logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: MARCINEK KATARZYNA
Liczba odnalezionych rekordów: 22



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/22
Rok: 2017
Autorzy: Rafał W. Wójciak, Halina Staniek, Ewa Mojs, Ewelina Król, Katarzyna Marcinek, Zbigniew Krejpcio
Tytuł: The effect of different forms of food deprivation on calcium and magnesium concentrations in the serum, brain and femoral bone of female Wistar rats
Źródło: J. Elem. - 2017, vol. 22, no. 3, s. 1005-1014, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1644-2296
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 29 maja 2017].
Polskie słowa kluczowe: wapń ; magnez ; model zwierzęcy anoreksji ; szczur ; mózg ; surowica
Angielskie słowa kluczowe: calcium ; magnesium ; brain ; serum ; femoral bone ; animal anorexia model ; female rats
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.684
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/22
Rok: 2017
Autorzy: Katarzyna Marcinek, Zbigniew Krejpcio
Tytuł: Chia seeds (Salvia hispanica): health promoting properties and therapeutic applications - a review
Źródło: Rocz. PZH. - 2017, t. 68, nr 2, s. 123-129, bibliogr., abstr., streszcz.
p-ISSN: 0035-7715
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 6 lutego 2018].
Polskie słowa kluczowe: nasiona chia ; Salvia hispanica ; zdrowie człowieka ; kwasy tłuszczowe
Angielskie słowa kluczowe: chia seeds ; Salvia hispanica ; health ; fatty acids
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 14.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
3/22
Rok: 2016
Autorzy: Katarzyna Marcinek, Rafał Wojciech Wójciak, Zbigniew Krejpcio, Maia Stanisławska-Kubiak
Tytuł: An assessment of the consumption of energy and selected minerals and their content in the hair of children aged 1-4 years
Źródło: Biol. Trace Elem. Res. - 2016, vol. 170, iss. 2, s. 255-263, bibliogr.
p-ISSN: 0163-4984 e-ISSN: 1559-0720
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 stycznia 2016].
Angielskie słowa kluczowe: children ; trace elements ; hair ; daily food rations ; mineral content
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.399
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
4/22
Rok: 2016
Autorzy: Katarzyna Marcinek, Martyna Rochowiak
Tytuł: Projektowanie koncentratów deserów o obniżonej wartości energetycznej
W: Dni Doktoranta 2016 : Konferencja Naukowa, Poznań, 1-2 grudnia 2016.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 38
ISBN: 978-83-7160-858-2
Polskie słowa kluczowe: stewia ; koncentraty deserów ; substancje słodzące ; glikozydy stewiolowe ; żywność niskokaloryczna
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
5/22
Rok: 2016
Autorzy: Rafał Wojciech Wojciak, Ewa Mojs, Halina Staniek, Katarzyna Marcinek, Ewelina Krol, Joanna Suliburska, Zbigniew Krejpcio
Tytuł: Depression in seniors vs. their nutritional status and nutritional knowledge
Źródło: J. Med. Sci. - 2016, 85, 2, s. 83-88, bibliogr.
p-ISSN: 2353-9798 e-ISSN: 2353-9801
Angielskie słowa kluczowe: women ; seniors ; depression ; nourishment
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
6/22
Rok: 2016
Autorzy: Katarzyna Marcinek, Zbigniew Krejpcio
Tytuł: Stevia rebaudiana Bertoni: health promoting properties and therapeutic applications
Źródło: J. Verbrauch. Lebensm. - 2016, vol. 11, iss. 1, s. 3-8, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1661-5751 e-ISSN: 1661-5867
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 28 sierpnia 2015].
Angielskie słowa kluczowe: hypoglycemic effect ; hypotensive effect ; rebaudioside A ; safety ; Stevia rebaudiana Bertoni ; stevioside ; therapeutic applications
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.556
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
7/22
Rok: 2015
Autorzy: Katarzyna Marcinek, Zbigniew Krejpcio
Tytuł: Stevia Rebaudiana Bertoni - chemical composition and functional properties
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2015, 14 (2), s. 145-152, bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 31 lipca 2015].
Polskie słowa kluczowe: stewia ; Stevia rebaudiana ; skład chemiczny
Angielskie słowa kluczowe: stevia ; Stevia rebaudiana ; chemical composition
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
8/22
Rok: 2015
Autorzy: Alicja Kawka, Anna Patelska, Ewelina Król, Joanna Suliburska, Katarzyna Marcinek, Zbigniew Krejpcio
Tytuł: Pieczywo pszenno-owsiane - jakość i zawartość składników mineralnych (Ca, Mg, Zn i Cu)
W: Bezpieczna żywność i racjonalne żywienie podstawą zdrowia człowieka : XXIV Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne, Wrocław 17-18 wrzesień 2015, Program i streszczenia.
Adres wydawniczy: Wrocław : Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskch, 2015
Szczegóły: s. 96
Polskie słowa kluczowe: całoziarnowa mąka owsiana ; otręby owsiane ; pieczywo pszenno-owsiane ; składniki mineralne
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
9/22
Rok: 2015
Autorzy: Alicja Kawka, Anna Patelska, Ewelina Król, Joanna Suliburska, Katarzyna Marcinek, Zbigniew Krejpcio
Tytuł: Pieczywo pszenno-owsiane - jakość i zawartość składników mineralnych (Ca, Mg, Fe, Zn i Cu)
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2015, t. 48, nr 3, s. 367-371, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 7 grudnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: całoziarnowa mąka owsiana ; otręby owsiane ; pieczywo pszenno-owsiane ; składniki mineralne
Angielskie słowa kluczowe: whole oat flour ; oat bran ; wheat-oat bread ; minerals
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
10/22
Rok: 2015
Autorzy: Zbigniew Krejpcio, Joanna Suliburska, Ewelina Król, Alicja Kawka, Katarzyna Marcinek
Tytuł: Wpływ rodzaju ziarna zboża i stopnia jego przetworzenia na potencjalną biodostępność składników mineralnych w warunkach in vitro
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2015, t. 48, nr 1, s. 74-80, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 sierpnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: składniki mineralne ; biodostępność ; ziarno zbóż ; przetwarzanie
Angielskie słowa kluczowe: minerals ; bioavailability ; cereal grains ; processing
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
11/22
Rok: 2015
Autorzy: Katarzyna Marcinek
Tytuł: Metody przeprowadzenia oceny stanu odżywienia dzieci w wieku 1-6 lat
W: Dni Doktoranta 2015 : Konferencja Naukowa, Poznań, 12-13 listopada 2015.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy, 2015
Szczegóły: s. 45
ISBN: 978-83-7160-825-4
Polskie słowa kluczowe: włosy ; dzieci ; stan odżywienia ; składniki mineralne
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
12/22
Rok: 2015
Autorzy: Joanna Suliburska, Ewelina Król, Halina Staniek, Rafał W. Wójciak, Julita Reguła, Katarzyna Marcinek, Zbigniew Krejpcio
Tytuł: Ocena stanu odżywienia wapniem, magnezem, żelazem, cynkiem i miedzią kobiet w wieku 18-70 lat na podstawie analizy włosów
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2015, t. 96, nr 2, s. 444-447, bibliogr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 sierpnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: włosy ; analiza wosów ; składniki mineralne ; kobiety ; stan odzywienia ; wapń ; magnez ; żelazo ; cynk ; miedź
Angielskie słowa kluczowe: hair ; hair analysis ; minerals ; women ; nutritional status ; calcium ; magnesium ; iron ; zinc ; copper
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
13/22
Rok: 2015
Autorzy: Zbigniew Krejpcio, Joanna Suliburska, Halina Staniek, Ewelina Król, Rafał Wójciak, Katarzyna Marcinek, Agnieszka Grochowicz
Tytuł: Ocena zawartości i potencjalnej biodostępności składników mineralnych z wybranych produktów wysokobłonnikowych
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2015, t. 96, nr 4, s. 812-815, bibliogr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 wrzesień 2016].
Polskie słowa kluczowe: produkty wysokobłonnikowe ; składniki mineralne ; zawartość ; biodostępność
Angielskie słowa kluczowe: high fiber food products ; minerals ; content ; bioavailability
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
14/22
Rok: 2015
Autorzy: Katarzyna Marcinek, Joanna Suliburska, Zbigniew Krejpcio, Paweł Bogdański
Tytuł: Evaluation of mineral status in hypertensive patients undergoing pharmacotherapy.
Źródło: Rocz. PZH. - 2015, t. 66, nr 1, s. 61-67, bibliogr.
p-ISSN: 0035-7715
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 31 lipca 2015].
Polskie słowa kluczowe: nadciśnienie tętnicze ; składniki mineralne ; stan odżywienia ; metoda AAS
Angielskie słowa kluczowe: hypertension ; minerals ; nutritional status ; atomic absorption spectrometry method
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 14.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
15/22
Rok: 2014
Autorzy: Halina Staniek, Marlena Socha, Ewelina Król, Rafał W. Wójciak, Joanna Suliburska, Katarzyna Marcinek, Zbigniew Krejpcio
Tytuł: Ocena sposobu żywienia osób po 50 roku życia
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2014, t. 47, nr 3, 726-731, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 sierpnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: spożycie ; racje pokarmowe ; składniki odżywcze ; ludzie starsi
Angielskie słowa kluczowe: intake ; food rations ; nutrients ; elderly
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
16/22
Rok: 2014
Autorzy: Ewelina Król, Kinga Kieloch, Joanna Suliburska, Halina Staniek, Zbigniew Krejpcio, Rafał Wójciak, Katarzyna Marcinek
Tytuł: Ocena zawartości i stopnia ekstrakcji wapnia i magnezu w preparatach ziołowych przeznaczonych dla diabetyków
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2014, t. 47, nr 3, s. 542-546, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 sierpnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: wapń ; magnez ; preparaty ziołowe ; cukrzyca
Angielskie słowa kluczowe: calcium ; magnesium ; herbal preparation ; diabetes
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
17/22
Rok: 2014
Autorzy: Zbigniew Krejpcio, Ewelina Król, Joanna Suliburska, Rafał W. Wójciak, Halina Staniek, Maja Adamczewska, Katarzyna Marcinek
Tytuł: Porównanie zawartości składników mineralnych (Ca, Mg, Fe, Zn, Cu) w wybranych surowcach i produktach zbożowych
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2014, t. 47, nr 3, s. 536-541, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 13 lutego 2015].
Polskie słowa kluczowe: makarony ; składniki mineralne ; zawartość składników mineralnych ; analiza porównawcza
Angielskie słowa kluczowe: pasta ; minerals ; content ; comparison
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
18/22
Rok: 2014
Autorzy: Zbigniew Krejpcio, Ewelina Król, Joanna Suliburska, Halina Staniek, Alicja Kawka, Rafał W. Wójciak, Katarzyna Marcinek
Tytuł: Wpływ procesów przetwarzania na zawartość składników mineralnych (Ca, Mg, Fe, Zn Cu) w wybranych surowcach i produktach zbożowych.
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2014, t. 47, nr 3, s. 531-535, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 13 lutego 2015].
Polskie słowa kluczowe: składniki mineralne ; zawartość składników mineralnych ; ziarna zbóż ; obróbka technologiczna
Angielskie słowa kluczowe: minerals ; content ; cereal grains ; processing technology
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
19/22
Rok: 2014
Autorzy: Zbigniew Krejpcio, Ewelina Król, Joanna Suliburska, Halina Staniek, Alicja Kawka, Rafał Wójciak, Katarzyna Marcinek
Tytuł: Wpływ procesów przetwarzania na zawartość składników mineralnych (Ca, Mg, Fe, Zn Cu) w wybranych surowcach i produktach zbożowych
W: Bromatologia dla społeczeństwa XXI wieku : XXIII Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne, Kraków 10-12 września 2014, Program i streszczenia wystąpień.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo Malamut, 2014
Szczegóły: s. 151 [abstr. IP9]
ISBN: 978-83-934442-5-0
Polskie słowa kluczowe: składniki mineralne ; zawartość składników mineralnych ; ziarno zbóż ; obróbka technologiczna
Angielskie słowa kluczowe: mineral content ; cereal grains ; processing technology
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
20/22
Rok: 2014
Autorzy: Joanna Suliburska, Paweł Bogdański, Ewelina Król, Halina Staniek, Rafał W. Wójciak, Katarzyna Marcinek, Zbigniew Krejpcio, Danuta Pupek-Musialik
Tytuł: Wpływ długoterminowej terapii orlistatem na masę ciała, ciśnienie tętnicze krwi oraz wybrane parametry biochemiczne krwi osób otyłych
Źródło: Farm. Współ. - 2014, t. 7, nr 3, s. 117-120, il.
p-ISSN: 1899-2293
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 lutego 2015].
Polskie słowa kluczowe: orlistat ; otyłość ; ciśnienie tętnicze krwi ; gospodarka lipidowa ; glukoza ; gospodarka mineralna
Angielskie słowa kluczowe: orlistat ; obesity ; blood pressure ; lipids ; glucose ; minerals
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
21/22
Rok: 2014
Autorzy: Katarzyna Marcinek, Ewelina Król, Maja Adamczewska, Zbigniew Krejpcio
Tytuł: Evaluation of the content of macroelements calcium and magnesium in selected types of pasta [*]
W: Food Science Horizon 2014 : 19th Conference of Young Researchers Sections of Polish Society of Food Technologists, 3rd International Conference, 7-9 May 2014, Warsaw, Poland, Book of abstracts / Ed. by Bartosz Kruszewski.
Adres wydawniczy: [Warszawa] : [b.w.], [2014]
Szczegóły: s. 98
Polskie słowa kluczowe: makarony ; wapń, magnez ; zawartość
Angielskie słowa kluczowe: pasta ; calcium ; magnesium ; content
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
22/22
Rok: 2014
Autorzy: Katarzyna Marcinek, Laurencja M. Pankiewicz, Zbigniew Krejpcio
Tytuł: Ocena sposobu odżywiania się, spożycia żywności o obniżonej wartości energetycznej i preparatów wspomagających odchudzanie w wybranych grupach ludności [*]
W: VI Warszawskie Dni Nauki o Żywieniu Człowieka : Ogólnopolska Konferencja "W poszukiwaniu optymalnego modelu żywienia", Warszawa, 06 maja 2014, Materiały konferencyjne.
Adres wydawniczy: [Warszawa] : [b.w.], [2014]
Szczegóły: s. 22
Polskie słowa kluczowe: sposób żywienia ; odchudzanie
Angielskie słowa kluczowe: nutritional habits ; slimming
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP