logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: MASEWICZ ŁUKASZ
Liczba odnalezionych rekordów: 43



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/43
Rok: 2019
Autorzy: Przemysław Łukasz Kowalczewski, Katarzyna Walkowiak, Łukasz Masewicz, Adamina Duda, Natalia Poliszko, Maria Barbara Różańska, Paweł Jeżowski, Agnieszka Tomkowiak, Sylwia Mildner-Szkudlarz, Hanna Maria Baranowska
Tytuł: Wheat bread enriched with raspberry and strawberry oilcakes: effects on proximate composition, texture and water properties
Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2019, vol. 245, iss. 11, s. 259-2600, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1438-2377 e-ISSN: 1438-2385
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 października 2019].
Angielskie słowa kluczowe: by-products ; defatted seeds ; food enrichment ; low-field NMR ; water activity ; water dynamics
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.056
Punktacja MNiSW: 70.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/43
Rok: 2019
Autorzy: Przemysław Łukasz Kowalczewski, Katarzyna Walkowiak, Łukasz Masewicz, Olga Bartczak, Jacek Lewandowicz, Piotr Kubiak, Hanna Maria Baranowska
Tytuł: Gluten-free bread with cricket powder - mechanical properties and molecular water dynamics in dough and ready product
Źródło: Foods. - 2019, vol. 8, iss. 7, art. 240, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 2304-8158
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 4 lipca 2019].
Angielskie słowa kluczowe: gluten-free bread ; edible insects ; protein enrichment ; rheology ; texture ; 1H NMR ; water behavior ; water activity
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.011
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/43
Rok: 2019
Autorzy: Katarzyna Walkowiak, Łukasz Masewicz, Zuzanna Małyszek, Hanna Maria Baranowska
Tytuł: Charakterystyka zmian temperaturowych fizycznie modyfikowanej skrobi ziemniaczanej analizowana metodą LF-NMR
W: Nauka, technologia i innowacje w żywności i żywieniu : XLIV Konferencja Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN, Łódź, 3-4 lipca 2019 r., Komunikaty / Red. Joanna Oracz, Joanna Grzelczyk, Robert Klewicki, Dorota Żyżylewicz.
Adres wydawniczy: Łódź : Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2019
Szczegóły: s. 46, bibliogr.
ISBN: 978-83-66287-13-6
Polskie słowa kluczowe: skrobia ziemniaczana ; modyfikacja ; metoda LF NMR
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
4/43
Rok: 2019
Autorzy: Łukasz Masewicz, Zuzanna Małyszek, Katarzyna Walkowiak, Joanna Le Thanh-Blicharz, Hanna Maria Baranowska
Tytuł: Modelowanie parametrów transportu wody w emulsjach
W: Nauka, technologia i innowacje w żywności i żywieniu : XLIV Konferencja Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN, Łódź, 3-4 lipca 2019 r., Komunikaty / Red. Joanna Oracz, Joanna Grzelczyk, Robert Klewicki, Dorota Żyżylewicz.
Adres wydawniczy: Łódź : Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2019
Szczegóły: s. 48, bibliogr.
ISBN: 978-83-66287-13-6
Polskie słowa kluczowe: emulsje skrobiowe ; aktywność wody ; metoda LF NMR
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
5/43
Rok: 2019
Autorzy: Zuzanna Małyszek, Katarzyna Walkowiak, Łukasz Masewicz, Joanna Le Thanh-Blicharz, Hanna Maria Baranowska
Tytuł: Reologiczne właściwości emulsji stabilizowanych skrobią usieciowaną
W: Nauka, technologia i innowacje w żywności i żywieniu : XLIV Konferencja Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN, Łódź, 3-4 lipca 2019 r., Komunikaty / Red. Joanna Oracz, Joanna Grzelczyk, Robert Klewicki, Dorota Żyżylewicz.
Adres wydawniczy: Łódź : Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2019
Szczegóły: s. 47, bibliogr.
ISBN: 978-83-66287-13-6
Polskie słowa kluczowe: skrobia modyfikowana ; właściwości reologiczne ; emulsja
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
6/43
Rok: 2019
Autorzy: Przemysław Łukasz Kowalczewski, Katarzyna Walkowiak, Łukasz Masewicz, Hanna Maria Baranowska
Tytuł: Low field NMR studies of wheat bread enriched with potato juice during staling
Źródło: Open Agric. - 2019, vol. 4, iss. 1, s. 426-430, bibliogr., abstr.
e-ISSN: 2391-9531
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 lipca 2019].
Angielskie słowa kluczowe: bread staling ; potato juice ; 1H NMR ; water activity ; water behavior ; water dynamics
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Inne bazy podające opis:
  • Web of Science Core Collection - Emerging Sources Citation Index

    Adres url:
    DOI:
    7/43
    Rok: 2019
    Autorzy: Marek Sikora, Magdalena Krystyjan, Anna Dobosz, Piotr Tomasik, Katarzyna Walkowiak, Łukasz Masewicz, Przemysław Łukasz Kowalczewski, Hanna Maria Baranowska
    Tytuł: Molecular analysis of retrogradation of corn starches
    Źródło: Polymers. - 2019, 11(11), 1764, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 2073-4360
    Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 28 października 2019].
    Angielskie słowa kluczowe: amylose ; amylopectin ; plant gums ; relaxometry ; spin-lattice relaxation times ; spin-spin relaxation times
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.164
    Punktacja MNiSW: 100.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    8/43
    Rok: 2018
    Autorzy: Katarzyna Walkowiak, Jacek Lewandowicz, Łukasz Masewicz, Joanna Le Thanh-Blicharz, Hanna Maria Baranowska
    Tytuł: Application of empirical model of relationship of spin-lattice relaxation times and values of critical hydratation for analysis of potato starch aerogels
    W: 14th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience : 7-9 November 2018, Prague, Czech Republic, Final program.
    Adres wydawniczy: [Prague] : [Czech Chemical Society], 2018
    Szczegóły: s. 13
    Charakt. formalna: ZSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    9/43
    Rok: 2018
    Autorzy: Joanna Le Thanh-Blicharz, Jacek Lewandowicz, Katarzyna Walkowiak, Łukasz Masewicz, Hanna Maria Baranowska
    Tytuł: The effect of hydration of OSA starch aerogels on the changes of values of the short T11 and long T12 components of the spin-lattice relaxation times
    W: 14th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience : 7-9 November 2018, Prague, Czech Republic, Final program.
    Adres wydawniczy: [Prague] : [Czech Chemical Society], 2018
    Szczegóły: s. 22
    Charakt. formalna: ZSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    10/43
    Rok: 2018
    Autorzy: Joanna Le Thanh-Blicharz, Jacek Lewandowicz, Łukasz Masewicz, Katarzyna Walkowiak, Hanna Maria Baranowska
    Tytuł: The effect of substitution with octenylsuccinic groups on hydration of starch aerogels
    W: 14th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience : 7-9 November 2018, Prague, Czech Republic, Final program.
    Adres wydawniczy: [Prague] : [Czech Chemical Society], 2018
    Szczegóły: s. 22-23
    Charakt. formalna: ZSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    11/43
    Rok: 2018
    Autorzy: Łukasz Masewicz, Jacek Lewandowicz, Joanna Le Thanh-Blicharz, Katarzyna Walkowiak, Hanna Maria Baranowska
    Tytuł: Water activity of hydrated potato starch aerogels
    W: 14th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience : 7-9 November 2018, Prague, Czech Republic, Final program.
    Adres wydawniczy: [Prague] : [Czech Chemical Society], 2018
    Szczegóły: s. 13
    Charakt. formalna: ZSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    12/43
    Rok: 2018
    Autorzy: Maciej Jarzębski, Hanna Maria Baranowska, Wojciech Smułek, Łukasz Masewicz, Katarzyna Walkowiak, Przemysław Siejak, Danuta Pieczyrak, Krzysztof Polewski, Ewa Kaczorek
    Tytuł: Low field NMR studies of selected plant extracts as possible stabilizers
    W: AMPERE NMR School : Zakopane, June 10th - June 16th 2018, Book of abstracts / Ed. by S. Jurga.
    Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie pdf.
    Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2018
    Szczegóły: s. 51, il., bibliogr.
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    13/43
    Rok: 2018
    Autorzy: Hanna Maria Baranowska, Łukasz Masewicz, Przemysław Łukasz Kowalczewski, Grażyna Lewandowicz, Michał Piątek, Piotr Kubiak
    Tytuł: Water properties in pâtés enriched with potato juice
    Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2018, vol. 244, iss. 3, s. 387-393, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 1438-2377 e-ISSN: 1438-2385
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 22 lutego 2018].
    Polskie słowa kluczowe: żywność funkcjonalna ; niskopolowy NMR ; sok z ziemniaka ; aktywność wody ; dynamika wody
    Angielskie słowa kluczowe: functional food ; low-field NMR ; potato juice ; water activity ; water dynamics
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.056
    Punktacja MNiSW: 30.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    14/43
    Rok: 2018
    Autorzy: Iwona Płowaś-Korus, Łukasz Masewicz, Artur Szwengiel, Adam Rachocki, Hanna Maria Baranowska, Wojciech Medycki
    Tytuł: A novel method of recognizing liquefied honey
    Źródło: Food Chem. - 2018, vol. 245, 15 April, s. 885-889, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 0308-8146
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 9 stycznia 2018].
    Polskie słowa kluczowe: płynniony miód ; przewodnictwo elektryczne ; dyspersja relaksacji ; profil NMRD ; aktywność wodna ; protonowa relaksacja spin-sieć
    Angielskie słowa kluczowe: liquefied honey ; electrical conductivity ; relaxation dispersion ; NMRD profile ; water activity ; proton spin-lattice relaxation
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 5.399
    Punktacja MNiSW: 40.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    15/43
    Rok: 2018
    Autorzy: Katarzyna Walkowiak, Łukasz Masewicz, Michał Piątek, Grażyna Lewandowicz, Joanna Le Thanh-Blicharz, Piotr Kubiak
    Tytuł: The effect of heat processing on the water dynamic in pâtés
    W: Meat in technology and human nutrition under its working title Meat as a functional and pro-healthy part of our diet : V International Scientific Conference, Poznań - Tarnowo Podgórne, June 27-29, 2018, Abstracts of plenary lectures & poster presentations.
    Adres wydawniczy: [B.w.] : [b.m.], 2018
    Szczegóły: s. 80
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    16/43
    Rok: 2018
    Autorzy: Katarzyna Walkowiak, Łukasz Masewicz, Hanna Maria Baranowska
    Tytuł: LF NMR studies of microwave modified starch with lysozyme
    Tytuł równoległy: Analiza metodą LF NMR mikorofalowo zmodyfikowanej skrobi z dodatkiem lizozymu
    Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2018, t. 12, z. 4, s. 341-351, bibliogr., streszcz., abstr.
    https://www.npt.up-poznan.net/pub/art_12_28.pdf
    p-ISSN: 1897-7820
    Uwagi: Dział: Food and Nutrition Sciences.
    Polskie słowa kluczowe: lizozym ; skrobia ziemniaczana ; skrobia modyfikowana ; mikrofale ; metoda LF NMR ; energia aktywacji
    Angielskie słowa kluczowe: lysozyme ; modified potato starch ; microwave ; low field NMR ; interaction energy
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 9.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    17/43
    Rok: 2018
    Autorzy: Katarzyna Walkowiak, Hanna Maria Baranowska, Łukasz Masewicz, Paulina Maciejewska
    Tytuł: Wpływ fizycznej modyfikacji na wiązanie wody w układach trójskładnikowych biopolimerów
    W: Nowe wyzwania dla polskiej nauki. Edycja II : Materiały konferencyjne, Streszczenia wystąpień cz. 3 / Oprac. Agnieszka Hutniczak, Marcin Kuczera.
    Adres wydawniczy: Kraków : Creativetime, 2018
    Szczegóły: s. 71, bibliogr.
    ISBN: 978-83-63058-77-7
    Uwagi: Opracowanie zawiera streszczenia materiałów zaprezentowanych w formie referatów i /lub posterów przez Młodych Naukowców, w trakcie II Edycji Konferencji nt. Nowe Wyzwania dla Polskiej Nauki, która odbyła się w Warszawie 13.01 2018 i Poznaniu 20.01.2018.
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    18/43
    Rok: 2018
    Autorzy: Katarzyna Walkowiak, Jacek Lewandowicz, Łukasz Masewicz, Joanna Le Thanh-Blicharz, Hanna Maria Baranowska
    Tytuł: Application of empirical model of relationship of spin-lattice relaxation times and values of critical hydratation for analysis of potato starch aerogels
    W: Proceedings of the 14th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience : 7-9 November 2018, Prague, Czech Republic / Ed. Radmila Řápková, Andrea Hinková, Jana Čopíková, Evžen Šárka.
    Adres wydawniczy: Prague : Czech Chemical Society, 2018
    Szczegóły: s. 90-92, il., bibliogr., abstr.
    ISBN: 978-80-86238-80-7
    Liczba arkuszy: 0,2571
    Charakt. formalna: ZRZ
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    Inne bazy podające opis:
  • Web of Science

    19/43
    Rok: 2018
    Autorzy: Joanna Le Thanh-Blicharz, Zuzanna Małyszek, Jacek Lewandowicz, Katarzyna Walkowiak, Łukasz Masewicz, Hanna Maria Baranowska
    Tytuł: The effect of hydration of OSA starch aerogels on the changes of values of the short T11 and long T12 components of the spin-lattice relaxation times
    W: Proceedings of the 14th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience : 7-9 November 2018, Prague, Czech Republic / Ed. Radmila Řápková, Andrea Hinková, Jana Čopíková, Evžen Šárka.
    Adres wydawniczy: Prague : Czech Chemical Society, 2018
    Szczegóły: s. 252-254, il., bibliogr., abstr.
    ISBN: 978-80-86238-80-7
    Liczba arkuszy: 0,2571
    Charakt. formalna: ZRZ
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    Inne bazy podające opis:
  • Web of Science

    20/43
    Rok: 2018
    Autorzy: Joanna Le Thanh-Blicharz, Jacek Lewandowicz, Łukasz Masewicz, Katarzyna Walkowiak, Hanna Maria Baranowska
    Tytuł: The effect of substitution with octenylsuccinic groups on hydration of starch aerogels
    W: Proceedings of the 14th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience : 7-9 November 2018, Prague, Czech Republic / Ed. Radmila Řápková, Andrea Hinková, Jana Čopíková, Evžen Šárka.
    Adres wydawniczy: Prague : Czech Chemical Society, 2018
    Szczegóły: s. 255-257, il., bibliogr., abstr.
    ISBN: 978-80-86238-80-7
    Liczba arkuszy: 0,2571
    Charakt. formalna: ZRZ
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    Inne bazy podające opis:
  • Web of Science

    21/43
    Rok: 2018
    Autorzy: Łukasz Masewicz, Jacek Lewandowicz, Joanna Le Thanh-Blicharz, Katarzyna Walkowiak, Hanna Maria Baranowska
    Tytuł: Water activity of hydrated potato starch aerogels
    W: Proceedings of the 14th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience : 7-9 November 2018, Prague, Czech Republic / Ed. Radmila Řápková, Andrea Hinková, Jana Čopíková, Evžen Šárka.
    Adres wydawniczy: Prague : Czech Chemical Society, 2018
    Szczegóły: s. 87-89, il., bibliogr., abstr.
    ISBN: 978-80-86238-80-7
    Liczba arkuszy: 0,2571
    Charakt. formalna: ZRZ
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    Inne bazy podające opis:
  • Web of Science

    22/43
    Rok: 2017
    Autorzy: Katarzyna Pers, Łukasz Masewicz, Zuzanna Małyszek, Joanna Le Thanh-Blicharz, Jacek Lewandowicz, Hanna Maria Baranowska
    Tytuł: Dynamics of water molecules in pastes of cross-linked and acetylated starches
    W: 13th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience : 8-10 November 2017, Prague, Czech Republic, Final program.
    Adres wydawniczy: [Prague] : [Czech Chemical Society], 2017
    Szczegóły: s. 11-12
    Charakt. formalna: ZSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    23/43
    Rok: 2017
    Autorzy: Łukasz Masewicz, Katarzyna Pers, Joanna Le Thanh-Blicharz, Jacek Lewandowicz, Hanna Maria Baranowska
    Tytuł: The effect of degree of substitution on dynamics of molecules of hydration water in acetylated distarch adipate powders
    W: 13th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience : 8-10 November 2017, Prague, Czech Republic, Final program.
    Adres wydawniczy: [Prague] : [Czech Chemical Society], 2017
    Szczegóły: s. 11
    Charakt. formalna: ZSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    24/43
    Rok: 2017
    Autorzy: Paulina Maciejewska, Łukasz Masewicz, Katarzyna Walkowiak, Joanna Le Thanh-Blicharz, Jacek Lewandowicz, Hanna Maria Baranowska
    Tytuł: Molekularne właściwości wody w żelach skrobi normalnej i woskowej modyfikowanych chemicznie
    W: BioOrg 2017 : II Ogólnopolskie Sympozjum Chemii Bioorganicznej, Organicznej i Biomateriałów, 02.12.2017, Materiały konferencyjne.
    Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Technologii Chemicznej, Politechnika Poznańska, 2017
    Szczegóły: s. 139-141, il., bibliogr., streszcz.
    ISBN: 978-83-916087-5-3
    Charakt. formalna: POS
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    25/43
    Rok: 2017
    Autorzy: Łukasz Masewicz, Katarzyna Walkowiak, Joanna Le Thanh-Blicharz, Jacek Lewandowicz, Paulina Maciejewska, Hanna Maria Baranowska
    Tytuł: Transport wody w żelach skrobi acetylowanej
    W: BioOrg 2017 : II Ogólnopolskie Sympozjum Chemii Bioorganicznej, Organicznej i Biomateriałów, 02.12.2017, Materiały konferencyjne.
    Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Technologii Chemicznej, Politechnika Poznańska, 2017
    Szczegóły: s. 142-144, il., bibliogr., streszcz.
    ISBN: 978-83-916087-5-3
    Charakt. formalna: POS
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    26/43
    Rok: 2017
    Autorzy: Katarzyna Walkowiak, Łukasz Masewicz, Joanna Le Thanh-Blicharz, Jacek Lewandowicz, Paulina Maciejewska, Hanna Maria Baranowska
    Tytuł: Zmiany konformacyjne w żelu skrobiowym analizowane metodą Low-Field NMR
    W: BioOrg 2017 : II Ogólnopolskie Sympozjum Chemii Bioorganicznej, Organicznej i Biomateriałów, 02.12.2017, Materiały konferencyjne.
    Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Technologii Chemicznej, Politechnika Poznańska, 2017
    Szczegóły: s. 195-197, il., bibliogr., streszcz.
    ISBN: 978-83-916087-5-3
    Charakt. formalna: POS
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    27/43
    Rok: 2017
    Autorzy: Katarzyna Pers, Łukasz Masewicz, Zuzanna Małyszek, Joanna Le Thanh-Blicharz, Jacek Lewandowicz, Hanna Maria Baranowska
    Tytuł: Dynamics of water molecules in pastes of cross-linked and acetylated starches
    W: Proceedings of the 13th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience : 8-10 November 2017, Prague, Czech Republic / Ed. Radmila Řápková, Jana Čopíková.
    Adres wydawniczy: Prague : Czech Chemical Society, 2017
    Szczegóły: s. 84-89, il., bibliogr., abstr.
    ISBN: 978-80-86238-74-6
    Charakt. formalna: ZRZ
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    Inne bazy podające opis:
  • Web of Science

    28/43
    Rok: 2017
    Autorzy: Łukasz Masewicz, Katarzyna Pers, Joanna Le Thanh-Blicharz, Jacek Lewandowicz, Hanna Maria Baranowska
    Tytuł: The effect of degree of substitution on dynamics of molecules of hydration water in acetylated distarch adipate powders
    W: Proceedings of the 13th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience : 8-10 November 2017, Prague, Czech Republic / Ed. Radmila Řápková, Jana Čopíková.
    Adres wydawniczy: Prague : Czech Chemical Society, 2017
    Szczegóły: s. 29-32, il., bibliogr., abstr.
    ISBN: 978-80-86238-74-6
    Charakt. formalna: ZRZ
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    Inne bazy podające opis:
  • Web of Science

    29/43
    Rok: 2017
    Autorzy: Łukasz Masewicz, Michał Piątek, Hanna Maria Baranowska, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Katarzyna Pers, Ryszard Kowalski
    Tytuł: Wpływ sposobu obróbki mikrofalowej na wiązanie wody w mięsie
    W: Żywność dla Przyszłości : XLIII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Materiały Konferencji Naukowej, Wroclaw, 4-5 lipca 2017 r.
    Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2017
    Szczegóły: s. 153
    ISBN: 978-83-7717-265-0
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    30/43
    Rok: 2017
    Autorzy: Przemysław Kotewa, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Michał Piątek, Łukasz Masewicz, Katarzyna Pers, Hanna Maria Baranowska
    Tytuł: Wpływ temperatury i czasu stabilizowania homogenizowanych wędlin na właściwości tekstury i wiązanie wody
    W: Żywność dla Przyszłości : XLIII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Materiały Konferencji Naukowej, Wroclaw, 4-5 lipca 2017 r.
    Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2017
    Szczegóły: s. 146
    ISBN: 978-83-7717-265-0
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    31/43
    Rok: 2016
    Autorzy: Łukasz Masewicz, Jacek Lewandowicz, Joanna Le Thanh-Blicharz, Marek Kempka, Hanna Maria Baranowska
    Tytuł: Diffusion of water in potato starch pastes
    W: 12th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience : 19-21 October 2016, Prague, Czech Republic, Final program.
    Adres wydawniczy: [Prague] : [Czech Chemical Society], 2016
    Szczegóły: s. 20
    Charakt. formalna: ZSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    32/43
    Rok: 2016
    Autorzy: Łukasz Masewicz, Jacek Lewandowicz, Joanna Le Thanh-Blicharz, Marek Kempka, Hanna Maria Baranowska
    Tytuł: Diffusion of water in potato starch pastes
    W: Proceedings of the 12th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience : 19-21 October 2016, Prague, Czech Republic / Ed. Radmila Řápková, Jana Čopíková, Evžen Šárka.
    Adres wydawniczy: Prague : Czech Chemical Society, 2016
    Szczegóły: s. 193-195, il., bibliogr.
    ISBN: 978-80-86238-59-3
    Charakt. formalna: ZRZ
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    Inne bazy podające opis:
  • Web of Science

    33/43
    Rok: 2016
    Autorzy: Łukasz Masewicz, Halina Makała, Katarzyna Pers, Hanna Maria Baranowska
    Tytuł: Ocena zdolności wiązania wody w modelowych układach mięsno-tłuszczowych zawierających olej roślinny
    W: Współczesne trendy w kształtowaniu jakości żywności [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Renata Cegielska-Radziejewska.
    Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
    Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
    Szczegóły: s. 118-126, il., bibliogr.
    ISBN: 978-83-7160-834-6
    Liczba arkuszy: 0,5
    Polskie słowa kluczowe: aktywność wody ; czasy relaksacji ; produkt modelowy ; olej roślinny ; tłuszcz zwierzęcy
    Charakt. formalna: PRM
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    34/43
    Rok: 2016
    Autorzy: Michał Piątek, Łukasz Masewicz, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Katarzyna Pers, Hanna Maria Baranowska
    Tytuł: Analiza jakości pasztetów mięsnych z udziałem suszonych skwarek wieprzowych
    W: Zagospodarowanie ubocznych produktów przemysłu spożywczego [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Danuta Górecka, Edward Pospiech.
    Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
    Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
    Szczegóły: s. 94-104, il., bibliogr.
    ISBN: 978-83-7160-836-0
    Liczba arkuszy: 0,5
    Polskie słowa kluczowe: aktywność wody ; czas relaksacji ; suszone skwarki wieprzowe ; tekstura ; wędliny podrobowe
    Charakt. formalna: PRM
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    35/43
    Rok: 2016
    Autorzy: Katarzyna Pers, Michał Piątek, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Łukasz Masewicz, Hanna Maria Baranowska
    Tytuł: Wpływ dodatku suszonych skwarek wieprzowych na parametry tekstury i wiązanie wody w wędlinach
    W: Zagospodarowanie ubocznych produktów przemysłu spożywczego [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Danuta Górecka, Edward Pospiech.
    Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
    Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
    Szczegóły: s. 105-114, il., bibliogr.
    ISBN: 978-83-7160-836-0
    Liczba arkuszy: 0,5
    Polskie słowa kluczowe: aktywność wody ; czas relaksacji ; suszone skwarki wieprzowe ; tekstura ; wędliny drobno rozdrobnione
    Charakt. formalna: PRM
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    36/43
    Rok: 2016
    Autorzy: Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Michał Piątek, Ryszard Rezler, Dominika Olejniczak, Katarzyna Pers, Łukasz Masewicz
    Tytuł: Wpływ substytucji mięsa suszonymi skwarkami wieprzowymi na właściwości reologiczne i zdolność wiązania wody farszów mięsnych do produkcji pasztetów
    W: Zagospodarowanie ubocznych produktów przemysłu spożywczego [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Danuta Górecka, Edward Pospiech.
    Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
    Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
    Szczegóły: s. 115-126, il., bibliogr.
    ISBN: 978-83-7160-836-0
    Liczba arkuszy: 0,5
    Polskie słowa kluczowe: aktywność wody ; czas relaksacji ; reologia ; suszone skwarki wieprzowe ; wędliny podrobowe
    Charakt. formalna: PRM
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    37/43
    Rok: 2015
    Autorzy: Dorota Kucharczak, Łukasz Masewicz, Joanna Le Thanh-Blicharz, Hanna M. Baranowska
    Tytuł: Właściwości molekularne wody hydratacyjnej w żelach acetylowanej skrobi ziemniaczanej
    Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2015, R. 22, nr 5 (102), s. 142-151, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1425-6959
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 stycznia 2016].
    Polskie słowa kluczowe: hydratacja ; czasy relaksacji ; woda hydratacyjna ; aktywność wody ; skrobia acetylowana
    Angielskie słowa kluczowe: hydration ; relaxation times ; hydration water ; water activity ; acetylated starch
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 13.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    38/43
    Rok: 2014
    Autorzy: Hanna Maria Baranowska, Łukasz Masewicz, Ryszard Rezler, Jerzy Stangierski, Sławomir Bakier
    Tytuł: Wiązanie wody w miodach
    W: IV Sympozjum Inżynierii Żywności : Warszawa, 1-2 lipca 2014 / [Oprac. red. Magdalena Śledź].
    Adres wydawniczy: Warszawa : [Wydawnictwo SGGW], 2014
    Szczegóły: s. 22
    ISBN: 978-83-7583-568-7
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    39/43
    Rok: 2014
    Autorzy: Ryszard Rezler, Hanna Maria Baranowska, Łukasz Masewicz
    Tytuł: Reologiczne właściwości i przemiany fazowe tłuszczów zwierzęcych
    W: Postępy w analityce lipidów żywności : 20-21 października 2014, Poznań, Streszczenia wykładów i e-posterów.
    Adres wydawniczy: [Poznań] : [b.w.], 2014
    Szczegóły: s. 32
    Uwagi: Streszczenia w języku angielskim opublikowane pod adresem: http://www.eurofedlipid.org/meetings/archive/poznan2014/abstracts.pdf [Dostęp: 9 grudnia 2014].
    Polskie słowa kluczowe: tłuszcz zwierzęcy ; reologia ; przejście fazowe ; krystalizacja
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    40/43
    Rok: 2014
    Autorzy: M. Piątek, H. M. Baranowska, Ł. Masewicz, M. Krzywdzińska-Bartkowiak
    Tytuł: The influence of iron supplementation on water binding stability in beef and pork pâtés
    W: XII International Conference on the Applications of Magnetic Resonance in Food Science : Defining Food by Magnetic Resonance, 20-23 May 2014, Cesena, Italy, Abstract Book.
    Adres wydawniczy: [Bologna] : [Universita di Bologna], 2014
    Szczegóły: s. 104-105
    ISBN: 978-88-902152-4-7
    Charakt. formalna: ZSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    41/43
    Rok: 2014
    Autorzy: H. M. Baranowska, M. Piątek, Ł. Masewicz, M. Krzywdzińska-Bartkowiak
    Tytuł: Utilisation of low-field NMR to study pork meat jerky snacks containing haeme iron
    W: XII International Conference on the Applications of Magnetic Resonance in Food Science : Defining Food by Magnetic Resonance, 20-23 May 2014, Cesena, Italy, Abstract Book.
    Adres wydawniczy: [Bologna] : [Universita di Bologna], 2014
    Szczegóły: s. 99, il.
    ISBN: 978-88-902152-4-7
    Charakt. formalna: ZSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    42/43
    Rok: 2013
    Autorzy: Hanna Maria Baranowska, Przemysław Kowalczewski, Łukasz Masewicz, Ryszard Rezler, Michał Piątek, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Grażyna Lewandowicz
    Tytuł: Właściwości reologiczne i wiązanie wody w farszach wędlin z dodatkiem preparatów z soku ziemniaka
    W: Agrofizyka w bioinżynierii [Dokument elektroniczny] : Międzynarodowa konferencja naukowa, 18-19 września 2013, Wrocław : Materiały konferencyjne
    Inf. o wydaniu: Pendrive; dane tekstowe w formacie .doc
    Adres wydawniczy: [Wrocław] : [Uniwersytet Przyrodniczy], [2013]
    Lokalizacja: s. 9-10
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    43/43
    Rok: 2013
    Autorzy: Hanna Maria Baranowska, Przemysław Kowalczewski, Łukasz Masewicz, Ryszard Rezler, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Grażyna Lewandowicz
    Tytuł: Wpływ dodatku soku z ziemniaka na kształtowanie termicznych właściwości farszów pasztetowych
    W: Agrofizyka w bioinżynierii [Dokument elektroniczny] : Międzynarodowa konferencja naukowa, 18-19 września 2013, Wrocław : Materiały konferencyjne
    Inf. o wydaniu: Pendrive; dane tekstowe w formacie .doc
    Adres wydawniczy: [Wrocław] : [Uniwersytet Przyrodniczy], [2013]
    Lokalizacja: s. 11-12
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
      Wyświetl ponownie stosując format:
  • Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP