logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: MILDNER-SZKUDLARZ S
Liczba odnalezionych rekordów: 68



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/68
Rok: 2019
Autorzy: Maria Barbara Różańska, Przemysław Łukasz Kowalczewski, Jolanta Tomaszewska-Gras, Krzysztof Dwiecki, Sylwia Mildner-Szkudlarz
Tytuł: Seed-roasting process affects oxidative stability of cold-pressed oils
Źródło: Antioxidants. - 2019, vol. 8, iss. 8, art. no. 313, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 2076-3921
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 sierpnia 2019].
Angielskie słowa kluczowe: antioxidant activity ; berry by-product ; berry seeds oil ; DSC ; oxidation stability
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.520
Punktacja MNiSW: 100.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/68
Rok: 2019
Autorzy: Przemysław Łukasz Kowalczewski, Katarzyna Walkowiak, Łukasz Masewicz, Adamina Duda, Natalia Poliszko, Maria Barbara Różańska, Paweł Jeżowski, Agnieszka Tomkowiak, Sylwia Mildner-Szkudlarz, Hanna Maria Baranowska
Tytuł: Wheat bread enriched with raspberry and strawberry oilcakes: effects on proximate composition, texture and water properties
Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2019, vol. 245, iss. 11, s. 259-2600, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1438-2377 e-ISSN: 1438-2385
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 października 2019].
Angielskie słowa kluczowe: by-products ; defatted seeds ; food enrichment ; low-field NMR ; water activity ; water dynamics
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.056
Punktacja MNiSW: 70.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/68
Rok: 2019
Autorzy: Sylwia Mildner-Szkudlarz, Maria Różańska, Paulina Piechowska, Agnieszka Waśkiewicz, Renata Zawirska-Wojtasiak
Tytuł: Effects of polyphenols on volatile profile and acrylamide formation in a model wheat bread system
Źródło: Food Chem. - 2019, vol. 297, 1 November 2019, 125008, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 26 czerwca 2019].
Angielskie słowa kluczowe: phenolic compounds ; bread ; acrylamide ; GC-MS ; Maillard reaction ; lipid oxidation
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 5.399
Punktacja MNiSW: 140.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
4/68
Rok: 2019
Autorzy: Przemysław Łukasz Kowalczewski, Paulina Pauter, Krzysztof Smarzyński, Maria Barbara Różańska, Paweł Jeżowski, Krzysztof Dwiecki, Sylwia Mildner-Szkudlarz
Tytuł: Thermal processing of pasta enriched with black locust flowers affect quality, phenolics, and antioxidant activity
Źródło: J. Food Process. Preserv. - 2019, vol. 43, iss. 10, e14106, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0145-8892
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 8 października 2019].
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.288
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
5/68
Rok: 2019
Autorzy: Sylwia Mildner-Szkudlarz, Maria Różańska, Aleksander Siger, Przemysław Łukasz Kowalczewski, Magdalena Rudzińska
Tytuł: Changes in chemical composition and oxidative stability of cold-pressed oilsobtained from by-product roasted berry seeds
Źródło: LWT-Food Sci. Technol. - 2019, vol. 111, s. 541-547, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0023-6438
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 22 maja 2019].
Angielskie słowa kluczowe: berry by-product ; fatty acids ; tocopherols ; phytosterols
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.714
Punktacja MNiSW: 100.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
6/68
Rok: 2019
Autorzy: Paulina Piechowska, Renata Zawirska-Wojtasiak, Sylwia Mildner-Szkudlarz
Tytuł: Bioactive β-carbolines in food: A review
Źródło: Nutrients. - 2019, vol. 11, 4, art. no. 814, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 2072-6643
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 maja 2019].
Angielskie słowa kluczowe: beta-carbolines ; food ; norman ; harman ; neuroactivity ; neurodegenerative diseases
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.171
Punktacja MNiSW: 140.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
7/68
Rok: 2018
Autorzy: Joanna Bajerska, Agata Chmurzynska, Sylwia Mildner-Szkudlarz, Sławomira Drzymała-Czyż, Paweł Górnas, Agnieszka Waśkiewicz, Agata Muzsik, Tomasz Podgórski, Paulina Nowaczyk, Małgorzata Woźniewicz
Tytuł: Effects of unextruded and extruded cranberry pomace on selected metabolic parameters in high-fat diet fed rats
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2018, 17 (1), s. 91-100, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 26 września 2018].
Angielskie słowa kluczowe: cranberry pomace ; extrusion ; high-fat diet ; metabolic parameters ; rats
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
8/68
Rok: 2018
Autorzy: Renata Zawirska-Wojtasiak, Paulina Piechowska, Elżbieta Wojtowicz, Krzysztof Przygoński, Sylwia Mildner-Szkudlarz
Tytuł: Bioactivity of coffee substitute
W: FAT 2018: Euro-Global Conference on Food Science, Agronomy and Technology : Theme: Current Trends and Future Perspectives in the Food Sector: From novel concepts to industrial applications, September 20-22, 2018, Rome, Italy.
Adres wydawniczy: Rome : [b.w.], 2018
Szczegóły: s. 46
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
9/68
Rok: 2018
Autorzy: S. Mildner-Szkudlarz, R. Zawirska-Wojtasiak, A. Siger, M. Różańska, E. Wojtowicz
Tytuł: Natural compounds from grape by-products enhance nutritive value and reduce formation of CML in model muffins
W: FAT 2018: Euro-Global Conference on Food Science, Agronomy and Technology : Theme: Current Trends and Future Perspectives in the Food Sector: From novel concepts to industrial applications, September 20-22, 2018, Rome, Italy.
Adres wydawniczy: Rome : [b.w.], 2018
Szczegóły: s. 55
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
10/68
Rok: 2018
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Małgorzata Lasik-Kurdyś, Sylwia Mildner-Szkudlarz, Barbara Górna
Opis patentowy. Polska, 228657 B1
Tytuł wynalazku: Sposób wytwarzania kruchych ciastek i kruche ciastka uzyskane tym sposobem
Właœciciel: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań, Polska
Zgłoszenie: 410909, 09.01.2015. 18.07.2016 BUP 15/16
Ogłoszenie: 30.04.2018 WUP 04/18
Charakt. formalna: PT
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 75.000
Praca afiliowana przez UP
11/68
Rok: 2018
Autorzy: Renata Zawirska-Wojtasiak, Paulina Piechowska, Elżbieta Wojtowicz, Krzysztof Przygoński, Sylwia Mildner-Szkudlarz
Tytuł: Bioactivity of selected materials for coffee substitute
Źródło: PloS One. [Dokument elektroniczny]. - 2018, vol. 13, iss. 11, e0206762, il., bibliogr., abstr.
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0206762
p-ISSN: 1932-6203
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.766
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
12/68
Rok: 2018
Autorzy: Krzysztof Dziedzic, Maria Różańska, Danuta Górecka, Marzanna Hęś, Sylwia Mildner-Szkudlarz
Tytuł: Możliwości wykorzystania produktów ubocznych przemysłu zbożowo-młynarskiego]
Źródło: Przem. Spoż. - 2018, t. 72, 12, s. 36-39, bibliogr.,streszcz., abstr.
p-ISSN: 0033-250X e-ISSN: 2449-996X
Polskie słowa kluczowe: przemysł zbożowy ; produkty odpadowe ; skład ; wykorzystanie w żywności
Angielskie słowa kluczowe: grain industry ; by-products ; composition ; use in food products
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
13/68
Rok: 2018
Autorzy: Maria Różańska, Sylwia Mildner-Szkudlarz
Tytuł: Pieczywo bezglutenowe wyzwania technologiczne
Źródło: Przem. Spoż. - 2018, t. 72, 4, s. 32-35, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: pieczywo bezglutenowe ; technologia HHP ; ekstruzja ; miesienie ultradżwiękowe
Angielskie słowa kluczowe: gluten-free bread ; HHP technology ; extrusion ; ultrasound mixing
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
14/68
Rok: 2017
Autorzy: Sylwia Mildner-Szkudlarz, Aleksander Siger, Artur Szwengiel, Krzysztof Przygoński, Elżbieta Wojtowicz, Renata Zawirska-Wojtasiak
Tytuł: Phenolic compounds reduce formation of Nε-(carboxymethyl)lysine and pyrazines formed by Maillard reactions in a model bread system
Źródło: Food Chem. - 2017, vol. 231, 15 September, s. 175-184, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 kwietnia 2017].
Angielskie słowa kluczowe: phenolic compounds ; bread ; Nε-(carboxymethyl)lysine (CML) ; available lysine losses ; pyrazines
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.946
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
15/68
Rok: 2017
Autorzy: Agnieszka Makowska, Małgorzata Majcher, Sylwia Mildner-Szkudlarz, Anna Jedrusek-Golinska, Krzysztof Przygoński
Tytuł: Triticale crispbread enriched with selected bioactive additives: volatile profile, physical characteristics, sensory and nutritional properties
Źródło: J. Food Sci. Technol. - Mysore. - 2017, vol. 54, iss. 10, s. 3092-3101, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0022-1155 e-ISSN: 0975-8402
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 września 2017].
Angielskie słowa kluczowe: crisp bread ; volatile compounds ; sensory properties ; antioxidant activity
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.797
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
16/68
Rok: 2016
Autorzy: Sylwia Mildner-Szkudlarz, Aleksander Siger, Krzysztof Dwiecki, Dawid Biskup, Małgorzata Nogala-Kałucka
Tytuł: Optymalizacja i walidacja oznaczania Nε-karboksymetylolizyny w skórce pieczywa metodą RP-HPLC-FLD
W: Bezpieczeństwo żywności w łańcuchu żywnościowym [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Grażyna Lewandowicz, Agnieszka Makowska.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 121-139, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-833-9
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: Nε-karboksymetylolizyna ; produkty zbożowe ; optymalizacja ; walidacja
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
17/68
Rok: 2016
Autorzy: Joanna Bajerska, Sylwia Mildner-Szkudlarz
Tytuł: The influence of bread enriched with bioactive components on body weight control, carbohydrate metabolism, and lipid profile
W: Bread and its fortification. Nutrition and health benefits / Ed. by Cristina M. Rosell, Joanna Bajerska, Aly F. El Sheikha.
Adres wydawniczy: Boca Raton : Taylor and Francis Group, 2016
Szczegóły: s. 355-372
ISBN: 978-1-4987-0156-3
Liczba arkuszy: 1,3
Polskie słowa kluczowe: pieczywo ; składniki bioaktywne ; kontrola masy ciała ; metabolizm lipidów ; gospodarka węglowodanowa
Angielskie słowa kluczowe: bread ; bioactive components ; Body Weight Control ; lipids metabolism ; carbohydrate metabolism
Charakt. formalna: ZRM
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
18/68
Rok: 2016
Autorzy: Sylwia Mildner-Szkudlarz, Joanna Bajerska
Tytuł: Phytochemicals as functional bread compounds: physiological effects
W: Bread and its fortification. Nutrition and health benefits / Ed. by Cristina M. Rosell, Joanna Bajerska, Aly F. El Sheikha.
Adres wydawniczy: Boca Raton : Taylor and Francis Group, 2016
Seria: Food Biology Series
Szczegóły: s. 79-101, bibliogr.
ISBN: 978-1-4987-0156-3
Liczba arkuszy: 1,95
Charakt. formalna: ZRM
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
19/68
Rok: 2016
Autorzy: Joanna Bajerska, Sylwia Mildner-Szkudlarz, Paweł Górnaś, Dalija Seglina
Tytuł: The effects of muffins enriched with sour cherry pomace on acceptability, glycemic response, satiety and energy intake: a randomized crossover trial.
Źródło: J. Sci. Food Agric. - 2016, vol. 96, iss. 7, s. 2486-2493, il., bibliogr.
p-ISSN: 0022-5142 e-ISSN: 1097-0010
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 23 czerwca 2016].
Polskie słowa kluczowe: spożycie energii ; mufinki ; związki fenolowe ; glikemia poposiłkowa ; sytość ; analiza sensoryczna ; wytłoki wiśniowe
Angielskie słowa kluczowe: energy intake ; muffins ; phenolic compounds ; postprandial glucose ; satiety ; sensory analysis ; sour cherry pomace
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.463
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
20/68
Rok: 2016
Autorzy: Sylwia Mildner-Szkudlarz, Joanna Bajerska, Paweł Górnaś, Dalija Segliña, Agnieszka Pilarska, Teofil Jesionowski
Tytuł: Physical and bioactive properties of muffins enriched with raspberry and cranberry pomace powder: A promising application of fruit by-products rich in biocompounds
Źródło: Plant Foods Hum. Nutr. - 2016, vol. 71, 2, s. 165-173, il., bibliogr.
p-ISSN: 0921-9668 e-ISSN: 1573-9104
Uwagi: Wersja online artykułu zawiera materiały uzupełniające, które są dostępne dla autoryzowanych użytkowników (The online version of this article (doi:10.1007/s11130-016-0539-4) contains supplementary material, which is available to authorized users). - Publikacja dostępna online [Dostęp: 5 kwietnia 2016].
Angielskie słowa kluczowe: by-products ; muffins ; phenolic compounds ; tocochromanols ; stability ; microstructure
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.368
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
21/68
Rok: 2015
Autorzy: W. Obuchowski, A. Makowska, S. Mildner-Szkudlarz, A. Szwengiel, M. Majcher, M. Remiszewski
Tytuł: Effect of triticale grain characteristics, scouring, and extrusion conditions on physico-chemical properties, antioxidant activity, and volatile compounds of flat bread
Źródło: Acta Aliment. - 2015, vol. 44, no. 4, s. 511-519, il., bibliogr.
p-ISSN: 0139-3006 e-ISSN: 1588-2535
Polskie słowa kluczowe: pszenżyto ; ekstruzja
Angielskie słowa kluczowe: triticale ; grain scouring ; extrusion-cooking ; phenolic compounds ; volatile compounds
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.333
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
22/68
Rok: 2015
Autorzy: Elżbieta Wojtowicz, Renata Zawirska-Wojtasiak, Krzysztof Przygoński, Sylwia Mildner-Szkudlarz
Tytuł: Bioactive beta-carbolines norharman and harman in traditional and novel raw materials for chicory coffee
Źródło: Food Chem. - 2015, vol. 175, 15 May, s. 280-283, bibliogr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 17 kwietnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: beta-karboliny ; kawa zbożowa ; surowce
Angielskie słowa kluczowe: beta-carbolines ; norharman ; harman ; raw materials ; chicory coffee
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.052
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
23/68
Rok: 2015
Autorzy: Sylwia Mildner-Szkudlarz, Aleksander Siger, Artur Szwengiel, Joanna Bajerska
Tytuł: Natural compounds from grape by-products enhance nutritive value and reduce formation of CML in model muffins
Źródło: Food Chem. - 2015, vol. 172, 1 April, s. 78-85, il., bibliogr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 14 listopada 2014].
Angielskie słowa kluczowe: grape by-products ; phenolic compounds ; muffins ; CML ; advanced glycation end products
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.052
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
24/68
Rok: 2015
Autorzy: Joanna Bajerska, Sylwia Mildner-Szkudlarz, Jarosław Walkowiak
Tytuł: Effects of rye bread enriched with green tea extract on weight maintenance and the characteristics of metabolic syndrome following weight loss: a pilot study.
Źródło: J. Med. Food. - 2015, vol. 18, iss. 6, s. 698-705, bibliogr.
p-ISSN: 1096-620X e-ISSN: 1557-7600
Polskie słowa kluczowe: utrzymanie prawidłowej masy ciała ; żywność funkcjonalna ; ekstrakt z zielonej herbaty ; zespół metaboliczny ; chleb żytni
Angielskie słowa kluczowe: body-weight maintenance ; functional foods ; green tea extract ; metabolic syndrome ; rye bread
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.844
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
25/68
Rok: 2015
Autorzy: Joanna Bajerska, Agata Chmurzyńska, Sylwia Mildner-Szkudlarz, Sławomira Drzymała-Czyż
Tytuł: Effect of rye bread enriched with tomato pomace on fat absorption and lipid metabolism in rats fed a high-fat diet
Źródło: J. Sci. Food Agric. - 2015, vol. 95, iss. 9, s. 1918-1924, il., bibliogr.
p-ISSN: 0022-5142 e-ISSN: 1097-0010
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 3 grudnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: wytłoki pomidorowe ; chleb żytni ; żywność funkcjonalna ; dieta wysotłuszczowa ; szczury
Angielskie słowa kluczowe: tomato pomace ; rye bread ; functional food ; high-fat diet ; rats
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.076
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
26/68
Rok: 2015
Autorzy: Mariusz Pacyński, Renata Zawirska-Wojtasiak, Sylwia Mildner-Szkudlarz
Tytuł: Improving the aroma of gluten-free bread
Źródło: LWT-Food Sci. Technol. - 2015, vol. 63, iss. 1, s. 706-713, il., bibliogr.
p-ISSN: 0023-6438
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 sierpnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: aromat chleba ; chleb bezglutenowy ; związki lotne ; jakość sensoryczna ; prekursory aromatu
Angielskie słowa kluczowe: bread aroma ; gluten-free bread ; volatiles ; sensory quality ; aroma precursors
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.711
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
27/68
Rok: 2014
Autorzy: S. Mildner-Szkudlarz, A. Makowska, W. Obuchowski, J. Michniewicz
Tytuł: Phytochemicals as functional ingredients: effects on crisp bread and pasta nutritional and physical properties
W: 3rd International ISEKI Food Conference : Food Science and Technology Excellence for a Sustainable Bioeconomy, 21-23 May 2014, Athens, Greece, Book of abstracts / Ed. Rui Costa, Paola Pittia, Cristina L. M. Silva, Eleni Gogou.
Adres wydawniczy: Athens : Cosmosware, 2014
Szczegóły: s. 154
ISBN: 978-960-89789-8-0
Polskie słowa kluczowe: aktywność antyoksydacyjna ; błonnik pokarmowy ; związki fenolowe
Angielskie słowa kluczowe: antioxidant activity ; dietary fibre ; phytochemicals ; sensory analysis
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
28/68
Rok: 2014
Autorzy: S. Mildner-Szkudlarz, J. Bajerska, W. Obuchowski
Tytuł: Protective effect of grape by-product-fortified breads against cholesterol/cholic acid diet-induced hypercholesterolemia in rats.
W: 3rd International ISEKI Food Conference : Food Science and Technology Excellence for a Sustainable Bioeconomy, 21-23 May 2014, Athens, Greece, Book of abstracts / Ed. Rui Costa, Paola Pittia, Cristina L. M. Silva, Eleni Gogou.
Adres wydawniczy: Athens : Cosmosware, 2014
Szczegóły: s. 148
ISBN: 978-960-89789-8-0
Polskie słowa kluczowe: hipercholesterolemia ; wytłoki
Angielskie słowa kluczowe: atherogenic index of plasma ; grape by-products ; hypercholesterolaemia ; rats
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
29/68
Rok: 2014
Autorzy: J. Bajerska, S. Mildner-Szkudlarz, J. Walkowiak, M. Woźniewicz, J. Jeszka
Tytuł: Effect of green tea extract-enriched rye bread on weight maintenance after weight loss in free-living moderately obese subjects
Źródło: Obes. Rev. - 2014, vol. 15, suppl. S2, s. 183
p-ISSN: 1467-7881
Uwagi: Wydanie specjalne: Abstracts of the 12th International Congress on Obesity, 17-20 March 2014, Kuala Lumpur, Malaysia. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 lutego 2015].
Polskie słowa kluczowe: ekstrakt z zielonej herbaty ; utrzymanie masy ciała
Angielskie słowa kluczowe: green tea extract ; body weight maintenance
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
30/68
Rok: 2013
Autorzy: Joanna Bajerska, Sylwia Mildner-Szkudlarz, Ewa Pruszynska-Oszmalek
Tytuł: May rye bread enriched with green tea extract be useful in the prevention of obesity in rats?
Źródło: Acta Aliment. - 2013, vol. 42, no. 1, s. 69-78, bibliogr.
p-ISSN: 0139-3006 e-ISSN: 1588-2535
Angielskie słowa kluczowe: green tea ; rye bread ; body weight ; rats ; functional foods
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.427
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
31/68
Rok: 2013
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Małgorzata Lasik-Kurdyś, Sylwia Mildner-Szkudlarz, Zbigniew Czarnecki, Jacek Nowak
Tytuł: Influence of biotechnological treatment on bioactive components and nutrients in raw materials and pasta products obtained
W: EuroFoodChem XVII : May 07-10, 2013 Istanbul, Turkey, Book of Abstracts / Ed. by Hamit Köksel.
Adres wydawniczy: Ankara : Hacettepe University, 2013
Szczegóły: s. 395
ISBN: 978-605-63935-0-1
Polskie słowa kluczowe: fermentacja ; bób ; Lactobacillus plantarum ; przekąski
Angielskie słowa kluczowe: fermentation ; broad bean ; Lactobacillus plantarum ; snacks
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
32/68
Rok: 2013
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Małgorzata Lasik, Sylwia Mildner-Szkudlarz, Zbigniew Czarnecki, Jacek Nowak
Tytuł: Influence of biotechnological treatment on bioactive components and textural properties of snacs
W: EuroFoodChem XVII : May 07-10, 2013 Istanbul, Turkey, Book of Abstracts / Ed. by Hamit Köksel.
Adres wydawniczy: Ankara : Hacettepe University, 2013
Szczegóły: s. 392
ISBN: 978-605-63935-0-1
Angielskie słowa kluczowe: fermentation ; broad bean ; Lactobacillus plantarum ; snacks
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
33/68
Rok: 2013
Autorzy: Joanna Bajerska, Sylwia Mildner-Szkudlarz, Małgorzata Tubacka
Tytuł: Ocena wpływu pieczywa żytniego na zakwasie wzbogaconego wytłokami z pomidorów na parametry żywieniowe, profil lipidowy szczurów karmionych dietą wysokotłuszczową
Tytuł równoległy: Effect of rye bread enriched with tomato pomace on nutritional parameters and serum lipid profile in rats fed a high fat diet
W: III Ogólnopolska Konferencja "Zwierzęta w badaniach naukowych" : Warszawa, 9-11 września 2013 r..
Adres wydawniczy: [Warszawa] : [b.w.], 2013
Szczegóły: s. 86-87
Polskie słowa kluczowe: szczury ; wytłoki pomidorowe ; chleb żytni ; żywność funkcjonalna
Angielskie słowa kluczowe: rats ; tomato pomace powder ; rye bread ; functional food
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
34/68
Rok: 2013
Autorzy: Artur Szwengiel, Małgorzata Gumienna, Sylwia Mildner-Szkudlarz, Małgorzata Lasik-Kurdyś, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Wpływ dodatku nasion roślin strączkowych na właściwości fizyko-chemiczne otrzymanych produktów typu przekąskowego
W: Innowacyjność w nauce o żywności i żywieniu : XLI Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN : Materiały Konferencji Naukowej, Kraków, 2-3 lipca 2013 r.
Adres wydawniczy: Kraków : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności. Oddział Małopolski, 2013
Szczegóły: s. 281
ISBN: 978-83-937001-0-3
Polskie słowa kluczowe: rośliny strączkowe ; polifenole ; produkty typu przekąskowego
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
35/68
Rok: 2013
Autorzy: Joanna Bajerska, Sylwia Mildner-Szkudlarz, Tomasz Podgórski, Ewa Pruszynska-Oszmalek
Tytuł: Saffron (Crocus sativus L.) powder as an ingredient of rye bread: an anti-diabetic evaluation
Źródło: J. Med. Food. - 2013, vol. 16, iss. 9, s. 847-956, bibliogr.
p-ISSN: 1096-620X
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.699
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
36/68
Rok: 2013
Autorzy: Sylwia Mildner-Szkudlarz, Joanna Bajerska
Tytuł: Protective effect of grape by-product-fortified breads against cholesterol/cholic acid diet-induced hypercholesterolaemia in rats
Źródło: J. Sci. Food Agric. - 2013, vol. 93, iss. 13, s. 3271-3278, bibliogr.
p-ISSN: 0022-5142
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 listopada 2013].
Angielskie słowa kluczowe: grape by-products ; polyphenols ; hypercholesterolemia ; atherogenic index of plasma ; protein digestion ; lipid peroxidation ; rats
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.879
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
37/68
Rok: 2013
Autorzy: Sylwia Mildner-Szkudlarz, Joanna Bajerska, Renata Zawirska, Danuta Górecka
Tytuł: White grape pomace as a source of dietary fibre and polyphenols and its effect on physical and nutraceutical characteristics of wheat biscuits
Źródło: J. Sci. Food Agric. - 2013, vol. 93, iss. 2, s. 389-395, bibliogr.
p-ISSN: 0022-5142
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 listopada 2013].
Angielskie słowa kluczowe: white grape pomace ; wheat biscuits ; farinograph ; phenolic compounds ; dietary fibre ; texture analysis ; antioxidants ; sensory
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.879
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
38/68
Rok: 2013
Autorzy: Agnieszka Makowska, Sylwia Mildner-Szkudlarz, Wiktor Obuchowski
Tytuł: Effect of brewer's spent grain addition on properties of corn extrudates with an increased dietary fibre content
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2013, vol. 63, no. 1, s. 19-24, il., bibliogr.
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 30 grudnia 2013].
Angielskie słowa kluczowe: brewer's spent grain ; corn extrudates ; extrusion-cooking ; neutral detergent fibre
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
39/68
Rok: 2013
Autorzy: Agnieszka Makowska, Wiktor Obuchowski, Artur Szwengiel, Sylwia Mildner-Szkudlarz
Tytuł: The influence of raw material and technological factors on physicochemical characteristics and structure of triticale crisp bread
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2013, vol. 63, Book of Abstracts, s. 51
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Tytuł zeszytu: Food Structure and Functionality: Conference - 15 years later: Stare Jabłonki, 23-26 June, 2013: Book of Abstracts.
Angielskie słowa kluczowe: triticale ; extrusion-cooking ; crisp bread structure ; texture ; WSI
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
40/68
Rok: 2013
Autorzy: Wiktor Obuchowski, Agnieszka Makowska, Sylwia Mildner-Szkudlarz, Małgorzata Majcher, Piotr Kołodziejczyk
Tytuł: Możliwości wytworzenia makaronu bogatego w wybrane składniki o charakterze bioaktywnym
Tytuł równoległy: The possibility of producting pasta rich in selected bioactive components
W: Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz w analityce : IX Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Zakopane 15 - 17.10.2013 / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2013
Szczegóły: s. 90-93
Polskie słowa kluczowe: makaron ; jakość kulinarna ; składniki bioaktywne
Angielskie słowa kluczowe: pasta ; pasta cooking quality ; bioactive components
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
41/68
Rok: 2013
Autorzy: Agnieszka Makowska, Sylwia Mildner-Szkudlarz, Wiktor Obuchowski, Marian Remiszewski
Tytuł: Możliwość wytwarzania przenżytniego pieczywa chrupkiego o podwyższonych właściwościach bioaktywnych
Tytuł równoległy: Possibility of producting triticale crisp bread with increased bioactive properties
W: Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz w analityce : IX Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Zakopane 15 - 17.10.2013 / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2013
Szczegóły: s. 94-97
Polskie słowa kluczowe: chleb chrupki ; pszenżyto ; składniki bioaktywne
Angielskie słowa kluczowe: crisp bread ; triticale ; bioactive components
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
42/68
Rok: 2012
Autorzy: Aleksander Siger, Piotr Kachlicki, Jarosław Czubiński, Krzysztof Dwiecki, Małgorzata Nogala-Kałucka, Sylwia Mildner-Szkudlarz
Tytuł: Rapeseed - a source of biologically active polyphenols
W: 6th World Congress on Polyphenols Applications: Clinical Evidences, Polyphenols and Waste Valorisation : 7-8 June 2012, Paris, France, Abstracts.
Adres wydawniczy: Paris : International Society of Antioxidants in Nutrition and Health, 2012
Szczegóły: s. 78
ISBN: 978-2-35609-062-1
Polskie słowa kluczowe: rzepak ; związki fenolowe ; pochodne kwasu sinapowego
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed ; phenolic compounds ; sinapic acid derivatives
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
43/68
Rok: 2011
Autorzy: J. Bajerska, S. Mildner-Szkudlarz, E. Pruszyńska-Oszmałek, M. Tubacka
Tytuł: Czy wyciąg z szafranu może być przydatny w terapii zespołu metabolicznego?
Tytuł równoległy: Does saffron extract can be useful in metabolic syndrome therapy?
Źródło: Ann. Warsaw Univ. Life Sci. - SGGW, Anim. Sci. - 2011, no 48, s. 146-147
p-ISSN: 1898-8830
Polskie słowa kluczowe: wyciąg z szafranu ; zespół metaboliczny ; szczury
Angielskie słowa kluczowe: saffron extract ; metabolic syndrome ; rats
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
44/68
Rok: 2011
Autorzy: Sylwia Mildner-Szkudlarz, Renata Zawirska-Wojtasiak, Artur Szwengiel, Mariusz Pacyński
Tytuł: Use of grape by-product as a source of dietary fibre and phenolic compounds in sourdough mixed rye bread
Źródło: Int. J. Food Sci. Technol. - 2011, vol. 6, iss. 7, s. 1485-1493, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0950-5423
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 sierpnia 2017].
Angielskie słowa kluczowe: dietary fibre ; grape by-products ; phenolic compounds ; sourdough mixed rye bread ; texture analysis ; volatile compounds
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.259
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
45/68
Rok: 2011
Autorzy: Joanna Bajerska, Sylwia Mildner-Szkudlarz
Tytuł: Effect of rye bread enriched in green tea extract on body weight gain, visceral fat contents and lipid absorption in rats
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2011, vol. 61, Suppl. 1, s. 102-103
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Tytuł zeszytu: EuroFoodChem XVI Translating food chemistry into health benefits: Conference Proceedings Gdańsk 6th-8th July, 2011. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 grudnia 2017].
Angielskie słowa kluczowe: functional foods, ; green tea extract ; obesity ; rats
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
46/68
Rok: 2011
Autorzy: Sylwia Mildner-Szkudlarz, Renata Zawirska-Wojtasiak, Joanna Bajerska
Tytuł: The fate of volatile markers of baking process during the storage of bakery foods
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2011, vol. 61, Suppl.1, s. 122
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Tytuł zeszytu: EuroFoodChem XVI Translating food chemistry into health benefits: Conference Proceedings Gdańsk 6th-8th July, 2011. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 23 listopada 2017].
Angielskie słowa kluczowe: volatile compounds ; oxidation ; biscuits ; antioxidants
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
47/68
Rok: 2011
Autorzy: Sylwia Mildner-Szkudlarz, Joanna Bajerska, Elżbieta Piotrowska
Tytuł: Nutritional and sensory evaluation of breads supplemented with grape by-product
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2011, vol. 61, Suppl.1, s. 39
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Tytuł zeszytu: EuroFoodChem XVI Translating food chemistry into health benefits: Conference Proceedings Gdańsk 6th-8th July, 2011. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 23 listopada 2017].
Angielskie słowa kluczowe: sourdough mixed rye bread ; grape by-product ; dietary fibre ; phenolic compounds
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
48/68
Rok: 2011
Autorzy: Sylwia Mildner-Szkudlarz, Joanna Bajerska, Renata Zawirska-Wojtasiak
Tytuł: Use of white grape pomace as a source of dietary fibre and polyphenols in biscuits
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2011, vol. 61, Suppl.1, s. 103
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Tytuł zeszytu: EuroFoodChem XVI Translating food chemistry into health benefits: Conference Proceedings Gdańsk 6th-8th July, 2011. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 23 listopada 2017].
Angielskie słowa kluczowe: biscuits ; phenolic compounds ; dietary fibre ; sensory analysis ; texture analysis
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
49/68
Rok: 2010
Autorzy: Renata Zawirska-Wojtasiak, Sylwia Mildner-Szkudlarz
Tytuł: From the human nose to artificial olfaction
Źródło: Agro Food Ind. Hi-Tech. - 2010, vol. 21, no. 5, s. 38-43, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1722-6996
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.238
Punktacja MNiSW: 13.000
Praca afiliowana przez UP
50/68
Rok: 2010
Autorzy: Sylwia Mildner-Szkudlarz, Elżbieta Piotrowska, Jacek Anioła, Wiktor Obuchowski
Tytuł: Zastosowanie wybranych szczepów bakterii kwasu mlekowego do poprawy jakości pieczywa mieszanego
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2010, t. 15, nr 4, s. 117-122, bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
51/68
Rok: 2010
Autorzy: Renata Zawirska-Wojtasiak, Sylwia Mildner-Szkudlarz, Erwin Wąsowicz, Mariusz Pacyński
Tytuł: Gas chromatography, sensory analysis and electronic nose in the evaluation of black cumin (Nigella sativa L.) aroma quality
Tytuł równoległy: Chromatografia gazowa, analiza sensoryczna i nos elektroniczny w ocenie aromatu czarnuszki (Nigella sativa L.)
Źródło: Herba Pol. - 2010, vol. 56, no. 4, il., bibliogr., abstr., streszcz.
p-ISSN: 0018-0599
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 6 czerwca 2019].
Polskie słowa kluczowe: czarnuszka ; aromat ; związki kluczowe ; analiza sensoryczna, ; nos elektroniczny
Angielskie słowa kluczowe: black cumin ; aroma ; key compounds ; sensory analysis ; electronic nos
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
52/68
Rok: 2010
Autorzy: Sylwia Mildner-Szkudlarz, Renata Zawirska-Wojtasiak, Michał Gośliński
Tytuł: Phenolic compounds from winemaking waste and its antioxidant activity towards oxidation of rapeseed oil
Źródło: Int. J. Food Sci. Technol. - 2010, vol. 45, iss. 11, s. 2272-2280, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0950-5423
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 7 czerwca 2019].
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; grape marc ; lipid oxidation ; phenolic compounds ; volatile compounds
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.223
Punktacja MNiSW: 27.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
53/68
Rok: 2010
Autorzy: Joanna Bajerska, Sylwia Mildner-Szkudlarz, Jan Jeszka, Artur Szwengiel
Tytuł: Catechin stability, antioxidant properties and sensory profiles of rye breads fortified with green tea extracts
Źródło: J. Food Nutr. Res. - 2010, vol. 49, no. 2, s. 104-111, il. bibliogr.
p-ISSN: 1336-8672
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 lutego 2016].
Angielskie słowa kluczowe: rye bread ; green tea extract ; sensory evaluation ; polyphenol content ; antioxidant capacity
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.769
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
54/68
Rok: 2010
Autorzy: Sylwia Mildner-Szkudlarz, Henryk H. Jeleń
Tytuł: Detection of olive oil adulteration with rapeseed and sunflower oils using mos electronic nose and SMPE-MS
Źródło: J. Food Qual. - 2010, vol. 33, iss. 1, s. 21-41, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0146-9428
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 7 czerwca 2019].
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.534
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
55/68
Rok: 2010
Autorzy: Mariusz Pacyński, Renata Zawirska-Wojtasiak, Sylwia Mildner-Szkudlarz
Tytuł: Opracowanie parametrów analizy związków lotnych chleba za pomocą mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej
W: Jakość i prozdrowotne cechy żywności : XV Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, Wrocław, 20-21 maja 2010.
Adres wydawniczy: [Wrocław] : [Uniwersytet Przyrodniczy], [2010]
Szczegóły: s. 144
ISBN: 978-83-923549-4-9
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
56/68
Rok: 2009
Autorzy: Renata Zawirska-Wojtasiak, Marek Siwulski, Sylwia Mildner-Szkudlarz, Erwin Wąsowicz
Tytuł: Studies on the aroma of different species and strains of Pleurotus measured by GC/MS, sensory analysis and electronic nose
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2009, 8 (1), s. 47-61, il., bibliogr., abstr., streszcz.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 6 czerwca 2019].
Polskie słowa kluczowe: Pleurotus aromat ; 1-okten-3-ol ; chiralność ; ocena sensoryczna ; nos elektroniczny
Angielskie słowa kluczowe: Pleurotus aroma ; 1-octen-3-ol ; chirality ; sensory testing ; electronic nose
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
57/68
Rok: 2009
Autorzy: R. Zawirska-Wojtasiak, M. Gośliński, M. Szwacka, J. Gajc-Wolska, S. Mildner-Szkudlarz
Tytuł: Aroma evaluation of transgenic, thaumatin II-producing cucumber fruits
Źródło: J. Food Sci. - 2009, vol. 74, no. 3, s. 204-210, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0022-1147 e-ISSN: 1750-3841
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 6 czerwca 2019].
Angielskie słowa kluczowe: cucumber fruit aroma ; Cucumis sativus ; distillation ; SPME ; electronic nose ; GC/MS ; thaumatin II ; transgenic lines
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.601
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
58/68
Rok: 2009
Autorzy: S. Mildner-Szkudlarz, R. Zawirska-Wojtasiak, W. Obuchowski, M. Gośliński
Tytuł: Evaluation of antioxidant activity of green tea extract and its effect on the biscuits lipid fraction oxidative stability
Źródło: J. Food Sci. - 2009, vol. 74, no. 8, s. 362-370, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0022-1147 e-ISSN: 1750-3841
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 6 czerwca 2019].
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; biscuits ; lipid oxidation ; sensory profile analysis ; volatile compounds
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.601
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
59/68
Rok: 2009
Autorzy: Paweł Nowak, Sylwia Mildner-Szkudlarz, Wiktor Obuchowski
Tytuł: Warunki konszowania a jakość mas czekoladowych
Źródło: Przem. Spoż. - 2009, t. 63, 4, s. 36-39, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: czekolada ; masa czekoladowa ; konszowanie ; produkcja czekolady
Angielskie słowa kluczowe: chocolate ; chocolate mass ; conching ; chocolate production
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
60/68
Rok: 2008
Autorzy: Sylwia Mildner-Szkudlarz, Henryk H. Jeleń, Renata Zawirska-Wojtasiak
Tytuł: The use of electronic and human nose for monitoring rapeseed oil autoxidation
Źródło: Eur. J. Lipid Sci. Technol. - 2008, vol. 110, 1, s. 61-72, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1438-7697 e-ISSN: 1438-9312
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 6 czerwca 2019].
Angielskie słowa kluczowe: electronic nose ; sensory profile analysis ; rapeseed oil ; lipid oxidation ; shelf life
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.354
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
61/68
Rok: 2007
Autorzy: Sylwia Mildner-Szkudlarz, Henryk H. Jeleń
Tytuł: The potential of different techniques for volatile compounds analysis coupled with PCA for the detection of the adulteration of olive oil with hazelnut oil
Źródło: Food Chem. - 2008, vol. 110, iss. 3, s. 751-761, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 czerwca 2019].
Angielskie słowa kluczowe: adulteration ; olive oil ; volatile compounds ; hazelnut oil
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.696
Punktacja MNiSW: 24.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
62/68
Rok: 2007
Autorzy: H. H. Jeleń, S. Mildner-Szkudlarz, I. Jasińska, E. Wąsowicz
Tytuł: A headspace-SPME-MS method for monitoring rapeseed oil autoxidation
Źródło: J. Am. Oil Chem. Soc. - 2007, vol. 84, iss. 6, s. 509-517, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0003-021X e-ISSN: 1558-9331
Angielskie słowa kluczowe: autoxidation ; HS-SPME-MS ; rapeseed oil ; volatile compounds
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.137
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
63/68
Rok: 2007
Autorzy: Sylwia Mildner-Szkudlarz, Renata Zawirska-Wojtasiak, Józef Korczak, Henryk H. Jeleń
Tytuł: A comparison of human and electronic nose responses to flavour of various food products of different degree of lipids oxidation
Tytuł równoległy: Porównanie analizy sensorycznej i elektronicznego nosa do oceny zapachu produktów o różnym stopniu utleniania lipidów
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2007, vol. 57, no. 2, s. 195-202, il., bibliogr., abstr., streszcz.
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 20 czerwca 2018].
Angielskie słowa kluczowe: electronic nose ; sensory profile analysis ; Principal Component Analysis ; partial least squares analysis
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
64/68
Rok: 2004
Autorzy: Erwin Wąsowicz, Anna Gramza, Marzanna Hęś, Henryk H. Jeleń, Józef Korczak, Maria Małecka, Sylwia Mildner-Szkudlarz, Magdalena Rudzińska, Urszula Samotyja, Renata Zawirska-Wojtasiak
Tytuł: Oxidation of lipids in food
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2004, vol. 13/54, SI 1, s. 87-97, bibliogr.
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: A monograph from the project "The methodological bases of the evaluation of the quality and safety of the generation foods" (PBZ-KBN-020/P06/1999). - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 sierpnia 2016].
Angielskie słowa kluczowe: lipid oxidation ; prooxidants ; antioxidants ; sterols ; vitamins ; sensory properties ; health ; gas chromatography ; electronic nose ; chemometrics ; GC/MS
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
65/68
Rok: 2003
Autorzy: Sylwia Mildner-Szkudlarz, Henryk H. Jeleń, Erwin Wąsowicz
Tytuł: Zastosowanie elektronicznego nosa do oceny jakości żywności
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2003, t. 8, nr 2, s. 176-181, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1426-9600
Uwagi: Zeszyt zawiera materiały: III seminarium "Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów i w analityce", Zielonka k/Poznania, 29-30 listopada 2002 r.
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
66/68
Rok: 2003
Autorzy: Sylwia Mildner-Szkudlarz, Henryk H. Jeleń, Renata Zawirska-Wojtasiak, Erwin Wąsowicz
Tytuł: Application of headspace-solid phase microextraction and multivariate analysis for plant oils differentiation
Źródło: Food Chem. - 2003, vol. 83, iss. 4, s. 512-522, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 czerwca 2019].
Angielskie słowa kluczowe: plant oils ; rancidity ; SPME ; MVA ; PCA ; chemometrics
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.204
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
67/68
Rok: 2003
Autorzy: Sylwia Mildner-Szkudlarz, Renata Zawirska-Wojtasiak, Anna Gramza, Henryk H. Jeleń, Józef Korczak, Erwin Wąsowicz
Tytuł: Use of electronic nose and sensory profile method for the evaluation of antioxidants efficiency added to sunflower oil
W: Międzynarodowe Warsztaty "Methodology of the novel food evaluation" : Olsztyn, 24-25 kwietnia 2003.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], [2003]
Szczegóły: [1 s.]
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
68/68
Rok: 2002
Autorzy: H. H. Jelen, S. Mildner, K. Czaczyk
Tytuł: Influence of octanoic acid addition to medium on some volatile compounds and PR-toxin biosynthesis by Penicillium roqueforti
Źródło: Lett. Appl. Microbiol. - 2002, vol. 35, iss. 1, s. 37-41, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0266-8254
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 czerwca 2019].
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.182
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP