logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: LISIAK DARIUSZ
Liczba odnalezionych rekordów: 22



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/22
Rok: 2017
Autorzy: Piotr Janiszewski, Eugenia Grześkowiak, Karolina Szulc, Karol Borzuta, Dariusz Lisiak, Beata Lisiak
Tytuł: The effect of crossing the native Złotnicka Spotted pigs with other breeds on slaughter value of fatteners and quality of dry-cured meat product
Źródło: Ann. Anim. Sci. - 2017, vol. 17, no. 1, s. 281-292, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1642-3402 e-ISSN: 2300-8733
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 23 lutego 2018].
Angielskie słowa kluczowe: pigs ; breeds ; slaughter value ; product quality
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.018
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/22
Rok: 2017
Autorzy: Agnieszka Ludwiczak, Marek Stanisz, Dariusz Lisiak, Piotr Janiszewski, Marta Bykowska, Joanna Składanowska, Piotr Ślósarz
Tytuł: Novel ultrasound approach for measuring marbling in pork
Źródło: Meat Sci. - 2017, vol. 131, s. 176-182, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0309-1740
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 26 maja 2017].
Angielskie słowa kluczowe: ultrasonography ; internally examined carcasses ; meat marbling ; pig carcasses
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.821
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/22
Rok: 2016
Autorzy: Piotr Janiszewski, Karol Borzuta, Dariusz Lisiak, Eugenia Grześkowiak, Piotr Ślósarz, Benedykt Pepliński, Karol Wajszczuk
Tytuł: The influence of the extensification of porker feeding on the slaughter value, quality of meat products and fattening economics
Tytuł równoległy: Wpływ ekstensyfikacji żywienia tuczników na wartość rzeźną, jakość przetworów mięsnych oraz ekonomikę tuczu
Źródło: Ann. Warsaw Univ. Life Sci. - SGGW, Anim. Sci. - 2016, no 55, (1), s. 21-30, bibliogr.
p-ISSN: 1898-8830
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 17 stycznia 2017].
Polskie słowa kluczowe: żywienie zwierząt ; wartość rzeźna ; jakość przetworów mięsnych ; ekonomika tuczu
Angielskie słowa kluczowe: feeding ; slaughter value, ; meat products quality ; fattening economics
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 14.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
4/22
Rok: 2016
Autorzy: Dariusz Lisiak, Piotr Janiszewski, Piotr Ślósarz
Tytuł: Wartościowanie tusz wieprzowych z pominięciem klasyfikacji SEUROP
W: LXXXI Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego "Innowacyjność nauk o zwierzętach w XXI wieku" : Warszawa, 21-23 września 2016 roku, Materiały konferencyjne.
Adres wydawniczy: Warszawa : [b.w.], 2016
Szczegóły: s. 64
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
5/22
Rok: 2016
Autorzy: Piotr Janiszewski, Eugenia Grześkowiak, Dariusz Lisiak, Bronisław Borys, Karol Borzuta, Edward Pospiech, Ewa Poławska
Tytuł: The influence of thermal processing on the fatty acid profile of pork and lamb meat fed diet with increased levels of unsaturated fatty acids
Źródło: Meat Sci. - 2016, vol. 111, s. 161-167, bibliogr.
p-ISSN: 0309-1740
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 stycznia 2016].
Angielskie słowa kluczowe: pork ; lamb ; thermal processing ; fatty acid profile
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.126
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
6/22
Rok: 2016
Autorzy: Piotr Ślósarz, Marek Stanisz, Dariusz Lisiak
Opis patentowy. Polska, 222977 B1
Tytuł wynalazku: Sposób pozyskiwania obrazów anatomicznych przekrojów mięśni
Właœciciel: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań; Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego, Warszawa, Polska
Zgłoszenie: 399224, 18.05.2012. 25.11.2013 BUP 24/13
Ogłoszenie: 30.09.2016 WUP 09/16
Charakt. formalna: PT
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
7/22
Rok: 2015
Autorzy: Piotr Janiszewski, Eugenia Grześkowiak, Karolina Szulc, Karol Borzuta, Dariusz Lisiak
Tytuł: Wpływ krzyżowania towarowego świń rasy złotnickiej pstrej ze świniami rasy Duroc i wbp na jakość wybranych przetworów mięsnych
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2015, R. 22, nr 5 (102), s. 109-120, bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 22 listopada 2016].
Polskie słowa kluczowe: świnia złotnicka pstra ; świnia duroc ; świnia wielka biała polska ; polędwica wędzona ; szynka gotowana ; jakość
Angielskie słowa kluczowe: Złotnicka Spotted pig ; duroc pig ; Wielka Biała Polska pig ; smoked loin ; cooked ham ; quality
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 13.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
8/22
Rok: 2014
Autorzy: Edward Pospiech, Dariusz Lisiak
Tytuł: Czy dziczyzna jest zdrowa?
W: Las i zdrowie / Pod red. Dariusza J. Gwiazdowicza.
Adres wydawniczy: Poznań : Oficyna Wydawnicza G&P Gościański & Prętnicki, 2014
Szczegóły: s. 199-219, bibliogr.
ISBN: 978-83-7272-304-8
Liczba arkuszy: 1,167
Polskie słowa kluczowe: dziczyzna ; wartość biologiczna ; wartość odżywcza ; właściwości prozdrowotne
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
9/22
Rok: 2014
Autorzy: Dariusz Lisiak, Eugenia Grześkowiak, Piotr Janiszewski, Karol Borzuta, Benedykt Pepliński, Karol Wajszczuk
Tytuł: Wpływ intensywności żywienia tuczników na jakość mięsa
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2014, R. 21, nr 6 (97), s. 102-112, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 sierpnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: trzoda chlewna ; polska biała zwisłoucha ; krzyżowanie ras ; żywienie intensywne ; żywienie ekstensywne ; jakość mięsa ; wielka biała polska
Angielskie słowa kluczowe: pigs ; Polish landrace ; crossbreeding ; intense feeding ; extensive feeding ; meat quality ; Polish large white
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej,
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
10/22
Rok: 2013
Autorzy: Benedykt Pepliński, Karol Wajszczuk, Rafał Baum, Dariusz Majchrzycki, Jacek Wawrzynowicz, Dariusz Lisiak, Piotr Janiszewski
Tytuł: A comparative analysis of the efficiency of production of intensively and extensively fed porkers in view of the obtained quality of meat
W: Agricultural and rural development as a global challenge [Dokument elektroniczny] : 3rd Agrimba-Ava Congress, Budva-Montenegro, 26th and 27th June 2013: Session 7.
Lokalizacja: ; http://agrimba2013.me/files/sessions/session7/Peplinski_Benedykt.pdf
Uwagi: [Dostęp: 6 grudnia 2013].
Charakt. formalna: DE
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
11/22
Rok: 2013
Autorzy: Benedykt Pepliński, Karol Wajszczuk, Rafał Baum, Dariusz Majchrzycki, Jacek Wawrzynowicz, Dariusz Lisiak, Piotr Janiszewski
Tytuł: A comparative analysis of the efficiency of production of intensively and extensively fed porkers in view of the obtained quality of meat
W: Agricultural and rural development as a global challenge: Agrimba 2013 : 3rd Agrimba-Ava Congress, Budva-Montenegro, 26th and 27th June 2013: Programme and book of abstracts.
Adres wydawniczy: Budva : University of the Mediterranean in Podgorica, 2013
Szczegóły: s. 37
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 6 grudnia 2013].
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
12/22
Rok: 2013
Autorzy: Benedykt Pepliński, Karol Wajszczuk, Rafał Baum, Dariusz Majchrzycki, Jacek Wawrzynowicz, Dariusz Lisiak, Piotr Janiszewski
Tytuł: The efficiency of porkers production of intensively and extensively feeded
Źródło: Apstract. - 2013, Vol. 7, No. 2-3, s. 69-74, il., bibliogr.
e-ISSN: 1789-7874
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 7 sierpnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: trzoda chlewna ; efektywność produkcji ; produkcja ekstensywna
Angielskie słowa kluczowe: pigs ; cost effectiveness ; extensive production
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
13/22
Rok: 2013
Autorzy: Tadeusz Blicharski, Piotr Książek, Edward Pospiech, Władysław Migdał, Artur Jóźwik, Ewa Poławska, Dariusz Lisiak
Tytuł: Aktualna wartość dietetyczna wieprzowiny, jej znaczenie w diecie i wpływ na zdrowie konsumentów : Opracowanie wyników badań laboratoryjnych / Pr. zbior. pod kier. Tadeusza Blicharskiego
Adres wydawniczy: Warszawa : Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej "POLSUS", 2013. - 152 s. : il., bibliogr.
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 lutego 2015].
Polskie słowa kluczowe: wieprzowina ; wartość odżywcza ; wartość dietetyczna ; właściwości prozdrowotne ; składniki pokarmowe ; klasyfikacja EUROP
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
14/22
Rok: 2013
Autorzy: Rafał Baum, Karol Borzuta, Piotr Janiszewski, Dariusz Lisiak, Dariusz Majchrzycki, Benedykt Pepliński, Karol Wajszczuk, Jacek Wawrzynowicz
Tytuł: Technologiczne i ekonomiczne aspekty ekstensyfikacji produkcji wieprzowiny / Red. nauk. Benedykt Pepliński
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo IUSatTax, 2013. - 168 s. : il., bibliogr. ; 23 cm
ISBN: 978-83-62682-20-1
Liczba arkuszy: 8,5
Polskie słowa kluczowe: żywiec wieprzowy ; produkcja intensywna ; produkcja ekstensywna ; koszty ; opłacalność produkcji ; przydatność technologiczna ; łańcuch dostaw
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
15/22
Rok: 2012
Autorzy: Karolina Szulc, Dariusz Lisiak, Eugenia Grześkowiak, Sebastian Nowaczewski
Tytuł: The influence of cross-breeding Zlotnicka Spotted native breed sows with boars of Duroc (D) and Polish Large White (PLW) breeds on meat quality
Źródło: Afr. J. Biotechnol. - 2012, vol. 11 (19), s. 4471-4477, bibliogr.
p-ISSN: 1684-5315
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 czerwca 2014].
Angielskie słowa kluczowe: pigs ; Złotnicka Spotted ; cross-breeds ; meat quality
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
16/22
Rok: 2012
Autorzy: Benedykt Pepliński, Karol Wajszczuk, Rafał Baum, Dariusz Majchrzycki, Jacek Wawrzynowicz, Dariusz Lisiak, Piotr Janiszewski
Tytuł: Analiza komparatywna kosztów zużycia pasz w produkcji tuczników żywionych intensywnie i ekstensywnie
Źródło: Rocz. Nauk. SERiA. - 2012, t. 14, z. 1, s. 375-379, il., bibliogr.
p-ISSN: 1508-3535
Polskie słowa kluczowe: trzoda chlewna ; żywienie ekstensywne ; żywienie intensywne ; zużycie paszy ; koszty
Angielskie słowa kluczowe: hogs ; extensive feeding ; feed consumption ; feed costs
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 7.000
Praca afiliowana przez UP
17/22
Rok: 2012
Autorzy: Bożena Grześ, Edward Pospiech, Piotr Ślósarz, Dariusz Lisiak, Eugenia Grześkowiak
Tytuł: Ocena udziału kolagenu typu I i III w wieprzowych mięśniach longissimus thoracis i semimembranosus
W: Współczesne trendy w technologii żywności. Od żywności tradycyjnej do prozdrowotnej : Konferencja naukowa, Poznań, 26-27.09.2012, Streszczenia wykładów i plakatów.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2012
Szczegóły: s. 57
Polskie słowa kluczowe: mięśnie wieprzowe ; typy kolagenu ; elektroforeza SDS-PAGE ; kruchość
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
18/22
Rok: 2011
Autorzy: Piotr Ślósarz, Marek Stanisz, Piotr Boniecki, Andrzej Przybylak, Dariusz Lisiak, Agnieszka Ludwiczak
Tytuł: Artificial neural network analysis of ultrasound image for the estimation of intramuscular fat content in lamb muscle
Źródło: Afr. J. Biotechnol. - 2011, vol. 10 (55), 11792-11796, bibliogr.
p-ISSN: 1684-5315
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 stycznia 2015].
Angielskie słowa kluczowe: sheep ; intramuscular fat ; neural networks ; ultrasonography
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej,
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
19/22
Rok: 2011
Autorzy: Andrzej Przybylak, Piotr Ślósarz, Piotr Boniecki, Dariusz Lisiak, Marek Stanisz, Agnieszka Ludwiczak
Tytuł: Noninvasive estimation of marbling in lamb's carcasses
Tytuł równoległy: Nieinwazyjna ocena marmurkowatości tusz jagnięcych
Źródło: J. Res. Appl. Agric. Eng. - 2011, vol. 56, 1, s. 114-117, il., bibliogr.
p-ISSN: 1642-686X
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 lutego 2015].
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
20/22
Rok: 2010
Autorzy: Piotr Ślósarz, Dariusz Lisiak, Paweł Strzeliński, Marek Stanisz, Agnieszka Ludwiczak
Tytuł: Próba wykorzystania wizualizacji 3-D do oceny konformacji tuszy jagniąt
W: LXXV Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego "Nauka dla praktyki hodowlanej" : Olsztyn, 2010, Materiały konferencyjne.
Adres wydawniczy: Olsztyn : [Zakład Poligraficzny UWM], 2010
Szczegóły: s. 153
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
21/22
Rok: 2009
Autorzy: Eugenia Grześkowiak, Andrzej Borys, Karol Borzuta, Janusz T. Buczyński, Dariusz Lisiak
Tytuł: Slaughter value, meat quality and backfat fatty acid in Zlotnicka White and Zlotnicka Spotted fatteners
Tytuł równoległy: Wartość rzeźna, jakość mięsa i profil kwasów tłuszczowych słoniny świń ras złotnickiej białej i złotnickiej pstrej
Źródło: Anim. Sci. Pap. Rep. - 2009, vol. 27, no. 2, s. 115-125, bibliogr.
p-ISSN: 0860-4037
Polskie słowa kluczowe: trzoda chlewna ; świnia złotnicka biała ; świnia złotnicka pstra ; wartość rzeźna ; mięso wieprzowe ; słonina ; skład chemiczny ; profil kwasów tłuszczowych ; jakość
Angielskie słowa kluczowe: fatteners ; fatty acids ; meat ; quality ; pigs ; slaughter value ; Złotnicka White pig ; Złotnicka Spotted pig
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.349
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
22/22
Rok: 2006
Autorzy: Eugenia Grześkowiak, Karol Borzuta, Jerzy Strzelecki, Janusz Buczyński, Andrzej Borys, Dariusz Lisiak, Piotr Janiszewski
Tytuł: Wpływ krzyżowania rasy złotnickiej białej z wbp na jakość mięsa kulinarnego i polędwicy wędzonej
Tytuł równoległy: Effect of the crossing of the White Złotnicka breed with the wbp breed on the quality of culinary meat and raw smoked loin
W: Zastosowanie osiągnięć naukowych z zakresu genetyki, rozrodu, żywienia oraz jakości tusz i mięsa w nowoczesnej produkcji świń : III Międzynarodowa Konferencja / Red. nauk. Wojciech Kapelański.
Adres wydawniczy: Bydgoszcz : Wydawnictwa Uczelniane Akademii Techniczno-Rolniczej, 2006
Szczegóły: s. 180
ISBN: 83-89334-48-8
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP