logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: LEWANDOWICZ G
Liczba odnalezionych rekordów: 117



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/117
Rok: 2019
Autorzy: Przemysław Łukasz Kowalczewski, Anna Olejnik, Wojciech Białas, Piotr Kubiak, Aleksander Siger, Marcin Nowicki, Grażyna Lewandowicz
Tytuł: Effect of thermal processing on antioxidant activity and cytotoxicity of waste potato juice
Źródło: Open Life Sci. - 2019, vol. 14, iss. 2, s. 150-157, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 2391-5412
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 23 maja 2019].
Angielskie słowa kluczowe: thermal treatment ; preservation ; by-product ; glycoalkaloids content ; cancer cell ; industrial wastes valorization
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.764
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/117
Rok: 2018
Autorzy: Agnieszka Makowska, Hanna Maria Baranowska, Grażyna Lewandowicz
Tytuł: The effect of propanediol on the pasting characteristics of oxidised starch and proton dynamics of dispersing phase
W: 14th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience : 7-9 November 2018, Prague, Czech Republic, Final program.
Adres wydawniczy: [Prague] : [Czech Chemical Society], 2018
Szczegóły: s. 23
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
3/117
Rok: 2018
Autorzy: Zuzanna Małyszek, Hanna Maria Baranowska, Grażyna Lewandowicz
Tytuł: Starch - solvent - plasticizer interactions by means of rheology and LF NMR
W: 14th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience : 7-9 November 2018, Prague, Czech Republic, Final program.
Adres wydawniczy: [Prague] : [Czech Chemical Society], 2018
Szczegóły: s. 23
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
4/117
Rok: 2018
Autorzy: Hanna Maria Baranowska, Łukasz Masewicz, Przemysław Łukasz Kowalczewski, Grażyna Lewandowicz, Michał Piątek, Piotr Kubiak
Tytuł: Water properties in pâtés enriched with potato juice
Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2018, vol. 244, iss. 3, s. 387-393, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1438-2377 e-ISSN: 1438-2385
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 22 lutego 2018].
Polskie słowa kluczowe: żywność funkcjonalna ; niskopolowy NMR ; sok z ziemniaka ; aktywność wody ; dynamika wody
Angielskie słowa kluczowe: functional food ; low-field NMR ; potato juice ; water activity ; water dynamics
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.919
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
5/117
Rok: 2018
Autorzy: Artur Szwengiel, Grażyna Lewandowicz, Adrian R. Górecki, Wioletta Błaszczak
Tytuł: The effect of high hydrostatic pressure treatment on the molecular structure of starches with different amylose content
Źródło: Food Chem. - 2018, vol. 240, 1 February, s. 51-58, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 26 lipca 2017].
Polskie słowa kluczowe: skrobia ; amylopektyna ; wysokie ciśnienie hydrostatyczne ; struktura molekularna
Angielskie słowa kluczowe: starch ; amylopectin ; high hydrostatic pressure ; molecular structure
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.946
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
6/117
Rok: 2018
Autorzy: Anna Kondratowicz, Grażyna Neunert, Natalia Niezgoda, Joanna Bryś, Aleksander Siger, Magdalena Rudzińska, Grażyna Lewandowicz
Tytuł: Egg yolk extracts as potential liposomes shell material. Composition vs. vesicles characteristics
Źródło: J. Food Sci. - 2018, vol. 83, no. 10, s. 2527-2535, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0022-1147 e-ISSN: 1750-3841
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 października 2018].
Angielskie słowa kluczowe: extraction ; extracts composition ; fluorescent probe ; liposome ; membrane permeability
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.018
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
7/117
Rok: 2018
Autorzy: Katarzyna Walkowiak, Łukasz Masewicz, Michał Piątek, Grażyna Lewandowicz, Joanna Le Thanh-Blicharz, Piotr Kubiak
Tytuł: The effect of heat processing on the water dynamic in pâtés
W: Meat in technology and human nutrition under its working title Meat as a functional and pro-healthy part of our diet : V International Scientific Conference, Poznań - Tarnowo Podgórne, June 27-29, 2018, Abstracts of plenary lectures & poster presentations.
Adres wydawniczy: [B.w.] : [b.m.], 2018
Szczegóły: s. 80
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
8/117
Rok: 2018
Autorzy: Małgorzata Kujawska, Anna Olejnik, Grażyna Lewandowicz, Przemysław Kowalczewski, Renata Forjasz, Jadwiga Jodynis-Liebert
Tytuł: Spray-dried potato juice as a potential functional food component with gastrointestinal protective effects
Źródło: Nutrients. - 2018, vol. 10, 2, art. no 259, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 2072-6643
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 26 lutego 2018].
Angielskie słowa kluczowe: potato juice ; anti-inflammatory activity ; antiulcerogenic effect ; gastrointestinal protection
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.196
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
9/117
Rok: 2018
Autorzy: Agnieszka Makowska, Hanna Maria Baranowska, Grażyna Lewandowicz
Tytuł: The effect of propanediol on the pasting characteristics of oxidised starch and proton dynamics of dispersing phase
W: Proceedings of the 14th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience : 7-9 November 2018, Prague, Czech Republic / Ed. Radmila Řápková, Andrea Hinková, Jana Čopíková, Evžen Šárka.
Adres wydawniczy: Prague : Czech Chemical Society, 2018
Szczegóły: s. 258-261, il., bibliogr., abstr.
ISBN: 978-80-86238-80-7
Liczba arkuszy: 0,3428
Charakt. formalna: ZRZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
10/117
Rok: 2018
Autorzy: Zuzanna Małyszek, Hanna Maria Baranowska, Grażyna Lewandowicz
Tytuł: Starch - solvent - plasticizer interactions by means of rheology and LF NMR
W: Proceedings of the 14th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience : 7-9 November 2018, Prague, Czech Republic / Ed. Radmila Řápková, Andrea Hinková, Jana Čopíková, Evžen Šárka.
Adres wydawniczy: Prague : Czech Chemical Society, 2018
Szczegóły: s. 54-57, il., bibliogr., abstr.
ISBN: 978-80-86238-80-7
Liczba arkuszy: 0,3428
Charakt. formalna: ZRZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
11/117
Rok: 2018
Autorzy: Daria Szymanowska, Wojciech Białas, Grażyna Lewandowicz
Tytuł: Energooszczędne technologie w produkcji bioetanolu
W: X Poznańska Konferencja Naukowa "Chemia-nauka i przemysł" : Poznań, 30.11.2018 r., Materiały konferencyjne / Oprac. red. Sławomir Borysiak, Aleksandra Grząbka-Zasadzińska, Robert Pietrzak.
Adres wydawniczy: Poznań : Politechnika Poznańska, 2018
Szczegóły: s. 69-70, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-62108-44-2
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
12/117
Rok: 2018
Autorzy: Joanna Le Thanh-Blicharz, Hanna Maria Baranowska, Grażyna Lewandowicz
Tytuł: Zastosowanie niskopolowego magnetycznego rezonansu jądrowego (LF NMR) do oceny emulsji stabilizowanych biopolimerami
W: X Poznańska Konferencja Naukowa "Chemia-nauka i przemysł" : Poznań, 30.11.2018 r., Materiały konferencyjne / Oprac. red. Sławomir Borysiak, Aleksandra Grząbka-Zasadzińska, Robert Pietrzak.
Adres wydawniczy: Poznań : Politechnika Poznańska, 2018
Szczegóły: s. 67-68, bibliogr.
ISBN: 978-83-62108-44-2
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
13/117
Rok: 2018
Autorzy: Przemysław Kowalczewski, Małgorzata Kujawska, Anna Olejnik, Grażyna Lewandowicz, Renata Forjasz, Jadwiga Jodynis-Liebert
Tytuł: Aktywność przeciwzapalna suszonego soku ziemniaczanego w badaniach in vitro i in vivo
W: Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie : "Innowacyjność i optymalizacji procesów w produkcji i przetwarzaniu ziemniaka", X Jubileuszowa Konferencja Naukowa, Polanica Zdrój, 8-10 maja 2018 r. / Oprac. red. Hanna Boruczkowska, Tomasz Boruczkowski.
Adres wydawniczy: Polanica Zdrój : Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, 2018
Szczegóły: s, 67
ISBN: 978-83-923549-1-8
Polskie słowa kluczowe: sok z ziemniaka ; aktywność przeciwzapalna ; badania in vitro ; badania in vivo
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
14/117
Rok: 2017
Autorzy: Hanna Maria Baranowska, Joanna Le Thanh-Blicharz, Grażyna Lewandowicz
Tytuł: The effect of divalent ions on water dynamics in native potato starch pastes
W: 13th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience : 8-10 November 2017, Prague, Czech Republic, Final program.
Adres wydawniczy: [Prague] : [Czech Chemical Society], 2017
Szczegóły: s. 19
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
15/117
Rok: 2017
Autorzy: Artur Szwengiel, Joanna Le Thanh-Blicharz, Grażyna Lewandowicz
Tytuł: Molecular structure of acetylated starches of different degree of substitution
W: 13th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience : 8-10 November 2017, Prague, Czech Republic, Final program.
Adres wydawniczy: [Prague] : [Czech Chemical Society], 2017
Szczegóły: s. 19
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
16/117
Rok: 2017
Autorzy: Grażyna Lewandowicz
Tytuł: Physical modification of starch - really physical?
W: 13th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience : 8-10 November 2017, Prague, Czech Republic, Final program.
Adres wydawniczy: [Prague] : [Czech Chemical Society], 2017
Szczegóły: s. 19
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
17/117
Rok: 2017
Autorzy: Maria Różańska, Radosław Dembczyński, Wojciech Białas, Anna Olejnik, Anita Zalewska, Grażyna Lewandowicz
Tytuł: Extraction and characterisation of anthocyanins obtained from lingonberry fruit
W: Current trends in commodity science : 14th IComSC'17, 19th-22nd June 2017, Poznań, Poland, Book of abstracts / Eds. Daniela Gwiazdowska, Urszula Samotyja, Krzysztof Juś.
Adres wydawniczy: Poznań : Faculty of Commodity Science Poznań University of Economics and Business, 2017
Szczegóły: s. 98
ISBN: 978-83-943304-7-7
Uwagi: 14th International Commodity Science Conference - Current Trends in Commodity Science, Faculty of Commodity Science, Poznan University of Economics and Business, 19th-22nd June 2017.
Angielskie słowa kluczowe: extraction ; anthocyanins ; antioxidant activity ; lingonberry
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
18/117
Rok: 2017
Autorzy: Grażyna Lewandowicz, Anna Bryła
Tytuł: Liposomes - nanotechnological tool for products quality
W: Current trends in commodity science : 14th IComSC'17, 19th-22nd June 2017, Poznań, Poland, Book of abstracts / Eds. Daniela Gwiazdowska, Urszula Samotyja, Krzysztof Juś.
Adres wydawniczy: Poznań : Faculty of Commodity Science Poznań University of Economics and Business, 2017
Szczegóły: s. 20
ISBN: 978-83-943304-7-7
Uwagi: 14th International Commodity Science Conference - Current Trends in Commodity Science, Faculty of Commodity Science, Poznan University of Economics and Business, 19th-22nd June 2017.
Angielskie słowa kluczowe: nanotechnology ; quality ; liposome ; cosmetics ; food ; drugs
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
19/117
Rok: 2017
Autorzy: Maria Różańska, Radosław Dembczyński, Wojciech Białas, Anna Olejnik, Anita Zalewska, Grażyna Lewandowicz
Tytuł: Extraction and purification of anthocyanins of lingonberry fruit
W: Current trends in commodity science : Food safety and analysis of bioactive substances / Ed. Hanna Śmigielska.
Adres wydawniczy: Poznań : University of Economics and Business, Faculty of Commodity Science, 2017
Szczegóły: s. 60-74, il., bibliogr., abstr., streszcz.
ISBN: 978-83-94206-1-9
Polskie słowa kluczowe: ekstrakcja ; antocyjany ; aktywność przeciwutleniająca ; borówka brusznica
Angielskie słowa kluczowe: extraction ; anthocyanins ; antioxidant activity ; lingonberry
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
20/117
Rok: 2017
Autorzy: M. Różańska, R. Dembczyński, M. Archacka, W. Białas, A. Olejnik, A. Zalewska, G. Lewandowicz
Tytuł: Charakterystyka i otrzymywanie antocyjanów z owoców borówki brusznicy
Tytuł równoległy: Extraction and characterization of anthocyanins obtained from lingonberry fruit
W: Food: today and tomorrow. XXII Sesja Sekcji Młodej Kadry Naukowej Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności : 5 th International Session of Young Scientific Staff, May 18-19th 2017 Szczecin.
Adres wydawniczy: [Szczecin] : [b.w.], 2017
Szczegóły: s. 67-70, bibliogr.
ISBN: 978-83-935477-9-1
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
21/117
Rok: 2017
Autorzy: Anna Bryła, Wojciech Juzwa, Marek Weiss, Grażyna Lewandowicz
Tytuł: Lipid nanoparticles assessment by flow cytometry
Źródło: Int. J. Pharm. - 2017, vol. 520, iss. 1/2, s. 149-157, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0378-5173 e-ISSN: 1873-3476
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 3 sierpnia 2017].
Angielskie słowa kluczowe: liposomes ; nanocarriers ; drug carriers ; drug delivery ; flow cytometry
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.862
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
22/117
Rok: 2017
Autorzy: Przemysław Kowalczewski, Grażyna Lewandowicz, Róża Biegańska-Marecik, Wojciech Białas
Opis patentowy. Polska, 225693 B1
Tytuł wynalazku: Napój i sposób wytwarzania napoju
Właœciciel: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań, Polska
Zgłoszenie: 399060, 04.06.2012. 09.12.2013 BUP 25/13
Ogłoszenie: 31.05.2017 WUP 05/17
Charakt. formalna: PT
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
23/117
Rok: 2017
Autorzy: Hanna Maria Baranowska, Joanna Le Than-Blicharz, Grażyna Lewandowicz
Tytuł: The effect of divalent ions on water dynamics in native potato starch pastes
W: Proceedings of the 13th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience : 8-10 November 2017, Prague, Czech Republic / Ed. Radmila Řápková, Jana Čopíková.
Adres wydawniczy: Prague : Czech Chemical Society, 2017
Szczegóły: s. 187-191, il., bibliogr., abstr.
ISBN: 978-80-86238-74-6
Charakt. formalna: ZRZ
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Inne bazy podające opis:
  • Web of Science

    24/117
    Rok: 2017
    Autorzy: Artur Szwengiel, Joanna Le Thanh-Blicharz, Grażyna Lewandowicz
    Tytuł: Molecular structure of acetyleted starches with different degree of substitution
    W: Proceedings of the 13th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience : 8-10 November 2017, Prague, Czech Republic / Ed. Radmila Řápková, Jana Čopíková.
    Adres wydawniczy: Prague : Czech Chemical Society, 2017
    Szczegóły: s. 180-182, il., bibliogr., abstr.
    ISBN: 978-80-86238-74-6
    Charakt. formalna: ZRZ
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    Inne bazy podające opis:
  • Web of Science

    25/117
    Rok: 2017
    Autorzy: Grażyna Lewandowicz
    Tytuł: Physical mofification of starch - really physical?
    W: Proceedings of the 13th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience : 8-10 November 2017, Prague, Czech Republic / Ed. Radmila Řápková, Jana Čopíková.
    Adres wydawniczy: Prague : Czech Chemical Society, 2017
    Szczegóły: s. 9-14, il., bibliogr., abstr.
    ISBN: 978-80-86238-74-6
    Charakt. formalna: ZRZ
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    Inne bazy podające opis:
  • Web of Science

    26/117
    Rok: 2017
    Autorzy: Grażyna Lewandowicz, Przemysław Kowalczewski, Magdalena Człapka-Matyasik, Małgorzata Korsar, Jan Jeszka
    Tytuł: Produkty prozdrowotne zawierające bioaktywne składniki soku z ziemniaka
    Źródło: Przem. Spoż. - 2017, t. 71, 8, s. 76-79, il., bibliogr., streszcz., abstr.
    p-ISSN: 0033-250X
    Polskie słowa kluczowe: sok z ziemniaka ; stany zapalne przewodu pokarmowego ; żywność funkcjonalna
    Angielskie słowa kluczowe: potato juice ; inflammatory of gastrointestinal tract ; functional food
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 12.000
    Praca afiliowana przez UP
    DOI:
    27/117
    Rok: 2017
    Autorzy: Przemysław Kowalczewski, Grażyna Lewandowicz, Michał Piątek, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Anna Małecka, Wojciech Białas
    Tytuł: Wpływ postaci dodatku bioaktywnych składników soku z ziemniaka na jakość pasztetów
    Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2017, R. 24, nr 3 (112), s. 84-96, il., bibliogr., streszcz., abstr.
    p-ISSN: 2451-0769 e-ISSN: 2451-0777
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 stycznia 2018].
    Polskie słowa kluczowe: sok z ziemniaka ; żywność funkcjonalna ; pasztety ; nieswoiste zapalenie jelit ; jakość
    Angielskie słowa kluczowe: potato juice ; functional food, ; pâte ; inflammatory bowel disease ; quality
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 13.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    28/117
    Rok: 2016
    Autorzy: Artur Szwengiel, Grażyna Lewandowicz, Jacek Nowak
    Tytuł: Advantages and disadvantages of the use of aqueous and organic GPC columns for the separation of starch macromolecules
    W: 12th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience : 19-21 October 2016, Prague, Czech Republic, Final program.
    Adres wydawniczy: [Prague] : [Czech Chemical Society], 2016
    Szczegóły: s. 24-25
    Charakt. formalna: ZSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    29/117
    Rok: 2016
    Autorzy: Zuzanna Małyszek, Joanna Le Thanh-Blicharz, Agnieszka Drożdżyńska, Grażyna Lewandowicz
    Tytuł: The effect of degree of substitution on rheological properties of acetylated distarch adipate
    W: 12th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience : 19-21 October 2016, Prague, Czech Republic, Final program.
    Adres wydawniczy: [Prague] : [Czech Chemical Society], 2016
    Szczegóły: s. 19
    Charakt. formalna: ZSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    30/117
    Rok: 2016
    Autorzy: Joanna Le Thanh-Blicharz, Artur Szwengiel, Grażyna Lewandowicz
    Tytuł: Molecular structure of starch modified by high pressure homogenisation of paste
    W: 12th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience : 19-21 October 2016, Prague, Czech Republic, Final program.
    Adres wydawniczy: [Prague] : [Czech Chemical Society], 2016
    Szczegóły: s. 20
    Charakt. formalna: ZSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    31/117
    Rok: 2016
    Autorzy: Joanna Le Thanh-Blicharz, Wioletta Błaszczak, Artur Szwengiel, Dominik Paukszta, Grażyna Lewandowicz
    Tytuł: Molecular and supermolecular structure of commercial pyrodextrins
    Źródło: J. Food Sci. - 2016, vol. 81, no. 9, s. 2135-2142, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0022-1147 e-ISSN: 1750-3841
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 16 września 2016].
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.815
    Punktacja MNiSW: 30.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    32/117
    Rok: 2016
    Autorzy: Anna Bryła, Grażyna Lewandowicz
    Tytuł: Technologia liposomowa w przemyśle spożywczym
    W: Nowoczesne technologie produkcji żywności [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Hanna Maria Baranowska, Michał Piątek.
    Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
    Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
    Szczegóły: s. 48-60, il., bibliogr.
    ISBN: 978-83-7160-837-7
    Liczba arkuszy: 0,5
    Polskie słowa kluczowe: liposom ; nanokapsułowanie ; żywność
    Charakt. formalna: PRM
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    33/117
    Rok: 2016
    Autorzy: Przemysław Kowalczewski, Grażyna Lewandowicz, Włodzimierz Dolata, Elżbieta Piotrowska, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Michał Piątek, Wojciech Białas
    Opis patentowy. Polska, 222968 B1
    Tytuł wynalazku: Pasztet i sposób wytwarzania pasztetu
    Właœciciel: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań, Polska
    Zgłoszenie: 399064, 04.06.2012. 09.12.2013 BUP 25/13
    Ogłoszenie: 30.09.2016 WUP 09/16
    Charakt. formalna: PT
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 30.000
    Praca afiliowana przez UP
    34/117
    Rok: 2016
    Autorzy: Przemysław Kowalczewski, Grażyna Lewandowicz, Agnieszka Makowska, Wiktor Obuchowski, Wojciech Białas
    Opis patentowy. Polska, 222969 B1
    Tytuł wynalazku: Makaron i sposób wytwarzania makaronu
    Właœciciel: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań, Polska
    Zgłoszenie: 399059, 04.06.2012. 09.12.2013 BUP 25/13
    Ogłoszenie: 30.09.2016 WUP 09/16
    Charakt. formalna: PT
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 30.000
    Praca afiliowana przez UP
    35/117
    Rok: 2016
    Autorzy: Przemysław Kowalczewski, Grażyna Lewandowicz, Agnieszka Makowska, Wiktor Obuchowski, Wojciech Białas
    Opis patentowy. Polska, 222978 B1
    Tytuł wynalazku: Przekąski ekstrudowane i sposób wytwarzania przekąsek ekstrudowanych
    Właœciciel: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań, Polska
    Zgłoszenie: 399066, 04.06.2012. 09.12.2013 BUP 25/13
    Ogłoszenie: 30.09.2016 WUP 09/16
    Charakt. formalna: PT
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 30.000
    Praca afiliowana przez UP
    36/117
    Rok: 2016
    Autorzy: Przemysław Kowalczewski, Grażyna Lewandowicz, Agnieszka Makowska, Wiktor Obuchowski, Wojciech Białas
    Opis patentowy. Polska, 222979 B1
    Tytuł wynalazku: Pieczywo chrupkie i sposób wytwarzania pieczywa chrupkiego
    Właœciciel: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań, Polska
    Zgłoszenie: 399065, 04.06.2012. 09.12.2013 BUP 25/13
    Ogłoszenie: 30.09.2016 WUP 09/16
    Charakt. formalna: PT
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 30.000
    Praca afiliowana przez UP
    37/117
    Rok: 2016
    Autorzy: Przemysław Kowalczewski, Grażyna Lewandowicz, Włodzimierz Dolata, Elżbieta Piotrowska, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Michał Piątek, Wojciech Białas
    Opis patentowy. Polska, 222980 B1
    Tytuł wynalazku: Parówki i sposób wytwarzania parówek
    Właœciciel: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań, Polska
    Zgłoszenie: 399062, 04.06.2012. 09.12.2013 BUP 25/13
    Ogłoszenie: 30.09.2016 WUP 09/16
    Charakt. formalna: PT
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 30.000
    Praca afiliowana przez UP
    38/117
    Rok: 2016
    Autorzy: Przemysław Kowalczewski, Grażyna Lewandowicz, Włodzimierz Dolata, Elżbieta Piotrowska, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Michał Piatek, Wojciech Białas
    Opis patentowy. Polska, 224188 B1
    Tytuł wynalazku: Danie obiadowe i sposób wytwarzania dania obiadowego
    Właœciciel: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań, Polska
    Zgłoszenie: 399061, 04.06.2012. 09.12.2013 BUP 25/13
    Ogłoszenie: 30.11.2016 WUP 11/16
    Charakt. formalna: PT
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 30.000
    Praca afiliowana przez UP
    39/117
    Rok: 2016
    Autorzy: Anna Sip, Joanna Le Thanh-Blicharz, Katarzyna Siergiej, Mariusz Lesiecki, Grażyna Lewandowicz
    Tytuł: Odpady przemysłu ziemniaczanego jako podłoże do hodowli bakterii mlekowych
    Źródło: Postępy Nauk. Technol. Przem. Rol.-Spoż. - 2016, t. 71, nr 1, s. 65-80, il., bibliogr.
    p-ISSN: 2083-5809
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 czerwca 2016].
    Polskie słowa kluczowe: wycierka ziemniaczana ; sok z ziemniaka ; hydroliza enzymatyczna ; bakterie kwasu mlekowego
    Angielskie słowa kluczowe: potato pulp ; potato juice ; enzymatic hydrolysis ; lactic acid bacteria
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 6.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    40/117
    Rok: 2016
    Tytuł: Bezpieczeństwo żywności w łańcuchu żywnościowym [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Grażyna Lewandowicz, Agnieszka Makowska
    Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
    Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016. - 139 s. : il., bibliogr. przy rozdz.
    ISBN: 978-83-7160-833-9
    Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 29 czerwca 2016].
    Liczba arkuszy: 8,37
    Charakt. formalna: PM
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    41/117
    Rok: 2016
    Tytuł: Bioprodukty - pozyskiwanie, właściwości i zastosowanie w produkcji żywności [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Grażyna Lewandowicz, Joanna Le Thanh-Blicharz
    Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
    Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016. - 118 s. : il., bibliogr. przy rozdz.
    ISBN: 978-83-7160-835-3
    Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 29 czerwca 2016].
    Liczba arkuszy: 7,64
    Charakt. formalna: PM
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    42/117
    Rok: 2016
    Autorzy: Artur Szwengiel, Grażyna Lewandowicz, Jacek Nowak
    Tytuł: Advantages and disadvantages of the use of aqueous and organic GPC columns for the separation of starch macromolecules
    W: Proceedings of the 12th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience : 19-21 October 2016, Prague, Czech Republic / Ed. Radmila Řápková, Jana Čopíková, Evžen Šárka.
    Adres wydawniczy: Prague : Czech Chemical Society, 2016
    Szczegóły: s. 71-76, il., bibliogr.
    ISBN: 978-80-86238-59-3
    Charakt. formalna: ZRZ
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    Inne bazy podające opis:
  • Web of Science

    43/117
    Rok: 2016
    Autorzy: Zuzanna Małyszek, Joanna Le Thanh-Blicharz, Agnieszka Drożdżyńska, Grażyna Lewandowicz
    Tytuł: The effect of degree of substitution on rheological properties of acetylated distarch adipate
    W: Proceedings of the 12th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience : 19-21 October 2016, Prague, Czech Republic / Ed. Radmila Řápková, Jana Čopíková, Evžen Šárka.
    Adres wydawniczy: Prague : Czech Chemical Society, 2016
    Szczegóły: s. 185-188, il., bibliogr.
    ISBN: 978-80-86238-59-3
    Charakt. formalna: ZRZ
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    Inne bazy podające opis:
  • Web of Science

    44/117
    Rok: 2016
    Autorzy: Joanna Le Thanh-Blicharz, Artur Szwengiel, Grażyna Lewandowicz
    Tytuł: Molecular structure of starch modified by high pressure homogenisation of pastes
    W: Proceedings of the 12th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience : 19-21 October 2016, Prague, Czech Republic / Ed. Radmila Řápková, Jana Čopíková, Evžen Šárka.
    Adres wydawniczy: Prague : Czech Chemical Society, 2016
    Szczegóły: s. 189-192, il., bibliogr.
    ISBN: 978-80-86238-59-3
    Charakt. formalna: ZRZ
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    Inne bazy podające opis:
  • Web of Science

    45/117
    Rok: 2016
    Autorzy: Przemysław Łukasz Kowalczewski, Grażyna Lewandowicz, Agnieszka Makowska
    Tytuł: Sok ziemniaczany: trucizna czy bioaktywny składnik żywności?
    W: Zagospodarowanie ubocznych produktów przemysłu spożywczego [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Danuta Górecka, Edward Pospiech.
    Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
    Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
    Szczegóły: s. 65-72, il., bibliogr.
    ISBN: 978-83-7160-836-0
    Liczba arkuszy: 0,5
    Polskie słowa kluczowe: sok ziemniaczany ; żywność prozdrowotna ; nieswoiste zapalenie jelit
    Charakt. formalna: PRM
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    46/117
    Rok: 2015
    Autorzy: Joanna Le Thanh-Blicharz, Hanna Baranowska, Jacek Lewandowicz, Grażyna Lewandowicz
    Tytuł: The effect of degree of saccarification on the rheological properties and molecular dynamics of water concentrated maltodextrin's solutions
    W: 11th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience : 7-9 October 2015, Prague, Czech Republic.
    Adres wydawniczy: [Prague] : [Czech Chemical Society], 2015
    Szczegóły: s. 14
    Charakt. formalna: ZSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    47/117
    Rok: 2015
    Autorzy: Jacek Lewandowicz, Hanna Baranowska, Joanna Le Thanh-Blicharz, Grażyna Lewandowicz
    Tytuł: The effect of degree of substitution on the macroscopic and molecular properties of the pastes of acetylated starches
    W: 11th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience : 7-9 October 2015, Prague, Czech Republic.
    Adres wydawniczy: [Prague] : [Czech Chemical Society], 2015
    Szczegóły: s. 15
    Charakt. formalna: ZSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    48/117
    Rok: 2015
    Autorzy: Hanna M. Baranowska, Joanna Le Thanh-Blicharz, Jacek Lewandowicz, Agnieszka Makowska, Grażyna Lewandowicz
    Tytuł: Sol-gel transition of the gelling starch analyzed by low-field NMR and rheological methods
    W: 11th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience : 7-9 October 2015, Prague, Czech Republic.
    Adres wydawniczy: [Prague] : [Czech Chemical Society], 2015
    Szczegóły: s. 21
    Charakt. formalna: ZSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    49/117
    Rok: 2015
    Autorzy: Jacek Lewandowicz, Hanna Baranowska, Joanna Le Thanh-Blicharz, Grażyna Lewandowicz
    Tytuł: Water binding capacity in waxy and normal rice starch pastes
    W: 11th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience : 7-9 October 2015, Prague, Czech Republic.
    Adres wydawniczy: [Prague] : [Czech Chemical Society], 2015
    Szczegóły: s. 14
    Charakt. formalna: ZSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    50/117
    Rok: 2015
    Autorzy: Anna Bryła, Grażyna Lewandowicz, Wojciech Juzwa
    Tytuł: Encapsulation of elderberry extract into phospholipid nanoparticles
    Źródło: J. Food Eng. - 2015, vol. 167, pt. B, s. 189-195, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0260-8774
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 stycznia 2016].
    Polskie słowa kluczowe: liposomy ; ekstrakt z czarnego bzu ; kapsułkowanie
    Angielskie słowa kluczowe: liposome ; elderberry extract ; encapsulation
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.199
    Punktacja MNiSW: 40.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    51/117
    Rok: 2015
    Autorzy: Przemysław Łukasz Kowalczewski, Grażyna Lewandowicz, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Michał Piątek, Hanna Maria Baranowska, Wojciech Białas, Magdalena Jeziorna, Piotr Kubiak
    Tytuł: Finely comminuted frankfurters fortified with potato juice - Quality and structure
    Źródło: J. Food Eng. - 2015, vol. 167, s. 183-188, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0260-8774
    Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 19 sierpnia 2015].
    Angielskie słowa kluczowe: functional food ; texture ; structure ; inflammatory bowel disease ; low-field NMR
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.199
    Punktacja MNiSW: 40.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    52/117
    Rok: 2015
    Autorzy: Przemysław Kowalczewski, Grażyna Lewandowicz, Agnieszka Makowska, Ismena Knoll, Wioletta Błaszczak, Wojciech Białas, Piotr Kubiak
    Tytuł: Pasta fortified with potato juice: structure, quality, and consumer acceptance
    Źródło: J. Food Sci. - 2015, vol. 80, no. 6, s. 1377-1382, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0022-1147 e-ISSN: 1750-3841
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 sierpnia 2015].
    Polskie słowa kluczowe: żywność funkcjonalna ; mikrostruktura ; makaron ; sok ziemniaczany
    Angielskie słowa kluczowe: functional food ; microstructure ; pasta ; potato juice
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.649
    Punktacja MNiSW: 30.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    53/117
    Rok: 2015
    Autorzy: Agnieszka Makowska, Piotr Kubiak, Wojciech Białas, Grażyna Lewandowicz
    Tytuł: Wpływ dodatku mocznika, azotanu sodu i glikolu etylenowego na właściwości reologiczne kleików skrobi kukurydzianej
    Źródło: Polimery. - 2015, 60, nr 5, s. 343-350, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0032-2725
    Polskie słowa kluczowe: skrobia kukurydziana ; mocznik ; azotany ; glikol etlenowy
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.718
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    DOI:
    54/117
    Rok: 2015
    Autorzy: Jacek Lewandowicz, Hanna Maria Baranowska, Joanna Le Thanh-Blicharz, Grażyna Lewandowicz
    Tytuł: The effect of degree of substitution on the macroscopic and molecular properties of the pastes of acetylated starches
    W: Proceedings of the 11th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience : 7-9 October 2015, Prague, Czech Republic / Ed. Radmila Řápková, Jana Čopíková, Evžen Šárka.
    Adres wydawniczy: Prague : Czech Chemical Society, 2015
    Szczegóły: s. 45-49, il., bibliogr.
    ISBN: 978-80-86238-85-2
    Charakt. formalna: ZRZ
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    Inne bazy podające opis:
  • Web of Science

    55/117
    Rok: 2015
    Autorzy: Joanna Le Thanh-Blicharz, Anna Sip, Agnieszka Malcher, Krystyna Prochaska, Grażyna Lewandowicz
    Tytuł: The effect of surface activity of pyrodextrins on their assimilability by selected strains of bacteria from genus Lactobacillus
    Źródło: Starch. - 2015, vol. 67, iss. 3/4, s. 267-275, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0038-9056 e-ISSN: 1521-379X
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 14 padziernika 2015].
    Angielskie słowa kluczowe: Lactobacillus ; pyrodextrin ; short chain fatty acids production ; surface activity ; sugar assimilation
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.523
    Punktacja MNiSW: 25.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    56/117
    Rok: 2015
    Autorzy: Anna Bryła, Wojciech Juzwa, Grażyna Lewandowicz
    Tytuł: Bangham method vs membrane technology in the formation of liposomal nanocapsules
    Tytuł równoległy: Metoda Banghama vs technologia membranowa w formowaniu nanokapsułek liposomowych
    Źródło: Towarozn. Probl. Jakości. - 2015, 4 (45), s. 60-69, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1733-747X
    Polskie słowa kluczowe: żywność funkcjonalna ; nanokapsułowanie ; liposomy ; cytometria przepływowa ; potencjał ζ
    Angielskie słowa kluczowe: functional food ; nanoencapsulation ; liposomes ; flow cytometry ; ζ potential
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 9.000
    Praca afiliowana przez UP
    57/117
    Rok: 2015
    Autorzy: Zuzanna Małyszek, Agnieszka Makowska, Jędrzej Smentek, Piotr Kubiak, Joanna Le Thanh-Blicharz, Grażyna Lewandowicz
    Tytuł: Ocena czynników decydujących o prawidłowości pomiaru własciwości reologicznych skrobi modyfikowanych
    Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2015, R. 22, nr 3 (100), s. 160-175, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1425-6959
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 stycznia 2016].
    Polskie słowa kluczowe: skrobia modyfikowana ; kleikowanie ; lepkość ; wiskograf ; reometr
    Angielskie słowa kluczowe: modified starch ; pasting ; viscosity ; viscograph ; rheometer
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 13.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    58/117
    Rok: 2014
    Autorzy: Joanna Le Thanh-Blicharz, Jacek Anioła, Przemysław Kowalczewski, Krzysztof Przygoński, Zofia Zaborowska, Grażyna Lewandowicz
    Tytuł: Type IV resistant starch increases cecum short chain fatty acids level in rats
    Źródło: Acta Biochim. Pol. - 2014, vol. 61, no. 1, s. 109-114, bibliogr.
    p-ISSN: 0001-527X
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 24 kwietnia 2014].
    Angielskie słowa kluczowe: type IV resistant starch ; digestibility ; rats ; short chain fatty acids ; prebiotic
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.153
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    59/117
    Rok: 2014
    Autorzy: Anna Bryła, Wojciech Juzwa, Grażyna Lewandowicz
    Tytuł: Kapsułkowanie soku z ziemniaka w liposomach
    Źródło: Biul. IHAR. - 2014, nr 272, s. 49-62, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0373-7837
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 13 lutego 2015].
    Polskie słowa kluczowe: hydrolizaty ; liposomy ; nanokapsułki ; sok ziemniaczany
    Angielskie słowa kluczowe: hydrolysate ; liposome ; nanokapsule ; potato juice
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    60/117
    Rok: 2014
    Autorzy: Daria Szymanowska-Powałowska, Grażyna Lewandowicz, Piotr Kubiak, Wioletta Błaszczak
    Tytuł: Stability of the process of simultaneous saccharification and fermentation of corn flour. The effect of structural changes of starch by stillage recycling and scaling up of the process
    Źródło: Fuel. - 2014, vol. 119, 1 March, s. 328-334, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0016-2361
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 sierpnia 2015].
    Angielskie słowa kluczowe: ethanol ; simultaneous saccharification ; fermentation ; native corn starch
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.520
    Punktacja MNiSW: 40.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    61/117
    Rok: 2014
    Autorzy: Anna Bryła, Karolina Fryczyńska, Wojciech Białas, Grażyna Lewandowicz
    Tytuł: An attempt to application of microfiltration membrane unit for nanoencapsulation of elderberry extract into liposomes
    Tytuł równoległy: Próba wykorzystania modułu mikrofiltracyjnego do prosesu nanokapsułkowania ekstraktu z owoców czarnego bzu w liposomach
    W: Membranes and membrane processes in environmental protection / Ed. by Krystyna Konieczny, Korus Irena.
    Adres wydawniczy: Warsaw; Gliwice : Environmental Engineering Committee. Polish Academy of Sciences, 2014
    Seria: Monographs - Polish Academy of Sciences Environmental Engineering Committee ; vol. 118
    Szczegóły: s. 343-353, il., bibliogr.
    ISBN: 978-83-63714-17-8
    Liczba arkuszy: 0,6
    Polskie słowa kluczowe: liposomy ; mikrofiltracja ; ekstrakt czarnego bzu ; nanokapsułowanie
    Angielskie słowa kluczowe: liposome ; microfiltration ; elderberry extract ; nanoencapsulation
    Charakt. formalna: PRM
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 5.000
    Praca afiliowana przez UP
    62/117
    Rok: 2014
    Autorzy: Anna Bryła, Wojciech Juzwa, Wojciech Białas, Grażyna Lewandowicz
    Tytuł: Nanoencapsulation of elderberry extract using a membrane contactor
    Tytuł równoległy: Nanokapsułkowanie ekstraktu z owoców czarnego bzu z wykorzystaniem modułu membranowego
    W: Membranes and membrane processes in environmental protection / Ed. by Krystyna Konieczny, Korus Irena.
    Adres wydawniczy: Warsaw; Gliwice : Environmental Engineering Committee. Polish Academy of Sciences, 2014
    Seria: Monographs - Polish Academy of Sciences Environmental Engineering Committee ; vol. 118
    Szczegóły: s. 333-341, il., bibliogr.
    ISBN: 978-83-63714-17-8
    Liczba arkuszy: 0,5
    Polskie słowa kluczowe: liposomy ; nanokapsułowanie ; moduły membranowe ; cytometria przepływowa
    Angielskie słowa kluczowe: liposomes ; nanoencapsulation ; membrane contactor ; flow cytometry
    Charakt. formalna: PRM
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 5.000
    Praca afiliowana przez UP
    63/117
    Rok: 2014
    Autorzy: Joanna Le Thanh-Blicharz, Aleksander Walkowski, Ewa Voelkel, Grażyna Lewandowicz
    Tytuł: Wpływ dodatku NaCl na właściwości reologiczne skrobi sieciowanych
    Źródło: Postępy Nauk. Technol. Przem. Rol.-Spoż. - 2014, t. 69, nr 1, s. 14-28, bibliogr.
    p-ISSN: 2083-5809
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 czerwca 2016].
    Polskie słowa kluczowe: skrobie sieciowane ; właściwości reologiczne ; NaCl
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 2.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    64/117
    Rok: 2014
    Autorzy: Przemysław Kowalczewski, Anna Sip, Grażyna Lewandowicz
    Tytuł: Aktywność przeciwdrobnoustrojowa soku ziemniaczanego
    Źródło: Postępy Tech. Przetw. Spoż. - 2014, t. 24/45, nr 2, s. 56-61, bibliogr.
    p-ISSN: 0867-793X
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 22 listopada 2017].
    Polskie słowa kluczowe: aktywność przeciwdrobnoustrojowa ; sok ziemniaczany ; hydrolizat soku ziemniaczanego ; frakcja niskocząsteczkowa soku ziemniaczanego ; aktywność biologiczna
    Angielskie słowa kluczowe: antimicrobial activity ; potato juice ; bioactivity ; deproteinization of patato juice
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 5.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    65/117
    Rok: 2014
    Autorzy: Agata Kurzawska, Danuta Górecka, Wioletta Błaszczak, Artur Szwengiel, Dominik Paukszta, Grażyna Lewandowicz
    Tytuł: The molecular and supermolecular structure of common cattail (Typha latifolia) starch
    Źródło: Starch. - 2014, vol. 66, iss. 9/10, s. 849-856, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0038-9056 e-ISSN: 1521-379X
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 lutego 2015].
    Angielskie słowa kluczowe: common cattail ; starch ; structure
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.677
    Punktacja MNiSW: 25.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    66/117
    Rok: 2013
    Autorzy: Hanna Maria Baranowska, Przemysław Kowalczewski, Łukasz Masewicz, Ryszard Rezler, Michał Piątek, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Grażyna Lewandowicz
    Tytuł: Właściwości reologiczne i wiązanie wody w farszach wędlin z dodatkiem preparatów z soku ziemniaka
    W: Agrofizyka w bioinżynierii [Dokument elektroniczny] : Międzynarodowa konferencja naukowa, 18-19 września 2013, Wrocław : Materiały konferencyjne
    Inf. o wydaniu: Pendrive; dane tekstowe w formacie .doc
    Adres wydawniczy: [Wrocław] : [Uniwersytet Przyrodniczy], [2013]
    Lokalizacja: s. 9-10
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    67/117
    Rok: 2013
    Autorzy: Hanna Maria Baranowska, Przemysław Kowalczewski, Łukasz Masewicz, Ryszard Rezler, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Grażyna Lewandowicz
    Tytuł: Wpływ dodatku soku z ziemniaka na kształtowanie termicznych właściwości farszów pasztetowych
    W: Agrofizyka w bioinżynierii [Dokument elektroniczny] : Międzynarodowa konferencja naukowa, 18-19 września 2013, Wrocław : Materiały konferencyjne
    Inf. o wydaniu: Pendrive; dane tekstowe w formacie .doc
    Adres wydawniczy: [Wrocław] : [Uniwersytet Przyrodniczy], [2013]
    Lokalizacja: s. 11-12
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    68/117
    Rok: 2013
    Autorzy: Grażyna Lewandowicz, Przemysław Kowalczewski, Wojciech Białas, Piotr Kubiak
    Tytuł: Charakterystyka niskocząsteczkowej frakcji soku ziemniaczanego
    W: Innowacyjność w nauce o żywności i żywieniu : XLI Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN : Materiały Konferencji Naukowej, Kraków, 2-3 lipca 2013 r.
    Adres wydawniczy: Kraków : Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, 2013
    Szczegóły: s. 272
    ISBN: 978-83-937001-0-3
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    69/117
    Rok: 2013
    Autorzy: Zuzanna Małyszek, Grażyna Lewandowicz
    Tytuł: Ocena funkcjonalności skrobi modyfikowanych w spożywczych układach emulsyjnych
    W: Innowacyjność w nauce o żywności i żywieniu : XLI Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN : Materiały Konferencji Naukowej, Kraków, 2-3 lipca 2013 r.
    Adres wydawniczy: Kraków : Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, 2013
    Szczegóły: s. 36
    ISBN: 978-83-937001-0-3
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    70/117
    Rok: 2013
    Autorzy: Przemysław Kowalczewski, Grażyna Lewandowicz
    Tytuł: Sok z ziemniaka jako składnik żywności prozdrowotnej
    W: Innowacyjność w nauce o żywności i żywieniu : XLI Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN : Materiały Konferencji Naukowej, Kraków, 2-3 lipca 2013 r.
    Adres wydawniczy: Kraków : Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, 2013
    Szczegóły: s. 65
    ISBN: 978-83-937001-0-3
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    71/117
    Rok: 2013
    Autorzy: Przemysław Kowalczewski, Grażyna Lewandowicz, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Michał Piątek, Anna Małecka, Wojciech Białas, Hanna Maria Baranowska
    Tytuł: The effect of the addition of potato juice on the structure and quality of paté
    Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2013, vol. 63, Book of Abstracts, s. 61
    p-ISSN: 1230-0322
    Uwagi: Tytuł zeszytu: Food Structure and Functionality: Conference - 15 years later: Stare Jabłonki, 23-26 June, 2013: Book of Abstracts.
    Angielskie słowa kluczowe: pate ; potato juice ; microstructure ; low-field NMR ; texture ; functional food
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    72/117
    Rok: 2013
    Autorzy: Anna Bryła, Justyna Meissner, Grażyna Lewandowicz
    Tytuł: Encapsulation of elderberries extracts into liposomes
    Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2013, vol. 63, Book of Abstracts, s. 73
    p-ISSN: 1230-0322
    Uwagi: Tytuł zeszytu: Food Structure and Functionality: Conference - 15 years later: Stare Jabłonki, 23-26 June, 2013: Book of Abstracts.
    Angielskie słowa kluczowe: liposome ; elderberry extract ; nanocapsules
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    73/117
    Rok: 2013
    Autorzy: A. Kurzawska, D. Górecka, W. Błaszczak, A. Szwengiel, D. Paukszta, G. Lewandowicz
    Tytuł: Molecular and supermolecular structure of common cattail (Typha latifolia) starch
    Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2013, vol. 63, Book of Abstracts, s. 65
    p-ISSN: 1230-0322
    Uwagi: Tytuł zeszytu: Food Structure and Functionality: Conference - 15 years later: Stare Jabłonki, 23-26 June, 2013: Book of Abstracts.
    Angielskie słowa kluczowe: common cattail ; starch ; structure
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    74/117
    Rok: 2013
    Autorzy: J. Le Thanh-Blicharz, Z. Małyszek, W. Błaszczak, A. Szwengiel, D. Paukszta, G. Lewandowicz
    Tytuł: Pyrodextrin - properties and structure
    Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2013, vol. 63, Book of Abstracts, s. 71
    p-ISSN: 1230-0322
    Uwagi: Tytuł zeszytu: Food Structure and Functionality: Conference - 15 years later: Stare Jabłonki, 23-26 June, 2013: Book of Abstracts.
    Angielskie słowa kluczowe: pyrodextrin ; structure ; digestibility
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    75/117
    Rok: 2013
    Autorzy: Przemysław Kowalczewski, Grażyna Lewandowicz, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Michał Piątek, Magdalena Jeziorna, Wojciech Białas, Hanna Maria Baranowska
    Tytuł: Quality and structure of finely comminuted sausages with potato juice
    Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2013, vol. 63, Book of Abstracts, s. 62
    p-ISSN: 1230-0322
    Uwagi: Tytuł zeszytu: Food Structure and Functionality: Conference - 15 years later: Stare Jabłonki, 23-26 June, 2013: Book of Abstracts.
    Angielskie słowa kluczowe: sausages ; potato juice ; microstructure ; low-field NMR ; texture ; functional food
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    76/117
    Rok: 2013
    Autorzy: H. Śmigielska, W. Błaszczak, G. Lewandowicz
    Tytuł: Structure of food grade oxidised starches fortified with Cu2+ ions
    Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2013, vol. 63, Book of Abstracts, s. 68
    p-ISSN: 1230-0322
    Uwagi: Tytuł zeszytu: Food Structure and Functionality: Conference - 15 years later: Stare Jabłonki, 23-26 June, 2013: Book of Abstracts.
    Angielskie słowa kluczowe: oxidised starch ; enrichment ; structure
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    77/117
    Rok: 2013
    Autorzy: Przemysław Kowalczewski, Grażyna Lewandowicz, Agnieszka Makowska, Ismena Knoll, Wioletta Błaszczak, Wojciech Białas
    Tytuł: Structure, physicochemical properties and consumer acceptance of pasta containing potato juice
    Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2013, vol. 63, Book of Abstracts, s. 63
    p-ISSN: 1230-0322
    Uwagi: Tytuł zeszytu: Food Structure and Functionality: Conference - 15 years later: Stare Jabłonki, 23-26 June, 2013: Book of Abstracts.
    Angielskie słowa kluczowe: pasta ; potato juice ; microstructure ; functional food
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    78/117
    Rok: 2013
    Autorzy: A. Bryla, M. Rojewska, K. Prochaska, G. Lewandowicz
    Tytuł: Surface activity of hexane extract of egg yolk : A preliminary study
    W: XXI International Conference on Bioencapsulation : Berlin, Germany, August 28-30, 2013.
    Adres wydawniczy: Berlin : [b.w.], 2013
    Szczegóły: s. 246-247, il., bibliogr.
    Angielskie słowa kluczowe: liposomes ; interfacial tension ; phospholipid bilayer ; hydrophobic fraction of egg yolk
    Charakt. formalna: ZSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    79/117
    Rok: 2012
    Autorzy: Przemysław Kowalczewski, Kondrad Celka, Wojciech Białas, Grażyna Lewandowicz
    Tytuł: Antioxidant activity of potato juice
    Tytuł równoległy: Aktywność przeciwutleniająca soku ziemniaczanego
    Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2012, 11 (2), s. 175-181, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 kwietnia 2014].
    Polskie słowa kluczowe: sok ziemniaczany ; potencjał antyoksydacyjny ; hydroliza enzymatyczna
    Angielskie słowa kluczowe: potato juice ; antioxidant activity ; enzymatic hydrolysis
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 9.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    80/117
    Rok: 2012
    Autorzy: Mariusz Lesiecki, Wojciech Białas, Grażyna Lewandowicz
    Tytuł: Enzymatic hydrolysis of potato pulp
    Tytuł równoległy: Hydroliza enzymatyczna wycierki ziemniaczanej
    Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2012, 11 (1), s. 53-59, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 17 kwietnia 2014].
    Polskie słowa kluczowe: wycierka ziemniaczana ; hydroliza enzymatyczna ; celuloza ; skrobia ; pektyny
    Angielskie słowa kluczowe: potato pulp ; enzymatic hydrolysis ; cellulose ; starch ; pectin
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 9.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    81/117
    Rok: 2012
    Autorzy: Joanna Le Thanh-Blicharz, Zuzanna Małyszek, Artur Szwengiel, Tomasz Zięba, Grażyna Lewandowicz
    Tytuł: Sodium salt of starch octenylsuccinate as an emulsifier in "light" type mayonnaises
    Tytuł równoległy: Sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego jako emulgator w majonezach typu "light"
    Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2012, 11 (3), s. 265-271, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 22 kwietnia 2014].
    Polskie słowa kluczowe: sól sodowa oktenylobursztynianu skrobi ; ekstruzja ; hydroliza enzymatyczna ; majonezy typu light
    Angielskie słowa kluczowe: sodium salt of starch octenylsuccinate ; extrusion ; enzymatic hydrolysis ; light mayonnaises
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 9.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    82/117
    Rok: 2012
    Autorzy: Daria Szymanowska-Powałowska, Grażyna Lewandowicz, Wioletta Błaszczak, Artur Szwengiel
    Tytuł: Structural changes of corn starch during fuel ethanol production from corn flour
    Źródło: BioTechnologia (JBCBB). - 2012, vol. 93 (3), s. 333-341, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0860-7796
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 maja 2015].
    Angielskie słowa kluczowe: ethanol ; simultaneous saccharification ; fermentation ; native corn starch
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 5.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    83/117
    Rok: 2012
    Autorzy: Przemysław Kowalczewski, Grażyna Lewandowicz, Agnieszka Makowska, Agata Olejnik, Wiktor Obuchowski
    Tytuł: Charakterystyka ekstrudowanych przekąsek zbożowych zawierających sok z ziemniaka
    Źródło: Biul. IHAR. - 2012, nr 266, s. 319-329, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0373-7837
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 maja 2015].
    Polskie słowa kluczowe: chrupki ; nieswoiste zapalenie jelit ; sok ziemniaczany ; żywność funkcjonalna
    Angielskie słowa kluczowe: extruded cereal snacks ; functional food ; inflammatory bowel disease ; potato juice
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    84/117
    Rok: 2012
    Autorzy: Joanna Le Thanh-Blicharz, Jacek Anioła, Aleksander Walkowski, Grażyna Lewandowicz
    Tytuł: Ocena strawności diet zawierających skrobie modyfikowane typu RS w badaniach na szczurach
    Źródło: Biul. IHAR. - 2012, nr 266, s. 57-64, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0373-7837
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 17 marca 2015].
    Polskie słowa kluczowe: badania in vivo ; skrobia oporna ; strawność
    Angielskie słowa kluczowe: digestibility ; in vivo researches ; resistant starch
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    85/117
    Rok: 2012
    Autorzy: Grażyna Lewandowicz, Przemysław Kowalczewski, Wojciech Białas, Anna Olejnik, Joanna Rychlik
    Tytuł: Rozdział frakcji soku ziemniaczanego różniących się masą cząsteczkową i charakterystyka ich aktywności biologicznej
    Źródło: Biul. IHAR. - 2012, nr 266, s. 331-344, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0373-7837
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 maja 2015].
    Polskie słowa kluczowe: cytotoksyczność ; kriokoncentracja ; separacja ; sok ziemniaczany ; suszenie rozpyłowe
    Angielskie słowa kluczowe: cytotoxicity ; cryoconcentration ; potato juice ; separation ; spray drying
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    86/117
    Rok: 2012
    Autorzy: Emilia Konował, Grażyna Lewandowicz, Joanna Le Thanh-Blicharz, Krystyna Prochaska
    Tytuł: Physicochemical characterisation of enzymatically hydrolysed derivatives of acetylated starch
    Źródło: Carbohydr. Polym. - 2012, vol. 87, iss. 2, s. 1333-1341, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0144-8617
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 22 kwietnia 2014].
    Angielskie słowa kluczowe: acetylated starch ; enzymatic hydrolysis ; membrane reactor ; mixed adsorbed layer ; dynamics of adsorption ; particle size distribution
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.479
    Punktacja MNiSW: 40.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    87/117
    Rok: 2012
    Autorzy: Joanna Le Thanh-Blicharz, Grażyna Lewandowicz, Wioletta Błaszczak, Krystyna Prochaska
    Tytuł: Starch modified by high-pressure homogenisation of the pastes - some structural and physico-chemical aspects
    Źródło: Food Hydrocolloids. - 2012, vol. 27, iss. 2, s. 347-354, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0268-005X
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 22 kwietnia 2014].
    Angielskie słowa kluczowe: high-pressure homogenisation ; physically modified starch ; structure ; surface properties
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.494
    Punktacja MNiSW: 40.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    88/117
    Rok: 2012
    Autorzy: Wojciech Białas, Łukasz Michaś, Grażyna Lewandowicz, Tomasz Jankowski
    Tytuł: Zastosowanie procesu ultrafiltracji do modyfikacji sensorycznej soku aroniowego
    W: Membrany i procesy membranowe w ochronie środowiska. t. 1 / pod red. Krystyny Konieczny, Ireny Korus.
    Adres wydawniczy: Gliwice, Lublin : Komitet Inżynierii Środowiska Polskiej Akademii Nauk, 2012
    Seria: Monografie Komitetu Inżynierii Środowiska PAN ; vol. 95
    Szczegóły: s. 345-354, il., bibliogr.
    ISBN: 978-83-89293-24-4
    Liczba arkuszy: 0,7
    Polskie słowa kluczowe: żywność funkcjonalna ; potencjał antyoksydacyjny ; ultrafiltracja ; usuwanie cierpkości
    Charakt. formalna: PRM
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    89/117
    Rok: 2012
    Autorzy: Wojciech Białas, Grzegorz Paul, Grażyna Lewandowicz
    Tytuł: Zastosowanie próżniowej destylacji mambranowej w procesie zatężania soku z aronii
    W: Membrany i procesy membranowe w ochronie środowiska. t. 2 / pod red. Michała Bodzka, Jacka Pelczara.
    Adres wydawniczy: Gliwice, Lublin : Komitet Inżynierii Środowiska Polskiej Akademii Nauk, 2012
    Seria: Monografie Komitetu Inżynierii Środowiska PAN ; vol. 95
    Szczegóły: s. 87-99, il., bibliogr.
    ISBN: 978-83-89293-23-7
    Liczba arkuszy: 0,8
    Polskie słowa kluczowe: żywność funkcjonalna ; zatężanie ; wydajność destylacji membranowej ; potencjał antyoksydacyjny
    Charakt. formalna: PRM
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    90/117
    Rok: 2012
    Autorzy: Małgorzata Smuga-Kogut, Daria Szymanowska-Powałowska, Grażyna Lewandowicz, Kazimiera Zgórska
    Tytuł: Otrzymywanie bioetanolu z surowców zawierajacych celulozę z wykorzystaniem cieczy jonowej
    Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2012, t. 6, z. 2, art. 33, il., bibliogr.
    http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_6_33.pdf
    p-ISSN: 1897-7820
    Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
    Polskie słowa kluczowe: bioetanol ; słoma żytnia ; bawełna ; celuloza mikrokrystaliczna ; hydroliza enzymatyczna
    Angielskie słowa kluczowe: bioethanol ; rye straw ; cotton ; microcrystalline cellulose ; enzymatic hydrolysis
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 5.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    91/117
    Rok: 2012
    Autorzy: Radosław Białachowski, Dominik Paukszta, Grażyna Lewandowicz
    Tytuł: Wpływ fazy krystalicznej celulozy siarczanowej na proces hydrolizy enzymatycznej
    Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2012, t. 6, z. 2, art. 29, il., bibliogr.
    http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_6_29.pdf
    p-ISSN: 1897-7820
    Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
    Polskie słowa kluczowe: celuloza ; hydroliza enzymatyczna ; struktura krystaliczna
    Angielskie słowa kluczowe: cellulose ; enzymatic hydrolysis ; crystalline structure
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 5.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    92/117
    Rok: 2012
    Autorzy: Joanna Le Thanh-Blicharz, Artur Szwengiel, Grażyna Lewandowicz
    Tytuł: Wpływ pochodzenia botanicznego na strukturę nowego typu skrobi opornej RS4
    W: Współczesne trendy w technologii żywności. Od żywności tradycyjnej do prozdrowotnej : Konferencja naukowa, Poznań, 26-27.09.2012, Streszczenia wykładów i plakatów.
    Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2012
    Szczegóły: s. 125
    Polskie słowa kluczowe: skrobia oporna RS4 ; struktura
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    93/117
    Rok: 2011
    Autorzy: Grażyna Lewandowicz, Wojciech Białas, Bartłomiej Marczewski, Daria Szymanowska
    Tytuł: Application of membrane distillation for ethanol recovery during fuel ethanol production
    Źródło: J. Membr. Sci. - 2011, vol. 375, iss. 1/2, s. 212-219, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0376-7388
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 maja 2015].
    Angielskie słowa kluczowe: membrane distillation ; bioreactor ; ethanol fermentation ; yeasts stress
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.850
    Punktacja MNiSW: 45.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    94/117
    Rok: 2011
    Autorzy: J. Le Thanh-Blicharz, Z. Małyszek, A. Szwengiel, T. Zięba, G. Lewandowicz
    Tytuł: Sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego jako emulgator w majonezach typu "light"
    W: Nauka gospodarce żywnościowej i biotechnologii : I Wielkopolska Konferencja, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, 16-17 czerwca 2011 / Ed. Piotr Kubiak.
    Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2011
    Seria: s. 108
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    95/117
    Rok: 2011
    Autorzy: Zbyszko Lubiewski, Paweł Boczar, Lucyna Błażejczyk-Majka, Hanna Śmigielska, Grażyna Lewandowicz
    Tytuł: Tłuszczak kanałowy jako potencjalny surowiec do produkcji biodiesla (estrów metylowych kwasów tłuszczowych)
    Źródło: Zesz. Nauk. - Uniw. Ekon. Pozn. - 2011, 206, s. 251-259, il., bibliogr., streszcz.
    p-ISSN: 1689-7374
    Uwagi: Tytuł zeszytu: Towaroznawstwo żywności w zaspokajaniu potrzeb konsumenta. - ISBN 978-83-7417-649-1.
    Polskie słowa kluczowe: estry ; FAME ; tłuszcz kanałowy ; biopaliwa ; biodiesel
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 6.000
    Praca afiliowana przez UP
    96/117
    Rok: 2011
    Autorzy: Daria Szymanowska, Agnieszka Drożdżyńska, Grażyna Lewandowicz
    Tytuł: Wycierka ziemniaczana jako surowiec do produkcji bioetanolu
    Źródło: Zesz. Nauk. - Uniw. Ekon. Pozn. - 2011, 206, s. 234-242,, il., bibliogr., streszcz., abstr.
    p-ISSN: 1689-7374
    Uwagi: Tytuł zeszytu: Towaroznawstwo żywności w zaspokajaniu potrzeb konsumenta. - ISBN 978-83-7417-649-1.
    Polskie słowa kluczowe: wycierka ziemniaczana ; hydroliza ; fermentacja ; bioetanol
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 6.000
    Praca afiliowana przez UP
    97/117
    Rok: 2010
    Autorzy: Grażyna Lewandowicz, Katarzyna Leja, Zbyszko Lubiewski, Wojciech Białas, Radosław Dembczyński
    Tytuł: Wpływ obróbki wstępnej soku ziemniaczanego na przebieg hydrolizy enzymatycznej frakcji białkowej w reaktorze membranowym
    W: Membrany i procesy membranowe w ochronie środowiska.. t. 1 / Pod red. Krystyny Konieczny, Ireny Korus.
    Adres wydawniczy: Gliwice : Komitet Inżynierii Środowiska PAN, 2010
    Seria: Monografie. Komitet Inżynierii Środowiska PAN ; nr 65
    Szczegóły: s. 363-371, il., bibliogr., streszcz., abstr.
    ISBN: 978-83-89293-89-3
    Polskie słowa kluczowe: hydroliza enzymatyczna ; frakcje białkowe ; reaktor membranowy
    Charakt. formalna: PRM
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    98/117
    Rok: 2010
    Autorzy: Katarzyna Leja, Grażyna Lewandowicz
    Tytuł: Polymer biodegradation and biodegradable polymers - a review
    Źródło: Pol. J. Environ. Stud. - 2010, vol. 19, no. 2, s. 255-266, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1230-1485
    Uwagi: Publikacja dostęna online [Dostęp: 20 lutego 2015].
    Polskie słowa kluczowe: biodegradacja ; polimery biodegradowalne ; ksenobiotyki
    Angielskie słowa kluczowe: biodgradation ; biodegradable polymers ; xenobiotics
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.543
    Punktacja MNiSW: 13.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    99/117
    Rok: 2010
    Autorzy: Katarzyna Leja, Grażyna Lewandowicz
    Tytuł: Produkcja biopaliwa z lignocelulozowych surowców rolniczych
    Źródło: Przem. Ferment. Owoc. Warz. - 2010, t. 54, nr 2, s. 20-21, bibliogr.
    p-ISSN: 0137-2645
    Polskie słowa kluczowe: bioetanol ; lignoceluloza ; produkcja biopaliw
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 6.000
    Praca afiliowana przez UP
    100/117
    Rok: 2009
    Autorzy: Katarzyna Leja, Grażyna Lewandowicz, Włodzimierz Grajek
    Tytuł: Produkcja bioetanolu z surowców celulozowych
    Źródło: Biotechnologia. - 2009, 4 (87), s. 88-101, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0860-7796
    Polskie słowa kluczowe: bioetanol ; produkcja ; procesy technologiczne ; lignoceluloza ; hydroliza ; fermentacja
    Angielskie słowa kluczowe: bioethanol ; lignocellulose ; hydrolysis ; fermentation
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    101/117
    Rok: 2009
    Autorzy: Katarzyna Leja, Grażyna Lewandowicz
    Tytuł: Biopaliwo z biomasy lignocelulozowej
    Źródło: Ekonatura. - 2009, nr 11 (72), s. 20-21, il.
    p-ISSN: 1731-6944
    Polskie słowa kluczowe: bioetanol ; lignoceluloza ; produkcja biopaliw
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    102/117
    Rok: 2009
    Autorzy: K. Prochaska, E. Konował, J. Sulej, G. Lewandowicz
    Tytuł: The enzymatic hydrolysis of preparations of potato starch in continuous recycle membrane reactor and adsorption characteristic of the obtained products
    W: Euromembrane 2009. The EMS Conference : September 6-10, 2009, Montpellier, France, Abstracts.
    Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2009
    Szczegóły: s. 332-333
    Charakt. formalna: ZSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    103/117
    Rok: 2009
    Autorzy: G. Lewandowicz, Z. Lubiewski, K. Leja, W. Balcerek
    Tytuł: Potato industry waste water management by enzymatic hydrolysis of protein
    W: Euromembrane 2009. The EMS Conference : September 6-10, 2009, Montpellier, France, Abstracts.
    Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2009
    Szczegóły: s. 413, bibliogr.
    Charakt. formalna: ZSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    104/117
    Rok: 2009
    Autorzy: Dominik Paukszta, Katarzyna Leja, Katarzyna Sobocińska, Grażyna Lewandowicz
    Tytuł: Zastosowanie chemicznie i fizycznie modyfikowanych skrobi jako napełniaczy polietylenowych kompozytów
    Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2009, t. 3, z. 4, art. 146, il., bibliogr.
    http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_3_146.pdf
    p-ISSN: 1897-7820
    Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
    Polskie słowa kluczowe: skrobia modyfikowana ; polietylen ; kompozyty ; właściwości mechaniczne
    Angielskie słowa kluczowe: modified starch ; polyethylene ; composites ; mechanical properties
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    105/117
    Rok: 2009
    Autorzy: Joanna Le Thanh-Blicharz, Maria Krasowska, Jacek Anioła, Radosław Szyngwelski, Małgorzata Tubacka, Grażyna Lewandowicz
    Tytuł: Skrobia modyfikowana fizycznie jako źródło węgla dla Bifidobacterium sp. w badaniach in vitro oraz in vivo
    W: Postęp w wytwarzaniu i ocenie żywności : XXXIX Sesja Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Poznań, 29.06 - 01.07.2009.
    Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy, [2009]
    Szczegóły: s. 74-75
    Polskie słowa kluczowe: skrobia ; modyfikacja fizyczna ; prebiotyk ; Bifidobacterium
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    106/117
    Rok: 2009
    Autorzy: Zbyszko Lubiewski, Anna Gandecka, Krzysztof Mikołajczak, Grażyna Lewandowicz
    Tytuł: Zagospodarowanie odpadowych tłuszczów zwierzęcych metodami enzymatycznymi
    W: Postęp w wytwarzaniu i ocenie żywności : XXXIX Sesja Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Poznań, 29.06 - 01.07.2009.
    Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy, [2009]
    Szczegóły: s. 35
    Polskie słowa kluczowe: biodiesel ; proteoliza ; sadło ; łój
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    107/117
    Rok: 2009
    Autorzy: Dominik Paukszta, Katarzyna Sobocińska, Katarzyna Leja, Grażyna Lewandowicz
    Tytuł: Zastosowanie skrobi modyfikowanej jako napełniacza kompozytów z polietylenem
    W: Postęp w wytwarzaniu i ocenie żywności : XXXIX Sesja Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Poznań, 29.06 - 01.07.2009.
    Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy, [2009]
    Szczegóły: s. 75
    Polskie słowa kluczowe: skrobia modyfikowana ; polietylen ; kompozyty
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    108/117
    Rok: 2006
    Autorzy: Joanna Le Thanh, Wioletta Błaszczak, Grażyna Lewandowicz
    Tytuł: Strawność a struktura spożywczych skrobi modyfikowanych
    W: Doskonalenie jakości żywności i żywienia w perspektywie potrzeb konsumenta XXI wieku : XXXVII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN, Gdynia, 26-27 września 2006.
    Adres wydawniczy: Gdynia : Wydawnictwo Akademii Morskiej, 2006
    Szczegóły: s. 117
    ISBN: 83-7421-075
    Polskie słowa kluczowe: skrobia spożywcza ; skrobia modyfikowana ; struktura ; strawność ; tempo trawienia
    Charakt. formalna: POS
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    109/117
    Rok: 2006
    Autorzy: Grażyna Lewandowicz, Krystyna Prochaska, Joanna Le Thanh, Patrycja Kędziora
    Tytuł: Wpływ hydrolizy enzymatycznej na właściwości powierzchniowe skrobi modyfikowanych chemicznie
    W: Doskonalenie jakości żywności i żywienia w perspektywie potrzeb konsumenta XXI wieku : XXXVII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN, Gdynia, 26-27 września 2006.
    Adres wydawniczy: Gdynia : Wydawnictwo Akademii Morskiej, 2006
    Szczegóły: s. 208
    ISBN: 83-7421-075
    Polskie słowa kluczowe: skrobia spożywcza ; modyfikacja chemiczna ; skrobia modyfikowana ; hydroliza enzymatyczna ; właściwości powierzchniowe
    Charakt. formalna: POS
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    110/117
    Rok: 2006
    Autorzy: Hanna Śmigielska, Wioletta Błaszczak, Grażyna Lewandowicz
    Tytuł: Fortyfikacja spożywczych skrobi modyfikowanych
    W: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8 - 9 czerwca 2006 : Streszczenia wykładów, komunikatów i plakatów.
    Adres wydawniczy: [B.m.] : Komitet Organizacyjny Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", [2006]
    Szczegóły: s. 122-123
    Polskie słowa kluczowe: skrobia modyfikowana ; jony miedzi
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    111/117
    Rok: 2006
    Autorzy: Zbyszko Lubiewski, Hanna Śmigielska, Grażyna Lewandowicz, Włodzimierz Balcerek
    Tytuł: Charakterystyka odcieku po koagulacji białka pozyskiwanego w toku kampanii krochmalniczej
    Źródło: Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. - 2006, z. 511, cz. 2, s. 617-626, bibliogr.
    p-ISSN: 0084-5477
    Uwagi: Tytuł zeszytu: Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie. Jakość polskich odmian ziemniaka
    Polskie słowa kluczowe: przemysł ziemniaczany ; koagulacja ; białka roślinne ; odcieki ; skład fizykochemiczny
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    112/117
    Rok: 2006
    Autorzy: Zbyszko Lubiewski, Hanna Śmigielska, Grażyna Lewandowicz, Włodzimierz Balcerek
    Tytuł: Charakterystyka odcieku po koagulacji białka pozyskiwanego w toku kampanii ziemniaczanej
    W: Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie : "Jakość polskich odmian ziemniaka ich szansą na wspólnym rynku europejskim" : IV Konferencja Naukowa, Szklarska Poręba, 8-11 maja 2006 r. / Oprac red. Wioletta Drożdż, Agnieszka Tajner-Czopek.
    Adres wydawniczy: Wrocław : [Akademia Rolnicza], 2006
    Szczegóły: s. 185-186
    ISBN: 83-913594-9-2
    Polskie słowa kluczowe: przemysł ziemniaczany ; odcieki ; właściwości fizykochemiczne ; białko ziemniaczane ; koagulacja
    Charakt. formalna: POS
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    113/117
    Rok: 2006
    Autorzy: Maria Soral-Śmietana, Grażyna Lewandowicz
    Tytuł: Właściwości funkcjonalne handlowych spożywczych skrobi modyfikowanych w aspekcie tworzenia emulsji
    W: Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie : "Jakość polskich odmian ziemniaka ich szansą na wspólnym rynku europejskim" : IV Konferencja Naukowa, Szklarska Poręba, 8-11 maja 2006 r. / Oprac red. Wioletta Drożdż, Agnieszka Tajner-Czopek.
    Adres wydawniczy: Wrocław : [Akademia Rolnicza], 2006
    Szczegóły: s. 201-202
    ISBN: 83-913594-9-2
    Polskie słowa kluczowe: skrobia modyfikowana ; skrobia spożywcza ; właściwości funkcjonalne ; emulsja ; tworzenie emulsji ; stabilizacja
    Charakt. formalna: POS
    Praca afiliowana przez UP
    114/117
    Rok: 2005
    Autorzy: Patrycja Kędziora, Krystyna Prochaska, Grażyna Lewandowicz
    Tytuł: Właściwości powierzchniowe krajowych spożywczych skrobi modyfikowanych
    W: Technologia i Biotechnologia Żywności - teraźniejszość i przyszłość : XXXVI Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Szczecin, 13-14 września 2005, Streszczenia referatów i doniesień.
    Adres wydawniczy: Szczecin : Akademia Rolnicza, 2005
    Szczegóły: s. 34
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    115/117
    Rok: 2005
    Autorzy: Hanna Śmigielska, Grażyna Lewandowicz, Aleksander Walkowski
    Tytuł: Wpływ dodatku mikroelementów na właściwości uzytkowe skrobi utlenionych
    W: Technologia i Biotechnologia Żywności - teraźniejszość i przyszłość : XXXVI Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Szczecin, 13-14 września 2005, Streszczenia referatów i doniesień.
    Adres wydawniczy: Szczecin : Akademia Rolnicza, 2005
    Szczegóły: s. 23
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    116/117
    Rok: 2005
    Autorzy: Patrycja Kędziora, Grażyna Lewandowicz, Krystyna Prochaska
    Tytuł: Otrzymywanie i właściwości nowych typów maltodekstryn
    W: Zagadnienia interdyscyplinarne w inżynierii ochrony środowiska : I Konferencja Naukowa Doktorantów, Szklarska Poręba, 21-23.11.2005 r.
    Adres wydawniczy: Wrocław : Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej, 2005
    Szczegóły: s. 127-133, il., bibliogr.
    ISBN: 83-7085-887-2
    Polskie słowa kluczowe: maltodekstryny ; otrzymywanie ; hydroliza enzymatyczna ; właściwości
    Charakt. formalna: PRZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    117/117
    Rok: 2005
    Autorzy: Joanna Le Thanh, Krystyna Prochaska, Grażyna Lewandowicz
    Tytuł: Hydroliza enzymatyczna skrobi utlenionej w bioreaktorze membranowym
    Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2005, R. 12, nr 2 (43) supl., s. 222-234, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1425-6959
    Polskie słowa kluczowe: bioreaktory ; bioreaktor membranowy ; hydroliza enzymatyczna ; skrobia utleniona ; aktywność powierzchniowa
    Angielskie słowa kluczowe: enzymatic hydrolysis ; membrane bioreactor ; oxidised starch ; surface activity
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
      Wyświetl ponownie stosując format:
  • Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP