacja MNiSW: 50.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
55/72
Rok: 2012
Autorzy: Magdalena Montowska, Edward Pospiech
Tytuł: Myosin light chain isoforms retain their species-specific electrophoretic mobility after processing, which enables differentiation between six species: 2DE analysis of minced meat and meat products made from beef, pork and poultry
Źródło: Proteomics. - 2012, vol. 12, iss. 18, s. 2879-2889, il., bibliogr.
p-ISSN: 1615-9853
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 grudnia 2014].
Angielskie słowa kluczowe: animal proteomics ; meat products ; myosin light chains ; skeletalmuscles ; species differentiation
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.132
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
56/72
Rok: 2011
Autorzy: Edward Pospiech, Magdalena Montowska
Tytuł: Technologies to improve water-holding capacity of meat
W: Control of meat quality / Ed. Seon-Tea Joo.
Adres wydawniczy: Kerala : Research Signpost, 2011
Szczegóły: s. 61-80, il., bibliogr.
ISBN: 978-81-308-0469-9
Charakt. formalna: ZRM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
57/72
Rok: 2011
Autorzy: Magdalena Montowska, Edward Pospiech
Tytuł: Authenticity determination of meat and meat products on the protein and DNA basis
Źródło: Food Rev. Int. - 2011, vol. 27, iss. 1, s. 84-100, il., bibliogr.
p-ISSN: 8755-9129 e-ISSN: 1525-6103
Angielskie słowa kluczowe: meat authenticity ; electrophoresis ; chromatography ; ELISA ; MS ; PCR ; biochips
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.447
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
58/72
Rok: 2011
Autorzy: Edward Pospiech, Magdalena Montowska, Anita Spychaj, Agnieszka Iwanowska
Tytuł: Postępy nauki o mięsie w doskonaleniu jego jakości
W: Innowacyjność gospodarki mięsnej w Polsce / Monografia naukowa pod red. Stanisława Tyszkiewicza i Haliny Witkowskiej.
Adres wydawniczy: Warszawa : Zarząd Główny Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego, 2011
Szczegóły: s. 11-28, bibliogr.
ISBN: 978-83-7151-062-5
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
59/72
Rok: 2011
Autorzy: Magdalena Montowska, Edward Pospiech
Tytuł: Differences in two-dimensional gel electrophoresis patterns of skeletal muscle myosin light chain isoforms between Bos taurus, Sus scrofa and selected poultry species
Źródło: J. Sci. Food Agric. - 2011, vol. 91, iss. 13, s. 2449-2456, il., bibliogr.
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 grudnia 2014].
Angielskie słowa kluczowe: Bos taurus ; Sus scrofa ; skeletal muscles ; myosin light chains ; two-dimensional electrophoresis
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.436
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
60/72
Rok: 2011
Autorzy: Edward Pospiech, Agnieszka Iwanowska, Magdalena Montowska
Tytuł: Wady mięsa i możliwości ograniczenia ich negatywnego wpływu na jakość
W: Mięso - podstawy nauki i technologii / Pod red. Andrzeja Pisuli i Edwarda Pospiecha.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2011
Szczegóły: s. 231-248, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7583-317-1
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
61/72
Rok: 2011
Autorzy: Magdalena Montowska, Edward Pospiech
Tytuł: Differentiation of pork and beef from meat mixtures and processed products on the basis of skeletal muscle myosin light chain isoforms
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2011, vol. 61, Suppl.1, s. 100
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Tytuł zeszytu: EuroFoodChem XVI Translating food chemistry into health benefits: Conference Proceedings Gdańsk 6th-8th July, 2011. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 17 grudnia 2014].
Angielskie słowa kluczowe: skeletal muscles ; myosin light chains ; meat authenticity ; 2-DE ; MS
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
62/72
Rok: 2010
Autorzy: Magdalena Montowska, Edward Pospiech
Tytuł: Interspecies differences in skeletal muscle myosin light chains isoforms between cattle, pig and selected poultry species
W: 56th International Congress of Meat Science and Technology (ICoMST) : August 15-20 2010, Jeju, Korea.
Adres wydawniczy: Suwon : National Institute of Animal Science, Rural Development Administration, 2010
Szczegóły: s. 230
ISBN: 978-89-480-0730-5
Charakt. formalna: ZRZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
63/72
Rok: 2010
Autorzy: Magdalena Montowska, Edward Pospiech
Tytuł: Is authentication of regional and traditional food made of meat possible?
Tytuł równoległy: Czy badanie autentyczności produktów regionalnych i tradycyjnych wyprodukowanych z mięsa jest możliwe?
W: Meat in technology and human nutrition. Conditions determining production of meat and processed meats in view of cultural heritage and expectations of contemporary consumers : IV International Scientific Conference, Poznań - Rosnówko, 23-24.06.2010, Abstracts of plenary lectures and conference papers.
Adres wydawniczy: [B.m] : [b.w], [2010]
Szczegóły: s. 135-136
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
64/72
Rok: 2010
Autorzy: Magdalena Montowska, Edward Pospiech
Tytuł: Zróżnicowanie izoform lekkich łańcuchów miozyny w mięśniach szkieletowych bydła, świni i wybranych gatunków drobiu
W: XXXIII Dni Przemysłu Mięsnego p.t. "Aktualne regulacje prawne w odniesieniu do żywności ekologicznej, aromatów i dozwolonych substancji dodatkowych" oraz Sympozjum Naukowo-Techniczne p.t. "Postęp w Technologii Mięsa. Nauka - Praktyce" : Warszawa, 13 maja 2010 r..
Adres wydawniczy: [B.m] : [b.w.], [2010]
Szczegóły: s. 84-85
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
65/72
Rok: 2009
Autorzy: M. Montowska, E. Pospiech
Tytuł: Differentiation of meat of various animal species using two-dimensional electrophoresis
W: 4th International Conference on Quality and Safety in Food Production Chain : Wrocław 24-25 September 2009.
Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, [2009]
Szczegóły: s. 150-151
ISBN: 978-83-60574-65-2
Angielskie słowa kluczowe: muscle tissue ; differentiation of meat ; electrophoresis
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
66/72
Rok: 2009
Autorzy: Magdalena Montowska, Edward Pospiech, Andrzej Łyczyński, Bożena Grześ, Beata Mikołajczak, Ewa Iwańska, Wojciech Kapelański, Maria Bocian
Tytuł: Diversity of meat quality of heavy pigs with respect to the rate of post-mortem glycolytic and protein changes
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2009, vol. 59, no. 4, s. 315-323, il., bibliogr.
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 grudnia 2014].
Angielskie słowa kluczowe: heavy pigs ; meat aging ; drip loss ; shear force ; 2-DE ; MALDI-TOF MS
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
67/72
Rok: 2008
Autorzy: Magdalena Montowska, Edward Pospiech, Andrzej Łyczyński, Bożena Grześ, Beata Mikołajczak, Ewa Iwańska
Tytuł: Poszukiwanie wskaźników wysokiej jakości kulinarnej mięsa loszek jednorazówek w oparciu o analizę białek
Tytuł równoległy: Search for indicators of high quality culinary meat derived from first farrowing sows on the basis of protein analysis
W: Tradycyjne i regionalne technologie i produkty w żywieniu człowieka : Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Lublin, 25-26.09.2008.
Adres wydawniczy: [B.m] : [b.w.], [2008]
Szczegóły: s. 160-161
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
68/72
Rok: 2007
Autorzy: M. Montowska, J. Knaflewska, E. Pospiech
Tytuł: Comparison of methods of meat tissue protein extraction in relation to two dimensional electrophoresis application
Tytuł równoległy: Porównanie metod ekstrakcji białek tkanki mięśniowej w zastosowaniu do elektroforezy dwukierunkowej
W: 3rd International Conference on quality and safety in food production chain.
Adres wydawniczy: Wrocław : [Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego], 2007
Szczegóły: s. 147-148
ISBN: 978-83-60574-08-9
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
69/72
Rok: 2007
Autorzy: Magdalena Montowska, Edward Pospiech
Tytuł: Species identification of meat by electrophoretic methods
Tytuł równoległy: Identyfikacja gatunkowa mięsa metodami elektroforetycznymi
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2007, 6 (1), s. 5-16, bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 grudnia 2014].
Polskie słowa kluczowe: IEF ; SDS-PAGE ; identyfikacja gatunkowa
Angielskie słowa kluczowe: IEF ; SDS-PAGE ; species identification
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
70/72
Rok: 2007
Autorzy: Magdalena Montowska, Justyna Knaflewska, Edward Pospiech
Tytuł: Comparison of extraction methods of muscle tissue proteins
Tytuł równoległy: Porównanie metod ekstrakcji białek tkanki mięśniowej
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2007, vol. 57, no. 4 (B), s.397-401, il., bibliogr.
p-ISSN: 1230-0322
Angielskie słowa kluczowe: muscle tissue protein ; phenol extraction ; CHAPS extraction ; centrifuge drip ; electrophoresis ; SDS-PAGE
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
71/72
Rok: 2007
Autorzy: M. Montowska, E. Pospiech
Tytuł: Application of two-dimensional electrophoresis in relation to species identification of meat
W: Proceedings of 53rd International Congress of Meat Science and Technology / Ed. by Guanghong Zhou, Weili Zhang.
Adres wydawniczy: [B.m.] : China Agricultural University Press, 2007
Szczegóły: s. 629-630, il., bibliogr.
ISBN: 978-7-81117-239-3
Angielskie słowa kluczowe: species identification ; chicken ; duck ; pork meat ; beef ; 2-DE
Charakt. formalna: ZRZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
72/72
Rok: 2006
Autorzy: Magdalena Montowska, Edward Pospiech
Tytuł: Identyfikacja gatunkowa mięsa metodami elektroforetycznymi
Tytuł równoległy: Meat species identification using electrophoretic methods
W: Mięso w Przetwórstwie i Żywieniu Człowieka : Konferencja Naukowa, Lublin, 21-22.09.2006, (materiały konferencyjne).
Adres wydawniczy: Lublin : Akademia Rolnicza, 2006
Szczegóły: s. 93-96
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP