logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: MAKOWSKA A
Liczba odnalezionych rekordów: 90



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/90
Rok: 2019
Autorzy: Przemysław Kowalczewski, Maria Różańska, Agnieszka Makowska, Paweł Jeżowski, Piotr Kubiak
Tytuł: Production of wheat bread with spray-dried potato juice: Influence on dough and bread characteristics
Źródło: Food Sci. Technol. Int. - 2019, vol. 25, iss. 3, s. 223-232, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1082-0132 e-ISSN: 1532-1738
Angielskie słowa kluczowe: functional food ; food enrichment ; texture ; fermentation properties ; consumer acceptance
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.221
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
2/90
Rok: 2019
Autorzy: Sylwia Chudy, Agnieszka Makowska, Michał Piątek, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak
Tytuł: Application of microwave vacuum drying for snack production: Characteristics of pure cheese puffs
Źródło: Int. J. Dairy Technol. - 2019, vol. 72, iss. 1, s. 82-88, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1364-727X
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 lutego 2019].
Angielskie słowa kluczowe: puff ; crisp ; snack ; expanded cheese ; vacuum microwave drying
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.522
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/90
Rok: 2018
Autorzy: Agnieszka Makowska, Hanna Maria Baranowska, Grażyna Lewandowicz
Tytuł: The effect of propanediol on the pasting characteristics of oxidised starch and proton dynamics of dispersing phase
W: 14th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience : 7-9 November 2018, Prague, Czech Republic, Final program.
Adres wydawniczy: [Prague] : [Czech Chemical Society], 2018
Szczegóły: s. 23
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
4/90
Rok: 2018
Autorzy: Agnieszka Makowska, Magdalena Zielińska-Dawidziak, Przemysław Niedzielski, Michał Michalak
Tytuł: Effect of extrusion conditions on iron stability and physical and textural properties of corn snacks enriched with soybean ferritin
Źródło: Int. J. Food Sci. Technol. - 2018, vol. 53, iss. 2, s. 296-303, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0950-5423
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 1 lutego 2018].
Angielskie słowa kluczowe: corn snacks ; extrusion ; iron-fortified food ; plant ferritin
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.281
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
5/90
Rok: 2018
Autorzy: Sylwia Chudy, Michał Piątek, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Agnieszka Makowska, Joanna Teichert
Tytuł: The attempt to create a meat-and-cheese-and-tomato waffle powder
W: Meat in technology and human nutrition under its working title Meat as a functional and pro-healthy part of our diet : V International Scientific Conference, Poznań - Tarnowo Podgórne, June 27-29, 2018, Abstracts of plenary lectures & poster presentations.
Adres wydawniczy: [Poznań] : [b.w.], 2018
Szczegóły: s. 43
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
6/90
Rok: 2018
Autorzy: Agnieszka Makowska
Tytuł: Technologiczne i żywieniowe aspekty wykorzystania ziarna krajowych odmian pszenzyta
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2018. - 170 s. : il., bibliogr., streszcz., abstr. ; 24 cm
Seria: Rozprawy Naukowe. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ISSN 1896-1894, 502
ISBN: 978-83-7160-905-3
Liczba arkuszy: 12,7
Polskie słowa kluczowe: pszenżyto ; pieczywo ; pieczywo cukiernicze ; wartość technologiczna mąki ; ekstruzja ; wykorzystanie białka netto ; aktywność przeciwutleniająca ; błonnik pokarmowy ; substancje antyodżywcze
Angielskie słowa kluczowe: triticale ; bread ; pastry ; technological value of flour ; extrusion ; net protein utilization ; antioxidative activity ; dietary fiber ; anti-nutritive substances
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 80.000
Praca afiliowana przez UP
7/90
Rok: 2018
Autorzy: Agnieszka Makowska, Hanna Maria Baranowska, Grażyna Lewandowicz
Tytuł: The effect of propanediol on the pasting characteristics of oxidised starch and proton dynamics of dispersing phase
W: Proceedings of the 14th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience : 7-9 November 2018, Prague, Czech Republic / Ed. Radmila Řápková, Andrea Hinková, Jana Čopíková, Evžen Šárka.
Adres wydawniczy: Prague : Czech Chemical Society, 2018
Szczegóły: s. 258-261, il., bibliogr., abstr.
ISBN: 978-80-86238-80-7
Liczba arkuszy: 0,3428
Charakt. formalna: ZRZ
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Inne bazy podające opis:
  • Web of Science

    8/90
    Rok: 2018
    Autorzy: Joanna Le Thanh-Blicharz, Jacek Lewandowicz, Roman Zielonka, Agnieszka Makowska
    Tytuł: Wpływ nierozpuszczalnika na właściwości reologiczne biopolimerów na przykładzie skrobi utlenionej
    W: X Poznańska Konferencja Naukowa "Chemia-nauka i przemysł" : Poznań, 30.11.2018 r., Materiały konferencyjne / Oprac. red. Sławomir Borysiak, Aleksandra Grząbka-Zasadzińska, Robert Pietrzak.
    Adres wydawniczy: Poznań : Politechnika Poznańska, 2018
    Szczegóły: s. 109-110, bibliogr.
    ISBN: 978-83-62108-44-2
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    9/90
    Rok: 2018
    Autorzy: Przemysław Kowalczewski, Maria Różańska, Agnieszka Makowska, Paweł Jeżowski
    Tytuł: Chleb wzbogacony sokiem ziemniaczanym: tekstura, jakość i akceptacja konsumencka
    W: Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie : "Innowacyjność i optymalizacji procesów w produkcji i przetwarzaniu ziemniaka", X Jubileuszowa Konferencja Naukowa, Polanica Zdrój, 8-10 maja 2018 r. / Oprac. red. Hanna Boruczkowska, Tomasz Boruczkowski.
    Adres wydawniczy: Polanica Zdrój : Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, 2018
    Szczegóły: s. 70
    ISBN: 978-83-923549-1-8
    Polskie słowa kluczowe: sok z ziemniaka ; pieczywo pszenne ; tekstura ; ocena konsumencka ; żywność prozdrowotna ; właściwości przeciwutleniające
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    10/90
    Rok: 2018
    Autorzy: Przemysław Kowalczewski, Maria Różańska, Agnieszka Makowska, Paweł Jeżowski
    Tytuł: Wpływ dodatku soku ziemniaczanego na przebieg procesu fermentacji ciasta pszennego
    W: Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie : "Innowacyjność i optymalizacji procesów w produkcji i przetwarzaniu ziemniaka", X Jubileuszowa Konferencja Naukowa, Polanica Zdrój, 8-10 maja 2018 r. / Oprac. red. Hanna Boruczkowska, Tomasz Boruczkowski.
    Adres wydawniczy: Polanica Zdrój : Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, 2018
    Szczegóły: s. 69
    ISBN: 978-83-923549-1-8
    Polskie słowa kluczowe: sok z ziemniaka ; fermentacja ; ciasto pszenne
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    11/90
    Rok: 2017
    Autorzy: Agnieszka Makowska, Hanna Maria Baranowska, Jan Michniewicz, Sylwia Chudy, Przemysław Łukasz Kowalczewski
    Tytuł: Triticale extrudates - changes of macrostructure, mechanical properties and molecular water dynamics during hydration
    Źródło: J. Cereal Sci. - 2017, vol. 74, s. 250-255, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 0733-5210
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 kwietnia 2017].
    Angielskie słowa kluczowe: extrusion ; hydration ; 1H NMR ; relaxation time
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.302
    Punktacja MNiSW: 35.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    12/90
    Rok: 2017
    Autorzy: Agnieszka Makowska, Małgorzata Majcher, Sylwia Mildner-Szkudlarz, Anna Jedrusek-Golinska, Krzysztof Przygoński
    Tytuł: Triticale crispbread enriched with selected bioactive additives: volatile profile, physical characteristics, sensory and nutritional properties
    Źródło: J. Food Sci. Technol. - Mysore. - 2017, vol. 54, iss. 10, s. 3092-3101, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 0022-1155 e-ISSN: 0975-8402
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 września 2017].
    Angielskie słowa kluczowe: crisp bread ; volatile compounds ; sensory properties ; antioxidant activity
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.797
    Punktacja MNiSW: 35.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    13/90
    Rok: 2017
    Autorzy: Anna Pruska-Kędzior, Agnieszka Makowska, Zenon Kędzior, Bolesław P. Salmanowicz
    Tytuł: Rheological characterisation of gluten from triticale (x Triticosecale Wittmack)
    Źródło: J. Sci. Food Agric. - 2017, vol. 97, iss. 14, s. 5043-5052, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 0022-5142 e-ISSN: 1097-0010
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 23 października 2017].
    Angielskie słowa kluczowe: triticale gluten ; mechanical spectrum ; retardation test ; prolamins ; HMW and LMW secaloglutenins
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.379
    Punktacja MNiSW: 35.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    14/90
    Rok: 2017
    Autorzy: Ryszard Przygodzki, Magdalena Zielińska-Dawidziak, Małgorzata Kulczak, Eugeniusz Korbas, Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Agnieszka Makowska
    Opis patentowy. Polska, 227145 B1
    Tytuł wynalazku: Suche, dietetyczne koncentraty śniadań zbożowych instant, zwłaszcza wspomagających żywienie w anemii oraz sposób ich wytwarzania
    Właœciciel: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań ; Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. Prof. Wacława Dąbrowskiego, Warszawa, Polska
    Zgłoszenie: 407733, 31.03.2014. 12.10.2015 BUP 21/15
    Ogłoszenie: 30.11.2017 WUP 11/17
    Charakt. formalna: PT
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 30.000
    Praca afiliowana przez UP
    15/90
    Rok: 2017
    Autorzy: Ryszard Przygodzki, Magdalena Zielińska-Dawidziak, Marian Remiszewski, Renata Langer, Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Agnieszka Makowska
    Opis patentowy. Polska, 227146 B1
    Tytuł wynalazku: Suche, dietetyczne koncentraty potraw instant z kaszą lub makaronem, zwłaszcza wspomagających żywienie w anemii oraz sposób ich wytwarzania
    Właœciciel: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań ; Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. Prof. Wacława Dąbrowskiego, Warszawa, Polska
    Zgłoszenie: 407735, 31.03.2014. 12.10.2015 BUP 21/15
    Ogłoszenie: 30.11.2017 WUP 11/17
    Charakt. formalna: PT
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 30.000
    Praca afiliowana przez UP
    16/90
    Rok: 2017
    Autorzy: Ryszard Przygodzki, Magdalena Zielińska-Dawidziak, Maria Jeżewska, Iwona Błasińska, Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Agnieszka Makowska
    Opis patentowy. Polska, 227147 B1
    Tytuł wynalazku: Suche, dietetyczne koncentraty zup instant, zwłaszcza wspomagających żywienie w anemii oraz sposób ich wytwarzania
    Właœciciel: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań ; Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. Prof. Wacława Dąbrowskiego, Warszawa, Polska
    Zgłoszenie: 407736, 31.03.2014. 12.10.2015 BUP 21/15
    Ogłoszenie: 30.11.2017 WUP 11/17
    Charakt. formalna: PT
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 30.000
    Praca afiliowana przez UP
    17/90
    Rok: 2017
    Autorzy: Ryszard Przygodzki, Magdalena Zielińska-Dawidziak, Marian Remiszewski, Anna Kupka, Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Agnieszka Makowska
    Opis patentowy. Polska, 227148 B1
    Tytuł wynalazku: Suche, dietetyczne koncentraty deserów instant, zwłaszcza wspomagających żywienie w anemii oraz sposób ich wytwarzania
    Właœciciel: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań ; Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. Prof. Wacława Dąbrowskiego, Warszawa, Polska
    Zgłoszenie: 407737, 31.03.2014. 12.10.2015 BUP 21/15
    Ogłoszenie: 30.11.2017 WUP 11/17
    Charakt. formalna: PT
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 30.000
    Praca afiliowana przez UP
    18/90
    Rok: 2017
    Autorzy: Agnieszka Makowska, Przemysław Kowalczewski, Hanna Paschke
    Tytuł: Wpływ wilgotności mieszanek na właściwości i teksturę eksrudatów kukurydzianych wzbogaconych w wytłoki lniane
    Źródło: Postępy Nauk. Technol. Przem. Rol.-Spoż. - 2017, t. 72, nr 4, s. 14-24, il., bibliogr., streszcz., abstr.
    p-ISSN: 2083-5809
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 stycznia 2018].
    Polskie słowa kluczowe: wytłoki liniane ; ekstrudaty kukurydziane ; ekstruzja ; tekstura
    Angielskie słowa kluczowe: flaxseed by-product ; corn extrudates ; extrusion ; texture
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 6.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    19/90
    Rok: 2017
    Autorzy: Przemysław Łukasz Kowalczewski, Agnieszka Makowska, Maria Różańska
    Tytuł: Ocena jakości i atrakcyjności konsumenckiej chleba pszennego z dodatkiem soku z ziemniaka
    Źródło: Postępy Tech. Przetw. Spoż. - 2017, t. 27/50, nr 1, s. 23-27, il., bibliogr., streszcz., abstr.
    p-ISSN: 0867-793X
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 30 czerwca 2017].
    Polskie słowa kluczowe: chleb pszenny ; sok z ziemniaka ; ocena sensoryczna ; jakość pieczywa
    Angielskie słowa kluczowe: wheat bread ; potato juice ; sensory evaluation ; bread quality
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 6.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    20/90
    Rok: 2016
    Autorzy: A. Perczak, B. Ciorga, A. Stachecka, A. Makowska, A. Waśkiewicz
    Tytuł: Wpływ warunków wypieku na redukcję deoksyniwalenolu w pieczywie pszennym typu graham
    W: 59 Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Chemicznego : Między nami jest chemia..., Poznań, 19-23 IX 2016, Materiały zjazdowe. Część 1, Streszczenia / Oprac. red. Sławomir Borysiak, Bogdan Czajka, Robert Pietrzak.
    Adres wydawniczy: Warszawa : Polskie Towarzystwo Chemiczne, 2016
    Szczegóły: s. 341, bibliogr.
    ISBN: 978-83-60988-23-7
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    21/90
    Rok: 2016
    Autorzy: Agnieszka Makowska, Dorota Cais-Sokolińska, Agnieszka Waśkiewicz, Grzegorz Tokarczyk, Hanna Paschke
    Tytuł: Quality and nutritional properties of corn snacks enriched with nanofiltered whey powder
    Źródło: Czech J. Food Sci. - 2016, vol. 34, no. 2, s. 154-159, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1212-1800 e-ISSN: 1805-9317
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 maja 2016].
    Polskie słowa kluczowe: akrylamid ; lizyna dostępna ; ekstruzja ; właściwości fizyczne
    Angielskie słowa kluczowe: acrylamide ; available lysine ; extrusion-cooking ; physical properties
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.787
    Punktacja MNiSW: 20.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    22/90
    Rok: 2016
    Autorzy: A. Perczak, B. Ciorga, A. Makowska, A. Waśkiewicz
    Tytuł: The effects of baking conditions on reduction of zearalenone in bright graham bread
    W: From Biotechnology to Environmental Protection. The interdisciplinary meeting of young naturalists : The 11th International Conference of Young Naturalists, 23-26 November, 2016, Zielona Góra, Poland / Red. Magdalena Wieczorek, Krystyna Walińska.
    Adres wydawniczy: Zielona Góra : Biologist Scientific Union of University of Zielona Góra, 2015
    Szczegóły: s. 45
    ISBN: 978-83-943745-1-8
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    23/90
    Rok: 2016
    Autorzy: Agnieszka Makowska, Przemysław Kowalczewski, Sylwia Chudy, Grzegorz Galiński, Jan Michniewicz
    Tytuł: Wartość żywieniowa ekstrudatów pszenżytnich na podstawie badań in vivo
    W: II Wielkopolska Konferencja Nauka Gospodarce Żywnościowej : "25 lat technologii żywności w warunkach gospodarki rynkowej", Poznań 5. lutego 2016, Materiały konferencyjne / Red. Joanna Le Thanh-Blicharz, Jacek Lewandowicz.
    Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Wielkopolska; Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2016
    Szczegóły: s. 102
    Polskie słowa kluczowe: badania in vivo ; ekstruzja ; parametry strawnościowe ; pszenżyto
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    24/90
    Rok: 2016
    Autorzy: Krzysztof Pilarski, Agnieszka Anna Pilarska, Kamil Witaszek, Zbigniew Dworecki, Tomasz Żelaziński, Adam Ekielski, Agnieszka Makowska, Jan Michniewicz
    Tytuł: The impact of extrusion on the biogas and biomethane yield of plant substrates
    Źródło: J. Ecol. Eng. - 2016, vol. 17, iss. 4, s. 264-272, il., bibliogr.
    p-ISSN: 2299-8993
    Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 21 września 2016].
    Polskie słowa kluczowe: ekstruzja ; biomasa lignocelulozowa ; fermentacja metanowa ; bilans ekonomiczny
    Angielskie słowa kluczowe: extrusion ; lignocellulosic biomass ; anaerobic digestion ; biomethane yield ; economic balance
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 12.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    25/90
    Rok: 2016
    Autorzy: Sylwia Chudy, Agnieszka Makowska
    Tytuł: Changes in selected oxysterols in powdered foodstuffs
    Źródło: Mljekarstvo. - 2016, vol. 66, 1, s. 66-72, bibliogr.
    p-ISSN: 0026-704X e-ISSN: 1846-4025
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 listopada 2016].
    Angielskie słowa kluczowe: oxysterols ; powdered foodstuffs ; food concentrates
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.631
    Punktacja MNiSW: 20.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    26/90
    Rok: 2016
    Autorzy: Agnieszka Makowska, Przemysław Łukasz Kowalczewski, Grzegorz Galiński, Sylwia Chudy, Jan Michniewicz
    Tytuł: Wartość żywieniowa ekstrudatów pszenżytnich na podstawie badań in vivo
    W: Nowoczesne technologie produkcji żywności [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Hanna Maria Baranowska, Michał Piątek.
    Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
    Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
    Szczegóły: s. 70-79, bibliogr.
    ISBN: 978-83-7160-837-7
    Liczba arkuszy: 0,5
    Polskie słowa kluczowe: badania in vivo ; ekstruzja ; parametry strawnościowe ; pszenżyto
    Charakt. formalna: PRM
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    27/90
    Rok: 2016
    Autorzy: Przemysław Kowalczewski, Grażyna Lewandowicz, Agnieszka Makowska, Wiktor Obuchowski, Wojciech Białas
    Opis patentowy. Polska, 222969 B1
    Tytuł wynalazku: Makaron i sposób wytwarzania makaronu
    Właœciciel: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań, Polska
    Zgłoszenie: 399059, 04.06.2012. 09.12.2013 BUP 25/13
    Ogłoszenie: 30.09.2016 WUP 09/16
    Charakt. formalna: PT
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 30.000
    Praca afiliowana przez UP
    28/90
    Rok: 2016
    Autorzy: Przemysław Kowalczewski, Grażyna Lewandowicz, Agnieszka Makowska, Wiktor Obuchowski, Wojciech Białas
    Opis patentowy. Polska, 222978 B1
    Tytuł wynalazku: Przekąski ekstrudowane i sposób wytwarzania przekąsek ekstrudowanych
    Właœciciel: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań, Polska
    Zgłoszenie: 399066, 04.06.2012. 09.12.2013 BUP 25/13
    Ogłoszenie: 30.09.2016 WUP 09/16
    Charakt. formalna: PT
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 30.000
    Praca afiliowana przez UP
    29/90
    Rok: 2016
    Autorzy: Przemysław Kowalczewski, Grażyna Lewandowicz, Agnieszka Makowska, Wiktor Obuchowski, Wojciech Białas
    Opis patentowy. Polska, 222979 B1
    Tytuł wynalazku: Pieczywo chrupkie i sposób wytwarzania pieczywa chrupkiego
    Właœciciel: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań, Polska
    Zgłoszenie: 399065, 04.06.2012. 09.12.2013 BUP 25/13
    Ogłoszenie: 30.09.2016 WUP 09/16
    Charakt. formalna: PT
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 30.000
    Praca afiliowana przez UP
    30/90
    Rok: 2016
    Tytuł: Bezpieczeństwo żywności w łańcuchu żywnościowym [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Grażyna Lewandowicz, Agnieszka Makowska
    Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
    Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016. - 139 s. : il., bibliogr. przy rozdz.
    ISBN: 978-83-7160-833-9
    Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 29 czerwca 2016].
    Liczba arkuszy: 8,37
    Charakt. formalna: PM
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    31/90
    Rok: 2016
    Autorzy: Przemysław Łukasz Kowalczewski, Grażyna Lewandowicz, Agnieszka Makowska
    Tytuł: Sok ziemniaczany: trucizna czy bioaktywny składnik żywności?
    W: Zagospodarowanie ubocznych produktów przemysłu spożywczego [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Danuta Górecka, Edward Pospiech.
    Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
    Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
    Szczegóły: s. 65-72, il., bibliogr.
    ISBN: 978-83-7160-836-0
    Liczba arkuszy: 0,5
    Polskie słowa kluczowe: sok ziemniaczany ; żywność prozdrowotna ; nieswoiste zapalenie jelit
    Charakt. formalna: PRM
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    32/90
    Rok: 2015
    Autorzy: Hanna M. Baranowska, Joanna Le Thanh-Blicharz, Jacek Lewandowicz, Agnieszka Makowska, Grażyna Lewandowicz
    Tytuł: Sol-gel transition of the gelling starch analyzed by low-field NMR and rheological methods
    W: 11th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience : 7-9 October 2015, Prague, Czech Republic.
    Adres wydawniczy: [Prague] : [Czech Chemical Society], 2015
    Szczegóły: s. 21
    Charakt. formalna: ZSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    33/90
    Rok: 2015
    Autorzy: Sylwia Chudy, Jan Pikul, Magdalena Rudzińska, Agnieszka Makowska
    Tytuł: The effect of storage on physicochemical properties of spray-dried milk, egg and milk-egg mixture
    Tytuł równoległy: Wpływ przechowywania na cechy fizykochemiczne mleka, jaj i mieszanki mleczno-jajowej w proszku
    Źródło: Acta Agrophys. - 2015, vol. 22, 1, s. 17-26, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1234-4125
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 24 czerwca 2015].
    Polskie słowa kluczowe: koncentraty w proszku ; mleko w proszku ; jaja w proszku ; mieszanka mleczno-jajowa ; przechowywanie
    Angielskie słowa kluczowe: powdered food ; milk-egg mixture ; storage
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 14.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    34/90
    Rok: 2015
    Autorzy: W. Obuchowski, A. Makowska, S. Mildner-Szkudlarz, A. Szwengiel, M. Majcher, M. Remiszewski
    Tytuł: Effect of triticale grain characteristics, scouring, and extrusion conditions on physico-chemical properties, antioxidant activity, and volatile compounds of flat bread
    Źródło: Acta Aliment. - 2015, vol. 44, no. 4, s. 511-519, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0139-3006 e-ISSN: 1588-2535
    Polskie słowa kluczowe: pszenżyto ; ekstruzja
    Angielskie słowa kluczowe: triticale ; grain scouring ; extrusion-cooking ; phenolic compounds ; volatile compounds
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.333
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    DOI:
    35/90
    Rok: 2015
    Autorzy: Agnieszka Makowska, Anna Polcyn, Sylwia Chudy, Jan Michniewicz
    Tytuł: Application of oat, wheat and rye bran to modify nutritional properties, physical and sensory characteristics of extruded corn snacks
    Tytuł równoległy: Wykorzystanie otrąb owsianych, pszennych i żytnich do kształtowania właściwości dietetycznych, cech fizycznych i sensorycznych ekstrudowanych przekąsek kukurydzianych
    Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2015, 14 (4), s. 375-386, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 grudnia 2015].
    Polskie słowa kluczowe: ekstruzja ; otręby ; błonnik pokarmowy ; testy lepkości ; jakość ; temperatura kleikowania
    Angielskie słowa kluczowe: extrusion ; bran ; dietary fibre ; critical paste test ; quality
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    36/90
    Rok: 2015
    Autorzy: Joanna Le Thanh-Blicharz, Hanna Śmigielska, Agnieszka Makowska, Jacek Lewandowicz, Zuzanna Małyszek
    Tytuł: The rheological characteristics of qxidized porous starches fortified with Fe 2+ ions
    W: Current trends in commodity science : new trends in food quality, packaging and consumer behavior / Ed. Krzysztof Juś, Joanna Jasnowska-Małecka, Olga Bińczak.
    Adres wydawniczy: Poznań : University of Economics and Business. Faculty of Commodity Science, 2015
    Szczegóły: s. 59-68, il., bibliogr.
    ISBN: 978-83-938018-8-6
    Polskie słowa kluczowe: skrobia porowata ; skrobia utleniona ; żelazo
    Angielskie słowa kluczowe: porous starch ; oxidised starch ; iron
    Charakt. formalna: PRM
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    37/90
    Rok: 2015
    Autorzy: Monika Beszterda, Agnieszka Makowska, Romuald Gwiazdowski, Halina Wiśniewska, Agnieszka Waśkiewicz, Piotr Goliński
    Tytuł: Wyróżniki towaroznawcze ziarna pszenicy ozimej w warunkach naturalnego i sztucznego porażenia grzybami rodzaju Fusarium
    W: Dni Doktoranta 2015 : Konferencja Naukowa, Poznań, 12-13 listopada 2015.
    Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy, 2015
    Szczegóły: s. 18
    ISBN: 978-83-7160-825-4
    Polskie słowa kluczowe: pszenica ozima ; Fusarium culmorum ; ziarno pszenicy ; analiza towaroznawcza
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    38/90
    Rok: 2015
    Autorzy: Sylwia Chudy, Agnieszka Makowska
    Tytuł: Recognition of Polish protected designation of origin and protected geographical indication cheeses
    Tytuł równoległy: Znajomość polskich serów z chronioną nazwą pochodzenia i chronionym oznaczeniem geograficznym
    Źródło: Gospod. Rynek Eduk. - 2015, vol. 16, no. 2, s. 46-50, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1509-5576
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 16 października 2015]
    Polskie słowa kluczowe: PDO ; PGI ; sery ; konsumenci ; ankieta
    Angielskie słowa kluczowe: PDO ; PGI ; cheeses ; consumers ; survey
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 7.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    39/90
    Rok: 2015
    Autorzy: J. Lewandowicz, H. M. Baranowska, J. Le Thanh-Blicharz, A. Makowska
    Tytuł: Właściwości reologiczne i dynamika molekularna wody kleików skrobi ryżowej odmiany zwykłej oraz woskowej
    W: II Poznańskie Sympozjum Młodych Naukowców Nowe Oblicze Nauk Przyrodniczych : 14 listopad 2015.
    Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet im. Adama Mickiewicza, Wydział Chemii, 2015
    Szczegóły: s. 146, bibliogr.
    ISBN: 978-83-62783-03-8
    Uwagi: Streszczenia prac zakwalifikowanych do prezentacji podczas sympozjum opublikowano w wersji dostarczonej przez autorów.
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    40/90
    Rok: 2015
    Autorzy: Przemysław Kowalczewski, Grażyna Lewandowicz, Agnieszka Makowska, Ismena Knoll, Wioletta Błaszczak, Wojciech Białas, Piotr Kubiak
    Tytuł: Pasta fortified with potato juice: structure, quality, and consumer acceptance
    Źródło: J. Food Sci. - 2015, vol. 80, no. 6, s. 1377-1382, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0022-1147 e-ISSN: 1750-3841
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 sierpnia 2015].
    Polskie słowa kluczowe: żywność funkcjonalna ; mikrostruktura ; makaron ; sok ziemniaczany
    Angielskie słowa kluczowe: functional food ; microstructure ; pasta ; potato juice
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.649
    Punktacja MNiSW: 30.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    41/90
    Rok: 2015
    Autorzy: Sylwia Chudy, Agnieszka Makowska
    Tytuł: Jakość handlowa polskiego masła
    Źródło: Kwart. Prawo-Społ.-Ekon. - 2015, nr 1, s. 15-25
    p-ISSN: 2392-1838 e-ISSN: 2450-0070
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 sierpnia 2015].
    Polskie słowa kluczowe: masło ; prawo żywnościowe ; zafałszowania masła ; kontrola żywności ; badania konsumenckie masła
    Angielskie słowa kluczowe: butter ; adulteration of butter ; food inspection ; butter consumet research
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    42/90
    Rok: 2015
    Autorzy: Piotr Kołodziejczyk, Agnieszka Makowska, Jan Michniewicz
    Tytuł: Wysokobłonnikowe produkty żytnie i ich wykorzystanie
    W: Parametry oceny jakości ziarna zbóż i mąki do produkcji wyrobów piekarsko-ciastkarskich : XXXVI konferencja w Krynicy Morskiej, 27-30 maja 2015 roku / [Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego].
    Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 2015
    Szczegóły: s. 15-17
    ISBN: 978-83-933341-6-2
    Polskie słowa kluczowe: błonnik pokarmowy ; żyto
    Angielskie słowa kluczowe: dietary fiber ; rye
    Charakt. formalna: PRZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    43/90
    Rok: 2015
    Autorzy: Agnieszka Makowska, Piotr Kubiak, Wojciech Białas, Grażyna Lewandowicz
    Tytuł: Wpływ dodatku mocznika, azotanu sodu i glikolu etylenowego na właściwości reologiczne kleików skrobi kukurydzianej
    Źródło: Polimery. - 2015, 60, nr 5, s. 343-350, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0032-2725
    Polskie słowa kluczowe: skrobia kukurydziana ; mocznik ; azotany ; glikol etlenowy
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.718
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    DOI:
    44/90
    Rok: 2015
    Autorzy: Jacek Lewandowicz, Hanna Maria Baranowska, Joanna Le Thanh-Blicharz, Agnieszka Makowska
    Tytuł: Water binding capacity in waxy and normal rice starch pastes
    W: Proceedings of the 11th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience : 7-9 October 2015, Prague, Czech Republic / Ed. Radmila Řápková, Jana Čopíková, Evžen Šárka.
    Adres wydawniczy: Prague : Czech Chemical Society, 2015
    Szczegóły: s. 69-72, il., bibliogr.
    ISBN: 978-80-86238-85-2
    Charakt. formalna: ZRZ
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    Inne bazy podające opis:
  • Web of Science

    45/90
    Rok: 2015
    Autorzy: Joanna Le Thanh-Blicharz, Agnieszka Makowska, Jacek Lewandowicz, Zuzanna Małyszek
    Tytuł: Wpływ jonów metali dwuwartościowych na właściwości skrobi porowatych
    W: Technologiczne kształtowanie jakości żywności / Pod red. nauk. Karoliny M. Wójciak i Zbigniewa J. Dolatowskiego.
    Adres wydawniczy: Kraków : Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, 2015
    Szczegóły: s. 149-159, il., bibliogr.
    ISBN: 978-83-935421-9-2
    Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 27 sierpnia 2015].
    Polskie słowa kluczowe: skrobia porowata ; barwa ; adsorpcja jonów dwuwartościowych ; reologia
    Charakt. formalna: PRM
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    46/90
    Rok: 2015
    Autorzy: Zuzanna Małyszek, Agnieszka Makowska, Jędrzej Smentek, Piotr Kubiak, Joanna Le Thanh-Blicharz, Grażyna Lewandowicz
    Tytuł: Ocena czynników decydujących o prawidłowości pomiaru własciwości reologicznych skrobi modyfikowanych
    Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2015, R. 22, nr 3 (100), s. 160-175, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1425-6959
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 stycznia 2016].
    Polskie słowa kluczowe: skrobia modyfikowana ; kleikowanie ; lepkość ; wiskograf ; reometr
    Angielskie słowa kluczowe: modified starch ; pasting ; viscosity ; viscograph ; rheometer
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 13.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    47/90
    Rok: 2015
    Autorzy: Joanna Le Than-Blicharz, Agnieszka Makowska, Jacek Lewandowicz, Zuzanna Małyszek
    Tytuł: Wpływ jonów metali dwuwartościowych na właściwości skrobi porowatych
    W: Żywność - Zdrowie - Przyszłość : XLII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN, Lublin, 25-26 czerwca 2015, Materiały konferencji naukowej / Red. tech. Anna Jakubczyk.
    Adres wydawniczy: Kraków : Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, 2015
    Szczegóły: s. 217
    ISBN: 978-83-9354214-6-1
    Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 27 sierpnia 2015].
    Polskie słowa kluczowe: skrobia porowata ; barwa ; adsorpcja jonów dwuwartościowych ; reologia
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    48/90
    Rok: 2014
    Autorzy: Agnieszka Makowska, Dorota Cais-Sokolińska, Agnieszka Waśkiewicz, Hanna Paschke
    Tytuł: Effect of whey protein addition on physical and nutritional properties of extruded corn snacks
    W: 3rd International ISEKI Food Conference : Food Science and Technology Excellence for a Sustainable Bioeconomy, 21-23 May 2014, Athens, Greece, Book of abstracts / Editors: Rui Costa, Paola Pittia, Cristina L. M. Silva, Eleni Gogou.
    Adres wydawniczy: Athens : Cosmosware, 2014
    Szczegóły: s. 310
    ISBN: 978-960-89789-8-0
    Polskie słowa kluczowe: akrylamid ; ekstruzja
    Angielskie słowa kluczowe: acrylamide ; corn grits ; extrudaes properties ; extrusion-cooking ; whey protein
    Charakt. formalna: ZSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    49/90
    Rok: 2014
    Autorzy: S. Mildner-Szkudlarz, A. Makowska, W. Obuchowski, J. Michniewicz
    Tytuł: Phytochemicals as functional ingredients: effects on crisp bread and pasta nutritional and physical properties
    W: 3rd International ISEKI Food Conference : Food Science and Technology Excellence for a Sustainable Bioeconomy, 21-23 May 2014, Athens, Greece, Book of abstracts / Ed. Rui Costa, Paola Pittia, Cristina L. M. Silva, Eleni Gogou.
    Adres wydawniczy: Athens : Cosmosware, 2014
    Szczegóły: s. 154
    ISBN: 978-960-89789-8-0
    Polskie słowa kluczowe: aktywność antyoksydacyjna ; błonnik pokarmowy ; związki fenolowe
    Angielskie słowa kluczowe: antioxidant activity ; dietary fibre ; phytochemicals ; sensory analysis
    Charakt. formalna: ZSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    50/90
    Rok: 2014
    Autorzy: Agnieszka Makowska, Dorota Cais-Sokolińska, Agata Lasik
    Tytuł: Effect of technological factors on water activity of extruded corn product with an addition of whey proteins
    Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2014, 13 (3), s. 243-247, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 17 października 2014].
    Angielskie słowa kluczowe: water activity ; extrusion ; stability ; whey proteins ; corn puffs
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 10.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    51/90
    Rok: 2014
    Autorzy: A. Makowska, M. Rybak, M. Binder, Z. Kędzior, E. Van der Linden, L. Sagis
    Tytuł: Comparison of the wetting properties of flour and wedge protein obtained from grain of selected cereal species
    W: COST ACTION FA1001: The application of Innovative Fundamental Food-Structure-Property Relationships to the Design of Foods for Health, Wellness and Pleasure; WG1+WG2+WG3 meeting: "The Nano, Micro, Macro Confluence in Food Structure for Health, Wellness And Pleasure" : National Institute of Research and Development for Food Bioresources, Bucharest, Romania, February, 27-28, 2014, Book of extended abstracts / Comp. by Kirsi Jouppila, Gabriela Iordachescu and Laura Piazza.
    Adres wydawniczy: Bucharest : Editura Academica, 2014
    Szczegóły: s. 11-13, il., bibliogr.
    ISBN: 978-973-8937-80-2
    Angielskie słowa kluczowe: wheat ; einkorn ; emmer ; triticale ; rye ; flour ; wedge protein ; gluten ; wetting angle
    Charakt. formalna: POS
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    52/90
    Rok: 2014
    Autorzy: Magdalena Zielińska-Dawidziak, Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Jerzy R. Warchalewski, Agnieszka Makowska, Magdalena Gawlak, Jan Nawrot
    Tytuł: Sprouted wheat grain with ferritin overexpression as a potential source of iron for cereal product fortification
    Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2014, vol. 238, iss. 5, s. 829-835, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1438-2377 e-ISSN: 1438-2385
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 9 lutego 2015].
    Angielskie słowa kluczowe: ferritin ; iron ; sprouted wheat grain ; food fortification ; granary weevil
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.559
    Punktacja MNiSW: 25.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    53/90
    Rok: 2014
    Autorzy: Agnieszka Makowska, Hanna Maria Baranowska, Joanna Zietek
    Tytuł: Cechy mechaniczne ciastek kruchych i pieczywa chrupkiego w zależności od wilgotności
    W: IV Sympozjum Inżynierii Żywności : Warszawa, 1-2 lipca 2014 / [Oprac. red. Magdalena Śledź].
    Adres wydawniczy: Warszawa : [Wydawnictwo SGGW], 2014
    Szczegóły: s. 101
    ISBN: 978-83-7583-568-7
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    54/90
    Rok: 2014
    Autorzy: Agnieszka Makowska, Artur Szwengiel, Piotr Kubiak, Jolanta Tomaszewska-Gras
    Tytuł: Characteristics and structure of starch isolated from triticale
    Źródło: Starch. - 2014, vol. 66, iss. 9/10, s. 895-902, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0038-9056 e-ISSN: 1521-379X
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 29 stycznia 2015].
    Polskie słowa kluczowe: pszenżyto ; skrobia
    Angielskie słowa kluczowe: falling number ; triticale ; starch ; variety ; viscosity
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.677
    Punktacja MNiSW: 25.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    55/90
    Rok: 2014
    Autorzy: Sylwia Chudy, Agnieszka Makowska
    Tytuł: Twaróg i ser smażony - wczoraj i dziś
    Źródło: Zesz. Wiej. - 2014, z. 20, s. 167-175
    p-ISSN: 1506-6541
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 6 sierpnia 2015].
    Polskie słowa kluczowe: ser smażony ; produkcja ; konsumpcja ; dziedzictwo kulinarne
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 2.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    56/90
    Rok: 2014
    Autorzy: Iwona Jasińska, Katarzyna Waszkowiak, Agnieszka Makowska, Jan Michniewicz
    Tytuł: Fitoestrogeny
    W: Żywność prozdrowotna : Składniki i technologia / Red. Janusz Czapski, Danuta Górecka.
    Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2014
    Szczegóły: s. 150-164, il., bibliogr.
    ISBN: 978-83-7160-730-1
    Liczba arkuszy: 0,94
    Charakt. formalna: PRM
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    57/90
    Rok: 2013
    Autorzy: Agnieszka Makowska
    Tytuł: Wpływ dodatku wytłoków lnianych na wybrane cechy jakościowe wyrobów przekąskowych wytwarzanych metodą ekstruzji
    Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2013, t. 18, nr 4, s. 309-316, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1426-9600
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 24 listopada 2015].
    Polskie słowa kluczowe: wytłoki liniane ; ekstruzja ; błonnik pokarmowy ; jakość ekstrudatów
    Angielskie słowa kluczowe: flaxseed by-product ; extrusion-cooking ; dietary fiber ; extrudaes quality
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 5.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    58/90
    Rok: 2013
    Autorzy: Wiktor Obuchowski, Małgorzata Majcher, Agnieszka Makowska, Piotr Kołodziejczyk, Aleksandra Chalcarz, Hanna Paschke
    Tytuł: Makaron jako źródło i nośnik substancji o charakterze bioaktywnym
    Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2013, t. 46, nr 3, s. 323-330, il., tab., bibliogr.
    p-ISSN: 0365-9445
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 września 2014].
    Polskie słowa kluczowe: makarony ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole ; błonnik ; dodatki bioaktywne
    Angielskie słowa kluczowe: pasta ; antioxidant activity ; polyphenols ; dietary fibre ; bioactive additives
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 5.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    59/90
    Rok: 2013
    Autorzy: Agnieszka Makowska, Artur Szwengiel, Jolanta Tomaszewska-Gras, Piotr Kubiak
    Tytuł: The characteristics and the structure of starch isolated from the triticale grain
    Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2013, vol. 63, Book of Abstracts, s. 64
    p-ISSN: 1230-0322
    Uwagi: Tytuł zeszytu: Food Structure and Functionality: Conference - 15 years later: Stare Jabłonki, 23-26 June, 2013: Book of Abstracts.
    Angielskie słowa kluczowe: starch ; triticale ; RVA ; DSC ; HPSEC analysis
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    60/90
    Rok: 2013
    Autorzy: Agnieszka Makowska, Sylwia Mildner-Szkudlarz, Wiktor Obuchowski
    Tytuł: Effect of brewer's spent grain addition on properties of corn extrudates with an increased dietary fibre content
    Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2013, vol. 63, no. 1, s. 19-24, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1230-0322
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 30 grudnia 2013].
    Angielskie słowa kluczowe: brewer's spent grain ; corn extrudates ; extrusion-cooking ; neutral detergent fibre
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 10.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    61/90
    Rok: 2013
    Autorzy: Agnieszka Makowska, Wiktor Obuchowski, Artur Szwengiel, Sylwia Mildner-Szkudlarz
    Tytuł: The influence of raw material and technological factors on physicochemical characteristics and structure of triticale crisp bread
    Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2013, vol. 63, Book of Abstracts, s. 51
    p-ISSN: 1230-0322
    Uwagi: Tytuł zeszytu: Food Structure and Functionality: Conference - 15 years later: Stare Jabłonki, 23-26 June, 2013: Book of Abstracts.
    Angielskie słowa kluczowe: triticale ; extrusion-cooking ; crisp bread structure ; texture ; WSI
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    62/90
    Rok: 2013
    Autorzy: Przemysław Kowalczewski, Grażyna Lewandowicz, Agnieszka Makowska, Ismena Knoll, Wioletta Błaszczak, Wojciech Białas
    Tytuł: Structure, physicochemical properties and consumer acceptance of pasta containing potato juice
    Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2013, vol. 63, Book of Abstracts, s. 63
    p-ISSN: 1230-0322
    Uwagi: Tytuł zeszytu: Food Structure and Functionality: Conference - 15 years later: Stare Jabłonki, 23-26 June, 2013: Book of Abstracts.
    Angielskie słowa kluczowe: pasta ; potato juice ; microstructure ; functional food
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    63/90
    Rok: 2013
    Autorzy: Wiktor Obuchowski, Agnieszka Makowska, Miłosz Łuczak
    Tytuł: Potencjalne możliwości wykorzystania otrąb pszennych nie tylko na cele paszowe
    Źródło: Prz. Zboż.-Młyn. - 2013, R. 57, nr 7, s. 12-13, bibliogr.
    p-ISSN: 0033-2461
    Polskie słowa kluczowe: otręby pszenne ; błonnik ; tokoferole ; białka
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    64/90
    Rok: 2013
    Autorzy: Wiktor Obuchowski, Agnieszka Makowska, Sylwia Mildner-Szkudlarz, Małgorzata Majcher, Piotr Kołodziejczyk
    Tytuł: Możliwości wytworzenia makaronu bogatego w wybrane składniki o charakterze bioaktywnym
    Tytuł równoległy: The possibility of producting pasta rich in selected bioactive components
    W: Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz w analityce : IX Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Zakopane 15 - 17.10.2013 / Red. Izabela Górecka.
    Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2013
    Szczegóły: s. 90-93
    Polskie słowa kluczowe: makaron ; jakość kulinarna ; składniki bioaktywne
    Angielskie słowa kluczowe: pasta ; pasta cooking quality ; bioactive components
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL, ENG
    Praca afiliowana przez UP
    65/90
    Rok: 2013
    Autorzy: Agnieszka Makowska, Sylwia Mildner-Szkudlarz, Wiktor Obuchowski, Marian Remiszewski
    Tytuł: Możliwość wytwarzania przenżytniego pieczywa chrupkiego o podwyższonych właściwościach bioaktywnych
    Tytuł równoległy: Possibility of producting triticale crisp bread with increased bioactive properties
    W: Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz w analityce : IX Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Zakopane 15 - 17.10.2013 / Red. Izabela Górecka.
    Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2013
    Szczegóły: s. 94-97
    Polskie słowa kluczowe: chleb chrupki ; pszenżyto ; składniki bioaktywne
    Angielskie słowa kluczowe: crisp bread ; triticale ; bioactive components
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL, ENG
    Praca afiliowana przez UP
    66/90
    Rok: 2013
    Autorzy: Anna Polcyn, Agnieszka Makowska, Anna Jędrusek-Golińska, Krystyna Szymandera-Buszka, Jan Michniewicz
    Tytuł: Physicochemical characteristics of rice wafers obtained with bioactive substances addition
    Tytuł równoległy: Charakterystyka fizykochemiczna wafli ryżowych otrzymanych z dodatkami substancji bioaktywnych
    W: Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz w analityce : IX Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Zakopane 15 - 17.10.2013 / Red. Izabela Górecka.
    Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2013
    Szczegóły: s. 64-65
    Polskie słowa kluczowe: wafle ryżowe ; dodatki bioaktywne ; właściwości fizyczne ; ocena sensoryczna
    Angielskie słowa kluczowe: rice wafers ; bioactive additives ; physical properties ; sensory profile analysis
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG, POL
    Praca afiliowana przez UP
    67/90
    Rok: 2013
    Autorzy: Wiktor Obuchowski, Mateusz Gutsche, Agnieszka Makowska
    Tytuł: Czynniki kształtujące cechy jakościowe mąki przeznaczonej do produkcji wafli
    Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2013, R. 20, nr 4 (89), s. 170-183, bibliogr.
    p-ISSN: 1425-6959
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 grudnia 2013].
    Polskie słowa kluczowe: mąka waflowa ; lepkość wypływowa ; uszkodzenia skrobi ; czas agregacji glutenu
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.311
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    68/90
    Rok: 2012
    Autorzy: Przemysław Kowalczewski, Grażyna Lewandowicz, Agnieszka Makowska, Agata Olejnik, Wiktor Obuchowski
    Tytuł: Charakterystyka ekstrudowanych przekąsek zbożowych zawierających sok z ziemniaka
    Źródło: Biul. IHAR. - 2012, nr 266, s. 319-329, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0373-7837
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 maja 2015].
    Polskie słowa kluczowe: chrupki ; nieswoiste zapalenie jelit ; sok ziemniaczany ; żywność funkcjonalna
    Angielskie słowa kluczowe: extruded cereal snacks ; functional food ; inflammatory bowel disease ; potato juice
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    69/90
    Rok: 2012
    Autorzy: Agnieszka Makowska, Wiktor Obuchowski, Danuta Sekretarczyk
    Tytuł: Amylase-starch system characteristic of flour obtained from selected triticale varieties
    Tytuł równoległy: Charakterystyka układu skrobiowo-amylolitycznego mąki z wybranych odmian pszenżyta
    W: Rozwój aparatury i prac naukowo badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz analityce : VIII Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Łomża, 23-25.05.2012 r. / Red. Izabela Górecka.
    Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2012
    Szczegóły: s. 90-91
    Polskie słowa kluczowe: pszenżyto ; skrobia ; aktywność amylolityczna
    Angielskie słowa kluczowe: triticale ; starch ; diastatic activity
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG, POL
    Praca afiliowana przez UP
    70/90
    Rok: 2012
    Autorzy: Agnieszka Makowska, Wiktor Obuchowski, Jan Michniewicz, Jolanta Ziółkowska, Jacek Anioła
    Tytuł: Effect of extrusion-cooking parameters on some pro-health components of triticale extrudates
    Tytuł równoległy: Wpływ warunków ekstruzji na wybrane składniki prozdrowotne ekstrudatów pszenżytnich
    W: Rozwój aparatury i prac naukowo badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz analityce : VIII Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Łomża, 23-25.05.2012 r. / Red. Izabela Górecka.
    Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2012
    Szczegóły: s. 146-147
    Polskie słowa kluczowe: pszenżyto ; ekstruzja ; aktywność przeciwutleniająca ; pentozany ; błonnik pokarmowy
    Angielskie słowa kluczowe: triticale ; extrusion-cooking ; antioxidant activity ; pentosans ; dietary fiber
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG, POL
    Praca afiliowana przez UP
    71/90
    Rok: 2012
    Autorzy: Jan Michniewicz, Piotr Kołodziejczyk, Agnieszka Makowska, Łucja Wardzińska
    Tytuł: The effect of micronization of fiber-rich rye product on comopsition of dietary fiber and its components
    Tytuł równoległy: Wpływ mikronizacji wysokobłonnikowego produktu żytniego na skład jakościowy błonnika pokarmowego i jego wybranych frakcji
    W: Rozwój aparatury i prac naukowo badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz analityce : VIII Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Łomża, 23-25.05.2012 r. / Red. Izabela Górecka.
    Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2012
    Szczegóły: s. 142-143
    Polskie słowa kluczowe: żyto ; mikronizacja ; błonnik pokarmowy
    Angielskie słowa kluczowe: rye ; micronization ; dietary fiber
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG, POL
    Praca afiliowana przez UP
    72/90
    Rok: 2010
    Autorzy: Agnieszka Makowska, Arkadiusz Józefacki
    Tytuł: Możliwość wykorzystania wybranych produktów odpadowych w produkcji wysokobłonnikowych wyrobów ekstrudowanych
    Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2010, t. 15, nr 3, s. 39-44, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1426-9600
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 6.000
    Praca afiliowana przez UP
    73/90
    Rok: 2010
    Autorzy: Agnieszka Makowska, Łukasz Baumann, Wiktor Obuchowski, Mateusz Gutsche
    Tytuł: Wpływ warunków ekstruzji na wybrane cechy ekstrudatów pszenżytnich
    Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2010, t. 15, nr 3, s. 93-98, bibliogr.
    p-ISSN: 1426-9600
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 6.000
    Praca afiliowana przez UP
    74/90
    Rok: 2010
    Autorzy: Wiktor Obuchowski, Zofia Banaszak, Agnieszka Makowska, Miłosz Łuczak
    Tytuł: Factors affecting usefulness of triticale grain for bioethanol production
    Źródło: J. Sci. Food Agric. - 2010, vol. 90, iss. 14, s. 2506-2511, bibliogr.
    p-ISSN: 0022-5142
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 8 września 2014].
    Polskie słowa kluczowe: pszenżyto ; etanol ; jakość
    Angielskie słowa kluczowe: triticale ; growth conditions ; quality pameters ; ethanol ; yield prediction
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.360
    Punktacja MNiSW: 24.000
    Praca afiliowana przez UP
    DOI:
    75/90
    Rok: 2010
    Autorzy: Agnieszka Makowska
    Tytuł: Charakterystyka wysokobłonnikowych wyrobów ekstrudowanych wytworzonych z dodatkiem produktów przemiału przenzyta
    Źródło: Prz. Zboż.-Młyn. - 2010, R. 54, nr 3, s. 11-13
    p-ISSN: 0033-2461
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    76/90
    Rok: 2010
    Autorzy: Agnieszka Makowska, Agnieszka Chmielińska, Jan Kiryluk, Mateusz Gutsche
    Tytuł: Wpływ wybranych cech surowca na współczynnik ekspansji i gestość właściwą ekstrudatów pszenżytnich
    Źródło: Prz. Zboż.-Młyn. - 2010, R. 54, nr 8, s. 38-40, bibliogr.
    p-ISSN: 0033-2461
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    77/90
    Rok: 2009
    Autorzy: Agnieszka Makowska, Wiktor Obuchowski, Mateusz Gutsche
    Tytuł: Właściwości mąki orkiszowej jako surowca do produkcji makaronu
    Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2009, t. 14, nr 1, s. 41-47, bibliogr.
    p-ISSN: 1426-9600
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    78/90
    Rok: 2009
    Autorzy: Agnieszka Makowska, Wiktor Obuchowski, Hanna Paschke, Jerzy Stangierski
    Tytuł: Effect of raw material composition and technological factors on gluten-free pasta quality
    W: Food technology operations : New vistas / Ed. by Wiesław Kopeć and Małgorzata Korzeniowska.
    Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2009
    Seria: Monografie. Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, ISSN 1898-1151 ; 72
    Szczegóły: s. 282-291, il., bibliogr.
    ISBN: 978-83-60574-67-6
    Charakt. formalna: PRM
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    79/90
    Rok: 2009
    Autorzy: Zenon Kędzior, Anna Pruska-Kędzior, Stanisław Lehmann, Agnieszka Makowska, Józef Sadkiewicz
    Tytuł: Comparison of rheological, fermentative and baking properties of gluten-free dough formulations
    W: Proceedings of the 5th International Symposium on Food Rheology and Structure : ISFRS 2009, June 15 - 18, 2009, Zurich, Switzerland / Ed. Peter Fischer, Michael Pollard and Erich J. Windhab.
    Adres wydawniczy: [Zurich] : [ETH Swiss Federal Institute of Technology], [2009]
    Szczegóły: s. 476-477, il., bibliogr.
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 lutego 2016].
    Polskie słowa kluczowe: ciasto bezglutenowe ; reologia ; metoda Cole-Cole ; zdolność zatrzymywania CO2 ; sigmoida przejścia
    Angielskie słowa kluczowe: gluten-free dough ; rheology ; Cole-Cole method ; CO2 retention ; ransition sigmoid
    Charakt. formalna: ZSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    80/90
    Rok: 2009
    Autorzy: Agnieszka Makowska, Hanna Stachowiak
    Tytuł: Mozliwość zastosowania produktów przemiału pszenzyta do produkcji wyrobów ekstrudowanych
    Źródło: Prz. Zboż.-Młyn. - 2009, R. 53, nr 8, s. 18-20, il.
    p-ISSN: 0033-2461
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    81/90
    Rok: 2008
    Autorzy: Wiktor Obuchowski, Zofia Banaszak, Agnieszka Makowska, Miłosz Łuczak
    Tytuł: Analiza czynników kształtujących zawartość skrobii w pszenżycie i przydatność tego zboża w produkcji bioetanolu
    Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2008, t. 13, nr 4, s. 8-18, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1426-9600
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    82/90
    Rok: 2008
    Autorzy: Mateusz Gutsche, Wiktor Obuchowski, Agnieszka Makowska
    Tytuł: Ocena przydatności mąk pasażowych z przemiału pszenicy do produkcji wafli
    Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2008, t. 13, nr 4, s. 62-67, bibliogr.
    p-ISSN: 1426-9600
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    83/90
    Rok: 2008
    Autorzy: Agnieszka Makowska
    Tytuł: Wpływ technologii produkcji makaronu na barwę i wyniki oznaczenia w nim barwników żółtych
    Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2008, t. 13, nr 3, s. 60-65, bibliogr.
    p-ISSN: 1426-9600
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    84/90
    Rok: 2008
    Autorzy: Magdalena Zielińska-Dawidziak, Agnieszka Makowska, Tomasz Twardowski
    Tytuł: Chemiczne i biochemiczne właściwości kiełków soi, pszenicy i lucerny otrzymywanych w hodowlach hydroponicznych w warunkach stresu abiotycznego
    W: Nowe trendy w agrofizyce / Red. nauk. Bohdan Dobrzański jr., Stanisław Grundas, Stanisław Nawrocki, Rafał Rybczyński.
    Adres wydawniczy: Lublin : Fundacja Rozwoju Nauk Agrofizycznych, 2008
    Szczegóły: s. 149-150, il.
    ISBN: 978-83-60489-07-9
    Charakt. formalna: POS
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    85/90
    Rok: 2006
    Autorzy: Agnieszka Makowska, Wiktor Obuchowski, Leszek Cieśla, Agnieszka Anioł
    Tytuł: Wpływ warunków rozdrabniania próbki na wyniki testu Zeleny'ego
    Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2006, t. 11, nr 1, s. 53-58, bibliogr.
    p-ISSN: 1426-9600
    Uwagi: Zeszyt zawiera materiały: V seminarium "Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów i w analityce", Poznań, 15-17 listopada 2005 r.
    Polskie słowa kluczowe: pszenica ; ziarno ; rozdrobnienie ; test Zeleny'ego
    Charakt. formalna: PRZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    86/90
    Rok: 2005
    Autorzy: Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Agnieszka Makowska, Emilia Chudziak, Jerzy R. Warchalewski
    Tytuł: Przydatność metod immunochemicznych do różnicowania gatunkowego pszenicy
    Źródło: Now. Lek. - 2005, 74, 4, s. 458-461, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0860-7397
    Uwagi: Artykuł zawiera pełny tekst referatu wygłoszonego na Konferencji Naukowej "Żywność i Żywienie - Metodologia, Ocena, Zdrowie", Puszczykowo k. Poznania, 26-27 września 2005
    Polskie słowa kluczowe: pszenica twarda ; Triticum durum ; rody hodowlane ; różnicowanie ; metody immunochemiczne ; ELISA ; przeciwciała monoklonalne ; przeciwciała poliklonalne ; gliadyny
    Angielskie słowa kluczowe: ELISA ; monoclonal antibodies ; polyclonal antibodies ; gliadin ; durum wheat ; wheat lines
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    87/90
    Rok: 2004
    Autorzy: Agnieszka Makowska, Wiktor Obuchowski
    Tytuł: Współczesne metody immunochemiczne umożliwiające określenie gatunku pszenicy Triticum aestivum i Triticum durum
    Źródło: Pamięt. Puł. - 2004, z. 135, s. 171-179, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0552-9778
    Polskie słowa kluczowe: zboża ; pszenica ; Triticum aestivum ; Triticum durum ; identyfikacja ; metody immunochemiczne
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 5.000
    Praca afiliowana przez UP
    88/90
    Rok: 2004
    Autorzy: Agnieszka Makowska, Dorota Piasecka-Kwiatkowska
    Tytuł: Metody immunochemiczne w analizie zbóż i ich przetworów. cz. 1, Kontrola bezpieczeństwa żywności bezglutenowej
    Źródło: Prz. Zboż.-Młyn. - 2004, R. 48, nr 8, s. 10-12, bibliogr.
    p-ISSN: 0033-2461
    Polskie słowa kluczowe: przetwory zbożowe ; żywność bezglutenowa ; kontrola jakości ; bezpieczeństwo żywności ; metody analizy ; metody immunochemiczne
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 0.500
    Praca afiliowana przez UP
    89/90
    Rok: 2004
    Autorzy: Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Agnieszka Makowska
    Tytuł: Metody immunochemiczne w analizie zbóż i ich przetworów. cz. 2, Kontrola jakości magazynowanego ziarna
    Źródło: Prz. Zboż.-Młyn. - 2004, R. 48, nr 10, s. 5-6, bibliogr.
    p-ISSN: 0033-2461
    Polskie słowa kluczowe: zboża ; przechowywanie ; ziarno ; kontrola jakości ; metody analizy ; metody immunochemiczne
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 0.500
    Praca afiliowana przez UP
    90/90
    Rok: 2002
    Autorzy: W. Obuchowski, Agnieszka Makowska, Dorota Piasecka-Kwiatkowska
    Tytuł: Wykorzystanie metod immunochemicznych do ilościowego określenia zawartości innych niż durum gatunków pszenicy w surowcach i wybranych produktach zbożowych [*]
    Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2002, t. 7, nr 1, s. 12-19, bibliogr.
    p-ISSN: 1426-9600
    Polskie słowa kluczowe: makarony ; białka zbożowe ; metody immunochemiczne
    Angielskie słowa kluczowe: pasta ; cereal proteins ; immunochemical methods
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
      Wyświetl ponownie stosując format:
  • Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP