logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: MAJCHER MAŁGORZATA
Liczba odnalezionych rekordów: 58



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/58
Rok: 2019
Autorzy: Dorota Cais-Sokolińska, Jacek Wójtowski, Jan Pikul, Romualda Danków, Małgorzata Majcher, Joanna Teichert, Emilia Bagnicka
Tytuł: The effect of unsaturated fatty acid concentration on the aroma profile of goat's milk
Źródło: Ann. Anim. Sci. - 2019, vol. 19, no. 2, s. 483-498, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1642-3402 e-ISSN: 2300-8733
Polskie słowa kluczowe: mleko kozie ; profil związków lotnych ; nienasycone kwasy tłuszczowe ; próg wyczuwalności zapachu
Angielskie słowa kluczowe: goat milk ; volatile compound profile ; unsaturated fatty acids ; odor threshold values
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.515
Punktacja MNiSW: 100.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
2/58
Rok: 2019
Autorzy: Natalia Sobieszczańska, Kamila Myszka, Małgorzata Majcher, Artur Szwengiel
Tytuł: Molecular docking studies evaluating anti quorum sensing properties of methyl eugenol-rich Tarragon essential oil against Pseudomonas psychrophila
W: EUROBIOTECH 2019 7th Central European Congress of Life Sciences : 23-25 September 2019, Krakow, Abstract volume.
Adres wydawniczy: [Kraków] : [b.w.], 2019
Szczegóły: s. 67-68
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
3/58
Rok: 2019
Autorzy: Kamila Myszka, Natalia Sobieszczańska, Małgorzata Majcher, Anna Olejnik, Artur Szwengiel, Wojciech Juzwa
Tytuł: Role of Myrtus communis L. essential oil in inhibition of AHL-mediated production of exopolysaccharides by food-associated Pseudomonas fluorescens
W: EUROBIOTECH 2019 7th Central European Congress of Life Sciences : 23-25 September 2019, Krakow, Abstract volume.
Adres wydawniczy: [Kraków] : [b.w.], 2019
Szczegóły: s. 66
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
4/58
Rok: 2019
Autorzy: Kamila Myszka, Katarzyna Leja, Małgorzata Majcher
Tytuł: A current opinion on the antimicrobial importance of popular pepper essential oil and its application in food industry
Źródło: J. Essent. Oil Res. - 2019, vol. 31, no. 1, s. 1-18, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1041-2905 e-ISSN: 2163-8152
Angielskie słowa kluczowe: biosynthesis pathway of secondary plant metabolites ; mode of antimicrobial action of pepper essential oils ; nanoencapsulation of pepper essential oils ; novel applications of pepper essential oils ; pepper ; pepper essential oils
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.233
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
5/58
Rok: 2019
Autorzy: Kamila Myszka, Anna Olejnik, Małgorzata Majcher, Natalia Sobieszczańska, Anna Grygier, Jolanta Powierska-Czarny, Magdalena Rudzińska
Tytuł: Green pepper essential oil as a biopreservative agent for fish-based products: Antimicrobial and antivirulence activities against Pseudomonas aeruginosa KM01
Źródło: LWT-Food Sci. Technol. - 2019, vol. 108, s. 6-13, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0023-6438
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 kwietnia 2019].
Angielskie słowa kluczowe: Pseudomonas aeruginosa ; bacterial virulence ; fish-based products ; green pepper essential oil ; beta-caryophyllene
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.714
Punktacja MNiSW: 100.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
6/58
Rok: 2019
Autorzy: Katarzyna Leja, Agnieszka Drożdżyńska, Małgorzata Majcher, Przemysław Łukasz Kowalczewski, Katarzyna Czaczyk
Tytuł: Influence of sub-inhibitory concentration of selected plant essential oils on the physical and biochemical properties of Pseudomonas orientalis
Źródło: Open Chem. - 2019, vol. 17, 1, s. 492-505, bibliogr., abstr.
e-ISSN: 2391-5420
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 1 sierpnia 2019].
Angielskie słowa kluczowe: essential oils ; bacteriostatic activity mode of action ; influence on metabolic pathway
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.512
Punktacja MNiSW: 70.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
7/58
Rok: 2018
Autorzy: Natalia Sobieszczańska, Kamila Myszka, Anna Grygier, Małgorzata Majcher
Tytuł: Przeciwdrobnoustrojowa aktywność olejku eterycznego z rozmarynu lekarskiego (Rosmarinus officinalis L.) wobec komórek Pseudomonas spp.
W: I Ogólnopolska Konferencja "Biotechnologia Niejedno Ma Imię", Książka abstraktów / Red. Karolina Buszka Karolina Czuba Klaudia Ogłoszka Krzysztof Szubiczuk.
Adres wydawniczy: Poznań : [Uniwersytet Przyrodniczy], 2018
Szczegóły: s. 13
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
8/58
Rok: 2018
Autorzy: Monika Kosowska, Małgorzata A. Majcher, Henryk H. Jeleń, Teresa Fortuna
Tytuł: Key aroma compounds in smoked cooked loin
Źródło: J. Agric. Food Chem. - 2018, 66 (14), s. 3683-3690, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0021-8561 e-ISSN: 1520-5118
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 7 września 2018].
Angielskie słowa kluczowe: smoked cooked loin ; aroma-active compounds ; AEDA ; OAV ; GC × GC
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.412
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
9/58
Rok: 2018
Autorzy: Małgorzata A. Majcher, Kamila Myszka, Anna Gracka, Anna Grygier, Henryk H. Jeleń
Tytuł: Key odorants of Lazur, a Polish mold-ripened cheese
Źródło: J. Agric. Food Chem. - 2018, 66 (10), s. 2443-2448, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0021-8561 e-ISSN: 1520-5118
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 kwietnia 2018].
Polskie słowa kluczowe: związki zapachowe ; sery pleśniowe ; analiza olfaktometryczna
Angielskie słowa kluczowe: mold-ripened chees ; aroma-active compound ; sulfur compounds ; GC-O ; aroma recombinant
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.412
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
10/58
Rok: 2018
Autorzy: Anna Gracka, Małgorzata Majcher, Eliška Kludská, Jaromír Hradecký, Jana Hajšlova, Henryk H. Jeleń
Tytuł: Storage-induced changes in volatile compounds in argan oils obtained from raw and roasted kernels
Źródło: J. Am. Oil Chem. Soc. - 2018, vol. 95, iss. 12, s. 1475-1485, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0003-021X e-ISSN: 1558-9331
Angielskie słowa kluczowe: GC-HRToF-MS ; SPME ; multivariate analysis ; flavoromics ; argan oil
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.720
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
11/58
Rok: 2018
Autorzy: Natalia Sobieszczańska, Anna Grygier, Małgorzata Majcher, Katarzyna Leja, Wojciech Juzwa, Kamila Myszka, Magdalena Rudzińska
Tytuł: Influence of selected concentrations of tarragon essential oil on fatty acid profile in cellular membranes of Pseudomonas spp.
Źródło: MicroMedicine. - 2018, vol. 6, Suppl. 1, s. 23-24
e-ISSN: 2449-8947
Uwagi: Zeszyt zawiera materiały z Ogólnopolskiej konferencji naukowej "Pod Mikroskopem" IV edycja "Drobnoustroje Codziennym Wyzwaniem Dla Mikrobiologa", Poznań 12 marzec 2018. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 6 kwietnia 2018].
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
12/58
Rok: 2018
Autorzy: Kamila Myszka, Marcin Schmidt, Małgorzata Majcher, Wojciech Juzwa
Tytuł: Quorum quenching - a strategy against biofilm formation and food spoilage reactions of Pseudomonas ssp.
Źródło: MicroMedicine. - 2018, vol. 6, Suppl. 1, s. 30-31
e-ISSN: 2449-8947
Uwagi: Zeszyt zawiera materiały z Ogólnopolskiej konferencji naukowej "Pod Mikroskopem" IV edycja "Drobnoustroje Codziennym Wyzwaniem Dla Mikrobiologa", Poznań 12 marzec 2018. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 29 listopada 2018].
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
13/58
Rok: 2018
Autorzy: Małgorzata Lasik-Kurdyś, Małgorzata Majcher, Jacek Nowak
Tytuł: Effects of different techniques of malolactic fermentation induction on diacetyl metabolism and biosynthesis of selected aromatic esters in cool-climate grape wines
Źródło: Molecules. - 2018, vol. 23, iss. 10, art. 2549, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1420-3049
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 stycznia 2019].
Angielskie słowa kluczowe: malolactic fermentation ; coinoculation ; diacetyl ; esters ; aromatic compounds ; grape wine
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.060
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
14/58
Rok: 2017
Autorzy: Monika Kosowska, Małgorzata A. Majcher, Teresa Fortuna
Tytuł: Volatile compounds in meat and meat products
Źródło: Food Sci. Technol. - 2017, vol. 37, no. 1, s. 1-7, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0101-2061 e-ISSN: 1678-457X
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 23 maja 2017].
Angielskie słowa kluczowe: volatile compounds ; meat flavor ; precursors ; meat products
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.084
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
15/58
Rok: 2017
Autorzy: Agnieszka Makowska, Małgorzata Majcher, Sylwia Mildner-Szkudlarz, Anna Jedrusek-Golinska, Krzysztof Przygoński
Tytuł: Triticale crispbread enriched with selected bioactive additives: volatile profile, physical characteristics, sensory and nutritional properties
Źródło: J. Food Sci. Technol. - Mysore. - 2017, vol. 54, iss. 10, s. 3092-3101, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0022-1155 e-ISSN: 0975-8402
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 września 2017].
Angielskie słowa kluczowe: crisp bread ; volatile compounds ; sensory properties ; antioxidant activity
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.797
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
16/58
Rok: 2017
Autorzy: Kamila Myszka, Marcin T. Schmidt, Małgorzata Majcher, Wojciech Juzwa, Katarzyna Czaczyk
Tytuł: β-Caryophyllene-rich pepper essential oils suppress spoilage activity of Pseudomonas fluorescens KM06 in fresh-cut lettuce
Źródło: LWT-Food Sci. Technol. - 2017, vol. 83, s. 118-126, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0023-6438
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 3 sierpnia 2017].
Angielskie słowa kluczowe: Pseudomonas-related spoiling ; fresh-cut lettuce ; black pepper essential oil ; white pepper essential oil ; β-Caryophyllene
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.129
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
17/58
Rok: 2017
Autorzy: Henryk Jeleń, Małgorzata Majcher, Anna Gracka
Tytuł: Application of solid phase microextraction in food analysis - flavor and off-flavor sampling
W: Solid Phase Microextraction : Recent Developments and Applications / Ed. Gangfeng Ouyang, Ruifen Jiang.
Adres wydawniczy: Berlin : Springer, 2017
Szczegóły: s. 223-246, il., bibliogr., abstr.
ISBN: 978-3-662-53596-7
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 28 września 2018].
Angielskie słowa kluczowe: food flavors ; off-flavors ; quantitative SPME ; calibration ; fiber coatings ; cold fiber SPME
Charakt. formalna: ZRM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
18/58
Rok: 2017
Autorzy: Dorota Klensporf-Pawlik, Małgorzata Majcher, Katarzyna Frąckowiak
Tytuł: Evaluation of the effect of roasted constituents on the antioxidant activity of cereal coffee
Tytuł równoległy: Ocena wpływu prażonych składników na aktywność przeciwutleniającą kawy zbożowej
Źródło: Towarozn. Probl. Jakości. - 2017, 1 (50), s. 128-134, il., bibliogr., abstr., streszcz.
p-ISSN: 1733-747X
Polskie słowa kluczowe: substytuty kawy ; aktywność przeciwutleniająca ; FRAP
Angielskie słowa kluczowe: cereal coffee ; antioxidant activity ; FRAP
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
19/58
Rok: 2016
Autorzy: Kamila Myszka, Marcin T. Schmidt, Małgorzata Majcher, Wojciech Juzwa, Mariola Olkowicz, Katarzyna Czaczyk
Tytuł: Inhibition of quorum sensing-related biofilm of Pseudomonas fluorescens KM121 by Thymus vulgare essential oil and its major bioactive compounds
Źródło: Int. Biodeterior. Biodegrad. - 2016, vol. 114, s. 252-259, il., bibliogr.
p-ISSN: 0964-8305
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 20 września 2016].
Angielskie słowa kluczowe: Thymus vulgare ; thymol ; carvacrol ; biofilm ; quorum sensing ; flagella gene transcription ; Pseudomonas fluorescens
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.962
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
20/58
Rok: 2016
Autorzy: Anna Gracka, Henryk H. Jeleń, Małgorzata Majcher, Aleksander Siger, Anna Kaczmarek
Tytuł: Flavoromics approach in monitoring changes in volatile compounds of virgin rapeseed oil caused by seed roasting
Źródło: J. Chromatogr. A. - 2016, vol. 1428, s. 292-304, il., bibliogr.
p-ISSN: 0021-9673
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 stycznia 2016].
Angielskie słowa kluczowe: flavoromics ; rapeseed virgin oil ; GC × GC-ToFMS ; volatile compounds
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.981
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
21/58
Rok: 2016
Autorzy: Małgorzata Majcher, Kamila Myszka, Anna Grygier, Marta Bijacik
Tytuł: Charakterystyka kluczowych związków zapachowych w serze suszonym podlaskim wytwarzanym metodą tradycyjną
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2016, t. 10, z. 3, art. 33, bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_10_33.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu
Polskie słowa kluczowe: sery suszone ; ser Podlaski ; kluczowe związki zapachowe ; GCO ; GC × GC-TOFMS
Angielskie słowa kluczowe: Podlaski dried cheese ; key odorants ; GCO ; GC × GC-ToFMS
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
22/58
Rok: 2016
Autorzy: Agata Lasik, Jan Pikul, Małgorzata Majcher, Małgorzata Lasik-Kurdyś, Piotr Konieczny
Tytuł: Characteristics of fermented ewe's milk product with an increased ratio of natural whey proteins to caseins
Źródło: Small Ruminant Res. - 2016, vol. 144, s. 283-289, il., bibliogr.
p-ISSN: 0921-4488
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 stycznia 2017].
Polskie słowa kluczowe: mleko owcze ; białka serwatkowe ; procesy membranowe ; fermentacja
Angielskie słowa kluczowe: ewe's milk ; whey proteins ; membrane processing ; fermentation
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.947
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
23/58
Rok: 2016
Autorzy: Małgorzata Majcher
Tytuł: Analiza związków zapachowych w ocenie jakości produktów spożywczych
W: Żywność a innowacje : XII Konferencja Naukowa z cyklu "Żywność XXI wieku", Kraków, 22-23 września 2016 r., Komunikaty / Red. Iwona Dróżdż, Aleksandra Chuda-Chodak, Tomasz Tarko, Dorota Najgebauer-Lejko, Lukasz Byczynski.
Adres wydawniczy: Kraków : Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, 2016
Szczegóły: s. 14
ISBN: 978-83-937001-7-2
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
24/58
Rok: 2015
Autorzy: W. Obuchowski, A. Makowska, S. Mildner-Szkudlarz, A. Szwengiel, M. Majcher, M. Remiszewski
Tytuł: Effect of triticale grain characteristics, scouring, and extrusion conditions on physico-chemical properties, antioxidant activity, and volatile compounds of flat bread
Źródło: Acta Aliment. - 2015, vol. 44, no. 4, s. 511-519, il., bibliogr.
p-ISSN: 0139-3006 e-ISSN: 1588-2535
Polskie słowa kluczowe: pszenżyto ; ekstruzja
Angielskie słowa kluczowe: triticale ; grain scouring ; extrusion-cooking ; phenolic compounds ; volatile compounds
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.333
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
25/58
Rok: 2015
Autorzy: M. Majcher, K. Myszka, A. Grygier, H. Jelen
Tytuł: Application of Galactomyces geotrichum for the production of bioflavour from dairy byproducts
W: Bioflavour 2015 : International Conference on Flavour and Fragrance Biotechnology, 9-11 September 2015, DECHEMA-Haus, Frankfurt am Main, Germany.
Adres wydawniczy: [Frankfurt am Main] : [DECHEMA], 2015
Szczegóły: s. 52
Angielskie słowa kluczowe: Galactomyces geotrichum ; phenylacetaldehyde ; 2-phenylethyl alcohol
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
26/58
Rok: 2015
Autorzy: Anna Grygier, Małgorzata Majcher, Magdalena Rudzińska
Tytuł: Ability to produce aromatic compounds and fatty acids by mould Galactomyces geotrichum
W: Current trends in commodity science : 13th IComSC'15, 22nd-25th June 2015, Poznań, Poland, Book of abstracts / Eds. Daniela Gwiazdowska, Katarzyna Kluczyńska, Krzysztof Juś.
Adres wydawniczy: Poznań : Faculty of Commodity Science Poznań University of Economics, 2015
Szczegóły: s. 98
ISBN: 978-83-9380-18-6-2
Uwagi: 13th International Commodity Science Conference - Current Trends in Commodity Science, Poznań University of Economics, 22dn-25th June 2015.
Angielskie słowa kluczowe: Galactomyces geotrichum ; polyunsaturated fatty acids ; 2-phenylethyl alcohol
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
27/58
Rok: 2015
Autorzy: Małgorzata A. Majcher, Anna Kaczmarek, Dorota Klensporf-Pawlik, Jan Pikul, Henryk H. Jeleń
Tytuł: SPME-MS-based electronic nose as a tool for determination of authenticity of PDO cheese, Oscypek
Źródło: Food Anal. Meth. - 2015, vol. 8, iss. 9, s. 2211-2217, il., bibliogr.
p-ISSN: 1936-9751 e-ISSN: 1936-976X
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 2 września 2015].
Angielskie słowa kluczowe: food authenticity ; electronic nose ; SPME-MS ; chemometrics ; PDO cheese
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.167
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
28/58
Rok: 2015
Autorzy: Dorota Cais-Sokolińska, Jacek Wójtowski, Jan Pikul, Romualda Danków, Małgorzata Majcher, Joanna Teichert, Emilia Bagnicka
Tytuł: Formation of volatile compounds in kefir made of goat and sheep milk with high polyunsaturated fatty acid content
Źródło: J. Dairy Sci. - 2015, vol. 98, iss. 10, s. 6692-6705, bibliogr.
p-ISSN: 0022-0302
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 22 październik 2015].
Polskie słowa kluczowe: mleko kozie ; mleko owcze
Angielskie słowa kluczowe: goat milk ; sheep's milk ; fermentation
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.408
Punktacja MNiSW: 45.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
29/58
Rok: 2015
Autorzy: Anna Grygier, Małgorzata Majcher, Kamila Myszka
Tytuł: Analysis of the ability to form 2-phenylethyl alcohol by Galactomyces geotrichum MK017
Tytuł równoległy: Analiza zdolności produkcji 2-fenyloetanolu przez Galactomyces geotrichum MK017
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2015, R. 22, nr 3 (100), s. 74-83, bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 7 grudnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: Galactomyces geotrichum ; 2-fenyloetanol ; GC-MS ; SPME
Angielskie słowa kluczowe: Galactomyces geotrichum ; 2-phenylethyl alcohol ; GC-MS ; SPME
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 13.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
30/58
Rok: 2014
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Magdalena Rudzińska, Małgorzata Majcher, Artur Szwengiel, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Influence of broad beans biotechnological treatment on volatile compounds, sterols and bioactive components in cookies
W: Food Science and Technology Excellence for a Sustainable Bioeconomy : 3rd International Iseki Food Conference, 21-23 May, 2014, Athens, Greece, Book of Abstracts / Ed. Rui Costa, Paola Pittia, Cristina L.M. Silva, Eleni Gogou.
Adres wydawniczy: Athens : Cosmosware, 2014
Szczegóły: s. 140
ISBN: 978-960-89789-8-0
Polskie słowa kluczowe: bób ; ciastka ; fermentacja ; Lactobacillus plantarum
Angielskie słowa kluczowe: broad bean ; cookies ; fermentation ; Lactobacillus plantarum
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
31/58
Rok: 2014
Autorzy: Anna Grygier, Kamila Myszka, Małgorzata Majcher
Tytuł: Analysis of production capacity of industrially useful volatile compounds by Geotrichum candidum
W: Food Science Horizon 2014 : 19th Conference of Young Researchers Sections of Polish Society of Food Technologists, 3rd International Conference, 7-9 May 2014, Warsaw, Poland, Book of abstracts / Ed. by Bartosz Kruszewski.
Adres wydawniczy: [Warszawa] : [b.w.], [2014]
Szczegóły: s. 73
Angielskie słowa kluczowe: Geotrichum candidum MK01 ; 2-phenylethanol ; GC/MS
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
32/58
Rok: 2014
Autorzy: Małgorzata A. Majcher, Kamila Myszka, Justyna Kubiak, Henryk H. Jeleń
Tytuł: Identification of key odorants of fried cottage cheese and contribution of Galactomyces geotrichum MK017 to the formation of 2-phenylethanol and related rose-like aroma compounds
Źródło: Int. Dairy J. - 2014, vol. 39, iss. 2, s. 324-329, il., bibliogr.
p-ISSN: 0958-6946
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 listopada 2014].
Polskie słowa kluczowe: chromatografia gazowa ; aromaty
Angielskie słowa kluczowe: gas chromatography-olfactometry ; aroma
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.008
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
33/58
Rok: 2013
Autorzy: Wiktor Obuchowski, Małgorzata Majcher, Agnieszka Makowska, Piotr Kołodziejczyk, Aleksandra Chalcarz, Hanna Paschke
Tytuł: Makaron jako źródło i nośnik substancji o charakterze bioaktywnym
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2013, t. 46, nr 3, s. 323-330, il., tab., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 września 2014].
Polskie słowa kluczowe: makarony ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole ; błonnik ; dodatki bioaktywne
Angielskie słowa kluczowe: pasta ; antioxidant activity ; polyphenols ; dietary fibre ; bioactive additives
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
34/58
Rok: 2013
Autorzy: Kamila Myszka, M. A. Majcher, W. Juzwa, K. Czaczyk
Tytuł: Evaluation of anti-quorum sensing action of essential oils from Piper nigrum
W: FEMS 2013 [Dokument elektroniczny] : 5th Congress of European Microbiologists, Leipzig, Germany, July 21-25, 2013
Inf. o wydaniu: Płyta CD-ROM, dane tekstowe
Adres wydawniczy: [Leipzig] : Federation of European Microbiological Societies, 2013
Angielskie słowa kluczowe: Piper nigrum ; quorum sensing ; essential oils
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
35/58
Rok: 2013
Autorzy: Henryk Jeleń, Małgorzata Majcher, Alexandra Ginja, Maciej Kuligowski
Tytuł: Determination of compounds responsible for tempeh aroma
Źródło: Food Chem. - 2013, vol. 141, iss. 1, s. 459-465, il., bibliogr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 lutego 2014].
Angielskie słowa kluczowe: tempeh ; AEDA ; aroma analysis ; flavour ; gas chromatography-olfactometry GC-O ; odour activity values OAV ; gas chromatography/mass spectrometry ; GC/MS
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.259
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
36/58
Rok: 2013
Autorzy: F. Peres, H. H. Jeleń, M. Majcher, M. Arraias, L. Martins, S. Ferreira-Dias
Tytuł: Characterization of aroma compounds in Portuguese extra virgin olive oils from Galega Vulgar and Cobrancosa cultivars using GC - O and GC × GC - ToFMS
Źródło: Food Res. Int. - 2013, vol. 54, iss. 2, s. 1979-1986, il., bibliogr.
p-ISSN: 0963-9969
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line [Dostęp: 21 stycznia 2014].
Angielskie słowa kluczowe: harvest date ; olive cultivar ; olive oil ; volatile compounds
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.050
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
37/58
Rok: 2013
Autorzy: Małgorzata A. Majcher, Dorota Klensporf-Pawlik, Mariusz Dziadas, Henryk H. Jeleń
Tytuł: Identification of aroma active compounds of cereal coffee brew and its roasted ingredients
Źródło: J. Agric. Food Chem. - 2013, 61 (11), s. 2648-2654, il., bibliogr.
p-ISSN: 0021-8561
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 3 grudnia 2013].
Angielskie słowa kluczowe: cereal coffee brew ; 2-furfurylthiol ; aroma active compounds ; roasting ; AEDA ; OAV ; GCxGC
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.107
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
38/58
Rok: 2013
Autorzy: Henryk H. Jeleń, Mariusz Dziadas, Małgorzata Majcher
Tytuł: Different headspace solid phase microextraction - Gas chromatography/mass spectrometry approaches to haloanisoles analysis in wine
Źródło: J. Chromatogr. A. - 2013, vol. 1313, s. 185-193, il., bibliogr.
p-ISSN: 0021-9673
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 stycznia 2014].
Angielskie słowa kluczowe: haloanisoles ; 2,4,6-TCA ; wine ; SPME ; GC × GC ; MS/MS
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.258
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
39/58
Rok: 2013
Autorzy: Magdalena Rudzińska, Małgorzata Gumienna, Małgorzata Majcher
Tytuł: Volatile compounds, fatty acids and sterols in snacks enriched with biological active antioxidants
W: Oils, Fats and Lipids: New Strategies for a High Quality Future : 11th Euro Fed Lipid Congress and 30th ISF lecture series, 27 - 30 October 2013, Antalya, Turkey, Book of Abstracts.
Adres wydawniczy: [Antalya] : [b.w.], [2013]
Szczegóły: s. 380
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
40/58
Rok: 2013
Autorzy: Małgorzata Majcher, Henryk Jeleń
Tytuł: Application of multidimensional gas chromatography and stable isotope dilution assay for quantification of some key odourants in foods
Tytuł równoległy: Wykorzystanie pełnej dwuwymiarowej chromatografii gazowej oraz standardów wewnętrznych izotopowo znakowanych do ilościowego oznaczania kluczowych związków zapachowych
W: Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz w analityce : IX Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Zakopane 15 - 17.10.2013 / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2013
Szczegóły: s. 48-49
Polskie słowa kluczowe: dwuwarstwowa chromatografia gazowa ; analiza ilościowa z zastosowaniem znakowanych izotopomerów
Angielskie słowa kluczowe: multidimensional gas chromatography ; stable isotope dilution assai
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
41/58
Rok: 2013
Autorzy: Wiktor Obuchowski, Agnieszka Makowska, Sylwia Mildner-Szkudlarz, Małgorzata Majcher, Piotr Kołodziejczyk
Tytuł: Możliwości wytworzenia makaronu bogatego w wybrane składniki o charakterze bioaktywnym
Tytuł równoległy: The possibility of producting pasta rich in selected bioactive components
W: Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz w analityce : IX Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Zakopane 15 - 17.10.2013 / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2013
Szczegóły: s. 90-93
Polskie słowa kluczowe: makaron ; jakość kulinarna ; składniki bioaktywne
Angielskie słowa kluczowe: pasta ; pasta cooking quality ; bioactive components
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
42/58
Rok: 2012
Autorzy: Henryk H. Jeleń, Małgorzata Majcher, Mariusz Dziadas
Tytuł: Microextraction techniques in the analysis of food flavor compounds: A review
Źródło: Anal. Chim. Acta - 2012, vol. 738, s. 13-26, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0003-2670
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 listopada 2017].
Angielskie słowa kluczowe: microextraction ; extraction ; food flavors ; volatiles
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.387
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
43/58
Rok: 2012
Autorzy: Bolesław Salmanowicz, Tadeusz Adamski, Maria Surma, Zygmunt Kaczmarek, Karolina Krystkowiak, Aneta Kuczyńska, Zofia Banaszak, Bogusława Ługowska, Małgorzata Majcher, Wiktor Obuchowski
Tytuł: The relationship between grain hardness, dough mixing parameters and bread-making quality in winter wheat
Źródło: Int. J. Mol. Sci. - 2012, vol. 13, iss. 4, s. 4186-4201, il., bibliogr.
p-ISSN: 1661-6596 e-ISSN: 1422-0067
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 9 września 2014].
Polskie słowa kluczowe: pszenica ; twardość ziarna ; zawartość białka
Angielskie słowa kluczowe: wheat ; kernel hardness ; protein content
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.464
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
44/58
Rok: 2012
Autorzy: Maria Surma, Tadeusz Adamski, Zofia Banaszak, Zygmunt Kaczmarek, Anetta Kuczyńska, Małgorzata Majcher, Bogusława Ługowska, Wiktor Obuchowski, Bolesław Salmanowicz, Karolina Krystkowiak
Tytuł: Effect of genotype, environment and their interaction on quality parameters of wheat breeding lines of diverse grain hardness
Źródło: Plant Prod. Sci. - 2012, vol. 15, no. 3, s. 192-203, bibliogr.
p-ISSN: 1343-943X
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 9 września 2014].
Polskie słowa kluczowe: pszenica ; genotyp ; środowisko
Angielskie słowa kluczowe: bread what ; genotype-by-environment interaction ; Near Infrared Transmittance Technique ; protein content ; starch content ; wet gluten ; Zeleny test
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.802
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
45/58
Rok: 2012
Autorzy: Danuta Górecka, Małgorzata Majcher, Arkadiusz Bartkowiak
Tytuł: Analiza związków zapachowych powstających w serze smażonym podczas procesu gliwienia
W: Współczesne trendy w technologii żywności. Od żywności tradycyjnej do prozdrowotnej : Konferencja naukowa, Poznań, 26-27.09.2012, Streszczenia wykładów i plakatów.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2012
Szczegóły: s. 56
Polskie słowa kluczowe: ser smażony ; związki lotne ; mikroekstrakcja ; chromatografia gazowa
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
46/58
Rok: 2012
Autorzy: Małgorzata Majcher, Kamila Myszka, Agata Lasik, Tomasz Rychlik, Katarzyna Czaczyk, Henryk Jeleń
Tytuł: Wpływ pleśni Geotrichum candidum na powstawanie związków aromatycznych o zapachu miodowo-kwiatowym
W: Współczesne trendy w technologii żywności. Od żywności tradycyjnej do prozdrowotnej : Konferencja naukowa, Poznań 26-27.09.2012, Streszczenia wykładów i plakatów.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2012
Szczegóły: s. 63
Charakt. formalna: PKN
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
47/58
Rok: 2012
Autorzy: Artur Szwengiel, Małgorzata Gumienna, M. Majcher, Małgorzata Lasik
Tytuł: Perspektywy wykorzystania PCA w badaniu autentyczności wybranych ziół ze względu na profil związków zapachowych
W: XXII Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Żywność i żywienie w XXI wieku - wyzwania i nadzieje" : Wisła, 5-7 września 2012, Streszczenia referatów i plakatów.
Adres wydawniczy: [B.m.] : Komitet Organizacyjny XXII Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego, [2012]
Szczegóły: s. 168
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
48/58
Rok: 2011
Autorzy: Dorota Cais-Sokolińska, Małgorzata Majcher, Jan Pikul, Sylwia Bielińska, Marian Czauderna, Jacek Wójtowski
Tytuł: The effect of Camelina sativa cake diet supplementation on sensory and volatile profiles of ewe's milk
Źródło: Afr. J. Biotechnol. - 2011, vol. 10 (37), s. 7245-7252
p-ISSN: 1684-5315
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line na stronie czasopisma "African Journal of Biotechnology" [Dostęp: 15 lutego 2013].
Polskie słowa kluczowe: mleko owcze ; analiza sensoryczna ; smak ; związki lotne ; czynniki żywieniowe ; lnicznik siewny ; Camelina sativa
Angielskie słowa kluczowe: sheep's milk ; sensory analysis ; flavor analysis ; volatiles in milk
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej,
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
49/58
Rok: 2011
Autorzy: Małgorzata A. Majcher, Henryk H. Jeleń
Tytuł: Key odorants of oscypek, a traditional Polish ewe's milk cheese
Źródło: J. Agric. Food Chem. - 2011, 59 (9), s. 4932-4937, il., bibliogr.
p-ISSN: 0021-8561
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 29 marca 2016].
Angielskie słowa kluczowe: smoked ewe's milk cheese ; key odorants ; phenols ; AEDA
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.823
Punktacja MNiSW: 32.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
50/58
Rok: 2011
Autorzy: Henryk H. Jeleń, Małgorzata Majcher, Mariusz Dziadas, Renata Zawirska-Wojtasiak, Katarzyna Czaczyk, Erwin Wąsowicz
Tytuł: Volatile compounds responsible for aroma of Jutrzenka liquer wine
Źródło: J. Chromatogr. A. - 2011, vol. 1218, iss. 42, s. 7566-7573, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0021-9673
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 23 listopada 2017].
Angielskie słowa kluczowe: wine ; Jutrzenka grapes ; liquer wine ; GC-O ; GC × GC-ToF-MS ; key odorants
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.531
Punktacja MNiSW: 32.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
51/58
Rok: 2011
Autorzy: Małgorzata A. Majcher, Kamila Goderska, Jan Pikul, Henryk H. Jeleń
Tytuł: Changes in volatile, sensory and microbial profiles during preparation of smoked ewe cheese
Źródło: J. Sci. Food Agric. - 2011, vol. 91, iss. 8, s. 1416-1423, il., bibliogr.
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line [Dostęp: 15 lutego 2012].
Polskie słowa kluczowe: sery owcze ; wędzenie ; ser oscypek ; właściwości sensoryczne ; smak ; związki lotne ; metody badań
Angielskie słowa kluczowe: ewe cheese ; smoking ; volatile compounds ; SPME ; GS/TOFMS
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.436
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
52/58
Rok: 2010
Autorzy: D. Cais-Sokolińska, M. Majcher
Tytuł: Sensory properties and volatile composition of full and non-fat cheese produce from curd - Ripened fried acid tvarog [*]
Źródło: Acta Aliment. - 2010, vol. 39, no. 1, s. 69-80
p-ISSN: 0139-3006
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.379
Punktacja MNiSW: 13.000
Praca afiliowana przez UP
53/58
Rok: 2010
Autorzy: Małgorzata Majcher, Piotr Ławrowski, Henryk Jeleń
Tytuł: Comparison of original and adulterated Oscypek cheese based on volatile and sensory profiles
Tytuł równoległy: Porównanie oryginalnego oscypka z jego podróbkami na podstawie profilu związków lotnych oraz oceny sensorycznej
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2010, 9 (3), s. 265-275, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 2 stycznia 2018].
Polskie słowa kluczowe: oscypek ; związki lotne ; zafałszowania ; produkty o ChNP ; chromatografia gazowa ; spektrometria mas ; jakość
Angielskie słowa kluczowe: Oscypek ; flavour compounds ; adulteration ; PDO products ; gas chromatography ; mass spectrometry ; quality
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
54/58
Rok: 2010
Autorzy: W. Obuchowski, B. Salmanowicz, Z. Banaszak, T. Adamski, M. Surma, Z. Kaczmarek, M. Majcher, B. Ługowska, A. Kuczyńska, K. Krystkowiak
Tytuł: Grain hardness of wheat bred in Poland and its relationship to starch damage during milling
Źródło: Int. Agrophys. - 2010, vol. 24, no. 1, s. 69-74, bibliogr.
p-ISSN: 0236-8722
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 września 2014].
Polskie słowa kluczowe: pszenica ozima ; puroindoliny ; twardość ziarna
Angielskie słowa kluczowe: winter wheat ; puroindolines ; grain hardness
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.714
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
55/58
Rok: 2009
Autorzy: Dorota Cais-Sokolińska, Małgorzata Majcher
Tytuł: Zależność pomiędzy parametrami barwy skali CIE L*, a*, b* a podstawowym składem chemicznym permeatu i koncentratu mleka poddanego mikro- i ultrafiltracji
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2009, t. 14, nr 1, s. 92-96, il., bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
56/58
Rok: 2009
Autorzy: M. Majcher, H. H. Jeleń
Tytuł: Comparison of suitability of SPME, SAFE and SDE methods for isolation of flavor compounds from extruded potato snacks
Źródło: J. Food Compos. Anal. - 2009, vol. 22, iss. 6, s. 606-612, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0889-1575
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 29 grudnia 2017].
Angielskie słowa kluczowe: extruded potato snack ; odor-active compound isolation ; flavor ; extraction methods ; SPME ; SAFE ; SDE ; GCO ; food composition ; food analysis
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.423
Punktacja MNiSW: 24.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
57/58
Rok: 2008
Autorzy: Małgorzata A. Majcher, Dorota Cais-Sokolińska
Tytuł: Wpływ procesów mikro i ultrafiltracji na profil związków lotnych oraz cechy sensoryczne mleka krowiego
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2008, t. 13, nr 3, s. 54-59, il., bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Polskie słowa kluczowe: mleko krowie ; mikrofiltracja ; ultrafiltracja ; koncentraty białkowe ; ocena sensoryczna ; smak ; zapach ; związki lotne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
58/58
Rok: 2008
Autorzy: Wiktor Obuchowski, Małgorzata Majcher, Zofia Banaszak, Bogusława Ługowska, Maria Surma, Tadeusz Adamski, Bolesław Salmanowicz, Zygmunt Kaczmarek, Aneta Kuczyńska, Karolina Krystkowiak
Tytuł: Możliwości praktycznego wykorzystania wyróżnika twardości w ocenie wartości technologicznej ziarna pszenicy uprawianej w Polsce
W: XXVII Konferencja w Krynicy Morskiej "Jakość ziarna i mąki - aspekt technologiczny i zdrowotny" : Krynica Morska, 28-31 maja 2008 r.
Adres wydawniczy: Warszawa : Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 2008
Szczegóły: s. 16-21, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-925711-1-7
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP